HetiVálasz-logo

HetiVálasz

News & Politics Podcasts

A Válasz Online csapatának podcast csatornája: közéleti-kulturális kibeszélő, időnként meghívott vendégekkel. Új adás minden csütörtökön. Mottó: „Bulvármentes. Propagandamentes. Konzervatív.”

A Válasz Online csapatának podcast csatornája: közéleti-kulturális kibeszélő, időnként meghívott vendégekkel. Új adás minden csütörtökön. Mottó: „Bulvármentes. Propagandamentes. Konzervatív.”

Location:

Hungary

Description:

A Válasz Online csapatának podcast csatornája: közéleti-kulturális kibeszélő, időnként meghívott vendégekkel. Új adás minden csütörtökön. Mottó: „Bulvármentes. Propagandamentes. Konzervatív.”

Language:

Hungarian

Contact:

+36 70 593 8989


Episodes

Győzhet az anti-Orbán koalíció '22-ben? Vendégünk Róna Dániel

1/20/2021
Ha reális esélyekkel akar ráfordulni a 2022-es választásra, az ellenzéknek – saját ígérete szerint – október 23-ig elő kell állnia az egységes választókerületi jelöltekkel és Orbán Viktor miniszterelnöki kihívójával. Ennek apropóján podcastunk, a HetiVálasz vendége ezúttal Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóintézet vezetője (nem mellesleg: Karácsony Gergely volt és a Momentum jelenlegi tanácsadója). Akik kérdeznek: Ablonczy Bálint, Vörös Szabolcs.

Duration:00:49:05

Jön a Merkel-korszak vége, de mi lesz utána? Vendégünk Hettyey András

1/13/2021
Szombaton választ új elnököt a Németországot kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU), úgy, hogy Angela Merkel a szeptemberi parlamenti választáson már nem lesz kancellárjelölt. Milyen örökséget hagy maga mögött a 2005 óta hatalmon lévő Merkel – van-e merkelizmus? –, és mire számíthat Magyarország a kancellár elvonulása után? Hettyey Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának docensét ezekről is kérdezi Vörös Szabolcs.

Duration:00:50:58

A pozsonyi csatától a kettős honfoglalásig: őstörténeti csúcs Langó Péterrel és Igaz Leventével

1/6/2021
Langó Péter régész, a PPKE Régészeti Intézet egyetemi docense és Igaz Levente történész-hagyományőrző segítségével vágunk rendet a pozsonyi csata-film nyomán kirobbant vitában. Mi igaz a szkíta-hun-magyar rokonságból? Mi az a kettős honfoglalás, és bizonyítható-e? Hiteles-e a Kurultáj? Meddig mehet el egy történelmi rekonstrukció? Nagy történelmi kibeszélő.

Duration:01:05:12

[HetiVálasz 53] Meseország Józsi bácsié is? Vendégünk Zárug Péter Farkas

12/30/2020
Idén utoljára jelentkezik a Válasz Online heti podcastja, amely keretbe foglalja az évet, hiszen a januárban meginterjúvolt Zárug Péter Farkas politikai elemző a HetiVálasz vendége. Milyen évet zárt a magyar politika 2020-ban, és mire számíthatunk 2021-ben? A közvélemény-kutatási számokon kívül miben okozott kárt a Szájer-ügy? Fideszes kampányfőnökként mit mért el az ellenzékivé vált Miskolcon 2019-ben, egyetemi oktatóként pedig mit gondol a Mathias Corvinus Collegium államilag dotált...

Duration:00:55:37

[HetiVálasz 52] Trump megy, a trumpizmus marad? Válasz-trió Ablonczy Bálinttal, Vörös Szabolccsal és Zsuppán Andrással

12/16/2020
Az elektori kollégium keddi döntésével immár biztos: Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. A november 3-án legyőzött Donald Trump ezt továbbra sem hajlandó elismerni, és továbbra is vívja egyre magányosabb utóvédharcát. Indulhat a következő választáson? Túlél-e a trumpizmus?

Duration:00:46:40

[HetiVálasz 51] Kétéves a Válasz Online: szerkesztőségi kerekasztal

12/10/2020
2018. december 10-én indult lapunk, a Válasz Online. Mai napon harmadik életévünkbe lépünk, ezért rendhagyó adást készítettünk. A szerkesztőség tagjai emlékeznek és értékelnek, három 'turnusban'.

Duration:00:57:30

[HetiVálasz 50] „Napi feladat lesz a túlélés a magyaroknak” – vendégünk Fedinec Csilla

12/2/2020
50. adásával ismét itt a HetiVálasz, a Válasz Online podcastja. A 2017 ősze óta tartó magyar–ukrán ellenségeskedésekhez képest is új minőséget jelentettek a hét elején Kárpátaljáról érkezett hírek, amelyek szerint házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán. A szolgálat olyan tevékenységre keresett bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a...

Duration:00:51:03

[HetiVálasz 49] Index, közmédia: mi történik a magyar sajtóban?

11/25/2020
Ablonczy Bálint, Borbás Barna, Stumpf András és Zsuppán András beszélget az Index-ügyről és a magyar sajtó helyzetéről.

Duration:00:50:04

[HetiVálasz 48] Vétó? Magyari Péter, Stumpf András és Vörös Szabolcs az új EU-csörtéről

11/18/2020
Hétfő óta az EU következő hétéves költségvetésével és a koronavírus-hitelcsomaggal kapcsolatos magyar–lengyel vétó ügye borzolja a kedélyeket Európában. Miért állt elő ez a helyzet, miért jó ez Magyarországnak – ha jó egyáltalán –, és mi lehet a kiút a patthelyzetből? Ezekről volt szó a HetiVálaszban, a Válasz Online podcastadásában. A műsor vendégei Magyari Péter (444.hu) és Stumpf András (Válasz Online); a műsorvezető Vörös Szabolcs.

Duration:00:55:48

[HetiVálasz 47] Összeomolhat az egészségügy? Vendégünk Álmos Péter alelnök, Magyar Orvosi Kamara

11/11/2020
A járványhelyzet miatt újra elővett és kibővített rendkívüli jogrend életbe léptetésének napján, azaz szerdán beszélgettünk Álmos Péterrel, a Magyar Orvosi Kamara alelnökével, aki szegedről csatlakozott a műsorba Skype-on. 'Ha van 100 repülőd, de csak 20 pilótád, akkor valójában 20 repülőd van' - érzékelteti egy hasonlattal, hogy miért baj, ha van 'végtelen' mennyiségű ágy és lélegeztetőgép, de kevés orvos.

Duration:00:51:56

[HetiVálasz 46] Lelki COVID-krízisek: vendégünk Kató-Bellavics Ágota és Kató Csaba segítő szakemberek

11/4/2020
A járványhelyzet és a nyolc hónapnyi rendkívüli állapot politikai, gazdasági és egészségügyi következményeiről rengeteget beszéltünk. De van itt olyan aspektus is, ami eddig kevés fényt kapott. Mentálhigiénés szakemberekkel beszélgetünk. Mottó: Van olyan bajunk, amire nem lesz vakcina.

Duration:00:45:05

[HetiVálasz 45] Trump vagy Biden győz jövő héten? Vendégünk Pintér Károly Amerika-szakértő

10/28/2020
Hogy lett ennyire egyértelmű, hogy egy 78 éves veterán, Joe Biden az elnök kihívója, és mennyire jött neki jól, hogy a vírus miatt hosszú ideig gyakorlatilag otthonról kampányolt? Ezt és még számos kérdést – a többek között az amerikai választási matematika rejtelmeit – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol–Amerikai Intézetének vezetőjével, Pintér Károllyal vitattuk meg a HetiVálaszban, a Válasz Online hetente jelentkező podcastjában.

Duration:00:56:09

[HetiVálasz 44] Felházról, SZFE-ről: vendégünk Prekopa Donát

10/22/2020
Műsorunk vendége Prekopa Donát, a Manna FM műsorvezetője, színművészetis öregdiák, akit korábban az azóta megszűnt Felház karizmatikus keresztény mozgalom társalapítójaként ismert meg az ország – Orbán Gáspár mellett. Hogy fogalmaz meg egy ilyen gondolatot a miniszterelnök fiának egykori hitbéli harcostársa, és mit keresett egyáltalán az SZFE-n, amely előtt most őrt áll? Adásunkból ez is kiderül.

Duration:00:53:44

[HetiVálasz 43] Lőttek az orvosbáróknak? Vendégünk Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, politikus

10/15/2020
Adásunk napján jelentette be Pálinkás József volt MTA-elnök, hogy elindul konzervatív-liberális-zöld pártja, az Új Világ Néppárt. E párt friss politikusa Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász, korábbi kórházvezető, aki dolgozott Bajnai Gordon és Lázár János mellett is. De legtöbben nem innen, hanem az orvosbárókról szóló 2016-os Index-cikk után ismerik, melynek több mint félmillió olvasója volt. Az orvosi béremelésről, az egészségügy fő bajairól és Pálinkás József új pártjáról is...

Duration:00:54:20

[HetiVálasz 42] Az Index/Telex-ügytől a budapesti örökségig: Válasz-trió Zsuppán Andrással

10/7/2020
Október elsejétől bővül a Válasz Online és a HetiVálasz csapata: Zsuppán András nyáron az Index kultrovat vezetőjeként mondott fel, és most nálunk folytatja. Nevezhetjük ezt visszatérésnek is: előtte kb 12 évig dolgoztunk együtt Andrással a Heti Válasznál. Miért nem tartja legitimnek a mai Indexet? Örökségvédelemmel (is) foglalkozó újságíróként mit gondol a legfontosabb fővárosi kulturális beruházásokról? Ezekről is beszélünk a rendhagyó műsorban.

Duration:00:52:26

[HetiVálasz 41] Miért ne libernyákozzunk? Vendégünk Prőhle Gergely

9/30/2020
Mai adásunk témáját Németország szolgáltatja: szombaton lesz éppen 30 éve, hogy az NDK és NSZK hivatalosan is egyesült. Ennek apropóján beszélgetünk történelemről, liberalizmusról és kereszténydemokráciáról a Habsburg Ottó Alapítványt vezető egykori diplomatával.

Duration:00:43:38

[HetiVálasz 40] Belarusz: ki győzött? Vendégünk Rácz András

9/24/2020
Szerdán teljes titokban, törvénytelenül letette az elnöki esküt Aljakszandr Lukasenka. A belarusz államfő ezzel az augusztus 9-i választás óta tartó tiltakozást szimbolikusan is leverte, de rendszere legitimitása végérvényesen elveszett. Kibírhatja-e így 2025-ig, és mit kérhet cserébe Moszkva, amelynek hatalmát Lukasenka most részben köszönheti? Apropó Moszkva: miért azt a Lukasenkát támogatják az oroszok, akit nemigen kedvelnek, amikor az ellenzék sem fordulna Nyugat felé? Aki válaszol:...

Duration:00:40:28

[HetiVálasz 39] Magyarország 2030? Vendégünk Filippov Gábor és Balázs Zoltán

9/16/2020
Mi szükség volt egy újabb agytrösztre? Kiknek a pénzéből működnek? Miért tartózkodnak a napi politikai események kommentálásától? Milyen jövőt képzelnek el Magyarország számára – kell-e például alapjövedelem? Vendégünk két politikatudós, Filippov Gábor és Balázs Zoltán.

Duration:00:52:01

[HetiVálasz 38] Politikai tabuktól a félresiklott SZFE-ügyig: vendégünk Szabó Borbála író

9/10/2020
Korábban otthagyta az OJD-féle kormánypárti íróakadémiát, akik szerinte semmivel sem „nemzetibbek”, mint a minap ezért megtámadott Karsai György. Az SZFE ügyében viszont egyik oldalnak sem tud drukkolni. Szabó Borbála írót új könyvéről, A János vitéz-kódról, családi tabukról, kultúrharcról és a méltatlan fideszkeresztényezésről is kérdezzük podcastunkban.

Duration:00:50:00

[HetiVálasz 37] Újra vírushelyzet: nem félünk eléggé? Vendégünk Müller Viktor biológus

9/2/2020
Nyakunkon a koronavírus második hulláma, ezért ismét szakember segítségét kértük, Müller Viktor elméleti biológus, az ELTE TTK dékánhelyettese a legtöbbekben okkal felvetődő kérdésekre válaszol. Miért kisebb a veszélyérzetünk most, amikor a napi esetszám a tavaszi csúcs többszöröse? Módosulhatott-e maga a vírus? Mennyire lehet hasznos a magyar kormány satu-intézkedése, és mekkora veszélyt okoznak a vírusszkeptikusok? A legújabb HetiVálaszból kiderül.

Duration:00:46:01