HetiVálasz-logo

HetiVálasz

News & Politics Podcasts

A Válasz Online csapatának podcast csatornája: közéleti-kulturális kibeszélő, időnként meghívott vendégekkel. Új adás minden csütörtökön. Mottó: „Bulvármentes. Propagandamentes. Konzervatív.”

A Válasz Online csapatának podcast csatornája: közéleti-kulturális kibeszélő, időnként meghívott vendégekkel. Új adás minden csütörtökön. Mottó: „Bulvármentes. Propagandamentes. Konzervatív.”

Location:

Hungary

Description:

A Válasz Online csapatának podcast csatornája: közéleti-kulturális kibeszélő, időnként meghívott vendégekkel. Új adás minden csütörtökön. Mottó: „Bulvármentes. Propagandamentes. Konzervatív.”

Language:

Hungarian

Contact:

+36 70 593 8989


Episodes

Sanyikám, én politizálok: vendégünk a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője, Ésik Sándor

10/28/2021
Október közepén jelent meg Ésik Sándor első könyve, a Sanyikám, én nem politizálok. A szerzőt ügyvédként kevesen ismerik, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztőjeként viszont a Facebook-médium 25 ezer követője mindenképp. A Múzsát olyanok írják, akiknek tele van a hócipője (töke, puttonya) azzal, hogy egy fél ország „nem politizál” vagy „nincs véleménye” vagy „inkább nem szól bele”.

Duration:01:02:34

Halál Komlóskán: aprófalvak és „csodafalvak” jövője

10/20/2021
Az ország egyik leghíresebb aprófalvának története túlmutat önmagán. A héten Komlóskáról közölt riportunk teljes háttere. A téma fontos: Magyarország területének 15 százalékát az ilyen aprófalvak adják.

Duration:00:52:37

A magyarság tragédiájának végső oka? Vendégünk Péterfi Gábor történész

10/13/2021
Trianon és a revízió címmel jelentetett meg új antológiát az Osiris Kiadó. A szerkesztővel, Péterfi Gábor történész-kutatótanárral a népi írók szellemi hagyományáról és a magyarság sorskérdéseiről beszélget Ablonczy Bálint és Borbás Barna.

Duration:00:40:14

Most tényleg a nép kezében a döntés: előválasztási kibeszélő

10/7/2021
Az ellenzéki előválasztás első fordulóját értékeli Bódis András, Stumpf András és Vörös Szabolcs.

Duration:00:54:04

Miért ilyen a magyar kulturális elit? Vendégünk Kristóf Luca társadalomtudós

9/30/2021
A most megjelent Kultúrcsaták – Kulturális elit és politika a mai Magyarországon című könyvéről beszélgetünk Kristóf Lucával, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával. Miben más a kultúra, mint a gazdaság, ahol megkérdőjelezhetetlen a kormányoldal fölénye? Aki kérdez: Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs.

Duration:00:49:12

A Trónok harcától Wass Albertig: vendégünk Nényei Pál író, magyartanár

9/22/2021
Irodalmi vitákról, sorozatkultúráról, új tankönyvekről, pizsamás oktatásról is kérdezzük Nényei Pál író, magyartanárt. Milyen a katolikus szemléletű tankönyv? Hogyan (nem) lehet új irodalmi kánont építeni? Mit olvasnak a fiatalok? Milyen megfelelési kényszer gyötri a kortárs magyar írókat? Kérdez: Borbás Barna, Zsuppán András.

Duration:01:00:25

Hogyan épül rendszerszintű korrupció? Oknyomozás „civilpénzek” nyomában

9/15/2021
Bódis András és Vörös Szabolcs beszélget a lapunkban az elmúlt héten megjelent tényfeltáró cikkekről: civilpénzek állami elosztási mechanizmusa a poszt-norvégalap korszakban.

Duration:00:33:25

Mi van a Ferenc pápáról szóló viták mögött? Vendégünk Hodász András és Gégény István

9/8/2021
25 év után újra pápalátogatás Budapesten: Ferenc vasárnap a magyar fővárosba jön. Mi az az eucharisztikus kongresszus? Miért ennyire megosztó személy a mai pápa? Vendégünk Hodász András és Gégény István.

Duration:00:56:52

Egy egész nemzedék veszhet el? Ki nem beszélt COVID-krízisről Mészáros Antóniával és Szlankó Violával

9/1/2021
Az ügy, ami a magyar közéletben példátlan módon közös kiállásra bírt egy kormánytagot és egy ellenzéki képviselőt: a UNICEF Magyarország most publikált kutatása szerint az elmúlt másfél járványos év lelki-pszichológiai hatásai katasztrofálisak nemcsak a gyerekeknél, de a pedagógusoknál is. Erről beszélünk a szervezet két vezetőjével, Mészáros Antónia igazgatóval és Szlankó Viola gyermekvédelmi vezetővel.

Duration:00:56:25

Mi lesz veled, Afganisztán?

8/25/2021
Vendégünk Csiki Varga Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Duration:00:52:18

Szent István ősei nyomában: új kutatás az Attila-kérdésről, válasz a genetikusoknak. Vendégünk B. Szabó János és Sudár Balázs

8/18/2021
A magyar történelem legfontosabb családja, az Árpád-ház titkainak nyomába ered két őstörténész új tanulmánykötete. Vendégünk B. Szabó János történész és Sudár Balázs turkológus, történész.

Duration:00:58:30

„Megtévesztve robogunk a szakadék felé!” Mit tegyünk a zöld-átverések ellen? Vendégünk Paul Ági és Berta László

8/11/2021
Hétfőn vált ismerttéaz ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének jelentése, amely minden eddiginél drámaibb hangon beszélt a klímaváltozás következményeiről. Az emiatt növekvő fogyasztói tudatosságot azonban ma már üzemszerűen használják ki: ez a greenwashing. Ez ellen próbál tenni egy magyar marketing szakemberek által nemrég elindított kezdeményezés, a Cleanwashers. Milyen eszközökkel manipulálnak a reklámokban, és hogy próbálják felderíteni a megtévesztéseket? Vendégünk két alapító,...

Duration:00:58:10

Öt év Szilágyi Áronnal: egy zseniális olimpikon titkai. Vendégünk Muhi András Pires rendező

8/4/2021
Muhi András Pires rendező öt évig követte Szilágyi Áront kamerával. Az eredményt Egy mindenkiért címmel nemrég mutatták be. Azóta Áron olyat tett, amit előtte senki ebben a sportban: harmadszor is megvédte olimpiai bajnoki címét. Mi a titok? Erről szól a HetiVálasz új adása. Műsorvezetők: Borbás Barna, Vörös Szabolcs.

Duration:00:49:08

A kémbotrány teljes háttere: vendégünk Pethő András és Panyi Szabolcs

7/28/2021
Lelepleződött egy durva izraeli kémfegyver, az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek vele – írta a Direkt36 nevű oknyomozó csoport július 18-i cikkében, ezzel véget vetve a közéleti sajtó uborkaszezonjának. Erről, vagyis az úgynevezett Pegazus-ügyről szól a HetiVálasz mai adása. Vendégünk a cikksorozat dandárját jegyző két újságíró, Pethő András és Panyi Szabolcs. Aki kérdez: Borbás Barna, Stumpf András.

Duration:00:55:43

Drogról, függőségről, Toxikomáról: vendégünk Szabó Győző és Illés Gabi

7/21/2021
Nincs gyógyult drogos. Ezt az addiktológia mondja. Én már 21 éve „szünetet” tartok – mondja műsorunkban Szabó Győző színművész. Illés Gabi producerrel együtt azért hívtuk meg, mert új filmjük, a Herendi Gábor rendezésében készült Toxikoma hamarosan a mozikba kerül. Miért van küldetéstudatuk, hogy ne csak a heroin és a kemény drogok, de minden függőség ellen küzdjenek? Miért nem jó „drogfilm” a Trainspotting?

Duration:00:50:31

Velencei-tó-szindróma: miért abnormális, ami a nagy vizeinknél történik? Ökológiai/történelmi kibeszélő

7/14/2021
Mivel lehetne elejét venni a Velencei-tó-szindrómának, mennyiben hibáztatható a Kádár-rendszer a jelenlegi helyzetért, és hogyan válik nyilvánvalóvá a NER-logika a tópartokon (is)? Aki beszélget: Zsuppán András, Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs.

Duration:00:46:42

„Ha Orbán nincs, semmi nincs” – Rényi Pál Dániel a Fidesz nevű csapatról és a kapitány nagy meccseiről

7/7/2021
Az adás vendége Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója, abból az alkalomból, hogy a minap jelent meg Győzelmi kényszer – Futball és hatalom Orbán világában című könyve. Ebben 400 oldalon át mutatja be, hogyan vált ennyire meghatározóvá a foci a miniszterelnök számára, mennyiben követi a pályák és az öltözők logikáját a politikában, és – különösen első kormányzati ciklusa alatt – miért egykori játékostársaival vette magát körül.

Duration:01:06:12

És ha baj van a kínai oltással? Vendégünk Falus András immonológus és Englohner Beáta „Sinopharm-károsult”

7/1/2021
Mi a baj a kínai vakcinával 60 felett? Mit tehetnek azok, akiknél nem alakult ki védettség, az állam viszont nem engedi a harmadik dózist? Hogyan segíthet(ett volna) az őszinte kommunikáció Sinopharm-ügyben? Hetente jelentkező podcastunkban, a HetiVálaszban ezekre válaszol Englohner Beáta, a csaknem 6 ezer „károsultat” tömörítő, Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel nevű Facebook-csoport alapítója, illetve Falus András immonológus, akadémikus.

Duration:00:50:16

A Facebook magyar tényellenőre: vendégünk Záborszky Ede

6/23/2021
Névtelen cenzor? Zuckerberg 'rendőre'? Kicsoda a Facebook első és eddig egyetlen magyar tényellenőre? Vendégünk Záborszky Ede. Aki kérdez: Borbás Barna, Zsuppán András.

Duration:00:58:47

Mit keres itt Kína, mi van a Fudan-ügy mögött? Vendégünk Salát Gergely és Maura Tamás Kína-kutató

6/16/2021
Új világrendről, magyar és kínai érdekekről, 'farkasharcos'- diplomáciáról is szól az aktuális HetiVálasz, melyben feltárjuk a Budapest-Peking-viszony lényegét is. Vendégünk a magyar Kína-kutatás két rocksztárja, Salát Gergely és Matura Tamás. Műsorvezetők: Borbás Barna, Vörös Szabolcs.

Duration:01:12:01