De Technoloog-logo

De Technoloog

Podcasts >

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Language:

Dutch


Episodes

Hoe niet, en hoe wel naar een CO2-neutraal 2050

8/15/2019
More
Dit voorjaar kwam een 'Waterstof Coalitie' van een groot aantal organisaties uit de energie- en milieuwereld, wetenschap en overheid met een plan om per direct te beginnen met de ontwikkeling van een waterstofeconomie. Dan zou Nederland al vanaf 2030 aardgas kunnen vervangen door waterstof, voorop lopen in de ontwikkeling van technologie hiervoor en zelfs waterstof kunnen exporteren. In 2050 zou Nederland zo een CO2-neutrale economie kunnen bereiken.

Duration:01:03:12

Niet terug, maar vooruit naar de natuur

8/8/2019
More
Koert van Mensvoort is kunstenaar, technoloog en filosoof en hij wil dat we anders gaan denken over de natuur. Dat schrijft hij in zijn nieuwe boek 'Next Nature'. De natuur van Jac. P. Thijsse is prachtig en belangrijk maar de evolutie gaat door. En technologie is maakt daar deel van uit.

Duration:01:06:05

Het quantum internet: de volgende stap

8/1/2019
More
Dat huidige internet is leuk en aardig, maar je moet ook stilstaan bij hoe het er over tien, twintig, dertig, veertig of vijftig jaar uitziet. Bij QuTech Delft ontwikkelen ze het quantum internet: het internet waarbij de basis niet bestaat uit een bit die een nul of een één kan zijn, maar waarbij we praten over qubits, die een superpositie kennen en die met elkaar verstrengeld zijn.

Duration:00:59:30

EPO kopen op het Darkweb

7/25/2019
More
We hebben het Clearnet: het internet dat netjes geïndexeerd is en waar we dagelijks op browsen om naar nu.nl of bnr.nl te gaan. Het Clearnet beslaat ongeveer 10 procent van het internet. De overige 90 procent vormt het Deepweb.

Duration:01:04:38

'Libra is de doorbraak van blockchain'

7/18/2019
More
Kort na het aankondigen van Libra, de cryptocoin van Facebook, meldde Alex Dowdalls zich bij BNR. Als expert in blockchainvindt hij de commentaren in de pers op Libra te negatief. Volgens hem is Libra de doorbraak van blockchaintechnologie.

Duration:01:01:06

Waarom weerradars wel eens miskleunen en hoe het beter kan

7/11/2019
More
De Technoloog ondervraagt Sam Koch van Buienradar over de mogelijkheden en beperkingen van de techniek. Waar komen de onnauwkeurigheden vandaan? Blijft verwachte regen vaker uit dan dat er onverwachte regen valt?

Duration:00:59:41

De populariteit van Esports

7/4/2019
More
League of Legends, Fortnite, Apex Legends, maar vergeet ook Counterstrike of Starcraft niet. De Technoloog dook in de esports in met Ward Geene. Ward loopt al meer dan tien jaar rond in de gamewereld. Hij wil esports in Nederland groter maken, meer aanzien geven en verder professionaliseren.

Duration:01:02:12

Digitale producten testen is een vak apart

6/27/2019
More
Hoe test je producten met een digitale component? Hoe complex dat kan zijn, legt Tom van de Ven uit in zijn boek 'Testing in the Digital Age' en in deze podcast.

Duration:01:02:33

'Nuttige' toepassingen van virtual reality

6/20/2019
More
We spreken nu al jaren over de doorbraak van Virtual Reality. Slechts weinig consumenten maken er echter gebruik van. Daarom nodigden we Avinash Changa van WeMakeVR uit om ons bij te praten over dit onderwerp.

Duration:00:59:43

'The cloud is out' en meer plek voor de vrouw

6/13/2019
More
In de tweede Technoloog met live publiek (van 132) staan we bij IBM THINK met twéé gasten: AI-expert Tijmen Blankevoort en techondernemer Vivianne Bendermacher

Duration:01:06:33

Alles is transactie

6/6/2019
More
Wie heeft er compleet vertrouwen in transacties op internet? Wordt dat tweedehands dingetje van Marktplaats netjes geleverd? Bestaat die webwinkel wel? En wat doet Facebook met mijn informatie?

Duration:00:59:24

Uber voor alles

5/30/2019
More
De Technoloog nodigde Rens Lieman uit. Hij schreef vorig jaar een boek over Uber en onlangs ging Uber naar de beurs. Reden genoeg om alle aspecten van Uber te bespreken.

Duration:01:04:33

Dit kan Huawei de westerse markt kosten

5/22/2019
More
Allerlei Amerikaanse bedrijven, zoals Google en Intel, doen geen zaken meer met Huawei. Telecomproviders leveren Huawei-smartphones niet meer. Gebrek aan vertrouwen door mogelijke achterdeurtjes of ordinair protectionisme?

Duration:00:58:54

Digitaal interacterende mensen

5/16/2019
More
De Technoloog kreeg een email van Roel Vertegaal. Hij vertelde dat naar Nederland kwam. De Technoloog vroeg zonder aarzeling of hij zin en tijd had om aan te schuiven. Vertegaal doet onderzoek naar toekomstige interactieve technologieën aan de Universiteit van Queens en hij is Directeur van het Human Media Lab.

Duration:01:02:13

Kiezen met een potlood

5/9/2019
More
Ooit in lang vervlogen tijden hadden we stemcomputers. Die bleken echter niet veilig te zijn en we moesten terug naar een potlood en papier. We willen echter digitaal stemmen. Alleen is dat niet veilig voor de specifieke eisen die je moet stellen om ons democratisch proces zuiver te laten verlopen.

Duration:01:02:33

Liefde voor het ontwerpproces

5/2/2019
More
Als je een huis bouwt vinden we het vrij normaal dat je een ontwerp maakt voordat je gaat heien. Bij IT-projecten stelt de opdrachtgever vaak een programma van eisen op. Dat zou hetzelfde zijn als je bij een huis zegt: 'ik wil een deur, een raam, een drempel. Dan kan de deur of het raam op een vreemde plek komen te zitten'.

Duration:01:02:53

Elektrische racemonsters op 2 wielen

4/25/2019
More
Elektrische auto's zijn cool. Elektrische motorfietsen heel wat minder. Je ziet ze ook veel minder. Maar net als bij vierwielers is de transformatie naar elektrisch onvermijdelijk. Met veel lawaai benzine verbranden kan nog even, maar niet lang meer.

Duration:00:57:08

'Iedereen zou Low-code moeten gebruiken'

4/18/2019
More
Low-code development platforms bieden tools om applicaties te bouwen, waarbij je geen of slechts beperkte kennis nodig hebt van programmeren. Dat zouden meerdere bedrijven moeten omarmen.

Duration:00:58:11

Uploadfilters en linktaks in de praktijk

4/11/2019
More
Op 25 maart heeft het Europarlement een nieuwe auteursrechtrichtlijn aangenomen, een raamwerk voor nieuwe nationale wetten. Daarin wordt geregeld dat online platforms als YouTube uploadfilters moeten toepassen en aggregatiediensten als Google News uitgevers moeten vergoeden.

Duration:00:59:49

Kees heeft een Techvisie

4/4/2019
More
In de derde week van het kerstverlof sloot Kees Verhoeven zich op om de Techvisie 2.0 te schreven. In het document beschrijft hij over de kansen en bedreigingen van digitale technologieën op de menselijke samenleving. Een belangrijk onderdeel gaat over de macht van de grote techbedrijven en hoe daarmee om te gaan.

Duration:01:05:22