De Technoloog-logo

De Technoloog

Podcasts >

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Language:

Dutch


Episodes

Beschermde online-auteursrechten!

7/19/2018
More
We willen de vrijheid hebben om een meme van een Black Mirror-aflevering op onze Facebook timeline te kunnen zetten. Die vrijheid kwam volgens de tegenstanders van de nieuwe copyrightwet, die door het Europees Parlement moest worden geloosd, in gevaar. Ze lobbyden met succes.

Duration:01:04:02

WK-editie: Data over spelers beheersen en bepalen het voetbal

7/11/2018
More
Hoeveel goede passes verstuurt een speler? Hoe vaak geeft hij een assist? Hoeveel goede voorzetten heeft een spits nodig per doelpunt? Of het nou gaat om wie er wordt opgesteld, hoe spelers worden opgeleid, hoe de trainingen verlopen of wat voor spelers een club zoekt op de transfermarkt - data spelen de hoofdrol.

Duration:01:01:28

Boten printen met gerecycled plastic

7/4/2018
More
Gerbert Smits kreeg lang geleden op de TU een gastcollege waarbij een Philips-ontwerper liet zien dat hij een model van een stofzuiger kon printen. Een dag later vreesde hij schuim. Die combi fascineerde hem. Met 3D-printen voeg je materiaal toe en met frezen haal je materiaal weg. Hij begon 10-X een bedrijf dat industriële producten, veelal schaalmodellen, print. Printen is echter nog niet altijd loepzuiver, waarop hij de vrees gebruikt voor de afwerking.

Duration:01:00:45

Internetadres te koop

6/27/2018
More
Je verwacht het niet, maar er is een levendige handel in IPv4-adressen. Dat had Technoloog niet verwacht en daarom nodigden we Erik Bais uit. Erik is de eigenaar van Prefix Broker. Bij Prefix Broker kun je IPv4-adressen kopen, verkopen en verhuren. De vraag blijft echter: waarom zou je dat willen? IPv4 is toch iets van vroeger? We gebruiken inmiddels toch IPv6?

Duration:01:00:31

Duurzame IOT-producten in de industrie

6/21/2018
More
In deze Technoloog praten Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg over duurzaam product design in de IOT-industrie. Kunnen we producten maken die eeuwig meegaan? Want je kunt een sensor in een rolcontainer stoppen, maar als de batterij na vier jaar op is en de rolcontainer nog 15 jaar meegaat dan heb je niets aan de IOT-oplossing.

Duration:01:03:50

Apple is zo goed dat het de blunders van Steve Jobs makkelijk kon hebben

6/6/2018
More
Jack Nouws was twintig jaar tech-columnist: eerst tien jaar voor het blad MacFan, daarna nog eens tien jaar voor de opvolger, blad en website Machina, dat meer algemeen op technologie is gericht. Eind mei is hij gestopt als columnist. Hij blijft nog wel schrijven; ook voor Machina. Met Jack praten we over zijn overtuigde keus voor Apple-producten, over het bedrijf zelf, over de blunders van Steve Jobs en natuurlijk ook over hoe hij columnist werd en hoe zijn werk in de loop der jaren...

Duration:01:01:05

TomTom zorgt voor de zelfrijdende auto

5/30/2018
More
Velen verlangen naar zelfrijdende autos. We gaan tijd besparen, we hebben geen parkeerplekken meer nodig, het verkeer wordt veiliger. Om aan die behoefte te voldoen draagt TomTom al vanaf 2009 zijn steentje bij. In dat jaar kregen ze een patent om een de positie op een weg te krijgen zonder gps.

Duration:01:00:15

De doorbraak van de elektrische auto

5/23/2018
More
De 'fossiele auto' is binnen afzienbare tijd echt een fossiel. Dat is de boodschap van techjournalist Jeroen Horlings in zijn nieuwe boek 'De doorbraak van de elektrische auto'.

Duration:01:01:53

Technologie open u

5/16/2018
More
Marleen Stikker van de Waag verklaarde onlangs dat het internet dood is. Toen ze dat verklaarde dachten Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg aan het hoofdartikel van Wired in december 2018: The internet is broken, how to fix it. Door het economisch model van het internet zijn gebruikers op dit moment veelal het product en dat veroorzaakt excessen. Denk alleen al aan de affaire met Cambridge Analytica.

Duration:01:03:26

Smart speakers zijn smart listeners

5/9/2018
More
Maarten Lens-FitzGerald heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de internetwereld. Hij stond aan de wieg van bedrijven als Mobile Monday, Layar en CLOCK. In deze Technoloog geeft hij zijn inzichten prijs over smart speakers, voice assistants of hoe je de luisterende digitale hulpjes ook wilt noemen.

Duration:00:58:34

Technologie in het onderwijs, Oei

5/2/2018
More
In ons digitale tijdperk hebben mensen andere vaardigheden nodig dan in het analoge tijdperk. Het onderwijs heeft de mooie taak die vaardigheden bij te brengen. Alleen zien we om ons dat het onderwijs daar moeite mee heeft. Toch zijn er voldoende initiatieven om jongeren wel op te leiden tot volwassenen die de snel veranderde wereld kunnen vormgeven.

Duration:01:04:39

'Streaming-music' laat muziekindustrie leven

4/25/2018
More
De overgang van bezit naar toegang door de digitalisering laat zich het beste zien in de overgang van het kopen van cds naar het gebruik van streaming-muziekdiensten. De meest gebruikte in ons land is Spotify, gevolgd door Apple Music. Juke, een initiatief van Mediamarkt en Talpa Networks, wil daar een Nederlandse dienst tegenover zetten.

Duration:01:04:43

Hoe breng je een Kickstarter tot een goed eind

4/18/2018
More
Voor zijn project The Things Network organiseerde Wienke Giezeman in 2015 een collecte op Kickstarter: er moesten betaalbare gateways komen waarmee mensen konden bijdragen aan het goedkope openbare netwerk voor Internet of Things. Het bij elkaar brengen van het geld bleek het makkelijkste van deze onderneming.

Duration:01:01:24

Virtual Reality is voorlopig kansloos

4/11/2018
More
Virtual Reality werd nog maar kort geleden gezien als de nieuwe winstmaker inde wereld van het entertainment. Gaming en films zouden er onherkenbaar door veranderen. Dat blijkt tot nu toe aardig tegen te vallen. VR-games zijn zeldzaam en vaak amateuristisch. Films zijn duur om te maken en hebben weinig succes. Gamingjournalist Boris van de Ven (GameKings) ziet daarvoor verschillende oorzaken.

Duration:01:01:27

Kan energie slim zijn?

4/4/2018
More
Smart Energie gaat het helemaal worden, horen we al jaren. De energie gaat onze Smart Home in dankzij de Smart Grid. Yme Bosma loopt al jaren mee in de digitale wereld. Hij stond aan het roer van de MSN-messenger bot Eccky en hij bracht Hyves naar een volgende fase. Nu ziet hij als verantwoordelijke van de investeringstak van Eneco dagelijks vele initiatieven om de energiewereld te veranderen. In deze technoloog praten Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg met hem over slimme huizen en...

Duration:01:03:40

Hacker Ruwhof: ‘minister is naïef en onwetend’

3/29/2018
More
Sijmen Ruwhof vindt dat iemand het moet doen:uitleggen hoeveel risico de Nederlandse verkiezingen lopen door ondeugdelijke software. De Technoloog spreekt met hem een week na de verkiezingen omdat hij wijst op gebreken in het proces na de eigenlijke verkiezingen: de mogelijkheid voor burgers om zelf het berekenen van de uitslag te controleren, schiet tekort.

Duration:01:01:06

Facebook heeft het niet makkelijk

3/22/2018
More
Cambridge Analytica gaat er prat op dat het over een database beschikt waarmee het verkiezingen naar zijn hand kan zetten. In de Technoloog van 15 november 2017 spraken Herbert en Ben met Maarten Naaijkens daarover.

Duration:01:01:14

Econoom Sweder van Wijnbergen: bitcoin gaat naar nul

3/15/2018
More
In deze bijzondere aflevering van De Technoloog krijgen Ben en Herbert een uur lang genadeloos college van hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen. Van Wijnbergen geloof niet in de bitcoin als betaalmiddel, vanwege hoge fees en lange wachttijden maar vooral om de hoge volatiliteit.

Duration:01:00:44

Met data schaatstijden voorspellen

3/7/2018
More
Tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea analyseerde databedrijf SAS data van de schaatswedstrijden en deed vervolgens voorspellingen. Zo kwamen ze voor olympisch kampioen Kjeld Nuis uit op een tijd van 1:07,70, de winnende tijd werd 1:07,95. Ook voorspelden de analisten op basis van de vijf kilometer van Sven Kramer dat die de dubbele afstand niet zou winnen - en zo geschiedde.

Duration:01:01:35