Langsomme samtaler om USA med Rune Lykkeberg-logo

Langsomme samtaler om USA med Rune Lykkeberg

Paranormal Podcasts

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner om alt fra poesi, punk og popmusik til klima, økonomi og politik.

Location:

Denmark

Description:

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner om alt fra poesi, punk og popmusik til klima, økonomi og politik.

Twitter:

@informeren

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Francis Fukuyama: Alternativet til liberalisme er forfærdeligt. Alligevel bliver den taget for givet

5/1/2024
I denne uges udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med den amerikanske politolog og intellektuelle superstjerne Francis Fukuyama. Om en trængt liberalisme, om krigene i Ukraine og Gaza, og om de aktuelle amerikanske campusprotester Francis Fukuyama er professor i politisk videnskab ved Stanford University i Californien. Før det arbejdede han i det amerikanske udenrigsministerium – og det var i den periode, han udgav sit essay The End of History, som skulle vise sig at blive en af århundredets mest kendte og omdiskuterede af slagsen. I deres samtale taler Rune Lykkeberg og Francis Fukuyama om, hvordan det kan være, at Vesten har mistet troen på den liberalisme, som i det 20. århundrede skabte store fremskridt i velstand og udvikling. Det er, som om det, der engang var den sejrende ideologi, nu er trængt overalt. Derudover kommer Lykkeberg og Fukuyama omkring krigen i Ukraine, hvor Vesten på mange måder har opsat de præmisser, som ukrainerne kæmper under. De diskuterer også krigen i Gaza og hvordan Vesten er stillet, når man sammenligner de to krige med hinanden – og endelig kommer de omkring de aktuelle amerikanske campusprotester.

Duration:00:47:45

Ask host to enable sharing for playback control

David Runciman: Modernitet er historien om maskiner og monstre. Men vi har behov for dem for at være frie

4/24/2024
David Runciman er ven af huset her på Information, og d. 26. april udkommer hans bog “Overdragelsen - Hvordan vi gav magten til stater, selskaber og kunstig intelligens” på Informations forlag. Det er netop den bog, der er omdrejningspunkt for denne uges langsomme samtale. David Runciman er professor ved Cambridge University og har en helt unik evne til at kombinere sin historiske idéer med sin forståelse af samtiden. I sin nye store idébog forsøger han at tage filosoffen Thomas Hobbes’ tanker og overføre dem til nutiden med budskabet: mennesker kan ikke blive frie uden tænkende maskiner. Alligevel står vi nu over for en verden, vi ikke kan kontrollere - med et akut behov for netop kontrol. God fornøjelse!

Duration:00:51:04

Ask host to enable sharing for playback control

Jennie King: De gamle klimabenægtere har tabt. Men vi har fået farlige misinformationskampagner om klima i stedet

4/17/2024
Jennie King er direktør for Climate Research and Policy i London. Her er hun en af verdens førende i at holde øje med den information, som spredes om klima. For nyligt udkom en rapport som gør rede for den mis- og disinformation, der i højere og højere grad bliver spredt om klimaet. For selvom klimabenægterne gang på gang bliver modbevist er det alligevel som om, at helt grundlæggende spørgsmål og forhold omkring klimaet bliver genstand for strid - det skyldes i høj grad den misinformation, som florerer. Hvorfor det kan lade sig gøre, har Jennie King et kvalificeret svar på, som hun udlægger for Rune Lykkeberg i denne uges langsomme samtale.

Duration:00:44:53

Ask host to enable sharing for playback control

Asef Bayat: Revolutionernes tid i Mellemøsten er ikke forbi – men de ligner ikke de gamle oprør

4/10/2024
Asef Bayat er opvokset i en lille by nord for Tehran med en far, som kunne læse og skrive. Efter den iranske revolution blev han flygtning og har boet forskellige steder i verden. Under det arabiske forår var han for eksempel professor i Kairo. I dag er han professor i USA og en af tidens vigtigste stemmer inden for revolutionsteori. Asef Bayat har skrevet flere bøger om mellemøsten, blandt andet “Revolutionary Life: the everyday of the arab spring”, som beskriver baggrunden for den iranske revolution, som Bayat argumenterer for stammer fra alle de omkringliggende omstændigheder af det egentlige oprør.

Duration:00:52:39

Ask host to enable sharing for playback control

Isabella Weber: Kina tog en unik vej fra kommunisme til markedsøkonomi

4/3/2024
I den internationale debat er Isabella Weber blevet den nye progressive stjerne-økonom. Weber har udmærket sig ved både at skrive videnskabelige afhandlinger og blandet sig i den offentlige debat omkring bekæmpelse af inflationen. I denne uges Langsomme Samtaler taler hun med Rune Lykkeberg om sin bog “How China Escaped Shock Therapy”, som handler om hvordan Kina tog en anden vej end chok-terapien, da de skulle væk fra kommunismen og over til en økonomi, der tager det bedste fra kapitalismen - og undgår det værste. Bogen baserer sig på empiriske samtaler og blotlægger både fordelene og risici ved den kinesiske vej. Rigtig god fornøjelse.

Duration:00:53:33

Ask host to enable sharing for playback control

Robert Pippin: Der er alligevel grænser for Hegel. Modernitetens sammenbrud kan forstås gennem Heidegger

3/20/2024
Den amerikanske filosof Robert Pippin er en af de helt store fortolkere af Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Faktisk har Pippin været af den overbevisning, at der ikke var nogle af verdens problemstillinger, som ikke kunne belyses ved hjælp af Hegels tænkning. I sin nye bog “The Culmination” lufter Pippin dog tanken om, at Hegels filosofi er udfordret. Robert Pippin må erkende, at der grænser for, hvad man kan forstå ved hjælp af Hegel - moderne naturfænomener er nemlig svære at sætte ind under Hegels tankegang. I den nye bog inddrager han derfor endnu en tysk filosof, Martin Heidegger, til at konfrontere Hegels tanker. Det udløser en eksistentiel samtale, som han udfolder sammen med Rune Lykkeberg i denne uges udgave af Langsomme Samtaler.

Duration:00:49:12

Ask host to enable sharing for playback control

Saree Makdisi: Den amerikanske venstrefløj har forladt Israel og er blevet pro-palæstina

3/13/2024
Æraen og løgnen om det godhjertede Israel er bristet, siger den amerikansk/libanesiske professor Saree Makdisi. I denne uges Langsomme Samtale taler Rune Lykkeberg med Saree Makdisi som forklarer, hvordan Israel historisk set igennem propaganda har erobret den amerikanske venstrefløj. Nu er tingene ved at vende. For efter krigen i Gaza brød ud er der igangsat et holdningsskifte hos venstrefløjen i USA. I følge Saree Makdisi skyldes det, at krigens grusomheder gør det umuligt for Israel at kamuflere den systematisk undertrykkelse af det palæstinensiske folk.

Duration:00:56:11

Ask host to enable sharing for playback control

Jeremy Rifkin: Vores planet er ikke en ressource - det er en livskilde

3/6/2024
I denne uges langsomme samtale taler Rune Lykkeberg med Jeremy Rifkin, der i et halvt århundrede har bidraget til samfundsdebatten på et hav af forskellige områder. Både økonomi, kapitalisme, demokrati og ikke mindst klimaudfordringerne er nogle af de emner, han tager sig af. Jeremy Rifkins arbejde har haft indflydelse på nogle af de mest centrale magtcentre i verden. Rifkins tanker om den grønne omstillinger har nemlig været omdrejningspunkt for diskussioner og beslutningstagen i såvel EU som det kinesiske kommunistparti.

Duration:00:54:41

Ask host to enable sharing for playback control

Hannah Ritchie: Klimakatastrofen venter os - men det er ikke verdens undergang

2/28/2024
Da Hannah Ritchie voksede op, følte hun ikke, at der var nogen, som tog klimaforandringerne alvorligt. Det gjorde, at hun følte sig alene og isoleret fra både sine jævnaldrende og generationen over hende. I dag er den 31-årige dataforsker stadig bekymret og af den opfattelse, at klimaet er på katastrofal kurs - men hun opfordrer alligevel til, at man forsøger at se klimaudfordingerne fra en positiv vinkel, ved at flytte opmærksomheden hen på nogle af de ting, vi rent faktisk kan gøre noget ved. Tidligere i år udkom Hannah Ritchies bog “Not the end of the world”, som er omdrejningspunktet i denne uges Langsomme samtale med Rune Lykkeberg.

Duration:00:46:23

Ask host to enable sharing for playback control

Yossi Klein Halevi: Israels krig er helt nødvendig - men jeg frygter hvad den gør ved mig

2/21/2024
Yossi Klein Halevi oplevede Hamas’ angreb på Israel d. 07 oktober 2023 indefra Israel og er tilhænger af den krig, der i øjeblikket raser i Gaza. En holdning han deler med en meget stor del af den Israelske befolkning. I bogen “Breve til min palæstinensiske nabo” forsøger Yossi Klein Halevi at forklare sin position overfor sine palæstinensiske naboer for at komme frem til en fælles forståelse, som kunne blive grundlaget til en tostatsløsning. I denne uges udgave af Langsomme samtaler taler Rune Lykkeberg med Yossi Klein Halevi og hører hans personlige fortælling om krigen i Gaza og angrebet d. 07 oktober.

Duration:00:53:13

Ask host to enable sharing for playback control

Camille Etienne: I fællesskabet finder klimakampen sin sande styrke og frihed

2/7/2024
Efter at have vokset op i blandt franske bønder forstår Camille Etienne om nogen den vrede hos landbrugsbevægelsen, som i de her uger vokser sig mod den europæiske miljølovgivning. Som bare 18-årig blev Camille Etienne i 2018 frontfigur for den franske klimabevægelse On est pret og har siden vokset sig op som en markant skikkelse i den europæiske klima - og miljøbevægelse, hvor hun har gjort sig bemærket med aktivisme i både Europaparlamentet, Tyskland og i hendes eget hjemland. Den nu 25-årige miljøforkæmper udgav sidste år bogen Pour un soulevement écologique: Dépasser notre impusisance collective, som denne uges Langsomme Samtaler centrerer sig om. I samtalen fortæller Camille Etienne blandt andet om, hvordan hun ser klimabevægelsen tackle den stigende vrede fra europæiske landbrugsbevægelser, og hvordan vi i højere grad bør tænke frygt som en katalysator til handling.

Duration:00:45:28

Ask host to enable sharing for playback control

Virginie Despentes: Vi gamle skal drømme, de unge skal være vrede

1/30/2024
En af Frankrigs mest originale samtidsfortællere Virginie Despentes er denne uges gæst i Langsomme Samtaler med Rune Lykkeberg. Despentes er bogaktuel med romanen, der har den mundrette titel Kære fuckhoved, hvor hun igennem en brevudveksling mellem en række karakterer gennemgår refleksioner over overgangsalderen, venskab, forsoning, konsekvenserne af #MeToo-bevægelsen og meget andet. I samtalen fortæller forfatteren om sin nyeste bog, og hvorfor det er bydende vigtigt som forfatter at opstille utopier om en bedre verden frem for dystopier.

Duration:00:47:56

Ask host to enable sharing for playback control

Stella Nyanzi: Som kvinde må jeg tale de udstødtes sag for at beskytte mig selv

1/24/2024
Stella Nyanzi er aktivist, feminist, antropolog og digter fra Uganda, hvor hun har ført an i nogen voldsomme protester mod den siddende præsident Yoweri Museveni, som har været leder siden 1986. Hun har genopfundet 'radical rootnes', som er en form for aktivisme, hvor hun med en række smededigte rettet mod Museveni har vakt stor opstandelse i den ugandiske befolkning. I denne udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med Stella Nyanzi om hendes aktivisme, hendes budskab, og hvordan hun formår at tage de hårde og farlige kampe, som sætter hendes liv på spil, med stort humør og latter.

Duration:00:50:13

Ask host to enable sharing for playback control

Danielle Allen: Liberalismen skal reddes ved at dele magten

1/17/2024
Mens flere kræfter i verden leder an i demokratiets retræte, forsøger Danielle Allen at stabilisere og udvikle demokratiet. Danielle Allen er professor ved Harvard University og leder af sit eget demokratilaboratorie. Desuden er hun forfatter til nogle af de mest interessante, legende og nysgerrige bøger om demokrati, samfund, økonomisk opbrud og opbruddet som mulighed i det 21. århundrede. Sidste år udgav hun bogen Justice by Means of Democracy, der står til at blive hendes store teoretiske hovedværk, hvor hun forsøger at redde den amerikanske liberalisme ved at tage alle socialismens centrale indvendinger alvorligt. I denne udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med Danielle Allen om hendes nye bog og demokratiets forfatning, men også om en række af hendes tidligere bøger.

Duration:00:43:19

Ask host to enable sharing for playback control

Minxin Pei: Den kinesiske overvågningsstat er den største i historien - men den er ikke uden svagheder

1/10/2024
Minxin Pei har om nogen været med til at forme tænkningen af det moderne Kina og Xi Jinpings lederskab inde på Dagbladet Information. Han er professor i statskundskab ved Claremont McKenna College, ligesom han er ivrig debattør omkring forhold i Kina og dets forhold til verden. I denne udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med professor Pei om hans bog The Sentinel State: Surveillance and the Survival of Dictatorship in China, hvor den kinesisk-amerikanske professor tegner det store billede af Kinas enorme overvågningsapparat. Og systemet er ikke uden dets svagheder, konkluderer Minxin Pei.

Duration:00:41:48

Ask host to enable sharing for playback control

Avi Shlaim: Jeg anklager Israel

1/3/2024
Den britisk-israelske forfatter og historiker ved University of Oxford Avi Shlaim er en af Mellemøstens ledende historiske revisionister, når det kommer til tænkningen af Israels historie. Han er født i Bagdad i Irak, men voksede op i den dengang nyoprettede stat Israel, hvor han oplevede at føle sig som en underlegen jøde, da han var en arabisk og ikke europæisk jøde. I denne udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med Shlaim om hans egen opvækst i Israel, hvad det vil sige at være en arabisk jøde og forholdet mellem Israel og resten af Mellemøsten. Og så fortæller Shlaim om, hvorfor han tror på det, som både eksperter og helt almindelige mennesker ser for værende usandsynligt. Nemlig, at palæstinensere og israelere kan finde sammen og leve i en fælles stat.

Duration:00:47:00

Ask host to enable sharing for playback control

Daniel Ziblatt: USA’s forfatning skal gå en demokratisk fremtid i møde

12/20/2023
Med bogen How Democracies Die leverede Daniel Ziblatt sammen med sin medforfatter Steven Levitzky den store analyse af det amerikanske demokrati oven på valget i 2016 af Donald Trump som amerikansk præsident. Nu er de to forfattere tilbage med en ny bog Tyranny of the Minority, hvori de to politologer fra Harvard University ser nærmere på de obstruktioner, der både besværliggør, men også muliggør det amerikanske demokrati. I denne udgave af Langsomme Samtaler diskuterer Rune Lykkeberg ulemperne ved det amerikanske demokrati med professor Ziblatt, der også fortæller om de episoder i historien, hvor det faktisk er lykkes at udvikle det amerikanske demokrati igennem forfatningen. Og så fortæller Ziblatt om de muligheder der er for at demokratisere den amerikanske forfatning.

Duration:00:45:19

Ask host to enable sharing for playback control

Adam Tooze: Venstrefløjen har overladt spørgsmålet om verdensfreden til Wall Street

12/12/2023
Adam Tooze har med sine mange historiske og økonomiske analyser om alt fra finanskrisen til coronapandemien gjort sig til en af verdens mest interessante progressive overhovedet. Imellem møder med den danske regering og tv-optrædender fandt økonomen fra Columbia University en decemberaften tid til at slå vejen forbi Informations Kantine for at tale med Rune Lykkeberg til en live-udgave af Langsomme Samtaler. I samtalen vender Informations chefredaktør intet mindre end hele verdenssituationen med den anerkendte økonom. De taler om alt fra krigen mellem Israel og Palæstina, grøn omstilling og demokratisk underskud i Kina, krigen i Ukraine, og hvorfor venstrefløjen har fejlet ved at overlade verdensfreden til Wall Street. En veloplagt Tooze stod klar med et svar til det hele og optegnede scenarier for, hvordan Vesten bør forholde sig til både de verserende krige og den grøn omstilling. Til sidst i samtalen blev der også tid til en række spørgsmål fra publikum.

Duration:01:02:32

Ask host to enable sharing for playback control

Giuliano Da Empoli: Verden ser på Europa som naive, vi må justere denne ’gode fejl’

12/6/2023
Giuliano Da Empoli har den særlige evne til både at have en forståelse for idéernes verden og en forståelse for, hvordan magten i praksis fungerer. Denne evne har han blandt andet haft stor succes med at omsætte til den storsælgende roman Troldmanden fra Kreml, som han udkom med kort før Ruslands invasion af Ukraine. Bogen foregår i nutidens Rusland under Vladimir Putin, hvor vi følger den politiske rådgiver for Putin, Vadim Baranov, der repræsenterer en tillempet version Vladimir Putins rigtige politiske rådgiver Vladislav Surkov. I denne udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med den italiensk-franske forfatter og professor om bogen, hvordan magtudøvelse i Rusland både er universel og specifik, og hvorfor Da Empoli også med sin bog ønsker at rejse en kritik af Europas betragtning af sig selv som politisk model for resten af verdenen.

Duration:00:46:17

Ask host to enable sharing for playback control

Yanis Varoufakis: Kapitalismen er død og er blevet erstattet af noget værre

11/29/2023
Som en af de største radikale intellektuelle venstrefløjstænkere i Europa får græske Yanis Varoufakis med sine analyser én til at tænke efter, som kun få gør. I denne uges udgave af Langsomme Samtaler taler Rune Lykkeberg med Varoufakis om hans nye bog Technofeudalism - What Killed Capitalism. Pointen i Varoufakis´ bog er, at kapitalismen, som vi kendte den i det 21. århundrede, er forbi. Den magt som techvirksomheder i dag har over for borgere og arbejdstagere er anderledes fra den, som traditionelle virksomheder har. Afhængigheden til techvirksomhederne har nemlig skabt en ny magt over mennesker, som hidtil endnu ikke er set før. I samtalen diskuterer Varoufakis derfor, hvordan vi stiller technofeudalismen til regnskab på, alternativer til den, og hvordan en ny kapitalismekritik skal formuleres.

Duration:00:44:06