Digitaal-logo

Digitaal

Technology News >

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Language:

Dutch


Episodes

'Consument hoeft zich geen zorgen om Spectre te maken'

5/24/2018
More
Begin dit jaar werden we opgeschrikt door de Spectre- en Meltdown-bugs in veelgebruikte processors. Het leed is echter nog niet geleden: deze week nog kwamen Microsoft en Google met een nieuwe, gerelateerde bug. Volgens Koen Crijns van Hardware.Info hoeven gewone consumenten zich geen zorgen te maken.

Duration:00:07:17

ECP wil helpen met verantwoorde implementatie AI

5/24/2018
More
Killerrobots, racistische chatbots, ondoorzichtige algoritmes: er gaat veel mis met kunstmatige intelligentie. ECP, platform voor de informatiesamenleving, wil bedrijven en organisaties graag helpen met een verantwoorde implementatie van AI, Daniël Frijters vertelt hoe.

Duration:00:08:48

'Kaspersky moet stoppen met datadelen om vertrouwen terug te winnen'

5/17/2018
More
Als Kaspersky het vertrouwen van de Nederlandse overheid wil terugwinnen, zal de software van het bedrijf moeten stoppen met het opsturen van gevonden virussen naar de anti-virusreus. Dat zegt Tobias Kuipers van software-ontwikkelaar Utilus. Het verplaatsen van een deel van de operatie van Moskou naar Zwitserland zal volgens hem niks veranderen aan het vertrouwen, omdat het technisch niks verandert.

Duration:00:07:58

'Beter onveilige versleuteling gebruiken dan geen'

5/17/2018
More
Het is geen goed idee om te stoppen met het gebruik van e-mailversleutelingssoftware PGP. Dat zegt beveiligingsonderzoeker en -consultant Loran Kloeze. Een groep Duitse onderzoekers en burgerrechtenorganisatie EFF riepen daar eerder toe op, maar bij dat advies en de onderliggende redenering zijn enkele belangrijke kanttekeningen te plaatsen. Zelfs al zóu PGP een veiligheidsrisico bevatten, dan nog kan je beter onveilige versleuteling gebruiken, dan geen, aldus Kloeze.

Duration:00:08:51

'Doodzonde dat landen AVG nog niet landelijk hebben geïmplementeerd'

5/12/2018
More
Over ongeveer twee weken moeten alle Europese organisaties in lijn met de 'Algemene verordening gegevensbescherming' handelen, die de bescherming van persoonsgegevens regelt. Echter, de privacywaakhonden die daarop toezien zijn zélf nog niet klaar voor die AVG, blijkt uit een rondgang van Reuters. Sommige Europese landen hebben de wetgeving zelfs nog niet eens landelijk geïmplementeerd. Een doodzonde, zegt Menno Weij van SOLV Advocaten.

Duration:00:07:55

Binnenkort behoorlijk aanbod van elektrische auto's die 400 tot 500 km bereik hebben

5/11/2018
More
Eind dit jaar of begin volgend jaar zal er een behoorlijk aanbod zijn van elektrische auto's waarmee zo'n 400 tot 500 kilometer op één acculading gereden kan worden. Het gaat dan niet om dure Tesla's, maar om auto's van 'gewone' merken als Hyundai, Renault en Nissan. Voorwaarde voor een doorbraak in elektrisch rijden is wel dat het aantal laadpalen zal moeten blijven meeschalen met de verkopen, zegt Jeroen Horlings, auteur van het boek 'De doorbraak van de elektrische auto'.

Duration:00:06:35

BGP-hijack: 'makkelijk om te doen, maar niet zo toegankelijk'

5/3/2018
More
Het Border Gateway Protocol (BGP) 'hacken' is redelijk gemakkelijk om te doen, maar niet zo toegankelijk, omdat je op de basisinfrastructuur van het internet moet zitten en een kostbare BGP-router nodig hebt. Dat vertellen cybersecurity-deskundige Rickey Gevers en Erik Bais, oprichter van de zakelijke Internet Service Provider A2B Internet. Onlangs werden enkele gebruikers van Ethereum-wallet MyEtherWallet bestolen door middel van zo'n BGP-hijack. Echter, de gedupeerde gebruikers zijn zelf...

Duration:00:07:59

'Google lost met podcastintegratie probleem van luisteraars op'

5/3/2018
More
Sinds kort integreert Google podcasting met Android en de zoekmachine op die smartphones. Er is een heuse podcast-webapp voor het platform beschikbaar en podcasts zijn ook direct afspeelbaar vanuit de browser. Dit tot vreugde van Tim de Gier, een van de oprichters van podcastnetwerk Dag en Nacht Media.

Duration:00:08:33

Google Chat: 'Not done om geen end-to-end-encryptie te gebruiken'

4/26/2018
More
Er kan nooit een goede reden zijn om geen end-to-end-encryptie toe te passen op de nieuwe chatdienst van Google, die simpelweg Chat heet. Dat zegt Dimitry Vleugel, messaging-expert van Androidworld. Chat wordt ook wel de verrijkte opvolger van SMS genoemd, waarbij het versturen van berichten via de provider (en niet via Google) gaat. Zo veel mogelijk telefoonmakers, providers én gebruikers moeten meedoen, wil het een succes worden.

Duration:00:07:52

Met sensoren de onzichtbare leefomgeving zichtbaar maken

4/26/2018
More
Iedereen die geïnteresseerd is in techniek kan iets bijdragen aan de kennis over de wereld om ons heen. Bijvoorbeeld door een sensor op te hangen die fijnstof meet en die data te delen via een platform als Luftdaten. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Andre van der Wiel van Scapeler doet aan dit soort 'citizen science' en vertelt erover.

Duration:00:08:15

Googles zoveelste messaging-initiatief

4/25/2018
More
Simpelweg 'Chat', zo heet het nieuwe initiatief van Google om de messaging-wereld te veroveren. Een zoveelste poging, want vorige zijn eigenlijk allemaal gestrand. Of Chat wel kansrijk is, bespreken we met messaging-expert Dimitry Vleugel van Androidworld. Backup is startupconsultant en internetondernemer Maarten Naaijkens.

Duration:00:20:03

'Telegram wint kat- en muisspel om Russische blokkade'

4/19/2018
More
Chatapp Telegram zal waarschijnlijk het kat- en muisspel met de Russische overheid om de blokkade van de chatapp winnen. Dat denkt Niels Groeneveld, Threat Intelligence Analyst bij RedSocks Security. De huidige blokkade is niet erg effectief en zorgt voor veel collateral damage.

Duration:00:07:42

Digitale burgerrechtenorganisaties: haal uploadfilter uit nieuwe copyrightwet

4/19/2018
More
Het Europees Parlement werkt aan nieuwe copyright-wetgeving om het auteursrecht online beter te kunnen handhaven. Op het voorstel dat er nu ligt, is veel kritiek, met name om het 'uploadfilter', een regeling die bedrijven als YouTube en Facebook verplicht om vooraf content te scannen op schendingen van auteursrechten. Het is omgekeerde bewijslast, brengt parodieën en citaatrecht in gevaar en zorgt mogelijk voor een ongelijk speelveld, zegt onderzoeker David Korteweg van Bits of Freedom.

Duration:00:07:53

Kat- en muisspel rond Telegram in Rusland

4/18/2018
More
Rusland blokkeert chat-app Telegram, maar dat laten de makers van de app én de gebruikers niet zomaar gebeuren. Daarover is Niels Groeneveld, Threat Intelligence Analyst bij RedSocks Security, te gast. Backup is Jasper Bakker, ict-journalist bij AG Connect.

Duration:00:21:58

Digitale veiligheid in het buitenland: ga dom op reis

4/12/2018
More
Bedrijven die mee zijn op handelsmissie naar China, hebben van tevoren dringende adviezen gekregen als het gaat om digitale veiligheid, schrijft de Volkskrant. Beveiligingsdeskundige Jan Terpstra van DXC Technology adviseert ook om 'zo dom mogelijk' op reis te gaan. Maar ook als je gewoon thuis bent, in Nederland, schuilen gevaren uit het buitenland, bijvoorbeeld via 'shadow IT'.

Duration:00:07:07

'Betalen voor socialemediaplatformen is volgende stap in verdienmodellen'

4/12/2018
More
Betalen voor diensten als Netflix en Spotify is helemaal ingeburgerd, maar betalen voor een socialemediaplatform zoals Facebook zijn we nog niet gewend. Toch is dat wel een volgende stap, denkt Diana Janssen, directeur van de DDMA, de branchevereniging voor marketing en data. Volgens Janssen diversifiëren de verdienmodellen van dit soort diensten snel, zodat je op termijn zelf kunt kiezen tussen 'betalen' met data óf een klein bedrag per maand overmaken.

Duration:00:08:47

Betalen met data

4/11/2018
More
Voor Facebook betaal je niet met euro's of dollars.... maar met je data! En precies díe combinatie -grote techbedrijven die je betaalt met data- blijkt zeer kwetsbaar, hebben we onlangs gezien. Heeft dat businessmodel nog wel toekomst? Te gast is Diana Janssen, directeur van de DDMA, de branchevereniging voor marketing en data. Backup is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Duration:00:21:37

'Apple verder zonder Intel-chips'

4/4/2018
More
Apple gaat voor zijn desktop- en laptopcomputers eigen chips maken. Volgens Bloomberg zou het bedrijf de chips van Intel per 2020 aan de kant schuiven ten faveure van de eigen fabrikaten. Of dat een goed idee is, bespreken we met Koen Crijns, hoofdredacteur van Hardware.Info. Backup is Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:23:06

Eerste Hulp Bij Facebookvraagstukken

3/28/2018
More
Facebook is een nieuwsapp, een chatapp, een marktplaats en nog veel meer. Maar het blijkt ook een Big Brother die al je gegevens verzamelt, opslaat en verkoopt, werd de afgelopen anderhalve week pijnlijk duidelijk. Hoe je daar als gebruiker - privé en zakelijk - mee om kunt gaan, bespreken we met Marleen Stikker van Waag en met socialmedia-adviseur Kirsten Jassies. Backup is Ben van der Burg.

Duration:00:21:32

Technologie en verkiezingen

3/21/2018
More
Technologie en verkiezingen, niet echt een gelukkig huwelijk. Ook dit jaar wordt weer software gebruikt die ondermaats beveiligd is, blijkt uit onderzoek van beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof. Hij deed ook onderzoek naar de fraudegevoeligheid van de verkiezingen. Wat blijkt, kort door de bocht: de Kieswet helpt niet mee om de kans op fraude te minimaliseren. Hoe dat zit, bespreken we met Ruwhof. Backup is wetenschapsjournalist Thijs Roes.

Duration:00:23:56

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads