We have updated our Terms of Service and Privacy Policy. Learn More

Czech Radio-logo

Czech Radio

Czech Republic

More Information

Location:

Czech Republic

Language:

Czech


Episodes

Host Lucie Výborné - Máme strach z novinek a platí to i pro vědce, dokazuje dokumentaristka

5/27/2018
More
Dokumentaristka Zora Cejnková se před sedmnácti lety pustila do natáčení časosběrného filmu o zakládání jedné vědecké instituce. Myslela si, že to bude příběh o chytrých mozcích a robotice. Nakonec ale vznikla dramatická přehlídka bitev s provinčním myšlením, závistí a nepochopením.

Duration:00:25:40

Glosa Pavla Maurera - Plevel – odvěký nepřítel zahrádkáře. Gastronaut Pavel Maurer radí, jak na něj vyzrát

5/27/2018
More
Chvíli nehlídáte zahrádku a najednou se tam objeví! Nevítaných rostlinek se pak musíte pracně zbavovat a ti méně cílevědomí to možná rovnou vzdají a zkusí svou pěstební kariéru zase za rok. Znalec jídla Pavel Maurer našel řešení po svém…

Duration:00:03:14

Ranní interview - Vrcholí Jízda králů. Jak probíhá?

5/27/2018
More
Hostem je Petra Kučerová, ředitelka Klubu sportu a kultury Vlčnov. Na Uherskohradišťksu dnes vrcholí Jízda králů. Historický zvyk se dostal i na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Duration:00:03:16

Host Lucie Výborné - Kuchař Ondřej Koráb: Lidé začali přemýšlet, co si dávají do pusy

5/26/2018
More
Prague Food festival na pražském Vyšehradě je největší českou gastronomickou událostí roku. Letos se koná již 12. ročník tentokrát s podtitulem Kulinární trendy. Událost připomíná také sto let tradice české kuchyně.

Duration:00:23:53

Glosa Pavla Maurera - Prague Food Festival pomáhá. Pavel Maurer na něm společně s dalšími vybírá peníze na Kozy pro Rwandu

5/26/2018
More
My, co máme dostatek, bychom se o něj měli i dělit, věří znalec dobrého jídla a pití. Sám Pavel Maurer jde příkladem a za sebou má již několik charitativních projektů. Jídlo – alespoň to základní, pro přežití – se tentokrát snaží dostat k chudým lidem ve střední Africe.

Duration:00:03:22

Experiment - Lékaři v Podolí zachraňují děti přímo v děloze. Ohrožená jsou často jednovaječná dvojčata

5/26/2018
More
Do Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí svážejí maminky z celé republiky, a dokonce i ze Slovenska s diagnózou tzv. transfúzního syndromu u dvojčat. V těchto případech si jednovaječná dvojčata cévními propojeními mezi sebou nerovnoměrně vyměňují krev a jsou proto obě v ohrožení žívota. Zachránit oba plody může laserová operace přímo v děloze. V Podolí těchto zákroků provedou zhruba 30 ročně.

Duration:00:03:48

Experiment - Extrémní podmínky si žádají extrémní přípravu. Zkusili jsme, jaké to je v mrazivé kryokomoře

5/26/2018
More
Vojáci, hasiči nebo záchranáři jsou při své práci často vystaveni extrémním podmínkám. Aby přežili a mohli vykonávat svoji práci, musí být na to připraveni a také patřičně vybaveni. Nestandardní klimatické podmínky umí díky velkým klimatizačním jednotkám nasimulovat takzvaná kryokomora. Jednu takovou provozuje v Příbrami Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany.

Duration:00:03:46

Dvacet minut Radiožurnálu - Soňa Matuchová: GDPR se týká zejména velkého zneužití osobních údajů velkými hráči na trhu

5/25/2018
More
V České republice i v celé EU ode dneška platí obecné nařízení o ochraně osobních údajů, které je známé spíše pod anglickou zkratkou GDPR. Česko ale nedokázalo takové nařízení včas implementovat. Co to prakticky znamená? „Bude přijat nový zákon o zpracování osobních údajů a zákon změnový,“ říká vedoucí analytického oddělení Úřadu pro ochranu osobních údajů Soňa Matochová.

Duration:00:20:27

Host Lucie Výborné - Klíště se nevytáčí, ale vyviklává, vyvrací zakořeněný mýtus infektoložka Hana Roháčová

5/25/2018
More
Víte, jaké nejnebezpečnější zvíře žije v českých lesích? Není to vlk ani divoké prase, ale obyčejné klíště. Hodně lidí proto, když najde přisáté klíče, začne panikařit. Primářka Hana Roháčová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce v Praze ale uklidňuje – ne každé infikované klíště znamená automaticky přenos onemocnění na člověka.

Duration:00:23:39

Ranní interview - Jaká je situace po záplavách v Zaječově?

5/25/2018
More
Rozhovor se starostkou Zaječova na Berounsku Irenou Nezdebovou o tom, jaká je v obci situace po povodních.

Duration:00:03:40

Zápisník zahraničních zpravodajů - Španělé vyšli na pouť za pannou z El Rocía. Před uctívanou bohorodičkou omdlévají únavou i nadšením

5/25/2018
More
Pouť do španělské vesničky El Rocío, za pannou El Rocío, je největší křesťanskou poutí v Evropě. Každoročně v tomto období se na ní sejde až kolem půl druhého milionu věřících. Všichni míří k malé kapličce v Andalusii na jihu Španělska, kde stojí soška uctívané madony.

Duration:00:03:19

Dvacet minut Radiožurnálu - Nalezené záznamy přibližují atmosféru procesu se Slánským. Tehdy byla jiná doba, říká historik Radovanovič

5/24/2018
More
Přes 60 hodin zvukového záznamu z vykonstruovaného soudního procesu s Rudolfem Slánským a jeho 13 spoluobviněnými je volně k poslechu na webu Českého rozhlasu. Unikátnímu nálezu zvukových a filmových záznamů je věnován i speciál Radiožurnálu. Pozvání přijali historici Petr Blažek, Dušan Radovanovič a zvukař Miloslav Turek, který nalezené pásky technicky zpracoval.

Duration:00:53:25

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře - Polední publicistika s Vladimírem Krocem

5/24/2018
More
Jak bolestivá je léčba otravy látkou Novičok? Plánová schůzka Trump - Kim. Mají být součástí preventivní prohlídky i testy na drogy? Přelet mezinárodní vesmírné stanice.

Duration:00:19:51

Už žádné otravné spamy? Díky GDPR za ně nadnárodním firmám hrozí vysoké pokuty

5/24/2018
More
Firmy často zahlcují naše emailové schránky desítkami spamů, tedy nevyžádaných e-mailů, kterými se následně musíme probírat a promazávat je. Situace se ale brzy změní, od pátku totiž platí v praxi nová pravidla pro ochranu osobních údajů.

Duration:00:01:45

Host Lucie Výborné - Český systém základních uměleckých škol je jedinečný, říká patronka projektu ZUŠ Open Magdalena Kožená

5/24/2018
More
Na mnoha místech republiky se dnes koná 2. ročník celostátního happeningu základních uměleckých škol ve veřejném prostředí ZUŠ Open. Hlavním smyslem je vyzdvihnout tento ve světě unikátní systém, který vychovává nejen umělecké profesionály, ale také jejich publikum, říká patronka projektu, mezzosopranistka Magdalena Kožená. S Janem Pokorným si povídala po rozhlasových linkách z Brna.

Duration:00:24:08

Zápisník zahraničních zpravodajů - Rusové necitlivě rekonstruují historický Chánský palác na Krymu. UNESCO je bezmocné

5/24/2018
More
Rusko minulý týden otevřelo 19 kilometrů dlouhý most, který spojí anektovaný poloostrov Krym s pevninou a vyřeší tak palčivé problémy s dopravou. Je pravda, že v posledních čtyřech letech od anexe Moskva na Krymu investuje a staví, ne vždycky to ale místní lidé vítají. Příkladem je třeba obnova jedné z nejcennějších historických památek poloostrova, Chánského paláce v Bachčisaraji.

Duration:00:03:33

Dvacet minut Radiožurnálu - Roman Onderka: ČSSD si dokážu představit v opozici i v koalici

5/23/2018
More
Každý z členů sociální demokracie bude hlasovat podle svého vědomí a svědomí, a neměl by hlasovat podle doporučení sekretariátu nebo představitelů strany. Právě tak hodnotí místopředseda ČSSD a poslanec Roma Onderka referendum sociálních demokratů o vládě s hnutím ANO.

Duration:00:22:10

Ranní Radiožurnál - Sociální sítě versus GDPR. Děti už si účet nezaloží, fotky můžete sdílet dál

5/23/2018
More
Internet se připravuje na velké změny. A měli byste i vy. V souvislosti s pravidly GDPR, která vstoupí v platnost tento pátek, se totiž chystá řada novinek. Ty ovlivní život téměř každého.

Duration:00:01:44

Dopolední Radiožurnál - Čeští vývojáři přišli s unikátním patentem. Jejich katetr snižuje riziko infekce

5/23/2018
More
Čeští vývojáři si nechali patentovat unikátní typ katetru, který by měl být pro pacienty výrazně šetrnější. Navíc minimalizuje riziko infekce, například při vyšetření močových cest. Díky tomu by lékaři nemuseli pacientům podávat takové množství antibiotik.

Duration:00:02:06

Zápisník zahraničních zpravodajů - Drahokamy jsou nejlepší investice, vědí v Asii

5/23/2018
More
Někdo investuje do nemovitostí, jiný spoléhá na stále populárnější kryptoměny. Asiaté už tisíce let věří drahým kamenům. Obchod s drahokamy a polodrahokamy udělal z některých měst v Thajsku doslova Mekku světového obchodu s nádhernými a často velmi drahými kusy.

Duration:00:03:31

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads