Audi Podcast tips-logo

Audi Podcast tips

Business & Economics Podcasts

Via de Audi Podcast tips krijg je toegang tot een selectie van hoogwaardige podcast content op het gebied van Economie, Ondernemen, Duurzaamheid, Politiek, Technologie, Carrière en Leiderschap. Speciaal geselecteerd voor Audi Nederland. Enjoy!

Location:

United States

Description:

Via de Audi Podcast tips krijg je toegang tot een selectie van hoogwaardige podcast content op het gebied van Economie, Ondernemen, Duurzaamheid, Politiek, Technologie, Carrière en Leiderschap. Speciaal geselecteerd voor Audi Nederland. Enjoy!

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

The Rest Is History | Overzeese ode aan onze Gouden Eeuw

4/7/2023
Het grote wereldvoetbalcircus in Qatar is alweer even achter de rug. Het minste wat je ervan kunt zeggen is dat het de gemoederen behoorlijk bezig heeft gehouden, ethisch en sportief. Voor Tom Holland en Dominic Sandbrook van The Rest is History was het vooral een onweerstaanbare aanleiding om eens grondig in de geschiedenis van de deelnemende landen te spitten. De Gouden Eeuw krijgt een prominente plek. Sandbrook en Holland – what’s in a name – maken halverwege hun serie een denkbeeldige tussenstop in Nederland, met speciale aandacht voor de Gouden Eeuw. Met name Tom Holland doet dat vol vuur. Hij blijkt een fan van de geschiedenis van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, met de De Maagd van Holland als hét symbool van Hollandse properheid, vroomheid én koopmanschap. Maar wat zegt het over óns, in deze tijd? Juist die combinatie van vroomheid en koopmanschap is nog altijd een handelsmerk. En ook tolerantie en vrijheid behoren traditioneel ook tot ‘onze’ deugden. Deze aflevering geeft een boeiend inkijkje in onze volksaard, gestut op de Gouden Eeuw. ‘Het is een fascinerende, moderne beschaving, die zijn tijd ver vooruit is. Het is zo’n onderscheidende en briljante samenleving in zijn tijd.” "276. Netherlands: The Maid of Holland" is een aflevering van de podcast The Rest Is History en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 8 december 2022.

Duration:00:25:13

Ask host to enable sharing for playback control

BNR Mobility | BNR | Ondergronds huzarenstukje biedt plaats aan 7000 fietsen

4/3/2023
Af en toe lijkt het erop dat Nederland zijn positie als dé fietsnatie bij uitstek dreigt kwijt te raken. Kopenhagen, Barcelona, Parijs: ze hebben veel fietsfaciliteiten naar Nederlands voorbeeld ontwikkeld én verbeterd. Tijd om fietsterrein terug te winnen, dacht de gemeente Amsterdam. Resultaat is een ondergrondse fietsenstalling voor zevenduizend fietsen bij het Centraal Station. Fietsenstalling onder water De grootste fietsenstalling van het land ligt sinds vier jaar in Utrecht, onder het Stationsplein, met 12.500 fietsplekken. Wat de Amsterdamse stalling bijzonder maakt is dat die gebouwd werd ónder het water van het Open Havenfront voor Amsterdam CS. En dat moet elders natuurlijk ook kunnen. In BNR Mobility onderzoeken Meindert Schut en Noud Broekhof de kansen om Nederland weer fietsgidsland bij uitstek te maken. Goed voorbeeld doet goed volgen Nog voordat de nieuwe stalling in gebruik is, is de internationale aandacht al getrokken. Amsterdam zelf heeft uitgebreide plannen om dit concept verder uit te rollen. Wethouder Melanie van der Horst is trots, maar hoopt vooral dat ‘fietssteden’ van elkaar blijven leren. “Er wordt wel vaker gekeken naar Amsterdam als fietsstad. Amsterdam is toch echt wel trots op zijn fietscultuur. Maar wij kijken soms ook wel naar het buitenland, hoor!” Bekijk hier de timelaps van de bouw van de ondergrondse fietsenstalling "Onderwater fietsenstalling gaat viral" is een aflevering van de podcast BNR Mobility | BNR en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 23 januari 2023.

Duration:00:23:32

Ask host to enable sharing for playback control

We Study Billionaires - The Investor’s Podcast Network | Leren doe je van de besten | Superinvesteerder Peter Lynch

3/31/2023
Bij het grote publiek doet Warren Buffett een belletje rinkelen, als een van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Minder bekend, maar zeker niet minder succesvol, is Peter Lynch. Deze bijna tachtig jarige Amerikaan (1944, Massachusetts) leidde jarenlang een van de beste beleggingsfondsen ter wereld, van zijn boek One Up on Wall Street (waar hij co-auteur van was) zijn ruim een miljoen exemplaren verkocht en Lynch wordt gezien als de bedenker van één van de beroemdste beleggingstips: invest in what you know. De mannen van The Investor’s Podcast Network geven in We Study Billionaires – How to Pick Stocks like Peter Lynch een interessante blik op het werk van Lynch. En dat wordt gedaan aan de hand van dat boek, wat overigens al in 1989 verscheen. Verwacht geen audiologisch profiel met quotes, maar een heldere monoloog van host Clay Finck vol interessante inzichten en feiten. Over hoe Warren Buffet himself contact opnam met Lynch naar aanleiding van zijn boek en waarom it’s better to buy a wonderful company at a fair price then a fair company at a wonderful price. Deze editie van de zeer succesvolle podcastreeks van The Investor’s Podcast Network is bedoeld voor elke belegger, dus niet alleen de superbeleggers, die net die extra stap wil zetten en daarvoor aan de hand van concrete tips en interessante inzichten wil leren van de beste. "TIP511: How to Pick Stocks like Peter Lynch" is een aflevering van de podcast We Study Billionaires - The Investor’s Podcast Network en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 januari 2023.

Duration:00:51:33

Ask host to enable sharing for playback control

Italië Podcast | BNR | De val van Parmalat, de grootste Italiaanse melkboer

3/29/2023
Het Parmalat-schandaal bracht de Italiaanse economie, en eigenlijk veel meer dan dat, aan het wankelen. In de 130ste editie van de Italië Podcast gaan hosts Donatello Piras en Eveline Rethmeier twintig jaar na dato in op een van de meest opzienbarende bedrijfsschandalen uit de recente geschiedenis, zeker uit de Italiaanse. De problemen bij het zuivelbedrijf kwamen aan het licht toen het een lening van 150 miljoen euro niet kon uitbetalen. En dat terwijl het bedrijf zei over miljarden aan liquide middelen te beschikken. Het was het begin van, bijna, het einde van het zuivelconcern en ook van voetbalclub Parma AC. Hoe kon het zo gigantisch misgaan, waardoor veel kleine spaarders en melkboeren al hun geld kwijtraakten? En wat is er gebeurd met de hoofdrolspelers? Aan de hand van geluidsfragmenten en persoonlijke anekdotes en verhalen wordt de luisteraar meegenomen naar de origine van het schandaal, het verloop en de afwikkeling. De gevolgen waren desastreus, CEO en oprichter Calisto Tanz zit nog steeds in de gevangenis. Meest iconische deel van dit schandaal is misschien wel het gevolg voor de voetbalclub Parma. De club, die voornamelijk in de onderste regionen van de Italiaanse voetbalcompetitie speelt, werd in de jaren ’90 gekocht door Parmalat. Daarmee kwamen niet alleen topspelers naar de club maar werden ook vele prijzen gewonnen. Waarmee de trots van de inwoners van Parma op hun club met de dag groter werd. Totdat het Parma-imperium in elkaar donderde, en de club meenam in zijn val. "#130 De epische sage van de Parmalat-crash" is een aflevering van de podcast Italië Podcast | BNR en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 15 maart 2023.

Duration:00:55:10

Ask host to enable sharing for playback control

De Taxioorlog | BNR | De taxioorlog: nog net geen dodenrit

3/28/2023
Met de liberalisering van de Amsterdamse taximarkt in 2000 ziet de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) zijn taximonopolie als sneeuw voor de zon verdwijnen. Des te pijnlijker, omdat TCA-chauffeurs zich in de voorafgaande jaren voor tonnen in de schulden hadden gestoken voor een licentie. Zo waren ze verzekerd van werk en konden ze de prijzen kunstmatig hoog houden. Zolang het TCA-monopolie gold… Concurrentie In TaxiDirect kreeg de TCA zijn grootste concurrent. Directeur Peter Fonkert bekommerde zich in eerste instantie vooral over zijn chauffeurs, die met honkbalknuppels in elkaar werden geslagen. Een kritisch gemeenteraadslid werd zelfs korte tijd ‘ontvoerd’ door TCA-chauffeurs die hem de waarheid willen vertellen. TCA-directeur Dick Grijpink lijkt het geweld tegen TaxiDirect vooral toe te juichen: hij betaalt de advocaatkosten voor chauffeurs die in de problemen komen. De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ‘t Sas, die als jonge verslaggever de taxioorlog meemaakte. Hij bewaarde alle geluidsfragmenten jarenlang in zijn persoonlijke archief. In samenwerking met BNR maakte hij de podcastserie De Taxioorlog. Het resultaat is een uitgebreid feitenrelaas, maar ook nieuwe inzichten naar aanleiding van gesprekken die Sander voerde, onder meer met TCA-chauffeurs Cees Meester en Jan den Hartog en TaxiDirect-baas Peter Fonkert. "1. Rellen in de hoofdstad" is een aflevering van de podcast De Taxioorlog | BNR en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2023.

Duration:00:34:25

Ask host to enable sharing for playback control

Bestemming Witte Huis | Kogelindustrie in de VS: recept voor ellende én grote belangen

3/28/2023
Het jaar 2023 is pas enkele maanden onderweg en de teller van het aantal doden door vuurwapengeweld in de Verenigde Staten staat al op duizenden slachtoffers. In Los Angeles vonden bijvoorbeeld in krap een week tijd al drie dodelijke schietpartijen plaats. Vuurwapengeweld in de VS is niets nieuws, evenmin als de discussie omtrent wapenbezit en de wapenwetgeving. Waar eigenlijk niemand het over heeft zijn de kogels! Want ook die vormen natuurlijk een significant deel van deze kwestie en zijn vaak veel makkelijker te krijgen dan de wapens zelf. Aanleiding genoeg voor Amerika-correspondent Erik Mouthaan en VS-verslaggever Sophie van der Meer om in de kogel-industrie van de Verenigde Staten te duiken in deze aflevering van RTL-podcast Bestemming Witte Huis. In de aflevering wordt aan de hand van soms stuitende cijfers uiteengezet wat de regelmatig dramatische gevolgen en risico’s van vuurwapenbezit zijn in het land. Ook komt aan bod wat er wordt gedaan om de mogelijkheden om aan kogels te komen aan banden te leggen (we verklappen vast: dat is niet veel). Misschien komt het wel doordat de rol van de kogelproductie- en distributie in de VS groot is, zowel op economisch als politiek vlak. Wat die rol is, dat hoor je in deze podcast. Evenals antwoord op de vraag hoe de VS, ondanks dat de fabrieken op volle toeren draaien, in een kogeltekort dreigt te raken, en de reden dat de VS een pakhuis vol kogels in Israël heeft staan… "203 - Kogels, kogels, kogels" is een aflevering van de podcast Bestemming Witte Huis en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 26 januari 2023.

Duration:00:20:06

Ask host to enable sharing for playback control

NRC Vandaag | Zijn vulkanen dé troef in de strijd tegen opwarming van de aarde?

3/23/2023
Een stevig klimaatrapport kwam naar buiten deze week: de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad raken steeds verder uit zicht. De maatregelen die we al treffen lijken onvoldoende, dus wat nu? De oplossing zou zomaar eens kunnen liggen in geo-engineering, ofwel het grootschalig ingrijpen in natuurlijke processen om klimaatverandering te beïnvloeden. Maar om dat te begrijpen nemen we je eerst mee naar de Filipijnen… Daar vind je namelijk de Pinatubo: een vrij onopvallende vulkaan, totdat hij in 1991 uitbarstte en twintig miljoen kilo CO2 in de stratosfeer bracht, die een laag rond de hele aarde vormde. Een laag die de temperatuur op aarde met een halve graad liet dalen. Dat was inspiratie voor wetenschappers en de mogelijkheden van geo-engineering die zij verkennen. Is zo’n vulkaanuitbarsting iets wat is te stimuleren? Dat zou zomaar een gouden zet kunnen zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Maar je raadt het al: er zitten natuurlijk veel meer haken en ogen aan. Wordt dit de toekomst of is het slechts wishful thinking? Je hoort er meer over in deze NRC Vandaag podcast, waarin presentator Floor Boon in gesprek gaat met wetenschapsjournalist Laura Wismans. "Gaan (kunstmatige) vulkanen de opwarming van de aarde stoppen?" is een aflevering van de podcast NRC Vandaag en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2023.

Duration:00:17:57

Ask host to enable sharing for playback control

The Lazarus Heist | Foutje, bedankt! Hoe één typo een groep hackers nekte

3/22/2023
In februari 2016 werd de Bangladesh Bank voor bijna 1 miljard dollar ‘geplukt’. Beveiligingshackers gebruikten voor deze cyberroof allerlei frauduleuze instructies. Maar daarbij maakten ze één lullige spelfout. In deze aflevering van #LazarusHeist hoor je het hele, sappige verhaal. Behalve Bangladesh leidt het avontuur je langs Japan, Sri Lanka en, last but not least, Noord-Korea. Met de gebruikte malware konden criminelen hun sporen wissen door informatie over overschrijvingsverzoeken in een database van de bank aan te passen. Ze verwijderden logboeken van uitgaande verzoeken en onderschepten binnenkomende verzoeken. Zo slaagden ze erin om het saldo van verschillende rekeningen aan te passen en gewijzigde afschriften te printen. De aanvallers probeerden in totaal 951 miljoen dollar over te schrijven. Een medewerker van Deutsche Bank ontdekte deze overschrijving door een simpele spelfout: in de naam van de ontvanger was het woord ‘foundation’ namelijk als ‘fandation’ gespeld. De criminelen was overigens nauwelijks een strobreed in de weg gelegd: de bank maakte gebruik van goedkope switches, die zonder firewall aan het netwerk waren verbonden. "8. The multimillion mistake" is een aflevering van de podcast The Lazarus Heist en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 7 juni 2021.

Duration:00:36:07

Ask host to enable sharing for playback control

Nowhere to Hide | Assad-regime lijkt tien jaar na dato machtiger dan ooit

3/21/2023
De vogels vielen er dood van het dak, tienduizenden mensen raakten gewond en getraumatiseerd en er vielen duizenden doden. Het is de bittere realiteit van wat misschien wel de grootste oorlogsmisdaad in de moderne geschiedenis is: de aanvallen met chemische wapens in de Syrische oorlog in 2013. De podcast Nowhere To Hide beschrijft hoe het Berlijnse onderzoeksinstituut GPPi al jarenlang alles in het werk stelt om de daders achter deze misdaden ter verantwoording te roepen. Dat is een gigantische opgave, met alle weerstand van onder meer het Syrische regime zelf en bondgenoot Rusland. Zij wijzen naar de oppositie, die de aanvallen zou hebben uitgevoerd om het draagvlak voor het regime te verdrijven. Of zijn de aanvallen nooit echt gebeurd en zijn de beelden gemanipuleerd? Zelfs complottheorieën werden in het leven geroepen. Alles om het Syrische regime maar geen verantwoordelijkheid te hoeven laten nemen. In Nowhere To Hide hoor je hoe gevaarlijk, complex en langdurig de strijd voor gerechtigheid is. Van het smokkelen van bewijsstukken uit Syrië tot slachtoffers en getuigen die hun hoofd op het hakblok leggen om te getuigen tegen degenen die hun dit hebben aangedaan. Het woord in deze laatste aflevering van de zevendelige reeks is voornamelijk aan mensenrechtenactivist Mazen Darwish. Hij wijdt zich volop aan de missie van GPPi, ook al betaalde hij er een hoge prijs voor (hij is gevangengenomen en gemarteld door Syrische inlichtingendiensten). Darwish weet dat dit een moeizaam proces van vele jaren is. Maar de verantwoordelijken voor deze daden zitten nog op hun post, met minstens zoveel macht als toen. En dus gaat hij door. “Voor een veilig, democratisch en vredig Syrië.” "7. The Struggle for Justice" is een aflevering van de podcast Nowhere to Hide en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 7 juli 2022.

Duration:00:41:51

Ask host to enable sharing for playback control

De Top van Nederland | Hoe de banken achterblijven bij de roep om defensiematerieel

3/21/2023
In ‘De Top van Nederland’ vertelt Gerben Edelijn, topman van technologie- en defensiebedrijf Thales Nederland, hoe Europese investeerders weer enthousiast gemaakt kunnen worden voor defensiebedrijven, die vaak maar moeizaam aan financiers komen. De orderportefeuille van het bedrijf groeit als kool. Voor Edelijn reden om de financiële markten de ogen te openen. Het lijkt erop dat overheden nu wereldwijd massaal ontdekken dat ze nieuwe marineschepen nodig hebben. Voor Thales betekent dat: werk aan de winkel. Terwijl het jarenlang knap lastig was om orders los te weken, zegt Edelijn. Technologie veroudert tegenwoordig veel sneller dan voorheen. Daarom is het zaak om continu te investeren om de systemen ook in de toekomst te laten functioneren. Edelijn legt uit dat Thales als groot, van oorsprong Frans, bedrijf nog relatief weinig last heeft van de aarzeling van bankconsortia om in defensie te investeren. Het is de erfenis van de periode na de Koude Oorlog waarin defensie-uitgaven alsmaar minder populair werden. Hij schept het actuele beeld van een wereld in beweging, waarin het van belang is om ook bij defensie-uitgaven het kaf van het koren te scheiden. "Gerben Edelijn (Thales Nederland): 'We voelen nu veel meer dat veiligheid belangrijk is'" is een aflevering van de podcast De Top van Nederland en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 10 maart 2023.

Duration:00:21:33

Ask host to enable sharing for playback control

De Oversteek | Vegas: brug naar de Pacific, maar je wilt er niet wonen

3/20/2023
Las Vegas is tóch ‘the gateway’ naar de rest van ‘the West’. Elk zichzelf respecterend modern bedrijf dat zijn business wil uitbreiden naar de VS is wel eens op de CES-beurs geweest in de casinostad van Nevada. Podcastmaker Koos Tervooren spreekt daar onder andere met Marco Snikkers, die met zijn slimme voedselscanner hoge ogen gooit op de conferentie, en naarstig op zoek is naar een Amerikaanse vestigingsplaats. Ook advocaat Jan Joosten van FisherBroyles is aanwezig, hij krijgt er veel vragen over juridische kaders (lees: risico’s) van ondernemen in de VS. Bovendien hoor je vaste gast Jacob Willemsen over alle kansen die ‘The Pacific’ biedt voor Nederlandse ondernemers die hun geluk willen beproeven in The Land of Unlimited Opportunities. In Las Vegas ontkom je niet aan entertainment. Maar om er te wonen wijken ook Nederlandse expats aan de Amerikaanse Westkust liever uit naar San Francisco. Jacob Willemsen van Tabs helpt Nederlandse bedrijven met het maken van de oversteek. ‘Gevoelsmatig heb je het bij de Westkust over de staten Washington, Oregon en Californië. "S3E1 The Pacific - Las Vegas, Gateway to the West" is een aflevering van de podcast De Oversteek en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 2 maart 2023.

Duration:00:20:55

Ask host to enable sharing for playback control

Today in Focus | Hoe Fox News zichzelf en de media in gevaar bracht

3/16/2023
Het was nota bene Fox News zelf dat als eerste de winst van Joe Biden om het presidentschap ‘callde’. Daarmee koos voor de waarheid in plaats van het verhaal dat de Fox News-kijkers zo graag wilden horen en dat niet Biden maar ‘hun’ Donald Trump nog eens vier jaar in het Witte Huis zou mogen plaatsnemen. In de daaropvolgende periode bracht de Amerikaanse nieuwszender echter een grote hoeveelheid verhalen naar buiten die aantoonbaar onjuist bleken. Bijvoorbeeld dat de stemmachines van Dominion gemanipuleerd zouden zijn. De zitting, aangespannen door Dominion tegen Fox News, geeft een fascinerende kijk op het redactieproces van Fox News. In de podcast Today in Focus hoor je hoe journalistiek cynisme onder de huid van de Fox News-anchors is gekropen, wat ruimte heeft gegeven aan controversiële gasten en complottheorieën. Fox-eigenaar Rupert Murdoch erkende onlangs nota bene zelf dat zijn zender meer had kunnen doen om dit tegen te gaan. "Rupert Murdoch and the lawsuit blowing open Fox News" is een aflevering van de podcast Today in Focus en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 8 maart 2023.

Duration:00:32:57

Ask host to enable sharing for playback control

NRC Vandaag | Dat er schatten liggen is zeker, maar wie is de baas van de diepzeebodem?

3/16/2023
Op zo’n vierduizend meter diepte, op de bodem van de oceaan, ligt een schat. Daar liggen namelijk metalen die essentieel zijn voor misschien wel de grootste opgave waar de mens vandaag de dag voor staat: de energietransitie. De voorraad metalen in de diepzee is zo groot, dat we er tientallen jaren mee vooruit kunnen. Afdalen dus! Zo snel mogelijk naar de zeebodem om die metalen te delven, dat is misschien wel je eerste gedachte. Dan ben je niet de enige: er staan al een tijdje een aantal zeemijnbouwbedrijven te popelen om aan de slag te gaan. Zij beweren zelfs dat het veel schoner en veiliger is dan ‘normale’ mijnbouw. Klinkt allemaal mooi, maar er is ook nog veel wat we niet weten. Zo zijn er aan de andere kant onderzoekers die zich nog afvragen wat de ecologische impact van die werkzaamheden zijn. En dan is er nog een vraag: wie bepaalt of en wanneer we aan de slag mogen met diepzeemijnbouw? Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen als het gaat over de bodem van de oceaan? En waar is het wachten precies op? Dat hoor je allemaal in deze aflevering van NRC Vandaag. "Diepzeemijnbouw: wie is de baas over de oceaan?" is een aflevering van de podcast NRC Vandaag en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 10 maart 2023.

Duration:00:20:36

Ask host to enable sharing for playback control

FD Dagkoers | De overeenkomst tussen SVB en Lehman Brothers

3/16/2023
De impact van het faillissement van de Silicon Valley Bank doet erg denken aan de situatie rond Lehman Brothers in 2008. De ondergang van die Amerikaanse zakenbank luidde in 2008 de wereldwijde kredietcrisis in. De vraag is of dat risico nu weer bestaat. SVB heeft er in elk geval wel voor gezorgd dat het Lehman-spook weer tot leven is gewekt. In de podcast Dagkoers van het FD bespreken host Paulien Sewuster en journalist Marijn Jongsma de verschillen en overeenkomsten tussen SVB en Lehman. Waar de kredietcrisis van 2008 vooral te maken had met rommelhypotheken en dalende huizenprijzen, lijkt SVB vooral het slachtoffer van stijgende rentes. Daarnaast is de financiële sector zich in 2008 rot geschrokken, een bankfaillissement wordt niet meer gezien als een geïsoleerd fenomeen. En er zijn maatregelen genomen. Daarmee lijkt de vergelijking tussen beide banken niet op te gaan. Maar toch zijn er overeenkomsten. SVB blijkt zich niet voldoende te hebben ingedekt tegen risico’s, zoals een stijgende rente. De vraag is dan ook of er meer banken zijn die tegen de verwachting in juist niet kunnen profiteren van een hogere rente. "Of Silicon Valley Bank de nieuwe Lehman blijkt te zijn" is een aflevering van de podcast FD Dagkoers en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 15 maart 2023.

Duration:00:13:07

Ask host to enable sharing for playback control

BNR's Big Five | BNR | Tax & talent: deze factoren bepalen het vestigingsklimaat

3/15/2023
Uit onderzoek blijkt: het Nederlandse vestigingsklimaat staat nog altijd vrij hoog aangeschreven. Maar volgens Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, moeten we wel op onze hoede zijn. Hij vertelt in BNR’s Big Five over de factoren die mede bepalend zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een (nieuwe) vestigingsplaats voor hun hoofdkantoor. Twee factoren springen erbovenuit: tax en talent. En dan gaat het niet zozeer de hoogte van de belastingtarieven, maar de stabiliteit ervan: de vennootschapsbelasting moet niet zomaar omhoog en omlaag kunnen schieten. En de aanwezigheid van toptalent is een no-brainer. Dat vergt grondig onderhoud: volgens VNO-NCW presteert Nederland inmiddels onder de maat wat betreft opleidingsniveau – en dat baart ook Volberda zorgen. Of het opleidingsniveau op dit moment voor bedrijven al een reden is om Nederland te verlaten? Volwerda vreest vooral een gebrek aan innovatiekracht. “De innovatiebox is extreem belangrijk voor kennisintensieve ondernemingen. Je betaalde eerst 5 procent en nu 9 procent over de omzet die je uit research & development haalt. Daar moet je niet verder aan gaan morrelen.” "Hoogleraar Henk Volberda over de staat van ons vestigingsklimaat" is een aflevering van de podcast BNR's Big Five | BNR en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 13 maart 2023.

Duration:00:40:57

Ask host to enable sharing for playback control

Boven Water | Staat van het klimaat: kunnen we nog kantelen? | Tip Tracy Metz

3/15/2023
Bij de Watersnoodramp van 1953 hadden geen 1800 doden hoeven vallen als de overheid alle signalen over de slechte staat van de dijken serieus had genomen. In de eerste aflevering van de NRC-podcast Boven Water, ‘Naar het gevaar toe’, komt de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw uitgebreid aan bod, omdat die bij uitstek liet zien hoe kwetsbaar we zijn voor de gevolgen van extreem weer. Centraal in deze aflevering staat het ‘kantelpunt’, van oudsher vooral een wiskundige term, maar tegenwoordig steeds meer toegepast op het klimaat. Want: vaak is er een punt waarop veranderingen niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden als ze eenmaal hebben plaatsgevonden. De verandering gaat zichzelf versterken, zoals het afsterven van regenwoud in de Amazone of het wegsmelten van de ijskappen. Deze podcasttip kregen we van podcastmaker, auteur en moderator Tracy Metz. Het klimaatthema is voor haar bekend terrein. “Als maker van de podcast ‘Nattigheid. Opbeurende verhalen over ons water’ voor BNR, heb ik geleerd dat we niet zo veilig zijn als we denken. Ondanks eeuwen strijd tegen het water loopt Nederland gevaar. In de NRC-podcast ‘Boven Water’-onderzoeken Floor Boon en Maarten Dallinga hoe het verder moet met ons water.” "Aflevering 1: Naar het gevaar toe" is een aflevering van de podcast Boven Water en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 18 januari 2023.

Duration:00:32:49

Ask host to enable sharing for playback control

Selfmade in Holland | TicketSwap wordt binnen tien jaar een unicorn, als het aan oprichter Hans Ober ligt

3/14/2023
Na tien jaar hard werken is TicketSwap, het platform waarop gebruikers kaartjes voor evenementen op een veilige manier kunnen kopen en verkopen, 8,2 miljoen euro waard. Een fors bedrag, maar als het aan mede-oprichter Hans Ober ligt is dat nog lang niet genoeg. Zijn doel? Ticketswap wordt een unicorn: een bedrijf met een waardering van een miljard dollar. En dat alles het liefst binnen tien jaar tijd. In deze aflevering van Selfmade in Holland, een podcastserie van De Ondernemer, gaat journalist en presentator Roelof Hemmen in gesprek met Hans Ober over zijn ondernemersdrift, de drijfveren om van TicketSwap een groot (nog groter) succes te maken en vooral over hoe dun de lijn tussen Obers ondernemerschap en zijn persoonlijke leven is. Vooral de onverschrokkenheid van Ober is kenmerkend, zowel als ‘privé’-persoon als in zijn rol als ondernemer. De gedachte dat hij het aanstaande ouderschap moet combineren met het aansturen van een miljoenenbedrijf geeft hem geen stress. Zoals hij ook geen stress voelde toen zijn bedrijf dreigde in te storten tijdens de corona-lockdowns. “Ik heb er geen nacht slechter om geslapen.” "Afl. 1 - Hans Ober (Ticketswap) in gesprek met Roelof Hemmen | Selfmade in Holland" is een aflevering van de podcast Selfmade in Holland en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 7 november 2022.

Duration:00:40:46

Ask host to enable sharing for playback control

Babbage from The Economist | De race is in volle gang: wie wordt de baas van de maan?

3/12/2023
Na Apollo 17, de laatste maanmissie vanuit het Apollo-ruimtevaartprogramma van NASA in 1972, ebde de interesse om naar de maan te reizen langzaam maar zeker weg. Tot een aantal jaar geleden, waarin die wens toch weer aanwakkerde. Velen zullen wel hebben gehoord van ruimtevaartprogramma Artemis, waarmee NASA na 52 jaar opnieuw naar de maand wil afreizen. Maar wie denkt dat NASA de enige is die dat van plan is, heeft het mis. Er zijn namelijk ook drie private partijen die hard onderweg zijn om de maan te bereiken. Een van die drie partijen is al vertrokken, maar neemt niet de kortste route (en heeft daar een goede reden voor, die je hoort in de podcast) en de andere twee partijen kunnen zich elk moment in de race naar de maan mengen. In deze podcast van The Economist gaan hosts Alok Jha en Tom Standage in gesprek met hun gasten over de commerciële kansen die er (volgens de racende partijen) liggen op de maan. Kunnen partijen zich die maan zomaar toe-eigenen? Dat is de grote vraag die in deze podcast rijst nu de commercialisering van de maan aanstaande lijkt. En wat houden die commerciële mogelijkheden op de maan eigenlijk in? Zo wordt er gesproken over innovatieve kansen, maar ook over economisch profijt. Het zou namelijk voor flink wat meer banen kunnen zorgen, en niet alleen op aarde… "Babbage: The private Moon race" is een aflevering van de podcast Babbage from The Economist en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 25 januari 2023.

Duration:00:41:26

Ask host to enable sharing for playback control

Investment Officer | Een ongemakkelijke waarheid over onze voedselketen

3/9/2023
Volgens de VN neemt de biodiversiteit in de wereld in een schrikbarend hoog tempo af. De voedselketen, en dan vooral ontbossing voor landbouw, krijgt hier de schuld van. De nieuwe podcast van Investment Officer, Het gelijk van Malthus, gaat in op deze moeilijk situatie waarin de wereld zit. Waarom dreigt er voedselschaarste, als de supermarkten overvol zijn? De podcast is gemaakt door het team van Investment Officer, voorheen fondsnieuws, dat al meerdere titels publiceerde. In de eerste aflevering wordt de luisteraar direct deze ongemakkelijke vraag voorgelegd: wat gebeurt er als er meer mensen zijn dan er voedsel beschikbaar is? In een mooi gemaakte podcast, met goede aandacht voor niet alleen het verhaal maar ook het geluid, hoor je waarom de voedselketen onder druk staat en wat de afnemende biodiversiteit daarmee te maken heeft. Iets waarvoor de Engelse econoom Robert Malthus al in 1798 waarschuwde: voedselschaarste zou leiden tot bevolkingscorrecties, misoogsten, epidemieën en conflicten. Niet door overproductie, maar door oversterfte, door een tragedie. Het financiële stelsel Aan het woord is onder meer Pier Vellinga. Geboren en grootgebracht op een boerderij in Friesland, maar bovenal de eerste klimaathoogleraar ter wereld. Als medeoprichter van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties, het IPCC, stond hij aan de basis van de Parijse klimaatakkoorden. Interessant is de vergelijk van de voedselketen met het mondiale financiële stelsel. Een sterk gecentraliseerd systeem moest in 2008 met miljarden worden gered. Maar hoe red je de voedselketen? Een simpel antwoord is er niet, maar biodiversiteit is een van de toverwoorden. Die neemt af door het veranderende landgebruik. "Het gelijk van Malthus - De houdbaarheid van de voedselketen" is een aflevering van de podcast Investment Officer en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 15 februari 2023.

Duration:00:14:23

Ask host to enable sharing for playback control

The Rachman Review | Hoe eindigt de(ze) oorlog?

3/8/2023
Een jaar na de Russische invasie in Oekraïne is het logisch om terug kijken naar hoe het zo ver heeft kunnen komen. Net zo interessant is vooruitkijken naar een mogelijk einde van dit conflict. In The Rachman Review spreekt host Gideon Rachman uitgebreid met de van origine Nederlandse professor Hein Goemans. Verbonden aan de University of Rochester in Amerika en gespecialiseerd in de concrete vraag: Hoe eindigen oorlogen? Zonder al te veel weg te geven over deze boeiende aflevering van de eerder al eens besproken podcast: het antwoord op deze vraag in het licht van de huidige crisis in Oekraïne is niet al te hoopgevend. ‘Er zijn twee kanten nodig om de oorlog te beëindigen.’ En dat kan volgens Goemans nog wel even duren. Ongelimiteerde steun Wat gaat Poetin doen? (‘hij is niet dom’), wat kan het Russische leger nog doen? (veel, heel veel) en hoe lang kan Oekraïne stand houden? Die laatste vraag is onlosmakelijk verbonden met de vraag hoe lang het Westen de ongelimiteerde steun blijft geven. Goemans grijpt in het gesprek veel terug op de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en hoe Duitsland lang overtuigd was van een overwinning. Waar WO2 eindigde met een totale nederlaag van Duitsland, zal Rusland dat niet overkomen. ‘Veel landen hebben lange tijd doorgevochten in wat leek op een wanhopige situatie.’ Luister naar een fascinerend gesprek waarbij de, de, vraag over de inzet van kernwapens natuurlijk ook aan de orde komt. Of het antwoord goed is voor de gemoedsrust laten wij aan u over. Maar Goemans heeft twee scenario’s waarin Poetin zijn nucleair arsenaal kan inzetten. Voor de hoogleraar is het duidelijk dat de Russen niet zullen opgeven. En de Oekraïners ook niet. But it takes two sides to end the war. "Ukraine series: how long will the war last?" is een aflevering van de podcast The Rachman Review en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 16 februari 2023.

Duration:00:19:35