L'irradiador-logo

L'irradiador

Arts & Culture Podcasts

Amb David Guzman. Dissabte, de 12.00 a 13.00. La literatura més nòmada i alternativa. Un recorregut pel país per descobrir els escenaris literaris i els seus autors. Novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des de l'espai narratiu del llibre.

Location:

United States

Description:

Amb David Guzman. Dissabte, de 12.00 a 13.00. La literatura més nòmada i alternativa. Un recorregut pel país per descobrir els escenaris literaris i els seus autors. Novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des de l'espai narratiu del llibre.

Language:

Catalan


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Armand Obiols per Quim Torra

4/27/2024
"Armand Obiols, d'una fredor que crema" (Empúries) és la biografia documentada d'un personatge tanmateix misteriós, Armand Obiols. Membre de la Colla de Sabadell, poeta, crític, periodista, polític, parella de Mercè Rodoreda, buròcrata d'organismes internacionals, Obiols és anomenat "el príncep dels Bartlebys catalans" i "el senyor dels mots" pel seu biògraf, Quim Torra, i avui coneixerem de prop el llibre amb la conversa entre Torra i Adolf Beltran. I Àlex Gutiérrez ens porta una selecció de duets musicals que canten (o lamenten) les relacions d'amor a distància.

Duration:01:01:01

Ask host to enable sharing for playback control

De llibres, roses i Jordis

4/20/2024
Especial Sant Jordi 2024 amb tota la família irradiadora: Míriam Cano i la poesia d'Esteve Miralles, Adolf Beltran amb la biografia d'Armand Obiols que ha escrit Quim Torra, Àlex Gutiérrez amb tres Jordis alternatius de la música, i la Sherman amb un recull d'efemèrides que inclou figures com Tito Puente, Paul Celan i el "We are the world".

Duration:01:01:28

Ask host to enable sharing for playback control

Llegats vivents: torna la poesia més veterana al Palau de la Música

4/13/2024
Rebem el poeta Jaume C. Pons Alorda, que juntament amb Anna Gual tornen a portar al Palau de la Música (28 d'abril) una selecció de poetes sèniors: Antonina Canyelles, Rosa Font, Feliu Formosa, Biel Mesquida, Francesc Parcerisas, Jaume Pérez Montaner, Josep M. Sala-Valldaura i Olga Xirinacs i els versos de Nora Albert. I Adolf Beltran i Míriam Cano llegeixen i lloen la novel·la "El refugi del temps", de Gueorgui Gospodínov, el premi Booker publicat ara a Periscopi amb traducció de Marc Casals.

Duration:01:02:25

Ask host to enable sharing for playback control

Leib Ròkhman: de l'ídix al català amb Joan Ferrarons

4/6/2024
Leib Ròkhman va sobreviure a la devastació dels jueus d'Europa, de la seva llengua i cultura, durant la Segona Guerra Mundial. Al cap de 20 anys, va escriure una novel·la impressionant, "a passes cegues per la terra", que en dona testimoni en forma de gran literatura. Ara Club Editor l'ha publicat amb la traducció directa de l'ídix al català de Joan Ferrarons i amb ell n'ha parlat Adolf Beltran. Míriam Cano recomana un clàssic immarcescible, les "Memòries d'Adrià" de Marguerite Yourcenar (Proa) en la traducció de Jaume Creus. I Àlex Gutiérrez repassa el mes d'abril en clau musical.

Duration:01:05:54

Ask host to enable sharing for playback control

Hipòcrates, amb Jaume Ripoll Miralda

3/30/2024
Rebem el traductor i estudiós Jaume Ripoll Miralda per parlar del llibre "Aires, aigües i llocs/Jurament" (Adesiara), un dels tractats més il·lustratius de com el considerat pare de la medicina entenia el seu ofici. Adolf Beltran ens porta dos llibres de pensament i filosofia: "Per què pensar?", amb Xita Rubert, Raül Garrigasait, Marta Jorba, Jaume Casals i Josep Ramoneda (Edicions 62) i l'artista Catherine Meurisse amb el còmic "Humana, massa humana" (Editorial Finestres). I Àlex Gutiérrez fa un repàs musical de la presència primaveral dels mosquits.

Duration:01:10:27

Ask host to enable sharing for playback control

Marc Sarrats i l'humor funerari

3/23/2024
Avui rebem el còmic Marc Sarrats per conèixer el seu debut narratiu, "Tot el que no sigui morir-se" (La Magrana), un conjunt de contes hilarant al voltant dels rituals que acompanyen la mort. Adolf Beltran llegeix el nou dietari "La dansa dels dies", d'Àlex Susanna (Proa). Míriam Cano recomana "L'habitació d'en Giovanni", de James Baldwin (Trotalibros). I torna la Sherman amb un pack on compareixen Víctor Català, robots txecs, La Trinca i els germans Wright.

Duration:01:13:40

Ask host to enable sharing for playback control

La mort explicada (i il·lustrada) als infants, amb Anna Juan Cantavella

3/16/2024
Avui presentem un llibre necessari, el volum "¿Así es la muerte?", escrit per Ellen Duthie i Anna Juan Cantavella i il·lustrat per Andrea Antinori (ed. Wonder Ponder). Un volum amb 38 preguntes sobre la mort (seleccionades entre més de 600 que van formular nens i nenes de tot el món) i contestades amb rigor, naturalitat i esperit didàctic. En parlem amb una de les seves autores, l'antropòloga i prescriptora Anna Juan Cantavella. I Adolf Beltran conversa amb Alba Dedeu de la vida i les angoixes de l'Eva, la protagonista de la seva novel·la "La conformista" (L'Altra editorial).

Duration:01:07:50

Ask host to enable sharing for playback control

Història cultural dels petons

3/9/2024
Celebrem amb Adolf Beltran la importància cultural dels petons a partir de dos assajos que se n'ocupen, "El petó" de Xavier Fauche i Christiane Noetzlin a La Campana i "El beso" d'Alain Montandon a Siruela: petons en la literatura, en la música, al teatre i al cinema. Míriam Cano ens porta l'últim llibre d'Elisabet Riera, "Una vegada va ser estiu la nit sencera", publicat a Males Herbes, i Àlex Gutiérrez confecciona un recull musical de petons de tota mena, dels Siouxsie and the Banshees als Pogues.

Duration:01:02:35

Ask host to enable sharing for playback control

Beneficis de llegir en veu alta, amb David Bueno

3/2/2024
Des que som infants i fins i tot abans, la lectura en veu alta ens reporta una suma de beneficis en l'àmbit emocional, cognitiu, i lingüístic, entre molts altres. El biòleg i investigador en genètica David Bueno els ha estudiat des de la neuroeducació i els plasma en el llibre "Els beneficis de la lectura en veu alta", coescrit amb amb Anna Forés i Antoni Ruiz Bueno (ed. Enciclopèdia). Adolf Beltran ens porta "Lliçons", d'Ian McEwan, la peripècia de Roland des de l'internat fins a l'edat adulta en una novel·la que ha publicat Anagrama en traducció de Jordi Martin Lloret. I Àlex Gutiérrez fa una selecció de temes que accentuen el protagonisme de la veu en totes les seves variants.

Duration:00:55:47

Ask host to enable sharing for playback control

"Nicolau" o la fabulació amb escates

2/24/2024
Avui rebem l'escriptor Antoni Veciana per parlar de "Nicolau" (ed. La Segona Perifèria), una novel·la en la millor tradició rondallística amb un personatge-peix i un lèxic marítim antològics. Adolf Beltran ens porta "Les arts xineses de l'ebrietat", de Manel Ollé, una selecció poètica comentada i d'alta graduació que ha editat Vibop. I Àlex Gutiérrez fa una tria de cançons sobre criatures marines.

Duration:01:08:10

Ask host to enable sharing for playback control

"Solito", memòria i literatura amb Javier Zamora

2/17/2024
A partir de la seva experiència de nen migrant, l'escriptor salvadoreny Javier Zamora ha escrit amb "Solito" un llibre memorable, una història real que ressona com una gran epopeia. Avui al programa rebem Javier Zamora en conversa amb Adolf Beltran per parlar d'aquest llibre que ha traduït Marta Marfany a Periscopi. I torna Àlex Gutiérrez amb un monogràfic que convoca música i vi.

Duration:01:00:58

Ask host to enable sharing for playback control

Carnaval Irradiador: especial 100 anys de ràdio

2/10/2024
Avui celebrem el Carnaval amb un homenatge al centenari de l'arribada de la ràdio a Catalunya. Un homenatge emmascarat en companyia d'Oye Sherman, Míriam Cano, Àlex Gutiérrez i Adolf Beltran, i amb veus com Maria Sabaté, Joaquín Soler Serrano, Salvador Escamilla, Serrat i Elena Francis.

Duration:01:01:46

Ask host to enable sharing for playback control

"Sísif fa no fa": el teatre total de Jordi Oriol i Carles Pedragosa

2/3/2024
A partir del mite de Sísif, el dramaturg Jordi Oriol, l'actor i músic Carles Pedragosa i la companyia Indi Gest ens ofereixen un espectacle riquíssim tant en el text com en la forma, una obra on la paraula i els objectes dialoguen amb l'art i les aparences i que es pot veure al Lliure de Gràcia fins a l'11 de febrer. En parlem amb Jordi Oriol i Carles Pedragosa. Amb la dramaturga Loredana Volpe coneixem "Isekai: història d'un segrest", una proposta única de realitat immersiva que es pot veure al Tantarantana i que dialoga amb la narrativa de videojocs, els codis del fantàstic i el viatge heroic. Adolf Beltran ens porta les cartes de Dostoievski, el primer volum d'una correspondència que ha traduït Miquel Cabal a Edicions del Cràter. I Àlex Gutiérrez prepara una selecció musical amb temes i grups que s'han inspirat en la història de Sísif.

Duration:01:27:03

Ask host to enable sharing for playback control

Berta García Faet, el vers es fa cor i el cor és llengua

1/27/2024
Avui rebem la poeta i assagista Berta García Faet per parlar de "Corazonada", el nou poemari publicat a La Bella Varsovia, i de l'assaig "El arte de encender las palabras" (Barlin Libros), dos títols que ens plasmen la poètica vivíssima i metadiscursiva d'una de les figures més aplaudides de la seva generació. Adolf Beltran ens porta l'últim Byung-Chul Han, "La crisi de la narració", un diagnòstic de l'impacte de les tecnologies digitals. Míriam Cano se suma a l'entusiasme d'"Agafar les regnes", el llibre de Kathryn Scanlan a La Segona Perifèria. I torna la Sherman per celebrar l'aniversari de Mozart, de Frank Miller i per recordar la figura compromesa del gran Pete Seeger.

Duration:01:22:24

Ask host to enable sharing for playback control

"Digue'm boig": Roger de Gràcia en primera del singular

1/20/2024
Una crònica per entendre els altres i un mateix, una història de salut mental des que als 10 anys va sentir que es trastocava. Avui rebem Roger de Gràcia per parlar de "Digue'm boig" (Columna), la narració en primera persona d'un nen que es fa adult amb fòbia social crònica. Adolf Beltran ens porta la Janet Malcom d'"Imatges viscudes" (Arcàdia), un llibre de memòries que recupera fotos de l'àlbum familiar. I Àlex Gutiérrez fa una tria de cançons marcada pel "junk food", menjar escombraries en versió musical.

Duration:01:12:01

Ask host to enable sharing for playback control

Eloi Creus i la poesia de Primo Levi

1/13/2024
Després de Sandro Penna, Eloi Creus ens torna a regalar una traducció exquisida, un llibre que ha merescut el Premi Jordi Domènech: "En hora incerta" (Jardins de Samarcanda), el recull de l'obra poètica de Levi traduït per primer cop al català. Rebem Eloi Creus per conèixer de prop què diu i com s'expressa Primo Levi en vers. Adolf Beltran ens porta la vida dels hipòdroms en la veu de la Sonia, protagonista del llibre "Agafar les regnes", que ha escrit Kathryn Scanlan i ha publicat La Segona Perifèria. I Àlex Gutiérrez fa un repàs de cançons marcades per la impaciència, de Queen a The Smiths.

Duration:01:13:58

Ask host to enable sharing for playback control

Lola Casas, 40 anys de poesia

1/6/2024
Amb el títol "Els poemes de la Lola", l'editorial El Cep i la Nansa publica l'antologia poètica de Lola Casas il·lustrada per Mercè Galí. Parlem amb l'autora de poesia i de composició, però també de docència, de música i de lectures. Adolf Beltran recupera un clàssic renovat en la traducció de Josep Maria Pinto: el "Miquel Strogoff" de Jules Verne. I Àlex Gutiérrez fa un homenatge, en forma de versions, al més gran dels reis: Elvis Presley.

Duration:01:14:34

Ask host to enable sharing for playback control

El 2023 en 12 moments irradiants

12/30/2023
A punt d'acabar l'any, recollim 12 campanades literàries com a suma de moments radiofònics que parlen de llibres. Un repàs panoràmic del 2023 amb noms com Cristina Garcia Molina, Hernán Díaz, Ricard Efa, Rose Ausländer o Juan José Millás.

Duration:01:00:40

Ask host to enable sharing for playback control

Festa irradiadora

12/23/2023
En aquest especial de Nadal, Oye Sherman porta noms com Stephen Fry, Chet Baker i Nina Simone. Àlex Gutiérrez recorda alguns dels cantants que ens han deixat durant l'any, de Tina Turner a Harry Belafonte. Míriam Cano recomana el llibre "I llavors em va dir. Un nou concepte del Tarot", d'Amor Estadella i Oriol Sauleda (Edicions Poncianes). Adolf Beltran llegeix "La terra dura", d'Anna Punsoda (Pòrtic), i l'autobiografia de Shane MacGowan. Recordem com llegia el Nadal la publicitat dels anys 80 i acabem amb un homenatge festiu a "Fairytale of New York".

Duration:01:00:46

Ask host to enable sharing for playback control

"Un nen a la platja", la mirada intercultural de Luciano Lozano

12/16/2023
Anem fins a Segur de Calafell per parlar arran de mar amb l'artista Luciano Lozano, que ha escrit i il·lustrat un nou gran àlbum a l'editorial Akiara: "Un nen a la platja", al voltant de l'amistat i de la trobada entre cultures i amb un paisatge marítim, però també ple de la filosofia, l'interiorisme i l'estètica del Japó. Adolf Beltran ens porta l'assaig de Claire Dederer "Monstruos", el famós debat sobre la separació entre l'obra i l'artista on parla de figures com Woody Allen, Picasso, Hemingway i Doris Lessing. I Àlex Gutiérrez prepara una selecció de temes que dialoguen amb el mar i les onades, amb artistes com The Velvet Underground, Björk i Coldplay.

Duration:01:07:44