de Klimaatkwestie-logo

de Klimaatkwestie

News

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde níet vergaat? In De Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw, gaan we op zoek naar het antwoord. Op straat, in het lab, of diep onder de grond. De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet. Elke aflevering tackelen we één vraag, als onderdeel van het grote geheel: een planeet die weer een paar millennia meegaat, met mensen erop: hoe komen we daar?

Location:

United States

Genres:

News

Description:

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde níet vergaat? In De Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw, gaan we op zoek naar het antwoord. Op straat, in het lab, of diep onder de grond. De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet. Elke aflevering tackelen we één vraag, als onderdeel van het grote geheel: een planeet die weer een paar millennia meegaat, met mensen erop: hoe komen we daar?

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Is de ommezwaai naar kernenergie terecht?

5/14/2024
Het kabinet wil dat in 2035 alle elektriciteit in Nederland zonder CO2 geproduceerd wordt, en ziet daarin voor kernenergie een belangrijke rol. En groeiend deel van de Nederlanders is het daarmee eens. Maar wat betekent dat eigenlijk, meer kernenergie in Nederland? Is het de oplossing voor een CO2-neutrale toekomst? Klimaatjournalist Frank Straver legt ons aan de hand van 4 vragen uit wat de belangrijkste knelpunten zijn, als de plannen van het kabinet daadwerkelijk uitgevoerd worden. Deze aflevering van De Klimaatkwestie is gemaakt door Cecilia Adorée en Nienke Zoetbrood. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Michael Royall. Met veel dank aan Frank Straver. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:18

Ask host to enable sharing for playback control

Wat Rob Jetten hoop geeft - zelfs als het klimaatbeleid door de shredder moet

2/16/2024
De eerste minister voor klimaat zat nog maar anderhalf jaar achter de knoppen toen het kabinet demissionair werd. Of er überhaupt een tweede minister voor klimaat komt, is nog onduidelijk. En toch houdt Rob Jetten hoop. 'Nu moeten we over het fundamenteel nieuwe systeem gaan nadenken.' In deze aflevering vertelt demissionair minister Rob Jetten hoe hij anders is gaan kijken naar de zware industrie. Hoe het klimaatdebat de afgelopen jaren is veranderd en of we met méér regels klimaatverandering kunnen tegengaan. Wat kun je doen als je de regels mag maken? Wil je onze journalistiek steunen? Neem dan een abonnement op Trouw. Lees hier ook het interview van Trouw met demissionair minister Rob Jetten over fossiele subsidies en de demonstraties op de A12. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:29

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom het handig kan zijn dat een olieland een klimaattop organiseert

2/1/2024
Volgend jaar organiseert de wereld dertig jaar klimaattoppen. In die tijd heeft de mensheid alleen maar meer broeikasgassen uitgestoten. Toch is klimaatredacteur Maarten van Gestel van dagblad Trouw hoopvol. Hij ging liftend naar de top in Dubai en zag daar hoe bijzonder het is dat zo’n tweehonderd landen het eens worden over de kleine lettertjes. (Ga maar na: een contract tussen twee mensen is vaak al lastig.) En hoe het zelfs handig kan zijn als een olieland een klimaattop organiseert. Kortom: waarom een jaarlijkse klimaattop het belangrijkste is wat de wereld kan doen om klimaatverandering in bedwang te houden. Lees hier hoe Maarten naar de klimaattop liftte. En hier lees je hoe oliebaas Al-Jaber van de klimaattop van 2023 alsnog een succes maakte. Tot slot: wat leverde de klimaattop in Dubai in 2023 op? Deze aflevering van de Klimaatkwestie is gemaakt door Nienke Zoetbrood. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Charlot Verlouw. Met dank aan Maarten van Gestel. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:21:26

Ask host to enable sharing for playback control

Is waterstof de toekomst?

1/19/2024
We kunnen de klimaatdoelen alleen halen met groene waterstof, zeggen politici van Den Haag tot Brussel. Maar wat is het precies, en wie heeft er wat aan? De industrie ziet het in ieder geval zitten: bedrijven als Tata Steel en kunstmestfabrieken staan te popelen om groene waterstof te gaan gebruiken. Dat mag ook wel, want de zware industrie is verantwoordelijk voor bijna 40% van de CO2-uitstoot. Eén van de manieren om dat terug te brengen? Groene waterstof. In het lab van de Universiteit Leiden laat elektrochemicus Marc Koper zien hoe hij met elektroden groene waterstof maakt. Samen met Frank Straver, energie-redacteur bij Trouw, legt hij uit hoe een nieuwe waterstof-toekomst eruit gaat zien. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:19:06

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe we de internationale trein terug kunnen krijgen

12/22/2023
Een reiziger die de trein naar het buitenland pakt, maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Boek een ticket naar zeg, Kopenhagen - als het al lukt om wegwijs te worden uit verschillende buitenlandse websites - en je ziet: een reis van twaalf uur, duurder dan het vliegtuig en zes keer overstappen. Wie een overstap mist door een vertraagde trein, mag helemaal zelf uitvogelen hoe de reis verder moet. Toch ziet het er goed uit voor het internationale treinverkeer. De afgelopen maanden meldde de ene na de andere nieuwe spoorvervoerder zich. Hun doel: het internationaal treinvervoer nieuw leven inblazen. Hoe we de internationale trein kunnen terugkrijgen, vertelt Trouw-redacteur Hanne Obbink in deze aflevering van de Klimaatkwestie. Lees ook: Trein gaat vliegtuig voorlopig maar mondjesmaat vervangen NS International verkoopt meer treinkaartjes dan voor corona, vooral Zürich, Wenen en Milaan populairder Deze aflevering van de Klimaatkwestie is gemaakt door Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Charlot Verlouw en Michael Royall. Met dank aan Hanne Obbink. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:18

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom we het over zomerhitte moeten hebben

12/8/2023
De zomers worden warmer en dat voelen we vooral in de steden. Volgens experts zijn we nog niet goed voorbereid op wat die extreme hitte zou betekenen en lijken we elke zomer overvallen te worden door hoe warm het is. Terwijl het nu onbetwist is dat we tijdens bijna alle zomers in Nederland kunnen spreken van een hittegolf. Een periode die direct te linken is aan hoge oversterfte, terwijl de journaals vooral berichten over noodweer en bosbranden. Dat treft vooral de stad, met weinig groen en huizen dicht op elkaar. Niet gek dat het wel tien graden warmer kan zijn in de stad dan op het platteland. Dat heet het stedelijk hitte-eiland effect, legt universitair docent stedelijke bosbouw René van der Velde (TU Delft) uit. Hoe die hitte eruitziet en hoe een stad toch koel kan blijven, hoor je in deze aflevering van de Klimaatkwestie. Lees ook: Het Trouw-liveblog over de klimaattop in Dubai De mensheid breekt klimaatrecords, maar het zijn de verkeerde records, zeggen de VN In Brazilië kunnen ze een eitje op het asfalt bakken Hoe Nederland de strijd met de droogte aangaat Deze aflevering van de Klimaatkwestie is gemaakt door Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Charlot Verlouw. Met dank aan Réne van der Velde en stichting CAS: Climate Adaptation Services. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:22:58

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom shampoo kopen bij de Action goed is voor het klimaat

11/24/2023
Ondernemer Sinem Tuncer hoorde van vriendinnen in de cosmetica-wereld hoeveel shampoos en dagcrèmes op de vuilnisbelt belanden. Ze ging op zoek naar harde cijfers en maakte het haar missie om de gesloten wereld van de cosmetica te openen. In deze aflevering van de Klimaatkwestie legt ze uit waarom nog altijd veel producten in de verbrandingsoven eindigen. En waarom shampoo kopen bij de Action goed is voor het klimaat. Lees ook: Arkive wil dat onverkochte cosmeticaproducten niet zomaar meer worden vernietigd Een schonere wereld met een reep shampoo Hoe zorgen kledingwinkels ervoor dat ze straks de helft recyclen? Komen we ooit van fast fashion af? Deze aflevering van de Klimaatkwestie is gemaakt door Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Charlot Verlouw. Met dank aan Sinem Tuncer en Robin van Wechem. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:21:33

Ask host to enable sharing for playback control

Wolken in de lucht spuiten om de aarde te koelen, moeten we dat wel willen?

11/10/2023
Mensen zijn ingenieus. Geef ons een ingewikkeld vraagstuk en iemand wil het oplossen. Zo ook bij het klimaatprobleem. Want wat als we de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan door het weer te manipuleren en de zon te dimmen? Een vraag waar tot voor kort niemand zijn vingers aan durfde te branden. En toch doet Herman Russchenberg het, milieuwetenschapper aan de TU Delft. Hij wil wolken in de lucht spuiten om zo de aarde te koelen. Tegelijkertijd roepen honderden wetenschappers op om géén onderzoek te doen naar dit soort 'zonnestraal geknutsel', trekken klimaatbewuste rijken steeds vaker hun portemonnee en lijken overheden van Europa tot China wakker te schieten. Lees ook: Geknutsel aan de natuur verdeelt de wetenschap Wetenschappelijke twist: mogen we sprankje hoop vestigen op een ruimteschild als oplossing voor de klimaatcrisis? Deze drie steenrijke broers sponsoren klimaatonderzoek, en zij zijn niet de enigen Deze aflevering van de Klimaatkwestie is gemaakt door Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Charlot Verlouw. Met dank aan Maarten van Gestel en Herman Russchenberg. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:22:04

Ask host to enable sharing for playback control

Klimaatverandering is een feit. Hoe veranderen wij mee?

10/27/2023
In het kielzog van meerdere hitterecords, overstromingen en bosbranden deze zomer, wil de moed nog weleens in de schoenen zakken. Bij ons, podcastmakers Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff, in ieder geval wel. Toen wij hoorden dat een van de voorzitters van het VN-klimaatpanel IPCC een hoopvol verhaal wilde vertellen, wisten wij: die willen we spreken. Onderzoeker Bart van den Hurk is erg duidelijk. Het klimaat is al veranderd, zegt hij, maar het gaat nog decennia duren voordat we iets merken van de afspraken die overheden nu met elkaar maken. Daar moeten en kunnen we iets aan doen. Luister ook naar seizoen 1 van de Klimaatkwestie. Deze aflevering is gemaakt door Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood. Mixage: George Paul Henneberke. Eindredactie: Charlot Verlouw. Met dank aan Bart van den Hurk en Frank Straver. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:20:50

Ask host to enable sharing for playback control

Luister vanaf 27 oktober naar nieuwe afleveringen van de Klimaatkwestie

10/20/2023
De energiecrisis, de stikstofcrisis, de klimaatcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dát doen we niet. In de Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw, ontrafelen we wat er speelt. En wat we doen om ervoor te zorgen dat de aarde níet vergaat. In het tweede seizoen van de Klimaatkwestie gaan Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood het land weer in. Elke aflevering onderzoeken we één klimaatkwestie: van geo-engineering tot afval, van waterstof tot treinreizen. We gaan de straat op, spreken experts uit het veld en specialisten van de redactie Duurzaamheid & Economie van Trouw. Beluister het tweede seizoen van de Klimaatkwestie vanaf 27 oktober, om de week op trouw.nl en in je favoriete podcastapp. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:01:03

Ask host to enable sharing for playback control

Luister ook naar: Haags Halfuurtje, de politieke podcast van Trouw

9/14/2023
Het gaat gegarandeerd geen saai politiek jaar worden, met een demissionair kabinet, verkiezingen in zicht én waarschijnlijk een langslepende formatie daarna. Beluister elke vrijdagochtend de nieuwste en scherpste politieke duiding van de Haagse redactie van Trouw, onder leiding van presentator en verslaggever Christoph Schmidt. Wil je meteen de nieuwe afleveringen luisteren? Abonneer je op de podcast via Spotify, iTunes, of een van de andere bekende podcastkanalen. Of luister op: trouw.nl/haagshalfuurtje Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:00:26

Ask host to enable sharing for playback control

Wat doen we om van fast fashion af te komen?

7/5/2023
Uitverkoop, alsmaar nieuwe collecties en uitpuilende kledingkasten: de wereld is verslaafd aan wegwerpmode. Hoeveel broeken en shirts worden gekocht en nooit gedragen? In de gemiddelde Nederlandse kledingkast zijn dat er best veel. Een derde van de kleding die we kopen blijft met kaartje en al onaangeroerd in de kast liggen. Journalist Sarah Vandoorne reisde de hele wereld over en zag met eigen ogen hoe de onze kledingverslaving de rivieren in Azië vervuilt, en waar al onze afgedankte, waardeloze kleding terechtkomt: op overvolle tweedehands markten in Ghana, en uiteindelijk in de zee. In de nieuwste aflevering van onze podcast de Klimaatkwestie vertelt ze hoe het komt dat de wereld verslaafd raakte aan wegwerpkleding, en zoeken we uit hoe we ervan kunnen afkicken. Deze aflevering is gemaakt door Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood. Met dank aan Sarah Vandoorne, Charlot Verlouw en Dija Kabba. Lees ook: Verkopers in Ghana balen van gedoneerde kleding. ‘Deze lading zit vol polyester, hier kan ik niets mee’ Kleerkastvasten leerde onderzoeker Sarah Vandoorne haar garderobe te koesteren Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:36

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Nederland de strijd met de droogte aangaat

6/14/2023
Het droogteseizoen is begonnen en dat is te zien: het gras wordt steeds geler, planten hangen slap en op de akkers sproeien boeren extra water. Vlieg over Nederland heen en je ziet een land van water: van groene rechthoekjes weiland, omlijst door sloten, kanalen en rivieren. We bouwen afsluitdijken en waterkeringen, we vechten tegen het water. En toch zijn we de laatste jaren van een land van water, ook een land van droogte geworden. Hoe komt dat en wat kunnen we daar aan doen? Op landgoed ‘t Medler in de Achterhoek gingen het waterschap, de provincie en de landeigenaren de strijd aan met de droogte, door terug te gaan naar het verleden. Meer lezen? Er staat nog water in de sloten, maar het moet wel snel gaan regenen Regen heeft Europa wel, maar het water wordt niet vastgehouden Landbouwlobby liet maatregelen uit nieuw waterbeleid van het Rijk afzwakken Deze podcast werd gemaakt door Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff. Met dank aan Louis Lansink, Leonieke Heldens, Onno Havermans en Joep Engels. Eindredactie: Frank Straver. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:19:41

Ask host to enable sharing for playback control

Follow This is de plaaggeest van oliebedrijven

5/30/2023
Olie- en gasbedrijven zijn verantwoordelijk voor ruim 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Wie heeft de macht om dit te veranderen? Follow This zet van binnenuit druk op fossiele bedrijven zoals BP, Shell en TotalEnergies. Door zelf aandelen te kopen en mede-eigenaar van zo’n bedrijf te worden. In deze aflevering van de Klimaatkwestie neemt oprichter Mark van Baal ons mee naar Londen, naar de aandeelhoudersvergadering van BP. Van Baal, 'de plaaggeest van oliebedrijven', is geen aandeelhouder om geld te verdienen, maar om de koers van het bedrijf te veranderen. Hij is de bedenker van Follow This, groene aandeelhouders die de wereld willen veranderen. Hoe werkt zo'n aandeelhoudersvergadering eigenlijk, en heeft de strategie van Follow This zin? Dat bespreken we met Trouw-redacteur Koos Schwartz. Meer lezen? Ondanks steun van grote institutionele beleggers steunde slechts een op de vijf aandeelhouders van Shell de oproep dat het bedrijf zijn uitstoot versneld vermindert. Nog geen enkele fossiele gigant voldoet aan de klimaatdoelen van Parijs Deze podcast werd gemaakt door Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff. Met dank aan Mark van Baal, Jasper Vaarwerk, Koos Schwartz, Maarten van Gestel en Frank Straver. Eindredactie: Charlot Verlouw Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:51

Ask host to enable sharing for playback control

Een remedie tegen klimaatangst

5/16/2023
'Wat fijn dat je je zorgen maakt', zou klimaatpsycholoog Sara Wortelboer zeggen. Of je je nu verdrietig, boos of hulpeloos voelt als het om het klimaat gaat. In deze aflevering, speciaal voor iedereen die kop in het zand wil steken als het over het klimaat gaat, of juist probeert de wereld te veranderen, hoor je waaróm het fijn is dat je je zorgen maakt. Hoe kunnen we ons minder neerslachtig voelen, of juist de kop uit het zand trekken? In deze aflevering van de Klimaatkwestie gaan Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood langs bij klimaatpsycholoog Sara Wortelboer voor een remedie tegen klimaatstress. En brengen ze die remedie meteen zelf in de praktijk. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:23

Ask host to enable sharing for playback control

Kunnen we door het personeelstekort fluiten naar de energietransitie?

5/2/2023
De vraag naar zonnepanelen is explosief gestegen. En hoewel Nederland koploper is in het opwekken van zonne-energie, zijn er al jaren te weinig mensen die de panelen ook daadwerkelijk op het dak kunnen leggen. Er staat meer op het spel: volgens het UWV zijn er 46.000 technische vakmensen nodig om warmtepompen te installeren, windmolens te bouwen en warmtenetten aan te leggen. Zonder die mensen kunnen we fluiten naar de energietransitie. Waar moeten we al die mensen vandaan halen? In deze aflevering van de Klimaatkwestie duiken Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff in de oververhitte arbeidsmarkt met Joost van Velzen en Joost van Egmond, redacteuren bij Trouw. En gaan ze op pad met zonnepaneelinstallateur Jesse Kloosterhuis. Lees hier verder: Vorig jaar werd voor het eerst in Europa meer stroom opgewekt uit zonne- en windenergie dan uit gascentrales. En vmbo’ers kiezen weer vaker voor technische vakken. Deze meiden zien werken in de techniek wel zitten. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:17:41

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe we in een stikstof-tragedie beland raakten

4/26/2023
Raak jij ook de draad kwijt als het woord ‘stikstofcrisis’ valt? In deze aflevering nemen Nienke Zoetbrood, Hannah van der Wurff en Trouw-redacteur Lukas van der Storm je aan de hand door de laatste vijftien jaar van de Nederlandse stikstofsaga. Met, zoals een tragedie betaamt: intrige, een catastrofe en een climax. Brengen we de stikstofdiscussie in Nederland tot een goed einde, of gaan we een noodlottige ondergang tegemoet? Hier lees je meer over hoe we stikstof meten en waarom dat wringt. En hier lees je hoe we in deze stikstofsaga beland zijn. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:34

Ask host to enable sharing for playback control

Moeten we stoppen met kinderen krijgen voor de planeet?

4/19/2023
Het is een van de meest controversiële vragen in de klimaatdiscussie: moet je te midden van overstromingen, droogtes en zeespiegelstijging wel een kind op de wereld zetten? Een groeiend aantal mensen twijfelt. In Engeland is een groep vrouwen zelfs in baarstaking: pas als de politiek actie onderneemt tegen klimaatverandering durven zij aan kinderen te denken, zeggen ze. Over het verband tussen bevolkingsgroei en klimaatproblemen is niet iedereen het eens. In deze aflevering van de Klimaatkwestie duiken Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff op dit gevoelige onderwerp. Esther Bijlo, redacteur bij Trouw, legt uit hoe het zit met de uitstoot van de mens, en of het stoppen met kinderen krijgen de aarde kan redden. Lees hier het onderzoek dat ze noemt, waarin bijna vier op de tien jongeren zegt te twijfelen of ze later kinderen willen vanwege klimaatverandering. Dit is het omstreden onderzoek waarin staat dat een kind gelijkstaat aan 60 ton CO2. En hier beschrijft Esther Bijlo waarom dat niet helemaal klopt. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:16

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Shell netjes haar uitstoot terugbrengt, maar óók doorgaat met vervuilen

4/12/2023
In een revolutionaire rechtszaak werd oliebedrijf Shell twee jaar geleden op de vingers getikt. Het bedrijf moest van de rechter bijna de helft minder CO2 gaan uitstoten. Shell houdt zich keurig aan die regels, maar kan ondertussen ook doorgaan met vervuilende praktijken. En dat allemaal door één woord van de rechter. Klinkt als een droom toch? Dat denken veel andere grote bedrijven ook. En in die groeiende wereld van de CO2-compensatie gaat niet alles van een leien dakje. In deze aflevering van de Klimaatkwestie leggen Nienke Zoetbrood, Hannah van der Wurff en Trouw-redacteur Frank Straver je uit hoe die wereld eruit ziet. Lees hier wat Trouw-redacteur Frank Straver verder schrijft over hoe grote bedrijven hun CO2-uitstoot ‘goedmaken’. En: binnenkort moeten bedrijven hun klimaatimpact gaan meten en melden van de Europese Commissie. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:13

Ask host to enable sharing for playback control

De Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw

3/28/2023
Hoe zorgen we ervoor dat de aarde níet vergaat? In De Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw, gaan we op zoek naar het antwoord. Op straat, in het lab, of diep onder de grond. De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet. Elke week tackelen we één vraag, als onderdeel van het grote geheel: een planeet die weer een paar millennia meegaat, met mensen erop: hoe komen we daar? Binnenkort te beluisteren bij Trouw. Support the show: https://abonnement.trouw.nl/?otag=t2ejen&utm_source=tr&utm_medium=interne_referral&utm_content=footer&mid=CAM-koj66x%7CTCH-koj6xr%7CTCO-lx2qmx%7CCTY-5g6nol%7CCCO-5g6nol%7CPRG-4o96wo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:01:10