P1 Specialprogram-logo

P1 Specialprogram

Sveriges Radio

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare:

Location:

United States

Description:

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare:

Language:

Swedish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

En kväll om våren – om naturens magi i teknikens tid

5/2/2024
Hur påverkar tidsandan och tekniken vårt förhållande till naturen? Kan den trolska förtrollningen samsas med det tekniskt exakta? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Följ med till trädgården Ulriksdal i Kivik på valborgsmässoafton. I skymningsljuset samlas vi i växthuset för att reflektera över vårens ankomst och vad en naturupplevelse egentligen är. Vi blickar bakåt och framåt och funderar kring hur tidsanda och teknik – som till exempel appar för artbestämning – påverkar vårt förhållande till naturen. Gäster: Ingalill Nyström, docent i kulturvård och trädgårdsinnehavare, Ulrik Alm, naturguide och Johan Wiksten, meteorolog på SMHI. Programledare: Anna Hanspers Producent: Malin Thelin Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.

Duration:00:19:59

Ask host to enable sharing for playback control

P1 Specialprogram Om landsbygden 2024-04-01 kl. 06.00

4/1/2024
Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Duration:00:40:57

Ask host to enable sharing for playback control

De utsatta husen i Göinge

4/1/2024
Hör reportaget om de skånska orternas utmaningar med segregation och trasiga hus som ingen vill bo i. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Östra Göinges små samhällen i Skåne tampas med socioekonomiska utmaningar. Otryggheten ökar, flera hus är förfallna och arbetslösheten är hög. Borde dessa orters miljonprogramprojekt rivas, varför förfaller de vackra gamla trähusen och är kanske just de gamla husen glesbygdens räddning? Följ med Ekots reporter Katarina Gunnarsson på en resa genom Hanaskog, Glimåkra och Simontorp i Östra Göinge.

Duration:00:40:57

Ask host to enable sharing for playback control

En romsk professor i amerikanska Södern - vem är Ian Hancock?

3/29/2024
I 50 år har han forskat om och skrivit romernas historia: om förintelsen och slaveriet. Hans romska bibliotek är världens största. Men var ska det hamna nu? Följ med hem till Ian Hancock i Texas. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. -Han är ju den första internationellt kända, romska akademiska rösten och intellektuella rösten i det offentliga samtalet. Det säger Jan Selling, professor vid Institutionen för romska studier vid Södertörns högskola om Ian Hancock. -Han var inte först med att ta upp den romska förintelsen. Han var inte heller riktigt först med att ta upp antiziganismen, men att skapa det här sammanhanget i en berättelse om romsk frigörelse, det var banbrytande, säger Jan Selling. Ian Hancock föddes i London 1942, mitt under brinnande världskrig. Hans romska familj hade på hans pappas sida rötterna i Ungern. Många av släktingarna bodde fortfarande i vagnar, men reste inte runt. Hans pappa var resande försäljare av läskpapper och hans mamma skötte familjen. Han fick tidigt lära sig att ligga lågt med sitt romska arv, berättar han för reporter Agnes Lakatos från Sveriges Radios romska redaktion, Radio Romano, när hon besöker honom i hans hem utanför Austin, Texas. -Just keep quiet about it. Absolutely. Don’t tell anybody what you are. På samma gata som familjen Hancock i London bodde några judar som överlevt Förintelsen. De berättade om romerna i koncentrationslägren, vilket väckte unge Ians nyfikenhet på sitt eget ursprung. Hans stora intresse för språk gjorde att han så småningom fick möjlighet till högre utbildning, vid University of London. Där fick han också rådet att inte vara öppen med att han är rom. -You wouldn’t be taken seriously if you call yourself a Gypsy. Efter sin doktorsavhandling inom lingvistik i London, erbjöds han en plats vid University of Texas i Austin. Där forskade han och undervisade som lingvist i 46 år och skrev mer än 450 böcker och vetenskapliga artiklar. Men det dröjde länge innan han började forska om romernas språk och historia och uttala sig i romska frågor. För även i USA uppmanades han att dölja sin etnicitet. Idag är han en stark romsk röst, både inom akademin och i samhället. Under närmare 60 års tid som forskare har Ian Hancock också samlat på sig en enormt bibliotek med böcker på romani och böcker om romer på många språk. -Biblioteket är en unik källa för framtida forskning om romernas historia, säger Debbie Folaron, forskare vid universitetet i Montreol. Inom forskarvärlden väntar många nu spänt på vart biblioteket ska ta vägen i framtiden. I programmet får vi följa med in mellan hyllorna. Ett program av Agnes Lakatos Producent: Lotta Malmstedt Slutmix: Mattias Miselli Ett program från 2024

Duration:00:41:28

Ask host to enable sharing for playback control

Min del av världen

3/28/2024
Om S:t Lars sjukhus. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. När den 19-åriga Lena Nilsson-Sjerén tar de första kliven in på Sankt Lars sjukhusområde en dimmig februarimorgon 1975 vet hon inte att hon från och med nu har hittat sitt framtida yrke. Lena får som, först skötare och sen genom andra roller inom psykiatrin, följa psykiatrins utveckling i Sverige med psykiatrireformen på 1990-talet som en tydlig vändpunkt. En gång var S:t Lars en helt sluten miljö, en stad i staden, där personal och patienter både bodde och arbetade. Så småningom öppnade området upp sig - fram till punkten när hela sjukhuset lades ner. I programmet följer vi St Lars historia och hur synen på arbetet förändras. Vi träffar personal och patienter, och ett par av de personer som arbetar på området idag i en helt annan verksamhet. Min del av världen är en programserie om arbete, identitet och om vad som händer med ett område när en arbetsplats försvinner. Medverkande i programmet; Cecilia Riving, Lena Nilsson-Sjerén, Göran Bokblad, Lisbeth Jönsson, Roger Klang, Ingemar Odenbrand, Matilda Espmarker, Alex Rydahl och Robert Göthe. I programmet hörs klipp från Studio Ett. Reporter: Sandra Neergaard-Petersen Producent: Fredrik Pålsson Ljud och form: Julia Öjbrandt Programmet är producerat av Umami produktion 2024.

Duration:00:49:50

Ask host to enable sharing for playback control

Min del av världen

12/31/2023
Om Grängesberg och järnmalmsgruvan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. När Rolf Eriksson flyttar till Grängesberg är det för att ta jobb i gruvan. Då är året 1968. Varje dag tar han hissen ner under jord, till en plats han börjar kalla för sin. Här tillbringar han en tredjedel av sitt liv. Det här är en berättelse om arbete, identitet och förändring. Om ett samhälle i Bergslagen som växer fram genom arbetet, som en förlängning av det. Och om vad som händer efter 1989, när gruvan i Grängesberg tvingas stänga. Vilken roll spelar arbetet för en människa? Och vilken betydelse har det för en ort? Min del av världen är en programserie om vad som händer när arbetsplatsen försvinner och människorna som står kvar. Medverkande i programmet: Rolf Eriksson, Marita Eriksson, Ida Isaksson, Sofie Abrahamsson, Sayed Salami, Elvira, Linnea, Lukas, Hans, Kalle, Benny och Micke. Reporter: Lisen Däldborg Producent: Fredrik Pålsson Ljud och form: Julia Öjbrandt Research: Lisen Däldborg och Måns Håkansson I programmet hörs klipp från Sveriges Radio, TV4 och SVT. Programmet produceras av Umami produktion.

Duration:00:49:50

Ask host to enable sharing for playback control

Inte längre ”Ett päron till farsa”

12/26/2023
En djupdykning i skojiga filmtitlar och ett språk i gungning. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Det våras för Hitler”, ”Nu blåser vi snuten” och ”Hör upp blindstyre!” Om vi backar några år brukade engelska filmtitlar ofta få (mer eller mindre) tveksamma översättningar. Men tittar vi i biografprogrammet så lyser de svenska titlarna nu med sin frånvaro. Vad hände? När Joakim Silverdal söker med ljus och lykta efter filmtitelöversättare snubblar han rakt in i en stor samhällsförändring. Specialprogrammet ”Inte längre ett päron till farsa” handlar en hel del om skojiga filmtitlar, men också om ett språk som är i gungning. Reporter: Joakim Silverdal Medverkande: Hansi Mandoki, Peder Frohm, Susanne Haugen, Daniel Sandström och Mats Gyllengham.

Duration:00:41:28

Ask host to enable sharing for playback control

H.M. Konungens jultal, 25 december 2023

12/25/2023
Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kära svenskar, hemma och utomlands och alla i Sverige. Just nu sänker sig julefriden i många hem och på andra platser runt om i vårt land. Det ger oss tid till eftertanke och reflektion kring året som gått. Så är det också här på Kungliga slottet. Jag minns när jag, för många år sedan, var i Sydafrika i ett scoutsammanhang. Vi besökte ett av de mest utsatta områdena, utanför Kapstaden. Många av de som bodde där, levde under mycket knappa förhållanden. Plötsligt kom en pojke fram till mig. Han var 10, 11 år och klädd i en scoutskjorta. Pojken kände till att även jag är scout. Han var väldigt stolt över sin fina skjorta och ville berätta om vad den betydde för honom. Han sa: ”När jag bär den, känner jag mig trygg och fredad. Inte ens de tuffaste grabbarna vågar gå på mig.” Scout-skjortan gav respekt. Den symboliserade sunda värden. Jag tänker ofta på den episoden och vad goda symboler kan göra för oss människor. Det har på många sätt varit ett mörkt år. I Bryssel har svenskar, på väg till en fotbollsmatch, stolta iförda våra svenska färger, bragts om livet. Ett fruktansvärt dåd. Här hemma i Sverige har flera drabbats av det hänsynslösa gängvåldet. Många känner en oro över samhällsutvecklingen. Samtidigt arbetar polis och rättsvårdande myndigheter oförtrutet med att skapa ett tryggare Sverige för oss alla. De har vårt fulla stöd i denna strävan. Terrorattacken mot civila i Israel och det efterföljande kriget i Gaza innebär ett stort mänskligt lidande. Det skapar oroligheter och osämja i hela världen. En fredlig utveckling känns avlägsen – men hoppet måste leva. I Ukraina fortsätter folkets kamp för att försvara sitt land mot den ryska invasionen. Under året träffade jag president Zelenskyj när han var på besök i Sverige. Vi pratade om den fortsatt svåra situationen i landet. Presidenten, liksom den blågula ukrainska flaggan, har för många runt om i världen blivit en symbol för ett helt folks frihetskamp. Blått och gult är också färgerna i vår flagga. Den svenska flaggan symboliserar våra värderingar, våra friheter, men också våra skyldigheter och vårt ansvar gentemot andra. Vi har full rätt att tycka olika. Vi värnar åsiktsfriheten, men den stora friheten bygger på respekt och tolerans. Vårt land vilar också på rättsstatens grund. ”Land skall med lag byggas”. Det var Kung Karl den XV:s valspråk från 1859. Det är ursprungligen ett uttryck från medeltiden. Strofen har även en fortsättning som sällan uppmärksammas: ”Land skall med lag byggas - och icke med våldsverk”. En del av våra lagar kan idag uppfattas som självklara, men de är resultatet av landets utveckling, som ofta föregåtts av långa och ibland svåra överväganden. Vi har yttrandefrihet, religionsfrihet, allmän och lika rösträtt. Till detta kommer också andra lagar om barns rättigheter, förbud mot diskriminering och skydd för miljön. Under året har Sverige kommit allt närmare ett medlemskap i Nato. Det är den största försvars- och säkerhetspolitiska förändringen i vårt land sedan Sverige blev militärt alliansfritt för över 200 år sedan. Och den görs i bred politisk enighet. Min farfars bror Prins Wilhelm skrev år 1941, mitt under brinnande världskrig, en essä som heter ”Fritt land”. Den står sig väl än idag. Han skrev följande: ”Vad vi vill värna om är ingenting annat än det egna. Mot ingen hyser vi agg lika litet som det skulle falla oss in att hota någon. Vi är ett fredsälskande folk som inte önskar göra en mygga för när, men vi hävdar samtidigt vår bestämda vilja att få leva i fred och oberoende på det sätt som passar oss bäst.” Slut citat. Den svenska flaggan symboliserar också naturen som vi älskar att njuta av. Vår rena luft. De vidsträckta landskapen och fjällen och sjöarna. Naturen gör vårt land rikt. Vi har förädlat skogen, malmen, vattenkraften och jorden. Med den nya gröna tekniken fortsätter Sverige att skörda framgångar i...

Duration:00:12:08

Ask host to enable sharing for playback control

Cecilia Uddén om julfirande i Betlehem, hos julvärd Nordegren

12/24/2023
Det stillsamma julfirande i Betlehem, Jerusalem. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén berättar om ett julfirande på undantag där stora delar av Mellanöstern tar hänsyn till pågående kriget mellan Israel och Hamas. Istället samlas många till bön och stillsamma gudstjänster. Samtalet tar oss också till att få inblick i de särskilda utmaningar som ställs på den som vill laga lutfisk till jul.

Duration:00:07:23

Ask host to enable sharing for playback control

Lubna El-Shanti om värme och gemenskap, hos julvärden i P1

12/24/2023
Ukrainakorrespondenten om behovet av hopp. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Blir det någon andhämtning från kriget under julhelgen? Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti säger att människor inte konstant orka leva med rädsla för sina liv. I storstäderna kan man ibland glömma bort att det är krig.

Duration:00:14:14

Ask host to enable sharing for playback control

Daniel Alling sjunger Oh Tannenbaum ihop med julvärden

12/24/2023
En tämligen innerlig julstämning med de erkända julmarknaderna, som det brukar vara. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Korrespondenten ger en bild av det aktuella läget i Tyskland och berättar bland annat om ett land som har det fortsatt knackigt ekonomiskt.

Duration:00:05:11

Ask host to enable sharing for playback control

Roger Wilson samtalar med julvärden om julfirandet i Kalifornien

12/24/2023
Tidigare USA-korrespondenten Thomas Nordegren språkas med nuvarande korrespondent. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kalifornienborna kämpar på när det gäller julstämningen. – Det är inte som att de får någonting gratis när det gäller snö och den klassiska julkänslan, men stadshuset är belyst i rött och grönt och varuhusen glittrar traditionsenligt, säger Roger Wilson från San Francisco. Det blir också en djupdykning inför presidentvalet och ett samtal om att vara korrespondent på den amerikanska västkusten.

Duration:00:12:32

Ask host to enable sharing for playback control

Julvärden spelar sin morfars 78-varvsskivor

12/24/2023
Julsånger och schlagers från 1900-talets början Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Thomas Nordegrens morfar, med artistnamnet Carl-Leonard Nilsson, lanserades som den sjungande spårvägsföraren eftersom han var driftsingenjör vid spårvägen i Helsingborg. I Grammofonarkivet i Radiohusets källare har vår julvärd funnit ett hundratal gamla 78-varvsskivor. Morfar Carl Leonard var under 1920- och 30-talen en passionerad schlagersångare som även fick skivkontrakt med Columbia Records.

Duration:00:12:36

Ask host to enable sharing for playback control

Folktro, myter och julbocken smyger sig in hos julvärden

12/24/2023
Varför har helgonet Nikolaus en djävul i släptåg, undrar Thomas Nordegren? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Jesusbarnet och tomten är två av huvudpersonerna för många på julafton, men det finns mer att grotta ner sig i när det handlar om folktron. Tommy Kuusela, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Han ger oss fördjupad kunskap om våra traditioner. Sankt Nikolaus har med sig en djävul som helgonet håller fast i en kedja. – Helgonet Nikolaus skulle på det här sättet visa sin makt över det onda, berättar forskningsarkivarien. Musik som spelas; Chris Isaak - Hey Santa Anita Lindblom – Julbocken Nat King Cole – The Christmas Song Tre Små Tomtar - Sven Arefeldt & Sven-Olof Sandberg & Eskil Eckert-Lundin.

Duration:00:17:42

Ask host to enable sharing for playback control

Följ med in på Svenska akademiens högtidssammankomst

12/20/2023
Kulturredaktionens Karsten Thurfjell tar med lyssnarna in på Svenska akademiens högtidssammankomst när de nya ledamöterna, språkforskaren David Håkansson och författaren Anna-Karin Palm, efterträder Sture Allén och Kjell Espmark. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Duration:01:47:00

Ask host to enable sharing for playback control

Följ med in på Svenska akademiens högtidssammankomst

12/20/2023
Kulturredaktionens Karsten Thurfjell tar med lyssnarna in på Svenska akademiens högtidssammankomst när de nya ledamöterna, språkforskaren David Håkansson och författaren Anna-Karin Palm, efterträder Sture Allén och Kjell Espmark. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Duration:01:47:00

Ask host to enable sharing for playback control

Filmjölksmordet del 1

12/20/2023
I juni 1982 förgiftas en hel familj av det förbjudna giftet thallium. Modern avlider och fadern blir svårt sjuk. Vem har förgiftat dem? Två journalister på Sveriges radio gör en dokumentär om fallet, men i sista sekund drar man i nödbromsen. Inspelningarna var för avslöjande. 40 år senare bestämmer sig dottern till en av journalisterna, Tove Friman Leffler, att berätta om fallet nu. Detta är en sanslös historia om höga krav hemifrån och prestationsångest som går alldeles över styr. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En kvinna kommer in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, med symptom som förvirrar. Först tror man att det är en vanlig matförgiftning, men när kvinnan avlider förstår neurologien Oluf Andersen att det måste vara något annat. Att söka reda på vad det är för förgiftning och hur den ska hävas blir en kamp mot klockan. Ska man lyckas rädda resten av familjmedlemmarna? Produktion: Podlit. Reporter och ljuddesign Blenda Setterwall-Klingert. AI-bearbetning och mixning: Jens Nielsen och Tomas Rajnai.

Duration:00:26:35

Ask host to enable sharing for playback control

Filmjölksmordet del 2

12/20/2023
I juni 1982 förgiftas en hel familj av det förbjudna giftet thallium. Modern avlider och fadern blir svårt sjuk. Vem har förgiftat dem? Två journalister på Sveriges radio gör en dokumentär om fallet, men i sista sekund drar man i nödbromsen. Inspelningarna var för avslöjande. 40 år senare bestämmer sig dottern till en av journalisterna, Tove Friman Leffler, att berätta om fallet nu. Detta är en sanslös historia om höga krav hemifrån och prestationsångest som går alldeles över styr. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En kvinna ha avlidit och en man ligger svårt skadad på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. De har båda förgiftats av det förbjudna medlet thallium. Sonen har också blivit sjuk, men mycket lindrigt. Hur har de fått i sig det här giftet? Man hittar en burk med thallium i pappans kavajficka - men har han verkligen lagt den där själv? Och hur är det egentligen med sonens studieresultat? Produktion: Podlit. Reporter och ljuddesign: Blenda Setterwall-Klingert. AI-bearbetning och mixning: Jens Nielsen och Tomas Rajnai.

Duration:00:24:02

Ask host to enable sharing for playback control

Filmjölksmordet del 3

12/20/2023
I juni 1982 förgiftas en hel familj av det förbjudna giftet thallium. Modern avlider och fadern blir svårt sjuk. Vem har förgiftat dem? Två journalister på Sveriges radio gör en dokumentär om fallet, men i sista sekund drar man i nödbromsen. Inspelningarna var för avslöjande. 40 år senare bestämmer sig dottern till en av journalisterna, Tove Friman Leffler, att berätta om fallet nu. Detta är en sanslös historia om höga krav hemifrån och prestationsångest som går alldeles över styr. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Rättegången startar mot sonen startar. Han nekar till att han något att göra med mordet på sin mor och mordförsöket på sin far. Men polisen har hittat thallium i hans rum och i hans kläder och dessutom visar det sig att sonen levt med en livslögn - en lögn som, om den avslöjades, skulle gjort båda hans föräldrar mycket besvikna. Produktion: Podlit. Reporter och ljuddesign: Blenda Setterwall-Klingert. AI-bearbetning och mixning: Jens Nielsen och Tomas Rajnai.

Duration:00:26:33

Ask host to enable sharing for playback control

Julvärd Thomas Nordegren om julångest och julglädje

12/15/2023
Tidigare utrikeskorrespondenten och uppskattade talkshowvärden Thomas Nordegren om sin morfar Carl Leonard som var driftsingenjör vid spårvägen men där den stora passionen var sången. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Musik och sång har länge haft en särskild plats i Thomas Nordegrens hjärta och kanske har hans morfar Carl Leonard Nilsson inspirerat honom till det stora intresset. Carl Leonard var under 1920- och 30-talen en passionerad schlagersångare, som bland annat spelade in julsånger och fick skivkontrakt med Columbia records. Thomas komplicerade relation till julen är också ett ämne för samtalet och behovet att inte ta saker så allvarligt. Producent: Magnus Viktorin

Duration:00:12:54