Discutafel podcast on eco-friendly gardening & permaculture-logo

Discutafel podcast on eco-friendly gardening & permaculture

Science Podcasts

Dutch podcast on gardening, the outdoors and sustainability. ENGLISH EPISODES, too!

Location:

Netherlands

Description:

Dutch podcast on gardening, the outdoors and sustainability. ENGLISH EPISODES, too!

Twitter:

@discutafel

Language:

Dutch

Contact:

+31638391915


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

192: Aaltjes, wat zijn dat?

11/28/2024
Na ons gesprek over rouwvliegjes in podcast 188 bleef een vraag over. Wat zijn die aaltjes eigenlijk, die we gebruiken ter bestrijding van rouwvlieglarven bij onze kamerplanten? Je hoort ook wel eens van het begrip ‘nematoden’, hoe zit dat dan? Tijd om de plek te onderzoeken van aaltjes in het dierenrijk. En om te weten wat je in je potgrond stopt! Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

Duration:00:08:47

Ask host to enable sharing for playback control

191: Kasteel Twickel: tuinen in 20ste eeuw

11/21/2024
In deze aflevering uit onze reportagereeks over de tuinen van Kasteel Twickel komen we uit bij de 20ste eeuw. Na de romantische landschapstuinen van de 19de eeuw werden weer formele elementen toegepast. Al zijn er altijd uitzonderingen, zo blijkt. Ivonne bekijkt de moderne rozentuin die is aangelegd op de locatie van de vorige, die dateerde uit 1911. We wandelen door de neo-formele oranjerietuin waar Hugo Poortman zijn stempel op drukte. Tot slot genieten we van de siertuin die de laatste barones van Kasteel Twickel in de jaren 30 aanlegde. Zij gebruikte voor die tijd opmerkelijke plantencombinaties. Overigens hebben we het vooral aan deze dame te danken, dat wij de landschapselementen op Landgoed Twickel nu nog steeds zo mooi in hun samenhang kunnen bewonderen. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. Tuinstijlen van Kasteel TwickelTuinstijlen in Nederland

Duration:00:18:31

Ask host to enable sharing for playback control

190: Neo-formele tuinstijl

11/14/2024
De neo-formele tuinstijl zien we in Nederland vooral in tuinen uit de periode vanaf circa 1860 tot de Tweede Wereldoorlog. In dit tijdvak werd een professioneel vormgegeven tuin ook bereikbaar voor de iets minder welgestelden. Hoe kan je tuinontwerpen van toen herkennen? Ivonne licht de neo-formele tuinstijl toe. De stroming is ook bekend als de architectonische of nieuw-formele aanpak. Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.

Duration:00:06:50

Ask host to enable sharing for playback control

189: Kasteel Twickel: tuinen in romantiek (2)

11/7/2024
Vorige keer bogen we ons nog over nederige rouwvliegjes op je kamerplanten. Maar met Discutafel kan je ook op reis, weg van je vensterbank, van huidige tijden zelfs. Deze keer kijken we achterom. Naar sporen van tuinarchitectuur uit vervlogen tijden. Sporen die we nu nog kunnen zien wanneer we grootse tuinen bezoeken. Mits … we er oog voor hebben. Ivonne zet haar wandeling voort door de tuinen van Kasteel Twickel, op zoek naar elementen uit de landschapsstijl. Deze stroming was populair in de romantiek. Ze ontdekt verrassende paadjes, een koninklijke eik en zelfs een kluizenaarshuisje. Tot slot steekt ze de weg over naar Museum No Hero. Op dat moment is daar juist een tentoonstelling over lusthoven in de 19de eeuw, dè periode van de landschapsstijl. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. Tuinstijlen van Kasteel TwickelTuinstijlen in Nederland

Duration:00:16:30

Ask host to enable sharing for playback control

188: Rouwvliegjes

10/31/2024
Discukennis over rouwvliegjes Rouwvliegjes op je kamerplanten! Hoeveel kwaad kunnen ze? En wat te doen wanneer je er veel van ziet? Gesprek met Kim Mertens van Biogroei, specialist in ‘het bestrijden van beestjes met beestjes’. Over rouwvliegjes die muggen blijken te zijn. Over het menu van hun honderden larven. Over preventie en natuurvriendelijke bestrijding. En waarom je extra moet opletten bij stekken en jonge planten. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. Biogroei (vanaf 2025: Rootsum) maakte dit gesprek mede mogelijk door Discutafel te sponsoren.

Duration:00:21:48

Ask host to enable sharing for playback control

187: Landschapsstijl, tuinstijl uit de romantiek

10/24/2024
De landschapsstijl is in de romantiek erg populair. Deze tuinen worden vooral vormgegeven van medio 18de tot medio 19de eeuw. Hoe kan je tuinontwerpen van toen herkennen? Ivonne licht de landschapsstijl toe. Als tuinliefhebber denk je bij 'landschapsstijl' misschien aan weidse uitzichten, serpentinevijvers en parkbossen. Dat klopt, maar het beeld is niet volledig. Volgens kenners bestaat dè landschapsstijl niet. Zij onderscheiden ook nog een andere, vroege vorm. Dan krijgen tuinen juist een besloten karakter. Avontuur en beleving Zoals bij meer tuinstijlen kunnen we ook bij de landschapsstijl een verband leggen met maatschappelijke ontwikkelingen in die tijd. De controle en soms gekunsteldheid uit classicisme en barok zijn voorbij. Tijdens de romantiek staan juist emotie en individuele beleving centraal. Wereldreizigers vertellen verhalen over hun fantastische belevenissen in de natuur van verre streken. Ze nemen exotische planten mee terug. En dat alles zien we terug in de tuinen. Zoals altijd vind je meer informatie in de shownote. Tuinstijlen in NederlandTuinstijlen van Kasteel Twickel

Duration:00:08:47

Ask host to enable sharing for playback control

186: Samen tuinieren op z'n Brits

10/3/2024
We gaan voor de laatste keer terug naar die bruisende zomerdag nabij het Engelse Manchester, waar we ook in eerdere afleveringen waren. Naar RHS Flower Show Tatton Park. Deze keer bekijkt Ivonne stands die gaan over samen tuinieren. Schooltuinen, In Bloom communities en de klimaatadaptieve tuin van de Manchester Urban Diggers. Op de achtergrond het geluid van rollende plantenkarretjes, spelende kinderen en flarden gezellige live muziek. Alsof jij er zélf bij bent! Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

Duration:00:13:22

Ask host to enable sharing for playback control

185: Druiven!

9/26/2024
Robbert Lauret houdt van druiven. Maar dan wél die met pit. In deze aflevering vertelt hij waarom. We verklaren enkele specifieke termen rond druiven zoals druivelaar, tafeldruif en sultana. Ook doet Robbert uit de doeken hoe je zelf stap voor stap een goede druivenplant opbouwt, terwijl je je kunt verheugen op je eerste oogst. En hij vertelt waarom een donslaagje op de schil een kwaliteitskenmerk is. In zijn fietstas zit een tros met fantastische paars-zwarte druiven waarvan Ivonne mag proeven .... heerlijk! We beginnen deze podcast met het beantwoorden van een luisteraarsvraag naar aanleiding van aflevering 183 over appels. Ook jouw vragen over natuurvriendelijk tuinieren zijn welkom! Stel ze via de contactpagina van Discutafel. Zoals altijd vind je meer info in de shownote.

Duration:00:24:28

Ask host to enable sharing for playback control

184: Van landgoed tot steegjestuin

9/19/2024
Nuances rond landgoedgroen Wat hebben 17de-eeuwse landgoedtuinen en huidige protestbewegingen met elkaar te maken? Tatton Park, de locatie van de gelijknamige RHS flower show nabij Manchester, is enorm groot, zo leert Ivonne bij haar bezoek aan dit evenement. De eeuwenoude culturele geschiedenis van het landgoed zal veel showbezoekers waarschijnlijk ontgaan, evenals de zwarte kantjes die aan dergelijke plekken kunnen kleven. De levensloop van mensen zoals Edward Colston (1636-1721) brengt Ivonne tot bespiegelingen rond mooie en minder mooie aspecten van Engelse landgoederen en hun eigenaars. Ze pleit voor nuance, zoals zij ook deed in haar gesprek met een Brits journalist. Uiteindelijk komt zij op de show terecht bij een bescheiden en tegelijkertijd grootse steegjestuin. Voor ieder maakbaar en bereikbaar. Waarmee er toch weer sprake is van enig evenwicht. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. PS Je podcaster was enkele weken uit de roulatie door een blessure. Dank voor je geduld!

Duration:00:26:24

Ask host to enable sharing for playback control

183: Appels!

8/8/2024
We spreken met Robbert Lauret over het telen van appels in je tuin. Als ervaren moestuinier en appelliefhebber ruimt hij hierover eerst hardnekkige misverstanden uit de weg. Hoe zit het met de grootte van appelbomen? Ook gaan we in op hun ecologische betekenis. En waar zitten de uitdagingen voor zowel de bomen zelf als de tuiniers, nu we te maken krijgen met weersextremen? Natuurlijk wordt er geproefd! Robbert onthult ook wat die zakjes in zijn appelbomen doen …. Ten slotte deelt hij tips over appelrassen voor je (moes)tuin. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

Duration:00:21:23

Ask host to enable sharing for playback control

182: Being part of a green team

7/19/2024
Gardening can be an individual experience and personal hobby. For many it is also a shared activity to help nature and communities. In this episode, Ivonne talks to exhibitors at RHS Flower Show Tatton Park about the way they support nature or people’s happiness. In the break, she has a hilarious chat with two actors at the show. As always, you'll find more information in the shownote.

Duration:00:31:00

Ask host to enable sharing for playback control

181: Grote plantentent, grootse belevenis

7/11/2024
Loop met Ivonne mee door de bomvolle floral marquee op RHS Flower Show Tatton Park. Zo’n enorm grote plantentent is één van de hoogtepunten op RHS tuinshows in het Verenigd Koninkrijk. Ivonne kijkt haar ogen uit. Er zijn podia, exposities en voorlichtingsstands. En talloze kramen van kwekers, natuurlijk. En bijna alles draait om planten, heel veel planten! Een kleurig en geurig walhalla voor de tuinier. Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.

Duration:00:16:57

Ask host to enable sharing for playback control

180: Tuinieren: leren en presteren in Engeland

7/4/2024
Wedstrijdjes houden in tuinieren. En daarmee de hobby -of het vak- verheffen tot een verfijnde klasse waar ze zo'n beetje het patent op lijken te hebben, die Britten. Ivonne loopt rond op RHS Flower Show Tatton Park 2023 en pikt er de competitieve trends op. Opmerkelijke inzendingen Ze bekijkt de opmerkelijke inzendingen voor de groente- en fruitwedstrijd. Zij bewondert de bloemschikkunstwerken in de flower school. En ze ontdekt Off the grid, de zeer natuurlijk ogende én prijswinnende tuin van Nathan Webster in het kader van de wedstrijd voor jonge tuinontwerpers. Juli 2024 weer Tatton Park RHS Flower Show Tatton Park 2024 vindt deze maand weer plaats, van 17 t/m 21 juli; de frequentie wordt daarna verlaagd naar eens in de 3 jaar. O ja, onze lopende series over tuingeschiedenis en Kasteel Twickel zetten we later dit jaar voort. Blijf lekker luisteren! Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.

Duration:00:18:37

Ask host to enable sharing for playback control

179: Kasteel Twickel: tuinen in romantiek (1)

6/30/2024
Tijdens haar wandeling door de tuinen van Kasteel Twickel bespreekt Ivonne elementen uit de landschapsstijl. Deze stroming in de tuinarchitectuur werd populair in de romantiek, vanaf eind 18e eeuw tot laat in de 19de eeuw. Hoe zijn die tuinen in landschapsstijl ontstaan? En als je op landgoed Twickel loopt, van welke ontwerpers uit die tijd zou jij de invloed kunnen herkennen? Laten we daar eens mee beginnen. Daarna starten we onze romantische wandeling. Zodra we later dit jaar de reportagereeks vanuit de tuinen van Kasteel Twickel hervatten, vervolgen we de verkenningstocht naar romantische aspecten. Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote. Tuinstijlen van Kasteel TwickelTuinstijlen in Nederland

Duration:00:13:16

Ask host to enable sharing for playback control

178: Tuinstijlen classicisme, barok en rococo

6/27/2024
Hoe zagen tuinontwerpen uit lang vervlogen jaren eruit? Ivonne stapt met zevenmijlslaarzen door de stijlperioden classicisme, barok en rococo. Globaal spreken we dan over de jaren 1620 tot 1750. Handel, wetenschap en kunsten maken een forse groei door. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden krijgt veel politieke en militaire macht. Dat zien we ook terug in de tuinen. Borduurwerkje met planten Aanvankelijk hebben de parken bij kastelen en andere belangrijke gebouwen in Nederland nog een formele, deftige en ingehouden stijl. Maar dat verandert! Hoe kan je tuinen uit deze periode herkennen? Met speciale aandacht voor het fenomeen 'parterre de broderie': een borduurwerkje met planten. Zoals altijd vind je meer informatie in de shownote. Tuinstijlen in NederlandTuinstijlen van Kasteel Twickel

Duration:00:08:07

Ask host to enable sharing for playback control

177: Kasteel Twickel: tuinen in renaissance en barok

6/20/2024
Ivonne vervolgt haar wandeling door de tuinen van Kasteel Twickel, op zoek naar sporen uit de tuingeschiedenis. Deze keer staan renaissance en barok centraal. Aanvankelijk lagen bij het kasteel voornamelijk functionele tuinen. Deze bevatten bijvoorbeeld moestuin, boomgaarden en de zogenoemde bleek, maar ook wel berceaus. Daarna volgde een aanleg met veel meer sierelementen. Denk aan parterres, beelden en fonteinen. Zadenbestelling uit 1691 Delen van de tuinen van Kasteel Twickel zijn in de loop der tijd opnieuw aangelegd, in andere tuinstijlen. Speurwerk vanuit de studio levert gelukkig verrassende historische informatie op. Bijvoorbeeld over de 17de-eeuwse renaissancetuin. Er bleef een bestelling van zaden bewaard uit 1691! Wat verbouwde men zoal bij het kasteel? Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote. Tuinstijlen van Kasteel TwickelTuinstijlen in Nederland

Duration:00:15:53

Ask host to enable sharing for playback control

176: Tuinstijl renaissance

6/16/2024
De renaissance is een periode in de Europese cultuurgeschiedenis die volgde op de middeleeuwen. Dat is dus vanaf 1500. De mens beschouwde zichzelf als baas van de natuur. Dat zien we ook terug in de tuinen. Hoe kan je deze stroming herkennen? Met speciale aandacht voor het fenomeen 'berceau'. Zoals altijd vind je meer informatie in de shownote. Tuinstijlen in NederlandTuinstijlen van Kasteel Twickel

Duration:00:08:51

Ask host to enable sharing for playback control

175: Kasteel Twickel: speurtocht naar tuinstijlen

6/13/2024
Een bezoek aan de tuinen van Kasteel Twickel is een reis door de tijd. Invloeden van diverse historische tuinstijlen zijn te herkennen in het huidige huispark van het kasteel. Volg Ivonne bij haar aankomst. Maak kennis met het landgoed. En hoor waarom tuingeschiedenis volgens haar zo relevant én leuk is voor groene amateurs en professionals. Als extraatje geeft ze jou nog 4 tips mee om intenser te kunnen genieten van landgoederen zoals Twickel! Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. Tuinstijlen van Kasteel TwickelTuinstijlen in Nederland

Duration:00:18:36

Ask host to enable sharing for playback control

174: Garden Museum, history of green art and design

5/26/2024
We revisit the Garden Museum in London. This time, we concentrate on the artistic side of gardening. Ivonne looks at paintings and shares some knowledge of the history of garden design. However, we start with a nice to know fact about a gardener from the past. We end this coverage with a surprise. As always, you'll find more information and links in the shownote. Listen also to part 1 of our visit to the Garden Museum.

Duration:00:18:54

Ask host to enable sharing for playback control

173: Tuinmarkt Kasteel Hernen en een dilemma

5/22/2024
Als het klokje van de kerk in Hernen 12 uur heeft geslagen, wordt het langzaam maar zeker druk op de paadjes langs de slotgracht van het kasteel. Maar de sfeer blijft ontspannen tijdens de Tuinmarkt Kasteel Hernen. Het komt tot een bijzonder gesprek met een vrijwilliger van Velt, een groene vereniging. Ook over een dilemma waar evenementen voor staan die telkens meer liefhebbers trekken. Dit is de laatste Discureportage in een reeks van 3 afleveringen over deze tuinmarkt. Opnamen dateren van mei 2023. Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.

Duration:00:16:51