Lakemedelsbranschen-logo

Lakemedelsbranschen

Medical

Välkommen till den forskande läkemedelsbranschens podd där vi diskuterar brännande frågor inom Life Science, sjukvårdspolitik, hållbarhet och andra samhällsområden där svenska läkemedelsföretag är viktiga spelare. Podden presenteras av Lif – de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation.

Location:

United States

Description:

Välkommen till den forskande läkemedelsbranschens podd där vi diskuterar brännande frågor inom Life Science, sjukvårdspolitik, hållbarhet och andra samhällsområden där svenska läkemedelsföretag är viktiga spelare. Podden presenteras av Lif – de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation.

Language:

Swedish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

4. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?

10/26/2023
Lifs handlingsplan mot läkemedelsbrist som nämnts serien igenom har äntligen lanserats och vi tittar närmare på förslagen för att trygga tillgången. Det gör vi med vår vd Johan Färnstrand och ordförande Malin Parkler, till vardags vd på Pfizer. Turen har också kommit till läkemedelsföretagen att berätta om hur de arbetar med att förebygga och hantera brister så att svenska patienter kan få tag i sina mediciner. Hur ska Sverige upprätthålla en robust läkemedelsförsörjning till apotek och sjukvård? Välkommen att lyssna. Programledare: Bengt Mattson, Lifs expert på läkemedelsförsörjning.

Duration:00:45:56

Ask host to enable sharing for playback control

3. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?

10/19/2023
I veckans avsnitt om läkemedelsbrist är det dags för patienternas perspektiv. Vad händer när medicinen du behöver plötsligt inte står att finna? Svenska Epilepsiförbundets ordförande Bengt Eliasson berättar om utmaningarna, särskilt för personer med epilepsi. Oron inför att ett läkemedel kan bli omöjligt att få tag i riskerar till exempel att orsaka fler eller svårare anfall. Vi diskuterar nationella lager för kritiska läkemedel, hur Fass.se kan lindra läget och andra åtgärdsförslag i ett fullspäckat avsnitt under ledning av Lifs expert Bengt Mattson.

Duration:00:38:06

Ask host to enable sharing for playback control

2. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?

10/12/2023
Varför uppstår läkemedelsbrist på apotek och hur kan det hanteras? Följ med när chefsfarmaceuten på Sveriges apoteksförening, Fredrik Boström, gästar podden. Apoteken har stött på problem med läkemedelsbrist i många år men på senare tid har det blivit en större belastning. Konsekvenserna är flera och måste hanteras på olika sätt. Vilka lösningar vill de se i sin del av försörjningskedjan så att alla patienter kan få sina mediciner? Bengt Mattson, Lifs expert på läkemedelsförsörjning, leder samtalet.

Duration:00:40:50

Ask host to enable sharing for playback control

1. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?

10/5/2023
Varför saknas plötsligt vissa mediciner på apotekshyllan? Lif djupdyker i orsakerna till läkemedelsbrist och vad som görs för att åtgärda problematiken i samtal med centrala spelare inom svensk läkemedelsförsörjning. I avsnitt ett medverkar Lifs vd Johan Färnstrand och Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket – myndigheten med huvudansvaret för att hantera restanmälningar och säkerställa en stabil tillgång till läkemedel i Sverige. Komplexa leveranskedjor, en orolig omvärld och oväntat hög efterfrågan är bara några av anledningarna till att en medicin plötsligt inte finns tillgänglig. Invecklade utmaningar med många inblandade kräver en bred palett av insatser. I avsnitt ett får vi den forskande läkemedelsbranschens och myndigheternas perspektiv på arbetet med att säkra upp att läkemedel når sjukvården och behövande patienter.

Duration:00:42:12

Ask host to enable sharing for playback control

5. Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

7/4/2023
I detta avsnitt bjuder två rutinerade läkare på en inblick i hur antibiotikaresistens påverkar sjukvården. Håkan Hanberger är professor och infektionsläkare. Ylva Sandström är medicinsk rådgivare på Lif och specialist i allmänmedicin. De ger en skrämmande bild av konsekvenserna den dag vi inte längre har några antibiotika som biter på bakterier. Vanliga kirurgiska ingrepp, cancerbehandlingar och andra rutinmässiga medicinska procedurer skulle bli riskfyllda och svåra att genomföra. Och hur påverkar resistensen hos exempelvis vanliga tarmbakterier som E. coli redan idag behandlingen av infektioner? De berättar också om hur den skenande resistensutvecklingen kan hejdas: vaccinering, bättre hygien och en mer restriktiv användning av antibiotika är några exempel. Medverkande Håkan Hanberger, överläkare vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och professor vid Linköpings universitet Ylva Sandström, allmänläkare och medicinsk rådgivare på Lif Programledare: Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif

Duration:00:40:20

Ask host to enable sharing for playback control

4. Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

2/24/2023
Som socialminister ansvarar Jakob Forssmed för antibiotikaresistensfrågan och hans engagemang är stort. Under Sveriges ordförandeskap i EU är det också ett av regeringens prioriterade områden, samtidigt som unionen ska fatta beslut som påverkar utvecklingen av ett av vår tids mest brännande folkhälsohot. I det senaste avsnittet av Lifs poddserie berättar Jakob Forssmed om Sveriges syn på hur antibiotikaresistens kan bekämpas. Vad är till exempel hållningen kring vaccinationsprogram för vuxna och incitament för att stimulera utvecklingen av nya antibiotika? Och hur kan svenska framgångar i kampen mot AMR exporteras och skalas upp? Programledare: Bengt Mattson, Lifs antibiotikaexpert

Duration:00:26:04

Ask host to enable sharing for playback control

Läkemedelssäkerhet

2/10/2023
Vad händer om en patient inte tar sitt läkemedel på det sätt som det var tänkt? Vilka blir konsekvenserna för människan, sjukvården och samhället i stort och vad kan man göra åt det? Lifs senaste poddavsnitt handlar om läkemedelssäkerhet, bland annat om hur man kan förbättra följsamheten till ordination – själva förutsättningen för en lyckad behandling. Lifs Linda Melkersson bjuder in två expertgäster för ett spännande samtal: Denise Severa som arbetar på Lilly med att övervaka företagets produktsäkerhet och Björn Wettermark – professor i läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet.

Duration:00:23:20

Ask host to enable sharing for playback control

3. Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

12/16/2022
Podden får besök av årets läkemedelsprofil Enrico Baraldi och Anders Karlén från ENABLE-2. Behovet av nya antibiotika som kan ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa är stort men ändå händer alldeles för litet. Deltagarna talar om varför det är så svårt och alla hinder som uppstår i processens olika delar, från den akademiska grundforskningen fram till läkemedelsutvecklingen på företagen och den färdiga produktens kliv ut på marknaden. Vilka incitament kan underlätta? De berättar också om samverkansprojekt som stimulerar utvecklingen av nya antibiotika och skyddar de som redan finns, där Enable-2 och PLATINEA är kronexempel. Och lösningar diskuteras just nu för att ge företagen en return on investment för antibiotikaprodukterna, som ju ska användas så litet som möjligt för att hålla resistensutvecklingen nere. En modell som behandlas i EU är TEE (Transferable Exclusivity Extension eller förlängd marknadsexklusivitet) som ger det företag som har utvecklat ett nytt antibiotikum rätt att förlänga patentet på ett annat, redan befintligt, läkemedel. Medverkande Enrico Baraldi, biträdande projektledare för PLATINEA och professor i industriell teknik vid Uppsala universitet Anders Karlén, projektkoordinator i ENABLE-2 och professor i datorbaserad läkemedelsdesign vid Uppsala universitet Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif Programledare: Amy Havenäng, trainee på Lif

Duration:00:51:53

Ask host to enable sharing for playback control

2. Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

12/9/2022
I avsnitt två diskuterar vi det globala folkhälsohotet antibiotikaresistens med gäster från två läkemedelsföretag och djupdyker i de lösningar som den forskande läkemedelsbranschen kan ta med till bordet. Medverkande Jonas Ålebring, medicinsk direktör, Pfizer Erik Hallgren, samhällspolitisk chef, MSD Bengt Mattson, Lif Programledare: Amy Havenäng, Lif Prevention genom vaccinering är en kraftfull åtgärd. Hur kan nationella vaccinprogram för vuxna bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens och vilka är egentligen hindren för att få dem på plats? Att få fram nya antibiotika är nödvändigt för att ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa. Ändå når skrämmande få nya antibiotikapreparat marknaden – att lägga stora resurser på att ta fram en produkt som ska användas så litet som möjligt blir ekonomiskt ohållbart. Vilka utmaningar möter de företag som ändå satsar och vilka ekonomiska incitament kan stimulera utvecklingen? Och hur ska Sverige på bästa sätt använda sitt EU-ordförandeskap första halvåret 2023 i kampen mot antibiotikaresistens?

Duration:00:43:40

Ask host to enable sharing for playback control

Life Science och hållbar utveckling: Joseffa Moritz och Mikael Pennanen

12/2/2022
Mikael Pennanen (Novo Nordisk) och Joseffa Moritz (BMS) gästar podden med varsitt konkret exempel på hur deras företag bidrar till Agenda 2030 och FN:s globala hållbarhetsmål. Vi diskuterar också den färdplan för en fossilfri läkemedelsbransch som Lif nyligen lanserade. Novo Nordisk är en av initiativtagarna Cities Changing Diabetes, en global satsning som ska dämpa den dramatiska ökningen av typ 2-diabetes, bland annat genom prevention. Målet är att inte mer än en av tio ska ha sjukdomen 2045. I Sverige deltar Malmö. Läs mer om Cities Changing Diabetes på lif.se. BMS arbetar med att öka kunskapen om hälsoekonomi för att på så sätt främja satsningar på sjukvård som ger så mycket valuta som möjligt för varje investerad krona. Därigenom får Sverige en långsiktigt hållbar sjukvård och bästa och mesta möjliga hälsa för skattepengarna. Läs mer om BMS arbete med hälsoekonomi på lif.se. Medverkande Bengt Mattson – hållbarhetsexpert på Lif Joseffa Moritz – Head of Corporate Affairs på BMS Mikael Pennanen – Head of Regional Market Access på Novo Nordisk Moderator: Alexander Sommensjö, trainee på Lif

Duration:00:40:53

Ask host to enable sharing for playback control

1. Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

11/18/2022
Redan idag orsakar antibiotikaresistenta bakterier uppskattningsvis 1,3 miljoner dödsfall om året. Om ingenting görs grusas sjukvårdens möjligheter att ge patienter nödvändig vård och vi står inför en global hälsokris. Sommaren 2022 gick Life Science-branschen samman och bildade Svensk industriallians mot AMR (antimikrobiell resistens, vilket inkluderar bakteriers resistens mot antibiotika) för att med förenade krafter bromsa utvecklingen. I avsnitt ett berättar representanter för tre av grundarorganisationerna om planerna för alliansen och den bredd av lösningar som finns inom Life Science-sektorn – behovet av nya antibiotika som kan ersätta de gamla när de blir verkningslösa är stort men det finns ett helt smörgåsbord av andra åtgärder. Medverkande Johanna Assadi Rissanen, projektkoordinator på SwedenBIO – branschorganisationen för företag inom Life Science Bengt Mattson, expert på antibiotikaresistens på Lif – de forskande läkemedelsföretagen Malin Hollmark, ansvarig för forsknings- och innovationsfrågor på Swedish Medtech, branschorganisation för företag inom medicinteknik Programledare: Amy Havenäng, trainee och expert på antibiotikaresistens på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Duration:00:47:08

Ask host to enable sharing for playback control

3. Life Science och hållbar utveckling: Lisa Ödmark och Pauline Göthberg

7/1/2022
Lisa Stern Ödmark är chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening och Pauline Göthberg nationell samordnare för regionernas gemensamma arbete med hållbar upphandling. De ger sitt perspektiv på Lifs hållbarhetsmanifest och -strategi och diskuterar hur nästa steg ser ut, både för företagen och alla andra i läkemedelssektorn. Pauline Göthberg bjuder på en inblick i hur regionernas upphandling av läkemedel ser ut och vilka hållbarhetskrav de ställer. Hur kan sektorns aktörer samarbeta för att gynna ansvarsfullt tillverkade men kanske dyrare produkter i upphandlingar? Lisa Stern Ödmark berättar om märkningen Välvald – apotekens guide för ökad transparens och hur konceptet kommer att utvecklas framöver med bland annat hårdare krav. I detta tredje och sista avsnitt hinner deltagarna också bland mycket annat diskutera begreppet hållbar hälsa, värdet av hållbarhetscertifieringar och hur offentlig upphandling kan användas för att accelerera en hållbar utveckling i samhället. Med Bengt Mattson, Lifs hållbarhetsexpert. Moderator: Alexander Sommensjö, trainee på Lif.

Duration:00:54:58

Ask host to enable sharing for playback control

2. Life Science och hållbar utveckling: Olav Fromm och Fredrik Hellman

6/17/2022
Olav Fromm från Chiesi och Fredrik Hellman från AstraZeneca deltog i arbetet med Lifs stora hållbarhetsmanifest och -strategi för läkemedelsbranschen. De kommer till podden och berättar om utmaningen med att hitta mål som hela sektorn kan ställa sig bakom och bestämma vilka frågor som skulle prioriteras. De talar om kopplingen mellan hälsa och hållbarhet och hur hållbarhetsarbetet ser ut på deras företag. Både AstraZeneca och Chiesi har höga ambitioner vad gäller klimatet och koldioxidneutralitet men jobbar mycket bredare än så. Hur man kan expandera hållbarhetsdebatten bortom de gröna aspekterna så att hela agenda 2030 uppmärksammas? Till exempel fokuserar Lifs manifest utöver miljö och klimat på etik, god hälsa och tillgång till läkemedel – allt viktiga delar inom hållbar utveckling för läkemedelsbranschen och samhället i stort.

Duration:00:43:52

Ask host to enable sharing for playback control

4. Väjarna & valet: Karin Rågsjö, Vänsterpartiet

5/24/2022
Personalens villkor är den vårdfråga som flest väljare tycker att politikerna ska ta tag i. Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Karin Rågsjö kommer till poddens avsnitt fyra och talar bland annat om hur partiet vill förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor genom kortare arbetstid med bibehållen lön och fler anställda. Och hur kan sjukvården bli mer jämlik över landet? Det gäller både geografiskt och socioekonomiskt. På agendan står också – bland mycket annat – etableringsfriheten för vårdföretag, vikten av digitalisering och hur vården av barn och unga med psykisk ohälsa kan förbättras.

Duration:00:30:00

Ask host to enable sharing for playback control

1. Life Science och hållbar utveckling: Jenni Nordborg

5/23/2022
Vi diskuterar hållbar utveckling med avstamp i vårt hållbarhetsmanifest för den forskande läkemedelsbranschen som lanserades den 23 maj. Till premiäravsnittet bjöd vi in Jenni Nordborg, regeringens Life Science-samordnare, för att få hennes reaktioner på innehållet.

Duration:00:37:57

Ask host to enable sharing for playback control

3. Väljarna & valet: Anders W Jonsson, Centerpartiet

5/17/2022
I avsnitt tre gästas podden av Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson. Han säger att Sverige har en fantastisk sjukvård men ett antal konkreta problem som kräver reformer. Vårdköerna måste kortas och primärvården utökas – merparten av svenskarna borde ha en fast läkarkontakt. Tillgången till vård i glesbygden måste byggas ut och personer med beroendesjukdomar behöver mer hjälp. Han talar också om hur digitalisering kan ge oss en mer effektiv hälso- och sjukvård, problemet med antibiotikaresistens och varför Centerpartiet inte bara vill ha ett vaccinationsprogram för äldre utan ett helt äldrehälsovårdsprogram.

Duration:00:29:36

Ask host to enable sharing for playback control

2. Väljarna & valet: Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna

5/10/2022
Acko Ankarberg är sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, ett parti som starkt driver på för att staten ska ta huvudansvaret för sjukvården. Det är ett sätt att säkerställa jämlik vård och att befolkningen har tillgång till vård på lika villkor, säger Acko Ankarberg. Idag är det stora skillnader i tillgången till behandling, läkemedel och rehabilitering. Väljarna vill också ha ökad statlig kontroll. Men vad kan man göra redan nu för att stärka sjukvården? Acko Ankarberg talar också bland annat om en nationell vårdförmedling för att korta vårdköerna, möjligheterna att använda hälsodata bättre för att utveckla sjukvården och KD:s förslag på hur Sverige kan bli världsledande inom Life Science.

Duration:00:31:12

Ask host to enable sharing for playback control

1. Väljarna & valet: Lina Nordquist, Liberalerna

5/3/2022
Lina Nordquist är Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson. Hon säger att det är viktigt att kunna vara fri även om man är sjuk. Självbestämmandet ska vara intakt från vaggan till graven oavsett vad som händer. Med avstamp i vad väljarna tycker om olika sjukvårdsfrågor talar hon bland annat om hur minskad byråkrati kan förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor, nyttan av en kömiljard och hur patienter med sällsynta sjukdomar ska få tillgång till nya, effektiva läkemedel. Läs om väljarnas viktigaste sjukvårdsfrågor 2022 Läs om vad de olika politiska partiernas sympatisörer tycker om hälso- och sjukvården

Duration:00:39:47

Ask host to enable sharing for playback control

Väljarna & valet – trailer

4/25/2022
Sjukvårdsfrågan blir het under valet 2022. Den är så viktig att 4 av 10 väljare kan tänka sig att byta parti på grund av den. Men hur ser de olika partiernas sjukvårdspolitik egentligen ut och vilka lösningar har de på problemen som väljarna klassar som mest angelägna? I ”Väljarna & valet” intervjuar Lifs kommunikationschef Peter Leander representanter för alla riksdagspartier.

Duration:00:00:55

Ask host to enable sharing for playback control

7. Läkemedelsbranschen och digitaliseringen: Josefine Envall och Anna-Clara Nord Ekerling

3/11/2022
På läkemedelsföretagens innovationshubbar utvecklar man digitala lösningar för patienterna och kan skala upp dem både inom och utanför Sverige. I finalavsnittet gästas podden av Josefine Envall, digital innovation manager på Novartis med ansvar för företagets innovationshub Biome. Gäst nummer två är Anna-Clara Nord Ekerling, digital manager för onkologi på Novartis. Hon berättar om hur branschen jobbar med digitalisering ur ett nordiskt perspektiv: Vad kan vi lära oss av varandra och var sätter skillnaderna stopp? I miniserien ”Läkemedelsbranschen och digitaliseringen” diskuterar vi digitalisering med kunniga personer på området. Vi pratar hälsodata, digitala tjänster, läkemedelsbranschens roll och utmaningar inom det digitala och mycket annat.

Duration:00:24:03