Besmet!-logo

Besmet!

Arts & Culture Podcasts

Besmet! is een zesdelige podcastserie over epidemieën vroeger en nu van Rijksmuseum Boerhaave. De serie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet! die te zien is tot en met augustus 2022. Meer informatie vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave. De Podcast Besmet! is geproduceerd door Studio Lijn 14.

Location:

Netherlands

Description:

Besmet! is een zesdelige podcastserie over epidemieën vroeger en nu van Rijksmuseum Boerhaave. De serie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet! die te zien is tot en met augustus 2022. Meer informatie vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave. De Podcast Besmet! is geproduceerd door Studio Lijn 14.

Language:

Dutch

Contact:

0031 611608650


Episodes

6. Communicatie in tijden van onzekerheid

4/1/2021
Hoe beweeg je gedrag van mensen in tijden van grote onzekerheid? Hoe communiceer je over zaken waar je zelf ook nog niet alles over weet? En wat als je - ondanks die onzekerheid - wilt dat mensen hun gedrag aanpassen: handen wassen, thuisblijven, afstand houden en zich laten vaccineren. Het resulteert in een ingewikkelde balans tussen feiten en emoties. Wat is er geleerd van situaties uit het verleden, zoals de introductie van de HPV-vaccinatie? In deze laatste aflevering hoor je sociaal psycholoog Pepijn van Empelen. Hij werkt voor TNO in Leiden en doet onder meer onderzoek voor het RIVM. Verder hoor je Enny Das, hoogleraar communicatie en beïnvloeding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze podcastserie is geproduceerd door Studio Lijn 14 en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet!, die te zien is tot medio augustus 2022. Meer informatie vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave.

Duration:00:23:24

5. Verrassingen voorkomen

1/31/2021
We worden veelal verrast door uitbraken van infectieziekten, hier en elders in de wereld. Als we ingrijpen is het vaak al te laat. En niet iedere uitbraak is hetzelfde. Hoe bepalen wetenschappers of een uitbraak een epidemie wordt? Hoe gaan ze om met de onzekerheid en met nieuwe inzichten? En welke acties nemen ze? Dit bespreken we met Marion Koopmans, adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en viroloog aan het Erasmus MC. Anna Simon, internist aan het RadboudUMC en gespecialiseerd in infectieziekten, besluit in 2014 te helpen in een ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in Afrika. Zij vertelt haar indrukwekkende verhaal als arts ter plekke. Welke belangrijke – en soms confronterende - lessen leerden we van deze uitbraak, die werd gezien als een gevaar voor de hele wereld? Deze podcastserie is geproduceerd door Studio Lijn 14 en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet!, die te zien is tot en met 9 januari 2022. Meer informatie vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave.

Duration:00:33:21

4. Hiv, een ongrijpbaar virus

11/24/2020
Begin jaren 80 duikt er een mysterieuze, dodelijke ziekte op die nauwelijks te verklaren valt. De ziekte heet aids, acquired immune deficiency syndrome, en wordt veroorzaakt door het ongrijpbare hiv-virus. Aflevering 4 van de podcastserie Besmet! gaat over de jarenlange strijd tegen hiv/aids en hoe de ziekte tot op de dag van vandaag zijn sporen nalaat. In deze aflevering hoor je arts en microbioloog Roel Coutinho en viroloog Jaap Goudsmit. Beiden waren nauw betrokken bij het aidsonderzoek in de jaren 80. Verder hoor je het verhaal van Niels de Konink, die zijn leven lang worstelt met hiv/aids. Deze podcastserie is geproduceerd door Studio Lijn 14 en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet!, die te zien is tot en met 9 januari 2022. Meer informatie vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave.

Duration:00:42:19

3. Ziek door dieren

10/2/2020
In de derde aflevering duiken we in de wereld van zoönosen. Dat zijn ziekteverwekkers die van dier op mens overspringen, of andersom. Zo’n infectieziekte duikt plotseling op en kan genadeloos toeslaan. Niemand weet precies waar en wanneer de volgende zoönose opduikt. Ze ontstaan vaak op plekken waar veel mensen en dieren samenkomen. Naast delen van Azië en Afrika is Nederland ook een hotspot. We horen verhalen van twee experts op het gebied van zoönosen: medisch historicus Floor Haalboom en voormalig huisarts Alfons Olde Loohuis. Deze podcastserie is geproduceerd door Studio Lijn 14 en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet!, die te zien is tot en met 9 januari 2022. Meer informatie vind je op de website van Rijksmuseum Boerhaave.

Duration:00:37:29

2. Zoektocht naar een vaccin

7/30/2020
De wereld snakt naar een vaccin tegen covid-19. Wetenschappers zijn dan ook op zoek naar meerdere vaccins om deze pandemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Hoe gaan zij om met die immense druk? Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen Vaccines, vertelt in aflevering 2 hoe complex het is om een veilig en goed werkend vaccin te ontwikkelen - en helemaal als de urgentie zo hoog is. Medisch historicus Eddy Houwaart ziet parallellen met het verleden. Hij wijst ons op eerdere infectieziektes waar die urgentie net zo hoog was als nu. Wat kunnen we daarvan leren? Deze podcastserie is geproduceerd door Studio Lijn 14 en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet! Meer informatie over de tentoonstelling vind je op Rijksmuseum Boerhaave.

Duration:00:39:15

1. De ontwrichting van de maatschappij

6/30/2020
Wetenschappers waarschuwen al langer voor een wereldwijde uitbraak van een volgende infectieziekte. Pandemieën zijn dan ook van alle tijden. Toch zijn de meeste mensen totaal overrompeld door de uitbraak van het huidige coronavirus. Deze eerste aflevering van de podcastserie Besmet! gaat over de veranderingen in de samenleving tijdens een pandemie. Psychiater en filosoof Damiaan Denys en hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen vertellen over de opvallende gevolgen. Welke impact heeft een crisis van deze omvang op de mens? En wat kunnen we leren van de uitbraak die we nu zelf meemaken? Deze podcastserie is geproduceerd door Studio Lijn 14 en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet! die op 16 juli 2020 officieel geopend is door Koning Willem-Alexander. De tentoonstelling Besmet! is in het museum te zien tot en met 9 januari 2022. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op Rijksmuseum Boerhaave.

Duration:00:37:56

Teaser Besmet!

6/14/2020
Besmet! is een tentoonstelling en podcastserie van Rijksmuseum Boerhaave over epidemieën vroeger en nu. Begin juli verschijnt de eerste aflevering van deze zesdelige serie in jouw podcastapp. Abonneer je alvast, zodat je straks niets mist. Koning Willem-Alexander opende de tentoonstelling Besmet! op donderdag 16 juli 2020. De podcastserie Besmet! is geproduceerd door Studio Lijn 14

Duration:00:03:28