Viktigste Leder-logo

Viktigste Leder

Education Podcasts

En podcast om ledelse i skole og barnehage.

Location:

United States

Description:

En podcast om ledelse i skole og barnehage.

Language:

Norwegian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Digitale verktøy i opplæringen: Hvem var det som mistet hodet?

5/8/2024
Skolen trenger en satsning på læremidler, både fysisk og digitale læremidler. Det er ingen motsetning sier Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet og Elevorganisasjonen i en helt ny episode av podkasten Viktigste leder. De fortsetter med en appell til politikere og beslutningstakere; Ipaden eller pcen har ikke skylden for at skoleresultatene blir dårligere. Debatten har blitt for tilspisset og Elevorganisasjonen, KS, FUG, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet har skrevet brev til Utdanningskomiteen på Stortinget. I podkasten i dag møter du Utdanningsforbundets 2. nestleder Thom Bjørnar Jambak, påtroppende leder i Elevorganisasjonen Madelen Kloster og rektor på Jar skole og leder av Skolelederforbundet i Bærum. Alle har et sterkt ønske om at debatten om læremidler må komme på riktig spor og det kreves en satsning på skole.

Duration:00:38:56

Ask host to enable sharing for playback control

Enighet i kommunal sektor: Hva betyr det for oss?

5/2/2024
Forhandlingene i kommunal sektor kom i havn innen fristen, men i statlig sektor og Oslo kommune ble det brudd mellom partene. Hva var det vi fikk gjennom i KS-området, og hvordan påvirker det de lokale forhandlingene? Forbundsleder Stig Johannessen var med i YS' forhandlingsutvalg. Han forklarer hva resultatet betyr for Skolelederforbundet.

Duration:00:12:25

Ask host to enable sharing for playback control

Det vi så, var et svik mot barna

4/23/2024
Ser skolen og barnehagen de barna som trenger det mest? Tidligere barne- og familieminister og byråd for skole i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, har nylig skrevet boken "Det vi så, var et svik mot barna". Her tar hun et oppgjør med et offentlig byråkrati og institusjoner som ikke klarer å ta vare på de barna som trenger det mest. Hun etterlyser et fungerende lag rundt barna, kompetanse og medmenneskelighet hos lærere, ledere og alle andre som jobber i skole og barnehage.

Duration:00:43:38

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan forholder vi oss til kunstig intelligens?

4/9/2024
Kunstig intelligens er ikke til å komme bort fra – fremtiden er allerede her. Morten Goodwin er en av landets fremste eksperter på kunstig intelligens. Han kommer rett fra Kulturskolens Lederkonferanse til Skolelederforbundets podkaststudio for å dele noen tanker om hvor vi er på vei, ikke minst på utdanningsfeltet.

Duration:00:35:52

Ask host to enable sharing for playback control

Mobilpause på Nydalen skole

3/26/2024
Debatten om mobil og skjermbruk i skolen raser, og meningene er mange, blant både lærere, ledere og foreldre. På Nydalen skole tok de grep for å finne en felles praksis og samordne mobilbruken i klassene. Løsningen de kom fram til, kalte de mobilpause. Mobilpauseordningen gjorde slik at de unngikk kategorisk påbud eller forbud mot skjerm og ivaretok medvirkningen og lærerens pedagogiske autonomi. Rektor Linn Siri Jensen forteller om ordningen og prosessen i forkant.

Duration:00:24:55

Ask host to enable sharing for playback control

Hva vet vi om effekten av folkehelse og livsmestring?

3/5/2024
"Folkehelse og livsmestring er et tverrfaglig tema i skolen som skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg", heter det i overordnet del. Målet er klart, men ikke hvordan man skal komme dit, og her vet vi at det store forskjeller. Forskningen på effekten av skolereformer er mangelfull. Derfor har vi invitert Egil Nygaard fra HeaLS, som jobber med å undersøke effekten av innføringen av folkehelse og livsmestring, til å fortelle om prosjektet.

Duration:00:32:53

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan håndterer skoleledere langvarige 9A-saker?

2/20/2024
Mange av Skolelederforbundets medlemmer er godt kjent med Opplæringslovens kapittel 9A, som omhandler elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø. Nedfelt i loven er også skolens aktivitetsplikt når 9A-saker meldes inn. Disse sakene kan være langvarige og belastende for alle de involverte. Hvordan takler rektorene disse sakene? Hvilke konsekvenser har de for den enkelte, og hva er det egentlig som gjør dem så vanskelige? Kristin Belt Skutlaberg leverte nylig en doktoravhandling om slike langvarige 9A-saker sett fra rektors ståsted. Hun er ukens gjest.

Duration:00:49:21

Ask host to enable sharing for playback control

The Final Countdown?

2/6/2024
Kunstig intelligens, apatiske elever, behov for ny kompetanse og polarisering – Hvordan møter vi fremtidens utfordringer i skolen? Boris Jokic er leder for Institutt for samfunnsvitenskap i Zagreb. Han ledet også arbeidet med Kroatias utdanningsreform, som i 2016 førte til store protester i gatene. Han har forsket på holdningene til blant annet elever og lærere, og han advarer om hvordan vi møter noen av disse megatrendene.

Duration:00:39:46

Ask host to enable sharing for playback control

Høringskonferanser for Kvalitetsutviklingsutvalget

1/23/2024
Hovedinnstillingen til Kvalitetsutviklingsutvalget er levert, og nå skal den ut på høring. Men først arrangeres det høringskonferanser over hele landet. Det betyr at Bjørn Furulund er tilbake i podkasten for å ta oss med gjennom alt som har skjedd siden sist. Blant temaene utvalget har hatt på bordet er Elevundersøkelsen, rapporteringsrutiner og kompetanseutvikling.

Duration:00:29:02

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan ble Lyngen kommune best i nord?

1/9/2024
På ett år klatret Lyngen kommune 94 plasser på kommunebarometeret. Ifølge Kommunal Rapport er satsing på oppvekst og utdanning forklaringen. Vi har fått besøk av rektor Tone Iversen og kommunalsjef for oppvekst og kultur Anette Holst. De deler hvordan langsiktighet, tett samarbeid, tillit og lydhørhet har bidratt til å gjøre Lyngen til en kommune der folk har lyst til å komme og bosette seg etter endt utdanning.

Duration:00:38:09

Ask host to enable sharing for playback control

Hva vet vi egentlig om barn og unges skjermbruk?

12/26/2023
Før jul la Skjermbrukutvalget frem to temanotater om barns skjermbruk i skolen og hjemme. Utvalget har sett nærmere på læring, men også på utvikling, psykisk helse og søvn for barna. Utvalget konkluderer blant annet at elevene leser lengre tekster dårligere på skjerm og at særlig elever med lave leseferdigheter opplever størst negative effekter av lesing på skjerm. Robert Steen har ledet utvalget, og han er ukens gjest.

Duration:00:48:15

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan transformere tillitsreformen fra prat til praksis?

12/12/2023
Regjeringens tillitsreform er vedtatt på høyeste hold, men den forventes å vokse opp nedenfra. Men hva er det man vil at skal skje? Og hvordan skal vi komme dit hvor noe begynner å skje? Kjell Arne Røvik er en av programleder Alf Aschims store helter. Han har tatt et dypdykk i den besværlige implementering av tillitsreformen.

Duration:00:29:08

Ask host to enable sharing for playback control

Tillitsbasert ledelse, handlingsrom og kontroll

11/28/2023
Regjeringen har innført en tillitsreform, men hva ligger egentlig i dette? Hvor går grensene mellom den tilliten vi viser og den kontrollen vi trenger? Hvordan defineres handlingsrommet vi har behov for? Filosof Einar Øverenget har studert forholdet mellom disse begrepene og hva de betyr for oss som driver med skoleledelse. Han er ukens gjest.

Duration:00:37:11

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan forholder vi oss til kunstig intelligens?

11/14/2023
ChatGPT og generativ kunstig intelligens setter skolen på prøve. Hvordan kan vi som skoleledere møte utfordringene fra denne nye teknologien? Professor Eyvind Elstad har skrevet boken "Læreren møter ChatGPT", der han ser nærmere på positive og negative sider ved bruk av denne nye teknologien i skolen. Han er ukens gjest i Viktigste Leder.

Duration:00:35:14

Ask host to enable sharing for playback control

Hva betyr den nye opplæringsloven for elevene?

10/31/2023
I kapittel 10 av den nye opplæringsloven styrkes elevenes rettigheter. Samtidig pålegges de en plikt til å delta aktivt i opplæringen. Elevorganisasjonens leder Petter Andreas Lona har satt seg godt inn i loven. Hva betyr loven i praksis for elevene? Og hvordan opplever EO endringene som er gjort?

Duration:00:22:56

Ask host to enable sharing for playback control

Hva kan vi lære av Skolelederens historie?

10/17/2023
I sitt doktorgradsarbeid har Rikke Sundberg lest 15 årganger med Skolelederen, samt en rekke offentlige publikasjoner og dokumenter. Hun tar oss med på en historietime om skolelederrollens utvikling fra nittitallet til i dag, fra "den fremste blant likemenn til en den som løfter det kollektive". Hva har hun lært av dette arbeidet, og hva betyr det for fremtidens skolelederrolle?

Duration:00:38:24

Ask host to enable sharing for playback control

Hva slags ledelse krever fagfornyelsen?

10/3/2023
Under kunnskapsløftet etterlyste man tydelige og kraftfulle ledere som verken føyer seg eller gir etter. Dette er en ganske annen ledertype enn det legges opp til i fagfornyelsen. Eirik J. Irgens er en av nestorene innen norsk skoleforskning. Han setter denne lederrollen i en historisk kontekst, og trekker opp en linje fra Pisa-sjokket og amerikansk management-ideologi til fremtidens skolelederrolle.

Duration:00:37:16

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan lede Norges største videregående skole?

9/19/2023
Harald Møller er rektor på Sandefjord vgs. Med over 2000 elever og nesten 400 ansatte er det Norges største. Hvordan får han medarbeiderne til å samarbeide? Hvordan organiserer han ledergruppa? Og ikke minst, hva er viktigst når du skal lede en skole med så mange elever?

Duration:00:27:34

Ask host to enable sharing for playback control

Hvordan få til et godt hjem-skole-samarbeid?

9/5/2023
Hvordan kan vi bygge et godt samarbeidsklima med foreldrene? Hva kan vi som skoleledere gjøre for å få et aktivt FAU som forstår hvor viktig de er for elevenes skolehverdag? Marius Chramer er avtroppende leder i Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG). I en årrekke har han jobbet for å få lærere og foreldre til å spille på lag. Han er ukens gjest.

Duration:00:36:53

Ask host to enable sharing for playback control

Er vi styrt eller støttet?

8/18/2023
På Arendalsuka la vi frem vår nye forskningsrapport om norske rektorers handlingsrom. Rapporten er oppsiktsvekkende og peker blant annet på store utfordringer med toppstyring og manglende oppgave- og rammeavklaringer. Vi har fått besøk av Linda Hye og Morten Øgård fra SAKOM, som er to av forskerne som står bak rapporten. De forteller om sine bekymringer for rektorrollens fremtid. Rapporten kan lastes ned på Skolelederforbundets hjemmesider.

Duration:00:32:25