Het Verkiezingsverhoor-logo

Het Verkiezingsverhoor

1 Favorite

In Het Verkiezingsverhoor voelen Marcel Oosten en Bastiaan Kleinjan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 en de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 kandidaat-Kamerleden en kandidaat-Statenleden aan de tand.

Location:

Netherlands

Description:

In Het Verkiezingsverhoor voelen Marcel Oosten en Bastiaan Kleinjan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 en de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 kandidaat-Kamerleden en kandidaat-Statenleden aan de tand.

Language:

Dutch


Episodes

TK2023 - Oud-gedeputeerde Van Hijum (NSC) wil voldoen aan hoge verwachtingen

11/21/2023
Oud-gedeputeerde van Overijssel en nummer zes op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract ziet dat er hoge verwachtingen zijn voor zijn partij. "Er staat ons ontzettend veel te doen. Daarom proberen we op alle terreinen zo concreet mogelijk aan te geven wat onze manier van kijken naar die werkelijkheid is." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:09:34

TK2023 - Caroline van der Plas (BBB) gaat niet "als een malle rare dingen doen" om de grootste te worden

11/20/2023
Waar de BoerBurgerBeweging in het voorjaar nog als grootste partij van het land werd gepeild, is daar nu nog een zetel of tien van over. Maar dat maakt lijsttrekker Caroline van der Plas uit Deventer niet uit. "De grootste worden is niet ons doel. Wij willen een stabiele en gevestigde partij worden. Wij gaan niet als een malle rare dingen om maar de grootste partij te zijn." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:07:45

TK2023 - Jimme Nordkamp (GL/PvdA) benadrukt: "We moeten de grootste worden"

11/17/2023
Het is erg belangrijk dat GroenLinks/PvdA de grootste wordt. Dat zegt Jimme Nordkamp, wethouder in Losser en de nummer 24 op de kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA. "Anders gaat het nog meer de rechtse kant. Dat vinden wij onwenselijk en onverstandig." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:06:51

TK2023 - Hanneke Steen (CDA) moet twee zo hard knokken om iets in Den Haag voor elkaar te krijgen

11/16/2023
De Hengelose wethouder Hanneke Steen noemt zichzelf als nummer negen op de kandidatenlijst het CDA gekscherend de lijstduwer van de partij. Mocht ze wel gekozen worden, dan wil ze zich inzetten voor de regio. "Ik moet vanuit Twente twee keer zo hard knokken om iets voor elkaar te krijgen in Den Haag." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:06:39

TK2023 - Roy van Aalst (BVNL) hoopt op steun uit de regio: "Wij zijn de enige rechtse partij die een asielstop overeind houdt"

11/15/2023
Roy van Aalst uit Hengelo staat als zesde op de kandidatenlijst van BVNL. De partij wordt in sommige peilingen gepeild op één of twee zetels, maar toch heeft Van Aalst goede hoop gekozen te worden. "Geert Wilders gooit zo'n beetje alles overboord om mee te mogen doen in de regering, dus wij zijn de enige rechtse partij die een asielstop nog overeind houdt." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:06:35

TK2023 - Zwolse stadsbakker Arend Kisteman (VVD) wil de Kamer in voor zijn mede-ondernemers

11/14/2023
De Zwolse stadsbakker Arend Kisteman wil de Tweede Kamer in. Hij staat als 23ste op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen en wil zich in Den Haag in gaan zetten voor alle ondernemers. "Ik heb in mijn hoofd al een beetje afscheid genomen van de bakkerij." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:06:35

TK2023 - Nicole Temmink (SP) ziet dat haar partij wat heeft laten liggen: "We moeten nog beter ons best doen"

11/13/2023
Nicole Temmink uit Zwolle staat als zevende op de kandidatenlijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee gaat het er om spannen of ze na de verkiezingen in de Tweede Kamer terecht komt. Dat de SP na jaren van Mark Rutte als premier niet hoger staat in de peilingen, komt volgens Temmink omdat haar partij "een steekje heeft laten vallen". "Mensen zijn afgehaakt bij de politiek. Mensen weten het gewoon niet meer en daar hebben wij wat laten liggen, als wij bij mensen niet als eerste op hun lijstje staan." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:08:19

TK2023 - Alwin te Rietstap (CU) ziet een samenwerking met andere Christelijke partijen wel zitten

11/10/2023
Een samenwerking met andere Christelijke partijen als het CDA, de SGP en ook Nieuw Sociaal Contract zou een goede optie zijn voor de ChristenUnie. Dat zegt Alwin te Rietstap. Hij is nu nog wethouder in Hardenberg en staat op plek 4 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen. "De vorige coalitie heeft elkaar noodgedwongen gevonden. Er werden keuzes gemaakt waar we veel moeite mee hadden." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:06:47

TK2023 - Maarten Slingerland (SGP) hoeft niet zo nodig naar Den Haag

11/9/2023
Maarten Slingerland uit Genemuiden is wethouder in Zwartewaterland en staat als dertiende op de kandidatenlijst van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen. Toch blijft hij liever in Zwartewaterland dan dat hij naar Den Haag vertrekt. "We hebben nooit meer dan drie zetels gehaald, dus dertien is dan een veilige plek. En als je echt aan mij vraagt of ik liever naar Den Haag ga in plaats van werken in Zwartewaterland... dan zeg ik nee." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:07:40

TK2023 - Gerben Wijnja (D66): "De vorige nummer 32 op de lijst zit nu in de Kamer"

11/8/2023
Op de avond dat het huidige kabinet viel, besloot Gerben Wijnja uit Kampen dat hij voor D66 de Tweede Kamer in wil. Tijdens de vakantie met zijn gezin werkte Wijnja een week lang elke avond aan zijn sollicitatie, hij kwam de gesprekken goed door en staat nu als nummer 32 op de lijst voor D66, wat hem de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaat maakt. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken Marcel & Bastiaan op Radio Oost de hoogstgeplaatste Overijsselse kandidaten van tien politieke partijen in Het Verkiezingsverhoor.

Duration:00:09:33

CDA vindt 2030 geen realistische termijn: "Stop met die discussie over de kalender"

3/14/2023
Voor het CDA in Overijssel is het halen van de stikstofdoelen in 2030 niet heilig. Ook denkt de partij dat dit jaartal moeilijk haalbaar is. "Geef die boeren nou duidelijke doelstelling mee en stop met die discussie over de kalender en geld", zegt lijsttrekker Rick Brink. "Ga met elkaar aan de slag." In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Rick Brink van het CDA.

GroenLinks wil de balans tussen natuur en landbouw verbeteren: "Wij zijn ook een boerenpartij"

3/13/2023
De Overijsselse natuur versterken en verbeteren is belangrijk voor GroenLinks. Het inkrimpen van de veestapel is daarbij geen absoluut doel, zegt lijsttrekker Lucas Brinkhuis. "Wij vinden het belangrijk dat natuurgebieden overeind blijven en we willen boeren helpen vergroenen, zodat de balans beter wordt. Want die is nu wel heel scheef." In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Lucas Brinkhuis van GroenLinks.

Voor de VVD is 2030 niet heilig: "Ik heb een verantwoordelijkheid voor Overijssel"

3/10/2023
De VVD in Overijssel wil snel aan de slag om de stikstofuitstoot in de provincie aan te pakken, maar vindt 2030 daarbij niet heilig. "Ik heb verantwoordelijkheid voor Overijssel en voor mij is één ding heilig: dat is de wet", zegt lijsttrekker Erwin Hoogland. "En in de wet staat 2035." In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Erwin Hoogland van de VVD.

PvdA is klaar met wachten op Den Haag: "Het woord perspectief kan ik niet meer horen"

3/9/2023
De PvdA in Overijssel is klaar met wachten op Den Haag om het stikstofprobleem op te lossen. "Het is van de zotte dat het stikstofbeleid als een soort van zwaard van Damocles boven ons hangt. Het woord perspectief kan ik bijna niet meer horen", zegt lijsttrekker Annemieke Wissink. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Annemieke Wissink van de PvdA.

ChristenUnie wil graag door: "Beleid terugdraaien zou eeuwig zonde zijn"

3/8/2023
De ChristenUnie zat de afgelopen vier jaar in het provinciebestuur in Overijssel en wil graag nog vier jaar door. Maar met het oog op de peilingen zou het beleid de komende vier jaar zomaar eens heel anders kunnen worden. "Als een groot deel in de Provinciale Staten straks het beleid op het gebied van duurzaamheid wil terugdraaien, dan zou ik dat eeuwig zonde vinden", zegt lijsttrekker Renate van der Velde. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Renate van der Velde van de ChristenUnie.

De bus parkeren gaat niet ver genoeg voor JA21: "De bus moet in z'n achteruit"

3/7/2023
Als het aan JA21 ligt, gaat het na 15 maart anders. Weg met de "windmolengekte", veel minder natuurgebieden en een andere stikstofkoers. "Als ik snel ga rekenen naar de peilingen, dan willen de grote partijen de stikstofaanpak anders", zegt lijsttrekker Fred Kerkhof. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Fred Kerkhof van JA21.

De PVV wil minder migratie want "meer mensen is meer druk op de natuur"

3/7/2023
De PVV in Overijssel ziet migratie als bron van veel problemen van dit moment. Zo heeft de bevolkingsgroei volgens de partij negatieve gevolgen voor de natuur en de woningbouw. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Sebastiaan Stöteler van de PVV.

De SP wil minder marktwerking: "Het is een grote bron van veel ellende"

3/5/2023
'Minder markt, meer mens' is de naam van het verkiezingsprogramma van de SP. Want marktwerking is een bron van veel ellende, zegt Herman Kalter van de SP in Overijssel. "Uiteindelijk heb je er als overheid geen zeggenschap meer over. Dat gaat gewoon slecht." In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering hoor je Herman Kalter van de SP.

D66 over wantrouwen: "Wij hebben de kloof niet veroorzaakt, maar zeggen wat het eerlijk verhaal is"

3/3/2023
De kloof tussen stad en platteland en burger en politiek is groot. Toch vindt D66 in Overijssel dat uitspraken van de partij over halvering van de veestapel niet hebben bijdragen aan die kloof. "Wij zeggen wat het eerlijke verhaal is en dat doet pijn. Verandering is altijd ingewikkeld." In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering Renilde Huizenga van D66.

Gedeputeerde Ten Bolscher (SGP) wil graag door: "Door in gesprek te zijn kan je veel betekenen"

3/2/2023
SGP-lijsttrekker Gert Harm ten Bolscher was de afgelopen vier jaar als gedeputeerde verantwoordelijk voor het stikstofbeleid in Overijssel. Een pittig dossier, maar toch wil hij graag door, als Statenlid of opnieuw als gedeputeerde. "De afgelopen vier jaar hebben mij juist gesteund om mij opnieuw verkiesbaar te stellen." In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel in de podcast Het Verkiezingsverhoor. In deze aflevering Gert Harm ten Bolscher van de SGP.