Barnebokprat-logo

Barnebokprat

Arts & Culture Podcasts

Barnebokprat er en podkast av Norsk barnebokinstitutt. Her knytter vi kunnskap om barne- og ungdomslitteratur opp mot det som rører seg i samtida. Følg oss for å holde deg oppdatert på barnelitteratur – for voksne!

Location:

Norway

Description:

Barnebokprat er en podkast av Norsk barnebokinstitutt. Her knytter vi kunnskap om barne- og ungdomslitteratur opp mot det som rører seg i samtida. Følg oss for å holde deg oppdatert på barnelitteratur – for voksne!

Language:

Norwegian Bokmal

Contact:

+47 23 13 13 70


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Samarbeid om boksuksess etter masterstudiet i skrivekunst

4/12/2024
I denne episoden forteller Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld om hvordan det er å ta masterutdanning i voksen alder. De møttes på masterstudiet i skrivekunst for barn og unge ved Norsk barnebokinstitutt i 2020 og har sammen laget en bildebok om en elg, ikke i solnedgang, men i soloppgang. Det førte til terningkast 6 i VG og nominasjon til Kritikerprisen. Men hva får to erfarne forfattere til å gå løs på en masterutdanning i voksen alder? Hadde de i det hele tatt noe å lære? Og hvordan har de jobba fram denne kritikerroste barneboka, "Elg i soloppgang"? Åse Ombustvedt (f. 1963) er forfatter og lærer, og hadde utgitt fem bøker før hun ble masterstudent. Hun debuterte med «Maja og Mørket» i 1995. I 2019 kom en knyttneve av en bok, «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?». Et fortellende dikt, illustrert av Marianne Gretteberg Engedal, også kjent som Skinkeape. «Ring hvis det er noe» (2021) er i samme sjanger, illustrert av Inga Sætre. Hilde Hodnefjeld (f. 1966) er utdanna illustratør og forfatter. Hun har illustrert en rekke bøker i tillegg til å skrive og illustrere egne. Blant dem «Bonsai» skrevet av Simon Stranger, som hun mottok Kulturdepartementets illustrasjonspris for i 2019. Hun fikk også Kritikerprisen for bildeboken «Uppsa», som kom i 2021. Hun har tidligere også gått på vår forfatterutdanning på bachelornivå, og debuterte i 2009 med barneboken "Kakesamleren". Programleder for episoden er Endre Lund Eriksen. Han er forfatter, regissør, dramatiker og fagleder for vår masterutdanning i skrivekunst. Denne episoden er produsert av Bassa Dulo og redigert av Eivind Rutle i Brillefilm --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:50:50

Ask host to enable sharing for playback control

En samtale om Anne-Cath. Vestly

12/21/2023
Anne-Cath. Vestly skrev bøker som har underholdt barn gjennom flere generasjoner, og gjorde et uutslettelig inntrykk på de som vokste opp med hennes karakteristiske fortellerstemme i Barnetimen for de minste på NRK radio. Men er Vestlys bøker fortsatt relevante for barn? Hva var hennes metode for å ta barnets perspektiv når hun skrev? Kan forfattere i dag lære noe av Anne-Cath. Vestly? I denne episoden snakker Endre Lund Eriksen med Anne Helgesen, som har skrevet Anne-Cath. Vestly-biografien "Mye mer enn mormor". Anne Helgesen har en doktorgrad i teatervitenskap og bakgrunn som forfatter, skuespiller, radiostemme og scenekunstner, hovedsakelig innen figurteater. Endre Lund Eriksen er forfatter, regissør og dramatiker, og fagleder for vår masterutdanning i skrivekunst. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:59:31

Ask host to enable sharing for playback control

Litteraturformidling for barn og ungdom med kort botid i Norge

12/7/2023
I denne episoden snakker Joudi Alhasan, Henok Cebreselasie, Janne Gravdal Tjåland og Veronica Salinas om tre bøker og det de har opplevd sammen dette året. Ungdommene og lærerne har vært deltakere i forskningsprosjektet "Litteraturformidling for barn og ungdom med kort botid i Norge", hvor vi undersøker hva litteraturen kan gjøre for barn og ungdom som har kort botid i Norge. Hvordan opplever de kollektiv høytlesning og egen lesing av litteratur? Hva vet vi om denne målgruppen? Vår samarbeidspartner for denne podkasten er Johannes Læringssenter i Stavanger. Episoden er klippet av Per Einar Watle. Bøkene vi nevner i episoden: Kvit, norsk mannBrynjulf Jung TjønnKjære GrønlandIda FrischOGVeronica SalinasKyss fra årstideneVeronica SalinasNat NuezJanne Gravdal Tjåland er lektor og underviser minoritetsspråklige elever ved Johannes læringssenter i Stavanger kommune. Veronica Salinas er formidler og forsker ved Norsk barnebokinstitutt, og leder Formidlingslaboratoriet, et nasjonalt prosjekt der vi utvikler og tester formidlings-metoder Joudi Alhasan og Henok Cebreselasie er elever ved Johannes læringssenter, og har deltatt i prosjektet "Litteraturformidling for barn og ungdom med kort botid i Norge". --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:33:59

Ask host to enable sharing for playback control

Barnefortellingens rolle i fattigdomsbekjempelse

11/16/2023
I denne episoden snakker Ayse Koca med Ane Aamodt om hvordan fattigdom i dagens Norge kommer til uttrykk, i virkeligheten og i barnelitteraturen. Hva betyr det for et barn å vokse opp i en familie med lite penger? Vi snakker om barnas hverdag og fremtid, og hva barnelitteraturen kan bidra med i fattigdomsbekjempelsen, med eksempler fra litteratur som inngår i Bærekraftsbiblioteket. Ane Aamodt er kampanjeleder i Redd Barna som jobber med å sette familiefattigdom på dagsorden. Ayse Koca er leder for Bærekraftsbiblioteket, et litteraturopplegg som inviterer barn og unge i alderen 6-15 år til gode og varierte leseopplevelser og en konstruktiv forståelse av FNs bærekraftsmål. Bøkene vi nevner i episoden: Amahl Pellegrino: Fotballproff mot alle oddsKarianne BraathenBlå flaggermusHarald NortunSangen om en brukket neseArne SvingenVinden og kattaneRønnaug KleivaI episoden nevner vi også en reklamefilm om fotballdrømmen, laget av Redd Barna. Den finner du deres nettsider, sammen med mer informasjon om noe av arbeidet de gjør. Brosjyren «Familieattigdom i Norge – utfordringer og politiske tiltak» er gratis og tilgjengelig i PDF-format på deres nettsider. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:24:20

Ask host to enable sharing for playback control

Kva veit vi om barn og unges lese- og medievanar?

9/14/2023
I denne episoden møter vi Ingeborg Volan, direktør for Bokklubben, i samtale med Øystein Espe Bae, som er fagleder for nettstudiet i samtidslitteratur for barn og unge, og Steffen Sørum, som er fagleder for forfatterutdanningen på bachelornivå, begge fra Norsk barnebokinstitutt. Mange etterlyser bedre kunnskapsgrunnlag rundt barn og unge, og deres lese- og medievaner. Hva vet vi egentlig fra før? Hva trenger vi å vite mer om for å skape leselyst i perioden framover? --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:01:15:51

Ask host to enable sharing for playback control

En fortelling om en fortelling

6/8/2023
I denne episoden presenterer Liv Marit Weberg sitt eget forskningsprosjekt. Hun hadde satt seg fore å undersøke én av barnelitteraturens hovedregler, dette med at den skal skape gjenkjennelse hos leseren. Er det mulig å skrive frem karakterer som alle kan kjenne seg igjen i? Webergs forskningsmetode var egen skrivekunst. Resultatet er blitt «En fortelling om en fortelling». Liv Marit Weberg er skjønnlitterær forfatter. Hun har både en mastergrad i nordisk litteratur fra Universitetet i Oslo og forfatterutdanning fra Norsk barnebokinstitutt, der hun nå er ansatt som høyskolelærer. Programleder for denne episoden er Kristin Ørjasæter, som er professor ved Norsk barnebokinstitutt. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:22:58

Ask host to enable sharing for playback control

Barnejoik

5/11/2023
Barnejoik, eller dovnnat, tilhører den muntlige, samiske barnelitteraturen. I en samtale med Kristin Ørjasæter fra Norsk barnebokinstitutt får vi høre Karen Anne Buljo joike og fortelle om ulike typer barnejoik samt hvordan de er bygget opp og hvordan de blir brukt. Juoigiid Searvimasterutdanning i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling--- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:30:17

Ask host to enable sharing for playback control

Litteratur i lydformat

3/9/2023
Bakgrunnen for denne samtalen mellom Øystein Espe Bae og Endre Lund Eriksen er at de som jobber med formidling og skaping av litteratur for barn og unge opplever at lydmediet tar mer og mer plass. Hva skjer med balansen mellom papirbøker og lydbøker? For hvis mer og mer publiseres digitalt, hva skjer da med litteraturen? På hvilken måte endrer det skaperprosessen? Hvordan kompenseres "tapet" av det visuelle? Og hvordan påvirkes formidlingen? Hvordan fange interessen til barn og unge? Øystein Espe Bae er fagleder for instituttets nettstudium i samtidslitteratur for barn og unge, som har opptak denne våren med søknadsfrist 15. mai. Endre Lund Eriksen er forfatter og jobber med kunstnerisk utviklingsarbeid og undervisning tilknyttet vår masterutdanning i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:43:42

Ask host to enable sharing for playback control

Om lesing, literacy og medievaner

2/10/2023
I denne samtalen bruker Øystein Espe Bae og Steffen Sørum en ny, dansk undersøkelse om barn og unges lesevaner i Silkeborg, til å diskutere et bredt spekter av spørsmål knyttet til lesing og litteratur. Hvordan preger ulike definisjoner av lesing hvordan man forholder seg til spørsmålet om utviklingen av barn og unges lese- og medievaner? Øystein Espe Bae og Steffen Sørum er fagledere ved Norsk barnebokinstitutt for henholdsvis Nettstudiet i samtidslitteratur for barn og unge og Forfatterutdanningen på bachelornivå i skrivekunst og formidling. Bakgrunnsverk og forfattere: Læsere mellem medier - Silkeborgundersøgelsen er en rapport om lese- og mediepraksis blant barn i 6. og 8. klasse. Rapporten er utarbeidet som en del av forskningsprosjektet "Reading Between Media", som er et samarbeid mellem AU, VIA og Silkeborg kommune og er støttet av Novo Nordisk Fonden. Aarhus Universitet, 2022 Forfattere: Du finner også undersøkelsen her Undersøkelsen er også omtalt i nettartikkelen Jakten på leselysten av Ida Therese Klungland som skriver for instituttet. Om begrepet Literacy --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:37:54

Ask host to enable sharing for playback control

Hva er god formidling til barn og unge?

12/21/2022
Hvert år reiser flere hundre forfattere på turné. De besøker skoler over det ganske land og formidler litteratur og kulturell kapital til flere tusen elever. Litteraturformidling og kulturarv er blant de opplevelsene elevene skal få på menyen. Men om det er en treretters eller fastfood bestemmes av dem som sender forfatterne ut, nemlig Den kulturelle skolesekken. Denne episoden handler om formidling av litteratur og kulturhistorie. Med oss i dag har vi forfattere og produsenter av formidling. Sammen skal vi snakke om blant annet: Hva skal til for at en forfatter kan reise land og strand rundt på turne? Hva forventes av forfatteren? Hva kan forfatteren forvente seg å møte? Og hvorfor skal elevene i det hele tatt få kunstmøter, har det noen poeng? På barnebokinstituttet har vi tre utdannelser hvor litteraturformidling står sentralt. Både på Master og forfatterutdanningen er litteraturformidling et eget emne. Studentene undervises både teoretisk, men skal også ut og teste egne opplegg på skolen. Målet er jo å gi dem relevant erfaring, fordi feltet er i endring og konkurransen om oppdragene er også skjerpet. Derfor ønsket vi også å lage en podkastepisode om dette temaet. Medvirkende: Steffen Sørum (programleder) Forfatter og førsteamanuensis i skrivekunst ved Norsk barnebokinstitutt. Steffen er også fagleder for forfatterutdanningen i skrivekunst og litteraturformidling ved instituttet. Har jobbet i forlagsbransjen i 16 år som forlagsredaktør for barne- og ungdomslitteratur. Han debuterte i 2000 med romanen «Du elsker meg» og har siden gitt ut en rekke bøker for både barn, ungdom og voksne, og har lang erfaring fra skoleturneer. Endre Lund Eriksen Forfatter med lang fartstid, som er ansatt ved Norsk barnebokinstitutt som førsteamanuensis i skrivekunst, hvor han jobber i en 50 prosent stilling med kunstnerisk utviklingsarbeid og undervisning tilknyttet vår masterutdanning i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling. Debuterte i 2003 og har gitt ut en rekke bøker i mange sjangere. Endre har vunnet flere barnebokpriser, har skrevet for film og har vært mye på skoleturné. Eldrid Johansen Debuterte som forfatter i 2005 med boka «Sara vil bli stjerne» og har skrevet bøker innenfor mange formater, som ungdomsromaner, lettlest, om egyptiske hieroglyfer og en serie om jenteskating. Eldrid er også sanger og har lang erfaring fra scenen, også gjennom musikaler og teater. Hun jobber i dag for DKS Viken og er også samboer med Steffen Sørum. Bjørn Harald Solberg Kristiansen: Produsent, og jobber i DKS Viken med formidling gjennom Kulturarv. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:54:15

Ask host to enable sharing for playback control

Litteraturformidling til alle barn!

11/24/2022
I denne episoden av Barnebokprat møter du Camilla Heimstad Bergseng, Veronica Salinas og Kristin Ørjasæter, som snakker om litteraturformidling som kan fungere for alle barn uansett hvem de er og hvilke behov de har. Det skal handle om barnas møter med bildebøker og litteratur i barnehagen, og erfaringer fra Norsk barnebokinstitutts samarbeidsprosjekt «Bok til alle fysisk og digitalt» hvor vi hadde som mål å utvikle en metode for å formidle litteratur til alle barn. Prosjektet var i samarbeid med Vestfold og Telemark fylkesbibliotek, Horten bibliotek, Leser søker bok og Bjørnestien barnehage i Horten. Bøker som omtales: Alternativ og supplerende kommunikasjon for alle barn i barnehagenFølelsesbiblioteket Bøker om følelser - Normedia ASSlem – utgave med symboler, Barnas startpakke. Tidlig start med symboler i barnehagenwww.abilia.comSe også disse artiklene fra prosjektet på nettsidene til Norsk barnebokinstitutt: Hvordan bruke en bok med ASK-symboler i høytlesning sammen med barn – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no)Ny ressurs for god litteratur tilgjengelig for alle – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no)Deltakende litteraturformidlingspraksis – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no)Medvirkende: Camilla Heimstad-Bergseng jobber på Universitetet i Sørøst-Norge (USN), barnehagelærerutdanningen. Hun er barnehagelærer og spesialpedagog og har jobbet mange år i Bjørnestien barnehage som assisterende styrer og i Horten kommune som spesialpedagogisk fagkoordinator. I Bjørnestien barnehage spesielt og i Horten kommune generelt, har Camilla ledet arbeidet med å bruke alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) for alle barn i barnehagen. Veronica Salinas jobber som formidler og forsker ved Norsk barnebokinstitutt. Hun er forfatter, skuespiller og dramatiker. Salinas har gitt ut flere bøker på norsk, og er oversatt til en rekke språk. Hun har jobbet åtte år som rådgiver og formidler i organisasjonen Leser søker bok, og har lang erfaring i ledelse av fysiske og digitale språkkafeer. Hun underviser både på forfatterutdanningen på bachelornivå og på masterstudiet i barne- og ungdomslitterær skrivekunst ved Norsk barnebokinstitutt. Kristin Ørjasæter er direktør for Norsk barnebokinstitutt og professor i litteratur med innretning på barne- og ungdomslitteratur. Som direktør for Norsk barnebokinstitutt har hun blant annet etablert Barnelitterært forskningstidsskrift BLFT, det første nordiske, fagfellerefererte open access-tidsskriftet for barne- og ungdomslitteraturforskning. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:30:04

Ask host to enable sharing for playback control

Parallellspråklige bøker – hva er det?

10/27/2022
I denne episoden av Barnebokprat snakker Ayse Koca og Veronica Salinas om parallellspråklige bøker. Hva er en parallellspråklig bok? Hvorfor lages de? Hvilke erfaringer har vi fra formidling av disse bøkene og hva gjør de med språket til og identiteten hos unge lesere? Titler som omtales Barnebøker: RyddetidKyss fra årstideneDiktsamlinger: I stormens øyeLukta av svartVuggesang for liten krigerHun er ikke kvinne Medvirkende: Ayse Koca er ansatt i Norsk barnebokinstitutt som prosjektleder for Bærekraftsbiblioteket. Koca er forfatter, mangeårig lærer og pedagogisk veileder for lærerstudenter. Hun er utdannet adjunkt med tilleggsutdanning fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN), og er tidligere student ved instituttets forfatterutdanning på bachelornivå. Etter dette har hun utgitt to barnebøker. Debutromanen fra 2015, Yoko Onur – Et balleliv, ble nominert til Brageprisen, Kulturdepartementets debutantpris og Bokslukerprisen. Koca har tidligere jobbet som journalist, og har vært redaksjonsmedarbeider ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Hun har også bidratt i utarbeidelse av undervisningsmateriell i Gyldendal forlag. Veronica Salinas jobber som formidler og forsker ved Norsk barnebokinstitutt. Hun er forfatter, skuespiller og dramatiker. Hun er utdannet skuespiller og språkviter i Argentina, og har litteraturutdanning og forfatterutdanning fra Norge. Salinas har gitt ut flere bøker på norsk, og er oversatt til en rekke språk. Hun har jobbet åtte år som rådgiver og formidler i organisasjonen Leser søker bok, og har lang erfaring i ledelse av fysiske og digitale språkkafeer. Salinas har også undervist bachelor- og mastergradsstudenter på bibliotekutdanningen på OsloMet og kurset bibliotekarer fra hele landet i formidling og kommunikasjon. Hun underviser både på forfatterutdanningen på bachelornivå og på masterstudiet i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling ved Norsk barnebokinstitutt. barnebokinstituttet.no --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:27:19

Ask host to enable sharing for playback control

Bærekraftsbiblioteket - hva kan litteraturen bidra med?

9/15/2022
I denne episoden av Barnebokprat snakker vi om Bærekraftsbiblioteket med prosjektleder Ayse Koca. Hva skal vi med dette digitale biblioteket? Hva kan litteraturen i Bærekraftsbiblioteket gjøre med leseren? Hvordan fungerer biblioteket for målgruppen? Fakta: Bærekraftsbiblioteket består av boklister med aktiviteter knyttet til til FNs bærekraftsmål, og tilbyr deltakerne en litterær og samtalebasert forståelse av verdens felles arbeidsplan. Biblioteket er et opplegg for skoler, biblioteker og andre organisasjoner til å arrangere lesesirkler for barn i alderen 6-12 år. Medvirkende: Ayse Koca, ansatt i Norsk barnebokinstitutt som prosjektleder for Bærekraftsbiblioteket. Koca er forfatter, mangeårig lærer og pedagogisk veileder for lærerstudenter. Hun er utdannet adjunkt med tilleggsutdanning fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Ayse Koca er tidligere student ved instituttets forfatterutdanning på bachelornivå, og ble uteksaminert i 2013. Etter dette har hun utgitt to barnebøker. Debutromanen fra 2015, Yoko Onur – Et balleliv, ble nominert til Brageprisen, Kulturdepartementets debutantpris og Bokslukerprisen. Koca har tidligere jobbet som journalist, og har vært redaksjons-medarbeider ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Hun har også bidratt i utarbeidelse av undervisningsmateriell i Gyldendal forlag. Birgitte Eek er formidlingsleder ved Norsk barnebokinstitutt. Titler som nevnes: Buffy By av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm Syden av Marianne Kaurin, Aschehoug Hvorfor er jeg her? av Constance Ørbech-Nilssen, illustrert av Akin Düzakin, Magikon Pustens lov av Øystein Stene, Gyldendal Eg er eg er eg er av Ruth Lillegraven, illustrert av Mari Kanstad Johnsen, Samlaget Les mer på: Bærekraftsbiblioteket – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no) --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:26:49

Ask host to enable sharing for playback control

Rød tråd? Om dramaturgi og dramaturgiske metoder

6/23/2022
Som en del av sin kunstneriske refleksjon ved avgangseksamen på masterstudiet i skrivekunst og formidling ved Norsk barnebokinstitutt 2020-2022, laget Elisabeth Helland Larsen podkasten "Rød tråd?" Larsen har aldri laget podkast før, men hadde lyst til å drøfte tilnærming til dramaturgi, dramaturgiske metoder og rød tråd fra ulike perspektiv. Hun skrev også ungdomsteksten "Feriefaen Kaffefaen Pappafaen" under studiet, som hun bruker som utgangspunkt for å reflektere rundt egen skriveprosess. Elisabeth Helland Larsen er forfatter og skuespiller, og har arbeidet som klovn i mer enn 20 år, og har blant annet vært kunstnerisk leder for Sykehusklovnene. Hun er utdannet ved Ecole Jacques Lecoq i Paris og ved Norsk barnebokinstitutts skrivekunstutdanninger. Elisabeth takker Birgitte Eek og Dewan Jacobs for teknisk hjelp og Åse Ombustvedt, Vilde Kamfjord, Håkon Marcus, Alice Lima De Faria, Hilde Hagerup, Alfred og Birk Helland Bakke for faglig medvirkning. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:54:02

Ask host to enable sharing for playback control

Visuell fortelling

4/28/2022
Den visuelle fortellingen er utgangspunkt for flere tilgrensende fagfelt. I denne podkastepisoden møter vi sentrale aktører innen illustrasjon, scenografi og film, for å belyse problemstillinger som også har relevans for skapere av bildebøker og tegneserier, og andre interesserte. Podkasten bygger på og har med utdrag fra seminaret Metoder i visuell fortelling som ble avholdt ved Norsk barnebokinstitutt høsten 2021 for illustratører og tegneserieskapere. Episoden inneholder en samtale mellom Alice Lima de Faria og Birgitte Eek, med klipp fra programposter med scenograf Dagny Drage Kleiva og filmklipper Simen Gengenbach. Medvirkende: Alice Lima de Faria er forfatter, illustratør, scenograf og førsteamanuensis i visuell og digital litteratur ved Norsk barnebokinstitutt. Bildebøkene hennes har mottatt flere priser og er oversatt og gitt ut i en rekke land i Europa, og i Asia og Sør-Amerika. Hun har også skrevet manus for svensk barne-TV og Utbildningsradion, UR. Lima de Faria har en Master of Fine Art fra Högskolan för Design och Konsthantverk ved Göteborgs Universitet. Dagny Drage Kleiva er scenograf og kostymedesigner for film, dans og opera. Hun har arbeidet med mange store produksjoner ved blant annet Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Det Norske teatret. Hun er vinner av BBC Vision Design Competition i kategorien produksjonsdesign. Kleiva er utdannet scenograf og kostymedesigner ved Central St. Martins College of Art and Design, London. Simen Gengenbach er utdannet filmklipper fra Den norske filmskolen i Lillehammer i 2002. Har klippet diverse spillefilmer, tv-serier og dokumentarfilmer. Blant annet TV-serien: Koselig med peis, Dag, Valkyrien og Exit som han også vant Gullruten for i 2020. Han har klippet animasjonsfilmer for bl.a. Torill Kove, Anita Killi og Pjotr Sapegin. I 2020 klippet han den engelske serien Behind her eyes for Netflix. Birgitte Eek er formidlingsleder ved Norsk barnebokinstitutt. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:38:28

Ask host to enable sharing for playback control

Et dykk ned i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

3/17/2022
Denne episoden handler om Kulturdepartementets priser. Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling, og 11. mars 2022 ble prisene for bokåret 2021 utdelt. Vi snakker med juryleder Asbjørn Kolberg, og i tillegg hører vi klipp fra talen til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og takketalen til illustratør og forfatter Hilde Hodnefjeld som vant Bildebokprisen for Uppsa. Til slutt intervjuer vi Christoffer Lamøy som vant Debutantprisen for boka Hjemsøkt. Medvirkende: Asbjørn Kolberg, juryleder for Kulturdepartementets priser for bokåret 2021 Dosent, Nord Universitet, Levanger Anette Trettebergstuen, kultur- og likestillingsminister, Kulturdepartementet Hilde Hodnefjeld er utdannet i grafisk design og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, linja for grafisk design og illustrasjon, og med hovedfag i tegning. Hun arbeider som illustratør og tegner tilknyttet arbeidsfellesskapet Illustratørene i Oslo og har illustrert en rekke bøker for barn. I tillegg har hun både skrevet og illustrert flere bildebøker. Christoffer Lamøy kommer fra Harstad og bor i Oslo. Han jobber som apoteker og har en mastergrad i farmasi fra Universitetet i Oslo. I 2016 vant han LIV forlags krimnovelle-konkurranse. Så lenge han kan huske har han slukt alt som finnes av filmer og bøker innenfor skrekksjangeren. Drømmen er å skrive en historie som skremmer vettet av folk. Birgitte Eek (intervjuer) er formidlingsleder i Norsk barnebokinstitutt. Bøker som nevnes/omtales i denne episoden: Prisvinnerne for bokåret 2021 LITTERATURPRISEN Kristine Rui Slettebakken for Sommer med Jo, Gyldendal BILDEBOKPRISEN Hilde Hodnefjeld for Uppsa, Gyldendal FAGBOKPRISEN Line Halsnes for Tøffe maskiner, Cappelen Damm TEGNESERIEPRISEN Nora Dåsnes for Ubesvart anrop, Aschehoug DEBUTANTPRISEN Christoffer Lamøy for Hjemsøkt, Gyldendal ILLUSTRASJONSPRISEN Kari Stai for Passe happy, Samlaget OVERSETTERPRISEN Hedda Vormeland for oversettelsen av Lampe – et sjøsalt eventyr, Omnipax Du kan lese mer om årets prisvinnere her: Her er vinnerne av KUD-prisene 2021 – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no) Her kan du lese juryleders tale under prisutdelingen: Juryleders tale ved utdeling av Kulturdepartementets priser for 2021 – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no) Her kan du lese mer om alle de nominerte for bokåret 2021: Nominasjoner til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2021 – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no) --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:43:36

Ask host to enable sharing for playback control

Å røre og berøre leserne, del 2

2/24/2022
Vi er tilbake med del 2 om hva som rører og berører. Vi tar utgangspunkt i at hvis vi forfattere skal nå leserne våre, må vi røre og berøre dem, på en eller annen måte. Denne gangen snakker vi blant annet om begrepet kama muta, litterære virkemidler, negative rom og hvordan det er å lese samme tekst som ung og som godt voksen. Møt Helene Uri, Ingvild Rishøi, Hilde Hagerup, Lene Ask, Peder Kjøs og Birgitte Eek. Episode 2 har også innslag fra et seminar vi hadde på Norsk barnebokinstitutt 11. november 2021 med tittelen «Rørt» – og henvender seg til deg som er forfatter, forfatterstudent eller jobber med formidling av litteratur – eller som bare er interessert i temaet. Episode 1 ble sluppet 3. februar 2022. Medvirkende i denne episoden: Helene Uri Ingvild H. RishøiStargate – en julefortellingHilde HagerupBølgebiter Like fint å jobbe som å danse. Om Klaus HagerupLene AskO bli hos megPeder KjøsBerøringAngstAleneBirgitte EekBøker, forskning og forskere som omtales/danner bakgrunn for denne episoden: «Kama Muta» What is kama muta? – Kama Muta LabInger Hagerup (-:Det bor en gammel bakerLene Ask:O bli hos megLev Tolstoj Anna KareninaIngvild Rishøi: Stargate. En julefortellingHilde Hagerup: Like fint å jobbe som å danse. Om Klaus Hagerup, Se det fullstendige seminarprogrammet her: RØRT seminar 11. november – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no). Seminaret tok utgangspunkt i skrivekunstgruppen ved Norsk barnebokinstitutt, og sorterer under forskningsprosjektet Barnelitterære dann --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:30:22

Ask host to enable sharing for playback control

Å røre og berøre leserne, del 1

2/3/2022
Hvis vi forfattere skal nå leserne våre, må vi røre og berøre dem. På en eller annen måte. Hvor mye er basert på den enkeltes erfaringer? Er det mulig å sette opp en liste med fellesfaktorer? Finnes det en sammenheng med kvalitet, eller er det som rører, en autonom størrelse? Møt Helene Uri, Ingrid Nielsen, Thor Magnus Tangerås og Birgitte Eek. Podkasten tar utgangspunkt i et seminar vi hadde på Norsk barnebokinstitutt 11. november 2021 med tittelen «Rørt» – og henvender seg til deg som er forfatter, forfatterstudent eller jobber med formidling av litteratur – eller som bare er interessert i temaet. Del 2 med flere gjester følger om kort tid. Medvirkende i denne episoden: Helene Uri Ingrid NielsenThor Magnus TangeråsBirgitte EekBøker, forskning og forskere som omtales/danner bakgrunn for denne episoden: Victor Hugo: La Legende des SieclesSteven Pinker:Martha Nussbaum:Litteraturens etikkThor Magnus Tangerås:Literature and Transformation: A Narrative Study of Life-Changing Reading ExperiencesMary O´Hara: Hans venn Flicka Se det fullstendige seminarprogrammet her: RØRT seminar 11. november – Norsk barnebokinstitutt (barnebokinstituttet.no). Seminaret tok utgangspunkt i skrivekunstgruppen ved Norsk barnebokinstitutt, og sorterer under forskningsprosjektet Barnelitterære dannelsesprosesser (2020-2022). --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:31:39

Ask host to enable sharing for playback control

Da Beatrix Potter kokte Petter Kanin

12/22/2021
I denne episoden tar Ingeborg et dypdykk ned i Beatrix Potters liv, forfatterskap og naturinteresse. For hvor vitenskapelig gikk egentlig Beatrix Potter til verks, da hun skapte karakterene vi kjenner fra barnebokklassikere som Fortellingen om Petter Kanin? Som denne klassikerspesialen vil vise, er den brutale naturen aldri langt unna i Beatrix Potters forfatterskap. Bøker vi nevner i episoden: Beatrix Potter: A life in nature av Linda Lear Fortellingen om Petter Kanin av beatrix Potter Skredderen fra Gloucester av Beatrix Potter Ellers snakker vi om filmene Petter Kanin (2018) og Petter Kanin hopper hjemmefra (2021), og Ingeborg anbefaler podkasten The history of Literature. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:27:31

Ask host to enable sharing for playback control

Klimabøker med Penelope Lea

11/4/2021
Ingeborg snakker med Penelope Lea om klimaaktivisme, hvordan det er å være ung når voksne sitter med makta, og om håp. Penelope forteller også om hvordan hun allerede har stemt ved flere valg - på tross av at hun ennå ikke har fylt 18 år. Vi snakker om Penelopes debutbok I hverandres verden, og Ingeborg gir et lite innblikk i hva som finnes av klimabøker for barn og ungdom i årets bokhøst, og hva som skjer i forskninga på feltet. Bøker vi nevner i episoden: Katten og havet Tilla og vannvesenetKan vi virkelig hjelpe isbjørnene?PyrocumulusCybjørg XR UKI hverandres verden 2070Lille tre Herrene sendte oss hit I episoden nevner vi også en serie forskningsartikler som leser nordisk barnelitteratur i lys av økokritikk. Artiklene er gratis tilgjengelig i forskningstidsskriftet BLFT. Du kan også lese kortere sammendrag på våre nettsider: Om by og natur, om samiske barnebøker og om cli-fi og klimaansgt i barnebøker. Du kan også lese om bidrag til et nordisk seminar om klimabøker, der spørsmål som "Hva er greia med at barn skal redde verden?" og "Hva synes egentlig de voksne om å bli utfordra av klimabøker for barn?" blir stilt. --- Takk for at du hører på Barnebokprat, en podkast fra Norsk barnebokinstitutt.

Duration:00:27:49