Digitaal-logo

Digitaal

Technology News >

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Language:

Dutch


Episodes

Google probeert (opnieuw) groot te worden in messaging

8/15/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. We spraken onder andere over 'Chat', het nieuwe initiatief van Google om de messaging-wereld te veroveren. Een zoveelste poging, want vorige zijn eigenlijk allemaal gestrand. Of Chat wél kansrijk is, bespraken we met messaging-expert Dimitry Vleugel van Androidworld. Backup is startupconsultant en internetondernemer Maarten Naaijkens.

Duration:00:25:30

Hoe drones beter kunnen

8/8/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Drones hoef je amper meer te besturen. Ze blijven zelf stabiel en sommige navigeren ook zelf. MIT - het Massachusetts Institute of Technology - heeft uitgezocht hoe dat nog beter en efficiënter kan en kwam eerder dit jaar met een nieuwe aanpak. We spraken erover met Guido de Croon, universitair docent bij het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft. Backup was Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Duration:00:24:14

'Apple verder zonder Intel-chips'

8/1/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Apple gaat voor zijn desktop- en laptopcomputers eigen chips maken. Het bedrijf zou de chips van Intel per 2020 aan de kant schuiven ten faveure van de eigen fabrikaten, meldde Bloomberg eerder dit jaar. We spraken er over met Koen Crijns, hoofdredacteur van Hardware.Info. Backup was Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:25:11

Serverless computing: hype of blijvertje?

7/25/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Van een eigen serverruimte, naar de cloud, naar... 'serverless computing'! Dat is de nieuwste stap in hosting, als we gezaghebbende analisten mogen geloven. Wij spraken er over met Sander Nagtegaal, CEO van IT-dienstverlener Unless.com. Backup was Rickey Gevers van RedSocks Security.

Duration:00:25:31

VPN voor iedereen

7/18/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. VPN-verbindingen zijn gemeengoed in de zakenwereld, maar particulieren die met VPN verbinden, dat zie je nog niet zo vaak. Het initiatief 'Lets Connect' wil daar verandering in brengen, met hun open source VPN-software die bijvoorbeeld door internetserviceproviders aan klanten kan worden aangeboden. Initiatiefnemer Rogier Spoor, hij werkt bij SURF, was te gast. Backup is Ben van der Burg.

Duration:00:24:48

Privacy Shield onder vuur

7/11/2018
More
Het Privacy Shield is een overeenkomst die data over Europeanen in de Verenigde Staten moet beschermen. Maar op dat 'schild' is veel kritiek... en als de afspraken niet beter worden nageleefd, wil het Europees Parlement er zelfs helemaal vanaf! Backup is Boris van de Ven, presentator van BNR's CryptoCast en van GameKings.

Duration:00:24:05

Digitalisering van de rechtspraak

7/4/2018
More
De digitalisering van de rechtspraak komt maar moeizaam tot stand . Met een speciaal programma wilde de minister van Justitie en Veiligheid en de Raad voor de rechtspraak begin vorig jaar die digitalisering een boost geven, maar inmiddels zijn de kosten uit de hadn gelopen, is het programma sterk afgebouwd en krijgen pilots geen vervolg.

Duration:00:22:43

'Alleen openheid kan relatie tussen overheid en ict verbeteren'

6/28/2018
More
Ict-systemen die niet werken of ict-projecten die veel duurder uitvallen dan verwacht. Bij de overheid is dat al tijden aan de orde van de dag. Dat kan gebeuren doordat ict-projecten bij de overheid eindeloos uit de hand kunnen lopen, weet René Veldwijk. Hij is managing partner van de Ockham Groep en tevens auteur over dit onderwerp op Computable.nl. De oplossing? Openheid, zowel in broncode als in specificaties. En wellicht minder geld voor dit soort projecten. We kunnen daarbij een...

Duration:00:14:58

'Nieuwe auteursrechtrichtlijn niet in belang van makers en consumenten'

6/21/2018
More
De omstreden nieuwe auteursrechtrichtlijn die de Juridische Zaken-commissie van het Europees Parlement heeft aangenomen, is niet in het belang van makers en consumenten van online content. Dat zeggen deskundigen in het programma BNR Digitaal. Een omstreden punt uit die 'wet' is het zogeheten upload- of contentfilter. "Heel duidelijk een maatregel die op initiatief van de grote entertainmentbedrijven genomen is."

Duration:00:14:41

Microsoft omarmt open source met GitHub

6/13/2018
More
Microsoft heeft 7,5 miljard dollar neergelegd voor GitHub. Daarmee is het eigenaar geworden van een open source platform met 28 miljoen software-ontwikkelaars, 85 miljoen projecten en miljarden regels aan code. Leuk voor Microsoft, maar veel softwareontwikkelaars herinneren zich nog de haat tegenover open source.

Duration:00:21:41

Komt het nog goed met de AVG?

6/6/2018
More
Bakken mails met privacy-statements en voorwaarden, organisaties die niet weten of ze aan de wet voldoen, een Autoriteit Persoonsgegevens die gemengde signalen afgeeft en een overheid die zelf z'n zaakjes niet op orde heeft. Komt het nog goed met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Te gast is Menno Weij van SOLV Advocaten. Backup is Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:21:06

Datavakbond: AVG lost problemen datadelen niet op

5/31/2018
More
De AVG is niet zaligmakend als het gaat om hoe grote socialemediabedrijven omgaan met data van gebruikers en niet-gebruikers. Dat zegt Bas van der Gaag, voorzitter van de pas opgerichte Datavakbond. De bond gaat binnenkort een hackathon organiseren en werken aan een toolkit zodat internetters meer controle hebben over welke data ze delen.

Duration:00:08:15

'Geen verweer mogelijk tegen 51-procentsaanval bij Bitcoin-sidechains'

5/31/2018
More
Bij cryptomunten die zijn afgeleid van de Bitcoin, zullen 51-procentsaanvallen altijd mogelijk blijven. Dat zegt Aljosja Beije van BlockLab Rotterdam. Vorige week werden Bitcoin Gold en Verge geraakt door zo'n aanval, waarbij een kwaadwillende praktisch het hele netwerk achter de coin kan overnemen.

Duration:00:08:01

'Consument hoeft zich geen zorgen om Spectre te maken'

5/24/2018
More
Begin dit jaar werden we opgeschrikt door de Spectre- en Meltdown-bugs in veelgebruikte processors. Het leed is echter nog niet geleden: deze week nog kwamen Microsoft en Google met een nieuwe, gerelateerde bug. Volgens Koen Crijns van Hardware.Info hoeven gewone consumenten zich geen zorgen te maken.

Duration:00:07:17

ECP wil helpen met verantwoorde implementatie AI

5/24/2018
More
Killerrobots, racistische chatbots, ondoorzichtige algoritmes: er gaat veel mis met kunstmatige intelligentie. ECP, platform voor de informatiesamenleving, wil bedrijven en organisaties graag helpen met een verantwoorde implementatie van AI, Daniël Frijters vertelt hoe.

Duration:00:08:48

'Kaspersky moet stoppen met datadelen om vertrouwen terug te winnen'

5/17/2018
More
Als Kaspersky het vertrouwen van de Nederlandse overheid wil terugwinnen, zal de software van het bedrijf moeten stoppen met het opsturen van gevonden virussen naar de anti-virusreus. Dat zegt Tobias Kuipers van software-ontwikkelaar Utilus. Het verplaatsen van een deel van de operatie van Moskou naar Zwitserland zal volgens hem niks veranderen aan het vertrouwen, omdat het technisch niks verandert.

Duration:00:07:58

'Beter onveilige versleuteling gebruiken dan geen'

5/17/2018
More
Het is geen goed idee om te stoppen met het gebruik van e-mailversleutelingssoftware PGP. Dat zegt beveiligingsonderzoeker en -consultant Loran Kloeze. Een groep Duitse onderzoekers en burgerrechtenorganisatie EFF riepen daar eerder toe op, maar bij dat advies en de onderliggende redenering zijn enkele belangrijke kanttekeningen te plaatsen. Zelfs al zóu PGP een veiligheidsrisico bevatten, dan nog kan je beter onveilige versleuteling gebruiken, dan geen, aldus Kloeze.

Duration:00:08:51

'Doodzonde dat landen AVG nog niet landelijk hebben geïmplementeerd'

5/12/2018
More
Over ongeveer twee weken moeten alle Europese organisaties in lijn met de 'Algemene verordening gegevensbescherming' handelen, die de bescherming van persoonsgegevens regelt. Echter, de privacywaakhonden die daarop toezien zijn zélf nog niet klaar voor die AVG, blijkt uit een rondgang van Reuters. Sommige Europese landen hebben de wetgeving zelfs nog niet eens landelijk geïmplementeerd. Een doodzonde, zegt Menno Weij van SOLV Advocaten.

Duration:00:07:55

Binnenkort behoorlijk aanbod van elektrische auto's die 400 tot 500 km bereik hebben

5/11/2018
More
Eind dit jaar of begin volgend jaar zal er een behoorlijk aanbod zijn van elektrische auto's waarmee zo'n 400 tot 500 kilometer op één acculading gereden kan worden. Het gaat dan niet om dure Tesla's, maar om auto's van 'gewone' merken als Hyundai, Renault en Nissan. Voorwaarde voor een doorbraak in elektrisch rijden is wel dat het aantal laadpalen zal moeten blijven meeschalen met de verkopen, zegt Jeroen Horlings, auteur van het boek 'De doorbraak van de elektrische auto'.

Duration:00:06:35

BGP-hijack: 'makkelijk om te doen, maar niet zo toegankelijk'

5/3/2018
More
Het Border Gateway Protocol (BGP) 'hacken' is redelijk gemakkelijk om te doen, maar niet zo toegankelijk, omdat je op de basisinfrastructuur van het internet moet zitten en een kostbare BGP-router nodig hebt. Dat vertellen cybersecurity-deskundige Rickey Gevers en Erik Bais, oprichter van de zakelijke Internet Service Provider A2B Internet. Onlangs werden enkele gebruikers van Ethereum-wallet MyEtherWallet bestolen door middel van zo'n BGP-hijack. Echter, de gedupeerde gebruikers zijn zelf...

Duration:00:07:59