Systeem op de schop-logo

Systeem op de schop

Entrepreneurship

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. En we gaan niet alleen met sociaal ondernemers in gesprek, maar ook met politici, investeerders, beleidsmakers, wetenschappers en corporates. Het systeem verander je ten slotte niet alleen.

Location:

United States

Description:

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. En we gaan niet alleen met sociaal ondernemers in gesprek, maar ook met politici, investeerders, beleidsmakers, wetenschappers en corporates. Het systeem verander je ten slotte niet alleen.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Ellyne Bierman met Reflower bloemen circulair maakt

5/14/2024
“Ik zou willen dat de circulaire economie sexyer wordt. Je moet er bij willen horen!” Volgens Ellyne Bierman, oprichter van Reflower, is dat nodig om de circulaire economie naar een hoger niveau te brengen. Zij is te gast in een nieuwe podcastaflevering van Systeem op de Schop waar zij het heeft over de (kunst) bloemenindustrie, haar sleutels tot succes in de marketing en de rechtszaak van Reflower. Je hoeft de ambitieuze Ellyne maar kort te spreken om te zien dat zij alle kneepjes van het marketingvak onder de knie heeft. Als Stefan vraagt naar haar geheim op het gebied van goede communicatie hoeft zij niet lang na te denken. Het is volgens haar cruciaal om transparant en vrolijk te communiceren, daarnaast vindt ze consistentie een vereiste voor een goede communicatiestrategie. “Niemand leest ooit alles en je kunt altijd een nieuwe invalshoek bedenken”. Dat zij ambitieus is, zie je als ze het heeft over de groei van Reflower. Ondanks dat Reflower elke maand tussen de 10 en 15 procent groeit en vorig jaar de omzet verdubbeld heeft, geeft Ellyne aan dat hun team klaar is om nóg harder te groeien. En dat is hard nodig, want de bloemenindustrie is erg vervuilend. Dit en nog veel meer boeiende onderwerpen komen aan bod in deze boeiende podcastaflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:47:46

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Jemuel Lampe met Zuivere Koffie ex-gedetineerden aan de bak krijgt

4/15/2024
“Je moet de gevangenis kunnen zien als een plek van herstel.” werd Jemuel Lampe, oprichter van Zuivere Koffie, ooit verteld. Hij nam deze gedachtegang over en maakte hier uiteindelijk werk van toen hij in 2015 de eerste koffiebranderij ooit startte in een penitentiaire inrichting. Hij vertelt zijn inspirerende verhaal in deze podcastaflevering van Systeem op de Schop. Als Jemuel Lampe op zijn zestiende een Amsterdamse ondernemer tegen het lijf loopt heeft hij al twee detenties uitgezeten en zit hij verstrikt in de criminaliteit. De Amsterdammer wil Jemuel helpen en pas vier jaar later maakt Jemuel hier werkelijk gebruik van: hij was toen helemaal klaar met het criminele leven. Hij kreeg een baan aangeboden en zijn leven maakt een draai van 180 graden. Als hij jaren later een koffietentje begint, durft hij nog niet te dromen van de impact die zijn onderneming Zuivere Koffie zal gaan maken. Inmiddels houdt Jemuel enorm veel (ex) gedetineerden van de straat door hun werk te bieden vanuit zijn sociale onderneming Zuivere Koffie. Ondertussen heeft Zuivere Koffie de Overheidsinnovatieprijs gewonnen en zijn er plannen voor internationale expansie. Vol passie vertelt Jemuel over de succesformule van Zuivere Koffie, het ontstaan van, je plafond kennen als ondernemer, toekomstplannen en nog veel meer.

Duration:00:44:30

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Rob van den Dool met Yumeko de wereld slapend mooier maakt

3/14/2024
“Lekker in je bedje kan je impact maken!” stelt de oprichter van Yumeko Rob van den Dool, onze gast in deze podcastaflevering van Systeem op de Schop, waarin hij zijn sociaal ondernemersverhaal en persoonlijke motivatie belicht. Naast oprichter van Yumeko is Rob ook medeoprichter van de stichting War Child. Dit speelde mee in zijn motivatie om te gaan sociaal ondernemen, want hij was met War Child afhankelijk van financiers. Hierom was die op zoek naar een manier om meer inkomsten te genereren, zodat er meer impact gemaakt kon worden. Toen hij onderzoek deed naar de slaapindustrie trok hij een berenput open vol aan verhalen over dierenleed en vervuiling, waardoor hem duidelijk werd dat deze wereld toe is aan verandering. Daarom produceert Yumeko al jaren op een innovatieve en eerlijke manier alles wat te maken heeft met slapen en ontwaken, van matrassen tot aan badjassen. In deze aflevering vertelt hij nog meer over het ontstaan van Yumeko, hun missie, de relatief hoge prijs van hun producten en de rol die duurzaamheid daarin speelt, uitdagingen en kansen en de uitzonderlijke kwaliteit van de producten, waar Stefan en Leonie in ieder geval spontaan zin van kregen om te gaan slapen!

Duration:00:46:59

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Aaliyah Bochhah met Mama’s Koelkast culinair ondernemerschap stimuleert

2/14/2024
Vrouwen met een passie voor koken laten zien dat ze daar hun geld en onafhankelijkheid mee kunnen verdienen, dat is wat Aaliyah dagelijks doet met Mama's Koelkast. Ooit begon ze in Utrecht met één koelkast gevuld met eten van diverse mama's (zelfs zonder logo op de deur) en inmiddels is er een volwaardige winkel in de Jordaan van Amsterdam en helpt ze tientallen vrouwen met het opbouwen van een carrière waar ze van houden. In deze aflevering neemt Aaliyah ons mee over het ontstaan van Mama’s Koelkast, de rol die haar moeders overlijden hierin heeft gespeeld, hoe het concept zo’n succes is geworden, lessen die ze geleerd heeft op het gebied van impact maken met arbeidsparticipatie, de succesverhalen van mama’s die de Academy hebben gevolgd en de ambities die ze nog heeft met Mama’s Koelkast.

Duration:00:47:48

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Valyuu werkt aan een wereld waarin alle elektronica in gebruik is

12/14/2023
“De Status Quo veranderen van de refurbished electronic markt”, dat is het systeem die Ferhat Topuz – oprichter van Valyuu – op de schop neemt. Hij is te gast in de nieuwe podcastaflevering van Systeem op de Schop. Ferhat Topuz had tijdens zijn studie Architectuur een bijbaan in een T-Mobile winkel. Hier merkte hij dat klanten graag ook hun oude telefoon wilde inwisselen, maar hier geen passende optie voor was. Samen met zijn toenmalig collega en co-founder Arvin Esterabadi bedacht hij dat dit beter moest. “Er zitten ongelofelijk veel intemediars tussen de eerste verkoop van een product en het terecht komen bij een koper die het product uiteindelijk wil hergebruiken.”, vertelt Ferhat. Valyuu zorgt ervoor dat de producten een zo kort mogelijke afstand hoeven af te leggen, omdat dit van groot belangrijk is voor het milieu. 60% van de mensen hergebruikt hun elektronica niet, omdat de huidige services die bestaan te veel moeite kosten en de aangeboden producten niet altijd van goede kwaliteit zijn. Bij Valyuu verkoop je in slechts drie stappen je product. Je hoeft geen foto's of beschrijving toe te voegen en hoeft ook niet te onderhandelen voordat je een product kunt verkopen. Je stuurt je elektronica op naar Valyuu en zij doen al het werk voor jou. Beluister deze aflevering van Systeem op de Schop om meer te weten te komen!

Duration:00:41:41

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Darine El Houfi met Leren voor de Toekomst huiswerkbijles voor iedereen toegankelijk maakt

10/16/2023
“Zoveel mogelijk jongens en meisjes helpen met ondersteuning na schooltijd om het maximale uit zichzelf te halen”, dat is de missie waar Darine El Houfi – oprichter van Leren voor de Toekomst voor strijd. Darine El Houfi richtte 'Leren voor de Toekomst' op tijdens zijn studie met als doel om bijles voor iedereen toegankelijk te maken. Terwijl de meeste bijlesbedrijven 80/90 euro per maand rekenen, vraagt Leren voor de Toekomst slechts 40 euro per maand, en zelfs maar 20 euro per maand als ouders aantonen dat ze het niet kunnen betalen, dankzij subsidies en fondsen. Het doel is om bijles voor iedereen toegankelijk te maken. Als kind krijg je er een 'broer' of 'zus' bij, die niet alleen bijles geeft, maar bijvoorbeeld ook meegaat naar ouderavonden als ouders de Nederlandse taal niet goed beheersen of het schoolsysteem niet begrijpen. Darine's inzet voor de samenleving wordt opgemerkt en gewaardeerd. Hij werd zelfs uitgenodigd om met de koning te lunchen, samen met 99 andere mensen die zich inzetten voor de samenleving. De koning noemde hen 'de steunpilaren van de samenleving', en Darine beschreef dit als een magisch moment. We praten over dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:47:29

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Matthijs Westerwoudt met Wilder Land aan natuurherstel werkt

9/14/2023
“Ondernemen zonder een nieuw probleem te creëren”, dat is de reden dat Matthijs Westerwoudt samen met zijn vriend Daan van Diepen het bedrijf Wilder Land heeft opgericht. Wilder Land zet zich in voor natuurherstel. Hun reis begon met als missie: "super lekkere dingen te maken die super goed zijn voor de natuur”. Dit doen ze door gebruik te maken van Inheemse planten en grondstoffen van eigenbodem, waarvoor de boeren een eerlijke prijs krijgen en ze hierbij bijdragen aan de toekomst van ons ecosysteem. Wat van start ging met de verkoop van thee, groeide al snel uit tot een breed assortiment aan duurzame producten, ze verkopen nu onder meer ijsthee, Kombucha, pasta en zelfs bier! Wil je meer weten over het verhaal achter Wilder Land, hun missie voor natuurbehoud, hoe ze heerlijke producten maken die bijdragen aan onze toekomst en hoe ze naar de toekomst kijken? Luister dan nu naar de nieuwste aflevering van Systeem op de schop!

Duration:00:42:59

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Diem Do met CodeGorilla aan een inclusieve IT sector werkt

8/14/2023
Onrust en de wil om dingen te veranderen heeft er altijd al ingezeten bij Diem Do, oprichter van CodeGorilla. Met haar sociale onderneming wil ze het IT-ecosysteem veranderen, en hoe er in Nederland naar werk en talent wordt gekeken. Met hun unieke kijk en methodiek helpen ze een brede groep mensen — jong en oud, uit alle lagen van de samenleving of met bijvoorbeeld een migratieachtergrond — aan een baan in de IT. Natuurlijk is het leren van de technische know how belangrijk vertelt Diem, maar ook leer je bij CodeGorilla om een fijne collega te zijn. Ook daar horen vaardigheden bij. Diem weet dat de vraag naar IT-ers groot is, maar ook de vraag naar meer diversiteit en inclusie in organisaties is toegenomen. De vraag naar vrouwelijke IT-ers heeft ze daarbij ook zien toenemen. Zoveel zelfs, vertelt ze, dat ze er recent een apart bedrijf voor heeft opgericht. Soms met al meer vraag dan CodeGorilla, merkt ze op. We praten over dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:42:00

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Suzanne van Straaten met Sprinklr biodiversiteitsverlies tegengaat

7/14/2023
Plantenpakketjes, beplantingsplannen en cursussen via de e-mail. Dat zijn manieren waarop Suzanne met haar sociale onderneming Sprinklr mensen enthousiast maakt om met biologische planten aan de slag te gaan. En dat is nodig denkt ze. Als leek ontdekte ze een studie waaruit bleek dat 81 van de 84 planten die je vindt in een tuincentrum, pesticiden bevatten. Als het aan haar ligt, gaat dat systeem op de schop. Letterlijk en figuurlijk zaadjes planten om meer biologische planten om ons heen te krijgen. Planten hebben sowieso veel voordelen, vertelt Suzanne aan Stefan en Willemijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor verkoeling, wat met de toenemende klimaatverandering steeds belangrijk wordt. Ook kunnen planten regenwater opvangen. En niet te vergeten: de natuur doet bovendien heel al zonder tussenkomst van de mens. Daar mag meer waardering naar toe, vindt Suzanne. Dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:44:25

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Auke en Sander met DeWarmte de energietransitie versnellen

6/14/2023
Sander en Auke nemen naar eigen zeggen meerdere systemen op de schop. Vooral het systeem van de installatietechniek moet eraan geloven. Als duurzaam warmtebedrijf ontwikkelen, produceren en installeren zij namelijk warmteoplossingen. Gedreven vertellen de in Delft gevestigde ondernemers over wat nodig is om de energietransitie in een hogere versnelling te krijgen. Onder andere met hun unieke oplossing, die uit afvoerwater warmte haalt. In hun ogen zijn er drie uitdagingen om de energietransitie voor elkaar te krijgen, onder andere dat de kosten om geheel elektrisch te worden vaak een dure keus is. Naast de uitdagingen die zij schetsen, hebben ze ook visie op de toekomst van de energiesector waar we uitgebreid op ingaan. Inclusief tips voor startende ondernemers. Dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:46:23

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Ellen Brudet met Colourful Goodies laat zien dat perfectie niet bestaat

5/14/2023
In haar eigen woorden werkt Ellen Brudet met haar sociale onderneming Colourful Goodies aan systeemverandering. Daar verkoopt ze poppen met een andere huidskleur en diverse huidaandoeningen. Alles wat Ellen doet is bedoeld om te ‘normaliseren’, zoals ze het zelf noemt. Ze werkt aan ‘eerlijke diversiteit’, niet alleen maar meegaan met een trend. Want over diversiteit en inclusie wordt veel gesproken, maar doén we het ook consistent en blijft het ook een onderwerp? Beginnen met een bedrijf wat een missie heeft zoals die van Ellen: het gaat allesbehalve vanzelf. Niet voor niets is ze daarom al jaren bezig. Waar in het begin een kleine groep mensen om haar heen in haar ideeën geloofden, en waar ze ook veel weerstand onderweg tegenkwam, bouwden ze haar bedrijf langzaam uit. Met al haar ervaring heeft ze genoeg wijsheden en adviezen te delen, voor onder andere jonge ouders. Dit en meer in de deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:41:49

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Lorenzo en Pim met WEAR de sneakerindustrie verduurzamen

4/14/2023
Toen Lorenzo en Pim van WEAR elkaar ontmoetten, was er meteen een klik. Ze bedachten op den duur dat ze hun skills heel goed kunnen inzetten voor een eigen bedrijf. Zo begon het avontuur van WEAR: een sociale onderneming die tweedehands sneakers schoonmaakt en verkoopt. Met een winkel in de Rotterdamse Koopgoot, een werkplaats om gebruikte schoenen schoon te maken en een webshop, timmeren ze hard aan de weg om tweedehands sneakers voor steeds meer consumenten een serieus alternatief te maken. Achter de verkoop van pre-loved sneakers gaat een wereld aan uitdagingen schuil, waar de Lorenzo en Pim in deze podcast uitgebreid over vertellen. Bijvoorbeeld hoe ze ontdekten dat nieuwe binnenzooltjes in gebruikte sneakers essentieel zijn, hoe je werkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en hoe je het contact met je werknemers behoudt als je bedrijf groeit als kool. Dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:49:15

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Raphaël Nouwen met Untapped Talents zo snel mogelijk mensen met een vluchtachtergrond aan het werk helpt

3/14/2023
Na zijn loopbaan bij Triodos Bank begon Raphaël met Untapped Talents: een sociale onderneming die mensen met een vluchtachtergrond helpt aan een betaalde baan. Het is Raphaël zijn visie om mensen zo snel mogelijk aan een baan te helpen, dus als ze nog in een AZC wonen en voordat ze statushouder zijn. Juist in deze fase kan het verschil gemaakt worden volgens hem. Maar de bureaucratie werkt dit enorm tegen. Dit werd recentelijk duidelijk in het grote verschil tussen de arbeidsparticipatie van mensen uit Oekraïne en statushouder uit andere landen zoals Syrië. Hoe kan dat beter en welke tips heeft hij voor werkgevers die met mensen met een vluchtachtergrond willen werken? En uiteraard staan we ook even stil bij het financieringsklimaat voor sociale ondernemingen, iets waar Raphaël vanuit zijn vorige rollen veel kennis van heeft. Dit en meer in de deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:47:28

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Yoni het taboe op menstruatie doorbreekt

12/18/2022
Te gast in deze aflevering is Mariah Mansvelt Beck, één van de oprichters van Yoni. Zij zijn een groeiend collectief menstruatieproducten gemaakt met de overtuiging dat het tijd is om open te zijn. Tijd om onze verhalen te delen, en om beter te zorgen voor onze lijven die menstrueren. Yoni wil het taboe rondom menstruatie doorbreken en voegt tegelijkertijd meer duurzame opties toe aan het schap. Ze groeien mee met vragen die spelen bij vrouwen door bijvoorbeeld samen te werken met Rozanne Hertzberger aan een onderzoek waarbij ze een probiotica gaan ontwikkelen. Wat zijn de verdere ambities van Mariah met Yoni? En ziet ze verandering ontstaan bij grote bedrijven als het gaat om menstruatieproducten? Luister snel deze aflevering en kom achter de antwoorden op deze vragen!

Duration:00:45:13

Ask host to enable sharing for playback control

Hanna Verboom over hoe Cinetree met verhalen verschil maakt

12/5/2022
Hanna richtte eind 2014 Cinetree op vanuit haar geloof in de kracht van goede verhalen. Daarnaast zet ze zich al jaren in voor sociale en duurzame projecten via haar stichting Get it Done. Samen met experts uit de filmwereld maakt Cinetree een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiest daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken. Met film gedreven campagnes zoals #uitdeschaduw over mental health zetten ze kijkers aan tot een vorm van actie. Door samen te werken met missie-gedreven merken, bedrijven en NGO’s bereiken ze zoveel mogelijk mensen. Wat moet er volgens Hanna veranderen in de mediawereld die nog erg traditioneel is en hoe ziet ze de toekomst van haar eigen sociale onderneming Cinetree? Je hoort het in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Duration:00:45:58

Ask host to enable sharing for playback control

David en Jasper over hoe Social Capital de arbeidsmarkt inclusiever maakt

9/19/2022
David Jansen en Jasper Kool bundelen hun krachten in Social Capital. Hun droom is om voor iedereen met een arbeidsbeperking die wil werken een betaalde baan te vinden. De belangrijkste kernwaarde binnen het bedrijf luidt als volgt; “Als je doet wat je leuk vindt, komt de rest vanzelf”. Social Capital is ontstaan vanuit een gedeelde visie van Heineken Nederland en twee elkaar aanvullende sociale ondernemingen: Happy Tosti en Milieuwerk. We bespreken onder andere de uitdagingen bij het bundelen van deze bedrijven, de rol van de overheid en de financiering rondom sociale ondernemingen.

Duration:00:50:20

Ask host to enable sharing for playback control

Yasmina Khababi van Freshtable: ”Ik zou niet mijn brood willen verdienen zonder iets goeds terug te doen”

7/24/2022
Yasmina Khababi van bezorgservice en sociale onderneming Freshtable gaat rond de tafel met Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop voor de 24ste aflevering van Systeem op de Schop. Met Freshtable maakt Yasmina op verschillende manieren impact, door statushouders te ondersteunen en werk te bieden met het bereiden van lekkere, duurzame én betaalbare maaltijden. Maar hoe kwam deze sociale ondernemer op het idee om Freshtable op te richten? In deze aflevering vertelt Yasmina over wat haar drijfveren zijn en hoe zij met Freshtable teruggeeft aan de maatschappij. Zo vertelt Yasmina meer over haar meest recente reis naar Libanon, waar Freshtable veel inspiratie voor hun gerechten vandaan haalt. Maar Freshtable zou Freshtable niet zijn zonder iets goeds terug te doen. Hiermee markeert Libanon tegelijk ook Freshtable’s eerste internationale shared meal project. Hoe heeft Yasmina dit project ervaren? Wat zijn de toekomstplannen voor Freshtable? Je hoort er meer over in deze aflevering! In deze podcast hoor je de trailer van de podcast Voer voor Verandering van DRIFT, the Dutch Research Institute for Transitions. Hoe breng je fundamentele verandering tot stand? Leer te kijken op de ‘transitiemanier’ en neem een kijkje op: https://drift.eur.nl/nl/

Duration:00:41:28

Ask host to enable sharing for playback control

Annet van Otterloo over hoe de Afrikaanderwijk Coöperatie de buurteconomie versterkt

6/13/2022
In de 23ste aflevering van Systeem op de Schop is Annet van Otterloo, initiatiefnemer van de Afrikaanderwijk Coöperatie, te gast. Zij gaat in gesprek met Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop over het opzetten van dit bewonersinitiatief en de impact die zij daarmee maken in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Annet vertelt over hoe de Afrikaanderwijk Coöperatie is uitgegroeid tot het succes dat het nu is. Zo heeft de coöperatie al meer dan 150 mensen aan werk geholpen en heeft het veel wijkbewoners een zinvolle en plezierige tijdsbesteding gegeven. Bovendien levert de coöperatie al jarenlang een bijdrage aan het oplossen van de wijkproblematiek. Hiervoor hebben Annet en haar team veel stappen moeten zetten en uitdagingen zien te overwinnen. Hoe is de samenwerking met de gemeente? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe creëer je verbinding in de wijk en zorg je ervoor dat de juiste mensen worden bereikt? En hoe krijgen zij van het initiatief? Luister deze aflevering om meer te weten te komen over dit bewonersinitiatief en haar activiteiten en krijg antwoord op al deze vragen!

Duration:00:40:33

Ask host to enable sharing for playback control

Special: tien jaar sociaal ondernemerschap in Nederland met Mark Hillen en Willemijn Verloop

5/27/2022
In deze Systeem op de Schop special gaat Stefan Panhuijsen in gesprek met onze Social Enterprise NL oprichters Willemijn Verloop en Mark Hillen. Tien jaar geleden in 2012 gingen Willemijn en Mark naar de notaris om Social Enterprise NL officieel te maken. Wat begon met een groep van 50 enthousiaste ondernemers is Social Enterprise NL nu inmiddels uitgegroeid tot dé aanjager van de social enterprise beweging. Maar wat ging daaraan vooraf? Hoe hebben Mark en Willemijn elkaar gevonden? Naast de origin story van Social Enterprise NL hebben Stefan, Mark en Willemijn het over het belang van impact first. Wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk als beweging? Welke rol spelen kapitaal en de overheid hierin? En wat hopen Mark en Willemijn voor het sociaal ondernemerschap in de toekomst? Is Social Enterprise NL dan nog wel nodig? Het komt allemaal langs in deze Systeem op de Schop Special, dit wil je niet missen!

Duration:00:37:59

Ask host to enable sharing for playback control

Michel Scholte van True Price over hoe je als ondernemer, activist en adviseur de echte prijs laat zien

4/28/2022
In de 21e aflevering ontvangen Stefan en Willemijn Michel Scholte, oprichter van True Price en Impact Institute, op het kantoor van Social Enterprise NL in MidWest. Als ‘Minister van de nieuwe economie’, vertelt Michel meer over de “perverse realiteit dat het als ondernemer nog altijd goedkoper is om te vervuilen en uit te buiten dan het in de eerste plaats goed doen”. Door middel van de diensten van True Price en Impact Institute wil Michel dan ook meer transparantie creëren in de markt. Hier gaat het vooral om het bewustzijn creëren over de maatschappelijke kosten van producten. Neemt Michel daarin een rol aan als ondernemer, activist of adviseur? Hij weet er raad mee en vertelt hoe True Price en Impact Institute via hun diensten anderen advies geven en sturen op deze maatschappelijke transparantie en inclusiviteit. Maar hoe creëer je zo’n transparant systeem? Wat is impact dan precies? Hoe zet je aan tot verandering naar een systeem dat is gericht op brede welvaart? En hoe speelt de politiek hier een rol in? Aldus, grote vraagstukken waar True Price en Impact Institute voor staan. Michel deelt zijn visie en hoe hij bijdraagt aan een eerlijkere, transparantere en meer representatieve wereld.

Duration:00:43:36