Godgericht in gesprek-logo

Godgericht in gesprek

Religion & Spirituality Podcas

Een podcast waarin jonge mensen praten over grote dingen. Beluister deze podcast op jouw favoriete podcastplayer óf bekijk de video van de podcast op YouTube.

Location:

United States

Description:

Een podcast waarin jonge mensen praten over grote dingen. Beluister deze podcast op jouw favoriete podcastplayer óf bekijk de video van de podcast op YouTube.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Aanbidding – hoe verandert de lofzang je leven?

7/9/2021
In deze aflevering van Godgericht in gesprek gaat het over hoe de lofzang je leven verandert. Wat is aanbidding en welke praktische zaken spelen hierbij een rol? Waarom zingen wij eigenlijk, hoe zing je en wat zing je?

Duration:00:43:21

Ask host to enable sharing for playback control

Cultuur & samenleving – hoe sta je als christen in de wereld?

7/9/2021
In deze aflevering van Godgericht in gesprek gaat het over cultuur en politiek. Hoe stellen wij ons als christenen op in onze cultuur en hoe ga je om met de overheid en politiek? Wat zegt Gods Woord over onze houding en wat kunnen wij wel en niet doen?

Duration:00:38:41

Ask host to enable sharing for playback control

Vrije tijd – hoe kun je als christen goed ontspannen?

6/23/2021
Als het over die richtlijnen gaat zegt Laurens: Vrije tijd is goed en het is goed om te ontspannen; uiteindelijk is alles wat door God geschapen is goed. Maar je kunt alleen niet alles doen wat je wilt. Je vrije tijd is onderdeel van je christenleven, als we het door de bril van Gods Woord en onder gebed doen dan kunnen we God ook in onze vrije tijd de eer geven en Hem danken voor ontspanning. Maar wat valt er dan wel en wat valt er niet onder? Aan de ene kant, zegt Ruard, moeten we niet te wettisch worden met ‘dit mag wel en dit niet’. Maar er is wel een duidelijke lijn vanuit Gods Woord. Laurens en Ilanah beamen dat: vrije tijd is niet neutraal, er komt dan ook van alles in je hoofd en gedachten. Denk dus van tevoren goed na over wat je kijkt of luistert. Laurens vult aan: voor sommige gebieden die niet zo zwart-wit zijn (zoals vloeken in films of muziek), is het meer persoonlijk en is wijsheid nodig. Ilanah merkt ook op: je kan te veel bezig zijn met op het randje lopen, terwijl je daar juist ver vandaan moet blijven en actief op zoek kunt gaan naar bijvoorbeeld christelijke muziek die opbouwend is en tot eer van God. En wees eerlijk, vult Ruard aan, aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemetjes dus maak het jezelf niet moeilijk, zo sterk zijn wij niet. En wat doe je dan wel? Verschillende voorbeelden en tips komen in de podcast voorbij: van lezen en muziek luisteren – bijvoorbeeld tijdens het sporten – tot het spelen van gezelschapsspellen en op stap gaan met vrienden. Het belangrijkste is: denk na of je het onder dankzegging kunt doen. Gebruik tijd om met elkaar te zijn en ga terug naar de vraag: voor wie leef je? Wat verlang je? Bid dat God je geeft dat je echt alles aan Hem zult onderwerpen. Dan kun je ook heerlijk ontspannen.

Duration:00:37:49

Ask host to enable sharing for playback control

Psychiatrie – een christelijk perspectief

6/21/2021
Volgens Chris zie je vaak twee extremen onder christenen als het over psychiatrie gaat: aan de ene kant is er het gevaar om alles uit te leggen als een stoornis of ziekte; aan de andere kant kun je zeggen dat alles tussen je oren zit en je het alles met een pastorale werker kunt wegpraten. Maar dit klopt niet, er zit van alles tussen. Chris legt uit dat – omdat wij als christenen geloven dat wij te maken hebben met een wereld die leeft onder de consequenties van de zondeval – ook christenen psychisch ziek kunnen worden. Net zoals wij bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een herseninfarct kunnen krijgen. Ziekte is iets wat in deze wereld voorkomt en dat verdwijnt niet altijd door pastorale begeleiding of doordat mensen voor jou bidden. Hoe kan de psychiatrie een christen dan helpen? Natuurlijk heeft de psychiatrie een wereldbeeld wat niet altijd hetzelfde is als het christelijke wereldbeeld, benadrukt Chris. En het kan moeilijk zijn om als christen daarmee om te gaan. Het is belangrijk om naast het ziektemodel ook de aanwezigheid van zonde te erkennen als oorzaak van problematiek. Maar, zo legt Chris uit, wij moeten niet het kind met het badwater weggooien. Een goede psychiater die geen christen is zal als het goed is jou ook proberen te helpen om je probleem aan te pakken. Maar je moet het wel toetsen en soms sceptisch zijn. Verder gaat het in deze aflevering onder andere over de lichaam en de geest, medicijngebruik, en geeft Chris praktische tips wat je kunt doen als je zelf worstelt met psychische klachten en hoe je als christen vanuit je relatie met God tot hulp kunt zijn voor anderen.

Duration:00:33:16

Ask host to enable sharing for playback control

Bijbellezen – hoe doe je dat?

6/19/2021
Ruard legt uit dat ‘omdat wij geloven dat God volmaakt is, dat is Zijn identiteit, wij daarom geloven dat Zijn Woord ook perfect is’ (zie Psalm 119). Laurens en Ilanah vullen aan dat het voor het begrijpen van de Bijbel, en om Gods Woord krachtig te laten zijn in je leven, je moet geloven en erop moet vertrouwen dat het Gods Woord is. Dat het foutloos is juist omdat het Gods Woord is. Als het gaat over hoe de duidelijkheid van de Schrift praktisch invloed heeft op ons leven zegt Laurens: dat betekent allereerst dat wanneer je de Bijbel leest je ook bewust die stap in vertrouwen moet zetten. Ruard beaamt dat je, ook als je dingen soms niet begrijpt, de moed mag hebben om geduldig de Bijbel tot je te blijven nemen en te weten dat God daadwerkelijk door Zijn Woord tot jou spreekt. En ook belangrijk, vult Ilanah aan, dat je de Bijbel niet ziet als een kookboek waar je hier en daar wat uit haalt als power food maar dat je de hele Schrift leest en daar ook de tijd voor neemt. Laurens doet daarom ook de oproep: ‘lees, lees en herlees. Je leert de Bijbel lezen door hem te lezen.’ En daarbij is het belangrijk te zoeken naar de kern: Christus en Zijn evangelie. Met behulp van een aantal voorbeelden bespreken we in deze aflevering hoe je in de Bijbel kunt leren om Christus te ontdekken, en hoe je tijdens het lezen kunt zoeken naar wat je leert over God, en over jouw relatie tot en met Hem. Tot slot geven Ruard, Ilanah en Laurens ook nog handige praktische tips hoe je de Bijbel kunt lezen en je meer kunt gaan zien van Wie Hij is en wat Hij zegt in Zijn Woord.

Duration:00:42:05

Ask host to enable sharing for playback control

Stille tijd - hoe geef je dat vorm?

6/1/2021
In deze aflevering van Godgericht in gesprek gaat het over stille tijd. Wat bedoelen wij daar eigenlijk mee en kunnen we in de Bijbel voorbeelden vinden van stille tijd? Waarom is het zo belangrijk en wat zijn praktische tips om dagelijks tijd met God door te brengen? Ruard en Ilanah omschrijven stille tijd als de dagelijkse tijd die je apart zet, waarin je, je terugtrekt om naar Gods Woord te luisteren en met Hem te praten door in gebed te zijn. Laurens merkt op dat je bij de mensen in de Bijbel die met God wandelen ook die twee ingrediënten ziet: ze spreken tot God door te bidden en ze luisteren naar Hem door Zijn Woord. We zien ook dat Jezus, ons grote voorbeeld hierin, Zich regelmatig terugtrekt van de groep en dat Hij vaak vroeg in de ochtend of nacht aan het bidden is, vult Ruard aan. Maar waarom is het zo belangrijk om stille tijd te doen? Laurens wijst direct naar Johannes 15:5 dat je zonder Jezus niets kunt doen. Geef gehoor aan die oproep om Hem te zoeken elke dag. Ik heb Hem elke dag nodig, legt Laurens uit. Het enige wat wij kunnen doen om een geestelijk vruchtbaar leven te leiden is het aan God te vragen, want het is Zijn vrucht en Hij werk het in ons. Het christenleven begint op je knieën. Als je Hem liefhebt dan wil je tijd met Hem doorbrengen. Hoe doe je dan je stille tijd? Eén van de velen tips die worden besproken is: in de ochtend, zo pleiten Laurens en Ruard. Laten wij de eerste momenten van de dag die wij hebben aan God wijden en plan het ook echt in je agenda. Laat je gedachten vormen door Hem. Er is geen beter moment om dat te doen dan in de ochtend. Ilanah vult aan: en verlies de moed niet, zoals in Lukas 18:1 door Jezus zelf wordt gezegd. Blijf je Bijbel lezen en bidden, soms is het een moeilijke tijd, dat hoort erbij, maar God wil ons vormen daardoor. Verder vind je in deze aflevering nog meer voorbeelden en waardevolle tips om je stille tijd vorm te geven en zo te groeien in geestelijke vrucht en relatie met de Heere. www.godgericht.nl

Duration:00:39:07

Ask host to enable sharing for playback control

De Heilige Geest - wie is Hij en wat doet Hij?

1/20/2021
In deze aflevering van Godgericht in gesprek gaat het over de Heilige Geest. Vandaag de dag bestaan er veel verschillende ideeën over wie of wat de Heilige Geest is en hoe we Hem kunnen ervaren in onze levens. Maar wie of wat is de Heilige Geest eigenlijk volgens de Bijbel? En wat leert de Bijbel over zijn werk? Volgens Ruard wordt er wel heel veel over de Geest gepraat, maar wordt er maar weinig gekeken naar wat de Bijbel over Hem zegt. Zo leert de Schrift dat de Heilige Geest geen onpersoonlijke kracht of invloed is, maar dat Hij God Zelf is; één van de drie Personen van de Drie-eenheid. Laurens merkt op dat we Hem daarom ook door de hele Bijbel zien werken, en dat we Hem al bezig zien tijdens de Schepping! Maar wat leert Jezus eigenlijk over de Heilige Geest? Eén van Zijn grote taken, zo zeggen Ruard en Laurens, is het overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel. Dit is iets dat bovendien aan het begin staat van onze bekering en is daarom misschien wel de belangrijkste manier waarop de Geest in jouw leven kan werken! De Geest werkt dus op veel verschillende manieren. Een terechte vraag is daarom: Hoe weten we of de Heilige Geest aan het werk is en hoe kunnen we Hem ervaren? Volgens Ilanah is het een misvatting om te denken: ‘Hier wordt te weinig over de Heilige Geest gesproken en dus is Hij hier niet aan het werk.’ Aangezien de Bijbel leert dat de Heilige Geest God en Christus zal verheerlijken, zo observeert Ilanah, moet dat de maatstaf zijn voor de werking van de Geest. Naast al deze zaken wordt er in deze aflevering verder nog gesproken over de werking van de Geest in wonderen en tekenen en worden er praktische tips gegeven hoe jij de Geest persoonlijk in jouw leven kunt ervaren. www.godgericht.nl

Duration:00:40:18

Ask host to enable sharing for playback control

De zondige christen – berouw en vernieuwing

12/6/2020
In deze aflevering van Godgericht in gesprek spreken Ruard Ophoff, Ilanah Pruis en Laurens Pruis over ‘De zondige christen – berouw en vernieuwing’. Eén van de lastigste vragen van het christenleven is misschien wel: hoe ga je om met zonde in je leven? Je krijgt de indruk dat de eerste Johannesbrief duidelijk maakt dat we eigenlijk niet meer zouden moeten zondigen? Maar de praktijk van het christenleven is toch nog vol met zonden. En wat is zonde eigenlijk? Ruard stelt dat alle mensen zondigen, ook christenen. Er is echter wel een fundamenteel onderscheid tussen een niet-christen die zondigt en een christen die zondigt - een verschil van licht en duisternis. Hoe dat zit bespreken ze met elkaar. Ondanks dat zonde nog steeds een realiteit is in het leven van een christen, is het niet de bedoeling dat we er vrede mee sluiten.Ondanks dat zonde nog steeds een realiteit is in het leven van een christen, is het niet de bedoeling dat we er vrede mee sluiten. Het kan niet zo zijn, zegt Laurens, dat we het prima vinden dat we nog zondigen - we zijn immers geroepen tot strijd! Dit brengt meteen het onderwerp van menselijke verantwoordelijkheid naar boven: is het niet God Die heiligt? Wat is onze rol hierin? De lastigste vraag van allemaal is misschien wel: wat doe je wanneer je als christen opnieuw en opnieuw struikelt in dezelfde zonde? Ilanah roept je op: ‘Ren zo snel mogelijk naar Jezus en belijdt je zonde.’ Ruard voegt daar zelfs aan toe dat God er vreugde in vindt als jij je terugkeert naar hem nadat je hebt gezondigd! Toch blijft er vaak schuldgevoel bestaan. Hoe ga je daar mee om? En is een schuldgevoel altijd verkeerd? ‘Nee,’ stelt Laurens, ‘wees er dankbaar voor!’ Is het niet deprimerend om stil te staan bij je zonde?Ook komt het onderwerp vreugde langs; want is het niet deprimerend om stil te staan bij je zonde? We zijn toch geroepen om blij te zijn? ‘Het klopt’, zo zegt Ruard, ‘dat we onszelf niet moeten verliezen in het kijken naar onszelf. Schuldgevoel kan ook als een aanklacht van de Satan komen. Toch moeten we ons wel bewust zijn van hoe serieus zonde is.’ ‘Alleen wanneer we onze zonde serieus nemen’, vult Laurens aan, ‘kunnen we oprechte vreugde ervaren; de vreugde van verlossing.’ Ook geven Ilanah, Ruard en Laurens je nog wat praktische, hands-on tips hoe je om kunt gaan met zonde in je leven. Dit en nog veel meer, in deze aflevering van Godgericht in gesprek!

Duration:00:38:23

Ask host to enable sharing for playback control

Wat is een gezonde gemeente? – en ben jij een gezond lid?

11/28/2020
In deze aflevering van Godgericht in gesprek spreken Marcel Vroegop, Ruard Ophoff en Laurens Pruis over ‘Wat is een gezonde gemeente? – en ben jij een gezond lid?’. Mensen vragen zich wel eens af of het idee van gemeente-zijn niet achterhaald is. Geloven is toch een persoonlijk zaak? Bovendien, je kunt je geestelijke kost tegenwoordig overal vandaan halen; daar heb je de gemeente toch niet voor nodig? Met andere woorden: ‘Is de gemeente nou werkelijk zo belangrijk?’ Volgens Marcel is geloven inderdaad iets persoonlijks, maar tegelijkertijd benadrukt hij: ‘Geloven doe je niet in je eentje.’ En Laurens vult aan: ‘De enige echte methode die God heeft gegeven om zijn evangelie in deze wereld te verspreiden.’ Hoe zit dat precies? En wat zijn dan kenmerken van een gezonde gemeente? Aan de hand van twee boeken over gemeente-zijn proberen de mannen deze vragen te beantwoorden. Eén van de kenmerken uit het boek Wat is een gezonde gemeente is bijvoorbeeld bijbelverklarende prediking. Volgens Mark Dever, de schrijver van het boek, is dit zelfs essentieel voor een gezonde gemeente. Naar aanleiding van deze kenmerken van een gezonde gemeente, zegt Laurens: ‘Gezonde leer is als het ware de motor van een gezonde gemeente. Maar de gemeente is veel meer dan alleen de zondagochtend; zo zouden ook gemeenschap en discipelschap een belangrijke rol moeten spelen in de gemeente en het dagelijks leven van de leden.’ Met andere woorden: de gemeente is essentieel voor het christenleven en is een verantwoordelijkheid voor iedere christen. En misschien is dit ook wel de spannendste vraag van deze podcast: ‘Welke rol speel jij in de gemeente?’ Dit – en nog veel meer – in de tweede aflevering van Godgericht in gesprek!

Duration:00:45:54

Ask host to enable sharing for playback control

Je geloof delen – hoe doe je dat?

11/21/2020
In deze eerste aflevering van Godgericht in gesprek spreken Ruard Ophoff, Ilanah Pruis en Laurens Pruis over ‘Je geloof delen – hoe doe je dat?’. Is getuigenis iets waar veel te veel aandacht aan besteed wordt óf zou het belang hiervan juist veel meer onderstreept moeten worden? De ene christen vindt het super belangrijk, de ander besteedt het liever uit. Niet iedereen heeft tenslotte het talent van God gekregen om makkelijk te spreken, toch? En dan heb je ook nog de gevleugelde uitspraak ‘deel het evangelie, gebruik zo nodig woorden’. Volgens Laurens Pruis haat John Piper die uitspraak, maar waarom eigenlijk – en is het terecht? Een podcast vol praktische handreikingen omtrent getuigen. ‘Begin bij je eigen familie en vrienden’, zo zegt Ilanah Pruis, ‘als je onder medechristenen al niet durft te delen wat je hebt meegemaakt of van God hebt geleerd, dan wordt het onder medestudenten al helemaal ingewikkeld.’ Het maakt volgens Ruard Ophoff een groot verschil hoe je de boodschap van Bijbel vertelt aan anderen. Snapt de ander ook echt wat je zegt – zelfs als je de Bijbel zo goed mogelijk probeert na te spreken? Ruard: ‘Je kunt in een gesprek zeggen: God is rechtvaardig, jij bent zondig – dus je hebt een probleem. Maar mensen begrijpen dan nog niet wat dat probleem is.’ Trouwens, wist je dat in de manier waarop jij een getuigenis geeft iets over jou zegt? Laurens: ‘In je getuigenis wordt snel duidelijk hoeveel waarde je hecht aan je eigen goed geformuleerde argumenten, ... óf dat je het vooral moet hebben van Gods kracht en van de Geest van God Die harten inwint voor Hem.’ Deze podcast bespreekt het allemaal en nog veel meer!

Duration:00:37:08

Ask host to enable sharing for playback control

Een boodschap voor de toekomst

11/20/2020
In deze podcast leggen Laurens H. E. Pruis van Godgericht.nl en Marcel Vroegop van Geloofstoerusting je uit wat je de komende tijd kunt verwachten. Er staat een hoop te veranderen, ... en we hopen dat jij dat kunt waarderen!

Duration:00:05:14