Plånboken-logo

Plånboken

Sveriges Radio

More Information

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Language:

Swedish


Episodes

Så tar du reda på om flyttfirman har schyssta villkor

9/18/2019
More
Det är inte lätt att välja rätt firma när man ska flytta. Kundernas klagomål mot flygbolagen blir allt fler. Hur ser konsumentskyddet ut när man inte lär sig det som kursen utlovat?

Duration:00:50:35

Dyrt och svårt att byta pensionsförsäkring

9/11/2019
More
Dyrt och svårt att flytta sina pensionspengar från ett bolag till ett annat, intervju med finansmarknadsminister Per Bolund. Hur förbereder man sig bäst för lågkonjunkturen som sägs vänta runt hörnet? Och hur blir man en hållbar matkonsument?

Duration:00:50:32

Låg ersättning till funktionsnedsatta, svarta listan och nya ord om matsvinn

9/4/2019
More
Funktionsnedsatta personer i daglig verksamhet måste klara sig på låga ersättningar, ändå tackar många kommuner nej till ett statligt bidrag för att höja ersättningarna. Rekordmånga företag hamnar på Råd & Röns svarta lista. Matsvinnet måste minska, kan ett gäng nya ord hjälpa oss med det?

Duration:00:50:32

Plånboken om att leva med skulder, motsägelsefull klädkonsumtion och tilläggsförsäkringar

8/28/2019
More
Rekordmånga vill ha hjälp att bli av med sina skulder, men hur är det att leva med skuldsanering? Proppfull garderob men inget att ha på dig, forskare studerar våra garderober för mer hållbar modekonsumtion. Behövs verkligen tilläggsförsäkringen till mobilen, dammsugaren eller utlandsresan?

Duration:00:50:35

Plånboken om bitcoin och investeringsbedragare, vilken tyngd Allmänna reklamationsnämndens beslut har och matpriser ett år efter torkan.

8/21/2019
More
Hundratals svenskar lurade av fejkannonser som lovade stora vinster. Snart avgör ARN om SAS bör ersätta resenärer som drabbats av strejken, men vilken tyngd har deras beslut? Matpriserna spåddes skjuta i höjden efter förra sommarens extremvärme, blev det så?

Duration:00:50:31

Plånboken om att gravidförsäkringen knappt täcker förlossningsskador, vår konsumtion av kräftor och om dyra träningsprylar motiverar.

8/14/2019
More
Plånboken i P1 om varför det är svårt att få ut på försäkringen efter förlossningsskador, om vår konsumtion av kräftor och huruvida dyra gymkort och träningsprylar får oss mer motiverade att träna.

Duration:00:50:32

Plånboken om piratkopierat smink och hudvård, störande grannar på sommaren och det kontantfria Sverige.

8/7/2019
More
Många lockas av det låga priset men tänker inte på vad piratkopierat smink och kräm kan innehålla. Gräsklippning i ottan och fest intill småtimmarna - vad kan man göra åt störande grannar? Sverige går snabbt fram mot ett kontantfritt samhälle, hur kommer det sig?

Duration:00:50:32

Plånboken sommarrepris om att bli blåst på hotellbokningen, den svaga svenska kronan och betydelsen av förpackningar

7/31/2019
More
Hasse bokade hotell via bokningssajten Galahotels.com, men när han kom till hotellet på Havanna fanns ingen bokning gjord. Hur påverkar den rekordsvaga svenska kronan oss som konsumenter? Vilken inverkan har förpackningarna på våra köpbeslut?

Duration:00:50:29

Plånboken sommarrepris om nätdejting, att bli miljonär som pensionär och plastförbud

7/24/2019
More
Att hitta kärleken på nätet blir allt vanligare, men kan bli en dyr historia. Ta tag i pensionsfrustrationen och få ett rikt liv på ålderns höst. Snart förbjudet med engångsartiklar i plast, men hur ska det gå till och vilken effekt får det?

Duration:00:50:32

Plånboken sommarrepris om abonnemangsfällor, grejen med saker och sparrobotar

7/17/2019
More
Hundratals konsumenter har fastnat i dyra abonnemang av bantnings- och potenspiller från Vitality Club. Helena von Zweigbergk, som skrivit boken Grejen med saker, kommer till studion. Sparrobotar marknadsförs som ett enkelt hjälpmedel för att få pengarna att växa, men hur bra funkar de?

Duration:00:50:30

Plånboken om kritik mot låneförmedlarnas marknadsföring, boktips om pengar och hur arvslagstiftningen påverkat våra liv förr och nu

7/10/2019
More
Låneförmedlare som Advisa och Bynk uppmanar konsumenter att samla sina lån för att få pengar över till mer konsumtion, nu får de kritik. Ulrika Knutson och Joel Dahlberg tipsar om ekonomiböcker. Del 3 i Plånbokens sommarserie, om arvets betydelse förr och nu.

Duration:00:50:33

Plånboken om säkerhetsbrister på lekland, hur man står emot semesterns dyra frestelser och hur dagens pensionssystem växt fram

7/3/2019
More
De populära leklanden har stora säkerhetsbrister, i värsta fall riskerar barn att dö, konstaterar Konsumentverket. Kognitionsvetaren Elin Helander tipsar om hur du ska tänka när pengarna rinner iväg på semestern. Så har det svenska pensionssystemet utvecklas under 1900-talet och fram till idag.

Duration:00:50:33

Plånboken om dyra andrahandsbostäder, rökförbud på uteserveringar och hur äktenskapet påverkat privatekonomin förr och nu

6/26/2019
More
Många bostadssökande är hänvisade till den dyra och otrygga andrahandsmarknaden. Kommer det stundande förbudet att röka på uteserveringar leda till minskad tobakskommunikation? Del 1 i Plånbokens sommarserie om hur äktenskapet påverkat vår privatekonomi, förr och nu.

Duration:00:50:32

Plånboken Special om kontanthantering, barnmat, fula grönsaker, bilbränsle och att lämna ekorrhjulet

6/14/2019
More
I detta Plånboken Special repriserar vi några tidigare sända inslag. Det handlar om krav på bankerna om att tillhandahålla kontanter, oro kring barnmat, fula grönsaker, vilket bilbränsle man bör välja och att lämna ekorrhjulet.

Duration:00:50:34

Plånboken om framtidsfullmakt, tågsemester och varför vi slänger fullt fungerande prylar.

6/5/2019
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:50:30

Plånboken om inlåningsföretag, mors dag och att vad ska man på inför köpet av sommarstuga?

5/22/2019
More
Inlåningsföretag erbjuder räntor på upp till 10% och därmed god avkastning. Men få konsumenter vet att det är förenat med risk att placera sina pengar i den här typen av företag. Det är 100 år sedan morsdag infördes i Sverige. Hur har firandet av mor förändrats? Och vad bör du som går i stugdrömmar tänka på inför köpet?

Duration:00:50:32

Plånboken om ersättning efter SAS-strejken, konsumentfrågorna inför EU-valet samt om kaffe

5/15/2019
More
SAS-strejken drabbade nästan 360 000 resenärer, men hur gör man för att få ersättning och vad har man rätt till? Inför kommande EU-val går vi till botten med de mest aktuella konsumentfrågorna inför valet. Och vad får du i koppen när du betalar 75 kronor för en kopp java?

Duration:00:50:32

Plånboken Special om vattenläckor, begagnade kläder och ekonomin efter skilsmässan

5/10/2019
More
Hör om paret som trots dubbla besiktningsmän inför husköpet, drabbades av en vattenläcka, ekonomin efter skilsmässan, överfyllda förråd och begagnade kläder.

Duration:00:50:32