Public Affairs Academie-logo

Public Affairs Academie

0 Favorites

De Public Affairs Academie is een een kennisplatform op het gebied van Public Affairs, lobby en belangenbehartiging. Met de Public Affairs Academie trainen en inspireren wij belangenbehartigers in hun vak door middel van themabijeenkomsten. De Public Affairs Academie is tevens de kennispartner van Van Oort & Van Oort Public Affairs en Communicatie.

Location:

Netherlands

Description:

De Public Affairs Academie is een een kennisplatform op het gebied van Public Affairs, lobby en belangenbehartiging. Met de Public Affairs Academie trainen en inspireren wij belangenbehartigers in hun vak door middel van themabijeenkomsten. De Public Affairs Academie is tevens de kennispartner van Van Oort & Van Oort Public Affairs en Communicatie.

Twitter:

@PAacademie

Language:

English


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#35 - HIS: Over de opvang van mannelijke slachtoffers van gedwongen prostitutie

3/13/2024
In deze podcast van de Public Affairs Academie nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van beleid en praktijk. Dit keer gaat het om een opvanglocatie voor jongens en mannen die het slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie: het House of Inner Strength. We belichten hoe beleid soms onverwachte en soms verwoestende gevolgen heeft voor mensen en organisaties die staan voor kwetsbare groepen. Allereerst hoor je een ervaringsdeskundige die direct de waarde van het House of Inner Strength heeft ervaren. Daarna het gesprek over de ondoorgrondelijke wegen van ministeries en politiek; of zoals Lex Staal (directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland) het beschreef: “Kafka bestaat nog”.

Duration:00:42:54

Ask host to enable sharing for playback control

#34 - Politieke jongerenorganisaties: de onbekende maar invloedrijke kracht van jongerenpolitiek

2/14/2024
Ze zijn jong, ze zijn ambitieus en ze steken hun mening niet onder stoelen of banken. Mauk Bresser (JOVD), Rick Timmermans (DWARS) en Emily Timmer (PerspectieF) zijn voorzitter van een politieke jongerenorganisatie. Geïnspireerd door de debatclubs op de middelbare school begeven zij zich nu in het hart van de Nederlandse democratie. De afgelopen maanden volgden zij alle ontwikkelingen in politiek Den Haag op de voet. Debatteren kunnen ze nog steeds, blijkt wanneer er een levendige discussie ontstaat over hoe de PVV zo groot kon worden. Speelde Dilan Yesilgöz hierin een belangrijke rol of kwam het toch vooral door Frans Timmermans, en hoe slim heeft Geert Wilders het gespeeld? Lobbyen doen politieke jongerenorganisaties ook, al worden ze misschien nog wel vaker zelf ‘belobbyd’. Voor veel belangengroepen zijn zij namelijk een ideale ingang: ze staan in nauw contact met de fractie, maar zijn wel politiek onafhankelijk. Redenen te over dus om deze jongeren in de gaten te houden.

Duration:00:38:40

Ask host to enable sharing for playback control

#33 - Reflecteren en vooruitkijken op basis van de verkiezingsuitslag met Tom Louwerse

2/2/2024
Een nieuw jaar, maar nu al bomvol politieke ontwikkelingen sinds en zeker ook na de verkiezingsuitslag in november vorig jaar. Nu de gesprekken aan de formatietafel stroef lijken te verlopen en de kaken van de aanwezigen stijf op elkaar blijven, biedt dit voldoende reden om te reflecteren en te interpreteren. Samen met Tom Louwerse, universitair hoofddocent Politieke Wetenschap aan de Universiteit Leiden en de man achter de Peilingwijzer, gaan we dieper in op de verkiezingsuitslag, plaatsen we deze in historisch perspectief en blikken we vooruit op het verdere verloop van de formatiegesprekken. En, staan we stil bij de vraag welke verhoudingen er binnen het parlement kunnen ontstaan met de komst van een mogelijk rechts kabinet. Dit aan de hand van het onderzoeksproject 'Who Opposes?'. Vanuit een internationaal vergelijkend perspectief onderzoekt Tom Louwerse in welke mate de kiezer de scheidslijnen tussen oppositie- en regeringspartijen nog weet te identificeren.

Duration:00:42:35

Ask host to enable sharing for playback control

#32 - Michael Rutgers: 'Om als Kamerlid te kunnen werken, moet je kunnen jokken

1/9/2024
Na bijna 18 jaar heeft Michael Rutgers in oktober afgezwaaid als algemeen directeur van het Longfonds. In zijn tijd heeft hij vele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen meegemaakt rond de bewustwording en besluitvorming van een gezonde leefomgeving, en heeft hij het Longfonds zien groeien in omvang en aanzien als belangrijke stakeholder rond het thema roken. Samen kijken we terug naar zijn tijd en ervaringen als bestuurder, maar werpen we ook een blik naar de toekomst. ''Om je doel te bereiken moet je eerst de publieke opinie achter je krijgen, de politiek zal dan volgen''

Duration:00:49:38

Ask host to enable sharing for playback control

#31 - Terugblikken en vooruitkijken na het Verkiezingsontbijt

11/23/2023
Woensdag 22 november, nu al een historische dag in politiek Den Haag. Met de PVV als grootste partij heeft de kiezer een duidelijk signaal afgegeven. Maar wat betekent dit signaal, en wat gaat de uitslag betekenen voor zaken als rechtsstatelijkheid, armoede in de wijken en het klimaat? Daags na de verkiezingen gaan we hierover in gesprek met enkele sprekers na het Verkiezingsontbijt: Sanne van Oers (lid Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten), Lex Staal (directeur Sociaal Werk Nederland) en Maarten Kleinhans (hoogleraar Universiteit Utrecht)

Duration:00:20:53

Ask host to enable sharing for playback control

#30 - Medialogica in verkiezingstijd met Kees Broere

10/5/2023
Hoe werken de media en wie heeft er invloed op wat we dagelijks in het nieuws te zien krijgen? Belangrijke vragen, zeker in het licht van de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Met Kees Broere, oud-journalist van onder andere de Volkskrant en de NOS, gaan we het gesprek aan over de positie van de media in tijden van verkiezingen. Met de verkiezingen in aantocht, spelen de media namelijk een grote rol in het informeren van de kiezer. Maar de staat van de media is veranderd, ook in Nederland, mede door het internet en de opkomst van fake news en AI. Met de ervaring die Kees in zijn tijd als correspondent in landen zoals India, Rwanda en Curaçao heeft opgedaan, kan hij als geen ander met een bird’s eye-view naar Nederland en de huidige staat van de binnenlandse politiek kijken.

Duration:00:58:11

Ask host to enable sharing for playback control

#29 - Aniek Moonen: 'Idealisme is een vies woord in Den Haag'

5/17/2023
Ontdek de kracht van jonge idealisten. Aniek Moonen is de bevlogen vertrekkende voorzitter van de jonge Klimaatbeweging. Hiermee sluit ze een periode van hard werken af met kansen, drempels, resultaten en uitdagingen. Maar hoe houd je je idealen vast? ‘Soms zul je slagen, soms ook niet, maar dat is hoe je idealisme groeit en verandert. Je wordt voortdurend uitgedaagd om compromissen te sluiten en politieke overwinningen te laten schieten wanneer deze nét niet je belangen vertegenwoordigen. Je idealisme wordt constant op de proef gesteld, maar je staat voor de toekomstige generaties. Niks doen is geen optie meer, maar accepteer je dan wat je wordt gepresenteerd? Of blijf je, ook na tien afwijzingen, de elfde keer aankloppen om het toch te pushen? We staan op het kruispunt in veel problematiek, maar hoe gaan we nu verder?’ Aniek Moonen vertelt over deze vraagstukken, idealisme en de uitdaging van jongere zijn aan de politieke tafels.

Duration:00:41:45

Ask host to enable sharing for playback control

#28 - Rosa Jansen over opstaan voor de rechten van slachtoffers

5/9/2023
Slachtofferhulp Nederland helpt en ondersteunt niet alleen slachtoffers maar zet zich ook in voor het juist typeren van slachtoffers: ‘survivors van ernstige feiten’. Want niemand is tegen slachtoffers, maar mensen die opstaan voor het recht van slachtoffers zijn hard nodig zodat ze krijgen wat zij nodig hebben. Hoe werkt dat in de belangenbehartiging? Luister naar deze podcast met Rosa Jansen!

Duration:00:24:56

Ask host to enable sharing for playback control

#27 - Een nieuwe ICT-post op de begroting, met Jurgen Vinju

4/21/2023
Bij de start van de jaarlijkse belastingaangifte ging het dit jaar direct mis. Door een overbelasting van DigiD was het voor veel mensen niet mogelijk om in te loggen. De technische problemen komen boven op een nog veel grotere ict-uitdaging bij de Belastingdienst: het draaiende houden van de inning van belastingen in de toekomst. En de politiek kijkt toe, is soms verontwaardigd en wil meer actie. Maar hoe simpel is dat? Met de blik van een wetenschapper kijkt Jurgen Vinju, hoogleraar bij het Centrum Wiskunde & Informatica en de TU Eindhoven, hiernaar. Wat kan politiek Den Haag doen? ICT-onderhoud op de begroting van ministeries is een eerste stap. Een nieuwe podcast van de Public Affairs Academie.

Duration:00:32:16

Ask host to enable sharing for playback control

#26 - Milos Labovic, Lobbyist van Zeeland

2/6/2023
Milos Labovic werkte jarenlang als lobbyist van Zeeland in Brussel. Onlangs kwam zijn boek uit, waarin hij verteld over zijn lobbydossiers en zijn ervaringen in zowel Zeeland als in de hoofdstad van Europa. In onze podcast komt hij vertellen over dat boek en praten we door over zijn werk als lobbyist van een kleine provincie op het Europese toneel.

Duration:00:35:42

Ask host to enable sharing for playback control

#25 - Politieke archetypes met Carola Schoor

1/24/2023
Als politicus draait het allang niet meer alleen om de boodschap die je brengt. Politieke stijl speelt steeds meer een rol en elke politicus kiest daarin zijn eigen manier. Carola Schoor, programmaleider Public Affairs bij het Centre for Professional Learning (CPL) van de Universiteit Leiden, is gepromoveerd op politieke stijl en verteld erover in de Public Affairs Academie Podcast.

Duration:00:46:21

Ask host to enable sharing for playback control

#5 - Sfeerverslag Nacht van de Lobbyist

11/30/2022
In deze podcast hoor je een sfeerverslag van de Nacht van de Lobbyist. We gaan het gesprek aan met sprekers en bezoekers van de avond, en blikken met hen terug op verschillende deelsessies.

Duration:00:18:46

Ask host to enable sharing for playback control

#4 - Vanuit de wetenschap kijken naar lobby, met Ellis Aizenberg

11/7/2022
Op de Nacht van de Lobbyist is een van deelsessies Media & Lobby: wie agendeert? Daar gaan lobbyisten, journalisten en wetenschappers met elkaar in gesprek over de kansen en valkuilen van een media-lobby. In deze podcast het wetenschappelijke perspectief in een gesprek met Ellis Aizenberg, associate professor van de universiteit Leiden. Er zijn nog laatste kaarten beschikbaar!

Duration:00:17:21

Ask host to enable sharing for playback control

#3 - Uitkijken naar de Nacht van de Lobbyist met Paul

11/1/2022
‘Er gaat een wereld voor me open’ Student filosofie Paul kijkt uit naar de Nacht van de Lobbyist. Hoewel nieuw in de wereld van het lobbyen is hij ontzettend nieuwsgierig. “Op een laagdrempelige manier leren van professionals, dat zal ontzettend leerzaam zijn.” Zijn hoop is dat de polarisering in het politieke debat vermindert. “Ga in debatten niet tegenover elkaar staan, maar ga naast elkaar staan. Dan kun je de ultieme oplossing samen bereiken.” Paul heeft vooral zin in Joris Luyendijk. De Nacht van de Lobbyist heeft nog veel meer te bieden. Neem een kijkje op de website om te kijken wat jouw interesse heeft. Wil je als student ook je horizon verbreden én tegen een speciale prijs een leerzame avond bijwonen? Koop hier je tickets: www.nachtvandelobbyist.nl

Duration:00:05:51

Ask host to enable sharing for playback control

#2 - Nacht van de Lobbyist met Lea Bouwmeester

10/28/2022
‘Maak burgers het startpunt van beleid’ De stem van lobbyisten, beleidsontwikkelaars en burgers bundelen? Burgerberaden lijken dé oplossing, maar zo simpel is het niet. Hoe krijg je de juiste mensen aan tafel en wat is er echt nodig naar hen te luisteren? In de nieuwste podcast met oud-politica Lea Bouwmeester gaat het over de valkuilen en mogelijkheden van burgerberaden. Op de Nacht van de Lobbyist spreken we Lea Bouwmeester opnieuw in de deelsessie: Burgerberaad als voorwaarde voor draagvlak. Benieuwd naar meer? Koop gauw uw tickets.

Duration:00:34:28

Ask host to enable sharing for playback control

#1 - Nacht van de Lobbyist 2022

10/3/2022
‘Waarom de Nacht van de Lobbyist?’ Daarover gingen Jasmijn Verbeek van de Public Affairs Academie en Bert Fraussen van het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden in gesprek. Het beeld van lobby en belangenbehartiging kan soms schimmig zijn. Zo wordt er gauw de conclusie getrokken dat er voornamelijk voor economische belangen wordt gelobbyd. Ook bestaat de aanname dat hoe meer lobby middelen en hoe actiever de lobby van een bepaalde partij, hoe meer beleidsinvloed deze partij heeft. Is dit werkelijk zo? Meer hierover in deze eerste podcast! Benieuwd naar de wereld van de lobby? We zien je graag op de Nacht van de Lobbyist, 10 november in Den Haag!

Duration:00:11:23

Ask host to enable sharing for playback control

#24 Burgemeester in coronatijd met Jan de Vries

1/21/2022
Deze week gaan we in gesprek met Jan de Vries, oud-CDA-Kamerlid en sinds afgelopen jaar burgemeester van Sliedrecht. Hoe is het om in coronatijd aan te treden als burgemeester? Hoe zoekt hij de verbinding tussen het landelijke beleid om corona terug te dringen en de lokale wensen van ondernemers om te versoepelen? En hoe weegt hij al deze belangen tegen elkaar af?

Duration:00:44:43

Ask host to enable sharing for playback control

#23 Waar politiek om zou moeten gaan, met Uri Rosenthal

12/9/2021
Waar zou het in de politiek écht om moeten gaan? Die vraag probeert politicoloog, bestuurskundige en oud-minister Uri Rosenthal te beantwoorden in zijn nieuwe boek Als dat zou kunnen: waar het in de politiek om moet gaan. Deze week is hij te gast in onze podcast, waarin hij vertelt over redenen om de politiek in te gaan, de rechtsstaat en het bestrijden van crises.

Duration:00:46:23

Ask host to enable sharing for playback control

#22 Politiek leiderschap met Roek Lips

11/26/2021
Deze week hebben we het in de Public Affairs Academie Podcast over een actueel thema: politiek leiderschap. Hoe ziet dat eruit? Met journalist, tv-maker en schrijver Roek Lips gaan we in gesprek over dit actuele thema. Onlangs verscheen zijn boek ‘Wie kies je om te zijn?’ waarin Lips verhalen en inzichten deelt op basis van tientallen interviews die hij voerde met denkers, doeners, kunstenaars en wetenschappers.

Duration:00:45:48

Ask host to enable sharing for playback control

#21 Storytelling in public affairs met Karel Joos

11/3/2021
De Public Affairs Academie Podcast is terug voor een nieuw seizoen! Ditmaal te gast: Belgisch lobbyist Karel Joos. Van zijn hand verschijnt begin december het boek Boeie! - Met verhalen binnenkomen bij beleidsmakers. In het boek laat Karel zien hoe organisaties hun belang kunnen laten horen met behulp van een krachtig verhaal. Zijn verhalenvertellers soms ook leugenaars? Beluister het antwoord op deze vraag en meer in deze podcast met Karel Joos!

Duration:00:39:13