Koulu-podcast-logo

Koulu-podcast

Education Podcasts

Koulu Podcast tuo monipuolisuutta, syvyyttä ja laajempaa näkymää suomalaiseen koulukeskusteluun.

Location:

United States

Description:

Koulu Podcast tuo monipuolisuutta, syvyyttä ja laajempaa näkymää suomalaiseen koulukeskusteluun.

Language:

Finnish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

58. Erilaiset oppijat - Riikka Marttinen

5/14/2024
Tässä jaksossa syvennymme oppimisen haasteisiin yhdessä Erilaisten oppijoiden liiton erityisasiantuntija Riikka Marttisen kanssa ja tutkimme, miten opettajat voivat tunnistaa ja tukea erilaisia oppijoita. Keskustelemme siitä, miten rakentaa inklusiivinen oppimisympäristö ja millaisia käytäntöjä opettajat voivat hyödyntää tukemaan kaikkia oppilaita. Lisäksi pohdimme miten yhteistyöllä voidaan parantaa oppimiskokemuksia. Kuuntele nyt, niin saat konkreettisia vinkkejä ja inspiraatiota!

Duration:00:54:19

Ask host to enable sharing for playback control

57. Näkökulmia tämän päivän yliopisto-opiskeluun - Johannes Laakio

5/10/2024
Millaista on opiskelu yliopistossa: suuria luentosaleja vai pieniä luokkia ja parityöskentelyä? Tapahtuuko opettajaksi kasvaminen hakemalla itsenäisesti tietoa ja rakentamalla sitä kautta omaa identiteettiä, vai onko suurin taito osata aikatauluttaa arkea? Tuleeko tilanteita, että arvosana ja osaaminen annetaan ryhmälle, mutta opiskelija itse ei saa todenmukaista palautetta omasta osaamisestaan? Osaamisen ja oppimisen mittaamisen näkökulmasta: mitä hyötyjä ja haittoja on, mikäli opetusta rakennetaan vahvasti ryhmätyöskentelyn kautta, kun mietitään erityisesti taitoja ja taitoainetta. Lisäksi puhumme opettajuuden rakentumisesta sekä opettajan että kasvatuksen näkökulmasta. Onko merkitystä sillä, millaisilla eväillä aloittaa oman opettajuuden rakentamisen?

Duration:00:35:31

Ask host to enable sharing for playback control

56. Kotitaloustiedettä ja elinikäistä oppimista - Johannes Laakio

5/7/2024
Jaksossa puhutaan arjen muutoksesta ja kotitaloustieteestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Johannes Laakio, Kotitaloustieteen opiskelija Helsingin Yliopistosta, kertoo meille, mikä sai hänet valitsemaan perhe-elämän ja vakituisen työn rinnalle täysipäiväisen opiskelun. Kuulemme, miten tämä päätös vaikuttaa arjen rutiineihin ja sekvensseihin. Tämä keskustelu on myös avaus keskusteluun kotitaloustieteen merkityksestä yhteiskunnassamme. Keskustelemme siitä, millainen jalanjälki kotitalousopetuksella on kuluttajaidentiteettien muodostumiseen ja miten opetusta ja eri ilmiöitä tulisi havainnollistaa eri-ikäisille oppilaille. Lisäksi pohdimme, mitä valmiuksia kotitaloustieteen opinnot tarjoavat opettajaopiskelijoille työelämää varten. Onko tarpeen harrastaa tai hankkia lisää käytännön kokemusta ennen kotitalousluokkaan astumista? Ja mikä rooli kestävän kehityksen ja ekologisten arvojen omaksumisella on tässä kaikessa? Liity mukaan keskusteluun, kun tutkimme näitä kiehtovia kysymyksiä ja ymmärrämme paremmin kotitaloustieteen roolia nykypäivän yhteiskunnassa.

Duration:00:44:38

Ask host to enable sharing for playback control

55. Tiina Perämäki - Toiminnallinen oppiminen

5/2/2024
Tiina Perämäki on inspiroinut tuhansia opettajia hyödyntämään toiminnallisuutta osana opetusta ja oppimista. Tässä Koulu Podcast -jaksossa mennään aivan alkulähteille ja kuullaan Tiinan toiminnallisten syntytarina. Lisäksi keskustellaan konkreettisella tasolla, mitä toiminnallinen oppiminen on ja miten se hyödyttää lapsia oppimisessa ja opettajia opetustyössä.

Duration:00:40:08

Ask host to enable sharing for playback control

54. Markku Pelkonen osa 2 - Merkityksen metsästäjät: Identiteetti ja arvot nykymaailmassa

4/23/2024
Jaksossa keskustellaan Markku Pelkosen kanssa siitä, miten nykymaailmassa voisi löytää merkitystä ja miten identiteetti rakentuu. Jaksossa käsitellään mm. työn ja identiteetin suhdetta, erityisesti kutsumusammattien merkitystä. Pohditaan myös yhteisöjen vaikutusta identiteettiimme ja miten tavoitteet ja arvot linkittyvät merkityksellisyyteen ja henkilökohtaiseen kehitykseen. Lopuksi pohdimme itsensä johtamisen tärkeyttä sekä työssä että vapaa-ajalla, ja miten yksilön tulisi päivittää näkemyksiään ja tavoitteitaan elämän eri vaiheissa.

Duration:00:58:16

Ask host to enable sharing for playback control

53. Jani Toivola osa 2 - Inhimilliset kohtaamiset moninaistuvassa maailmassa

4/16/2024
Mitä vaikutuksia koulujen henkilöstörakenteen moninaistumisella voisi olla oppilasaineksen moninaistuessa? Koulu Podcastissa keskustelemme Jani Toivolan kanssa siitä, kuinka hyödyntää henkilöstön osaamista ja omia monipuolisia kokemusta tehokkaasti muutosjohtamisessa, sekä kuinka luoda kestäviä muutoksia pinnallisten muutosten sijaan. Lisäksi pohdimme, miksi epäonnistumisten opettaminen on avainasemassa oppilaiden ja opettajien kehityksessä, ja miten voimme luoda rehellisen ja avoimen ilmapiirin oppimisen tueksi.

Duration:00:26:08

Ask host to enable sharing for playback control

52. Jani Toivola osa 1 - Ainoa luokkahuoneessa

4/9/2024
Koulu Podcast jakson vieraana on näyttelijä, kirjailija sekä Suomen ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja Jani Toivola. Jakson vierailevana isäntänä toimii Ali Kupiainen. Jaksossa keskustellaan lapsuuden ja nuoruuden moninaisuudesta kouluympäristössä. Kun millaista on olla ainoa erilainen luokkahuoneessa ja miten se vaikuttaa oppimiseen ja koulukokemukseen. Lisäksi keskustellaan, miten kasvuyhteisöt voivat tukea ja juhlistaa moninaisuutta sekä pohditaan onko tarvetta muuttaa opettajien koulutusta vastaamaan nykyajan moninaisuuden tarpeita ja muutosta.

Duration:00:43:11

Ask host to enable sharing for playback control

51. Juha-Pekka Lehmus - Tiedolla johtaminen

4/6/2024
Miten koulujen kehittymistä voidaan johtaa tiedon avulla kaupunkien ja kuntien tasolla? Miltä koulumaailma tänään näyttää sivistysjohdon näkökulmasta? Mitkä ovat suomalaisten koulujen vahvuudet ja tukevat kivijalat, jotka takaavat hyviä tuloksia niin oppimisessa kuin hyvinvoinnissa? Entä miten peruskoulua pitäisi remontoida tulevaisuudessa? Koulu Podcastissa aiheista keskustelemassa Lohjan kaupungin sivistysjohtaja Juha-Pekka Lehmus.

Duration:00:30:27

Ask host to enable sharing for playback control

50. Jaakko Kaartinen - Osallisuus ja yhteisöllisyys

3/24/2024
Jakson vieraana on taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jaakko Kaartinen. Tässä jaksossa keskustelemme mm. lapsien ja nuorten tulevaisuuden näkymistä, osallisuudesta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, etsivästä nuorisotyöstä ja millä tavalla lapsia ja nuoria voitaisiin pitää mukana ja kytkeä takaisin yhteiskuntaan.

Duration:01:09:45

Ask host to enable sharing for playback control

49. Kia Raevaara - Lukututor ja lasten lukuinto

3/14/2024
Lukututoreiden tavoitteena on edistää lasten lukuintoa ja -taitoa. He toimivat opettajien tukena ja auttavat lapsia esimerkiksi oikean kokoisen kirjan löytämisessä. Keskustelemme Kia Raevaaran kanssa lukututor-toiminnan organisoimisesta, lukututoreiden työnkuvasta sekä siitä, miten he konkreettisesti auttavat lapsia löytämään lukuintoa.

Duration:00:24:22

Ask host to enable sharing for playback control

48. Jenni, Sari ja Aino - Tiedekasvatus

3/5/2024
Koulu Podcast jaksossa keskustelemme Kide Science perustajien tohtori Jenni Vartiaisen, Sari Hurme-Mehtälän ja Aino Kurosen kanssa tiedekasvatuksesta. Mitä STEAM tarkoittaa ja mikä se kirjainyhdistelmän A oikein on? Miten tutkimuspohjaisuus näkyy leikillisessä tiedekasvatusmallissa? Mitkä ovat tärkeitä taitoja tulevaisuuden työelämän kannalta?

Duration:00:40:11

Ask host to enable sharing for playback control

47. Markku Pelkonen - Jatkuva oppiminen ja tulevaisuustaidot

2/27/2024
Miksi oppimismotivaatio laskee, vaikka elämme jatkuvan oppimisen kulta-aikaa? Koulu Podcastissa pohdimme, mistä motivaatio syntyy ja miten voimme ylläpitää kiinnostusta oppimiseen. Growth mindset on avain jatkuvaan oppimiseen. Miten voimme pitää mielemme avoimena uudelle ja samalla unohtaa vanhentuneet ajatusmallit? Kasvumyönteisyys on elämäntaito, joka auttaa meitä sopeutumaan muutoksiin. Kuinka voimme kasvaa ja oppia yhdessä? Elämäntaidot ja tulevaisuustaidot ovat avainasemassa. Miten voimme opettaa niitä sekä koulussa että kotona? Mitkä ovat ne taidot, joita meidän kaikkien tulisi kehittää tietoisesti?

Duration:00:55:46

Ask host to enable sharing for playback control

46. Meri-Maaria Kivekäs - Itseohjautuvaan työskentelyyn opettaminen

2/23/2024
Meri-Maaria Kivekäs on opettanut itseohjautuvaa työskentelyä niin lukiolaisille kuin alakoululaisille. Keskustelemme hänen kanssaan siitä, miten itseohjautuvuutta opetetaan luomalla ensin vahva perusta sitä tukevia taitoja, jonka jälkeen voidaan asteittain opettaa itseohjautuvaa työskentelyä. Tämä keskustelu sisältää paljon konkreettisia esimerkkejä opettajille höydynnettäväksi.

Duration:00:31:42

Ask host to enable sharing for playback control

45. Juhani Räsänen osa 3 - Valinnan teoria ja todellisuusterapia

2/16/2024
Ihminen tekee päivittäin lukuisia valintoja, joilla on merkittäviä haitallisia tai hyödyllisiä vaikutuksia elämään ja sen laatuun. Siitä huolimatta valintojen tekemistä ei erikseen opeteta koulussa. Juhani Räsänen -trilogian viimeisessä osassa käsittelemme valinnan teoriaa ja todellisuusterapiaa, joita Juhanin mukaan tulisi hyödyntään nykyistä huomattavasti laajemmin yhteiskuntamme kasvuyhteisöissä ja inhimillisissä organisaatioissa. ”Jos vahvuuspedagogiikka kytketään voimaantumisen teorian ja valinnan teorian tarjoamiin löydöksiin sekä todellisuusterapiaan, silloin olemme sellaisen asian ytimessä, joka ratkoo ongelmia.”

Duration:00:42:27

Ask host to enable sharing for playback control

44. Juhani Räsänen osa 2 - Koulu inhimillisenä kasvuyhteisönä

2/9/2024
Juhani Räsäsen mukaan koulujen, kotien ja työpaikkojen tulisi kaikkien olla kasvuyhteisöjä. Keskustelemme elävöittävistä suhdetavoista, sisäisen motivaation huomioimisen tärkeydestä, vuorovaikutuksen laadun arvioinnista ja ulkoisen kontrollin tuhovaikutuksesta sekä oppilaiden arvioinnissa että inhimillisissä organisaatioissa.

Duration:00:33:36

Ask host to enable sharing for playback control

43. Juhani Räsänen osa 1 - Joustava koulujärjestelmä

2/2/2024
Joustava koulujärjestelmä sekä Syvien vahvuuksien koulu ovat keskustelumme keskiössä Juhani Räsäsen kanssa. Juhanin kuvailemassa joustavassa koulujärjestelmässä formaali, non-formaali ja informaali oppiminen lähentyvät toisiaan. Keskustelemme myös Kasvuyhteisöllisyyskoulun indikaattoreista, eli vahvuusajatteluun perustuvasta koulun arviointityökalusta, jonka avulla pystytään selvittämään, missä vahvuuspedagogisessa kulttuurissa koulu toimii.

Duration:00:24:40

Ask host to enable sharing for playback control

42. Jenni Korte - Yrittäjyyskasvatus, yök vai jee?

1/26/2024
Yrittäjyys, yök! Näin tuumasi Koulu Podcast #tarkkis vieras Jenni Korte (ja myös haastattelija Pekka Peura) siinä vaiheessa opettajanuraa, kun hän ei ollut vielä tutustunut yrittäjyyskasvatukseen. Ajauduttuaan vahingossa sen pariin, hänen silmänsä avautuivat ja mieli muuttui täysin. Yrittäjyyskasvatus on parhaimmillaan hyvin oppilas- ja opiskelijalähtöistä, heille merkityksellistä ja heitä aktivoivaa toimintaa. Keskustelemme yrittäjyyskasvatuksesta erityisesti yhteisopettajuuden ja tiimioppimisen näkökulmista.

Duration:00:27:01

Ask host to enable sharing for playback control

41. Joonas Merikko - Itsesäätely teknologian tukemana ja Annie Advisor

1/19/2024
Keskustelemme tohtori Joonas Merikon kanssa teknologian hyödyntämisestä oppimisen itsesäätelyn tukena. Milloin teknologia toimii oppimisen itsesäätelyn tukena ja milloin me ennemminkin ulkoistamme itsesäätelyn teknologialle? Mikäli liikaa käytämme teknologiaa, rapautuuko oma kyky säädellä toimintaa? Ja pitäisikö itsesäätelyn kehittyminen olla ylipäätään yhtenä tavoitteena opetuksessa? Entä mikä on Annie Advisor?

Duration:00:31:15

Ask host to enable sharing for playback control

40. Jouni Kangasniemi - Koulutusvienti ja -tuonti

1/12/2024
Jouni Kangasniemi työskentelee opetus- ja kulttuuriministeriössä kansainvälisten asiain sihteeristössä. Jounin kanssa keskustelemme koulutusviennistä ja siitä, mitkä ovat suomalaisen koulujärjestelmän helmiä, joita olisi mahdollista ottaa käyttöön myös muissa maissa. Entä mitä me Suomessa voisimme oppia muista maista? Keskustelmme myös Jounin kokemuksista ja näkemyksistä EdTechin ympärille opettajien kehittämistä yrityksistä ja niiden menestyksen edellytyksistä.

Duration:00:30:48

Ask host to enable sharing for playback control

39. Ali Kupiainen osa 2 - Ostrakismi koulumaailmassa

1/7/2024
Kotitalousopettajaksi Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Ali Kupiainen kertoo omasta monipuolisesta opintopolustaan. Keskustelemme myös vakavammista aiheista, kuten ostrakismista, syrjinnästä ja uusavuttomuudesta.

Duration:00:30:05