BRUZZ A LA CARTE-logo

BRUZZ A LA CARTE

Arts & Culture Podcasts

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

Location:

Belgium

Description:

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

Twitter:

@bruzzbe

Language:

Dutch

Contact:

003226501065


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

De eerste stem: volg drie jonge Brusselaars die voor het eerst gaan stemmen

5/3/2024
‘De eerste stem’ is de nieuwe verkiezingspodcast van BRUZZ over jongeren die voor het eerst gaan stemmen. Volg Ella (18), Romeo (18) en Saya (19) in de aanloop naar verkiezingsdag 9 juni. Van de campagnes die langs hun schermen flitsen naar examens die ze terloops tot een goed einde moeten brengen en natuurlijk hun ervaring in het stemhokje zelf. Tweewekelijkse podcast tot en met 11 juni

Duration:00:18:14

Ask host to enable sharing for playback control

Gene Zever! met muziekmanager Martha

4/22/2024
Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag: event- en artiestenmanager Martha. Als manager zorgt Martha ervoor dat haar artiesten zich zoveel mogelijk kunnen concentreren op hun muziek. Al de rest coördineert zij. Van social media beheren tot artistieke visie en boekingen. "Het is een beroep dat je helemaal zelf kunt invullen. Ik vind het leuk om de touwtjes in handen te hebben." Martha is onder andere manager van de Luikse rapper ONHA en BRUZZ ICE-dj John Parm. Geld Klopt het dat er negatief beeld hangt rond muziekmanagers? "Dat is zeker waar", zegt Martha. "Het stereotiep is een man van veertig jaar oud met een sigaret in zijn hand, terwijl hij biljetten aan het tellen is (lacht). Men denkt vaak dat het iemand is die vooral op geld uit is. Maar niks is minder waar. "Dit is zeker geen beroep waar je veel geld mee verdient, tenzij het een grote artiest is," zegt Martha. "Maar er zijn zoveel andere voordelen aan deze job. Ik doe het echt graag." Brussel Wat kan er beter in de Brusselse muzieksector? "Ik vind dat jongeren tussen 20 en 25 jaar oud meer initiatieven mogen opstarten. Die zie ik de laatste tijd nogal weinig. Er is ook een gebrek aan publieke ruimte in Brussel. Vroeger was er bijvoorbeeld Parking 58 en Saint-Cath. Daar zijn zo'n mooie projecten ontstaan. Kunst, mensen die samen muziek beginnen maken,... Nu is er te weing plek voor jongeren in Brussel. Er hangt ook een negatief beeld rond zulke plekken. Mensen associeren het met vuilnis, overlast,,... Daardoor zijn er veel minder initatieven. Er wordt onderschat hoeveel effect dat heeft."

Duration:00:32:20

Ask host to enable sharing for playback control

Gene Zever! met Ashley Morgan

4/18/2024
Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag: muzikant en producer Ashley Morgan. "Toen ik kind was, heeft mijn pa me gedwongen om naar de muziekschool te gaan, vooral omdat ik te veel aan het gamen was. Eerst voelde ik het niet, maar na een paar jaar begon ik muziek leuk te vinden. Zeker toen ik ook nog eens Jimi Hendrix ontdekte." Het eerste instrument dat Ashley Morgan leerde was gitaar. "Ik wou altijd een band hebben, maar vond nooit mensen met zelfde smaak of dezelfde motivatie. Daarom begon ik mezelf op te nemen. Ik plaatste drums onder mijn gitaar en zo ben ik beats beginnen maken. Uiteindelijk kwam daar het rappen bij. Ik heb veel geleerd via Youtube-tutorials. Op het internet kan je zo op je eigen manier dingen leren." Noannaos Ashley Morgan studeerde even elektronische muziek aan PXL Music in Hasselt. "Ik ben na een tijdje gestopt met de opleiding, omdat het toch niet volledig mijn ding was. Op die school heb ik wel andere gelijkgestemde muzikanten, zoals Susobrino en Pippin leren kennen. We hebben onlangs samen het collectief en label Noannas opgericht. Onder deze naam kunnen we samen dingen doen. We organiseren onder andere listen events en hebben een maandelijkse residentie bij Kiosk Radio. Mijn doel voor dit jaar is om te groeien met Noannaos en zelf muziek uit te brengen."

Duration:00:27:36

Ask host to enable sharing for playback control

Gene Zever! met Eric Cyuzuzo

3/25/2024
Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag: Eric Cyuzuzo, creatieve duizendpoot. In een ver verleden volgde Cyuzuzo studies handelsingenieur, waarna hij in de modeindustrie belandde. Nu combineert hij zijn liefde voor cultuur en sociaal werk met een rol als muziekprogrammator bij Vaartkapoen en programmator voor Black History Month Belgium. Hij is ook een van de drijvende krachten achter het platform Som.m.me Of Us. In vrijwel al zijn werk staat de Brusselse zwarte gemeenschap centraal. “Daarin wil ik niet activistisch zijn”, legt de jonge Brusselaar uit. “Ik wil onze community vooral samenbrengen en upliften door evenementen te organiseren voor en door zwarte mensen. Daarbij wil ik letten op alle facetten van de zwarte gemeenschap met een grotere focus op intersectionaliteit: bereiken onze kanalen en evenementen bijvoorbeeld ook queer personen of mensen van een lagere sociale klasse?” De aflevering en alle volgende gesprekken van Gene Zever zijn beschikbaar op je favoriete podcast-app en op BRUZZ.be.

Duration:00:35:51

Ask host to enable sharing for playback control

Gene Zever! met Bjorn Ghyselen (peterselie)

3/11/2024
Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan in deze nieuwe serie op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag spreken we met Bjorn Ghyselen, oprichter van het handtassenmerk peterselie. Deze jonge creatieveling groeide op in West-Vlaanderen, maar verhuisde voor zijn studies naar Brussel. Ondertussen voelt Ghyselen zich al meer Brusselaar dan West-Vlaming. In deze aflevering van Gene Zever heeft hij het onder andere over het ontstaan van zijn handtassenmerk, Brussel als inspiratiebron en de grootste uitdagingen in de modesector. “Peterselie, het kruid, is altijd heel aanwezig geweest in m’n leven”, vertelt Ghyselen. “Als kind at ik bijvoorbeeld veel verse peterselie uit de tuin, daarna werd het ook de naam van m’n finsta (fake + insta, nvdr.). Toen ik m'n merk starte, was zoeken naar een merknaam dus helemaal niet moeilijk. "Daarnaast past peterselie, als merk dan, ook perfect bij de genderneutrale look and feel, die we willen uitstralen", voegt hij daaraan toe.

Duration:00:31:20

Ask host to enable sharing for playback control

Gene Zever met Nicole Brock (rempart44)

2/22/2024
Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast en BRUZZ-medewerkers, gaan in deze nieuwe serie op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag spreken we met interieurarchitecte Nicole Brock. Brock, oorspronkelijk afkomstig uit Limburg, is een jonge interieurarchitecte, meubelontwerpster en oprichtster van kunstenatelier rempart44, waar ze jonge Brusselse creatievelingen wil samenbrengen om ervaringen te delen en elkaars netwerk te verbreden. In deze aflevering van Gene Zever heeft Brock het onder andere over tijdsbewustzijn, terugkomende trends en haar eigen stijl als ontwerpster. "Overal waar ik binnenkom, kijk ik onmiddelijk naar het interieur", aldus de jonge architecte. "Ik kan dat niet loslaten." De aflevering en alle volgende gesprekken van Gene Zever zijn beschikbaar op je favoriete podcast-app en op BRUZZ.be.

Duration:00:32:22

Ask host to enable sharing for playback control

Gene Zever met Dushime: 'Ideale plek om muziek te luisteren? In de bergen of aan de zee'

2/12/2024
In het tweede seizoen van Gene Zever praten Axel en Marvin met creatieve en ondernemende zielen uit de hoofdstad. In de eerste episode staat Andie Dushime centraal. Als zangeres, actrice en danseres heeft ze ondertussen al heel wat podiumervaring opgebouwd. En de komende maanden focus ik weer volop op mijn muziekcarrière”, vertelt ze. Binnenkort kan Dushime haar aan het werk zien in Het Depot in Leuven en in de voorstelling Inzozi Zanjye op het Afropolitan Festival in Bozar. Op 22 maart stelt ze nieuwe muziek voor in de Botanique.

Duration:00:30:53

Ask host to enable sharing for playback control

#55 ONGEHOORD Kurt Deswert over hoe Brussels is Sneeuwwitje?

2/5/2024
In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt schrijver en historicus Kurt Deswert over het bekende sprookje Sneeuwwitje. Want uit onderzoek blijkt dat het verhaal gebaseerd is op een echte persoon en dat zij in Brussel zou zijn geweest en ligt begraven onder het Beursgebouw.

Duration:00:14:04

Ask host to enable sharing for playback control

A La Carte: Daniël Buyle

2/1/2024
"De meeste Vlaamse partijen hebben geen duidelijke visie over wat er met Brussel moet gebeuren," zegt Brusselkenner Daniël Buyle in À La Carte. "Zelfs de N-VA en het Vlaams Belang, die een verregaande staatshervorming willen, blijven over Brussel veeleer vaag. Dat kan de Vlamingen parten spelen." De laatsten zouden nochtans gebruik kunnen maken van de lamentabele financiële situatie van het Brussels gewest en de 19 gemeenten. Toch wijst Buyle erop dat er bij de Franstalige politici geen 'sense of urgency' heerst. Die gaan er namelijk nog altijd van uit dat de federale overheid de Brusselse financiële putten wel zal blijven dempen. In de À La Carte van donderdag 11 januari maakte Brussels MR-lijsttrekker David Leisterh een opening naar een interne staatshervorming in Brussel met een bevoegdheidsregeling tussen gemeenten en gewest en een fusie van sommige gemeenten. Buyle noemt het "de allereerste erkenning aan Franstalige kant dat het Brusselse systeem eigenlijk niet goed functioneert en een voorzichtige opening die broodnodig is." De gemeenschappelijke gezondheidszorg in Brussel, waar we met corona veel te maken hebben gehad, is een bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, waar één Franstalige en één Nederlandstalige minister samen, op voet van gelijkheid, voor bevoegd zijn. Maar wat blijkt, aldus Buyle? Elke Van den Brandt (Groen) heeft tijdens de aflopende termijn haar medezeggenschap helemaal afgestaan aan haar Franstalige collega Alain Maron (Ecolo). Buyle noemt dat "een kwalijke evolutie, omdat de Nederlandstaligen de garanties die ze hebben om Brussel mee te besturen, op die manier uithollen en uit handen geven." Buyle stelt verder vast dat de traditionele partijen intussen met een bang hart kijken naar de nakende verkiezingen van 9 juni. Sommige partijen krijgen ook te maken met dissidenten, zoals Open VLD met Els Ampe: "Dat zal meer dan rimpelingen teweegbrengen." Buyle voorspelt alvast een grotere versnippering van de politieke partijen: "Het zal lastiger worden om een meerderheid te vormen, zeker aan Nederlandstalige kant, maar zelfs aan Franstalige kant zullen er waarschijnlijk meer dan drie partijen nodig zijn om een coalitie te maken."

Duration:00:16:36

Ask host to enable sharing for playback control

RWDM-supporter Thomas Swaelens over wangedrag tijdens RWDM-Eupen

1/22/2024
Op woensdag 24 januari moet RWDM nog de resterende 5 minuten spelen tegen Eupen. De laatste minuten van de wedstrijd die zondag is stilgelegd door wangedrag van enkele RWDM supporters. Op het dat moment stond het 0-1 voor Eupen. De spelers van Eupen moeten woensdag dus weer 2u de bus op om nog 5 minuten te spelen. Bram praat met RWDM-supporter Thomas Swaelens.

Duration:00:06:39

Ask host to enable sharing for playback control

A La Carte: David Leisterh

1/12/2024
Lijsttrekker David Leisterh van de MR wil komaf maken met het systeem waarbij een Brusselse gemeente beslissingen van het gewest kan blokkeren. Dat zegt hij in A La Carte. Leisterh is bij de verkiezingen kandidaat-minister-president. "Glasgow en Kopenhagen zijn steden waar Brussel zich aan moet spiegelen." Leisterh is zelfs bereid om de fusie van enkele kleinere Brusselse gemeentes te overwegen en spreekt van een "herverdeling van de bevoegdheden." Anderzijds verdedigt hij de rol die de gemeenten bijvoorbeeld tijdens de covid-crisis gespeeld hebben. Als hij na 9 juni Brussels minister-presdident wordt, wil hij zijn kabinet snel verhuizen naar de buurt van het Zuidstation. Hij noemt properder straten en meer veiligheid als prioritaire werkpunten en meent dat de regering-Vervoort op beide vlakken heeft gefaald. Andere werkpunten zijn de overheidsschuld en de werkloosheid. "Onder deze regering is de schuld verdubbeld, maar blijft de dienstverlening achter. En het Brussels gewest telt vandaag 90.000 vacatures en 90.000 werklozen, alleen moet de overheid ze beter doen matchen." Leisterh noemt Kopenhagen en Glasgow als modellen voor onze stad. Die steden hebben via een langetermijnaanpak hun situatie van armoede en stadsvlucht weten om te turnen. Kopenhagen via een plan om klimaatneutraal te worden, Glasgow met een project als culturele hoofdstad van Europa. Daarom gelooft Leisterh in het welslagen van 'Brussel 2030'.

Duration:00:18:05

Ask host to enable sharing for playback control

Actrice Ahlaam Teghadouini blikt terug op 2023: 'Spreek nog steeds af met Roomies cast'

12/21/2023
Radiopresentator Bram Van de Velde maakt de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigt elke middag een gast uit waarmee hij terugblikt op 2023. Donderdag was dat actrice en Brussel ambassadrice Ahlaam Teghadouini. "Het was een ontzettend druk jaar, in 2024 zou ik eigenlijk mijn vrienden wat meer willen zien." Ze won dit jaar met de Brusselse reeks Roomies de juryprijs van de Kastaars, maar veroverde met de serie ook meerdere Ensors. "Ik kijk nog altijd met zoveel liefde op dat project terug. Ik spreek ook nog regelmatig met Kato en Flo (regisseurs De Boeck en Van Deuren, red.) af." Daarnaast werd ze dit jaar ook door minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) aangesteld als Brussel-ambassadrice. "Ik probeer een positief licht te schijnen op de stad", meent Teghadouini. Allee du Kaai Eén van de meest memorabele momenten van het afgelopen jaar voor Teghadouini is de sluiting van Allee du Kaai op de Materialenkaai, waar vzw Toestand tijdelijk kon intrekken. "Ik heb er zelf vaak tijd doorgebracht. Ik heb er gedanst, gepingpongd, gefeest, gekookt en gechilld, maar vooral veel jonge Brusselaars ontmoet die net zoals ik hun vleugels waren aan het uitslaan." "Ruimte voor jongeren in Brussel is heel belangrijk, gelukkig komt op die plaats wel een park waar ze terechtkunnen, maar het sociaal culturele engagement van Allee du Kaai zal gemist worden." 'Hoop op meer liefde' "Volgend jaar wordt opnieuw een druk jaar voor mij, maar ik hoop mijn vrienden een stuk meer te zien. Ik probeer dan ook werk, me-time en mijn sociaal leven beter te balanceren", vertelt ze aan Bram. "Brussel wens ik dan weer meer liefde toe het komende jaar. De laatste tijd hangt er heel wat verdriet en verlies in de lucht, maar voor 2024 hoop ik op meer begrip en vooral meer liefde", besluit de Brusselse actrice.

Duration:00:23:38

Ask host to enable sharing for playback control

Melina: Martha Meeze

12/21/2023
Oud-woordvoerster Martha Meeze is na een carrièreswitch ondernemer geworden. Ze bakt nu koekjes onder de naam 'Chez Martha', naar de oma die ze nooit heeft gekend. "Ik wou in Elsene een warme plek creëren waar iedereen zich veilig kan voelen." Intussen moet ze jammer genoeg vaststellen dat "kleine zelfstandigen in Brussel hard worden aangepakt. Zo heeft het 15 maanden geduurd voor de toelating om in mijn winkel een nieuwe deur te kunnen installeren." Tegenwoordig heeft Meeze het aan de stok met de Brusselse reinigingsdienst Net Brussel. De factuur voor de vuilnisophaling is verdrievoudigd. "Intussen krijg ik aanmaningen voor facturen die betaald zijn."

Duration:00:18:54

Ask host to enable sharing for playback control

Advocate Marie Doutrepont blikt terug op 2023: 'Het jaar was één doorlopende asielcrisis'

12/20/2023
Radiopresentator Bram Van de Velde maakt de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigt elke middag een gast uit waarmee hij terugblikt op 2023. Woensdag was dat advocate vreemdelingenrecht Marie Doutrepont. "Wij hebben al meerdere processen gewonnen tegen de Belgische staat, maar er verandert niks." "Als ik op 2023 terugkijk, merk ik dat het één aanslepende asielcrisis geweest is. In januari had je het tentenkamp aan het kanaal in Molenbeek, die mensen kwamen daar terecht na de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek", vertelt Doutrepont. "Daarna verhuisden zij deels naar de site van Allee du Kaai, maar daar werden zij op bevel van de burgemeester weggejaagd door gemeentemedewerkers, die dreigden gaten te boren in het plafond zodat er water zou binnenkomen." "Daarna is er een kraakpand geopend in het nationaal crisiscentrum, dat was interessant omdat dat pand eigendom is van de staat en die is wettelijk verplicht om de asielzoekers onderdak te voorzien", stelt Doutrepont. Uiteindelijk werd voor hen een oplossing gevonden, maar niet veel later werd het gebouw gekraakt naast het hoofdkwartier van CD&V. Alleenstaande mannen De mensen die vandaag nog altijd geen opvang krijgen zijn vooral alleenstaande mannen, zo verwijst staatssecretaris De Moor ook altijd naar hen. Ik hou niet van die titel, het lijkt alsof die mensen alleen in de wereld staan en geen familie hebben", meent Doutrepont. "Ook haar uitspraak dat ze niet langer opvang zou bieden aan hen vind ik ongezien. In de praktijk gebruikt dat al twee jaar niet, maar dat ze daar zo openlijk voor uitkwam, kon ik niet geloven." "Momenteel sta ik enkele van die mannen bij in hun asielprocedure, maar zonder onderdak, sociale bijstand en zelfs toegang tot het internet verloopt het verblijf van die mensen in ons land moeizaam", getuigt Doutrepont. "Wij proberen dan ook al meer dan een jaar met een collectief advocaten om de staat af te dwingen zijn verplichtingen na te komen en die mensen opvang te bieden, maar er verandert niks." "We hebben nochtans gezien dat in het geval van de Oekraïense vluchtelingen de Belgische staat wel capabel is om snel te schakelen en noodopvang te voorzien." Herstel democratische rechtsstaat "De vele Brusselaars die zich dit jaar wel bekommerd hebben om het lot van de vluchtelingen en die hen soep brachten of kraakpanden hielpen installeren waren voor mij hoopgevend", vertelt Doutrepont. "Ik wens Brussel voor 2024 toe dat de politiek met dezelfde toewijding met die vluchtelingen omspringt. Zodat zij van opvang voorzien worden en dat op die manier de democratische rechtsstaat hersteld wordt", besluit ze.

Duration:00:56:05

Ask host to enable sharing for playback control

Alya Dirix blikt terug op 2023: 'Brusselse nightlife ook een meerwaarde als je niet clubt'

12/19/2023
Radiopresentator Bram Van de Velde maakt de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigt elke middag een gast uit waarmee hij terugblikt op 2023. Dinsdag was dat coördinator van de Brusselse Nachtraad Alya Dirix. Zij blikt terug op een bewogen jaar: "De tijdelijke sluiting van de Fuse heeft ertoe geleid dat de Brusselse clubcultuur erkend is als immaterieel erfgoed." De Brusselse Nachtraad is een gewestelijk platform dat het nachtleven beheert en wil helpen bij het ontwikkelen van een kwalitatief nachtleven in de stad. "Uitgaan wordt vaak geassocieerd met problemen, zoals geluidsoverlast of grensoverschrijdend gedrag, maar eigenlijk heeft het veel positieve effecten op feestvierders, zowel psychisch als sociaal," vertelt Dirix aan Bram. "Maar ook voor niet-clubbers biedt nightlife wel degelijk een meerwaarde. Het maakt Brussel levendiger en trekt toerisme aan, wat de stad economisch versterkt." Dat nachtleven niet altijd positief ervaren wordt, werd ook duidelijk toen nachtclub Fuse begin dit jaar tijdelijk de deuren moest sluiten door een aanslepende klacht van een van de buren. "Sindsdien krijgen wij zo'n zes klachten per maand over geluidsoverlast door clubs. Ik weet niet of we echt van een Fuse-effect kunnen spreken, waarbij in de nasleep nog andere clubs de deuren hebben moeten sluiten, maar het heeft wel het een en ander in gang gezet." Zo werd clubben sinds juli erkend als cultureel immaterieel erfgoed. "Dat is vooral een symbolische erkenning, geen wettelijke, maar het is voor ons wel een belangrijke bevestiging van het belang van de uitgaanscultuur, die deel uitmaakt van de identiteit van Brussel," meent ze. Veiligheid in openbare ruimte Veiligheid tijdens het uitgaan kwam de laatste jaren steeds vaker onder de aandacht met initiatieven zoals Balance Ton Bar en clubs die het heft in eigen handen nemen en een Care Team inzetten tijdens feestjes. "Er is veel meer aandacht voor de veiligheid van feestvierders in clubs en op festivals. Mensen worden erop gewezen dat ze elkaars grenzen moeten respecteren. Alleen blijkt nu uit een enquête van visit.brussels dat feestvierders zich het vaakst onveilig voelen in de openbare ruimte onderweg naar huis," stelt Dirix. "Wij pleiten er dan ook voor om trams en metro's langer te laten rijden en nog meer in te zetten op veiligheid in metrostations. Ook dat laatste was een veelbesproken thema dit jaar. Momenteel heeft het gevoel van onveiligheid een impact op de portefeuille van feestvierders. Ik neem zelf ook vaak een Uber of Collecto, om niet te voet naar huis te moeten," getuigt ze. Nachtleven blijven steunen "Mijn wens voor Brussel voor 2024 is dat het nacht- en cultureel leven gesteund blijft worden en dat de bestaande uitgaansgelegenheden bescherming blijven genieten. Ook lijkt het me fijn als enkele nieuwe uitgaansplekken het leven zouden zien," verklaart Dirix. "Ik wens feestvierders weer aangename clubervaringen, waarbij ze zich steeds veilig voelen."

Duration:00:20:30

Ask host to enable sharing for playback control

Christian Burgess blikt terug op 2023: 'Hartverscheurend en hoopgevend'

12/18/2023
Radiopresentator Bram Van de Velde maakt de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigt elke middag een gast uit waarmee hij terugblikt op 2023. Maandag was dat profvoetballer Christian Burgess, hij beleefde met Union het afgelopen jaar hoogdagen, maar kende ook tegenslagen: "Het op het laatste nippertje verliezen van de titel was verschrikkelijk." Voor Christian Burgess was het een eerste bezoek aan het Beursgebouw en voor de gelegenheid had hij zijn labradoodle Milo bij. "Het zijn drukke dagen geweest met de Belgische en de Europese competitie, maar vandaag heb ik een vrije dag", weet hij Bram te vertellen. De Britse verdediger speelt sinds 2020 bij de Brusselse club en is sindsdien verliefd op de stad: "Ik heb in Brussel bijna enkel nog maar successen gekend, ik heb hier ook mijn vrouw leren kennen." Burgess is één van de weinige spelers bij Union, die ook effectief in Brussel woont: "Ik hou ervan dat je hier op een terras kunt gaan zitten en al die verschillende talen hoort. Ik woon zelf in Elsene en ik vind dat de mensen er ook erg vriendelijk zijn. Om op de hoogte te blijven van wat er leeft in de stad en in België lees ik, zoals veel expats, The Brussels Times." Net geen kampioen Union gooide voor het tweede jaar op rij hoge ogen in de eerste voetbalklasse, dat deed fans al snel dromen van een landstitel. Tijdens de beslissende match waren de Brusselaars virtueel kampioen tot in het slotkwartier. Toen scoorde Club Brugge niet één, niet twee, maar drie keer. Einde sprookje. Door het gelijkspel tussen KRC Genk en Antwerp, werden de Antwerpenaren landskampioen. "Dat was voor ons als een horrorfilm, ook omdat het het tweede jaar op rij was dat we de overwinning bijna konden proeven. Dat was hartverscheurend, maar we blijven werken met de club om het momentum te behouden en in 2024 hopelijk wel de landstitel te veroveren. We zijn optimistisch", meent Burgess. Wens voor Brussel "De kerstdagen zijn niet mijn favoriete feestdagen, maar ik ga er iets gezellig van maken samen met mijn vrouw en onze hond. Verder hoop ik om dit jaar te eindigen in stijl tegen Club Brugge", verkondigt Burgess. "Ik hoop dat Brussel in 2024 verder ontwikkeld en gemoderniseerd wordt, maar tegelijk ook dat er minder wegenwerken zijn. Ik realiseer me dat die twee niet zo goed samengaan", lacht Burgess.

Duration:00:20:36

Ask host to enable sharing for playback control

Melina: fietsambassadeur Leticia Sere

12/12/2023
Met haar boekhandel Grafik en vooral het succesvolle 'Drink & Draw'-evenement doet Leticia Sere dingen bewegen in haar buurt in Schaarbeek. Maar het ex-gemeenteraadslid zet zich ook sterk in voor fietsers, onder meer als coördinator van de Kidical Mass. "Er is nood aan conflictvrije kruispunten om meer mensen op de fiets te krijgen in Schaarbeek en overal in Brussel," zegt Sere in het praatprogramma 'Melina'. Sere is coördinator van de kinderfietsparade Kidical Mass, het kleine broertje van het fietsprotest Critical Mass. "Het is belangrijk om die kritische massa fietsers te hebben in Brussel", zegt Sere. "Kinderen hebben niet vaak de kans om te oefenen op straat. Dat is dus wat we doen." Volgens Sere toont die kinderfietsparade ook aan hoe we de openbare weg beter kunnen aanpassen aan kinderen. Intussen telt de organisatie zo'n 60 actieve vrijwilligers. Maar Kidical Mass wil ook automobilisten bewust maken van die kwetsbare groep weggebruikers. "Het is soms zwemmen tussen de haaien", klinkt het. Volgens Sere is er vooral nood aan conflictvrije kruispunten en een betere handhaving in zone 30. Sere was gemeenteraadslid in Schaarbeek sinds 2018. In mei dit jaar is ze uit de gemeenteraad gestapt om zich meer te gaan focussen op haar persoonlijke projecten, waaronder haar boekhandel slash "jeugdhuis voor illustratoren", Grafik in Schaarbeek. De zaak bestaat intussen vijf jaar. Haar geheim? "Gepassioneerd zijn, denk ik", zegt Sere. Grafik is dan ook meer dan een boekhandel. De uitbaatster organiseert er elke week activiteiten, van workshops en expo's tot informatiesessies voor professionele kunstenaars, waar ze als 'sfeerregisseur' de ambiance stuurt. Een van haar succesvolste evenementen is ongetwijfeld 'Drink & draw', een concept waarbij je samen tekent en iets drinkt. "Een plek waar je samen kan zijn, samen kunt tekenen, samen een glas kunt drinken en dingen uitwisselen, dat had ik gemist", legt ze uit. Het succes verklaart ze vanwege de laagdrempeligheid. "Ik denk dat mensen er zich op hun gemak voelen. Het is ook open voor alle niveaus, het is gratis en het materiaal is voorzien."

Duration:00:19:19

Ask host to enable sharing for playback control

A La Carte: Marc Noppen (UZ Brussel)

12/7/2023
Marc Noppen begrijpt niet dat zo weinig Nederlandstalige huisartsen zich in Brussel vestigen. "Niet alleen krijg je in Brussel een gratis taalbad, je kan hier ook de meest fantastische pathologieën diagnosticeren," aldus de ceo van het UZ Brussel. Hij begrijpt ook niet waarom je in vele Brusselse ziekenhuizen niet in het Nederlands terecht kunt. Met het UZ Brussel bewijst Noppen dagelijks dat dat wel kan: "Iedereen die bij ons werkt, spreekt vroeg of laat Nederlands." Het merendeel van de patiënten die bij het UZ aankloppen wordt in zijn taal geholpen 'whatever it may be'. "Dat is niet alleen een kwestie van respect en elementaire beleefdheid," vindt Noppen. "De uitkomst van de zorg is ook beter als je de patiënt in zijn of haar taal bejegent." Sommige andere Brusselse ziekenhuizen noemen het UZ daarom "l'exemple à suivre." In zijn nieuwste boek 'Gewoon anders' toont Noppen zich een koele minnaar van onze Belgische overlegcultuur. "Overleg en compromissen zijn goed als je genoeg tijd en geld hebt. Maar als je in tijden van crisis zo lang overlegt tot je de perfecte oplossing hebt gevonden, moet je dikwijls al duizenden overlijdens betreuren." Noppen citeert terzake Michael Ryan van het WHO, die "snelheid belangrijker vindt dan perfectie."

Duration:00:19:05

Ask host to enable sharing for playback control

#54 ONGEHOORD Frederike Migom over 'Alter Ego'

11/30/2023
In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt Frederike Migom, regisseur, over de nieuwe reeks 'Alter Ego' en de bijzondere hoofdrol die is weggelegd voor Brussel.

Duration:00:12:55

Ask host to enable sharing for playback control

Melina: Pierre Ryckmans (Straatverplegers)

11/26/2023
"De eerste stap om daklozen te helpen is hun vertrouwen winnen." Dat zegt arts Pierre Ryckmans van de vzw Straatverplegers bij 'Melina'. De Straatverplegers zijn dit jaar het goede doel van de Grootste Spaghettislag ter Wereld van Brussel Helpt!

Duration:00:19:29