We have updated our Terms of Service and Privacy Policy. Learn More

Marianne Zwagerman-logo

Marianne Zwagerman

Media & Entertainment Podcasts >

Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.

Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.

Language:

Dutch


Episodes

Brooddood

5/22/2018
More
Demonetization, een lelijk woord dat steeds vaker opduikt. Een lelijk woord voor een lelijk instrument dat ingrijpt in de vrijheid van informatie. De democratisering van de media die dankzij internet de afgelopen vijfentwintig jaar ontstond en uitbundig groeide, is op een keerpunt terecht gekomen. Op steeds meer plekken worden afwijkende stemmen geweerd.

Duration:00:02:44

Bespied

5/15/2018
More
Volgende week gaat hij dan eindelijk in, de GDPR. De Europese verordening die onze data moet veiligstellen. Zoals wel vaker bij de invoering van dit soort regelgeving staat het bedrijfsleven nog in de pitstraat te pruttelen als de startvlag al viel.

Duration:00:02:32

Optimistische veertigers

5/8/2018
More
Na de grimmige jaren tachtig deed iemand het licht aan en toen waren daar ineens: de jaren negentig! Het decennium van vrijheid, zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid, optimisme en een groot geloof in de toekomst. De bom was niet gevallen, het IJzeren Gordijn aan flarden, de Koude Oorlog voorbij, de economie draaide op volle toeren en internet zette de eerste stapjes op weg naar wereldheerschappij.

Duration:00:02:26

Smeuïg

5/1/2018
More
Het vermogen om met twee maten te meten en de wereld te bekijken door wat te krap afgestelde oogkleppen is geen onbekend fenomeen in de mediawereld.

Duration:00:02:35

Fan-centric

4/24/2018
More
Fan-centric. Het mag van mij meteen worden bijgezet op het kotswoorden-kerkhof, naast ontzorgen en verbinden. Van die woorden die je alleen nog wel eens op LinkedIn ziet opduiken bij zon verkapte werkloze of een niet te genezen burn-out slachtoffer dat nu lifecoach is.

Duration:00:02:38

Impact Omroep

4/17/2018
More
Ik draaide altijd een beetje met mijn ogen als het over maatschappelijk verantwoord ondernemen ging. Verantwoord is een vervelend woord dat geen enkele positieve associatie oproept. Een woord uit het rubberentegelparadijs, waar riskmanagers regeren.

Duration:00:02:36

#WordGeenPeter

4/9/2018
More
Peter R. de Vries is zon akelige lachspiegel die ineens voor je neus staat. Eerst schrik je, maar als je nog twee keer kijkt zie je dat je het echt bent. De Vries beende gisteren woest de bunker uit waar hij zou getuigen in het proces tegen Willem Holleeder. Hij moest, net als iedereen, zijn schoenen en jas uittrekken om langs de beveiliging te komen. Hij weigerde. Wisten die veiligheidsmannetjes soms niet wie hij was?! Peter RRRRRRR de Vries! Hij is veel te belangrijk voordat soort...

Duration:00:02:20

John de la Tourette

4/3/2018
More
Milde ophef op Twitter dit paasweekeinde. NRC-correspondent in Amerika Guus Valk deelde een filmpje waarop was te zien hoe presentatoren van nieuwsrubrieken bij tweehonderd commerciële tv-stations in Amerika exact dezelfde tekst van de autocue oplazen. Ze uitten daarin zorgen over het verspreiden van fake news door de mainstream media.

Duration:00:02:46

Evil data

3/27/2018
More
Ik vraag me altijd af wat mensen denken als ze een sigaret opsteken die ze net uit zon pakje haalden waar met gruwelijke fotos wordt verteld dat je er niet alleen dood aan gaat, maar ook nog op de meest rottige manier. Niks. Ze denken blijkbaar niks. Hun verslagenheid is groot als de longarts ze hun doodvonnis geeft. Dat hadden ze even niet aan zien komen.

Duration:00:02:25

Stem NEE

3/20/2018
More
De als-je-niks-te-verbergen-hebt-dooddoener, ik hoorde hem laatst zelfs uit de mond van een journalist in een talkshow toen het over de sleepwet ging.

Duration:00:02:35

Uitgemoord

3/13/2018
More
In Nederland worden geen journalisten vermoord. Fortuyn en Van Gogh waren naast hun andere beroepen wel opiniemakers, maar geen journalisten. Stan Storimans en Jeroen Oerlemans sneuvelden in buitenlandse oorlogsgebieden waar zij voor Nederlandse media aan het werk waren.

Duration:00:02:40

Nieuws over nepnieuws is nepnieuws

3/6/2018
More
Op de dag dat nota bene de SP en de VVD sámen een motie indienden tegen het door minister Ollongren verdedigde nepnieuwsbeleid, ruimde de NOS anderhalf uur zendtijd in voor de nepnieuwscampagne van diezelfde minister.

Duration:00:02:35

Drukpers

2/26/2018
More
Nog niet zo lang geleden had Roy op het Veld best een leuke carrière, als adjunct-hoofdredacteur van het Financieele Dagblad. Maar dit weekend bracht hij kranten rond. In Limburg. In de ijzige kou.

Duration:00:02:32

Kijk Nederlands!

2/20/2018
More
Mediabeleid gaat in Den Haag alleen maar over verondersteld nepnieuws en de financiering van de publieke omroep. De media-industrie bevindt zich in een wervelstorm van ongekende omvang, maar de Nederlandse wetgeving is nog gebaseerd op een werkelijkheid die al vijftien jaar niet meer bestaat. Alsof de politiek onmachtig is om deze belangrijke cultuurdrager te beschermen.

Duration:00:02:40

Ollongren bump

2/13/2018
More
De grootste nepnieuwsfabriek van Nederland draait weer op volle toeren. Een liegende VVD'er is natuurlijk al heel lang geen nieuws meer. Alleen stond Halbe niet tijdens de vrijmibo op te scheppen in de Shell kantine: nee, hij kwam tien jaar nadat zijn bezoek aan het Russische buitenhuis zou hebben plaatsgevonden ineens met zijn Poetin-fantasie.

Duration:00:02:28

Overtikisme

2/6/2018
More
Niemand bij Nieuwsuur had het boek gelezen op basis waarvan Rian van Rijbroek live op tv onzin mocht komen uitkramen over cyberveiligheid en DDoS aanvallen. Tijdsdruk was het verweer van de hoofdredacteur. En hij voegde eraan toe: ze was eerder al bij BNR. Nou is dat doorgaans inderdaad een prima kwaliteitslabel, maar het is wel een beetje mal als het met belastinggeld riant gefinancierde nieuwsprogramma redactiewerk uitbesteed aan een commerciële radiozender.

Duration:00:02:29

Zwart Wit

1/30/2018
More
Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat er Kamervragen werden gesteld toen Frank Boeijen in 1984 Zwart Wit op de plaat zette. Blanke mensen zomaar wit noemen, daar kunnen we nu niet meer tegen.

Duration:00:02:18

Vecht!

1/23/2018
More
Als Donald Trump een Fake News Award toekent aan de New York Times weet je een ding zeker: met de kwaliteit van het nieuws heeft het niet zoveel te maken, maar alles met zijn haat voor de krant.

Duration:00:02:22

Bloedbad

1/16/2018
More
Het blijft een raar fenomeen, de behoefte om te doemdenken over een bedrijfstak die een product voortbrengt waar mensen totaal verslaafd aan zijn. Er is geen enkel product op aarde waar meer mensen jaar in jaar uit meer verslaafd aan raken, meer tijd in investeren.

Duration:00:02:28

Blendle-alarm!

1/8/2018
More
Het FD bladerde in de jaarcijfers van de online kiosk Blendle en stuitte op de zin in 2018 zal een nieuwe investering nodig zijn. Anders bestaat er gerede twijfel over de continuïteit van de onderneming na april 2018. Dat zijn geen ongebruikelijke zinnen in een jaarverslag van een tech-startup. Geen reden voor groot alarm dus, zeker bij een bedrijf als Blendle, dat in twee investeringsronden prestigieuze aandeelhouders aan boord trok.

Duration:00:02:27

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads