Het kwartier-logo

Het kwartier

149 Favorites

De redactie van Het Kwartier kiest elke weekdag 3 onderwerpen uit de brede actualiteit. Lode Roels en Sofie Vander Donckt vertellen met de hulp van experts hoe die nieuwsverhalen in elkaar zitten, zodat je erover kunt meepraten.

Location:

United States

Description:

De redactie van Het Kwartier kiest elke weekdag 3 onderwerpen uit de brede actualiteit. Lode Roels en Sofie Vander Donckt vertellen met de hulp van experts hoe die nieuwsverhalen in elkaar zitten, zodat je erover kunt meepraten.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Handelssancties tegen Israël? Man of beer? En kan BIPT Telegram in het gareel houden?

5/6/2024
Premier Decroo wil de handel met de door Israël bezette gebieden stopzetten. Hoe haalbaar is zo'n handelsembargo en kan het effect hebben? Wie loop je als vrouw alleen in een bos liever tegen het lijf: een man of een beer? De discussie woedt volop op social media, maar waar gaat ze écht over? En het Belgische BIPT gaat toezicht houden op de omstreden berichtenapp Telegram. Welke rol kan ons land daar spelen?

Duration:00:15:43

Ask host to enable sharing for playback control

Welke banden hebben onze uniefs met Israël? En hoe vermijden we een wooncrisis?

5/3/2024
Ook studenten van enkele Vlaamse universiteiten protesteren nu tegen de samenwerking met Israëlische instellingen. Welke banden hebben onze uniefs met Israël? Experts uit de bouw- en vastgoedsector waarschuwen voor een grote wooncrisis. Volgens hen zal betaalbaar wonen onmogelijk worden. Wat schort er aan het beleid? En vier wiskundeleraars hebben zelf een leerplan geschreven en goedgekeurd gekregen. Een primeur, maar wat betekent dat nu?

Duration:00:15:40

Ask host to enable sharing for playback control

Brooddozen onder de loep, tumult in Georgië en bijziendheid in opmars

5/2/2024
De brooddozen die kinderen in Vlaanderen meekrijgen, bevatten meestal geen gezonde lunch. Het probleem van de lege brooddozen blijkt daarentegen mee te vallen. Wat zijn de verklaringen? In Georgië veroorzaakt een omstreden wetsontwerp grote verdeeldheid. Tegenstanders noemen het een 'Russische' wet om critici de mond te snoeren. Wat speelt er? En bijziendheid rukt snel op, in 2050 zal de helft van de wereld een bril nodig hebben. Wat kunnen we ertegen doen?

Duration:00:15:48

Ask host to enable sharing for playback control

Minderjarige asielzoekers verdwijnen van de radar, en moeten flitspalen strenger flitsen?

4/30/2024
De voorbije 3 jaar zijn er minstens 51.000 niet-begeleide minderjarigen verdwenen uit asielcentra in Europa. In ons land zouden dat er zo'n 2.200 zijn. Hoe onrustwekkend is dat? Het Vlaams verkeersinstituut wil de marge bij flitscontroles laten zakken naar 3 km/u. Moet een flitspaal strenger flitsen? De regering moet beslissen welke onderdelen van de grondwet in de toekomst aangepast mogen worden, altijd een heikele discussie. Waarom ligt prutsen aan de grondwet zo gevoelig?

Duration:00:15:56

Ask host to enable sharing for playback control

Wat vertelt een lichaam dat 30 jaar in de grond stak? En de saga Sánchez in Spanje

4/29/2024
Dit weekend werden er vermoedelijk lichaamsresten van Annie De Poortere gevonden in een tuin in Sint-Martens-Latem. Ze was al dertig jaar vermist. Wat kunnen dode lichamen ons na dertig jaar nog leren? Bijna 700 kinderen kregen te horen dat er volgend schooljaar geen plek voor hen is in het buitengewoon onderwijs in Antwerpen. Hoe is het zover kunnen komen? En de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft beslist om toch aan te blijven. Waarom hield hij zijn land vijf dagen lang in spanning?

Duration:00:15:37

Ask host to enable sharing for playback control

België (blijft) belastingkampioen. Vluchten uit Gaza. En hoe stop je spoorlopers?

4/26/2024
Nergens betaal je meer belastingen op arbeid dan bij ons. Dat blijkt uit cijfers van de OESO. Waarom verandert dat maar niet? Alsmaar meer Palestijnen vragen in België asiel aan. Tegelijk is gisteren een medewerker van een Belgische ontwikkelingsorganisatie omgekomen. Hij raake niet weg uit de oorlog in Gaza. Hoe zit dat? En de spoorlopers blijven hardleers: in Dilbeek zijn 19 mensen betrapt in minder dan 8 uur. Welke oplossingen zijn er nog te bedenken?

Duration:00:15:55

Ask host to enable sharing for playback control

Wat zoeken Chinese spionnen bij ons? Studentenprotest in de VS en de Moulin Rouge

4/25/2024
Kamerlid Els Van Hoof van CD&V is in 2021 gehackt door Chinese spionnen. Waarom hacken de Chinezen een Belgisch parlementslid? Het protest aan de Amerikaanse universiteitscampussen tegen de oorlog in Gaza breidt uit. Waarom is het protest net daar zo hevig? En de wieken van de Moulin Rouge in Parijs zijn eraf gevallen, wat schiet er nog over van het iconische cabaret?

Duration:00:15:18

Ask host to enable sharing for playback control

Eerste Vlaamse toetsen, het dodelijkste virus en Noord-Koreaanse animatie op onze tv

4/24/2024
De nieuwe centrale toetsen zijn gestart in het tweede middelbaar. De Vlaamse regering wil zo de kwaliteit van ons onderwijs nagaan en bijsturen waar nodig. Kan dat met zulke toetsen? Het Voedselagentschap herinnert ons aan de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid als we met onze huisdieren op reis gaan, maar wat is dat nu weer? En Noord-Koreaanse ontwerpers hebben in het geheim meegewerkt aan Amerikaanse animatieseries. Hoe kon dat gebeuren?

Duration:00:15:57

Ask host to enable sharing for playback control

Apps voor mentaal welzijn: helpen ze? Rwanda-deal goedgekeurd en België in cijfers

4/23/2024
Apps kunnen volgens de Hoge Gezondheidsraad mee een oplossing zijn voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Zijn ze wel te vertrouwen? Het Verenigd Koninkrijk kan bootmigranten per vliegtuig naar Rwanda deporteren. Het Britse parlement heeft de wet goedgekeurd die dat mogelijk maakt. Hoe is dat gelukt? En de nieuwste Belgische volkstelling brengt onze bevolking in kaart. Wat zeggen de cijfers?

Duration:00:15:50

Ask host to enable sharing for playback control

Massagraven in Gaza, wat is hittestress en een derde Belg klaar voor de ruimte

4/22/2024
In Khan Younis in de Gazastrook is een massagraf ontdekt. Een oorlogsmisdaad van Israël, volgens de Palestijnen. Wat weten we al over wat daar gebeurd is? De klimaatverandering zorgt voor veel meer hittestress, blijkt uit een Europese studie. Wat is die hittestress en wat kunnen we ertegen doen? En Raphaël Liégeois heeft een astronautendiploma te pakken. Hoe zwaar is de opleiding en is dit meteen een ticket naar de ruimte?

Duration:00:15:24

Ask host to enable sharing for playback control

Ongewild donorvader. Escaleert het conflict tussen Israël en Iran? En verkiezingen in India

4/19/2024
Een voormalige fertiliteitsarts heeft in de jaren 70 sperma van een student gebruikt om zonder diens medeweten kinderen te verwekken. Hoe kon dit gebeuren? Israël heeft een vergeldingsaanval uitgevoerd op Iran na de grote Iraanse actie van afgelopen weekend. Toch blijft de impact beperkt. Zal de situatie escaleren? India gaat de komende weken naar de stembus, een gigantische logistieke operatie. Hoe organiseer je verkiezingen in de grootste democratie ter wereld?

Duration:00:15:46

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom komt palliatieve zorg vaak te laat? Het front in Oekraïne en Griekse voetbalhel

4/18/2024
Palliatieve zorg bij kanker wordt vaak veel te laat of zelfs niet opgestart, zegt Kom op tegen Kanker. Waar ligt dat aan? Met Tsjasiv Jar dreigt opnieuw een Oekraïense stad aan het front in handen van de Russen te vallen. Hoe staat Oekraïne ervoor? Club Brugge speelt vanavond Europees tegen PAOK in Thessaloniki en het belooft daar een heksenketel te worden. Waarom zijn de voetbalfans van PAOK zo berucht?

Duration:00:15:11

Ask host to enable sharing for playback control

Wie of wat zit er achter NatCon? De comeback van de kasbon en nieuwe Kiekeboes

4/17/2024
De rechts-conservatieve conferentie NatCon is een doorn in het oog van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Maar van de Raad van State mocht ze vandaag gewoon doorgaan. Waar staat NatCon voor? De kasbon leek vergane glorie als belegging, maar kijk: Belfius laat de kasbon een comeback maken. Waarom? En de strip 'De Kiekeboes' heeft een creatieve reset gekregen. Hoe moeilijk is het om een strip over te nemen van de geestelijke vader?

Duration:00:15:43

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe kunnen we beter omgaan met beroertes? Gevaar in Zaporizja? En een zwaar zwart gat

4/16/2024
De helft van de Vlaamse ziekenhuizen geeft niet de correcte behandeling bij een beroerte. Wat kunnen we doen om die aanpak te verbeteren? Het internationaal atoomagentschap waarschuwt (nog eens) voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Moeten we een kernramp vrezen? Astronomen hebben een zwart gat ontdekt dat 33 keer zwaarder is dan de zon. Waarom is die ontdekking belangrijk?

Duration:00:15:25

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom zou ik De Stemtest doen? En wat verklaart de diepe haat tussen Israël en Iran?

4/15/2024
VRT NWS lanceert vandaag De Stemtest. Wat zijn zulke testen waard, en wat moet ik besluiten uit de resultaten? Hoogspanning in het Midden-Oosten, want Iran heeft Israël aangevallen. Waar komt de diepgewortelde haat tussen die twee landen vandaan? En 5 jaar na de dramatische brand in de Notre Dame is de heropbouw van het Parijse monument zo goed als klaar. Was het al dat geld en die moeite waard?

Duration:00:15:58

Ask host to enable sharing for playback control

Gentse game wint alweer, Russische glijbommen en onnodig bellen naar 112

4/12/2024
'Baldur's Gate 3' neemt 5 Bafta Game Awards mee naar huis, waaronder de hoofd- en publieksprijs. Waarom valt deze Belgische 'role-playing game' in de prijzen? Rusland geeft oude sovjetbommen een upgrade. Hoe zien de zogenoemde Russische glijbommen eruit en welke impact hebben ze op de oorlog? De telefoon van de Limburgse noodcentrale staat roodgloeiend. En niet altijd voor levensbedreigende situaties. Waarom wordt er onnodig naar de ambulance gebeld?

Duration:00:14:39

Ask host to enable sharing for playback control

De spelregels bij een bedrijfsovername, dengue op komst en AI vat cursussen samen

4/11/2024
Nu de overnemers van busbouwer Van Hool bekend zijn, start een hele logistieke operatie: wie kan er wel aan de slag bij de overnemers en wie niet, en moeten al die mensen dan opnieuw solliciteren? Wat zijn de spelregels? In Latijns-Amerika zijn er massale uitbraken van knokkelkoorts. Moeten we ons hier ook zorgen maken? En een uitgeverij van studentencursussen biedt samenvattingen aan die door AI gemaakt zijn. Maakt dat studenten dommer?

Duration:00:15:38

Ask host to enable sharing for playback control

De comeback van Conner Rousseau. En betaalt jouw baas je snelheidsboete?

4/10/2024
Conner Rousseau van Vooruit maakt zijn comeback in de nationale politiek. Wat kunnen we van hem verwachten? De buschauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal verkeerboetes opgelopen, vooral voor overdreven snelheid. En De Lijn betaalt 70 procent van die boetes zélf. Is het aan een werkgever om de boetes van het personeel te betalen? En 90 jaar na de verdwijning wordt er nog altijd gezocht naar 'De rechtvaardige rechters'.

Duration:00:15:25

Ask host to enable sharing for playback control

Wie is bedrijvendokter Guido Dumarey? En Zwitserse senioren winnen een klimaatzaak

4/9/2024
De West-Vlaamse zakenman Guido Dumarey heeft een nieuw bod uitgebracht op busbouwer Van Hool. Wie is deze 'bedrijvendokter'? Een groep Zwitserse vrouwen krijgt gelijk in een klimaatzaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Wat zijn de gevolgen? En op het Zweedse eiland Gotland vergaderen Noorwegen, Zweden en de Baltische staten over de oorlog in Oekraïne. Waarom is Gotland strategisch zo belangrijk?

Duration:00:15:06

Ask host to enable sharing for playback control

Van Hool failliet: wat nu? Euthanasie bij voltooid leven. En hoop op bestand in Gaza?

4/8/2024
Busbouwer Van Hool is failliet verklaard, zeker 1.500 mensen verliezen hun werk. Wat gaat er nu allemaal gebeuren? CM-voorzitter Luc Van Gorp vindt dat oudere mensen die aangeven dat ze levensmoe zijn de mogelijkheid moeten krijgen om te sterven. Kun je euthanasie bij voltooid leven wettelijk regelen? En de gesprekken over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook zouden de goede kant uitgaan. Mogen we hopen op een bestand in Gaza?

Duration:00:15:36