Spraktidningens podd-logo

Spraktidningens podd

4 Favorites

I Språktidningens podd diskuterar vi aktuella språkfrågor med fokus på svenska språket. Vi tar upp allt från språkvård, språkhistoria och grammatik till slang, nyord och dialekter. I podden möter Språktidningens chefredaktör Anders Svensson forskare, språkvårdare och andra experter.

Location:

United States

Description:

I Språktidningens podd diskuterar vi aktuella språkfrågor med fokus på svenska språket. Vi tar upp allt från språkvård, språkhistoria och grammatik till slang, nyord och dialekter. I podden möter Språktidningens chefredaktör Anders Svensson forskare, språkvårdare och andra experter.

Language:

Swedish


Episodes

De och dem – så svårt är valet för svenskarna – Språktidningens podd: avsnitt 58

2/13/2024
Sex av tio svenskar tycker att det är lätt att göra rätt på de och dem i skrift. Men på en lite svårare testmening är det en majoritet som gör fel. Det visar en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Språktidningen. Här samtalar Susanna Karlsson, språkforskare vid Göteborgs universitet, med Språktidningens Anders Svensson om svenskarnas förmåga att skilja på de och dem. Mer om undersökningen i Språktidningen 2/2024 och på spraktidningen.se.

Duration:00:28:15

Ett svenskt språkmuseum – Språktidningens podd: avsnitt 57

1/22/2024
Ett museum för svenska språket och andra språk som används i Sverige. Det drömmer Patrik Hadenius om att starta i Stockholm. Här samtalar han med Anders Svensson om planerna för ett språkmuseum.

Duration:00:24:51

Nyordslistan 2023 med 34 nykomlingar i svenskan – Språktidningens podd: avsnitt 56

12/27/2023
Gängkriminalitet, teknikutveckling och politik är några områden som gör avtryck i 2023 års nyordslista. Här samtalar nyordsredaktörerna Linnea Hanell, Laila Höglund och Anders Svensson om arbetet med att ta fram orden, om vilka språkliga trender som präglar listan och om varför felskjutning inte platsade bland nyorden. Du hittar nyordslistan på spraktidningen.se/nyord2023

Duration:00:30:29

Så blir nya Svenska Akademiens ordlista – Språktidningens podd: avsnitt 55

11/30/2023
Arbetet med nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, är igång. Hur går det till när nya ord läggs till och andra stryks? Och vilka andra uppdateringar blir det? Språktidningens Anders Svensson samtalar med huvudredaktören Louise Holmer om arbetet med nästa SAOL.

Duration:00:29:03

Så ser vi på svenskans dialekter – Språktidningens podd: avsnitt 54

10/31/2023
En majoritet av svenskarna gillar sin dialekt. Men länge sågs dialekter som något som borde slipas bort. Hur har attityderna till dialekter förändrats? Varför är unga kvinnor mer negativa till sin egen dialekt? Och hur ser framtiden för dialekterna ut? I det här avsnittet samtalar dialektforskaren Jenny Nilsson och chefredaktören Anders Svensson om en undersökning utförd på Novus på uppdrag av Språktidningen om svenskarnas syn på dialekter.

Duration:00:28:41

Kameleonter och kosmopoliter, språktester och språkinlärning – Språktidningens podd: avsnitt 53

9/26/2023
Hur svårt är det att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder? Vad krävs för att bli bra på ett främmande språk? Och hur skiljer sig svenskar och fransmän i synen på språket? I det här avsnittet samtalar språkforskaren Fanny Forsberg Lundell, aktuell med boken Kameleonter och kosmopoliter, och Anders Svensson om språktester och språkinlärning.

Duration:00:36:29

Fika – ordet som irriterar i Finland – Språktidningens podd: avsnitt 52

8/7/2023
I Sverige är det ingen som stör sig. Men i Finland är det många finlandssvenskar som blir irriterade på ordet fika. Här samtalar språkvårdaren Bianca Ortiz Holmberg och Språktidningens Anders Svensson om en oväntad källa till irritation och skillnader mellan svenskan i Sverige och Finland.

Duration:00:22:04

Läsarnas språkfrågor: Jag tänker att och jag bryr mig inte – Språktidningens podd: avsnitt 51

7/10/2023
Varför säger så många jag tänker att? Är det viktigt att göra skillnad på själv och ensam? Kan det uppfattas som oartigt att säga jag bryr mig inte? Och går det bra att använda s-plural i svenskan? I det här avsnittet samtalar språkvetaren Lena Lind Palicki och Språktidningens Anders Svensson om aktuella språkfrågor.

Duration:00:29:24

Läsarnas språkfrågor: Ääääh, jamen, liksom, typ och andra småord – Språktidningens podd: avsnitt 50

6/12/2023
Varför är ord som liksom, jamen och typ så vanliga i talspråk? Kan mackorna på macken vara hemlagade? I eller på Lidingö? I det här avsnittet samtalar språkvetaren Lena Lind Palicki och Språktidningens Anders Svensson om aktuella språkfrågor.

Duration:00:26:06

Viktig svenska: Alla dom där språkfrågorna – Språktidningens podd: avsnitt 49

5/9/2023
Vad är det egentligen vi talar om när vi talar om språk? I Viktig svenska skildrar Lena Lind Palicki och Anders Svensson dagens språkliga stridsfrågor samt ger råd och rekommendationer i språkriktighetsfrågor. I det här poddavsnittet samtalar författarna med förläggaren Peter Karlsson om boken. Avsnittet är sponsrat av Norstedts.

Duration:00:27:49

Riktig svenska och synen på rätt och fel – Språktidningens podd: avsnitt 48

4/24/2023
Erik Wellanders stilbibel Riktig svenska fyller 50 år. På vilket sätt präglade den synen på rätt och fel i språket? Och vem var språkvårdaren som formulerade ett stilideal för flera generationer av skribenter? Språkforskarna Lena Lind Palicki och Johan Brandtler samtalar med Språktidningens Anders Svensson om arvet från Erik Wellander och Riktig svenska.

Duration:00:32:24

Stormen om en dom-reform – Språktidningens podd: avsnitt 47

4/11/2023
För tredje gången på ett år debatterar vi en dom-reform i svenskan. Men nu är tonen annorlunda och flera redaktioner har öppnat för att börja tillåta dom i texterna. I centrum för stormen om de, dem och dom står Lena Lind Palicki, tillträdande chef för Språkrådet och dom-förespråkare. I den här podden samtalar hon och Anders Svensson om debatten, argumenten och framtiden för de, dem och dom.

Duration:00:38:12

Snippadomen och ordboken – Språktidningens podd: avsnitt 46

3/14/2023
Definitionen av ordet snippa var avgörande när Hovrätten över västra Sverige friade en man för våldtäkt mot barn. Men går det att använda en ordbok som facit över språket? Och varför ser Svensk ordbok över definitionen av snippa? Ordboksredaktören Louise Holmer samtalar med Språktidningens Anders Svensson om hur ordboken drogs in i ett av årets mest uppmärksammade rättsfall.

Duration:00:25:21

Var, vart och vår individuella grammatik – Språktidningens podd: avsnitt 45

2/13/2023
Fel på var och vart är en vanlig källa till språklig irritation. Men ur ett grammatiskt perspektiv handlar debatten snarare om krocken mellan den individuella och den kollektiva grammatiken. I det här avsnittet samtalar Johan Brandtler, Lena Lind Palicki och Anders Svensson om synen på rätt och fel i svenska språket.

Duration:00:37:28

Språkrådets nya rekommendationer – Språktidningens podd: avsnitt 44

1/16/2023
Nya boken Språkrådet rekommenderar är en vägledning till vanliga språkriktighetsfrågor. I det här avsnittet samtalar redaktören Maria Bylin och Språktidningens Anders Svensson om några av rekommendationerna som valet mellan de, dem och dom, man eller en, tjänsteperson eller tjänsteman och om varför felaktiga särskrivningar inte är på väg in i värmen.

Duration:00:29:04

Krig och kris präglar 2022 års nyord - Språktidningens podd: avsnitt 43

12/27/2022
Kriget i Ukraina och andra kriser dominerar 2022 års nyordslista. Här samtalar språkvetaren Lena Lind Palicki och nyordsredaktören Anders Svensson om årets nyord, språkliga trender, personliga favoriter och tänkbara nyord 2023.

Duration:00:29:11

Så var språkåret 2022 och så blir 2023 – Språktidningens podd: avsnitt 42

12/12/2022
Ett paradigmskifte i synen på svenska språket, en pionjär som gick ur tiden och en ordbok som räddades. I det här avsnittet samtalar Lena Lind Palicki och Anders Svensson om språkåret 2022 och blickar fram mot 2023.

Duration:00:27:13

Förortsslang och förortsklang – Språktidningens podd: avsnitt 41

11/2/2022
Både slangen och klangen kännetecknar den svenska som talas i många förorter. Men det är också ett språk som väcker känslor – inte minst bland talarna själva som ofta har dubbla känslor för förortssvenskan. I det här avsnittet av samtalar språkvetaren Karin Senter med Språktidningens Anders Svensson om hennes avhandling om just förortssvenska.

Duration:00:26:27

Så tycker svenska folket om en dom-reform - Språktidningens podd: avsnitt 40

9/20/2022
Frågan om en dom-reform splittrar svenskarna. Det visar en undersökning som Novus utfört på uppdrag av Språktidningen. Men varför är vissa grupper mer negativa än andra? Och hur reagerar läsarna på skribenter som går över till dom i stället för de och dem? I det här avsnittet samtalar språkvetaren Lena Lind Palicki och Språktidningens Anders Svensson om årets dom-debatt och en ständig språklig stridsfråga.

Duration:00:29:29

Särskrivningar och språkdebatter i sociala medier - Språktidningens podd: avsnitt 39

8/8/2022
Ett sponsrat inlägg om kattmat förvandlas snabbt till en fråga om språkriktighet när kändisbloggaren särskriver och gör andra fel. Flera av läsarna ifrågasätter bloggarens lämplighet – och vissa tänker till och med bojkotta kattmatstillverkaren. I det här avsnittet samtalar språkvetarna Anna Heuman och Lena Lind Palicki med Språktidningens Anders Svensson om hur språkdiskussioner uppstår spontant i sociala medier. Mer om Språktidningens podd på spraktidningen.se/podd

Duration:00:23:16