Hello, Cleveland!-logo

Hello, Cleveland!

Arts & Culture Podcasts

Hello, Cleveland! on bäkkärihenkinen podcast, jossa keskustellaan rock-ammattilaisten kanssa ja metsästetään länsimaisen rytmimusiikin ydintä. Podcastaajina Bändikirjan tekijät Peter Aulén ja Jukka Jylli.

Location:

United States

Description:

Hello, Cleveland! on bäkkärihenkinen podcast, jossa keskustellaan rock-ammattilaisten kanssa ja metsästetään länsimaisen rytmimusiikin ydintä. Podcastaajina Bändikirjan tekijät Peter Aulén ja Jukka Jylli.

Language:

English


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 31: Niko Ahvonen - Kopaseettinen tekstimies

3/22/2023
Tässä jaksossa rytmimusiikkiasioista sanoo painavan sanansa pohjoisesti soulahtava Niko Ahvonen, jonka materiaalissa yhdistyvät tyylikkäästi calypsot, ska-rytmit ja ties mitkä rytmimusiikin alalajit.Takana on seitsemän soololevyä, joista jo ensimmäinen, Painovoimaa vastaan singahti kiivaaseen radiosoittoon vuonna -96. Legendaarisen Cortina Jetsin jälkeen Nikolla on ollut yhteistyökuvioita monen suomalaisen ykkösrivin tekijän kanssa. Viime aikoina miehen hankkeista lauteita ovat eniten kuluttaneet Tilanteen herrat ja Copasetic Brothers.Erja Lyytis -jaksossa mainittu Robert Johnson ja paholainen -tarina herättää sekä epäilyksiä että kysymyksen siitä, olisiko paholaisen pitänyt takoa tahtia nahkavyön sijaan sittenkin kovalla työllä?

Duration:00:54:51

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 30: Riku Rajamaa - Sunrise ja uudemmat Avenuet

3/10/2023
Pyöreänumeroisia jaksoja täytetään, jaksossa 30 on vieraana Riku Rajamaa. Tämän jakson vieras on ollut kotimaassa mukana mm. Hanna Pakarisen ja Anna Puun kokoonpanoissa, mutta sotkeutunut Suomessa myös funkkiin ja räppiin. Ennen kaikkea Riku kuitenkin edustaa niitä artisteja, jotka ovat tunnetumpia ulkomailla kuin kotimaassa. Parhaiten kyseinen kitaristi-laulaja-biisintekijä on tunnettu Sunrise Avenuesta, mutta on päätynyt viime aikoina myös soolona Saksan radiosoittolistoille. Sunrise Avenuen stadion-kuvioista livetään aasinsillan kautta jalkapalloon, lätkään ja tennikseen. Loppujen lopuksi kelaillaan perusteellisesti siitä oliko ennen parempia biisejä kuin nyt. Miksi englanninkielinen musa on tällä hetkellä pahasti alakynnessä? Mitä sanovat Suomen ja Saksan top-30 -listat? Keksitään myös sellainen asia, että ensin oli lyhyitä biisejä, sitten oli pitkiä biisejä ja sitten oli taas lyhyitä biisejä.

Duration:01:11:02

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 29: Vuvuzelalla tunnelmoiden - Puhaltajat Antero Priha ja Leo Kylätasku

2/23/2023
Jaksossa 29 jutellaan kahden konkaritrumpetistin kanssa ja todetaan olevamme vähän puhallinsoittajia kaikki kun oikein silmiin katsotaan. Leo Kylätaskua työllistää tällä hetkellä eniten huimassa keikkaputkessa oleva listamenestyjä Vesterinen Yhtyeineen, Antero Priha on ollut vaikka missä kovissa orkestereissa J. Karjalaisen Mustista Laseista lähtien. Mitäs näitä torvia populaarimusiikissa olikaan ja mitä salaisuuksia on torvisektion yhteissoitossa? Ja ennen kaikkea, kummalla lähtee parempi soolo: nokkahuilulla vai vuvuzelalla?

Duration:00:54:08

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 28: Vesa Haaja - Agentteja ja rillumareibillyä

2/8/2023
Jakson 28 vieras Vesa Haaja on muusikko ja biisintekijä, joka alkuperäisasukkaan todistuksen mukaan "sure ain't from Texas", mutta joka on silti Amerikkaakin rockabilly-asioissa kiertänyt. Vesan näkyvin pesti muusikkona on ollut yli 10 vuoden pätkä kovaa Agents-solistien jatkumoa. Omista bändeistä nimekkäimpiä ovat olleet Whistle Bait, Barnshakers, Hi Fly Rangers ja Pääesiintyjät, joka oli ehdokkaana tämän vuoden Iskelmä-Emman saajaksi. Oman bändiensä ja soolotuotantonsa lisäksi Vesa on tehnyt biisejä mm. Jani & Jetsettersille ja Francinelle.

Duration:00:56:52

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 27: Erja Lyytinen - The Blues Queen

1/31/2023
Jaksossa 27 vieraana Suomen kansainvälisesti tunnetuin blues-ihminen Erja Lyytinen. Erja on maailmantähtien kanssa soittanut kitaristi, biisintekijä, laulaja, ensimmäinen Sibelius-Akatemiassa sähkökitaraa pääaineenaan opiskellut nainen ja European Blues Awardsin paras kitaristi. Ynnä muuta. Taas kysellään ja spekuloidaan. Missä risteyksessä Robert Johnson myi sielunsa paholaiselle? Onko sinä laitaa, että blues-artisti soittaa progea tai Juokse sinä hummaa? Kaikkien ei-kitaristien riemuksi puututaan myös slide-kitaran sointuasioihin, onneksi ihan vähän vaan.

Duration:00:57:06

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 26: Huumoribändit - voiko niitä ottaa vakavasti? Tapio Liinoja ja Kimmo Numminen

1/12/2023
No niin joo elikkäs siis nyt puhutaan tosissaan huumoribändeistä. Ilmassa on taas kerran joukko aiheellisia kysymyksiä. Tällä kertaa esimerkiksi “Annatteko lastenne leikkiä vuokratalojen lasten kanssa?”tai “Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana?” Ja ennen kaikkea “Miksei asioista puhuta?” Pääasiassa kuitenkin kaivaudutaan huumorimusiikin ytimeen ja kysytään, voiko huumoribändi olla musiikillisesti uskottava. Voiko hauskaa musiikkia tehdä isoista asioista tai voiko se olla surumielistä? Vieraana ovat perustajajäsenet yhtyeistä Kalevauva.fi (perustettu 2016) ja Lapinlahden Linnut (perustettu 1983). Tästä tuli vähän tavallista pitempi, sori.

Duration:01:20:20

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 25: Oliko kasari yhtään rock? Tino Singh ja DJ Bunuel

11/24/2022
Ollaan jo pitkään puhuttu, että 80-luku voisi ansaita oman jaksonsa. Nyt nostetaan tupeeraukset pöydälle ja kysytään jäikö kasarimusasta mitään kelvollista käteen. Koska kaikki liittyy kaikkeen, vähän eksyttiin myös 90-luvulle ja jopa tähän päivään. Mitä se kasarimusa oli tai mitä se musiikki oli kasarilla? Modern Talking jätettiin tästä palaverista pois, Depeche Moden ja Duran Duranin kelpuutimme mielellämme mukaan. Molemmat vieraat ovat ehtineet tehdä vaikka mitä. Tino Singh tanssi 80-luvulla breakdancea ja tuli sittemmin tunnetuksi mm. telkkariohjelmistaan ja Hype-musikaalista. DJ Bunuel pyöritti aikanaan levyjä mm. Hurriganesin keikoilla. Radioura alkoi 80-luvulla ja jatkuu edelleen.

Duration:01:01:24

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 24: Kun 22-Pistepirkko tuhosi rockin - Vieraana Asko Keränen

11/10/2022
Tässä jaksossa se vähän erilainen bändi, joka "tuhosi rockin voittamalla rockin SM kisat." Ei porukallakaan heti keksitty, onko Suomessa muita 1980 perustettuja kokoonpanoja, jotka tekevät edelleen keikkaa alkuperäisjäsenin. 22-Pistepirkko on pitkän tauon jälkeen taas akuutti, se kiertää Suomessa ynnä ulkomailla ja uusi pitkäsoitto tuli juuri uunista ulos. Asko Keränen kertoo vähän siitä miten Utajärven pojat päätyivät Muhoksen kautta Helsinkiin ja maailmalle, mutta tuoreemmista jutuista myös. Aika paljon on puhetta epätavallisista soittimista ja siitä miten vanhoista biiseistä sävelletään uusia. Birdy biisin linnunlaulun salaisuus paljastuu! Bonuksena cd-levyjen pakkausmuovien rapistelua.

Duration:01:22:11

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 23: T-paidoistaan tuttu Iron Maiden - vieraana Viikonloppusoturit

10/27/2022
Tällä kertaa Hello, Cleveland! sotkeutuu jo toista kertaa metalliasioihin. Nyt on tarjolla sen verran kova suomalaisten ikisuosikki, että paha sitä on kokonaan sivuuttaa, vaikka ei himofani olisikaan. Kun sitähän on kaikkia näitä suosittuja heavy metal -bändejä ja sitten on omassa näkyvyydessään Iron Maiden, jonka fanipaita löytyy silmämääräisesti joka toisen suomalaisen garderoobista. Merkittäviä aukkoja Maiden-tiedoissamme saapuivat täyttämään mainiot @Viikonloppusoturit Tero Ikäheimonen ja Henri Seger, joilla on tähän mennessä omassa podissaan rapsakat 100 tuntia puhetta aiheesta. Liki tieteellisen Maiden analyysin lisäksi tarjolla on useita sivupolkuja sekä kohtuuttoman paljon yleistä naurunräkätystä.

Duration:01:14:30

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 22: Ben Granfelt - Ei pelkkä Kauniaisten hevihirviö

10/12/2022
Miten 150.000 dollaria muuttuu 5000 markaksi per nuppi? Kuka uhkasi peruuttaa tekopermanenttisen Kauniaisten hevihirviön päälle autolla? Miten asiaan liittyy musta vyö karatessa? Eikö Saksa olekaan paska maa? Entä miltä tuntuu liittyä legendaariseen brittibändiin 39 asteen kuumeessa? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyy vastaus kun mestarikitaristi Ben Granfelt saapuu Hello Clevelandin vieraaksi. Benin pitkään kitarahistoriaan mahtuu mm. sellaisia bändejä kuin Gringos Locos, Guitar Slingers, Los Bastardos ja legendaarinen brittiläinen Wishbone Ash. Myöhempien aikojen pyrintöihin kuuluu myös paljon livemainetta saanut Pink Floyd -coverpumppu Drink Floyd, jossa vaikuttaa myös podin pyörittäjien basistijäsen. Myös ikiaikainen mysteeri asetetaan ristivalaistukseen: onko siitä Les Paulista mihinkään, vai kelpaako rock and rolliin vain Fender Stratocaster?

Duration:01:17:24

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 21: Amorphis-yhtyeen Esa Holopainen - Kalevalaa raskaalla kädellä

9/29/2022
Tässä jaksossa pohditaan Amorphisin säveltäjä/kitaristi Esa Holopaisen kanssa ns. heavy-musiikin syvintä 1olemusta. Sitähän on näitä doom metaleja, folk metaleja, funk metaleja sun muita metaleja, mutta onko niillä genreillä loppupeleissä merkitystä? Variaatiota joka tapauksessa piisaa, nyt puheena oleva yhtye on jättänyt vähemmälle esim. sianruhot ynnä kirkonpoltot ja lähtenyt sen sijaan vähän melodisempaan ja progempaan suuntaan. 30 vuoden ja 14 studioalbumin pituiseen historiaan mahtuu jos jonkinlaista vaihetta ja tapahtumaa, näitä pyritään perkaamaan hyvin satunnaisessa järjestyksessä. Myös Amorphisin salattu rumpukonehistoria paljastetaan. Äänitettiin taas mainion @byyri -jalkapallomedian studiossa.

Duration:01:08:10

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 20: Hassisen Kone & normaalit polttoaineet - Jussi Kinnunen

9/17/2022
Hassisen Kone teki loppuunmyydyn paluukiertueensa tänä vuonna. Keikat myytiin komeasti täyteen siitä huolimatta, että osa yleisöstä ei ollut vielä syntynytkään, kun tämä ryhmä ponnisti Joensuusta vuonna 1979 ja alkoi vetää ripeää uutta aaltoa. Bändin kuopus, basisti Jussi Kinnunen oli vasta 17 kun bändi kaappasi hänet mukaansa. Rock-elämä alkoi kaikin puolin reippaasti, legendaariseen Saimaa- lmiöönkin Jussi ehti osallistua hädin tuskin täysi-ikäisenä. Myöhemmin Jussilla on ollut tasaisesti töitä basson varressa muun muassa sellaisissa yhtyeissä kuin Freud Marx Engels & Jung, S.E.X ja Ismo Alanko Säätiö. Omaa tuotantoakin on syntynyt viiden levyn verran. Jussi on nyttemmin myös raitistumishommien ammattilainen, joten soittamisesta päihteissä ja ilman puhutaan aika paljon. Ja kyllähän se Metallica-hommeli pitää mainita myös.

Duration:01:08:44

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 19: Manageri Kari Aulo - Hurriganes ja pari muuta sukseeta

9/1/2022
Kakkoskauden ensimmäisessä jaksossa pitkän linjan manageri ja itsekin soittaja Kari Aulo kertoo, miten Suomen keikkaskene pyöri kun rautalangan harrastamisesta edettiin 70-luvulla rock-businekseen. Karin manageerattavien kirkkain timantti oli Hurriganes, mutta kuvioissa olivat myös Rauli Badding Somerjoki, Kalevala ja Frank Robson. Muutama kiperä kysymys tähän väliin. Mikä levynkansi noteerattiin isosti ulkomailla? Kuka myi Dannyn keikkojen lisäksi pinnoitettuja talvirenkaita ja pakastettuja puolukoita? Ja miten monta kertaa voi myydä saman pääsylipun?

Duration:00:48:54

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 18: Tero Vesterinen - Bläkkiksestä poppikseen

6/29/2022
Tässä jaksossa puhutaan yllättävän paljon metallista siihen nähden, että Vesterinen Yhtyeineen esittää melko lenseän osaston musiikkia. Ja taas on kysyttävää. Kuka oli Vili Vesterinen? Pitääkö olla iso levy-yhtiö vai eikö? Miten organisoidaan 10 hengen treenit? Entä onko Tero Vesterinen myöhempien aikojen Roger McGuinn? Vesterisen salattu metalliprojekti paljastetaan ja bonuksena lyödään tiskiin jo legendaariseksi muodostuneen Hansson & Karlsson -mysteerin ratkaisu. Tästä tuli nyt vähän pitempi kuin yleensä, mutta haitanneeko tuo mitään. Ja jos haluat hypätä alkuhöpinöistä suoraan Vesteris-sisältöön, niin tiedoksi että se alkaa kohdasta 8:35.

Duration:01:23:39

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 17: Laulusolismin syvin olemus - Anna-Sofia Tuominen

6/15/2022
Tässä jaksossa heittäydytään semisti akateemisiksi ja mietitään mm. keikka- ja studiolaulamisen eroja. Anna-Sofia Tuominen tunnetaan parhaiten viime vuonna kuopatun Tilhet, pajut ja muut -yhtyeen solistina. Lisäksi Anna-Sofia on Lahden Ammattikorkeakoulusta valmistunut muusikko (AMK) ja teatteritaiteen maisteri. Viimeisimpiin projekteihin kuuluu Humu-niminen vähän artsympi duo, jonka toinen jäsen on äänitaiteilija Tytti Arola. Miten studiossa pääsee biisin ytimeen? Mitä jos livenä jännittää? Irtoaako liveyleisöstä oikeasti jotain viboja esittäjälle? Eroaako se näytteleminen jotenkin musahommista? Pitääkö solistin olla bändin liideri? Muun muassa tämmöisiä pohdiskellaan.

Duration:01:01:49

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 16: Knipi - Ego- ja omalla tripillä

6/3/2022
Tässä jaksossa ei puhuta pelkästään Laajasalon Palloseurasta ja kiekkotähti Hannes Björnisen tulevaisuudesta, vaan mukaan mahtuu myös musiikkiaiheisia kysymyksiä, joihin vastaa muusikko-lauluntekijä Zachris Stierncreutz. Mistä se Egotrippi lähti? Miksi sitä stemmalaulua aina? Entä mitäs nyt sitten kun on sooloa? Ja ennen kaikkea: mitä tapahtui Hanssonille ja Karlssonille, jotka jo Lindell-jaksossa mainittiin? (PS. Se Gösta Sundqvistin jalkapalloseura oli tietysti nimeltään Johanneksen Dynamo. Se yhdistyi myöhemmin FC Norssiin ja uudesta seurasta tuli Atlantis FC.)

Duration:00:48:07

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 15: Tehosekoittimella Saimaalle - Matti Mikkola

5/19/2022
Tehosekoitin tekee kesällä 2022 paluun, siispä nyt on mainio hetki puhua kyseisestä orkesterista kuten myös Saimaa-bändistä. Näiden liideri Matti Mikkola on bändihommien ohella tuottanut biisejä myös muille ja kerännyt vuoden parhaan rock-albumin palkinnon lisäksi melkoisen kasan kultaa ja platinaa. Viime vuosina hän on sotkeutunut menestyksellä myös elävän kuvan säestämiseen telkkarissa. Tässä jaksossa puhutaan paljon musan syvimmästä olemuksesta, johon kuuluvat esim. jatkuva sutkutus ja hutkutus. Jaksossa mainitaan myös Matti Nykänen ja Apulanta, tosin ihan vahingossa.

Duration:01:02:51

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 14: Synavelho Tommi Lindell - Istuuko syntikka rokkibändiin?

4/28/2022
Tommi Lindell kiippareineen on tehnyt monenlaista Raptorista Topmostiin. Omaakin musaa kyseinen mestarikiipparisti on tehnyt runsaasti. Tässä jaksossa selvitellään bändisattumusten lisäksi sellaisia hienoja soittopelejä kuin Moog, theremin ja mellotron. Puheeksi tulee myös moni hyvä artisti ja bändi Frank Zappasta Doorsiin. Vähän eksytään myös musabisneksen nykyiseen jamaan.

Duration:01:07:03

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 13: Rock-rummutuksen erikoismies Twist Twist Erkinharju - mitä nopeammin, sitä helpompaa

4/14/2022
Studiovieraana tällä kertaa nopeammanpuoleinen rumpulegenda Teijo "Twist Twist" Erkinharju. Miehen värikkäälle uralle on mahtunut vähän kaikenlaista Kari Peitsamosta karaoketaustojen kautta Pave Maijaseen. Kymmeniä bändejä on koluttu: Peer Güntin kultakauden jälkeen mm. yllättävän pitkäikäinen Los Bastardos Finlandeses, tällä kanavalla jo monesti mainittu kansainvälinen menestyjä Leningrad Cowboys ja nyt uunituore MegaSnake. Erikoisempia vaiheita ovat olleet semisti koomassa soitettu Rockin SM -finaali osittain yhdellä kapulalla sekä Pohjois-Korea kokonaan ilman rumpusettiä.

Duration:01:10:14

Ask host to enable sharing for playback control

Jakso 12: Mato Valtonen, osa 2 - Leningrad Cowboys

3/24/2022
Jotkut sanovat, että kylmä sota loppui kun Berliinin muuri kaatui. Toiset puolestaan ovat sitä mieltä, että kylmä sota loppui vasta siinä kohtaa kun Puna-armeijan kuoro nousi lavalle Leningrad Cowboys -nimisen suomalaisbändin kanssa Helsingin Senaatintorilla vuoden 1993 kesäkuussa. Helsingin show'n jälkeen maailma aukesi ja bändin näki mm. 600 miljoonaa ihmistä MTV Video Music Awardsissa. Mukana oli vähäisempiäkin artisteja kuten Rolling Stonesit, Bruce Springsteenit, Michael Jacksonit, Madonnat ja mitä näitä oli. Tom Jones kävi erikseen kehumassa solistia ja loppubileissä maailmantähdet viihtyivät Leningrad Cowboys -olutta nauttien. Cowboys kiersi aikansa pitkin maailmaa ja vähän paremmalla tuurilla siitä olisi voinut tulla kansainvälinen kestotähti. Onneksi elämään jäivät ainakin klassikoiksi päätyneet Aki Kaurismäen leffat.

Duration:00:38:23