De Waarde van Werk-logo

De Waarde van Werk

Business & Economics Podcasts

Werk heeft waarde. Voor jezelf, voor een ander en voor elkaar. In onze nieuwe videopodcast praten we met allerlei gasten, werkzaam in de wereld van schadeverzekeringen, letselschade, sociale zekerheid en hypotheken, over de waarde van hun werk en belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied.

Location:

United States

Description:

Werk heeft waarde. Voor jezelf, voor een ander en voor elkaar. In onze nieuwe videopodcast praten we met allerlei gasten, werkzaam in de wereld van schadeverzekeringen, letselschade, sociale zekerheid en hypotheken, over de waarde van hun werk en belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

20 - De (on)zin van een nieuwe uitdaging aangaan

5/14/2024
De twintigste aflevering van 'De Waarde van Werk' is een bijzondere. Ditmaal gaan namelijk twee interne collega's, Lennard van den Brink en Matthew Last, met elkaar in gesprek. Hoezo, vraag je je af? Nou, omdat laatstgenoemde gaat vertrekken bij Rochewood. En in deze aflevering legt Matthew uit hoe hij tot dat besluit gekomen is. Snel luisteren dus naar deze speciale aflevering van 'De Waarde van Werk'!

Duration:00:34:50

Ask host to enable sharing for playback control

19 - De (on)zin van effectief communiceren met verschillende generaties

4/9/2024
In aflevering 19 van 'De Waarde van Werk' gaat Dennis in gesprek met Marco ten Berge over de (on)zin van effectief communiceren met verschillende generaties. Marco is als directeur en eigenaar van Stichting Communicatie al bijna 35 jaar dagelijks bezig met communicatie. Hij is actief als coach, geeft communicatietrainingen en neemt assessments af. Ze spreken in de aflevering onder meer over de invloed van sociale media op zakelijke communicatie, het belang van persoonlijk contact en hoe verschillende generaties bij voorkeur communiceren. Communiceren we straks alleen nog maar digitaal? En wat zijn daar de voor-en nadelen van? Ontdek het in deze deze aflevering van 'De Waarde van Werk'!

Duration:00:34:03

Ask host to enable sharing for playback control

18 - De (on)zin van de tussenpersoon in het acceptatieproces

3/12/2024
In aflevering 18 van 'De Waarde van Werk' gaat Marrianne in gesprek met Jos Blijenbergh. Jos is acceptant brand en al sinds 2014 in dienst bij Rochewood. Op dit moment is hij in opdracht bij a.s.r. verzekeringen. De tussenpersoon in het acceptatieproces is regelmatig onderwerp van gesprek bij collega-acceptanten: waarom is die tussenpersoon eigenlijk van waarde in het proces, wanneer niet en hoe zorg je voor een goede relatie met die persoon? ⁠⁠Tijdens dit gesprek deelt Jos zijn visie op deze vragen en nog veel meer. Hij vertelt over zijn eerdere ervaringen als adviseur en zijn huidige werk als acceptant. Hoe zorgt hij voor een positieve relatie met de klant en op welke manier betrekt hij de adviseur in zijn werk? Ontdek het in deze deze aflevering van 'De Waarde van Werk'!

Duration:00:37:48

Ask host to enable sharing for playback control

17 - De (on)zin van ons sociale stelsel

2/13/2024
In de zeventiende aflevering van 'De Waarde van Werk' begroeten we opnieuw Janthony Wielink. Als een van dé experts op het gebied van sociale zekerheid, bij uitstek de persoon om het onderwerp van deze aflevering mee te behandelen: De (on)zin van ons sociale stelsel. Nederland staat nog altijd bekend als 'verzorgingsstaat'. Onze wet- en regelgeving op het gebied van sociale zekerheid is enorm uitgebreid. Met als onderliggend idee dat we daarmee voor eenieder bestaanszekerheid borgen, is dat op zichzelf ook geen probleem. Dat het geheel vreselijk ingewikkeld en onoverzichtelijk is, vraagt wel om een kritische blik. Tijdens dit gesprek werpt Janthony die kritische blik op ons sociale stelsel. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe ingewikkeld een welbekend fenomeen als 'arbeidskorting' eigenlijk in elkaar steekt. En waarom de politiek er goed aan zou doen eens op te houden met hun roep om een hoger minimumloon. Het gevolg zou namelijk kunnen zijn dat mensen daardoor juist minder gaan werken. Hoe dat precies zit? Ontdek het in deze aflevering van 'De Waarde van Werk'!

Duration:00:40:42

Ask host to enable sharing for playback control

16 - De (on)zin van een tweesporenbeleid

1/9/2024
In aflevering 16 van 'De Waarde van Werk' gaat Matthew in gesprek met Michiel Slot. Michiel is jurist arbeidsongeschiktheid & re-integratie en eigenaar van Slot Verzuimbeheer. Hij is specialist op het gebied van UWV-besluiten die gaan over arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Over het tweesporenbeleid is altijd wel wat te doen. Moet een tweede spoor bijvoorbeeld altijd opgestart worden? En mag je het eerste spoor dan beëindigen? Tijdens dit gesprek deelt Michiel zijn visie op deze vragen en nog veel meer. Zo roept hij ook de vraag op of het het huidige stelsel nog wel het juiste is… Hoe dat precies zit? Ontdek het in deze deze aflevering van 'De Waarde van Werk'!

Duration:00:38:30

Ask host to enable sharing for playback control

15 - De (on)zin van interventies bij verzuim(preventie)

12/12/2023
In aflevering 15 van 'De Waarde van Werk' gaat Matthew in gesprek met Debbie den Hartog. Debbie is directeur bij PoortwachterDirect en specialist op het gebied van interventies bij verzuim(preventie). Over interventies is altijd wel wat te doen. Want hoe zorg je nu dat je de juiste interventie inzet? Of hoe weet je dat een interventie het gewenste effect sorteert? En wat is nu eigenlijk 'een goede providerboog' precies? Tijdens dit gesprek deelt Debbie haar visie op deze vragen en nog veel meer. Ze vertelt waarom een organisatie als PoortwachterDirect nodig is, maar geeft ook eerlijk toe dat een oorzaak-gevolgtrekking bij interventies altijd lastig blijft. Hoe dat nu precies zit? Ontdek het in deze deze aflevering van 'De Waarde van Werk'!

Duration:00:30:43

Ask host to enable sharing for playback control

14 - De (on)zin van het concurrentiebeding

11/14/2023
Dit is een bijzondere 'crossoveraflevering' met de podcast LawTalk van WVO Advocaten. Matthew en Patricia Weijmans, een van de vaste deskundigen uit LawTalk en advocaat bij WVO, gaan met elkaar in gesprek over de on(zin) van het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding is bij uitstek een onderwerp waarin jurisprudentie van belang is, omdat de wetgeving in deze nogal voor interpretatie vatbaar is. En laten we bij Rochewood nu juist in het recente verleden iets dergelijks bij de hand hebben gehad... In deze podcast bespreken Patricia en Matthew eerst de casus: een Rochewood-professional werd door haar ex-werkgever aangeklaagd voor het vermeend overschrijden van haar concurrentiebeding. Vervolgens bespreken ze in algemene zin de (on)zin ervan: waarvoor is het concurrentiebeding in essentie bedoeld en waarom blijkt de praktijk zo vaak weerbarstig? Ten slotte nog een blik op een toekomst waarin we mogen verwachten dat het concurrentiebeding (verder) uitgekleed gaat worden. Wat betekent dit voor werkgevers en wat kunnen zij dan wel doen om 'gevoelige' overstappen van hun personeel te voorkomen? Als je benieuwd bent naar de antwoorden op deze vragen of dit onderwerp, luister dan zeker naar deze aflevering van 'De Waarde van Werk'.

Duration:00:41:24

Ask host to enable sharing for playback control

13 - De (on)zin van arbeidsdeskundig casemanagement

10/10/2023
Podcast 13 is live: de (on)zin van arbeidsdeskundig casemanagement. Tijdens deze podcast spreekt Matthew met Geriët van de Vis, directeur bij IVA Opleidingen. Het onderwerp van deze maand is de (on)zin van arbeidsdeskundig casemanagement. IVA opleidingen staat bekend als een van dé opleiders voor arbeidsdeskundigen. Sinds 2018 biedt IVA ook Regie op Verzuim aan. Met een eigen twist weliswaar, want zij spreken van ‘arbeidsdeskundig casemanagement’. Maar wat houdt dit precies in en waarom zou je als (aankomend) casemanager voor deze opleiding moeten kiezen? Geriët vertelt in deze podcast over haar visie op casemanagement en waarom een arbeidsdeskundige blik daarin meerwaarde heeft. Natuurlijk kijken we ook kritisch naar het idee: hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je op de stoel van de arbeidsdeskundige gaat zitten. En past deze manier van werken wel in elke organisatie? Als je benieuwd bent naar de antwoorden op deze vragen of dit onderwerp, luister dan zeker naar deze aflevering van 'De Waarde van Werk'.

Duration:00:37:38

Ask host to enable sharing for playback control

12 - De (on)zin van taakdelegatie

9/10/2023
Podcast 12 is live: de (on)zin van taakdelegatie 🎧 Tijdens deze podcast spreekt Matthew met Rick van Buuren, directeur bij QS Gezondheidsmanagement. Veel mensen kennen Rick nog van zijn tijd bij TriageExpert, waardoor hij bekend staat als een van dé specialisten op het gebied van taakdelegatie. Dat brengt ons meteen bij het onderwerp van deze podcast: de (on)zin van taakdelegatie. Rick vertelt in deze podcast wat taakdelegatie precies inhoudt en wat de waardevolle aspecten ervan zijn, maar ook hoe het in de praktijk nog beter kan. Op wat voor manier is taakdelegatie bijvoorbeeld een antwoord op het steeds grotere tekort aan bedrijfsartsen? En hoe kijkt Rick naar de opleidingen die er momenteel zijn op het gebied van taakdelegatie? De antwoorden op die vragen, en nog veel meer, hoor je in deze aflevering van 'De Waarde van Werk'.

Duration:00:39:31

Ask host to enable sharing for playback control

11 - De (on)zin van (on)bewuste communicatie

8/15/2023
Podcast aflevering 11 is live! Tijdens deze podcast spreekt Daphne met Richelle van Loon, gecertificeerd coach en letselschade expert bij verschillende organisaties. Onderwerp van gesprek: (on)bewuste communicatie. Veel mensen zijn zich niet bewust van de manier waarop zij communiceren. Met miscommunicatie, onbegrip en soms conflicten tot gevolg. Jammer en onnodig, want je kunt enorm veel doen om ervoor te zorgen dat een gesprek wél soepel verloopt. Wat precies? Daarover vertelt Richelle je alles in deze aflevering van 'De Waarde van Werk'.

Duration:00:36:07

Ask host to enable sharing for playback control

10 - De (on)zin van onboarden

7/18/2023
Podcast aflevering 10 is live! Tijdens deze aflevering spreekt Matthew met Danique Thuis, eigenaar van Happy Chief & co: Jouw collega voor de leukste Onboarding-Trainingen. In de huidige arbeidsmarkt zijn bedrijven vaak enorm blij als ze eindelijk een vacature weten in te vullen. Toch gaat het in het vervolg, de zogenaamde 'onboarding', geregeld alsnog mis. De nieuwkomer krijgt nauwelijks (gerichte) begeleiding, of het inwerkproces is veel te gefocust op de 'harde kant': regels en processen. Danique pleit daarom voor een onboarding die nieuwe medewerkers 'happy' maakt en waarin de nadruk ligt op het creëren van een wij-gevoel. Hoe? Daarover vertelt zij alles in deze aflevering van 'De Waarde van Werk'.

Duration:00:31:02

Ask host to enable sharing for playback control

09 - De (on)zin van inzetbaarheidsgesprekken

6/13/2023
Podcast aflevering 9 is live! Tijdens deze aflevering spreekt Matthew met Eliane van Beukering, auteur van in 10 stappen een succesvolle 2e spoorcoach over het onderwerp: "De (on)zin van inzetbaarheidsgesprekken". Tijdens zo'n gesprek gaan werkgever en werknemer met elkaar in gesprek over de toekomst: hoe wil iemand zich ontwikkelen, wat staat er binnen de organisatie te gebeuren en hoe sluit dat wel/niet bij elkaar aan? Natuurlijk komt bij zo'n gesprek nog veel meer kijken. Met name in de opvolging ervan. Daar kan het namelijk behoorlijk misgaan... Hoe het dan wel moet en waarom je een inzetbaarheidsgesprek niet moet platslaan als 'vervanger voor verzuimbegeleiding' vertelt Eliane in deze aflevering van 'De Waarde van Werk'.

Duration:00:27:45

Ask host to enable sharing for playback control

08 - De (on)zin van het tweede spoor

4/24/2023
Podcast aflevering 8 is live! Tijdens deze aflevering spreekt Matthew met Veronique Tjong-A-Sie, Ambassadeur Werkgeluk bij Enerveer over het onderwerp: "De (on)zin van het tweede spoor". Veronique heeft zich de afgelopen jaren gerealiseerd dat werkgeluk een grote factor is in onze (duurzame) inzetbaarheid. Daarnaast is hij gespecialiseerd op het gebied van spoor-2-trajecten. Je krijgt in deze podcast uitleg over de rol van het WVP-proces, wat er wel en niet goed gaat in de praktijk met spoor-2-trajecten, het onderwerp inspanningsverplichting wordt uitgebreid besproken en we kijken samen naar de toekomst. Luister mee en je krijgt inzicht, informatie en tips van specialist Veronique Tjong-A-Sie.

Duration:00:31:22

Ask host to enable sharing for playback control

07 - De (on)zin van de ondernemers-AOV

2/13/2023
Podcast aflevering 7 is live! Tijdens deze aflevering spreekt Dennis met Janthony ... directeur en trainer inkomensverzekeringen, adviseur en arbeidsdeskundige over "De (on)zin van de ondernemers-AOV. Janthony houd zich dagelijks bezig met de sociale wetgeving rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hoe is de AOV nu eigenlijk geregeld voor zelfstandig ondernemers en hoe gaat dit er uit zien in de toekomst? Waar stopt de overheid, waar gaat ‘de markt’ verder en hoe ziet dat speelveld eruit? Kijk en/of luister mee over dit interessante onderwerp. 📽 Bekijk de videopodcast op onze website via de onderstaande link:🎙 Mocht je de podcast liever in de auto willen luisteren of tijdens een wandeling? Dat kan! De podcast kun je ook vinden op Spotify via de onderstaande link:

Duration:00:36:46

Ask host to enable sharing for playback control

06 - Werkplezier in drukke tijden, hoe dan?

1/10/2023
Deze aflevering spreken we Maruja Dûermeijer, Partner bij Q-Consult insurance, ad interim letselschade manager en projectmanager voor de Beroepsopleiding personenschade. Wat geeft jou werkplezier en werkgeluk en verandert dit met de tijd? Zijn er verschillen te zien tussen de verschillende generaties op het gebied van werkgeluk? Welke dingen kun je zelf beïnvloeden voor meer werkgeluk en hoe balanseer je je privé en werkleven? Een kleine greep uit de vragen die worden behandeld tijdens deze podcast. Luister je mee?

Duration:00:45:28

Ask host to enable sharing for playback control

05 - De (on-)zin van de WGA-uitkering

11/22/2022
Het aantal mensen met een WIA-gerelateerde uitkering neemt gestaag toe. In de meest recente cijfers die het CBS publiceerde, is te zien dat Nederland in september 2021 zo'n 350.000 uitkeringsgerechtigden kende. Meer dan de helft van deze groep heeft een WGA-toekenning. Maar wat houdt dat zo'n toekenning nu precies in? En wat zijn de gevolgen voor de persoon en (ex-)werkgever in kwestie? In de vijfde aflevering praat collega Matthew Last met Nicoline van Klaveren, dé WIA-expert van Nederland. Nicoline begeleidt werknemers in het ingewikkelde traject rond de WIA-beoordeling en publiceert daarover geregeld blogs op LinkedIn. Wat komt er allemaal kijken bij zo'n traject, hoe kijkt Nicoline aan tegen het idee achter de WGA-uitkering en welke problemen ziet ze daarbij ontstaan? Natuurlijk hebben we het ook over mogelijke oplossingen en de ontwikkelingen die Nicoline ziet. Bijvoorbeeld de nieuwe werkwijze die het UWV hanteert bij de beoordeling van 60-plussers. Voor werknemers en werkgevers een waardevolle, niet te missen aflevering dus!

Duration:00:36:18

Ask host to enable sharing for playback control

04 - De (on-)zin van de RIV-toets

10/13/2022
De Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen. Wat houdt deze wet precies in, op welke manier hebben werkgevers hiermee te maken en wat is nu eigenlijk die veelbesproken RIV-toets? In de vierde aflevering van onze videopodcast bespreekt collega Matthew Last dit onderwerp met Natascha, jurist sociaal verzekeringsrecht bij BrandMR en SRK Rechtsbijstand. Natascha is vooral bekend van haar blogs en posts op LinkedIn, waarin ze het ingewikkelde speelveld van sociale zekerheid begrijpelijk maakt. Hoe kijkt Natascha aan tegen de RIV-toets? Wat kan volgens haar beter en hoe ziet zij de toekomst van haar vakgebied? Het komt allemaal aan bod in dit interessante gesprek. En als je praktische tips wil horen om loonsancties te voorkomen, dan moet je zeker naar deze podcast luisteren. www.rochewood.nl/kennisbank.LinkedIn profiel

Duration:00:40:40

Ask host to enable sharing for playback control

03 - De vuurwerkramp en de verzekeraar

8/23/2022
Zaterdag 13 mei 2000. Wat nog begon als een prachtige zonnige dag in Enschede sloeg plots om in een verwoestend slagveld. Een dag gegrift in het collectieve geheugen van Nederland. De vuurwerkramp kostte 23 mensen het leven, waaronder 4 brandweermannen. 947 mensen raakten gewond, van wie een aantal zeer ernstig. 200 woningen werden verwoest. Enorm onherstelbaar leed, waarbij er vandaag nog steeds veel mensen dagelijks deze ramp met zich meedragen. De totale materiële schade is destijds geschat op 454 miljoen euro. Omgerekend met inflatie is dat zo’n 1 miljard euro vandaag de dag. In de derde aflevering praat collega Lennard van den Brink met Carlo Funke, voormalig hoofd van de schadeafdeling van de verzekeraar van S.E. Fireworks. Hoe heeft hij en het team hun werk gedaan? We zoomen in op de rol van een verzekeraar in dergelijke situaties en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook proberen we een antwoord te krijgen of verzekeraars in Nederland tegenwoordig beter zijn voorbereid zijn op grote rampen. Beluister of bekijk de videopodcast en ontdek het zelf. www.rochewood.nl/kennisbankRochewood voor jou.marketing@rochewood.nl.

Duration:00:31:20

Ask host to enable sharing for playback control

02 - De (on)zin van vitaliteit

7/18/2022
Er wordt steeds meer veerkracht en veranderingsvermogen gevraagd van mensen. Vitaliteit krijgt steeds meer aandacht, maar wordt tegelijkertijd vaak gezien als een vaag containerbegrip. Wat betekent het en waarom is het veel meer dan even wat bewegen, gezonder eten en een beetje stressmanagement? En wat heeft de werkgever er nou eigenlijk mee te maken? In de tweede aflevering praat collega Matthew Last met Margot van Hoijdonck. Zij is niet alleen ondernemer en eigenaar van VitaliBlij, maar ook psycholoog, blijmaker en adviseur voor werkgevers, werknemers en HR-afdelingen als het gaat over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Wat is het rendement van aandacht voor vitaliteit? Hoe voorkomt ze dat goede bedoelingen verzanden in de spreekwoordelijke 'fruitschaal op kantoor'? Wie is er verantwoordelijk: werkgever of werknemer? En hoe krijg je vitaliteit op een goede en blijvende manier in de werkcultuur verankerd? Beluister of bekijk de videopodcast en ontdek het zelf. www.rochewood.nl/kennisbankRochewood voor jou.VitaliBlijmarketing@rochewood.nl.

Duration:00:38:56

Ask host to enable sharing for playback control

01 - Van letsel naar herstel

7/14/2022
Terwijl de werkdruk in de letselwereld blijft oplopen en dossiers een steeds langere looptijd kennen, blijven de meningen over het belang en de waarde van herstelgerichte dienstverlening verdeeld. In onze allereerste aflevering bijt collega Daphne Voets samen met Lisanne Havinga van TotaalSupport, een herstelgerichte dienstverlener in letselschade, het spits af. De een ziet de toegevoegde waarde vooral in complexere letselschadezaken, maar betwijfelt het nut voor lichter letsel. Hoe onafhankelijk is een herstelgerichte dienstverlener en hoe zit het met de medische causaliteit van hun advies? Kan het eerder betrekken van specialisten als Lisanne de werkdruk bij verzekeraars juist verlagen? Beluister of bekijk de videopodcast en oordeel zelf. www.rochewood.nl/kennisbankRochewood voor jou.TotaalSupportmarketing@rochewood.nl.

Duration:00:34:13