Digitaal-logo

Digitaal

Technology News >

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Language:

Dutch


Episodes

Luister naar de App Rap

12/6/2018
More
Heb je recent de App Rap voorbij horen komen op BNR? Hier vind je de volledige versie!

Duration:00:02:45

Tik op vingers inlichtingen- en veiligheidsdiensten

12/5/2018
More
Op 1 mei van dit jaar ging de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in. Nu, een halfjaar later, is er de nulmeting van toezichthouder CTIVD. De kritiek is niet mals: onze privacy is bij de uitvoering van de wet onvoldoende gewaarborgd, vindt de toezichthouder.

Duration:00:20:04

Internet via satellieten

11/28/2018
More
Internetten kan via kabel, telefoonlijn of mobiele verbinding. Maar het kan ook via satellieten! Zo is SpaceX bezig met een ambitieus plan en Hiber - een Nederlands initiatief - wil satellieten lanceren om sensoren aan connectiviteit te helpen.

Duration:00:20:29

Groothandel in nepvolgers

11/21/2018
More
Achter de miljarden fotos en filmpjes op Instagram gaat een wereld schuil waar likes en volgers keiharde valuta zijn geworden. Programmamaker Nicolaas Veul maakte een documentaire over de financiële wereld achter het platform.

Duration:00:20:08

Hoe je kinderen online leert zoeken

11/14/2018
More
Zoeken op het internet. We doen het allemaal, de hele dag door, meestal vrij achteloos en op de automatische piloot. Des te gekker dat kinderen op school niet online leren zoeken. Maarten Sprenger wil daar verandering in brengen, hij schreef het boek 'Slim Zoeken', waarvan onlangs een herziene versie verscheen.

Duration:00:20:42

De zin en onzin van blockchain

11/7/2018
More
Blockchain-technologie zou de manier waarop wij data vastleggen helemaal gaan veranderen. In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven en overheden wel iets met blockchain gedaan. Nu blijkt, onder andere uit onderzoek van de Volkskrant en De Correspondent, dat de meeste van die projecten helemaal niet verder komen dan een testfase.

Duration:00:21:04

Silk Road-maker Ross Ulbricht te zwaar bestraft?

10/31/2018
More
Ross Ulbricht creëerde met Silk Road een online marktplaats waar je volledig anoniem handel kon drijven. Het werd een bazaar voor drugs, wapens, valse papieren enzovoorts. Ulbricht werd tot levenslang veroordeeld, maar nu komen zijn medestanders in een serie video's met "verrassende details".

Duration:00:19:10

Flexibele smartphoneschermen komen eraan

10/24/2018
More
Het gonst al tijden van de geruchten: het opvouwbare of oprolbare scherm komt eraan. Maar wie maakt 'm als eerste, Samsung of Huawei? We praten erover met Roel Vertegaal, hoogleraar Human-Computer Interaction bij Queens University in Canada en tevens directeur van het Human Media Lab.

Duration:00:21:42

De rechten van een seksrobot

10/17/2018
More
Op de expositie Robot Love vond een fictief kort geding plaats tussen seksrobot Sadie en haar werkgever. De robot was mishandeld door een agressieve klant, waarna ze zijn privacy en die van haar werkgever zou hebben geschonden door te klagen op sociale media. Hoofdvraag in de zaak: in hoeverre zijn robots gelijkwaardig aan mensen en hebben ze dus ook (mensen-)rechten?

Duration:00:21:13

Hack met minuscule spionage-chip

10/10/2018
More
China zou een chip ter grootte van een rijstkorrel hebben ingebouwd in servers van het bedrijf Supermicro, nog voor die hardware de fabriek uit rolde. Met dat bericht kwam Bloomberg Businessweek. Er bestaat scepsis rond het verhaal, maar als het klopt, dan is deze hack ongekend. Waarom dat zo is, hoor je in BNR Digitaal.

Duration:00:21:04

Malware die zich op de firmware richt

10/3/2018
More
Beveiligingsonderzoekers hebben een cyberaanval ontdekt die niet simpelweg je besturingssysteem aanvalt, maar je computer op het allerdiepste niveau infecteert, namelijk bij de firmware. In BNR Digitaal hoor je hoe dat werkt.

Duration:00:21:42

Voice in de auto

9/26/2018
More
Het is Mobility Week bij BNR! Dat komt goed uit, want je struikelt de afgelopen weken over de nieuwsberichten met betrekking tot slimme assistenten in de auto. Met aan de ene kant de autofabrikanten en aan de andere kant de bekende techbedrijven. Maar... wat moet je er eigenlijk mee?

Duration:00:19:26

Linux zonder Linus

9/19/2018
More
De bedenker en beheerder van het open source besturingssysteem Linux - de Fin Linus Torvalds - neemt een tijdje wat afstand van zijn magnum opus. Torvalds erkent dat 'ie in het verleden regelmatig op vrij hufterige manier gecommuniceerd heeft, bijvoorbeeld met andere ontwikkelaars, en neemt nu een pauze om hulp te zoeken. We praten over Linux zonder Linus én over andere tech-iconen die beroemd en berucht zijn om hun gedrag of persoonlijkheid.

Duration:00:19:55

Burger de dupe van digitalisering bij de overheid

9/12/2018
More
Als het om digitalisering gaat, denkt de overheid veel te veel aan zichzelf en niet aan ons, de burgers. Dat constateert de Raad van State in een ongevraagd advies aan de regering. Volgens het adviesorgaan zien overheden digitalisering voornamelijk als manier om kosten te besparen en efficiënter te werken en worden de gevolgen voor burgers gemakkelijk vergeten. Dat moet anders. Backup is Michiel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:21:34

ICT-onderwijs anno nu

9/5/2018
More
Steeds meer jongeren willen een ICT-gerelateerde opleiding doen, zoals kunstmatige intelligentie of datawetenschappen. Maar de universiteiten kunnen de vraag niet aan, terwijl Nederlandse bedrijven lopen te springen om tech-talent. Hoe moet dit verder? Backup is startupconsultant en internetondernemer Maarten Naaijkens.

Duration:00:17:46

De toekomst van app stores

8/29/2018
More
Steeds meer bedrijven en app-ontwikkelaars maken zich boos om de commissies die Apple en Google rekenen bij verkopen via de app stores. Die commissie is - in de meeste gevallen - 30 procent en dat is tegen het zere been van grote spelers als Epic Games (bekend van het spel Fortnite), Netflix en Spotify. Over de toekomst van app stores praten we met John Kivit, oprichter van app-ontwikkelaar Shareforce. Backup is Rickey Gevers, hij werkt bij RedSocks Security en is expert op het gebied van...

Duration:00:22:51

Diefstal door 'de basisinfrastructuur van het internet' te manipuleren

8/22/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Dieven stalen een tijdje geleden veel geld bij gebruikers van MyEtherWallet. Bijzonder aan deze kraak is vooral de manier waarop: niet met malware of via phishing, maar door 'de basisinfrastructuur van het internet' te manipuleren. Daar spraken we over met Erik Bais, oprichter van de zakelijke internetprovider A2B Internet. Backup is securitydeskundige Rickey Gevers.

Duration:00:25:27

Google probeert (opnieuw) groot te worden in messaging

8/15/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. We spraken onder andere over 'Chat', het nieuwe initiatief van Google om de messaging-wereld te veroveren. Een zoveelste poging, want vorige zijn eigenlijk allemaal gestrand. Of Chat wél kansrijk is, bespraken we met messaging-expert Dimitry Vleugel van Androidworld. Backup is startupconsultant en internetondernemer Maarten Naaijkens.

Duration:00:25:30

Hoe drones beter kunnen

8/8/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Drones hoef je amper meer te besturen. Ze blijven zelf stabiel en sommige navigeren ook zelf. MIT - het Massachusetts Institute of Technology - heeft uitgezocht hoe dat nog beter en efficiënter kan en kwam eerder dit jaar met een nieuwe aanpak. We spraken erover met Guido de Croon, universitair docent bij het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft. Backup was Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Duration:00:24:14

'Apple verder zonder Intel-chips'

8/1/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Apple gaat voor zijn desktop- en laptopcomputers eigen chips maken. Het bedrijf zou de chips van Intel per 2020 aan de kant schuiven ten faveure van de eigen fabrikaten, meldde Bloomberg eerder dit jaar. We spraken er over met Koen Crijns, hoofdredacteur van Hardware.Info. Backup was Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:25:11