Plånboken-logo

Plånboken

Sveriges Radio

More Information

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Language:

Swedish


Episodes

Plånboken 2018-07-18 kl. 10.03

7/18/2018
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:50:06

Plånboken 2018-07-11 kl. 10.03

7/11/2018
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:49:50

Plånboken 2018-07-04 kl. 10.03

7/4/2018
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:50:09

Sjuk utan sjukpenning, bråk om sommarstugan och så växte stormarknaderna fram

6/27/2018
More
Många som drabbas av depression, ångest eller utmattning riskeras att nekas sjukpenning från Försäkringskassan, trots att de inte kan jobba. Semestern innebär lugn dagar i sommarstugan för många - men äger man en stuga ihop med släkten kan det leda till bråk och konflikter. I del 2 av Plånbokens sommarserie tittar vi på hur stormarknader, gallerior och köpcentrum växte fram.

Duration:00:50:04

Svårt att hjälpa sjuka släktingar, bedrägeri med bank-id och så växte handelsplatserna fram

6/20/2018
More
Trots att man som närmast anhörig enligt lag har rätt att hjälpa sin sjuka släkting med privatekonomin, upplever många problem i kontakten med olika företag. Plånboken har träffat Gunilla som hade stora problem med att avsluta sin dementa pappas bredbandsabonnemang. Bankerna bör ersätta kunder som drabbats av bedrägerier med bank-id, enligt ARN. Och från handelsbodar till e-butiker - så växte den moderna handeln fram.

Duration:00:50:03

Plånboken

6/15/2018
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:49:59

Dejtningsajten som inte går att lämna, socioekonomiska skillnader avgör vård och företag tar betalt för att du ska kunna lämna kyrkan.

6/8/2018
More
Många söker kärleken på nätet, men det finns sajter där dina pengar är mer intressanta för skaparna än att du ska träffa ditt livs kärlek. Ny forskning visar att din socioekonomiska status har betydelse för vilken vård du får i det inledande skedet av en stroke. Dessutom om företag som tar betalt för att hjälpa dig att lämna kyrkan, något som är helt gratis.

Duration:00:50:02

Vem ska betala vattenskadan, boka sen semester för lite pengar och så får du mest ut av din tjänstepension

5/30/2018
More
Flera familjer i Härnösand som nyligen installerat fiber med hjälp av företaget Servanet har oväntat fått vattenskador i sina hus. Sen dess har en kamp pågått för att familjerna ska få ersättning för skadorna, och slippa lägga ut egna pengar. För Malin Nordin och Thomas Höglund som har två barn har situationen inneburit mycket stress och blivit en källa till konflikter i familjen.

Duration:00:50:04

Krångligt för den som söker bilstöd, låt barnen klä sig i dina gamla paltor och hur länge kan man egentligen äta gamla kakor?

5/23/2018
More
Personer med funktionsnedsättning kan ansöka om bilstöd för att få sin bil anpassad. Men sedan 2017 gäller nya regler som skapat stora problem. Handläggningstiderna är långa och dessutom förväntas den sökande kunna betala mer för sin bil än tidigare. Vi pratar också om hur man enkelt kan sy om de egna kläderna så att de passar barnen, och om märkningen på mat som vi alla förhåller oss till på olika sätt.

Duration:00:50:04

Plånboken

5/16/2018
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:50:01

När grannen renoverar, underhållsstöd och blir man lycklig av pengar?

5/9/2018
More
När Annelises granne renoverade fylldes hennes lägenhet med byggdamm. Vilka rättigheter och skyldigheter har man som bostadsrättsägare i liknande situationer? Nationalekonomen Robert Östling har studerat svenska lotterivinnare för att få ett svar på frågan "Blir man lyckligare av pengar?" Underhållsstödet går direkt till tonårsbarnet efter 18-årsdagen - många föräldrar vittnar om att det kan skapa problem.

Duration:00:50:06

Uteblivna begravningsblommor, industrimat och knepiga tågbiljetter

5/2/2018
More
När Janne skulle gå på sin morbrors begravning beställde han krans och handblommor av Euroflorist. Men blommorna levererades aldrig. Vi hör också forskaren som vill nyansera bilden av färdigmaten - är det verkligen så dålig för miljö och hälsa som man kan tro? Och om bokningssystemen som gör det svårt för resenärer att jämföra tågbiljetter.

Duration:00:50:03

Stulet bensinkort, tvångsmässig shopping och grillsåser

4/25/2018
More
Elisabeth beställde ett Preem-kort med kreditgräns på 10 000. Men kortet kom aldrig fram. Någon stal det ur posten, och kunde handla för 13 000 utan kod. Patrik Wincent berättar om hur man tar kontroll över sitt shoppande. Och nu är det dags att börja grilla. Men vad får man när man köper färdiga grillsåser?

Duration:00:50:03

Brist på pellets, nya lagen PSD2 och husbilsminimalism

4/18/2018
More
En lång kall vinter med mycket regn i baltikum, har lett till brist på träpellets i Sverige. Mattias Lindwall i Falun har fått leta med ljus och lykta efter några pallar pellets. Så kommer du märka av nya betaltjänstlagen PSD2. Gurgin sa upp sig och sålde allt han ägde - nu är han husbilsminimalist och lyckligare än någonsin.

Duration:00:50:03

Andrahandsmarknadens höga hyror, djurparkskonsumtion och återvinning av sopor

4/11/2018
More
Att hyra i andra hand är betydligt dyrare än att ha ett förstahandskontrakt och med den lagändring som kom 2013 har andrahandshyrorna dragit i väg ordentligt. Veckans gäst är Julia Lindemalm, som är kritisk till hur djur behandlas på våra djurparker. Vi pratar kring de dilemman som en konsument kan känna vid ett besök på en djurpark. Dessutom om sopsortering och regeringens nya förslag som ska göra det enklare att återvinna.

Duration:00:49:59

Svag ekonomi för personer med utvecklingsstörning, godisätandets historia och andelsodling på uppgång.

4/4/2018
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. En person med utvecklingsstörning är oftast helt beroende av bidrag och har små chanser att påverka sin egen ekonomi. Plånboken har tittat närmare på den här gruppens privatekonomi. Trots flera politiska satsningar den senaste mandatperioden så lever de flesta på marginalen. Hyran för de gruppboenden som kommunen erbjuder varierar också mycket, både mellan olika kommuner och i en och samma kommun, visar Plånbokens granskning. Dessutom...

Duration:00:50:03

Utskällt säkerhetsföretag, vår sociala image online får kosta och nu tjänar många pengar på de minsta barnens klickande på nätet

3/28/2018
More
Både ARN, Konsumentverket och polisen har mottagit en mängd anmälningar det senaste året angående ett företag som enligt många konsumenter lurar och vilseleder kunder. Ny forskning visar att vi är beredda att betala för att skydda vår image i sociala medier. Nu använder de minsta barnen surfplattor varje dag. Och många producenter har förstått att föräldrarna inte alltid har kolla på vad de små klickar på.

Duration:00:49:49

Digitalt utanförskap, lätta vägen till en bra ekonomi och begagnade kläder

3/21/2018
More
Nästan en halv miljon människor står utanför det digitala samhället. Att inte kunna göra bankärenden eller se privata uppgifter hos myndigheter kan bli påfrestande. Dessutom om kläderna vi ger bort, vad händer egentligen med dem?

Duration:00:49:59

Ekonomin när en anhörig blir sjuk i demens, hur värderas en bostad och många barn duktiga på att sälja på nätet

3/14/2018
More
När Martins mamma gick bort efter en tids sjukdom i demens, hade hon dragit på sig stora skulder. Hon hade bland annat tecknat olika abonnemang och tagit sms-lån. Martin tror inte att hans mamma alltid förstod vad hon tackade ja till. Tips på hur man tar reda på vad bostaden är värd, och barn som säljer allt ifrån slajm till käpphästar på internet.

Duration:00:50:30

Roberts bankkonto tömdes av bedragare, hushållen har svårt att förstå privatekonomi och homestajling populärt inför försäljning.

3/7/2018
More
De säger att de ringer från banken och ska hjälpa dig att stoppa ett pågående bedrägeri. På några sekunder tömde bedragarna Roberts bankkonto, och banken Nordea vill inte ersätta. En ny rapport från Finansinspektionen slår fast att svenskarna har svårt att förstå ekonomiska termer. Att piffa till sin bostad inför en försäljning är allt mer populärt, men funkar det för att höja priset?

Duration:00:50:01