Egentid med Borge Fagerli-logo

Egentid med Borge Fagerli

0 Favorites

Kosthold, mental og fysisk trening - hvordan du får ut ditt iboende potensiale ved å fokusere på de tingene som gir mest utbytte med minst mulig stress.

Location:

United States

Description:

Kosthold, mental og fysisk trening - hvordan du får ut ditt iboende potensiale ved å fokusere på de tingene som gir mest utbytte med minst mulig stress.

Language:

Norwegian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Sesongavslutning- hvordan leve til du er 100 år med god helse

5/16/2022
Da var vi dessverre kommet til siste episode av denne sesongen. Det finnes alltid mye man kan snakke om, men det har vært stadig vanskeligere å prioritere innspilling av nye episoder. Hver innspilling krever mye forberedelser og innsats, og akkurat nå er jeg bare litt usikker på hvordan ting skal se ut framover.. Jeg avslutter imidlertid med en episode som på mange måter oppsummerer det jeg har snakket om som tematikk - hvordan leve lenge og samtidig ha det godt med seg selv. Jeg er innom: Jeg går dypere inn på biorytmer, kostholdsstrategier og matvalg, alkohol og koffein, trening for utholdenhet, styrke og stabilitet. God Lytt og takk for at du har vært med på reisen så langt!

Duration:00:49:42

Ask host to enable sharing for playback control

Den evolusjonære fettlagrings-bryteren, hvorfor vi er overvektige, mat og trening for god helse

4/27/2022
Jeg har fått et spørsmål fra en lytter om hvorvidt kun utholdenhetstrening (uten styrke) eller kun styrketrening (uten utholdenhet) er best for helsa og/eller leve lenge. Jeg utnytter muligheten til å snakke om en evolusjonær mekanisme som er (en av) årsakene til at overvekt er et så stort problem i dag, og hvordan den aktiveres og hemmes. Naturen vil nemlig at vi skal lagre fett - men denne overlevelsesmekanismen, eller bryteren om du vil, virker mot sin hensikt når den er aktivert kontinuerlig. Boktips - Nature Wants Us To Be Fat av Dr Richard Johnson

Duration:00:55:10

Ask host to enable sharing for playback control

Hormonsyklus og p-piller, oppvarming, mobilitetstrening og...konflikt- og kritikkhåndtering

4/14/2022
Jeg svarer først på to lytterspørsmål i denne episoden. Jeg holdt nylig et foredrag på Kvinnehelsekonferansen om kvinners hormonelle syklus, og spørsmålet er hvordan dette påvirker kroppens respons på mat og trening, og da også hvordan prevensjonsmidler og syntetiske hormoner kan påvirke dette. Jeg anbefaler boka Birth Control and Athletic Performance av Lyle McDonald: https://bit.ly/3xsGCTR Det andre spørsmålet handler om hvordan man skal varme opp for best prestasjon. Jeg snakker om generell oppvarming, mobilitetstrening, tøying, og spesifikk oppvarming for den aktuelle øvelsen/muskelgruppen du skal trene. I det filosofiske hjørnet i dag snakker jeg om hvordan du best kan håndtere kritikk og konflikter. I stedet for den klassiske fight-or-flight - angrep eller røm - så vil du ha mer igjen for de perspektivene og metodene jeg skal gå nærmere inn på den siste halvtimen av denne episoden. Anbefalt video: What do you do when someone just doesn't like you? | Daryl Davis - en afro-amerikansk mann blir venn med en Ku-Klux Klan leder. https://youtu.be/Y4gly9n9RBo God Lytt!

Duration:01:06:20

Ask host to enable sharing for playback control

Bedre hormoner for menn og kvinner, automatiske negative tanker og selvsnakk

3/29/2022
Jeg er på foredragsturné i disse dager, og i helgen som var holdt jeg foredrag om Kvinners Biologiske og Hormonelle Rytme på Kvinnehelsekonferansen i Sandvika. Bedre hormoner er spørsmål som dukker opp både fra kvinner og menn, og i denne episoden tar jeg for meg alle faktorene som er involvert i dette: God lytt!

Duration:00:59:49

Ask host to enable sharing for playback control

Kjøtt, mettet fett, kolesterol og sykdomsrisiko. Motivasjon, belønning og målsetting.

3/15/2022
Jeg har holdt foredrag på Terapeutdagene for Tunsberg Medisinske Skole og har fått møte og høre på mange dyktige mennesker. I denne episoden snakker jeg først om de litt vaklende sammenhengene vi får høre det er mellom rødt kjøtt, mettet fett, kolesterol og både sykdomsrisiko og levealder. I “det filosofiske hjørnet” reflekterer rundt sex (!), om hva som motiverer og belønner oss mennesker, og hva som er gode målsettingsstrategier. Boktips: Nytt blikk på kolesterol - Er vi blitt lurt? Av Dr Erik og Sofie Hexeberg. (releasedato: 28.mars 2022) God lytt! Referanser: https://doi.org/10.2147/IJGM.S333004

Duration:01:03:04

Ask host to enable sharing for playback control

Studier på korona, karbohydrater, faste, ketogen diett, protein

3/1/2022
Det er usikre tider, men jeg forsøker så godt jeg kan å skape litt Egentid for deg som lytter til podcasten min. Jeg har selv hatt covid, så først skal jeg snakke om et par interessante studier på aminosyrer (lysine og arginine) som kan motvirke og redusere symptomene på korona-sykdom. Deretter snakker jeg om Menno Henselman’s meta-analyse på karbohydrater og prestasjon på trening, men er også turen innom nye studier på faste og ketogen diett, før jeg avslutter med en studie som viser at det neppe er noen fordeler på et proteininntak over 2g per kg kroppsvekt uavhengig av målsetning. I det filosofiske hjørnet, som vi kan kalle det, snakker jeg om hvordan du kan unngå å utsette alt mulig, der de typiske unnskyldningene er: God lytt! Referanser: https://doi.org/10.3390/nu1404085610.1177/2515690X211026193 VOLUME 40https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.101125https://www.massmember.com/products/mass-subscription

Duration:00:48:50

Ask host to enable sharing for playback control

Valentines Day, kjærlighet, disiplin og - hvordan finne riktig treningsvolum

2/14/2022
Jeg feirer Valentines Day med å snakke mer om kjærlighet og relasjoner, både til deg selv og andre. Så litt om verdier, mål og disiplin - der sistnevnte blir utbrodert litt nærmere. Til slutt snakker jeg om en av de vanligste spørsmålene jeg får: hvor mange sett skal jeg trene og hvor ofte bør jeg trene. Her har svaret, som vanlig, svært mange nyanser - men jeg håper det er informativt og nyttig for hvordan du setter opp og justerer på treningsprogrammet ditt. God Lytt!

Duration:00:45:00

Ask host to enable sharing for playback control

Spis som dyrene - reguler matinntaket på instinkt

1/31/2022
Tittelen på podcasten er inspirert av publikasjonene til David Raubenheimer og Stephen Simpson, både boka Eat Like the Animals - og deres paradigmeskiftende artikkel “Obesity: the protein leverage hypothesis”. I denne episoden snakker jeg derfor om hvordan et instinktivt drevet behov for protein er universelt for alle dyrearter, inkludert oss mennesker, og hvordan det påvirker matinntak og overvektsproblematikken i den moderne verden. Det kan være fristende å tenke at vi løser alt med å bare spise så mye protein som mulig, men dette har også negative konsekvenser og kan faktisk forkorte levealderen vår hvis det går på bekostning av andre næringsstoffer og dermed helse. Health Span vs. Life Span blir sentralt her. Til slutt snakker jeg om et lytterspørsmål angående ketogent kosthold og kolesterol, samt generell sykdomsrisiko. Studiereferanse: Simpson SJ, Raubenheimer D. Obesity: the protein leverage hypothesis. Obes Rev. 2005 May;6(2):133-42. doi: 10.1111/j.1467-789X.2005.00178.x. PMID: 15836464.

Duration:00:45:06

Ask host to enable sharing for playback control

16 ukers helvete, “interferenseffekten”, ADHD og motivasjon

1/17/2022
Serien “16 ukers helvete” går sin gang på streamingtjenesten Discovery+ og TV-kanalen TVNorge, og den har høstet mye kritikk fra fagfolk. Jeg benytter anledningen til å gi ris og ros, samtidig som jeg oppsummerer det jeg snakket om i forrige episode om hva som sannsynligvis bidrar til å drive overvektsstatistikken til stadige nye høyder. Jeg snakker kort om en meta-analyse på styrketrening og kondisjon, hvordan det potensielt kan forstyrre hverandre - den såkalte “interferenseffekten” - og hvordan det i så fall bør kombineres. Til slutt tar jeg for meg et lytterspørsmål jeg fikk om motivasjon og trening for mennesker med en ADHD-diagnose. God Lytt! Referanser: Hall KD. Energy compensation and metabolic adaptation: "The Biggest Loser" study reinterpreted. Obesity (Silver Spring). 2022 Jan;30(1):11-13. doi: 10.1002/oby.23308. Epub 2021 Nov 23. PMID: 34816627. Churuangsuk, C., Hall, J., Reynolds, A. et al. Diets for weight management in adults with type 2 diabetes: an umbrella review of published meta-analyses and systematic review of trials of diets for diabetes remission. Diabetologia 65, 14–36 (2022). https://doi.org/10.1007/s00125-021-05577-2 Wilson JM, Marin PJ, Rhea MR, Wilson SM, Loenneke JP, Anderson JC. Concurrent training: a meta-analysis examining interference of aerobic and resistance exercises. J Strength Cond Res. 2012 Aug;26(8):2293-307. doi: 10.1519/JSC.0b013e31823a3e2d. PMID: 22002517.

Duration:00:43:32

Ask host to enable sharing for playback control

Livshjulet og hvordan forbedre det. Smakfull mat - fienden eller årsaken til vektnedgang?

1/3/2022
I årets første episode gir jeg deg først et fint verktøy for å kartlegge ulike områder i livet ditt: Helse - familie/parforhold - venner og relasjoner - karriere - økonomi - bosituasjon - fritid - personlig utvikling/selvrealisering Deretter skal jeg snakke om hvordan du kan komme i gang med å forbedre de områdene du ønsker å ta tak i. I tillegg vil jeg snakke om et tema jeg brenner for - hvordan forstå cravings og overspising, endelig kunne gi slipp på dietter og kalorikontroll, og hvorfor god mat er så viktig (eller smakfullhet satt i et mer korrekt perspektiv). Dette er en lang episode, så jeg gjentar tipset mitt fra tidligere om å justere avspillingshastigheten til 1,25-1,5x...eller 2x hvis personen snakker veldig sakte :)

Duration:01:01:02

Ask host to enable sharing for playback control

Protein og kreft, oppvarming, helkroppsprogram, verdensrekord i chins og dips, resiliens

12/16/2021
I den siste episoden i 2021 snakker jeg om følgende tema: God Lytt! Referanser: https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(14)00062-Xhttps://www.mdpi.com/2072-6643/12/8/2265http://borgefagerli.no/2020/05/21/mat-for-a-leve-lenge-er-blue-zones-bare-svindel/https://doi.org/10.1007/s00421-019-04180-z

Duration:00:58:15

Ask host to enable sharing for playback control

Overtrening, kaloriunderskudd, bygge muskler/brenne fett, paradokser

12/2/2021
Først i denne episoden snakker jeg om tre interessante studier som ser på risikoen for overbelastning/overtrening og energiunderskudd, hvor stort underskudd tåler du før du stopper all mulighet for muskelbygging, hva er det optimale for å bygge muskler og brenne fett, og til slutt hvilke genetiske forskjeller gjør det vanskeligere eller enklere å gjøre alt dette. Til slutt går jeg gjennom en del interessante paradokser som du garantert kjenner deg igjen i, og som vil gi deg noe å tenke på! God Lytt! Studier nevnt i episoden: Overtraining Syndrome (OTS) and Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S): Shared Pathways, Symptoms and Complexities. Stellingwerff et al. (2021) Energy Deficiency Impairs Resistance Training Gains in Lean Mass but Not Strength: A Meta-Analysis and Meta-Regression. Murphy et al. (2021) Reduced Adaptive Thermogenesis During Acute Protein-Imbalanced Overfeeding is a Metabolic Hallmark of the Human Thrifty Phenotype. Hollstein et al. (2021)

Duration:00:48:33

Ask host to enable sharing for playback control

Å være gjennomsnittlig for å bli eksepsjonell, Occams barberkniv, utmattelse for å få mer muskler

11/23/2021
I denne episoden av Egentid snakker jeg om: God Lytt! (tips: øk hastigheten til 1.25-1.5x når du lytter til podcaster, du vil bli overrasket over at du får med deg mer og ikke mindre informasjon på den måten ;))

Duration:00:41:18

Ask host to enable sharing for playback control

Disiplin og viljestyrke, hvordan du klarer å følge en (mat)plan

11/10/2021
Er det som skiller de som har suksess fra de som mislykkes at de har mer viljestyrke enn andre? Jeg har mange tanker om dette, både basert på forskning og egen erfaring. Når du forstår hvordan alt henger sammen kan du gjøre det mye enklere for deg selv, og føle deg mindre som en slave av dine egne lyster. Noen stikkord: God Lytt! Boktips: The Science of Self-Control av Menno Henselmans (https://amzn.to/2YBcnLo)

Duration:00:46:06

Ask host to enable sharing for playback control

Selvmedlidenhet, skritt og sykdomsrisiko, utmattelse og trening

11/2/2021
Selvmedlidenhet, skritt og sykdomsrisiko, utmattelse og trening Jeg er tilbake etter både mange nye prosjekter pluss en runde med et ekstra aggressivt RS-virus - her er en ny episode av Egentid med en nok en god kombinasjon av filosofiske betraktninger og praktiske strategier. Jeg snakker om: God Lytt!

Duration:00:31:51

Ask host to enable sharing for playback control

Disiplin, tankekontroll, selvbilde, høyrepstrening

10/14/2021
I denne episoden blir det igjen en kombinasjon av filosofiske og mer treningsteoretiske og praktiske refleksjoner. Jeg starter med å lese en epost jeg har fått fra en kunde som ønsker mer kontroll over egne tanker og følelser. Jeg snakker om disiplin og viljestyrke, om selvbilde og ønske om en finere kropp. Til slutt snakker jeg om forskning og erfaring med høyrepstrening, og hvordan det potensielt er nødvendig for å få framgang også av tyngre styrketrening. Studie nevnt: Cortobius, Daniel and Niklas Westblad. “Optimizing strength training for hypertrophy : A periodization of classic resistance training and blood-flow restriction training.” (2016). God Lytt!

Duration:00:43:05

Ask host to enable sharing for playback control

Intro, Prestasjonsangst og datadrevet progresjon

10/7/2021
Endelig er Egentid tilbake, etter stor etterspørsel fra lytterne, og jeg starter sesong 2 av podcasten med å fortelle hvorfor den er forsinket. Jeg er innom:

Duration:00:36:19

Ask host to enable sharing for playback control

Sesongavslutning - Fear Of Missing Out, min egen trening

6/15/2021
Da har vi kommet til siste episode i 1.sesong av Egentid, og jeg tar meg en liten sommerferie (fra podcasten, i hvert fall). Jeg leser opp en e-post fra en lytter, og snakker om et tema jeg er ganske sikker på at vi alle har vært innom på ulike områder - frykten for å gå glipp av noe (Fear Of Missing Out - FOMO). Når livet blir mer som et videospill, der alt handler om å finne det som gjør trening, kostholdet eller opplevelsen av livet enda litt bedre, vil det også gjøre fallhøyden større. Jeg har selv vært der at jeg tenkte "jeg må bare gjøre en øvelse til, et sett til, ei treningsøkt til...i tilfelle jeg kan få litt bedre resultater av det" - jeg tror du vil bli overrasket over hvordan jeg trener nå og hvilke resultater det har gitt. God sommer, og takk for at du har lyttet til Egentid podcast!

Duration:00:35:59

Ask host to enable sharing for playback control

Tomas Fjeldberg - hvordan du trener for å bygge muskler og bli sterk

6/8/2021
I dagens episode snakker jeg med Tomas Fjeldberg (@fjeldbrah på Instagram), som til daglig holder til på Magnat Performance Center på Skøyen i Oslo. Tomas er en ettertraktet Performance Coach, personlig trener og foreleser, og trener både tradisjonelle PT-kunder og utøvere på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Han har selv vært landslagsutøver innen vektløfting, vunnet NM og tatt medalje i Nordisk Mesterskap. Jeg hadde lyst å snakke med Tomas i dag fordi han har en fin blanding av kunnskap om teori og forskning, og en solid dose erfaring - både på seg selv og sine kunder - om hvordan du bygger muskler og blir sterk! Vi er innom: God lytt!

Duration:00:49:02

Ask host to enable sharing for playback control

Tøying, hvor ofte kan du trene en muskel, forskningsjuks, perfeksjonisme

6/1/2021
I denne episoden går jeg inn på nylig publisert forskning som ser på følgende: Linker: https://www.massmember.com Strength Training versus Stretching for Improving Range of Motion: A Systematic Review and Meta-Analysis. Afonso et al. (2021) Muscle Activation and Volume Load Performance of Paired Resistance Training Bouts with Differing Inter-Session Recovery Periods. Paz et al. (2021) The Role of Perfectionism in Predicting Athlete Burnout, Training Distress, and Sports Performance: A Short-Term and Long-Term Longitudinal Perspective. Květon et al. (2021)

Duration:00:43:33