Digitaal-logo

Digitaal

Technology News >

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Hoe u uw werk beter kunt doen en uw vrije tijd leuker kunt maken met hulp van de techniek. Met Herbert Blankesteijn.

Language:

Dutch


Episodes

De rechten van een seksrobot

10/17/2018
More
Op de expositie Robot Love vond een fictief kort geding plaats tussen seksrobot Sadie en haar werkgever. De robot was mishandeld door een agressieve klant, waarna ze zijn privacy en die van haar werkgever zou hebben geschonden door te klagen op sociale media. Hoofdvraag in de zaak: in hoeverre zijn robots gelijkwaardig aan mensen en hebben ze dus ook (mensen-)rechten?

Duration:00:21:13

Hack met minuscule spionage-chip

10/10/2018
More
China zou een chip ter grootte van een rijstkorrel hebben ingebouwd in servers van het bedrijf Supermicro, nog voor die hardware de fabriek uit rolde. Met dat bericht kwam Bloomberg Businessweek. Er bestaat scepsis rond het verhaal, maar als het klopt, dan is deze hack ongekend. Waarom dat zo is, hoor je in BNR Digitaal.

Duration:00:21:04

Malware die zich op de firmware richt

10/3/2018
More
Beveiligingsonderzoekers hebben een cyberaanval ontdekt die niet simpelweg je besturingssysteem aanvalt, maar je computer op het allerdiepste niveau infecteert, namelijk bij de firmware. In BNR Digitaal hoor je hoe dat werkt.

Duration:00:21:42

Voice in de auto

9/26/2018
More
Het is Mobility Week bij BNR! Dat komt goed uit, want je struikelt de afgelopen weken over de nieuwsberichten met betrekking tot slimme assistenten in de auto. Met aan de ene kant de autofabrikanten en aan de andere kant de bekende techbedrijven. Maar... wat moet je er eigenlijk mee?

Duration:00:19:26

Linux zonder Linus

9/19/2018
More
De bedenker en beheerder van het open source besturingssysteem Linux - de Fin Linus Torvalds - neemt een tijdje wat afstand van zijn magnum opus. Torvalds erkent dat 'ie in het verleden regelmatig op vrij hufterige manier gecommuniceerd heeft, bijvoorbeeld met andere ontwikkelaars, en neemt nu een pauze om hulp te zoeken. We praten over Linux zonder Linus én over andere tech-iconen die beroemd en berucht zijn om hun gedrag of persoonlijkheid.

Duration:00:19:55

Burger de dupe van digitalisering bij de overheid

9/12/2018
More
Als het om digitalisering gaat, denkt de overheid veel te veel aan zichzelf en niet aan ons, de burgers. Dat constateert de Raad van State in een ongevraagd advies aan de regering. Volgens het adviesorgaan zien overheden digitalisering voornamelijk als manier om kosten te besparen en efficiënter te werken en worden de gevolgen voor burgers gemakkelijk vergeten. Dat moet anders. Backup is Michiel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:21:34

ICT-onderwijs anno nu

9/5/2018
More
Steeds meer jongeren willen een ICT-gerelateerde opleiding doen, zoals kunstmatige intelligentie of datawetenschappen. Maar de universiteiten kunnen de vraag niet aan, terwijl Nederlandse bedrijven lopen te springen om tech-talent. Hoe moet dit verder? Backup is startupconsultant en internetondernemer Maarten Naaijkens.

Duration:00:17:46

De toekomst van app stores

8/29/2018
More
Steeds meer bedrijven en app-ontwikkelaars maken zich boos om de commissies die Apple en Google rekenen bij verkopen via de app stores. Die commissie is - in de meeste gevallen - 30 procent en dat is tegen het zere been van grote spelers als Epic Games (bekend van het spel Fortnite), Netflix en Spotify. Over de toekomst van app stores praten we met John Kivit, oprichter van app-ontwikkelaar Shareforce. Backup is Rickey Gevers, hij werkt bij RedSocks Security en is expert op het gebied van...

Duration:00:22:51

Diefstal door 'de basisinfrastructuur van het internet' te manipuleren

8/22/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Dieven stalen een tijdje geleden veel geld bij gebruikers van MyEtherWallet. Bijzonder aan deze kraak is vooral de manier waarop: niet met malware of via phishing, maar door 'de basisinfrastructuur van het internet' te manipuleren. Daar spraken we over met Erik Bais, oprichter van de zakelijke internetprovider A2B Internet. Backup is securitydeskundige Rickey Gevers.

Duration:00:25:27

Google probeert (opnieuw) groot te worden in messaging

8/15/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. We spraken onder andere over 'Chat', het nieuwe initiatief van Google om de messaging-wereld te veroveren. Een zoveelste poging, want vorige zijn eigenlijk allemaal gestrand. Of Chat wél kansrijk is, bespraken we met messaging-expert Dimitry Vleugel van Androidworld. Backup is startupconsultant en internetondernemer Maarten Naaijkens.

Duration:00:25:30

Hoe drones beter kunnen

8/8/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Drones hoef je amper meer te besturen. Ze blijven zelf stabiel en sommige navigeren ook zelf. MIT - het Massachusetts Institute of Technology - heeft uitgezocht hoe dat nog beter en efficiënter kan en kwam eerder dit jaar met een nieuwe aanpak. We spraken erover met Guido de Croon, universitair docent bij het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft. Backup was Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Duration:00:24:14

'Apple verder zonder Intel-chips'

8/1/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Apple gaat voor zijn desktop- en laptopcomputers eigen chips maken. Het bedrijf zou de chips van Intel per 2020 aan de kant schuiven ten faveure van de eigen fabrikaten, meldde Bloomberg eerder dit jaar. We spraken er over met Koen Crijns, hoofdredacteur van Hardware.Info. Backup was Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:25:11

Serverless computing: hype of blijvertje?

7/25/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Van een eigen serverruimte, naar de cloud, naar... 'serverless computing'! Dat is de nieuwste stap in hosting, als we gezaghebbende analisten mogen geloven. Wij spraken er over met Sander Nagtegaal, CEO van IT-dienstverlener Unless.com. Backup was Rickey Gevers van RedSocks Security.

Duration:00:25:31

VPN voor iedereen

7/18/2018
More
Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. VPN-verbindingen zijn gemeengoed in de zakenwereld, maar particulieren die met VPN verbinden, dat zie je nog niet zo vaak. Het initiatief 'Lets Connect' wil daar verandering in brengen, met hun open source VPN-software die bijvoorbeeld door internetserviceproviders aan klanten kan worden aangeboden. Initiatiefnemer Rogier Spoor, hij werkt bij SURF, was te gast. Backup is Ben van der Burg.

Duration:00:24:48

Privacy Shield onder vuur

7/11/2018
More
Het Privacy Shield is een overeenkomst die data over Europeanen in de Verenigde Staten moet beschermen. Maar op dat 'schild' is veel kritiek... en als de afspraken niet beter worden nageleefd, wil het Europees Parlement er zelfs helemaal vanaf! Backup is Boris van de Ven, presentator van BNR's CryptoCast en van GameKings.

Duration:00:24:05

Digitalisering van de rechtspraak

7/4/2018
More
De digitalisering van de rechtspraak komt maar moeizaam tot stand . Met een speciaal programma wilde de minister van Justitie en Veiligheid en de Raad voor de rechtspraak begin vorig jaar die digitalisering een boost geven, maar inmiddels zijn de kosten uit de hadn gelopen, is het programma sterk afgebouwd en krijgen pilots geen vervolg.

Duration:00:22:43

'Alleen openheid kan relatie tussen overheid en ict verbeteren'

6/28/2018
More
Ict-systemen die niet werken of ict-projecten die veel duurder uitvallen dan verwacht. Bij de overheid is dat al tijden aan de orde van de dag. Dat kan gebeuren doordat ict-projecten bij de overheid eindeloos uit de hand kunnen lopen, weet René Veldwijk. Hij is managing partner van de Ockham Groep en tevens auteur over dit onderwerp op Computable.nl. De oplossing? Openheid, zowel in broncode als in specificaties. En wellicht minder geld voor dit soort projecten. We kunnen daarbij een...

Duration:00:14:58

'Nieuwe auteursrechtrichtlijn niet in belang van makers en consumenten'

6/21/2018
More
De omstreden nieuwe auteursrechtrichtlijn die de Juridische Zaken-commissie van het Europees Parlement heeft aangenomen, is niet in het belang van makers en consumenten van online content. Dat zeggen deskundigen in het programma BNR Digitaal. Een omstreden punt uit die 'wet' is het zogeheten upload- of contentfilter. "Heel duidelijk een maatregel die op initiatief van de grote entertainmentbedrijven genomen is."

Duration:00:14:41

Microsoft omarmt open source met GitHub

6/13/2018
More
Microsoft heeft 7,5 miljard dollar neergelegd voor GitHub. Daarmee is het eigenaar geworden van een open source platform met 28 miljoen software-ontwikkelaars, 85 miljoen projecten en miljarden regels aan code. Leuk voor Microsoft, maar veel softwareontwikkelaars herinneren zich nog de haat tegenover open source.

Duration:00:21:41

Komt het nog goed met de AVG?

6/6/2018
More
Bakken mails met privacy-statements en voorwaarden, organisaties die niet weten of ze aan de wet voldoen, een Autoriteit Persoonsgegevens die gemengde signalen afgeeft en een overheid die zelf z'n zaakjes niet op orde heeft. Komt het nog goed met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Te gast is Menno Weij van SOLV Advocaten. Backup is Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Duration:00:21:06