GENFORTALT  - NORDJYLLAND-logo

GENFORTALT - NORDJYLLAND

History Podcasts

Lokalhistorien fortalt gennem menneskeskæbner - med fiktionens virkemidler, spændende eksperter og et ambitiøst lydunivers.

Location:

United States

Description:

Lokalhistorien fortalt gennem menneskeskæbner - med fiktionens virkemidler, spændende eksperter og et ambitiøst lydunivers.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Genfortalt Halland - frihed & forløsning (episode 2)

12/6/2022
Den danske forfatter Maja Elverkilde har i 10 år været i gang med et “livstils-eksperiment”. Det foregår i Sverige - og det er der en række meget vigtige grunde til. Det handler blandt andet om at begrænse den plads, man tager, for at få mere af den. Vi udforsker Majas liv og hvordan hendes kunst påvirkes af hendes svenske liv. Vi taler om at sætte spor eller ej. Vi taler om svenskernes syn på hendes livsstil Og så taler vi om kampen mellem nationalstater. Det er hvad vi undersøger i Genfortalt Halland - frihed & forløsning. Og på vejen besøger vi et af de steder, der om noget er symbolet på, hvorfor massive mængder af mennesker i 1800-tallet tog rejsekisten på nakken og søgte mod grønnere græsgange. Gæst: Maja Elverkilde. Redaktion: Katrine Hartmann & Rebekka Johanne Knudsen. Musikken er fra Freesound.org. Serien er støttet af Fonden for dansk-svensk samarbejde og Svensk-danska Kulturfondet. Gå på jagt i historien Denne episode bygger på vores besøg hos og samtale med forfatter Maja Elverkilde i hendes midlertidige hjem i Halland og på Maja Elverkildes forfatterskab. Men vi har også besøgt en række lokaliteter og gravet i lokalhistorien for bedre at forstå det område, Maja i disse år lader sig inspirere af. Her er vores bedste tips til selv at udforske området og historien omkring Halland, som vi har brugt i denne episode: Danska Fall ved Simlångsdalen. Et vidunderligt, naturskønt sted med flotte vandreture og mulighed for noget af Sveriges bedste creek trekking. Og med en grufuld historie, der handler om Danmark og Sveriges til tider konfliktfyldte relation. I øvrigt hed Simlångsdalen oprindeligt Breared, men skiftede navn på grund af en meget populær roman fra 1903 af forfatteren Fredrik Ström. LitteraturkartanhosLitteraturbankenHer finder man blandt andet uddrag af Fredrik Ströms roman, hvis man zoomer ind på Simlångsdalen. Det lokalhistoriske samlingsværk “Gränsland Halland”fra 2022 om Hallands udvikling gennem tiderne. Her er der en fin gennemgang af de mange kontroverser mellem Halland og Danmark og en masse spændende om hallandske skikke, litteratur og kunst. Og så selvfølgelig: Læs Maja Elverkildes bøger. De kan alle sammen findes viamajaelverkilde.com.

Duration:00:28:31

Ask host to enable sharing for playback control

Genfortalt Halland - fremmedgørelse & flugt (episode 1)

12/5/2022
I de her år finder man, især i den sydlige del af Sverige en særlig form for dansk undergrundsbevægelse. Det er mennesker, der på forskellige måder har slået op med hamsterhjulet, og som eksperimenterer med en anden måde at leve på. De er en ny slags emigranter, der ligesom tidligere tiders udvandrere fra Sverige mod Amerika og Danmark, har ét brændende ønske: Frihed til at gøre noget andet. De skaber og fornyer også de stærke bånd, der altid har været mellem vores lande. Én af dem er den danske forfatter Maja Elverkilde. For 10 år siden rammer Maja et lavpunkt i sit liv. Ad snirklede omveje bringer det hende til den yurt i Halland, hvor hun i dag lever og skriver. Kan det, der engang var kendt som “Forbuds-Sverige”, levere en kur mod den utilpashed, som så mange efterhånden føler ved den moderne samfundsmodel? Det undersøger vi i Genfortalt Halland - fremmedgørelse & flugt. Og på vejen besøger vi et af de steder, der om noget er symbolet på, hvorfor massive mængder af mennesker i 1800-tallet tog rejsekisten på nakken og søgte mod grønnere græsgange. Gæst: Maja Elverkilde. Redaktion: Katrine Hartmann & Rebekka Johanne Knudsen. Musikken er fra Freesound.org. Serien er støttet af Fonden for dansk-svensk samarbejde og Svensk-danska Kulturfondet. Gå på jagt i historien Denne episode bygger på vores besøg hos og samtale med forfatter Maja Elverkilde i hendes midlertidige hjem i Halland og på Maja Elverkildes forfatterskab. Men vi har også besøgt en række lokaliteter og gravet i lokalhistorien for bedre at forstå det område, Maja i disse år lader sig inspirere af. Her er vores bedste tips til selv at udforske området og historien omkring Halland, som vi har brugt i denne episode: Mästocka Ljunghed. Et af de få tilbageværende eksempler på, hvordan store dele af Halland så ud for 150-200 år siden. Smukt, men også et barskt landskab at skulle være bonde i. Vil du vide mere om, hvorfor så mange mennesker fra Halland tog den farlige tur til Amerika, så kan du besøge Udvandrermuseeti Växjo eller måske Bollaltebyggetuden for Knäred. Her får man et levende indtryk af, hvordan mennesker levede på det tidspunkt. Og her findes i øvrigt også lynghede, der dyrkes på traditionel vis af frivillige. BesøglitteraturkartanhosLitteraturbanken. Her kan du dykke ned i den svenske skøn-og faglitteratur, der er skrevet om en række lokaliteter i Halland. LæsVilhelm Mobergs “Udvandrerne”eller se filmen. Fantastiske værker om de svenske udvandrere. Læs det lokalhistoriske samlingsværk “Gränsland Halland”om Hallands udvikling gennem tiderne. Og så selvfølgelig: Læs Maja Elverkildes bøger. De kan alle sammen findes via majaelverkilde.com.

Duration:00:22:09

Ask host to enable sharing for playback control

Prolog

8/12/2022
Den her podcast handler om en af de vildeste perioder i vores historie: En tid hvor selveste Kongen var dybt involveret i omfattende sørøvervirksomhed. Og trak tusinder af helt almindelige mennesker med sig. Det er også en historie, der udspiller sig i et af de vildeste områder i Danmark. Et ørkenlandskab, præget af dyb, dyb fattigdom, hvor kun de allersejeste kunne overleve. Hør hvordan vi har gjort her.

Duration:00:03:57

Ask host to enable sharing for playback control

Trailer. Når en kaper går i land

8/12/2022
Den unge nordmand, Peter Jakob Larssen, er lige blevet forfremmet til kaptajn for en farlig mission: Han skal lede en konvoj, der sejler korn fra Danmark til Norge. Året er 1808, Englandskrigen raser, og Norge er på hungersnødens rand. Missionen ender helt galt, og Peter Jakob beslutter sig for at tage hævn over de mennesker, der har ydmyget ham og hans land. Hævntogtet ender et sted, som ingen på forhånd kunne have gættet! Episoden er den første i serien Genfortalt Nordjylland, der er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807. Produceret af Genfortalt Podcast i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum.

Duration:00:00:45

Ask host to enable sharing for playback control

Episode 1. Når en kaper går i land

8/12/2022
Peter Jakob Larssen, en ung, ambitiøs nordmand fra en velhavende skipperfamilie, er lige blevet forfremmet til kaptajn på en farlig mission: Han skal lede en konvoj, der sejler korn fra Danmark til Norge. Året er 1808, Englandskrigen raser, og Norge er på hungersnødens rand. Missionen ender helt galt, og Peter Jakob beslutter sig for at tage hævn over de mennesker, der har ydmyget ham og hans land. Hævntogtet ender et sted, som ingen på forhånd kunne have gættet! Episoden er den første i serien GENFORTALT - Nordjylland, der er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen fra 1807-1814. Med som gæst i denne episode er Jan Hammer Larsen, marinarkæolog og historiker fra Nordjyllands Kystmuseum. Facts eller fake news? Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten! Episoden om Peter Jakob Larssen er - udover vores samtaler med eksperter fra Nordjyllands Kystmuseum - blandt andet baseret på bøger som “Historien om en kaperkaptajn - i krig og kærlighed” af Inger Grund Petersen, Anders Bloksgårds artikel om “Statsautoriseret sørøveri i Vendsyssel” i Vendsyssel Årbog, 2000, “Nordjylland under Englandskrigen” af blandt andre Henrik Gjøde Nielsen fra Nordjyllands Kystmuseum samt “Sørøvere på Kongens bud” af Niels Bjørn Hansen. Alt sammen læseværdige og underholdende sager. Tag på podwalk I episoden fortæller vi om steder, der havde betydning for Peter Jakob Larssens historie. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder: Sæby kirke Sæby Museum Understed KirkeKrudtårnetMerdøgård

Duration:00:30:24

Ask host to enable sharing for playback control

Trailer. James Macdonald - reddet af fjenden

8/12/2022
Under en iskold novemberstorm i 1808, strander James MacDonald med skibet The John ud for Skagen. Han er eneste passager på skibet, siger, han kommer fra Skotland, og at han er præst. Men kan man stole på, hvad han fortæller? For hvad laver en præst fra England i Danmark midt under Englandskrigen? For James MacDonald bliver strandingen ved Skagen begyndelsen på en dramatisk, ydre såvel som indre, rejse. Serien Genfortalt Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807. Podcasten er produceret af Genfortalt Podcast i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum.

Duration:00:00:54

Ask host to enable sharing for playback control

Episode 2. James Macdonald - reddet af fjenden

8/12/2022
Under en iskold novemberstorm i 1808, strander James MacDonald med skibet The John ud for Skagen. Han er eneste passager på skibet, siger, han kommer fra Skotland, og at han er præst. Men kan man stole på, hvad han fortæller? For hvad laver en præst fra England i Danmark midt under Englandskrigen? For James MacDonald bliver strandingen ved Skagen begyndelsen på en dramatisk, ydre såvel som indre, rejse. Serien GENFORTALT - Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807. Med som gæst i denne episode har vi historiker Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum. Facts eller fake news? Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten! Både episode 2 og 3 handler om James Macdonalds forunderlige rejse som krigsfange gennem Danmark. Det meste af episoderne bygger på James Macdonalds egne optegnelser, som er blevet udgivet i “Samlinger til Jysk Topografi og historie” under titlen “Travels through Denmark and part of Sweden during the winter and spring during the present year 1809”. En anden version kan findes i artiklen “The reverend James Macdonald: "An opinionated traveller in Denmark and Sweden” af Harry D. Watson. Der er også masser af spændende viden at hente i Jens Thidemann udgivelse “Sæby - en af Danmarks mådeligste flækker” Podwalk I episoden fortæller vi om nogle af de steder, James Macdonald kom forbi - og som han havde en mening om. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder i Skagen: Skagen RevSolnedgangspladsenBatterivejNordstrand ÅlbækDamstederne Kystmuseet i Skagenden fattige fiskers hus Skagen Museum

Duration:00:32:29

Ask host to enable sharing for playback control

Trailer. James Macdonald - reddet af fjenden II

8/12/2022
Den skotske præst James MacDonald er på vej ned gennem Nordjylland. Året er 1808 og James er engelsk krigsfange efter at han i november strandede ved Skagen med det skib, han var passager på. James har mistænkeligt mange forbindelser blandt samfundets spidser i Danmark. Er han bare dygtig til at få venner, eller kan der være noget helt andet på spil? Men selv for en mand af James MacDonalds kaliber er det en barsk og ikke mindst livsfarlig omgang at skulle rejse ned igennem Nordjylland på vejen mod Krigsretten i København. Serien Genfortalt Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Duration:00:01:03

Ask host to enable sharing for playback control

Episode 3. James Macdonald - reddet af fjenden II

8/12/2022
Den skotske præst James MacDonald er på vej ned gennem Nordjylland. Året er 1808 og James er engelsk krigsfange efter at han i november strandede ved Skagen med det skib, han var passager på. James har mistænkeligt mange forbindelser blandt samfundets spidser i Danmark. Er han bare dygtig til at få venner, eller kan der være noget helt andet på spil? Men selv for en mand af James MacDonalds kaliber er det en barsk og ikke mindst livsfarlig omgang at skulle rejse ned igennem Nordjylland på vejen mod Krigsretten i København. Serien GENFORTALT - Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807. Med som gæst i denne episode har vi historiker Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum. FACTS ELLER FAKE NEWS Både episode 2 og 3 handler om James Macdonalds forunderlige rejse som krigsfange gennem Danmark. Det meste af episodenerne bygger på James Macdonalds egne optegnelser, som blev udgivet i “Samlinger til Jysk Topografi og historie” under titlen “Travels through Denmark and part of Sweden during the winter and spring during the present year 1809”. En anden version kan findes i artiklen “The reverend James Macdonald: An opinionated traveller in Denmark and Sweden” af Harry D. Watson. Der er også masser af spændende viden at hente i Jens Thidemanns udgivelse “Sæby - en af Danmarks mådeligste flækker” Skab en Podwalk I episoden fortæller vi om nogle af de steder, James Macdonald kom forbi - og som han havde en mening om. (det havde han om det meste, og der er meget mere sjov at hente i hans beretninger. Det kan virkelig godt betale sig at læse dem!) Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder: Pindborggade Sæby Museum

Duration:00:28:51

Ask host to enable sharing for playback control

Trailer. Strandinger er liv

8/12/2022
Niels Lindgaard er en vigtig mand på Læsø. Han er leder af Læsøs frivillige kystmilits, der, her på kanten af Englandskrigen, står til at få en vigtig rolle. Men han er også strandingskommissær, og tager sig af, at alt går rigtigt til, når et skib strander ved Læsø. Det sker heldigivis tit - for på Læsø er strandinger liv. De giver penge i kassen - og nyt blod til øen....Men de giver også mange forviklinger! En novembernat i 1803 strander 14 skibe på én gang rundt om Læsø. Det sætter gang i en kæde af begivenheder, der fletter Niels Lindgaards skæbne sammen med den gæve Læsøkvinde, Petrine Larsensdatters... Genfortalt Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Duration:00:01:11

Ask host to enable sharing for playback control

Episode 4. Strandinger er liv

8/12/2022
Niels Lindgaard er en vigtig mand på Læsø. Han er leder af Læsøs frivillige kystmilits, der, her på kanten af Englandskrigen, står til at få en vigtig rolle. Men han er også strandingskommissær, og tager sig af, at alt går rigtigt til, når et skib strander ved Læsø. Det sker heldigvis tit - for på Læsø er strandinger lig med liv. Strandinger giver penge i kassen, nyt blod til øen - og masser af forviklinger! En novembernat i 1803 sætter en række strandinger gang i en kæde af begivenheder, der fletter Niels Lindgaards skæbne sammen med den gæve Læsøkvinde, Petrine Larsensdatters... GENFORTALT - Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen fra 1807-1814. I denne episode har vi besøg af både Lili Jepsen og Simon Kyhn-Madsen fra Læsø Museum, for at gøre os klogere på Læsø på den tid. Facts eller fake news? Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten! Vi har i denne episode især lænet os op ad Arnt Jerup Wiis’ bog “Kanoner, krudt og kugler”, bogen “Nordjylland under Englandskrigen”, Læsø Museums årsskrifter som er sjove at læse og så Achton Friis beretninger om “De danskes land”. Skab din egen Podwalk I episoden fortæller vi om nogle af de steder, som spillede en rolle på Læsø i perioden. Flere af dem findes stadig i dag, og du kan selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder: Læsø kunstfestival, h Jens Hesselholt Horneks OddeLæsø museum

Duration:00:34:35

Ask host to enable sharing for playback control

Trailer. Krigen, kvinder og krikkerne

8/12/2022
Da 100 jægersoldater går i land på Læsø i sommeren 1808, vender det op og ned på øens liv. Ikke mindst på livet for Petrine Larsensdatter og strandingskommissær Niels Lindgård. Men også de nytilkomne får vendt grundigt rundt på deres forestillinger om, hvordan livet bør være. Genfortalt Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Duration:00:01:08

Ask host to enable sharing for playback control

Episode 5. Krigen, kvinderne og krikkerne

8/12/2022
Da 100 jægersoldater går i land på Læsø i sommeren 1808, vender det op og ned på øens liv. Ikke mindst på livet for Petrine Larsensdatter og strandingskommissær Niels Lindgård. Men også de nytilkomne får vendt grundigt rundt på deres forestillinger om, hvordan livet bør være. GENFORTALT - Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807. I denne episode har vi besøg af både Lili Jepsen og Simon Kyhn-Madsen fra Læsø Museum, for at gøre os klogere på Læsø på den tid. FACTS ELLER FAKE NEWS? Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten! Også i denne episode har vi, som i episode 4, flittigt hentet historier fra Arnt Jerup Wiis: Kanoner, krudt og kugler, ligesom vi har været inspirerede af Lili Jepsens bog om Læsøs kvinder og tangtagene og Bjarne Stoklunds bog om kvinder og kønsroller på Læsø. Og så selvfølgelig Læsø Museums årsskrifter som er sjove og givende at læse! Gå en Podwalk I episoden fortæller vi om nogle af de steder, som spillede en rolle på Læsø i perioden. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder: Museumsgården.Læsø TangBatterierne Bansten

Duration:00:34:56