NMBU-podden-logo

NMBU-podden

Science & Technology News

Nysgjerrighet møter forskning: Et lite innblikk i alt det spennende forskerne våre driver med på bærekraftsuniversitetet NMBU.

Location:

United States

Description:

Nysgjerrighet møter forskning: Et lite innblikk i alt det spennende forskerne våre driver med på bærekraftsuniversitetet NMBU.

Language:

Norwegian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Naturforvaltning - hvor mye trenger vi det?

12/1/2022
Naturen klarer seg fint på egen hånd, den. Men forvaltning er nødvendig for å styre vår egen - altså menneskers - bruk av naturen. Her er en podkast med to av dem som forsker på alle de mange organismene i naturen og underviser framtidens forvaltere. Olav Hjeljord og Katrine Eldegard er to av NMBUs engasjerte professorer. De er begge knyttet til fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA). Naturforvaltning ved NMBU fyller 50 år i år! Det har vært en suksess, og her kan du høre mer om hva disse to fagfolkene anbefaler for framtiden. Og - veldig snart skal verdens ledere møtes i Montreal, Canada, for å lage en avtale à la Parisavtalen for naturen.

Duration:00:28:09

Ask host to enable sharing for playback control

Hvor alvorlig er egentlig naturkrisen?

10/12/2022
Professor Anne Sverdrup Thygeson går naturkrisen nærmere etter i sømmene og vi får høre om vannets champagne i New York, arsenikk-spisende mose og de medisinsk viktige dolkhalene med sitt blåfargede blod. Hun lister opp de tre underliggende krisene vi har i verden: naturkrisen, klimakrisen og fordelingskrisen. – En gjennomgripende endring av samfunnet vårt må til, sier Anne Sverdrup Thygeson, i det hun siterer en av hovedkonklusjonene i Naturpanelets 2019-rapport, om status for biologisk mangfold og økosystemtjenester.

Duration:00:36:51

Ask host to enable sharing for playback control

Kraftmarkedet. Fungerer det godt?

9/22/2022
Hvordan ville kraftprisen vært hvis strømhandelen var organisert annerledes? I denne podkasten gir professor Morten Jerven oss et annet perspektiv på markeder generelt og kraftmarkedet spesielt. Vi er innom bruktbilmarkedet, boligmarkedet, tilgang på koronavaksine og hva som kan være motivene våre når vi handler. Er det kun pris?

Duration:00:38:54

Ask host to enable sharing for playback control

De høye energiprisene - for dummies

9/14/2022
Vi prøver å forstå hvorfor strømprisene i Norge har gått til himmels. Mangel på gass i Europa, krig i Ukraina og nye el-kabler mellom Norge og kontinentet har vi hørt om - og bakom sørger klimaendringene for nytt og vanskelig vær både her og der. Alt dette, men hvordan fungerer prisingen egentlig? Hvordan kan det ha seg at enkelte kraftprodusenter sliter, mens de håver inn? Og, kan de høye energiprisene fremskynde det grønne skiftet? Professor ved NMBU Handelshøyskolen, Knut Einar Rosendahl, tegner og forklarer. Opptaket ble gjort fredag 9. september 2022.

Duration:00:40:40

Ask host to enable sharing for playback control

Jens Bartnes, studentleder NMBU, deler tanker

9/1/2022
Har studentene makt og innflytelse på NMBU? Vel, to av studentene sitter i universitetsstyret og er med på å ansette rektor. Jens forteller hvordan det hele fungerer. Og – hvordan er det å være ung student i verden akkurat nå, med alt det som skjer rundt oss? Naturkrise, klimakrise, krig i Europa og dyrtid - mens vi nyter sola og lever glade dager på Ås.

Duration:00:23:57

Ask host to enable sharing for playback control

Arealendringer truer naturen.

6/23/2022
At urørt og jomfruelig natur nå er vanskelig å finne for oss mennesker er en ting. En annen ting er omsorg for selve naturen og alle de andre artene som bidrar til å gjenskape den igjen og igjen. Dessuten har vi jo økotjenestene som store og små bidrar, til vår fordel. Vi har vært vant til at å bygge hus, hytter, veier, skinner, kraftlinjer og vindturbinparker og alt annet. Det har vært tegn på fremskritt og velstand. Nå ser vi at naturen ikke tåler all vår aktivitet. Knut Bjørn Stokke vil her snakke om hvordan arealplanleggingen kan ta mer hensyn til naturen i framtiden.

Duration:00:35:08

Ask host to enable sharing for playback control

Hva skal vi gjøre med all plasten?

5/27/2022
Er du, i likhet med oss, bekymret for all plasten som havner i havet? Vi kan plukke strendene våre, men det monner jo ikke. Insekter, nærmere bestemt en helt spesiell møll, kan faktisk spille en stor rolle i å få bukt med problemet. Forsker Marit Kvalvåg Pettersen og professor Gustav Vaaje-Kolstad deler her sine vyer om plast.

Duration:00:29:48

Ask host to enable sharing for playback control

Knut Rudi: om Oslofjorden og hvorfor fisken forsvinner

5/5/2022
Knut Rudi er mikrobiolog og opptatt av de bittesmå organismene vi ikke ser i fjorden. Oslofjorden sliter. Torsken har nesten forsvunnet og steinbiten har blitt helt borte. Kan mangel på bakterier som lager vitaminer fisken trenger være noe av årsaken? I tillegg til i avrenning fra jordbruket, kloakk på avveie, miljøgifter og marin forsøpling har vi et dypvannsdeponi med forurensede, næringsrike sedimenter i et dypvannsdeponi utenfor Malmøykalven - og en historie med sprenging av skjær i torskens gyteområde. Hva er sammenhengene her? Hvordan fungerer egentlig Oslofjordens økologiske system, fra de minste til de største organismene? Hvor mye tåler den egentlig? Se filmen med bl. a. Knut Rudi "Hvorfor dør Oslofjorden?" på YouTube. Les Knut Rudis kronikk "Dør Oslofjorden av vitaminmangel?" i Aftenposten. (for Aftenposten-abonnenter)

Duration:00:32:06

Ask host to enable sharing for playback control

Bærekraftsøkonom: Arild Vatn

4/21/2022
Om økonomi generelt sier Arild Vatn: – Å vokse på den måten vi nå gjør er både umulig og farlig. Her snakker han om alternativene som finnes. Vatn lanserer konkrete forslag til hva som kan gjøres rent politisk for å tøyle de økonomiske kreftene slik at naturens mange skapninger, oss mennesker inkludert, får gode liv i generasjoner framover. Les boka hans: Bærekraftig økonomi

Duration:00:40:52

Ask host to enable sharing for playback control

Miljøoppfinner: Arve Heistad

4/6/2022
Hva skal vi gjøre det det enorme vedlikeholdsetterslepet på avløpsnettet i Norge? Det vil koste minst 330 milliarder å fikse, viser beregninger. Samtidig; er vi sikre på at dagens løsninger med milelange rør til et renseanlegg er det smarteste? Overalt? Professor Arve Heistad og hans team kan fortelle om en lokal løsning som attpåtil fanger opp de verdifulle næringsstoffene.

Duration:00:26:58

Ask host to enable sharing for playback control

Klimaforsker Tor Benjaminsen om rettferdighet

3/9/2022
Hva innebærer egentlig klimarettferdighet? Klimatiltakene må være rettferdige for å være vellykket, heter det i den nyesete rapporten fra FNs klimapanel. Professor Tor Benjaminsen gir eksempler på hvor det må rettferdighet til - på Afrikas savanner og de islagte vidder i nordområdene på kloden.

Duration:00:25:15

Ask host to enable sharing for playback control

Klimaforsker Siri Eriksen om robust utvikling

3/2/2022
Professor Siri Eriksen har vært hovedforfatter på det avsluttende kapittelet i FNs klimapanels nyeste rapport, som ble lansert mandag 28 februar 2022. Kapittelet handler om nødvendigheten av en klimarobust utvikling av verden - en utvikling som tilbyr bedre livskvalitet for alt og alle. Hun har også vært med å skrive det berømte sammendraget for beslutningstagere, som følger hver slik rapport. Hvis du vil se figuren med det liggende treet som viser ulike veier å gå, sjekk artikkelen Det neste tiåret blir avgjørende.

Duration:00:30:39

Ask host to enable sharing for playback control

Årets profet: Stig Jarle Hansen

2/17/2022
Vi er innom monarkienes tilstand i Europa, sommerværet og Kaiser Orkestras eventuelle reunion, i forbindelse med at Stig Jarle Hansen ble kåret til Årets Profet for 2021. Dette fører ad omveier til energikrisens årsaker, postmodernisme i Wales, de menneskelige aspektene innen forskning, piratvirksomhet før og nå, og sist men ikke minst: situasjonen i Ukraina. Episoden ble spilt inn 11. januar 2022.

Duration:00:30:48

Ask host to enable sharing for playback control

44. Kan vi stole på tallene som styrer verden?

2/3/2022
Tall, statistikker og målinger legger grunnlaget for mange store beslutninger i verden. Men kan vi stole på statistikken eller er det bare talltull og meningsløse målinger? Dagens gjest er professor Morten Jerven ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Noragric. Han er kritisk både tallmaterialene som ligger bak tall som bruttonasjonalprodukt og hvordan de brukes. Men hvorfor er det så viktig om de tallene der er feil? Episoden ble spilt inn 7/6 - 2021

Duration:00:47:31

Ask host to enable sharing for playback control

43. Hva kan du og jeg gjøre for å redde biene?

1/20/2022
Polinerende innsekter - og særlig bier - er stadig mer truet over hele verden . Det er villbiene som har det tøffest, og de er det du og jeg som må ta ansvar for å redde. Hva er det som skjer med verdens bier, hva bør gjøres for å ta bedre vare på dem og hva er det som skjer innenfor bieforskningen akkurat nå? Dagens gjest er er biologiprofessor og verdens ledende bieforsker Gro Amdam, som jobber ved NMBU og Arizona State University. Intervjuet er foretatt 12/5 – 2021 på Zoom.

Duration:00:35:08

Ask host to enable sharing for playback control

42. Er dette slutten på de fysiske gjerdene?

1/6/2022
Herlighet så mye tid, penger, slit og svette som er brukt oppgjennom årene på å sette opp gjerder som skal holde dyrene på plass. Men ein skigard kan 'kje vara evig, veit du, og neste gang man skal sette opp gjerde, er det slutt på slitet. Fra nå av er gjerder noe vi kan sette opp i en app på mobilen. Virtuelle gjerder åpner landbruket opp for helt nye muligheter, både for dyrene, bøndene og samfunnet. Men hvordan funker dette i praksis? Doktorgradsstipendiat Silje Eftang er dagens gjest i studio. Episoden er spilt inn 10/6 – 2021.

Duration:00:29:06

Ask host to enable sharing for playback control

41. Hvorfor klimatilpasninger gjør sårbare grupper ekstra sårbare

12/23/2021
Enten vi tror på dem eller ikke, gjennomfører vi hver eneste dag en masse tiltak for å tilpasse oss klimaendringene. Slike tiltak kan gjøre sårbare grupper ekstra sårbare. Vi prater med professor Siri Eriksen ved Institutt for folkehelsevitenskap som også har bidratt til arbeidet i FNs klimapanel. Temaene er FNs bærekraftsmål, klimaendringene og hvordan vi tilpasser oss disse – og hvem som må betale for det. Episoden ble spilt inn 1/6 2021

Duration:00:41:03

Ask host to enable sharing for playback control

40. Elbilene og strømmen de går på

12/9/2021
Velkommen til dagens helelektiske episode av NMBU-podden. Dagens gjest er Erling Holden, professor i fornybar energi ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning. Vi prater om hvordan elbilene brer om seg i Norge og resten av verden og fordeler og ulemper med dette. Vi prater om hvor strømmen deres kommer fra og om elbilene bidrar til en mer urettferdig verden. Episoden ble spilt inn 1/6 - 2021

Duration:00:37:48

Ask host to enable sharing for playback control

39. I fremtiden kan verdens beste burger bli laget av norske grønnsaker

11/25/2021
Dersom det skal bli nok mat til alle i fremtiden må mer av proteinet vi spiser komme fra planter og ikke dyr. Men denne maten skal ikke bare være sunn og bærekraftig, den må også være god. Norge er et spesielt land når det gjelder matproduksjon, og i denne episoden snakker vi om hvordan vi skal klare å lage mer plantebasert protein i Norge. Men det blir ikke bare «hvordan», vi kommer innom «hva» og «hvorfor» også. Dagens gjest i studio er Tove Devold, som er forsker ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap her på NMBU. Episoden er spilt inn 21/6 - 2021

Duration:00:37:01

Ask host to enable sharing for playback control

38. En verden uten antibiotika?

11/11/2021
Penicillinet var en gavepakke til menneskeheten og har reddet mange liv, men nå er mange bakterier i ferd med å bli resistente mot antibiotika. Hva er det som skjer og hvorfor skjer det? Hvor alvorlig er det og hvordan jobber forskerne både på NMBU og over hele verden med å finne noe som kan erstatte dagens antibiotika? Dagens gjester er professor Dzung B. Diep og stipendiat Ingvild Reinseth fra Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap. Opptaket er gjort 18/5 – 2021

Duration:00:35:42