Partsradspodden-logo

Partsradspodden

Arts & Culture Podcasts

Välkommen att lyssna på vår poddkanal där vi belyser utvecklingen på statliga arbetsplatser utifrån aktualiteter i omvärlden. Här delar bland annat forskare, sakkunniga, centrala och lokala parter med sig av insikter, inspiration och tankar som rör arbetsmiljö, lönebildning, samverkan och hållbart arbetsliv.

Location:

United States

Description:

Välkommen att lyssna på vår poddkanal där vi belyser utvecklingen på statliga arbetsplatser utifrån aktualiteter i omvärlden. Här delar bland annat forskare, sakkunniga, centrala och lokala parter med sig av insikter, inspiration och tankar som rör arbetsmiljö, lönebildning, samverkan och hållbart arbetsliv.

Language:

Swedish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#29 Hot på jobbet: Att rusta för risken

2/28/2024
För vissa medarbetare i statlig sektor är hot och våld en normal del av arbetsvardagen. Redan när de sökte sin anställning visste de att hot på jobbet ingår. För andra har risken att utsättas för hot och våld kommit som ett brev i e-posten. Hur hanterar vi att hot och våld är en möjlig risk varje arbetsdag? Vad kan vi göra på organisatorisk nivå och hur rustar vi medarbetare att hantera en möjlig utsatthet? Vilka fördelar finns det att jobba partsgemensamt med de utmaningar som hot på jobbet medför? I det här poddavsnittet möter Partsrådets Olof Hugander rikskronofogden och myndighetschefen för Kronofogden Fredrik Rosengren och forskaren Sara Göransson. Lyssna till hur en dag på jobbet kan se ut för en medarbetare eller en myndighetschef och hör mer om aktuell forskning inom området. Du får också tips om arbetssätt och verktyg att använda i den egna organisationens förebyggande arbete, när något händer och om det viktiga uppföljande arbetet.

Duration:00:32:03

Ask host to enable sharing for playback control

#28 Vad har du för BESTA-kod?

11/14/2023
Ett kontinuerligt arbete lägger grunden för en riktigt bra och användbar lönestatistik inom det statliga avtalsområdet. Det är både arbetsgivare och fack överens om. BESTA, som står för Befattningsgruppering för statistik, är ett partsgemensamt system för att klassa arbetsuppgifterna för alla anställda i staten. Statistiken används för löneanalyser av olika slag och som stöd i de centrala och lokala avtalsförhandlingarna. Vad är det som klassificeras och hur är koderna uppbyggda? Vilka är de vanligaste och ovanligaste BESTA-koderna? Hur revideras de? Vad kan statistiken användas till och vilka stöd finns för lönebildningsarbetet, lönekartläggning och lönerevision? I det här poddavsnittet möter Partsrådets Olof Hugander experterna Ingrid Karlsson från Saco-S och Omar Bellini från Arbetsgivarverket som ger oss en djupare kunskap i BESTA. Medverkar gör också Anders Stålsby och Andreas Nyström, båda från styrgruppen för Partsrådets arbetsområde Lönebildning.

Duration:00:18:55

Ask host to enable sharing for playback control

#27 Hur skapar vi luft i systemet?

9/8/2023
Vi pratar ofta om vårt livspussel, men är det verkligen ett så bra ord? Vårt liv är inte bara ett individuellt pusslande. Vi delar pusselbitar med andra. Vardagen på arbetsplatsen är ett typiskt exempel på just det. Här möter vi forskaren Cecilia Nahnfeldt, som berättar hur vi kan "få luft i systemet" , t ex genom att skapa utrymme för dialog, samtal och reflektion.

Duration:00:35:54

Ask host to enable sharing for playback control

#26 "Problemet med framtiden är att den ständigt förändras"

6/15/2023
Hur blir vi hållbara i förändring när förändringen är konstant? Partsrådets tjänst Arbetslivsresan ger förutsättningar för lokala parter att verka för ett längre arbetsliv både på kort och lång sikt. Hur kan vi skapa organisatoriska förutsättningar för att vilja, kunna och framförallt orka att jobba ett helt arbetsliv? I det här avsnittet samtalar Partsrådets Viktor Marklund med Leif Denti, forskare vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, och "problemlösare". - Vi har en närsynthet till hur vi förhåller oss till framtiden, säger Leif Denti, och menar att vi behöver kunna skapa organisatoriska strukturer som möjliggör flexibilitet för framtida behov.

Duration:00:33:52

Ask host to enable sharing for playback control

#25 Inkluderande arbetsmiljö: Hur gör andra?

5/16/2023
Forskning visar att när alla medarbetare har bästa möjliga förutsättningar att göra sitt jobb gynnas hela verksamheten. Arbetsplatsrelaterade sjukskrivningar minskar och verksamhetsmålen nås lättare. Hur kan vi skapa likvärdiga förutsättningar för alla medarbetare att göra sitt jobb och bidra på lika villkor? Skatteverket och Lantmäteriet har använt Partsrådets tjänst Inkluderande arbetsmiljö i sitt analys- och utvecklingsarbete. I det här avsnittet pratar vi om deras erfarenheter, reflektioner och lärdomar. Hur tar de arbetet för en inkluderande arbetsmiljö vidare? Ksanet Habte från Partsrådet samtalar med Elisabet Lewis och Ann Sofie Ryberg, Lantmäteriet, och Maria Thunberg och Maria Andrén från Skatteverket.

Duration:00:30:07

Ask host to enable sharing for playback control

#24 Del2. Psykologisk trygghet i digitala miljöer med Caroline Lornudd och Philip Runsten

1/16/2023
Vi fortsätter att svara på frågan om hur vi kan skapa psykologisk trygghet i digitala miljöer. Forskarna Caroline Lornudd och Philip Runsten pratade om ämnet i ett av Partsrådets mest besökta webbinarier. De fick så många frågor att det blev två poddavsnitt. Här är del 2. Lyssna på podden med frågor och svar kring psykologisk trygghet i digitala miljöer.

Duration:00:42:39

Ask host to enable sharing for playback control

#24 Del 1. Psykologisk trygghet i digitala miljöer med Caroline Lornudd och Philip Runsten

1/16/2023
Hur kan vi skapa psykologisk trygghet i digitala miljöer? Det pratade forskarna Caroline Lornudd och Philip Runsten om i ett av Partsrådets mest besökta webbinarier under förra året. De fick så många frågor att det blev två poddavsnitt. Lyssna på podden med frågor och svar kring psykologisk trygghet i digitala miljöer.

Duration:01:00:53

Ask host to enable sharing for playback control

#23 Ett arbetsliv för alla generationer

10/13/2021
I detta avsnitt tittar vi närmare på vilka faktorer som bidrar till att vi kan och vill arbeta längre. Det gör vi med SwAge-modellen (Sustainable working life for all Ages) som utgångspunkt. Vi intervjuar Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Kristianstad och docent vid Arbets- och miljömedicin vid Lund universitet, som utvecklat modellen i samband med en rapport för delegationen för senior arbetskraft. Vi diskuterar även verksamhetsnyttan med att samla flera generationer på en arbetsplats och pratar om hur en organisation behöver arbeta för att locka och behålla medarbetare i olika åldrar med John Mellkvist som arbetat med Delegationen för senior arbetskraft. Dessutom hör vi representanter för arbetsgivare och fack från Trafikverket som berättar hur en myndighet framgångsrikt kan arbeta utifrån tydliga strategier för att både locka och behålla kompetenser.

Duration:01:05:25

Ask host to enable sharing for playback control

#22 En bra medarbetare leder sig själv

5/19/2021
Partsrådets tjänst 29k: Hantera stress bidrar till att utveckla individers förmåga till självledarskap, vilket i sin tur kan skapa värde för organisationer genom medarbetare med större förmåga att lösa mer systematiska problem. I det här avsnittet tittar vi närmare på just vinsterna med att utveckla sitt självledarskap, bland annat ifråga om ökat engagemang. Vi reflekterar över vad det innebär i statlig kontext och diskuterar om alla människor har förmåga att leda sig själva samt hur denna förmåga kan övas upp. Hållbart arbetslivs programchef Emilia Liljefrost pratar med arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander, medarbetarutvecklaren Niklas Delmar och Fredrik Undén – verksamhetsutvecklare på Försvarets materielverk vars organisation tagit del av tjänsten 29k: Hantera stress.

Duration:00:44:44

Ask host to enable sharing for playback control

#21 Hållbart digitalt arbetsliv

3/15/2021
Historiskt har samhällsförändringar ofta drivits på av teknisk utveckling, och i det här avsnittet av Partsrådspodden utgår vi från en av vår tids stora omvälvningar: digitaliseringen. Hur påverkar egentligen den tekniska utvecklingen förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv – för friska och engagerade arbetsplatser? Hållbart arbetslivs programchef Emilia Liljefrost pratar med forskaren Kristina Palm om de förändringar vi står inför samt vilka positiva aspekter som ny teknik kan bidra till. Carin Håkansta, senioranalytiker och forskare på Arbetsmiljöverket, berättar om arbetsmiljöutmaningar relaterade till ett arbetsliv med allt fler digitala komponenter. Vi får även perspektiv på hur teknikutvecklingen påverkar arbetsvardagen i en statlig organisation, tack vare verksamhetsstrategen Ingrid Tilly och djurskyddshandläggaren Patrik Hallberg från Länsstyrelsen i Värmland.

Duration:00:34:03

Ask host to enable sharing for playback control

#20 Partsgemensam innovation gör skillnad

1/25/2021
När Socialstyrelsen deltog partsgemensamt på ett av Partsrådets innovationslabb bestämde man sig för att ta med hela metodiken hem till myndigheten. Det resulterade i att man inte bara ordnade egna innovationslabb, utan även initierade innovationsfrukostar och -mingel. Här kan du höra mer om hur man la upp arbetet och vilken genomslagskraft det gav i arbetet med innovation och utveckling. Lyssna på programledaren Susanne Tillqvist samtala med Anna Löfgren-Wilteus, projektledare för att främja innovation i vård och omsorg, och Carl-Erik Flodmark, facklig representant och vice ordförande för SACO-S, som både deltog på Partsrådets innovationslabb.

Duration:00:30:46

Ask host to enable sharing for playback control

#19 Spelsimulering som innovationsmetod

12/14/2020
Hur kan man få personer från olika organisatoriska delar, med olika kompetenser och erfarenhet att verka tillsammans och lyckas med innovation och utveckling? Jo, bland annat med hjälp av spelsimulering. I det här poddavsnittet samtalar programledare Susanne Tillqvist med Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, om spelsimulering som innovationsmetod. Samtalet handlar också om olika ramverk för förändringsprocesser och om varför Sebastiaan egentligen inte alls gillar att spela spel.

Duration:00:24:54

Ask host to enable sharing for playback control

#18 "Vi är inte så digitaliserade som vi tror ..."

11/25/2020
Pandemin har för många inneburit en snabb utveckling i att både hålla i digitala möten och att vara en god deltagare. Men är vi verkligen så digitaliserade här i Sverige som vi tror? Här möter vi Anna Eriksson, generaldirektör på Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), som tillsammans med programledare Susanne Tillqvist resonerar om hur Sverige står sig internationellt när det gäller vår digitala mognad. Samtalet kretsar också kring vikten av samarbete inom statlig förvaltning och vilken roll partsföreträdare på lokal nivå (arbetsgivare och fackligt förtroendevalda)kan spela i arbetet med innovation och utveckling.

Duration:00:27:36

Ask host to enable sharing for playback control

#17 Så motverkar vi ohälsa på framtidens arbetsplats

10/27/2020
I spåren av pandemin håller arbetslivet på att förändras i grunden. För många har digitala förmågor snabbt blivit helt nödvändiga och på sina håll tycks plötsligt kontoren mindre viktiga. Samtidigt har flexibilitet och självledarskap blivit honnörsord. Hållbart arbetslivs programchef Emilia Liljefrost pratar här med arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander om nya risker för ohälsa som kan uppstå och påverka statligt anställda framöver. Dessutom berättar Erik Fernholm om hur appen 29k kan fungera som en del av en lösning på framtida stressproblematik. Rebecka Källskog, personalchef på Post- och telestyrelsen, och Erik Hallsenius, arbetsmiljöexpert på OFR, resonerar kring vad vi bör fokusera på i dag för att skapa ett hållbart arbetsliv framöver.

Duration:00:48:03

Ask host to enable sharing for playback control

#16 Hur Jobbar vi hållbart i en kris?

10/6/2020
Hur ska vi agera för att kunna arbeta hållbart när krisen saknar slutdatum? Vilken roll spelar arbetsmiljön när ovissheten är som störst? I vårt senaste avsnitt av Partsrådspodden pratar programchef Emilia Liljefrost med Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik för att dra lärdomar om krishantering. Medverkar gör även Tarja Nevala, ordförande för Partsrådets arbetsområde Arbetsmiljö ur ett partsperspektiv.

Duration:00:39:39

Ask host to enable sharing for playback control

#15 Effektiva team i ett digitalt arbetsliv

9/4/2020
Hög grad av psykologisk trygghet i våra arbetsgrupper är en viktig pusselbit för att skapa kvalité i verksamheten och säkra förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Att jobba systematiskt med teamutveckling bidrar till att skapa de rätta förutsättningarna. Emilia Liljefrost samtalar här med Karin Alling, HR-chef, och Åsa Lövström, Emelie Buss Augustsson, Nathalie Nord Karlsson, fackliga representanter från Konkurrensverket, om på vilket sätt detta är viktigt i en verksamhet, särskilt nu när många saknar möjligheter att ses och ändå arbetar för att få jobbet gjort. Med i samtalet är också Maria Wigenius Sjöberg, ansvarig för tjänsten Effektiva team på Partsrådet.

Duration:00:42:47

Ask host to enable sharing for playback control

#14 Kris, innovation och ett hållbart arbetsliv

8/19/2020
Hur kan innovation och utveckling bidra till att vi tar oss igenom pandemin? Vad betyder det för verksamheten och förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv? Och vilka lärdomar kan vi dra ur det vi redan vet om dessa frågor? I dagens avsnitt har vi med oss Anders Ståhlsby, ordförande för Partsrådets arbetsområde Innovation och utveckling ur ett partsperspektiv, och Ann Follin, överintendent på Statens museer för Världskultur. Programledare är Emilia Liljefrost.

Duration:00:36:59

Ask host to enable sharing for playback control

#13 När är det rätt att göra fel? Ett samtal om misslyckande

8/12/2020
Att misslyckas med projekt som syftar till innovation och utveckling, särskilt när det finansierats av skattepengar, är inget man direkt skryter om. Hur kan man då skapa förutsättningar för att våga testa nya saker OCH därmed våga riskera att misslyckas? I detta avsnitt av Partsrådspodden berättar Olle Carlsson, präst, författare och social entreprenör, om hans erfarenheter och metoder för att driva innovation och utveckling. Han pekar på vikten av delaktighet för att bättre kunna misslyckas tillsammans och att det är misslyckanden i sig som driver oss framåt. Programledare Susanne Tillqvist samtalar med Olle Carlsson, präst, författare och social entreprenör.

Duration:00:26:55

Ask host to enable sharing for playback control

#12 Att leda och ledas i en snabbrörlig värld

8/5/2020
Många offentliga verksamheter är i hög grad inlåsta i strukturer och styrningsmekanismer som gör att de kan upplevas – och bitvis även vara – tröga och svårrörliga. Som anställd i offentlig sektor, och som lokal partsföreträdare, kan det kännas både spännande men också hotfullt med den snabbrörliga förändring som pågår i, och inte minst utanför, offentlig sektor. I detta avsnitt belyser och sorterar vi mellan dessa möjligheter och utmaningar. Programledare Susanne Tillqvist samtalar med Ann Hellenius, digitaliseringsexpert med mångårig erfarenhet som ledare inom digital innovation och ledamot i regeringens Digitaliseringsråd.

Duration:00:35:22

Ask host to enable sharing for playback control

#11 Bedriva verksamhet och innovation: Gör det svåra enkelt

7/29/2020
Vi befinner oss i en tid då både medarbetare på statliga arbetsplatser och användare av dess tjänster ställer nya krav på intern effektivitet och hög tjänsteleverans. Man behöver både bedriva verksamhet och innovation, och gärna samtidigt. I dagens avsnitt belyser Lisa Lindström, VD på digitalbyrån Doberman, bland annat: Hur får man anställda att bli mer delaktiga i verksamheten och varför är det så viktigt? Vilka innovativa metoder finns för att öka medarbetarnas, men också användarnas, involvering och engagemang? Programledare Susanne Tillqvist samtalar med Lisa Lindström, medgrundare och VD på digitalbyrån Doberman.

Duration:00:25:18