Lawines Razen-logo

Lawines Razen

Arts & Culture Podcasts

In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Dat en meer bespreken steeds twee gasten met presentator Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Logo: Floor de Goede. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds.

Location:

Netherlands

Description:

In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Dat en meer bespreken steeds twee gasten met presentator Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Logo: Floor de Goede. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#28 Otje

2/29/2024
Otje (1980) is een van de bekendste boeken van Annie M.G. Schmidt, de keizerin van de Nederlandse kinderliteratuur, en dus sluiten we met dit boek onze podcastserie af. Het boek werd bekroond met een Gouden Griffel en kreeg ook een bekende verfilming. Gasten zijn documentairemaakster en schrijfster Ida Does (die uit handen van de staatssecretaris onlangs nog een Lifetime Achievement Award kreeg en in 2023 debuteerde als kinderboekenschrijfster met Virginia) en actrice, zangeres en verhalenvertelster GerdaLentenHavertong, die we natuurlijk het allerbest kennen van haar rol als Gerda in Sesamstraat. In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:12:06

Ask host to enable sharing for playback control

#27 Haas

2/22/2024
Haas, Voorjaar (1981) is het eerste van drie boeken dat meesterverteller Paul Biegel schreef over de kleine samenleving die een verlaten tuin is. De dieren wachten op de terugkomst van de geheimzinnige Haas. Biegel kreeg er een Zilveren Griffel voor. Gasten zijn schrijvers Tjibbe Veldkamp (die onlangs de Nienke van Hichtumprijs kreeg voor zijn laatste boek De jongen die van het leven hield) en Thijs Goverde (bekend van grappige en spannende kinderboeken als de Donderkat-serie, en ook van Supergroen, zijn verslag van het aanleggen van een voedselbos). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:07:29

Ask host to enable sharing for playback control

#26 Het Meisje Dat De Zon Niet Zag

2/15/2024
Het Meisje Dat De Zon Niet Zag (1966) van de Vlaamse jeugdauteur Gerda Van Cleemput kreeg de Prijs van de Provincie Antwerpen en bleef een lievelingsboek van velen. Het gaat over een meisje dat moet leren aanvaarden dat ze niet meer zal kunnen zien. Gasten zijn schrijvers Els Beerten (bekend van de vaak bekroonde roman Allemaal Willen We De Hemel) en Kaat Vrancken (bekend van de Hannah-serie en auteur van een binnenkort te publiceren boek over schrijven). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:00:46

Ask host to enable sharing for playback control

#25 Kleine Sofie En Lange Wapper

2/8/2024
Kleine Sofie En Lange Wapper (1984) werd dubbel berkoond. Schrijver Els Pelgrom kreeg er de Gouden Griffel voor en tekenaar Thé Tjong-Khing het Gouden Penseel. Het boek gaat over de doodzieke Sofie die samen met haar knuffels in een lange koortsdroom leert wat er zoals in het leven te koop is. Gasten zijn schrijver Mensje van Keulen (bekend van romans en verhalen voor volwassenen, maar ook van kinderboeken als Tommie Station) en tekenaar Philip Hopman (die onlangs de Max Velthuijsprijs voor zijn volledige oeuvre kreeg en nu furore maakt met zijn reeks over Boer Boris). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:05:18

Ask host to enable sharing for playback control

#24 Kikker En Het Vogeltje

2/1/2024
Kikker En Het Vogeltje (1991) is het tweede prentenboek van Max Velthuijs in de reeks over Kikker. Hij kreeg er een Gouden Griffel en een Zilveren Penseel voor. Kikker vindt een dode merel en begrijp eerst niet wat er met de vogel aan de hand is. Samen met zijn vrienden vindt hij het uit. Gasten zijn tekenaars Annemarie van Haeringen (wier prentenboeken drie keer bekroond werden met een Gouden Penseel) en de veelgelauwerde en internationaal gevierde Vlaamse tekenaar Carll Cneut (van bijvoorbeeld Het Geheim Van De Keel Van De Nachtegaal). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:00:57:13

Ask host to enable sharing for playback control

#23 Blauwe Plekken

1/25/2024
Blauwe Plekken (1993) is het vele malen herdrukte en met twee Prijzen van de Nederlandse Kinderjury bekroonde jongerenboek van Anke de Vries. Judith is de hoofdpersoon, die door haar moeder ernstig wordt mishandeld. Een onverwachte vriendschap biedt wat licht. Gasten zijn schrijvers Marlies Slegers (die zowel spannende jeugdromans als fijnzinnige psychologische kinderboeken publiceert) en Mohana van den Kroonenberg (die nog niet lang geleden debuteerde met het zeer goed ontvangen Dodo). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:00:58:58

Ask host to enable sharing for playback control

#22 De Zomer Van Dat Jaar

1/18/2024
De Zomer Van Dat Jaar (1980) was het eerste van zestien met een Zilveren Griffel bekroonde boeken van Imme Dros. Hoofdpersoon is Daan List, die van Texel voor het eerst op het vasteland naar school moet en daar een zomer lang erg tegenop ziet. Maar gelukkig is zijn beste vriend er, en een onverwachte tekenlerares. Gasten zijn schrijver Chinouk Thijssen (die voor haar spannende novelle Gegijzeld de Prijs van de Jonge Jury 2022 kreeg) en Jelmer Soes (van jongerenromans als Lichaam Van Licht en KID, over donorkinderen, gebaseerd op eigen ervaringen). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:00:44

Ask host to enable sharing for playback control

#21 De Kameleon

1/11/2024
De Kameleon-serie (vanaf 1948) is grotendeels geschreven door H. (Hotze) de Roos. Na de eerste zestig delen, over de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer en hun stompe, maar snelle bootje de Kameleon, werd de serie voortgezet door andere auteurs. Gasten zijn schrijvers Tosca Menten (o.a. bekend van de serie over Dummie De Mummie) en Sander Meij (schrijver en ghostwriter, dat laatste van series als Rutger en Thomas, Pinkeltje, Meester Jesper en de paardenboeken van Britt Dekker). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:02:29

Ask host to enable sharing for playback control

#20 Niemand Houdt Mij Tegen

1/4/2024
Niemand Houdt Mij Tegen (1991) is geschreven door Evert Hartman. Hij kreeg er zijn derde Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het boek speelt in de toekomst, als Nederland voor tweederde door de stijging van de zeespiegel onder water staat en de meeste mensen ondergronds wonen. Gasten zijn schrijvers Selma Noort (bekend van vele boeken uit een lange carrière, waaronder Eilandheimwee en De Zee Kwam Door De Brievenbus) en Marc Ter Horst (die vooral non-fictieboeken schreef, bijvoorbeeld Palmen Op De Noordpool, over klimaatverandering). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:00:56:47

Ask host to enable sharing for playback control

#19 Het Boek Van Bod Pa

12/28/2023
Het Boek Van Bod Pa (1995) is geschreven door Anton Quintana. Hij kreeg er zowel de Gouden Uil als de Woutertje Pieterseprijs voor. Het boek gaat over de bijzondere vriendschap tussen een jongen met een breekbaar been en een vreemde sjamaanachtige zwerver in een land dat aan Mongolië doet denken. Gasten zijn schrijvers Rima Orie (wier hingh-fantasyboek In Het Vervloekte Hart bekroond werd als Beste Boek voor Jongeren) en Marco Kunst (die zeer diverse boeken schrijft, en voor Patroon vele nominaties en een Zilveren Griffel ontving). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:00:54:43

Ask host to enable sharing for playback control

#18 Mijn Vader

12/21/2023
Mijn Vader (1994) is geschreven door Toon Tellegen. De tekeningen zijn van de Duitse illustratrice Rotraut Susanne Berner. Tellegen schreef 42 korte verhalen over Jozef die beweert dat zijn vader heel erg groot en lang is, dat de wereld geschapen heeft, dat hij kan verschijnen en verdwijnen wanneer hij wil, en nog veel meer. Gasten zijn schrijvers Enne Koens (bekend van psychologische kinderromans als Ik ben Vincent en ik ben niet bang) en Simon van der Geest (van o.a. de twee Gouden Griffelboeken Dissus en Spinder). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:00:59:56

Ask host to enable sharing for playback control

#17 Koning Wikkepokluk De Merkwaardige Zoekt Een Rijk

12/14/2023
Koning Wikkepokluk De Merkwaardige Zoekt Een Rijk (1973) is geschreven en getekend door Wim Hofman. Hij kreeg er het Gouden Penseel voor. Een boek over een absurdistische, grappige reis die een verzonnen koning en zijn drie trouwe metgezellen afleggen op zoek naar een rijk om over te regeren. Gasten zijn tekenaar-schrijver Loes Riphagen (bekend van de prentenboekserie over Coco en van Het kabouterboek) en Pepijn Lievens (acteur en schrijver van Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:12:01

Ask host to enable sharing for playback control

Snoskommers, Zweinstein en de Kabaalstraat 3: Wiebe Buddingh'

11/10/2023
SNOSKOMMERS, ZWEINSTEIN EN DE KABAALSTRAAT is een podcast over drie legendarische vertalers van de allergrootste klassiekers uit onze kinderboekengeschiedenis. Aflevering 3 In deze bonusaflevering van SNOSKOMMERS, ZWEINSTEN EN DE KABAALSTRAAT praten we over het werk van Wiebe Buddingh’. Hij vertaalde de Harry Potterboeken van J.K. Rowling naar het Nederlands. Met NRC-recensent en Potterkenner Thomas de Veen bespreken we dat wat Buddingh’ toevoegde aan onze taal, over de vrijheden die hij zich veroorloofde, over zijn humor en over de betekenis van zijn werk. Initiatief: CPNB Presentatie: Edward van de Vendel Montage: Ignace Schoot Subsidie: Nederlands Letterenfonds Muziek: Capering (Blue Dot Sessions)

Duration:00:42:18

Ask host to enable sharing for playback control

Snoskommers, Zweinstein en de Kabaalstraat 2: Huberte Vriesendorp

11/10/2023
SNOSKOMMERS, ZWEINSTEIN EN DE KABAALSTRAAT is een podcast over drie legendarische vertalers van de allergrootste klassiekers uit onze kinderboekengeschiedenis. Aflevering 2 Een gesprek met Huberte Vriesendorp, die vrijwel alle boeken van Roald Dahl naar het Nederlands vertaalde. De GVR, De heksen, Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda: Huberte was verantwoordelijk voor de Nederlandse versie. We praten over de taal van de GVR, over haar contact met Roald Dahl, over wat ze nu zelf van haar vondsten vindt. En aan het eind van de podcast is er een verrassing – vooral voor Huberte zelf. Initiatief: CPNB Presentatie: Edward van de Vendel Montage: Ignace Schoot Subsidie: Nederlands Letterenfonds Muziek: Capering (Blue Dot Sessions)

Duration:00:47:48

Ask host to enable sharing for playback control

Snoskommers, Zweinstein en de Kabaalstraat 1: Rita Törnqvist-Verschuur

11/10/2023
SNOSKOMMERS, ZWEINSTEIN EN DE KABAALSTRAAT is een podcast over drie legendarische vertalers van de allergrootste klassiekers uit onze kinderboekengeschiedenis. Aflevering 1 Een gesprek met Rita Törnqvist-Verschuur, die het overgrote deel van de boeken van Astrid Lindgren naar het Nederlands vertaalde. De gebroeders Leeuwenhart, Ronja de roversdochter, Lotta uit de Kabaalstraat, Karlsson van het dak: Rita was verantwoordelijk voor de Nederlandse versie. We praten over haar geschiedenis met Astrid Lindgren, over het vertalen zelf, over de nieuwe begrippen en woorden die ze naar onze taal bracht. En aan het eind van de podcast is er een verrassing – vooral voor Rita zelf. Initiatief: CPNB Presentatie: Edward van de Vendel Montage: Ignace Schoot Subsidie: Nederlands Letterenfonds Muziek: Capering (Blue Dot Sessions)

Duration:00:49:44

Ask host to enable sharing for playback control

#16 Total Loss, Weetjewel

2/16/2023
Total Loss, Weetjewel (1973) is een recalcitrant boek van Miep Diekmann, die behalve schrijfster ook kinderboekenvernieuwer was en veel betekende voor het volwassen aanzien van de kinderliteratuur. Het boek gaat over Total Loss, een jongetje uit een hippiegezin, die vriendschap sluit met Katja, wier vader politieman is. Gasten zijn de schrijvers Erna Sassen (bekend van young-adultboeken als Dit is geen dagboek en Zonder titel) en Francine Oomen (van o.a. de Hoe Overleef ik-serie en haar graphic novels voor volwassenen). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:13:58

Ask host to enable sharing for playback control

#15 Koning Van Katoren

2/2/2023
Koning Van Katoren (1971) is nog altijd een van de bekendste klassieke kinderboeken van Nederland. Het kreeg de Gouden Griffel en werd geschreven door Jan Terlouw, die we ook kennen van Oorlogswinter en Oosterschelde Windkracht 10, en als D66-politicus. Gasten zijn de schrijvers Manon Sikkel (bekend van series als IzzyLove en tot voor kort kinderboekenambassadeur) en Reza Kartosen-Wong (van o.a. het prentenboek Waar is mijn noedelsoep?!? – tevens docent media en cultuur en columnist). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:11:43

Ask host to enable sharing for playback control

#14 De Prinses Van De Moestuin

1/26/2023
De Prinses Van De Moestuin (1991), een prentenboek van de zussen Annemie en Margriet Heymans, kreeg een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs én de Nienke van Hichtum prijs en vertelt in beeld en tekst een poëtisch verhaal over hoe twee kinderen de nagedachtenis van hun overleden moeder weer tot leven wekken. Gasten zijn de tekenaars Hedy Tjin (die de afgelopen jaren voor ál haar kinderboeken bekroond werd) en Floor de Goede (stripmaker en tekenaar van bijvoorbeeld Gloei en Rekenen Voor Je Leven). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:00:20

Ask host to enable sharing for playback control

#13 Pitjemoer

1/19/2023
Pitjemoer (1980) was een belangrijk boek voor de Vlaamse schrijver Henri van Daele. Niet alleen kreeg hij er veel prijzen voor, waaronder de Staatsprijs, ook betekende het een ommekeer in zijn werk: hierna schreef hij zo’n vijftien frisse, heel eigen boeken die speelden in het dorpje van zijn jeugd. In Pitjemoer is zijn oude grootvader de hoofdpersoon. Gasten zijn de schrijvers Marita De Sterck (van jeugdboeken als Wild vlees, ze kende Van Daele goed) en Jef Aerts (van bijvoorbeeld De blauwe vleugels, toen hij kind was ontmoette hij Van Daele bij een auteursbezoek). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:00:54:07

Ask host to enable sharing for playback control

#12 Suikerriet Rosy

1/12/2023
Suikerriet Rosy (1983) is een klassieker van de in 2022 overleden grote Curaçaose auteur Diana Lebacs. Het gaat over Rosy die suikerriet verbouwt op een eilandje, maar na een verwoestende storm moet ze een nieuw leven op zien te bouwen – ze gaat in de huishouding op Curaçao werken. Dat verandert haar hele leven… Gasten zijn de schrijvers Milouska Meulens (van o.a. Mondi, velen kennen haar ook nog als presentatrice van Het Jeugdjournaal) en Wensly Francisco (ook bekend als documentairemaker, bijvoorbeeld van de indringende serie Rauw Curaçao). In Lawines Razen herlezen we klassieke Nederlandstalige kinderboeken met bekende auteurs van nu. Hoe vers voelen de boeken nog? Wat voor schrijver was er aan het werk? Lees alle info uit deze aflevering terug op www.vuurland.nu – klik even door op Café Vuurland. Presentatie: Edward van de Vendel. Montage: Ignace Schoot. Financiële steun: Nederlands Letterenfonds. Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Duration:01:06:23