BRUZZ A LA CARTE-logo

BRUZZ A LA CARTE

Arts & Culture Podcasts

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

Location:

Belgium

Description:

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

Twitter:

@bruzzbe

Language:

Dutch

Contact:

003226501065


Episodes

A La Carte met Joost Vandecasteele

5/26/2023
In A La Carte noemt schrijver Joost Vandecasteele de MR en de PS onomwonden "corrupte, hypocriete partijen gevuld met paranoïde, agressieve samenzweringszotten." En de Brusselse PVDA een "losgeleid projectiel met een ongemeen hard discours." Na bijna 25 jaar verlaat Vandecasteele Brussel met slaande deuren en verhuist hij naar Mechelen. Aanleiding is de mislukking van het circulatieplan 'Good Move' in Anderlecht en, meer nog, de doodsbedreigingen aan het adres van de Anderlechtse schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen). Het zit Vandecasteele erg hoog dat "partijen als de MR, de PS en PVDA die agressie goedkeuren en zelfs aanmoedigen," zoals hij zegt. "Er is buiten Brussel geen enkele stad waar politici agressie promoten. Geweld accepteren als politiek drukkingsmiddel leidt op den duur tot dictatuur." In de discussie over het circulatieplan werd, met name door de Brusselse PVDA, naar de Nederlandstalige Brusselaar gewezen als een veroorzaker van gentrificatie. Bovendien heeft het ook met zijn dochters astma te maken en de verkeersagressie in de hoofdstad die de schrijver grondig beu is. Om al die redenen vertrekt hij dus vanavond nog.

Duration:00:20:11

#51 ONGEHOORD - Gerd Hendrickx over The Little Mermaid

5/24/2023
Elke week heeft onze filmman Gerd Hendrickx het over een gloednieuwe film, die je kan gaan checken in de Brusselse zalen. Deze week: The Little Mermaid, een 'live action' remake van de tekenfilm uit 1989. Waarom Gerd de film 4 (zee)sterren schenkt ontdek je in deze Ongehoord.

Duration:00:08:31

#50 ONGEHOORD: Henri Vandenberghe over festivaldruk op het Osseghempark

5/19/2023
Bezwijkt het Osseghempark onder de festivaldruk? Met Core Festival, Couleur Café en Brosella ontvangt het park 3 festivals op 2 maanden tijd. Henri Vandenberghe was veertig jaar lang organisator van Brosella. "Wij waren vroeger treurig omdat we de enige waren die iets deden met die plek."

Duration:00:05:03

#49 ONGEHOORD: De Turkse Presidentsverkiezingen

5/16/2023

Duration:00:14:03

Gene Zever! met Dimitri Lebbe (RAION)

5/15/2023
Er wordt wat afgeskate in Brussel. Organisatie RAION zet zich voluit in om de skatecultuur in Brussel en Vlaanderen via kampen, wedstrijden, maar ook consultaties bij gemeenten, sterker te maken. Bezieler Dimitri Lebbe vertelt in Gene Zever onder meer over de toekomst van skaten in Brussel. De hotspots voor skaten moeten we je allicht niet meer verklappen. Een van hen is uiteraard BYRRRH & Skate in Anderlecht. Maar die locatie blijft maar tot oktober van dit jaar open omdat de site een nieuwe stadswijk wordt. Dimitri bekijkt het met gemengde gevoelens: “we beginnen midden augustus met de afbraak. Hopelijk is er tegen dan duidelijkheid over een nieuwe locatie. Er zit iets in de pijplijn maar het is nog lang niet zeker of dat zal lukken”. Daarnaast zou extra steun van de Stad niet slecht zijn: “we krijgen subsidies van de VGC voor onze kampen maar verder is heel onze werking DIY. Wat extra ondersteuning zou geen kwaad kunnen”, vertelt hij Axel en Marvin.

Duration:00:29:45

A La Carte met Nadège Bibo-Tansia

5/11/2023
Volgende week komt de langspeelfilm Le Voyage De Talia in de zalen waarin Nadège Bibo-Tansia (27) haar eerste hoofdrol speelt. Ze vindt het nog altijd "raar om te zeggen" dat ze actrice is. Maar vergis u niet, "acteren is wel degelijk hard werken." Talia is een jonge Afro-Brusselse, voor het eerst terugkeert naar haar geboorteland Senegal. In Dakar komt ze aan in de luxueuze villa van haar Senegalese familie op zoek naar haar grootmoeder. Maar haar is afwezig en de villa wordt een gouden gevangenis. Tot ze op een dag Malika ontmoet, een mysterieuze reizende vogelverkoopster. Voor de trailer, zie: https://www.dailymotion.com/video/x8k0j9f. Intussen schittert actrice Nadège Bibo-Tansia ook in de webreeks Panna en in twee gelauwerde kortfilms. Zij werkt al vele jaren achter de schermen bij Couleur Café.

Duration:00:18:09

#48 ONGEHOORD: Arenberg Auctions veilt unieke stukken

5/10/2023
In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt Jeroen Luyckx van Arenberg Auctions over veilingen. Een unieke privécollectie van schrijver Louis Paul Boon ging onder de hamer en dat hoeft niet altijd massa's geld te kosten...

Duration:00:12:35

#47 ONGEHOORD: Jay laat brieven achter in Brussel

5/10/2023
In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering babbelt Gunnar met de Britse straatauteur Jay over de brieven die hij achterlaat in Brussel. Zijn schrijfsels die beginnen met 'Dear Stranger', krijgen nergens zoveel reactie als in onze stad.

Duration:00:06:20

A La Carte met filmmaker Nevine Gerits

5/4/2023
"Eerst wou ik liever An of Sofie heten," zegt filmmaker Nevine Gerits in A La Carte. "Maar naarmate je ouder wordt, neemt de trots over je afkomst de bovenhand." Nu heeft zij over haar Koerdische roots een documentaire gedraaid. Vele jongeren gaan zich wanneer ze ouder worden identificeren met de cultuur van hun ouders en hun origine. Bij Gerits heeft vooral de moeder een doorslaggevende rol gespeeld om de Koerdische cultuur op haar dochter over te dragen.

Duration:00:18:27

#46 ONGEHOORD: Staatssecretaris Pascal Smet in Kiev

5/4/2023
Staatssecretaris Pascal Smet en burgemeester van de stad Brussel Philippe Close zijn momenteel in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. Het Brussels Gewest levert medisch materiaal aan Oekraïne. Er is ook personeel van het Sint-Pietersziekenhuis mee op missie. En Brussel wil op termijn meewerken aan de heropbouw van KIEV.

Duration:00:05:43

Gene Zever met Anthony Van den Brandt (Karat)

5/1/2023
Anthony is al van jongs af aan geobsedeerd door sneakers. Hij werkte als barman, maar verloor zijn job. Tijdens corona is hij begonnen met sneakers te verkopen en hij opende een kleine winkel. Na 2 jaar was het pand te klein en wou hij zijn klanten bedienen met een huisgemaakte cocktail. ⁠Karat is nu een van de populairste sneaker stores in onze hoofdstad. ⁠

Duration:00:36:11

A La Carte met Susanne Müller-Hübsch (Groen)

4/26/2023
"Anderlecht loopt inzake mobiliteit minstens tien jaar achter." Dat zegt schepen Susanne Müller-Hübsch (Groen) in A La Carte. Haar poging om in Kuregem een nieuw circulatieplan in te voeren heeft ze in september 2022 onder druk van straatprotest en van coalitiepartner de PS moeten opbergen. Dat betekent niet dat alles intussen stilligt. "Wij zijn voor het eerst in Anderlecht bezig met de camera's te installeren, tussen de Wayezstraat en het metrostation Sint-Guido. Zo zijn we Brussel toch stukje bij beetje aan het veranderen." Over het protest in september, met een woelige gemeenteraad en persoonlijke aanvallen aan haar adres, zegt ze nog dat het van dezelfde kleine groep activisten uitgaat, die op dat moment ook het verzet tegen nieuwe circulatieplannen in Molenbeek en Schaarbeek heeft georganiseerd. Toch geeft ze toe dat ze fouten heeft gemaakt door het circulatieplan te snel te willen invoeren en dat ook de communicatie beter had gekund. Susanne Müller-Hübsch is afkomstig van het Duitse Dresden en was elf jaar toen ze de Muur van Berlijn heeft zien vallen. "Ik ben een grote voorstander van vrijheid en ben niet bang van verandering," zegt ze daarover.

Duration:00:18:36

Gene Zever! met filmmaker Hyun Lories

4/17/2023
Hyun Lories: ‘Een idee voor een film start bij Brusselaars rondom mij’ In de nieuwe aflevering van Gene Zever! praat Hyun Lories honderuit over zijn inspiraties voor een film. “Een jongen van tien jaar sprak me aan op een pleintje en vroeg of ik hippie was. Dat was meteen de start van mijn volgende filmproject”, vertelt hij aan Axel en Marvin. Dat hij de filmsector inrolde was haast een lucky shot: “Ik durfde niet te dromen van een carrière als filmmaker. In mijn hoofd was dat iets voor witte, oudere mannen”. Wat volgt is een uitgebreid gesprek over racisme, mannelijke oppervlakkigheid en emotionele rellen.

Duration:00:43:56

#45 ONGEHOORD: Slow Art Day in Brussel

4/13/2023
In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering praat Luana met kunstenaar Johan van Mullem over Slow Art Day en zijn tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, waarbij hij in dialoog gaat met bezoekers.

Duration:00:10:53

#44 ONGEHOORD: Dungeons And Dragons in Brussel

4/3/2023
In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering ontdek je alles over het wereldberoemde fantasiespel: Dungeons And Dragons. Sinds vorige week kan je naar een film gebasseerd op het de hele populaire roleplaygame. Tijd om de wereld van Dungeons And Dragons (of: D&D) in te duiken, samen met Brusselaar Salman. Waar kan je in Brussel terecht én is het moeilijk om aan te leren? Je hoort het allemaal in deze aflevering.

Duration:00:11:05

Gene Zever! met actrice Nadège Bibo-Tansia

4/3/2023
De langspeelfilm Le Voyage de Talia liet haar naam de wereld rondgaan. Onder meer op het Black Star Film Festival viel Nadège Bibo-Tansia in september nog in de prijzen. En toch had haar carrière evengoed niet zo’n vaart gehad. “Ik kreeg altijd castingopdrachten doorgestuurd maar ik deed er nooit iets mee. Tot Martha Da’ro me bij mijn hand nam en me inschreef’. Ondertussen speelde ze ook mee in de wedreeks Panna (GoPlay) en was ze te zien in twee kortfilms. Een bezig bijtje, zo blijkt uit deze nieuwe aflevering van Gene Zever!.

Duration:00:22:53

#42 ONGEHOORD professor Eric Corijn over de leegstand en het opkomend stadsactivisme in de jaren 80

3/31/2023
Het centrum van Brussel was een spookstand. De stadsvlucht vierde hoogtij in de jaren tachtig, met leegstand en verkrotting als gevolg. Eind jaren zeventig trok de industrie namelijk weg uit Brussel met als gevolg een grote werkloosheid en een verloedering van de binnenstad. Bram reist met professor en stadsactivist Eric Corijn terug in de tijd. 'Tot op vandaag is die leegstand een van de grote problemen van Brussel'.

Duration:00:35:26

#41 ONGEHOORD Gust De Coster en Luckas Vander Taelen over FM Bruxel in de jaren 80

3/31/2023
In de tv-serie 1985 zien we hoe op de radiozender FM Bruxel dj’s jongeren informeren en van de betere muziek voorzien. FM Bruxel is een vrije radio, maar opereert illegaal. De dj's hadden schuilnamen en tijdens de programma's en de interviews stond er altijd iemand op de uitkijk voor blauwe zwaailichten. Oprichter Gust De Coster en toenmalig dj Luckas Vander Taelen vertellen honderduit over feestjes, interviews met een stotterende Arno en presenteren in het omgekeerd Nederlands.

Duration:00:28:10

#43 ONGEHOORD Niklaas Van den Abeele over de muziekscène en het KultuurKaffee in de jaren 80

3/31/2023
De jaren tachtig waren ook het decennium van een nieuw geluid. De punkperiode liep op haar laatste benen. De New Wave deed haar intrede met bands als The Cure of - in eigen land - Nacht und Nebel en TC Matic. Die muziek vond gretig zijn weg naar de Brusselse studenten. Het KultuurKaffee op de VUB was de sluis waarlangs elke belangrijke band van dat moment passeerde. Sluiswachter van dienst was meer dan 30 jaar Niklaas Van den Abeele.

Duration:00:31:05

A La Carte met Maaike Neuville

3/30/2023
In haar romandebuut 'Zij.' schrijft actrice Maaike Neuville over de erkenning van zichzelf, "ondanks alle twijfels en ongemakkelijke herinneringen". De roman vertrekt van de gedachten van de 39-jarige hoofdpersoon Ada Peeters, als zij een kwartier voor aanvang van haar monoloog alleen en in het duister op het podium staat. Herinneringen aan de oudere theaterdocent met wie ze als studente een verhouding had, wellen in haar op. 'Zij.' gaat over intimiteit, grenzen die al dan niet overschreden worden, het woord nemen en het gevoel om ruimte te mogen innemen.

Duration:00:20:33