Location:

United States

Genres:

News

Description:

Podcast by Wynia's Week

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

‘Gigantisch experiment met spaargelden van miljoenen Nederlanders’

5/2/2024
De komende jaren wordt het Nederlandse pensioenstelsel drastisch veranderd, zonder dat de ongeveer 10 miljoen deelnemers van de pensioenfondsen daar iets over te zeggen hebben gehad. Wilma Schrover, directeur van de grote seniorenvereniging KBO-Brabant trekt aan de noodrem. ‘Onze pensioenfondsen worden gesplitst in evenveel potjes als mensen. Dat wordt niet alleen een chaos, maar het betekent ook een enorme verslechtering, want alle risico’s van beleggingen worden bij de deelnemers gelegd. Ik hoop dat er in de kabinetsformatie nog wat aan gedaan kan worden.’ Het gesprek van SYP WYNIA met WILMA SCHROVER is ook te beluisteren als PODCAST https://www.wyniasweek.nl/podcast/, eveneens vrij beschikbaar voor alle kijkers en luisteraars. Doe mee! Wynia’s Week gaat ook de komende weken en maanden door met onderzoek naar wat er met de belangen van burgers van Nederland wordt gedaan. De duizenden donateurs maken dat mogelijk. Steunt u ook dit onafhankelijke journalistieke werk? Graag! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/. Hartelijk dank!

Duration:00:53:07

Ask host to enable sharing for playback control

‘Nieuwe coalitie moet van Nederland weer normaal land maken’

4/25/2024
Mark Rutte schaakt al bijna anderhalf jaar op twee schaakborden: premier van Nederland en kandidaat-topman van de Navo. ‘Als hij Navo-chef wordt, moet hij onmiddellijk opstappen als demissionair premier van Nederland,’ zegt Syp Wynia. ‘Want Nederland is de Navo niet en andersom evenmin. Het is al veel te ver gegaan met de schijn van belangenverstrengeling. Dat Nederland Oekraïne steunt is niet meer dan normaal, maar waarom is Nederland sinds begin 2022 ‘aanjager’ met vele miljarden voor wapenhulp aan Oekraïne? Dat wordt nergens verantwoord.’ Rutte verstrengelt belangen Rutte ontkent ondertussen glashard en verontwaardigd dat de Nederlandse gulheid richting Oekraïne ook maar iets te maken heeft met zijn sollicitatietournee voor de Navo. Pim van Galen: ‘Als Rutte verontwaardigd doet, dan moet je opletten.’ Scherp aan de wind De formatie vlot ondertussen niet. Syp Wynia heeft wel een advies voor de formerende partijen. ‘Gooi het roer om. Zeil scherp aan de wind. Altijd willen Nederlandse politici het braafste jongetje van de klas zijn. Nooit gebeurt iets waar een rechter knorrig over zou kunnen doen. Steeds moeten we gidsland zijn, koploper met klimaat, voorland met stikstof, aardiger dan anderen over asiel. Als we eens ophielden met die ijdelheid en de Nederlandse burgers centraal stellen moet er snel een regeerakkoord te maken zijn.’ Die vuistregels werken ook bij het begrotingsbeleid en bij asiel, de belangrijkste wrijfpalen, zegt Wynia. ‘Als we niet de behoefte hebben om anderen de maat te nemen met het begrotingsbeleid, hoeven we daar zelf ook niet in voor te gaan. Als we een normaal Europees land worden met regels voor asielzoekers hebben die ook minder reden om naar hier te komen. En de meeste van die Nederlandse uitzonderingen zijn morgen af te schaffen. Daar heb je meer aan dan aan de utopie dat je verdragen zou kunnen veranderen.’ De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!

Duration:00:36:46

Ask host to enable sharing for playback control

‘Succesvolle AFD in Duitsland wordt niet milder, maar juist wilder’

4/18/2024
Waarom krijgen we in Nederland zo weinig mee van de politieke situatie in Duitsland? Het is nota bene verreweg het grootste buurland, de belangrijkste handelspartner en het machtigste land van de EU. Het korte antwoord: ‘Voor de meeste media is het makkelijker om in 3 minuten de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump te bespreken’. COEN DE JONG praat in deze Wynia’s WEEK TV met HANCO JÜRGENS over overeenkomsten en verschillen in de politieke toestand in Nederland en Duitsland. Boeren, warmtepompen Net als Nederland kent Duitsland protesten van boeren met tractoren én ook onder politici en in media is er groeiend verzet tegen de verplichte warmtepomp en tegen activistisch groen regeringsbeleid. De christendemocratische combinatie CDU-CSU van Friedrich Merz – nu in de oppositie - keert zich nu, richting verkiezingen voor het Europees parlement, tegen het groene beleid van voorganger Angela Merkel én van de Duitse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. En in Duitsland marcheren de Alternatieve für Deutschland op in de peilingen voor komende deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland. De AfD is zo extreem dat ook Geert Wilders – die in Nederland op de drempel van meeregeren staat - bewust afstand houdt van de AfD. In Duitsland gaan stemmen op de AfD te verbieden, al kan dat kan juist contraproductief werken. Oekraïne Binnen de SPD van kanselier Olaf Scholz is veel discussie over de steun aan Oekraïne met onder andere Taurus-raketten die doelen in Rusland kunnen raken. Toch is de band met de Verenigde Staten sinds de Russische inval weer sterker dan ooit. En de Duitse economie doet het - ondanks de grote stijging van de energieprijzen nu het goedkope gas uit Rusland niet meer komt - zo slecht nog niet. Berichten in vooral de Angelsaksische pers over het einde van de Duitse auto-industrie zijn voorbarig. Duitsland heeft genoeg ‘hidden champions’ en zal in staat zijn de economie weer op de rit te krijgen. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank! Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/

Duration:00:50:18

Ask host to enable sharing for playback control

‘Minder migratie? Dat gaat de PVV voorlopig niet lukken’

4/11/2024
BART JAN SPRUYT, sinds kort columnist van Wynia’s Week, trok twintig jaar geleden intensief op met Geert Wilders en is niet verbaasd over diens recente transformatie. ‘De Wilders die we nu zien, is de échte Wilders.’ In deze aflevering van Wynia’s Week TV praat ROELOF BOUWMAN met Bart Jan Spruyt over zijn passie voor het conservatisme, de succeskansen van de gederadicaliseerde PVV en de vraag waarom orthodoxe protestanten in de politiek zo vaak linksaf slaan. Wynia’s Week zit bovenop het nieuws, zowel met artikelen en columns als met video’s en podcasts. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? U bent van harte welkom! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Veel dank!

Duration:00:40:03

Ask host to enable sharing for playback control

‘Alle kans dat we voor het eind van het jaar weer naar de stembus moeten’

4/4/2024
MAURICE DE HOND is de nestor onder de Nederlandse verkiezingsonderzoekers. Al bijna een halve eeuw licht hij het wisselende draagvlak onder de Nederlandse politiek door. Dikwijls kondigde hij grote veranderingen aan die pas later zichtbaar werden. In deze aflevering van Wynia’s Week TV praat SYP WYNIA met Maurice de Hond over de nog steeds verrassende Kamerverkiezingen van een half jaar geleden, over de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement (‘You ain’t seen nothing yet’) en de kans dat er dit jaar weer Kamerverkiezingen komen. WWTV is er ook als podcast. Kijk HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast Wynia’s Week zit bovenop het nieuws, zowel met artikelen en columns als met video’s en podcasts. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? U bent van harte welkom! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Veel dank!

Duration:00:46:25

Ask host to enable sharing for playback control

‘Poolse minister is kansrijke rivaal van Rutte bij de Navo’

3/28/2024
We moeten nog maar zien of Rutte zijn gedroomde baan van secretaris-generaal van de NAVO wel krijgt, zegt oud-diplomaat JOHANNES VERVLOED. Hij sprak met SYP WYNIA over Nederlandse baantjesjagerij in de internationale politiek, over de rechtse ‘Wende’ in Europa en over de beste aanpak van de Oekraïne-oorlog. ‘Ik was als diplomaat een groot deel van de tijd bezig met lobbyen voor Nederlandse kandidaten voor internationale functies,’ zegt Vervloed: een commissie hier, een gezant daar, diverse Europese functies.’ Hij acht het niet verstandig dat Rutte zich zo openlijk en in een vroeg stadium kandidaat heeft gesteld voor de Navo. Hij wijst er op dat Rutte vooral slecht ligt aan de oostflank van de Navo: de Baltische staten, Hongarije, Turkije. En de Roemeense president heeft zichzelf kandidaat gesteld. Vervloed dicht met name een tot dusver onbekende tegenkandidaat van Rutte kansrijk, te weten de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski. ‘Die ligt goed bij de Amerikanen en zou voor iedereen acceptabel zijn, hoor ik in de wandelgangen,’ zegt Vervloed. Johannes Vervloed ziet bij de Europese verkiezingen in juni een omwenteling ten gunste van Euro-sceptische partijen, waardoor het Europees parlement niet meer de grootste fanclub van de EU zou zijn. Als oplossing voor de Oekraïne-oorlog volgt Vervloed wijlen de Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger: De Krim naar Rusland, Donbass een bufferzone en de rest van Oekraine lid van de Navo. ‘Dan kijkt Poetin wel uit om dat romp-Oekraïne binnen te vallen.’ Vervloed denkt dat Poetin wel te vinden zou zijn voor onderhandelingen met zo’n uitkomst: ‘Dat is ook in zijn belang.’ De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank! Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/

Duration:00:50:56

Ask host to enable sharing for playback control

Mark Koster: ‘Zo kan het niet verder, met deze ravage op het Mediapark’

3/21/2024
Bittere verwijten, grensoverschrijdend gedrag, stuitend ellebogenwerk en hypocrisie alom. Er gaat jaarlijks een miljard euro aan belastinggeld in de Publieke Omroep, maar de taferelen die de laatste paar jaar zichtbaar worden in Hilversum roepen de vraag op of dat geld nog wel goed besteed is. SYP WYNIA praat voor WWTV met mediajournalist MARK KOSTER over wat zij ‘Ravage op het Mediapark’ noemen. Sinds de publieke omroep BNNVARA twee jaar geleden wantoestanden bij de commerciële omroepen zichtbaar maakte is het niet meer stilgevallen. Nu staat de publieke omroep zelf in het spotlicht. De jongste rel bestaat er uit dat Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland (ON) zo’n beetje slaande ruzie kreeg met Frederieke Leeflang (foto), de hoogste baas van de NPO. Van Nieuwkerk, Egbers, Maassen Niet alleen presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk (voorheen BNNVARA) en Tom Egbers (NOS) staan ter discussie, maar ook bazen van programma’s en omroepen. Bij de AVROTROS en Omroep WNL is er een bestuurscrisis, bij BNNVARA rommelt het, bij de NPO eveneens. En bij de VPRO moest presentator Theo Maassen weg. Is dat allemaal toeval? Bijzonder is dat veel van de omroepen die nu problemen in eigen huis hebben, zich samen met de omroepkoepel NPO de afgelopen jaren alle moeite hebben gedaan om de nieuwe ‘populistische’ omroep ON van het Mediapark te weren. Die pogingen zijn tot dusver mislukt. Slaande ruzie Als het aan Mark Koster ligt is het honderd jaar oude, verzuilde omroepstelsel achterhaald. Hij ziet ook wel dat zoiets als de BBC in het Verenigd Koninkrijk ook niet alles is, maar het Hilversumse stelsel met verenigingen met ‘identiteiten’ is in ieder geval ziek, zoveel is wel duidelijk. Dat weten de omroepbazen zelf ook wel, zegt hij – al geven ze dat niet graag toe. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!

Duration:00:51:39

Ask host to enable sharing for playback control

Is de sollicitatie-campagne van Mark Rutte wel in het Nederlandse belang?

3/14/2024
Hoe voordelig is het voor een klein land als Nederland als de premier een internationale topfunctie probeert te bemachtigen? Het korte antwoord: het oogt eervol, maar als het tegenzit betaal je er als land een hoge prijs voor. PIM VAN GALEN spreekt met SYP WYNIA in WWTV over de poging van demissionair premier Mark Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Heeft Rutte zijn premierschap de afgelopen jaren wellicht ondergeschikt gemaakt aan die ambitie? Anders gezegd: betalen de burgers van Nederland linksom of rechtsom voor de privé-ambitie van Rutte? Het zou ook niet voor het eerst zijn als een Nederlandse premier zijn kansen op een internationale functie zou vergroten door zijn buitenlandbeleid aan te passen (wellicht tegen het Nederlandse belang in). Syp Wynia noemt als voorbeelden de kandidatuur van toenmalig premier Ruud Lubbers voor een topbaan bij de Europese Unie (1991-1994) en de poging van toenmalig premier Jan Peter Balkenende in de jaren 2007-2009, eveneens om een topfunctie bij de EU te bemachtigen. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!

Duration:00:39:17

Ask host to enable sharing for playback control

‘Er waren altijd al van die types die aan je zaten. In Hilversum ook.’

3/7/2024
HILLIE MOLENAAR (geboren in 1945) moest tegen haar zin naar de huishoudschool en op haar 15 e weer tegen haar zin aan het werk: als modinette, aan de lopende band. Ze ontsnapte aan een nare jeugd, belandde als scriptgirl in de film- en tv-wereld van de Sixties en de Seventies, verkeerde tussen de BN’ers van toen, was Dolle Mina, werd zelf documentairemaker en producent en was ook nog even PvdA-Kamerlid. Als geen ander kan Hillie Molenaar vertellen over een wereld die enerzijds ver achter ons ligt, maar soms ook nog opvallend dichtbij. In haar jeugd waren vrouwen nog afhankelijk van hun man en werken mochten ze vaak niet. Maar ook in de mediawereld ijlen oude tijden na, zoals blijkt uit aanhoudende ‘grensoverschrijdende’ publicaties over het Mediapark en de cultuurwereld. Hillie Molenaar heeft daar wel een kanttekening bij: ‘Het is wel een omgeving waar een bepaald type vrouw graag wil zijn. Goed opgeleid, uit een beschermd milieu. Het is ook leuk werk, en zoveel leuk werk is er niet. Ik heb de indruk dat een deel van hen een beetje kwetsbaar is.’ Hillie Molenaar kan het allemaal overzien, van de armoedige jaren vijftig in Sneek en de beginnende tv-wereld in het Hilversum van de jaren zestig tot het mediacircus van nu. Ze heeft ook nog een enkele anekdote over haar ervaring in de PvdA-politiek, waar ze niet welkom bleek. En ze heeft bepaald niet de ervaring dat links in haar leven altijd solidair was met de afhankelijk gemaakte Nederlandse vrouw: ‘Maar als je vrouwen niet serieus neemt ben je voor mij niet links.’ Wynia’s Week TV is er iedere week weer met een verrassend gesprek over een actueel thema. Wynia’s Week is er ook als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/ De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!

Duration:01:04:15

Ask host to enable sharing for playback control

De lobby voor islamisering stopt niet bij de BOA-hoofddoek

2/29/2024
Een reeks GroenLinks-PvdA-burgemeesters heeft aangekondigd dat gemeentelijke handhavers (‘BOA’s) met een (islamitische) hoofddoek boven hun uniform mogen rondlopen. KLEIS JAGER en SYP WYNIA vragen zich in deze aflevering van WWTV af waar deze, kennelijk georganiseerde, actie vandaan komt. Waarom? Met welk doel? Waarom nu? Jager en Wynia stellen vast dat de hoofddoek, vooral bij de politie, al tientallen jaren inzet is van radicale moslims, in het bijzonder bij de Moslimbroederschap. Die islamistische beweging is een eeuw geleden ontstaan in Egypte, maar heeft tegenwoordig Qatar en het Turkije van president Tayyip Erdogan als thuisbasis. Doel is de vestiging van het ‘wereldkalifaat’. De beweging is, vaak niet direct herkenbaar, ook heel actief in Europa. De Arnhemse burgemeester en PvdA-politicus Ahmed Marcouch is of was betrokken bij de Moslimbroederschap en heeft een voor de Moslimbroederschap karakteristieke werkwijze. Hij pleit aanhoudend voor islamiserende uitzonderingen op de Nederlandse rechtsstaat (zoals de scheiding van kerk en staat) als remedie tegen zulke uiteenlopende zaken als misdaad en terrorisme. Dat de Groenlinks-PvdA-burgemeesters van een aantal grotere steden juist nu met hun hoofddoekbesluiten komen kan geen toeval zijn. Het is kort na de verkiezingen van 22 november 2023, toen de kiezers in meerderheid juist niet kozen voor de partijen die voor de hoofddoek zijn. De Groenlinks-PvdA-burgemeesters trekken een lange neus naar de (vorige en de nieuwe) Kamermeerderheid. WWTV is er ook als podcast. Kijk HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week is er iedere woensdag en zaterdag en op iedere donderdag een nieuwe video van WWTV. Dat is allemaal gratis, zonder betaalmuur of andere belemmeringen. Die unieke formule wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u ook mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:51:13

Ask host to enable sharing for playback control

Biedt veiligheid vrijheid? Of bedreigen veiligheidsmaatregelen de vrijheid?

2/22/2024
Schrijver BART COLLARD is enthousiast over het boek ‘Eeuwig schaak’ van MADELON BEUSINK, die hij interviewt in deze aflevering van WWTV. Collard: ‘Het is superinteressant. En het leest als een trein’. Biedt veiligheid vrijheid? ‘Eeuwig schaak’ gaat over de 21-jarige Alma, die bij het grootste techbedrijf ter wereld werkt aan het controleren van mensen, die op basis van hun gedrag worden bestraft, dan wel beloond. Opvallend: Alma vindt dat gewoon, maar haar vader en grootvader voegen zich minder makkelijk in de controlerende maatregelen. Alma vindt veiligheidsmaatregelen ‘vrijheid’, maar andere hoofdrolspelers zijn daar minder zeker van. ‘Ik las het in één keer uit’ ‘Eeuwig schaak’ ontstond de afgelopen jaren toen mede onder invloed van corona vrijheidsbenemende maatregelen werden opgelegd, terwijl overheden en techbedrijven sowieso al bezig waren met een meer dwingende greep op de mensheid. Madelon Beusink kiest niet per se partij: ‘Ik ben zelf ook zoekende’. Ze schreef een gelaagd boek, waarvan de uitkomst dus niet bij voorbaat vaststaat. Interviewer Bart Collard: ‘Er zit veel in dat aanzet tot nadenken. Ik las het in één keer uit.’ Overal te koop ‘Eeuwig schaak’ van Madelon Beusink is overal te koop of te bestellen, onder meer in de winkel van Wynia’s Week www.wyniasweek.nl/winkel WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:27:58

Ask host to enable sharing for playback control

Haags formeren is een schijnproces: loeren, wachten, achteroverleunen

2/15/2024
Zo kan het echt niet verder, constateren ROELOF BOUWMAN en SYP WYNIA in deze aflevering van WWTV. Eerst wordt Nederland eindeloos geregeerd door Rutte-kabinetten die niet doen wat de meerderheid van de bevolking wil. Dan komt er een kiezersopstand die overtuigend gewonnen wordt door partijen die nu wel aan de kiezerswens tegemoet willen komen. Maar die partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) beginnen drie maanden na de verkiezingen weer bijna opnieuw, wederom met een PvdA-informateur: deze keer Kim Putters, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (foto: Sem van der Wal, ANP). Regeren is reduceren Waarom schiet het niet op? Syp Wynia wijt het kat uit de boom kijken aan minstens twee factoren. Ten eerste levert regeren bij de volgende verkiezingen zeker niet voor alle regeerpartijen winst op. Kijk maar naar het CDA in 2010, de PvdA in 2017, het CDA in 2021 en 2023 en de VVD in 2023. Omdat regeren vaak eindigt met reduceren probeert iedereen een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te veroveren voor de volgende verkiezingen. Vandaar dat gepoker. Wilders splijt Proberen te regeren met de PVV is voor de collega-coalitiepartijen al helemaal een uitdaging, omdat de ervaring uitwijst dat Geert Wilders en zijn partij een ongekende splijtzwam kan vormen voor die coalitiepartijen. Kijk naar het CDA in de jaren 2010-2012: verdeeld en ingestort over samenwerken met Wilders. Kijk naar VVD en NSC nu: verdeeld over regeren met Wilders. En: verdeelde partijen winnen zelden. De puinhopen van Rutte Bovendien zal de nieuwe regering misschien een reeks financiële tegenvallers moeten zien weg te werken, wat ook tot onrust onder de kiezers kan leiden. Het gaat niet om weinig: vele tientallen miljarden aan tegenvallers, van de verbouwing Binnenhof en Afsluitdijk tot wapens aan en vluchtelingen uit Oekraïne. En vooral: het klimaat- en stikstofbeleid. De Rutte-kabinetten laten vooral daar reeks bodemloze putten achter. Het is voor een centrumrechtse coalitie weinig aantrekkelijk om de puinhopen van de overwegend linkse voorgangers te moeten opruimen. WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:32:31

Ask host to enable sharing for playback control

‘Tien miljoen Nederlanders krijgen een schraler pensioen’

2/8/2024
Tien miljoen Nederlanders krijgen vanaf volgend jaar een schraler, onzekerder pensioen, waarbij onder meer de beleggingsrisico’s worden doorgeschoven naar de pensioengerechtigde. Als het ‘oude’, demissionaire kabinet-Rutte zijn zin krijgt gaat vanaf 2025 het nieuwe pensioenstelsel in. Maar als professor EDUARD BOMHOFF zijn zin krijgt komt het er niet van: ‘Ik hoop dat de nieuwe pensioenwet onder zijn eigen gewicht bezwijkt.’ Bomhoff praat met SYP WYNIA voor Wynia’s Week TV. Bomhoff houdt vooral De Nederlandse Bank verantwoordelijk voor het nieuwe stelsel. De juristen daar wilden vooral af van het risico het verwijt te krijgen dat ze bij tegenslag onvoldoende toezicht hebben gehouden. Bomhoff denkt dat de werkgevers heimelijk een lagere pensioenpremie willen om zo de arbeidskosten te verlagen. De vakbonden zijn geweken voor dreigementen van De Nederlandsche Bank. En Kamerleden lieten zich vermurwen. Maar het resultaat is een slechter pensioen. De pensioenrechten staan toch al onder druk, omdat pensioenfondsen toegeven aan actiegroepen die willen dat er bijvoorbeeld niet meer in ‘fossiele’ bedrijven en wapenfabrikanten wordt belegd. Dat klinkt nobel, maar het risico van slechtere rendementen ligt op de loer. Bomhoff heeft zijn hoop gevestigd op de nieuwe Tweede Kamer. Hij denkt dat bestaande pensionado’s wel eens uitgezonderd zouden kunnen worden van het nieuwe stelsel. Als dat eenmaal gebeurt, is het hek van de dam, want als dat bekend wordt willen de andere pensioengerechtigden het slechtere pensioen evenmin. Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:54:17

Ask host to enable sharing for playback control

VVD kan zich na Rutte-jaren eindelijk bevrijden van links

2/1/2024
Geert Wilders (PVV) en Dilan Yesilgöz (VVD) spelen een schijngevecht waarin ze doen of ze niet zo nodig hoeven, constateren PIM VAN GALEN en SYP WYNIA in deze nieuwe video en podcast van WWTV. ‘Dilan’ zat vanaf haar partijcongres Geert Wilders te sarren als een linkse twitteraar. Wilders liet zich uitlokken, noemde haar ‘zuur’ en weigerde ‘mega-bezuinigingen’ zoals de VVD die zou wensen. ‘Hardwerkende Nederlander’ In werkelijkheid is er Dilan Yesilgöz veel aan gelegen deze kabinetsformatie te laten lukken. Wie haar goed beluisterde hoorde dat een coalitie met PVV, VVD, NSC en BBB een buitenkans is om haar partij te bevrijden van de linkse jaren met de kabinetten-Rutte. ‘Dilan’ denkt tegelijk dat de ‘protestpartijen’ waarmee ze poogt te regeren bij de hardwerkende middenklasse niet zo zal kunnen scoren als de ‘stabiele’ VVD. ‘Hybride 1’ Syp en Pim filosoferen over een kabinet dat wel eens meer van Alle Nederlanders zou kunnen zijn dan vaak gedacht: ‘Als alle 4 partijen ministers leveren met een paar partijloze ministers en een PvdA-premier.’ Wynia: ‘Laten we het Hybride 1 noemen. Of Mix 1. Wie weet wordt het zelfs een nuttig hervormingskabinet. Alles kan.’ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:27:16

Ask host to enable sharing for playback control

Nausicaa Marbe: ‘We moeten terug naar de vooruitgang’

1/25/2024
NAUSICAA MARBE vindt niet bepaald dat Nederland er beter voor staat dan toen ze in 1982 naar hier kwam, integendeel. De Telegraaf-columniste ziet een bovenklasse die zich verheven voelt en er geen been in ziet om de rest van de bevolking de stem af te nemen. Ze ziet ‘de totalitaire verleiding’ van mensen die het wel hebben over democratie maar er niet veel van willen weten. Ze ziet de angst om alles fout te doen: de verkeerde mening te hebben, het verkeerde voedsel te eten, ontoereikend te zijn met duurzaamheid & diversiteit. Verwijzend naar haar Roemeense jeugd: ‘Bange mensen worden enge mensen’. WWTV, podcast Nausicaa praat in deze video en podcast van WWTV met SYP WYNIA over waar we heen gaan. Ze wordt heen en weer geschud tussen teleurstelling en optimisme. ‘Veertig jaar geleden was er op de universiteit nog heel goed discussie mogelijk’, zegt ze, ‘ook in linkse kringen’. ‘Er was ook geen moreel relativisme, zoals nu.’ Het was ook niet zo beklemmend, zoals nu. Betere tijden Tegelijk hoopt Nausicaa Marbe op de terugkeer van betere tijden, naar toen er nog niet achter allerlei dwingerige minderheden aan werd gelopen die de lakens mogen uitdelen, van activisten tot islamisten: ‘Toen feiten er nog toe deden. Toen nog niet ongekozen bestuurders hoofddoeken toestonden bij politiepersoneel en politici beloften braken om door te kunnen gaan met de asielstroom.’ ‘Je moet je blijven uitspreken,’ zegt ze. ‘Ideeën moeten botsen. We moeten blijven leven.’ WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:01:10:40

Ask host to enable sharing for playback control

Jan van de Beek: ‘Dit asielbeleid is juist onmenselijk’

1/18/2024
Eindelijk was er dan een ‘staatscommissie’ die erkent dat de Nederlandse bevolking snel groeit door immigratie, waardoor ook de welvaart onder druk staat. Dat is meteen de grote winst van die commissie, zegt JAN VAN DE BEEK, die al lang onderzoek naar de migratie naar Nederland, in gesprek met SYP WYNIA voor WWTV. ‘Plotseling is de combinatie van bevolkingsdruk door immigratie en het gevolg voor ‘brede welvaart’ bespreekbaar.’ Dat zou een buitenkans moeten zijn voor linkse politici als Frans Timmermans (GL/PvdA) om hun huiver voor het migratiethema te verlaten en in navolging van hun Deense collega’s over te gaan tot een strakker migratiebeleid. Dat zou dan vooral gevolgen moeten hebben voor het asielbeleid, want dat is nu de grootste bedreiging van de Nederlandse verzorgingsstaat. Over dat asielbeleid is Van de Beek onverbiddelijk: ‘Met het huidige asielbeleid worden mensen geofferd op het altaar van de mensenrechten. Voor de voorstanders is deugen belangrijker dan de vraag of er mensen sterven. Van dat beleid moet je af, juist om humanitaire redenen.’ WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:56:01

Ask host to enable sharing for playback control

Tussen hoop en vrees: triomfeert de democratie? Of niet?

12/29/2023
De hoop overheerst bij schrijfster MAAIKE VAN CHARANTE, in gesprek met SYP WYNIA. In haar boek ‘Debat Ongewenst’ trekt ze aan de noodrem omdat de elite, ‘de weldenkende klasse’ die door slechts een minderheid van de bevolking wordt gesteund al tientallen jaren aan de touwtjes trekt. Die bovenklasse vindt de denkbeelden van de rest fout en sluit debat – met name over immigratie en integratie - uit. Want debat over migratie is fout en wie het er wel over heeft is dat ook. Van Charante verwijst onder meer naar D66-politica Kajsa Ollongren, die als minister van Binnenlandse Zaken vormen van censuur introduceerde. ‘Schokkend’ noemt Van Charante dat, ook omdat de weerstand minimaal was. Hoop: elite gaat het gesprek aan Van Charante ziet dat het controleren van media en informatie een instrument is van de minderheid om de macht te behouden. De verkiezingsuitslag van 22 november 2023 kan een omwenteling teweegbrengen, zegt Maaike van Charante. ‘Maar vast staat het niet.’ Van Charante hoopt dat de bovenlaag (‘de nieuwe adel’) zich nu wel open stelt voor andere meningen en inzichten in plaats van zich af te blijven sluiten voor de werkelijkheid van de meerderheid (‘de nieuwe horigen’). Vrees: top keert zich tegen de democratie In het slechtste geval blijft de bovenlaag zich afsluiten en zal gepoogd worden de stem van de jongste Kamerverkiezingen teniet te doen. Dan vreest Van Charante het ergste, omdat dan feitelijk de democratie buiten spel wordt gesteld. Ze ziet maatregelen die hier en daar besproken worden - inclusief het eventuele verbieden van de PVV - als zo’n vorm van geweld tegen de democratie. Het boek ‘Debat Ongewenst van Maaike van Charante is overal te koop, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week https://www.wyniasweek.nl/product/deb... (zowel als paperback als ook als E-book). Wynia’s Week is er iedere week met video’s, podcasts en artikelen. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u ook mee? www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!

Duration:00:55:19

Ask host to enable sharing for playback control

Overal brokstukken: wat doet Wilders bij links?

12/21/2023
Geert Wilders won niet alleen de verkiezingen; in de peilingen groeit hij steeds verder. Maar wat doet dat bij de verliezers? Dat onderzoeken RODERICK VEELO en SYP WYNIA in deze nieuwe video van WWTV. U kunt de video ook beluisteren als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. De macht verbrokkeld Links wordt als de grootste verliezer gezien. Maar hoe gaat het eigenlijk met CDA en VVD? Net als de andere verliezers moet het besef nog indalen dat de gouden tijden van de oude machtspartijen misschien wel voorbij zijn. Nog maar kort geleden hadden zij (CDA, PvdA, VVD) samen 90% van de Kamerzetels. En nu? Amper een derde. De gevolgen zijn groot. Het rommelt bij de PvdA Roderik en Syp hebben speciale aandacht voor ‘Verenigd Links’ zoals Frans Timmermans de combinatie GroenLinks/PvdA noemt. Houdt die combinatie stand? Heeft de combi met GroenLinks niet de laatste arbeider bij de PvdA weggejaagd naar de PVV? Kan de SP alsnog profiteren? Syp krijgt signalen dat de spanningen vooral toenemen binnen de PvdA. Het rommelt bij Verenigd Links. Kijken! Doet u mee? Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

Duration:00:49:38

Ask host to enable sharing for playback control

De winnaar moet door het stof, verliezers blijven zitten!

12/14/2023
SYP WYNIA en ROELOF BOUWMAN verbazen zich in deze video voor WWTV over de nasleep van de turbulente Kamerverkiezingen van 22 november 2023. In ieder ander land wordt de winnaar gefeliciteerd en vraag de verliezer zich af wat ‘ie fout heeft gedaan. In Nederland gaat het precies andersom: de grote winnaar Geert Wilders moet van de verliezers door het stof. De meesten vragen zich niet af wat ze fout hebben gedaan, maar vallen de winnaar aan. Deze video is ook te beluisteren als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. ‘Inbraak’ of proeve van regeerakkoord? Als het met de formatie van het nieuwe kabinet toch nog fout mocht gaan, dan heeft Roelof Bouwman nog twee suggesties uit het verleden. In 1994 kreeg Wim Kok (PvdA) als leider van de grootste partij de opdracht om een concept-regeerakkoord te schrijven, waar vervolgens het eerste paarse kabinet op werd gebouwd. Dat zou nu ook weer kunnen, als het anders niet lukt. En in 1973 slaagde formateur Jaap Burger er in een kabinet te vormen door ‘in te breken’ in het CDA door CDA-ministers binnen te halen, terwijl hun partij daar eigenlijk tegen was. Wat deden Wopke en Hugo met het CDA? Wynia en Bouwman schijnen ook hun licht op het CDA. Wat was de rol van Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra? Die waren in 2017 veelbelovende, toekomstige leiders van een partij met 19 Tweede Kamerzetels. In 2023 deden ze zo’n beetje het licht uit bij hun partij. Wat deden zij met de CDA-kiezers? Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? https://www.wyniasweek.nl/aan-de-lezers-kijkers-luisteraars-en-andere-fans-van-wynias-week/ Hartelijk dank!

Duration:00:39:41

Ask host to enable sharing for playback control

‘Een nieuw regeerakkoord? Dat moet niet zo moeilijk zijn’

12/7/2023
Waarom wil de VVD niet meeregeren? ‘Ten eerste omdat Mark Rutte dat liever niet heeft,’ zegt SYP WYNIA in gesprek met PIM VAN GALEN. ‘En ten tweede omdat er nogal wat D66-achtigen in de top van de VVD zitten,’ zegt Wynia. ‘De top van de VVD is linkser dan de kiezers. Terwijl de meerderheid van de achterban liever de Bolkestein-partij van vroeger heeft, is de leiding meer van de D66-vleugel.’ Het videogesprek van Van Galen en Wynia is ook te beluisteren als podcast. https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia noemt behalve Mark Rutte – altijd al van de D66-vleugel – ook de mensen die Rutte groot gemaakt heeft, zoals Sophie Hermans, Eric van der Burg, en Christianne van der Wal. En wellicht ook Dilan Yesilgöz, de nieuwe leider, die nu – alsof ze nog steeds een coalitie met D66 vertegenwoordigt – waarschuwt voor minder Europa en minder klimaatbeleid. Van activisme naar realisme Hoewel zowel de VVD als Pieter Omtzigt op de rem trappen, moet het niet zo moeilijk zijn samen met BBB en PVV een kabinet te vormen, zegt Wynia. ‘Er zijn genoeg overeenkomsten en er is ook genoeg om uit te ruilen, zegt hij. ‘De hoofdlijn moet zijn: van activisme naar realisme. Niet meer koploper van klimaat, stikstof, van Europa en van de NAVO. Maar een gewoon Europees land, net als de buren. En verder nemen we ook delen van het asielbeleid van de buren over, zodat Nederland voor asielzoekers niet meer extra aantrekkelijk is.’ Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? https://www.wyniasweek.nl/aan-de-lezers-kijkers-luisteraars-en-andere-fans-van-wynias-week/ Hartelijk dank!

Duration:00:36:52