Art Pod med Mathias Kryger-logo

Art Pod med Mathias Kryger

Arts & Culture Podcasts

Art Pod med Mathias Kryger er en podcast som roder rundt i kunstverdenen og taler med dens mange aktører. Fra atelieret til galleriet, fra museet til baglokalet interesserer podcasten sig for hvem, som laver hvad og hvorfor og spørger også: Hvem betaler for det hele? Podcasten er skabt af Mathias Kryger i samarbejde med Art Hub Copenhagen.

Location:

United States

Description:

Art Pod med Mathias Kryger er en podcast som roder rundt i kunstverdenen og taler med dens mange aktører. Fra atelieret til galleriet, fra museet til baglokalet interesserer podcasten sig for hvem, som laver hvad og hvorfor og spørger også: Hvem betaler for det hele? Podcasten er skabt af Mathias Kryger i samarbejde med Art Hub Copenhagen.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Larmende tavshed? Om Vandmelonsaktionerne, Gaza og den internationale censur. Med Suada Demirović, Honey Beckerlee og Asta von Apfel

2/26/2024
Hvorfor mødes kunstnere og kulturarbejdere på trapperne foran københavnske museer og spiser vandmelon i stilhed? Og hvorfor vandmelon? Vandmelonsaktionerne er en happening, der handler om Israel og Palæstina. Om Gaza. Men også om, at der pågår en særlig grad af censur med efterfølgende selvcensur i lande i Vesten. Kunstnerne Suada Demirović, Honey Beckerlee og Asta von Apfel fortæller om hvad der skete da de og ca. 30 andre mødtes på SMKs trapper en vinterdag i 2024. Om hvad er det for en stilhed de gerne vil bryde eller pege på. Hvad betyder det for kunstnere og kunstfeltet herhjemme når der ikke, fra institutionelt hold, tales om graden af aflysninger og fyringer der finder sted i blandt andet nabolandet Tyskland? Og er det overhovedet de lokale museers og kunsthallers rolle, at tale med om den situation? Har institutionerne et ansvar for at bryde tavsheden og hjælpe samtalen på vej? --- I afsnittet nævnes en paneldebat på Gammel Strand, der afholdes den 29. februar 2024 med Nanna Hjortenberg (GS), Rhea Dall (Overgaden) og Asrid la Cour (SMK). Efter optagelsen er panelet ændret så Marie Laurberg (Copenhagen Contemporary) deltager i stedet for Astrid la Cour.

Duration:00:49:54

Ask host to enable sharing for playback control

Mode, kunst og klasse! Med Ayşe Dudu Tepe, Hannah Heilmann og Filip Berg

1/31/2024
Art Pod udkommer denne gang midt i modeugen og prøver at nærme sig forholdet mellem moden og kunsten. Samtalen har imidlertid sin egen vilje og stikker af... på en god måde. Vi taler om moden som et OG socialt medie og som noget, det måske også kræver en del mod, at tage del i... Og som noget det måske er lidt svært at få et naturaliseret forhold til hvis man kommer fra den store Melodigrandprix-middel-klasse. Og hvad betyder det når der går mode i noget? Også i kunsten? Den store kluddermor! En kalder desuden moden smuk, paradoksal og frastødende. En anden siger om moden at den både er spændende og super tricky. Super tricky, helt klart! Lyt med når billedkunstner Hannah Heilmann; designer, art director og kunster Filip Berg og Balenciaga-model, journalist, it-girl og meget mere Ayşe Dudu Tepe er i studiet.

Duration:01:24:29

Ask host to enable sharing for playback control

Nytårsspecial del 2: Er du købmand eller sømand? Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall ser tilbage på 2023

12/30/2023
Panelet har fået alkoholfrie bobler i glasset og ilten har forladt studiet... Del to af Art Pods nytårsspecial ser tilbage på Barbie, som i en ny film ville have en kedeligt almindelig krop. "Mere sex til Amager" er der en, der siger i en diskussion om kunsten i det offentlige rum. Og hvor stort kunne det egentlig blive i modebranchens evige flirt med kunsten og omvendt (The Jack & Jones Pavilion nævnes som en mulig ting til fremtiden). Et panel af insiders i kunstverdenen deler ud af hver deres top-5-lister over vigtige begivenheder fra de lokale og internationale kunstscener fra 2023. Og der er quizz. Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall er i studiet. Art Pod siger tak for i år og ønsker et godt nytår for kunsten og alt det andet.

Duration:00:58:41

Ask host to enable sharing for playback control

Nytårsspecial del 1: Et panel bestående af Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall ser tilbage på 2023

12/30/2023
Et panel af insiders i kunstverdenen deler ud af hver deres top-5-lister over vigtige begivenheder fra de lokale og internationale kunstscener fra 2023. Hvilke udstillinger gjorde et varigt indtryk? Hvordan går det med censuren i kunstens verden i en tid med krig i Gaza? Er der en reel fremtid for Documenta? Hvor findes det levede liv i kunsten? Og findes den frie kunst overhovedet? Og så også: Hvad sker der for Løvens-Hule-stemningen hos de danske fonde? Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall er i studiet. Art Pod siger tak for i år og ønsker et godt nytår for kunsten og alt det andet.

Duration:01:00:35

Ask host to enable sharing for playback control

Med krydsede fingre i kisten? Johanne Løgstrup og Stine Hebert om arkiverne, kunsten og deres projekt Heirloom

12/27/2023
Heirloom er et center for kunst og arkiver. Stifterne Stine Hebert og Johanne Løgstrup fortæller i denne udgave af Art Pod om, hvorfor det er vigtigt at arbejde indgående med arkiverne, både hvad angår kuntnernes arbejde med eget eftermæle, hvad angår de arkiver, der befinder sig i periferien af vores kultur og hvad angår museernes arbejde med både det, som findes i museernes samlinger - men også det, som ikke findes i samlingerne. Og også om hvorfor de i Heirloom arbejder med udstilligen som format. Men så også lige det her: Hvad var det Stine Hebert fandt i nogle helt specielle arkivkasser i både Aarhus og London? Johanne Løgstrup og Stine Hebert er i studiet.

Duration:00:56:46

Ask host to enable sharing for playback control

Nye kunstnerboliger i 2030? Ja, det er drømmen og ambitionen siger Arkitektforeningens direktør Lars Autrup

12/19/2023
Det er måske ikke ligefrem et spadestik. Men en ny rapport viser, at der er behov for en særlig indsats for at skabe plads til kunstnerne i byen. Og rapporten er et første redskab i arbejdet med at realisere atelierer og nye boliger specifikt til billedkunstnere. Det er Arkitekforeningen, BKF, UKK, Bikubenfonden og Dreyers Fond, som står bag det, de kalder en forundersøgelse, og læser man i den, vil man se, at det i år er hele 70 år siden, nogen sidst byggede boliger med henblik på at huse kunstnerne. Er det på tide med nogle nye tiltag? Og hvorfor egentlig denne særbehandling for kunstnerne? Arkitekt og direktør i Arkitektforeningen Lars Autrup er gæst i Art Pod med Mathias Kryger.

Duration:00:41:17

Ask host to enable sharing for playback control

Er den kunstige intelligens egentlig særlig klog? Kødrobotterne Kristoffer Ørum og Asker Bryld Staunæs gæster Art Pod

12/13/2023
Kunstig stupiditet? Dumme eller kloge maskiner? Dumme eller kloge mennesker? Kunstnerne Kristoffer Ørum og Asker Bryld Staunæs arbejder med og omkring kunstig intelligens og det, der ligner. Og så holder de skarpt øje med hvordan mennesker og medier taler om denne såkaldte intelligens. For er det ikke bare mere af det samme, hvor det lige så godt kunne have været langt mere komplekst og vildt? Plus et besøg i studiet inklusive valgtale af politikeren Leder Lars fra Det Syntetiske Parti.

Duration:00:53:30

Ask host to enable sharing for playback control

Slut med The Usual Suspects? Ny Carlsbergfondets forperson Christine Buhl Andersen om magten og ansvaret

11/10/2023
Pengene er vokset. Bestyrelsen er vokset. Og ansvaret er vokset. Forperson i Ny Carlsbergfondets bestyrelse, Christine Buhl Andersen, bedriver forandringsledelse. Og vil man lave good governance, så må man tage med, at arbejdet med uddelingen af fondsmidlerne bliver mere bureaukratisk. Og så er det tid til mere diversitet og mindre 'The Usual Suspects'.

Duration:01:13:38

Ask host to enable sharing for playback control

Er der plads til kunstnerne i byen? Og er kunstnere dårlige til at tjene penge? Kaspar Bonnén og Maria Zahle om projektet 'På Korte Kontrakter'

11/3/2023
En lang række atelierfællesskaber i København er blevet opsagt på det seneste, og nogle lever på korte kontrakter, der fornyes fra år til år. Udviklingen i byen er massiv, og kapitalfondene står på nakken af hinanden for at få fat i de eftertragtede kvadratmeter. Hvor stiller det kunstnerne og muligheden for at få et ordentligt atelier? Hvad er overhovedet storbyen for et sted, hvis den ikke kan rumme de arbejdende kunstnere? Og så også lige lidt om kunstnernes honorarer og om man egentlig ikke bliver kunstner for at slippe for at 'arbejde' på den der måde, som folk, der ikke er kunstnere, gør. Kaspar Bonnén og Maria Zahle er i studiet og taler om alt det, der er blevet til udstillingsprojektet 'På korte kontrakter'.

Duration:00:53:28

Ask host to enable sharing for playback control

Skak og hysteri i det offentlige rum? Group Crit tager på tur til SUPERKILEN. Med Anne Mette Schultz og Louis Scherfig

10/27/2023
Der var en gang tre kollegaer, der på en lidt grå efterårsdag gik med snottede næser ud i byen for at se på noget kunst i det offentlige rum. Og så gik de ind i et podcaststudie for at tale om hvad det var de havde set. Velkommen til Group Crit, denne gang om SUPERKILEN på Nørrebro i København. Gæster i studiet er Anne Mette Schultz og Louis Scherfig.

Duration:00:58:47

Ask host to enable sharing for playback control

Er forskningen fri? Og er den nye intellektuelle en artfluencer? Med Cecilie Ullerup Schmidt og Frederik Tygstrup

10/1/2023
Der findes et forskningscenter på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (på Københavns Universitet), der hedder Kunsten som Forum. Hvad er det for noget kunst de beskæftiger sig med og hvad mener de med forum? Og hvordan er virkeligheden som universitetsansat og forsker i projektansøgningens tidsalder? Og hvorfor er der mange flere fondsfinansierede stipendiater til forskning i billedkunsten end til de andre kunstarter? Og hvordan går det med den hidsige uenighed? Adjunkt Cecilie Ullerup Schmidt og professor Frederik Tygstrup fortæller.

Duration:01:05:02

Ask host to enable sharing for playback control

Tid til at rydde op i eget hus! Luise Faurschou, Art 2030, FN's verdensmål og kunsten

9/12/2023
Kan man redde verden med kunst når kunstverdenen selv langt fra er den artige dreng i klassen? Og når kunstverdenen i den grad appelerer til den økonomiske elite? Luise Faurschou fra non profit organisationen Art 2030 – der kobler FN's verdensmål med kunsten – fortæller om tidligere projekter og om fremtiden: Et nyt internationalt charter for bæredygtighed i kunstens offentlige og private institutioner.

Duration:01:14:53

Ask host to enable sharing for playback control

Marie Nipper vender bøtten. Med Arkens direktør i studiet

8/25/2023
I forsommeren bebudede Arken et navneskifte. Ikke et skift af fornavnet, men af efternavnet. Så nu er Arken ikke længere et museum for moderne kunst, men for samtidskunst. Hvad betyder det for Arken og hvad sker der ellers på museet i Ishøj. Fungerer det at lave museum for samtidskunst på Vestegnen? Og kan man godt disrupte modellen for, hvordan vi hidtil har drevet kunstmuseer her til lands? Marie Nipper svarer.

Duration:00:53:27

Ask host to enable sharing for playback control

Bøssekunst? Lad os bare kalde det en pride special. I studiet med Peter Voss-Knude og Rasmus Myrup

8/17/2023
Tre bøsser mødes for at tale om, om man kan tale om bøssekunst. Og om repræsentation og glemte og skjulte koder. Og om den utopiske følelse af frihed til ikke at være noget som helst, der måske kan opstå imens man skaber sin kunst. I studiet: Peter Voss-Knude og Rasmus Myrup.

Duration:01:11:03

Ask host to enable sharing for playback control

Kunst, aktivisme, potato potato! Om Trampolinhuset med Nynne Roberta Pedersen Pedersen i studiet

8/15/2023
Trampolinhuset er et medborgerhus, der er vokset ud af kunstverdenen i frustration over den umenneskelige nedbrydende politik overfor flygtninge og asylansøgere. I 2022 var huset på Documenta 15 og nu flytter Trampolinhuset til Roskilde - ind i et andet legendarisk hus på Skt. Hans, det gamle psykiatriske hospital. Lyt med når daglig leder af huset Nynne Roberta Pedersen Pedersen fortæller om det næste kapitel i husets historie. Til slut i afsnittet er der en lille gave!

Duration:00:47:31

Ask host to enable sharing for playback control

Identity politics and sci-fi operas! With artist Justin Francis Kennedy in the studio

7/14/2023
Meet the artist Justin Francis Kennedy whose work has a thing or two to say about Danish colonialism and who finds a space to be and move within radical sci-fi and afrofuturism.

Duration:00:49:24

Ask host to enable sharing for playback control

Why 'Radical Futurisms'? With TJ Demos in the studio

6/23/2023
Art historian, cultural critic, curator, activist and writer TJ Demos visits the studio for a talk about his new book 'Radical Futurisms - Ecologies of Collapse, Chronopolitics, and Justice-to-Come', a book that is also out in Danish as part of Information's Forlag's translated series 'Bibliotek for ny kunstteori' (library for new art theory). Also we talk about life in acadmia and about what it means to be writing from within academia.

Duration:00:50:10

Ask host to enable sharing for playback control

Group Crit: Kimsooja i Cisternerne. Med Anne Mette Schultz og Louis Scherfig i studiet

6/16/2023
Afsnittet er en art gruppekritik af den sydkoreanske kunstner Kimsoojas udstilling 'Weaving the Light' i Cisternerne på Frederiksberg. Går det oplevelsesøkonomiske regnestykke op? Og er vi en flok folkelige fænomenologiske får? Med billedkunstnerne Anne Mette Schultz og Louis Scherfig.

Duration:00:54:27

Ask host to enable sharing for playback control

Hvem har magten? Med sociolog og elite-forsker Christoph Ellersgaard i studiet

6/9/2023
Afsnit to af Art Pod med Mathias Kryger spørger om kultureliten egentlig har nogen magt og om hvordan det går med nepo-baby'erne i samfundets top. Og om det er for sent at blive en del af den absolutte top i samfundet? Sociolog Christoph Ellersgaard har svarene.

Duration:00:50:45

Ask host to enable sharing for playback control

Hammer eller krammer? Med Søren Kaare-Andersen i studiet

6/1/2023
Første afsnit af Art Pod med Mathias Kryger er en samtale med administrerende direktør i Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen. Hvad er Bikubenfonden? Hvor kommer pengene fra? Hvorfor og hvordan støtter Bikubenfonden kunsten?

Duration:00:49:52