Location:

United States

Description:

De literatuurpodcast van De Standaard

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Salman Rushdie verwerkt met een liefdesverhaal de moordpoging op hem

4/25/2024
Wat doe je nadat je aangevallen werd met een mes, en na zeventien messteken voor dood achterbleef? Het van je afschrijven, dacht Salman Rushdie. De schrijver die al meer dan dertig jaar wordt opgejaagd na een fatwa ontsnapte in 2022 aan de dood en schreef er de roman ‘Mes’ over. Filip Rogiers sprak met Rushdie. Hoe kijkt hij terug op die aanslag? En wat maakt ‘Mes’ tot zo’n sterk boek? See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:17

Ask host to enable sharing for playback control

Wint een verhalenbundel over scheve blikken en mooie dromen straks De Boon?

3/21/2024
Tenmidden van de uitgestrekte leegte in het noorden van Nederland ligt het fictieve dorp Wenst, waar een sfeer heerst van scheve blikken en wantrouwen, van voeten die stevig verankerd zitten in de klei. Niemand in Wenst stijgt boven het maaiveld uit maar dat wil niet zeggen dat de mensen niet dromen van iets hogers, iets beters. Zeven verhalen vertelt Allard Schröder over de mensen van Wenst in zijn bundel ‘Sellinger’, om te eindigen met een prachtige finale: een groot feest. Wat de bundel zo mooi maakt is onder meer Schröders voorliefde voor het ongrijpbare, het toverachtige. Die wat surrealistische of magische elementen, zijn zelfs steeds meer aanwezig naarmate de bundel vordert. We praten over het boek met Jozefien van Beek van onze literaire redactie en met Filip Rogiers, ex-journalist van deze krant en ook auteur van de romans ‘Angel’ en ‘Verman je’ Voor de derde keer wordt de Vlaamse literatuurprijs De Boon uitgereikt. In de categorie fictie en non-fictie zijn vijf boeken genomineerd. We stellen ze één voor één elke vrijdag aan u voor. Vandaag is het de laatste aflevering en bespreken we Sellinger van Allard Schröder. Dit is de hele lijst genomineerden. DealersDochter van Astrid H. Roemer Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer Munt van Richard Osinga Paul van Ostaijen (biografie) van Matthijs de Ridder Sellinger door Allard Schröder Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt u hier doen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:25:34

Ask host to enable sharing for playback control

Wint een munt uit Oost-Congo straks de literatuurprijs De Boon?

3/14/2024
‘Munt’ is een roman die zich als een octopus met zijn tentakels om je heen slaat. Het is een broeierige roman die het begrip van de Afrikaanse geschiedenis op zijn kop zet. Twee citaten uit recente recensies. En nu is dit boek van Richard Osinga ook genomineerd voor De Boon. Het verhaal begint wanneer een man een zilveren munt wil verkopen in een winkeltje in Oost-Congo. We volgen de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. We volgen een Nederlandse wetenschapper die met een Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En we volgen de man die de munt wil verkopen en hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde. Maar de munt laat zich door niemand gebruiken, het is alsof die zijn eigen plan trekt. Voor de derde keer wordt de Vlaamse literatuurprijs De Boon uitgereikt. In de categorie fictie en non-fictie zijn vijf boeken genomineerd. We stellen ze één voor één aan u voor. Vandaag bespreken Karel Verhoeven en Rebekka de Wit ‘Munt’ van Richard Osinga. Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt u hier doen. Dit is de hele lijst genomineerden. DealersDochter van Astrid H. Roemer Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer Munt van Richard Osinga Paul van Ostaijen (biografie) van Matthijs de Ridder Sellinger door Allard Schröder See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:37

Ask host to enable sharing for playback control

Wint een mooie, slimme, doortrapte Griek de literatuurprijs?

3/7/2024
Alkibiades was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Ilja Leonard Pfeijffer neemt ons mee naar een wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen begonnen te wijzen op het verval van de democratie en leidden tot de nederlaag van Athene. En dan rijst natuurlijk de vraag of wat toen voor Athene gold, ook geldt voor onze wereld nu. Voor de derde keer wordt de Vlaamse literatuurprijs De Boon uitgereikt. In de categorie fictie en non-fictie zijn vijf boeken genomineerd. We stellen ze één voor één elke vrijdag aan u voor. Vandaag bespreken chef politiek Jan-Frederik Abbeloos en onze vorige chef literatuur, Guinevere Claeys ‘Alkibiades’ de grootse roman van Ilja Leonard Pfeijffer . Dit is de hele lijst genomineerden. DealersDochter van Astrid H. Roemer Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer Munt van Richard Osinga Paul van Ostaijen (biografie) van Matthijs de Ridder Sellinger door Allard Schröder ­ Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt u hier doen See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:29:14

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom Mark Uytterhoeven alles over Paul van Ostaijen wou weten

2/29/2024
“Als het boek niet verkoopt, leg er dan een wikkel om met True Crime op, want zo spannend is het.” TV-maker Mark Uytterhoeven was helemaal in de ban van de biografie van Paul van Ostaijen door Matthijs De Ridder. ‘Een fantastisch boek.’ En boekhandelaar Steven Van Ammel kan het alleen maar beamen. Hij noemt het een boek voor iedereen met interesse in Paul van Ostaijen, in poëzie en in het tijdsgewricht kort voor en kort na de Eerste Wereldoorlog. Voor de derde keer wordt de Vlaamse literatuurprijs De Boon uitgereikt. In de categorie fictie en non-fictie zijn vijf boeken genomineerd. We stellen ze één voor één elke vrijdag aan u voor. Vandaag bespreken Mark Uytterhoeven en Steven Van Ammel ‘Paul van Ostaijen, de dichter die de wereld wilde veranderen’ de biografie van de dichter door Matthijs de Ridder. Dit is de lijst genomineerden. DealersDochter van Astrid H. Roemer Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer Munt van Richard Osinga Paul van Ostaijen (biografie) van Matthijs de Ridder Sellinger door Allard Schröder ­ Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt u hier doen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:32:13

Ask host to enable sharing for playback control

Wint Astrid H. Roemer met DealersDochter de literatuurprijs Boon?

2/22/2024
“Hoogtepunt voor mij was DealersDochter van Astrid H. Roemer, een veelstemmige roman vol ingehouden woede en fragiele hoop, die leest als een thriller en een geweldige plottwist kent. Het gaat over zo veel: de dood van een moeder, al dan niet biologische verwantschap, de slavernijgeschiedenis in Suriname, de rol van kunst in iemands persoonlijke ontwikkeling, de sociale betekenis van huidskleur en racisme.” Recensente Maria Vlaar toonde zich in onze krant alvast erg enthousiast over DealersDochter. Maar wint dat boek straks ook de Vlaamse literatuurprijs de Boon? Sarah Vankersschaever, onze chef letteren, praat erover met haar én met collega Karel De Weerdt die zelf zijn jeugd doorbracht in Suriname. Voor de derde keer wordt de Vlaamse literatuurprijs De Boon uitgereikt. In de categorie fictie en non-fictie zijn vijf boeken genomineerd 'DealersDochter' van Astrid H. Roemer 'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeiffer 'Munt' van Richard Osinga 'Paul Van Ostaijen' (biografie) van Matthijs de Ridder 'Sellinger' door Allard Schröder Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt u hier doen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:33:06

Ask host to enable sharing for playback control

Wie wint De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur? Deze vijf boeken zijn sowieso geweldig

2/15/2024
Voor de derde keer wordt de Vlaamse literatuurprijs De Boon uitgereikt. In de categorie kinder- en jeugdliteratuur zijn dit de vijf genomineerden. We stellen ze graag aan u voor. Bij deze literatuurprijs hoort ook een publieksprijs. Stemmen kun je via standaard.be/deboon Dit zijn de genomineerden: -'Gelukkig en blij' van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden -'Kijk dan toch!' van Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck -'Neem nooit een beste vriend' van Erna Sassen & Martijn van der Linden -'Nog lang geen later' van Kees Spiering & Jeska Verstegen -'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda' van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:30

Ask host to enable sharing for playback control

Dominique De Groen in het Huis van de Dichter: ‘Als het stormt, heb ik altijd nog de poëzie’

8/4/2023
Dominique De Groen (1991) is de coolste dichter van ons taalgebied. Voor haar bundel 'Slangen' werd ze bekroond met de Jan Campert-prijs 2022 en de Cultuurprijs van de Stad Gent 2022. Ze is ook schrijver en beeldend kunstenaar, en werkt op dit moment aan 'Corpus Britney', een roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears. De gedichten in de bundel 'Slangen' hielpen haar om liefdesverdriet te verwerken. Ze was eigenlijk niet eens van plan om een bundel te schrijven. Maar de gedichten drongen zich op. Als slangen kronkelden ze Dominiques bewustzijn binnen. Met de podcastreeks ‘Huis van de Dichter’ wil Jelle Van Riet ons aansteken met haar liefde voor poëzie. Ze nodigt deze zomer zes favoriete dichters uit in Watou, en gaat met hen in gesprek over poëzie en het leven. Leidraad van het gesprek is één gedicht van de gastdichter, dat ze ook voorlegt aan een lezerspoule waar onder anderen Herman Van Rompuy en Tijmen Govaerts deel van uitmaken. In deze podcast dient dit gedicht van Dominique De Groen als uitgangspunt voor het gesprek: Walg van dit trieste meisje, werp haar van me af als slangenvel en de dorre dode huid krult op in de vlammen. Een film en in iedere scène ben ik Jennifer Lopez die een anaconda wurgt die zich rond de zeldzame bloedorchidee heeft gewikkeld waaruit zij de molecule voor een levenselixir wil destilleren en in iedere scène komt de gele albino tijgerpython die rond Britney’s nek gedrapeerd lag tijdens haar performance van I’m A Slave 4 U op de 2002 VMA’s naar me toe geglibberd, wikkelt ze zich rond mijn naakte lichaam en knijpt... ... toont me, vlak voordat mijn ogen uit hun kassen springen, een gladde natte wereld zonder dieptes, een toekomst met schubben die niets anders bedekken dan nog meer schubben... ... een shift van technologieën voor het verwezenlijken van een betere wereld naar technologieën van controle & surveillance... Dominique, wat is de diversiteitsaanpak in jouw werk? De verbolgen kunstenaars kronkelen naakt in biologisch afbreekbare glitter, in de glinsterende assen van het teken de kurkdroge prairie bedekt onder gistende kadavers ik draai ze om en ieder gezicht is het mijne less like a phoenix rising from the ashes, more like a raccoon waddling away from a dumpster fire Ik ben hier niet om vrienden te maken, ben hier om te winnen Uit Slangen, het balanseer, 2022 ‘Huis van de Dichter’ is een zesdelige podcastreeks in samenwerking met Poëziecentrum die elke zaterdag verschijnt in de podcastreeksen ‘DS Letteren’ en in ‘Watou. Huis van de Dichter.’ Dit is de zesde en laatste aflevering. De opnames en montage zijn van Pauline Augustyn. Concept en scenario: Jelle Van Riet. De muziek is van Nicolas Rombouts. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, PoëzieCentrum en Kunstenfestival Watou. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:39:49

Ask host to enable sharing for playback control

Nisrine Mbarki in het huis van de Dichter: 'Niemand vertelt je wat een hel het moederschap is. Wat een geluk.’

7/28/2023
Nisrine Mbarki (1977) is dichter, columnist, schrijver, theater- en programmamaker. Ze debuteerde begin 2022 met ‘Oeverloos’, een bundel waarin ze haar meertaligheid en rijkgeschakeerde afkomst voluit inzet. De bundel stond op de shortlist van zowel de C. Buddingh’-prijs als de Herman De Coninckprijs. Haar gedicht over haar moeder is de leidraad van dit gesprek. ‘Een moeder is een heilige maagd en als je heilig bent, kun je ook veel fouten maken.’ Met de podcastreeks ‘Huis van de Dichter’ wil Jelle Van Riet ons aansteken met haar liefde voor poëzie. Ze nodigt deze zomer zes favoriete dichters uit in Watou, en gaat met hen in gesprek over de poëzie en het leven. Leidraad van het gesprek is één gedicht van de gastdichter, dat ze ook voorlegt aan een lezerspoule waar onder anderen Herman Van Rompuy en Tijmen Govaerts deel van uitmaken. ‘Huis van de Dichter’ is een zesdelige podcastreeks die elke zaterdag verschijnt in de podcastreeksen ‘DS Letteren’ en in ‘Watou. Huis van de Dichter.’ Dit is aflevering 5 In de podcast dient dit gedicht van Nisrine Mbarki als uitgangspunt voor het gesprek: ma mère ma mère komt uit een geslacht des femmes fortes zoals haar moeder en grootmoeder zij dragen de wereld op hun heupen en hun nageslacht als hoofdtooi mama is gebouwd uit cactusbladeren en het lijfje van een bijenkoningin ze werd door de Franse nonnen gekneed mijn moeder kan niet vergeten laat staan vergeven kan huizen bouwen van lucht en honing zegt dat haar psychiater gek is de stem van mijn moeder snijdt in de tijd ma mère is een natuurlijk bestrijdingsmiddel van taboes mama est une boîte de vitesse vivante ze slaapt overal behalve in haar eigen bed en eet lopend gaf haar eerste kind aan haar moeder draagt gouden merkzonnebrillen mijn moeder houdt niet van koffie ze schreeuwt in het Tasjelhit omdat ze leeft zegt ze mama heeft mitrailleurs achter haar kiezen en een atoombom aan haar huig hangen ze stelt haar vizier zorgvuldig af op organen maar schiet op je ogen vloekt genadeloos (hier staat een vloek in het Arabisch) mama is een wolkbreuk in Brabant zegt dat god in haar hart zit en niet in haar haar ze bijt haar kroost in de nek draagt ze duizenden kilometers naar haar vaderland eist waar ze recht op denkt te hebben klaagt goddeloos als ze pijn heeft en ook als ze geen pijn heeft zegt dat ze haar leven heeft verspild aan kinderen vindt overal mannen en vindt mannen niets kan al haar bezit weggeven als ze wordt geraakt door een illusie mijn moeder zette mijn vader schaakmat heeft een hekel aan politiek en stemt ook niet meer mama is een vreemdelingenlegioen komt uit een gezin van tien is een dochter van de Atlantische Oceaan weet niet waar ze begraven wil worden mijn moeder is vuur en baart as ma mère Uit Oeverloos, uitgeverij Pluim, 2022 De podcast ‘Huis van de Dichter’ is een concept en een scenario van Jelle Van Riet, ambassadeur van het Huis van de Dichter. Opname en montage zijn van Pauline Augustyn. Concept en scenario: Jelle Van Riet. De muziek is van Nicolas Rombouts. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, PoëzieCentrum en Kunstenfestival Watou. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:39:35

Ask host to enable sharing for playback control

Luuk Gruwez in Het Huis van de Dichter: 'Ik ben de kampioen van de pantoffelhelden'

7/21/2023
Luuk Gruwez (1953) neemt met zijn zwierige en bandeloze gedichten, zijn grote liefde voor het kleinmenselijke en zijn eeuwige neiging tot zelfrelativering en poëziespot, in dichterskringen een unieke plek in. In zijn recent verschenen bundel 'Balts' schrijft hij over het baltsen en verleiden dat voorafgaat aan de creatie. In de podcastreeks 'Huis van de Dichter' wil Jelle Van Riet ons aansteken met haar liefde voor poëzie. Ze nodigt deze zomer zes favoriete dichters uit in Watou en gaat met hen in gesprek over poëzie - en dus over het leven. Leidraad van hun gesprek is één gedicht van de gastdichter, dat ze ook voorlegt aan een lezerspoule met onder meer herman Van Rompuy en Tijmen Goovaerts. Huis van de Dichter is een zesdelige podcastreeks in samenwerking met Poëziecentrum. De reeks verschijnt elke zaterdag in de podcastreeksen 'DS Letteren' en in 'Watou. Huis van de Dichter'. Dit is aflevering 4. Concept en scenario: Jelle Van Riet. De opnames en montage zijn van Pauline Augustyn. De muziek is van Nicolas Rombouts. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, PoëzieCentrum en Kunstenfestival Watou. In deze podcast dient dit gedicht van Luuk Gruwez als uitgangspunt voor het gesprek: BOKSER Ik hou niet op tot ik ben uitgeteld, plompweg tegen het canvas geklopt. Mijn spiegelbeeld verraadt geen bloedneus of gezwollen oog. Ik heb geen sparringpartner, enkel mijzelf. Geen kloof is te bekennen in mijn brauw, geen uppercut die ooit mijn kaak deed breken. Waarom houd ik mijzelf dan voor bekeken? Ter wille van de trieste roes van het verlies? Maar op een dag zal ik het halen, zeker! ‘Red mij, red mij,’ zal ik smeken. En redden zal ik het. O, laat het in mijn holle kop zo galmen dat iedereen mij al van ver kan horen dromen. Bang ben ik niet, maar kijk mij minzaam in de ogen. Aai mijn wangen. Bewonder mij desnoods en smijt in elk geval mijn spiegel stuk zodat ik word bevrijd. En als het eenmaal zover is, leg mij dan af en zeg: ‘Hier ligt er een die tot het laatst zo dapper bokste dat hij zelfs heimwee kreeg naar al zijn nederlagen.’ Uit Balts, De Arbeiderspers, 2023 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:38:48

Ask host to enable sharing for playback control

Mustafa Stitou in Het huis van de Dichter: 'Ik had altijd last van duiven tot ik een haiku las'

7/14/2023
Mustafa Stitou (1974) is een van de belangrijkste dichters van zijn generatie, bekroond met vele prijzen en hij was stadsdichter van Amsterdam. Met Jelle Van Riet praat hij over wat hij wil bereiken met zijn poëzie, over de breuk met zijn geloof, de kloof met zijn ouders, over het twijfelen van de poëzie en zelfs over duiven. Met de podcastreeks ‘Huis van de Dichter’ wil Jelle Van Riet ons aansteken met haar liefde voor poëzie. Ze nodigt deze zomer zes favoriete dichters uit in Watou, en gaat met hen in gesprek over de poëzie en het leven. Leidraad van het gesprek is één gedicht van de gastdichter, dat ze ook voorlegt aan een lezerspoule waar onder anderen Herman Van Rompuy en Tijmen Govaerts deel van uitmaken. ‘Huis van de Dichter’ is een zesdelige podcastreeks in samenwerking met Poëziecentrum die elke zaterdag verschijnt in de podcastreeksen ‘DS Letteren’ en in ‘Watou. Huis van de Dichter.’ Dit is aflevering 3. De opnames en montage zijn van Pauline Augustyn. De muziek is van Nicolas Rombouts. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, PoëzieCentrum en Kunstenfestival Watou. In deze podcast dient dit gedicht van Mustafa Stitou als uitgangspunt voor het gesprek: Ze kneedt het deeg met haar vuisten. Op haar knieën kneedt ze het deeg voorovergebogen en met rechte armen die gelijkmatig op en neer bewegen kneedt ze het deeg in een grote teil op de vloer van de keuken. Uitgejankt sla je haar gade, hoog vanaf een keukenstoel, de troon waarop ze je heeft vastgebonden met de ceintuur van haar badjas zodat je stil blijft zitten en zij voor acht monden het brood klaarmaken kan. Hypnotiserend haar malende armen, hypnotiserend het zuigende geluid van haar knedende vuisten. Behalve jullie is niemand thuis. Glimlachend kijkt ze op. Nee ze is niet boos meer. Helemaal voor jezelf heb je haar. Vast zit je en je lacht. Uit Waar is het lam?, De Bezige Bij, 2022 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:39:26

Ask host to enable sharing for playback control

Joke van Leeuwen in Huis van de Dichter: ‘Is dit stomend genoeg?'

7/7/2023
Joke van Leeuwen is dichter voor drie- tot honderdjarigen. Zij schrijft, tekent en performt, en gaat in al die disciplines even speels, diepgaand en eigenzinnig te werk. Onder haar schare fans bevinden zich kleine en grote mensen, critici, jury’s en Koningin Mathilde. Jelle Van Riet praat met Joke over het ongekende plezier dat poëzie kan teweegbrengen in jonge en minder jonge harten. Met de podcastreeks ‘Huis van de Dichter’ wil Jelle Van Riet ons aansteken met haar liefde voor poëzie. Ze nodigt deze zomer zes favoriete dichters uit in Watou, en gaat met hen in gesprek over de poëzie en het leven. Leidraad van het gesprek is één gedicht van de gastdichter, dat ze ook voorlegt aan een lezerspoule waar onder anderen Herman Van Rompuy en Tijmen Govaerts deel van uitmaken. ‘Huis van de Dichter’ is een zesdelige podcastreeks in samenwerking met Poëziecentrum die elke zaterdag verschijnt in de podcastreeksen ‘DS Letteren’ en in ‘Watou. Huis van de Dichter.’ Dit is aflevering 2. Opname en montage: Katharina Smets In de podcast dient dit gedicht van Joke Van Leeuwen als uitgangspunt voor het gesprek: NOU KIJK Nou kijk, de wereld zit zo in elkaar: er is een weet ik zeker een ja maar een IK ZAL HET JOU ZEGGEN en een NEE een HOU JE MOND een ik heb geen idee een IK WEET ALLES BETER een hoezo? een WAT WEET JIJ ERVAN? en een ho ho een jij bent niet normaal een jij bent stom en ga maar weg en een welnee waarom? een is er iets? een JA ER IS WEL MEER een luister en een LUISTER JIJ EEN KEER een WACHT MAAR WANT IK SLA JE OP JE SMOEL een hee begrijp je niet wat ik bedoel? Uit Hee daar mijn twee voeten, Querido, 2019 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:35:56

Ask host to enable sharing for playback control

Johanna Pas: 'Koeien zijn eigenlijk ook dichters'

6/30/2023
Dichter Johanna Pas, die op 22 juni 2023 overleed, was kort daarvoor nog te gast in het Huis van de Dichter in Watou voor de opname van de gelijknamige zomerse podcastreeks van journalist Jelle Van Riet. In deze eerste aflevering hoort u de mooie gesprekken tussen Jelle en Johanna. Zo vertelt Pas bijvoorbeeld hoe ze via de taal van de poëzie tracht mee te buigen met het leven, dat zich even intens als genadeloos aan haar openbaart. En ze vertelt ook waarom koeien net als dichters zijn. Met de podcastreeks ‘Huis van de Dichter’ wil Jelle Van Riet ons aansteken met haar liefde voor poëzie. Ze nodigt deze zomer zes favoriete dichters uit in Watou, en gaat met hen in gesprek over de poëzie en het leven. Leidraad van het gesprek is één gedicht van de gastdichter, dat ze ook voorlegt aan een lezerspoule waar onder anderen Herman Van Rompuy en Tijmen Govaerts deel van uitmaken. ‘Huis van de Dichter’ is een zesdelige podcastreeks die elke zaterdag verschijnt in de podcastreeksen ‘DS Letteren’ en in ‘Watou. Huis van de Dichter.’ Dit is aflevering 1. In de podcast dient dit gedicht van Johanna Pas als uitgangspunt voor het gesprek: Dit lichaam We willen niet weten hoe kwetsbaar het is – dit lichaam van ons. Hoe het zomaar kan breken in een vliegtuig een auto of op een terras. Door de aarde die beeft, door een dronken bestuurder, door de haat die we voeden We willen niet weten hoe kwetsbaar het is Maar de ochtend is leeg tot het eerste signaal tot het breken van nieuws en het schemert het schemert – en we willen het weten het tweeten reposten herlezen bezweren en nog een keer delen en nog – Ooit was er op zondag geen nieuws en als troost van de kansel een preek over tandengeknars en talenten vergooien en geweeklaag en vuur Maar de ochtend is nieuw en we tweeten reposten we herlezen en delen – met de hel in ons hart – want we willen het weten: hoe een kind op een strand hoe een mes in een hand en het wankelen wankelen over zeeën en grenzen – We willen het weten en dan – als de zon schijnt de haan kraait – de wijn degusteren en alles vergeten vergeten vergeten Uit Was, of hoe ik mijn huid verloor, PoëzieCentrum, 2023 De podcast ‘Huis van de Dichter’ is een concept en een scenario van Jelle Van Riet, ambassadeur van het Huis van de Dichter. Opname en montage zijn van Pauline Augustyn. De muziek is van Nicolas Rombouts. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, PoëzieCentrum en Kunstenfestival Watou.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:40:03

Ask host to enable sharing for playback control

Bonus. Radar | Jack Kerouac blijft een fenomeen, ook dik 50 jaar na zijn dood

6/16/2023
Jack Kerouacs’ laatste boek ‘Satori in Parijs’ kreeg een Nederlandse vertaling, maar Christophe Vekeman loopt er niet warm van. Toch vindt hij dit de ideale gelegenheid om het nog eens te hebben over Kerouacs all time klassieker ‘On the road’. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:20:19

Ask host to enable sharing for playback control

Bloomsday, de dag om James Joyce eens te proberen

6/15/2023
Het is vandaag 16 juni. Niet zo’n bijzondere datum tenzij u een fan bent van James Joyce natuurlijk. Want dan is het voor u vandaag Bloomsday, een hoogdag. Wat is dat toch met die verheerlijking van James Joyce en zijn werk Ulysses? Meer nog: zou ik er mij durven aan wagen?See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:17

Ask host to enable sharing for playback control

Wint debutant Tülin Erkan met Honingeter de literatuurprijs Boon?

3/23/2023
Wie wint de tweede editie van de Boon, de Vlaamse literatuurprijs? In deze podcast stellen we u wekelijks op vrijdag de vijf genomineerden voor. Deze aflevering gaat over 'Honingeter’ door Tülin Erkan, een debutant. Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. In ‘Honingeter’ vertelt ze over Sibel. Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Een metafoor natuurlijk. Want iedereen is in transit. Iedereen leeft in een schemergebied tussen vertrekken en aankomen. Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt doen via standaard.be/deboon. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:25:05

Ask host to enable sharing for playback control

Wint de obsessie van Emy Koopman de Boon?

3/16/2023
Wie wint de tweede editie van de Boon, de Vlaamse literatuurprijs? In deze podcast stellen we u wekelijks op vrijdag de vijf genomineerden voor. Deze aflevering gaat over 'Tekenen van het universum - verslag van een obsessie' door Emy Koopman. Koopman schrijft over een emotionele affaire die steeds verder ontspoort. Maar dit boek gaat dieper dan een verhaal over een onmogelijke liefde. Dit is een boek over hoe we onszelf kunnen verliezen in romantische relaties, over hoe grenzen overschreden worden en over hoe we die laten overschrijden. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:42

Ask host to enable sharing for playback control

Wie wint de Boon? Waarom Tom Lanoye alvast een grote kanshebber is

3/9/2023
Wie wint de tweede editie van de Boon, de Vlaamse literatuurprijs? In deze podcast stellen we u wekelijks op vrijdag de vijf genomineerden voor. Deze aflevering gaat over De draaischijf van Tom lanoye In De draaischijf brengt Lanoye drie levens samen in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog: dat van Alex Desmedt, die het tot invloedrijke theaterdirecteur heeft geschopt en voor moeilijke keuzes wordt gesteld, zijn vrouw Lea, steractrice van Joodse afkomst die haar carrière abrupt afgebroken ziet, en Alex’ broer Rik: een componist en dirigent die voluit voor de collaboratie kiest. Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt doen via standaard.be/deboon. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:28:12

Ask host to enable sharing for playback control

Wie wint de Boon? Filip Joos en Lieve Van de Velde over ‘Zelf doen’ van Niña Weijers

3/2/2023
Wie wint de tweede editie van de Boon, de Vlaamse literatuurprijs? In deze podcast stellen we u wekelijks op vrijdag de vijf genomineerden voor. Deze aflevering gaat over Zelf doen van Niña Weijers Zelf doen is een verzameling columns van de auteur van het vaak gelauwerde boek De consequenties uit 2015 . In het boek probeert Niña Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt doen via standaard.be/deboon. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:25:45

Ask host to enable sharing for playback control

Wie wint de Boon 2023? Ine Renson en Karel Verhoeven over ‘Wat we toen al wisten’ van Geert Buelens

2/23/2023
Wie wint de tweede editie van de Boon, de Vlaamse literatuurprijs voor fictie en non-fictie? In deze podcast stellen we u wekelijks op vrijdag de vijf genomineerden voor. Deze aflevering gaat over ‘Wat we toen al wisten’ van Geert Buelens. Bij de Boon 2023 hoort ook een publieksprijs. Wie die krijgt, beslist u. Stemmen voor uw favoriete boek kunt doen via standaard.be/deboon. In haar legendarische ‘hoe durven jullie’-toespraak voor de Verenigde Naties verweet Greta Thunberg de wereld dat we al dertig jaar glashelder weten wat er aan de hand is. Thunberg onderschatte de vorige generaties. We weten het al vijftig jaar. 1972 was voor het ecologische bewustzijn een magisch jaar. Geert Buelens schreef er een boek over See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:29:57