Een goedemorgen met...-logo

Een goedemorgen met...

AVRO

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...

Location:

Hilversum, Netherlands

Networks:

AVRO

TROS

Description:

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...

Twitter:

@NPORadio4

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Taco Zimmerman (13 april 2024)

4/13/2024
Zaterdag 13 april presenteerde algemeen directeur AVROTROS Taco Zimmerman Een goedemorgen met... Hij is dé man die klassieke muziek voor een breed publiek op televisie bracht, met het miljoenen kijkers trekkende programma Maestro. Dat was in de rol van televisieproducent, maar recent wisselde Zimmerman van functie en is hij de nieuwe algemeen directeur van AVROTROS. Taco Zimmerman wordt in 1969 geboren in Haarlem en groeit op als de vierde van vijf kinderen in een muziekminnend gezin in Hillegom, waar zijn vader huisarts is. Vanaf zijn vijftiende brengt hij elk weekend door in Hilversum om te werken bij Club Veronica, waar hij televisieprogramma's leert regisseren, monteren en produceren. Ook tijdens zijn studie politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam blijft hij actief in Hilversum waar hij geregeld gevraagd wordt voor regie-klussen. Het is ook in deze tijd dat hij zijn vrouw Eline leert kennen, met wie hij later twee dochters krijgt: Noa en Belle. Na zijn studie zet Zimmerman een aantal kleine media-bedrijven op, met wisselend resultaat. Even is Zimmerman op de rand van een faillissement, maar in 2006 richt hij Tuvalu Media op, een groot productiehuis dat wel succesvol is, met televisieprogramma’s als Maestro en Het verhaal van Nederland. Meer dan zestien jaar leidt hij het mediabedrijf, om in 2022 afscheid te nemen voor een sabbatical. De laatste jaren is Zimmerman lid van de Raad van Toezicht van Naturalis in Leiden en van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. En sinds een jaar is hij de bestuursvoorzitter van Stichting Prinsengrachtconcert. Vorige maand volgde Zimmerman Eric van Stade op als algemeen directeur van AVROTROS en wil hij met de omroep naar eigen zeggen ‘Nederland nog verder verrijken en verbinden’. Hij beweert stellig geen echte kenner te zijn van klassieke muziek, maar wel een groot liefhebber: van Bach tot Rutter en van Elgar tot Prokofjev.

Duration:01:51:30

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Marjolijn Touw (6 april 2024)

4/6/2024
Zaterdag 6 april presenteerde zangeres, musicalster, (stem)actrice en regisseuse Marjolijn Touw Een goedemorgen met... Musical Awards, oeuvreprijzen en Gouden Penningen: de loopbaan van zangeres en actrice Marjolijn Touw ligt bezaaid met prijzen. Al meer dan 35 jaar staat ze in het theater, waar ze begint in kleinere soloproducties, totdat ze doorbreekt in de musical Chicago. Daarna volgen rollen in – om maar een kleine selectie te noemen: - Mamma Mia!, Ciske de Rat, Mary Poppins, Sister Act en Grease. Na vele jaren optreden in musicals en tv-series maakt ze in 2019 opnieuw een solovoorstelling: Marjolijn Touw houdt van jou. Daarnaast geeft ze geeft Master Classes ‘gezongen repertoire’ aan de Frank Sanders Musical Academie en geeft ze presentatie-coaching bij NRC podcast.

Duration:01:51:33

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Diederik Ebbinge (30 maart 2024)

3/30/2024
Zaterdag 30 maart presenteerde acteur, komiek, presentator en filmregisseur Diederik Ebbinge Een goedemorgen met... Hij wordt de meester der Satire genoemd, met als nieuwste pennevrucht de met lof overladen tv serie Koningshuis de musical, dat hij schreef, regisseerde en waarin hij speelt. Diederik Ebbinge wordt in 1969 geboren in Enschede en groeit op in een muzikaal gezin in Baarn. Na de mavo volgt hij de meao, waarna hij aan de slag gaat als pakketbegeleider bij een computerbedrijf in Almere. Na drie jaar wordt hij aangenomen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie, waar hij met klasgenoten Remko Vrijdag en Rutger de Bekker het theatergezelschap De Vliegende Panters opricht. Ze winnen al gauw het Amsterdams Kleinkunstfestival, maken vier succesvolle shows en toeren 13 jaar. Daarna speelt Ebbinge in verschillende films en series en maakt ook zelf films, waaronder Succes, Kidnep en de film Matterhorn die wordt onderscheiden met vele internationale filmprijzen. Ook speelt hij in de Musical Hij gelooft in Mij, dat hem later inspireert tot Koningshuis de Musical Bij het grote publiek wordt Ebbinge bekend door de hitserie De Luizenmoeder, waarin hij een van de hoofdrollen speelt en dat hij mede schrijft en regisseert. De serie wordt bekroond met de Zilveren Nipkowschijf en Ebbinge zelf wint de vakprijs ‘Beste Regisseur’ van de Dutch Directors Guild. Momenteel werkt Ebbinge aan de musical Onze Jordaan over de leegloop en transformatie van de Jordaan in de vorige eeuw.

Duration:01:51:47

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Don Duyns (23 maart 2024)

3/23/2024
Zaterdag 23 maart presenteerde toneelschrijver Don Duyns Een goedemorgen met... Ruim 35 jaar schrijft Don Duyns toneelstukken, boeken en scenario’s. Voor jeugd en voor volwassenen. Voor theater, televisie en bioscoop. Daarnaast geeft Duyns les aan de HKU en de Filmacademie in Amsterdam. Bovendien schildert en tekent Duyns graag en veel. In 1967 wordt Don Duyns geboren in Haarlem, verhuist als kind nog naar Huizen, en gaat na zijn eindexamen Theaterwetenschappen studeren in Amsterdam. Eenmaal afgestudeerd begint hij in 1990 als theaterrecensent bij Het Parool, maar kan dat niet combineren met zijn werk als schrijver en regisseur in de theaterwereld. Voor zijn toneelwerk heeft hij inmiddels vele prijzen gewonnen, zoals de Prosceniumprijs samen met regisseur Pieter Kramer, met wie Duyns vaak samenwerkt. Graag verwerkt Duyns muzikale thema’s in zijn werk. Zo worden binnenkort zijn stukken ‘Koorlog’ uitgevoerd door Zangstudio Haarlem, en ‘Hoezo Bach?’ door Esther Apituley en Noraly Beyer. Vandaag laat hij zijn favoriete muziek horen in Een Goedemorgen Met… Don Duyns!

Duration:01:52:33

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Tijl Beckand (9 maart 2024)

3/9/2024
Zaterdag 9 maart presenteerde presentator en stand-up comedian/cabaretier Tijl Beckand Een goedemorgen met... Van Parijs naar Wenen en van Venetië naar Bayreuth: presentator en muziekfanaat Tijl Beckand reisde afgelopen jaar door heel Europa, in de voetsporen van de componist Richard Wagner. En afgelopen woensdagavond was de eerste van 6 afleveringen van het tv-programma dat hij over die reis maakte, te zien op NPO2. In 1974 werd Beckand geboren in Den Haag, en daar gaat hij naar school en speelt hij als kind piano. Maar muziek luisteren doet hij nog veel liever dan spelen. Zijn eerste baan is dan ook in de Virgin Megastore, voordat hij bij Mojo Concerts gaat werken. In de tussentijd breekt hij door als programmamaker, in theaters en op televisie in het improvisatietheaterprogramma De Lama’s. Vele programma’s volgen, zoals De Verraders en Het Perfecte Plaatje. En hij maakt vele seizoenen een programma over klassieke muziek, De Tiende van Tijl. Vandaag laat hij 12 stukken horen in Een Goedemorgen Met… Tijl Beckand!

Duration:01:53:03

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Tjeerd Top en Ursula Schoch (2 maart 2024)

3/2/2024
Zaterdag 2 maart presenteerde het violisten-echtpaar Tjeerd Top en Ursula Schoch Een goedemorgen met... Een Amsterdamse vioolromance, zo mogen we onze duo-presentatoren van vanochtend wel noemen. Tjeerd Top is Plaatsvervangend Concertmeester bij het Concertgebouworkest, en zijn vrouw Ursula Schoch is daar Tweede Concertmeester. Beiden werden al jong bekroond met prijzen, en gingen als vanzelfsprekend naar het Conservatorium. Hij in Den Haag en Amsterdam, zij in Keulen. Ursula studeerde bovendien ook nog het vak ‘Strijkkwartet’ bij het Alban Berg Kwartet. En ook Tjeerd speelt naast het symfonisch repertoire graag kamermuziek. Met harpiste Lavinia Meijer bijvoorbeeld, of het Vermeer Trio. En natuurlijk met zijn vrouw. Want samen zijn ze bezig alle vioolduo’s van Louis Spohr op te nemen. Twee CD’s zijn inmiddels verschenen. En vanochtend presenteren ze ook samen hun favoriete muziek in Een Goedemorgen Met… Ursula Schoch en Tjeerd Top!

Duration:01:53:29

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Rob van Scheers (24 februari 2024)

2/24/2024
Zaterdag 24 februari presenteerde schrijver en filmjournalist Rob van Scheers Een goedemorgen met... ‘Onweerstaanbaar’, ‘Imposant’, ‘Meesterlijk.’ zomaar een greep uit de loftuitingen in de pers over de boeken van Rob van Scheers. Kort geleden bracht hij zijn nieuwste boek uit, ‘In Hollywood’, waarin hij alle verhalen die hij in de legendarische filmstad hoorde, schreef en meemaakte, heeft gebundeld. Van Scheers, geboren in 1959 in Utrecht, is al vroeg verslingerd aan buurtbioscoop Olympia. Muziek is zijn andere passie en hij speelt in verschillende bandjes, om daarna aan de slag te gaan als muziekdocent. Omdat er in de jaren 80 weinig werk te vinden is in het onderwijs besluit hij naar de School voor de Journalistiek te gaan. Hij schrijft voor onder meer weekblad Elsevier nu EW Magazine en De Volkskrant, en met succes: in 2010 ontvangt hij voor zijn verhaal over producer Cósimo Matassa de Jip Golsteijn Prijs en in 2013 wint hij de Prijs voor de Filmjournalistiek. Naast artikelen schrijft Van Scheers verschillende boeken, inmiddels zijn er negentien non-fictieboeken van hem verschenen, waaronder de internationaal geroemde biografie van cineast Paul Verhoeven en het veelgeprezen Drie Akkoorden en de Waarheid. Naar aanleiding van zijn laatste boek ‘In Hollywood’ laat Van Scheers vanochtend zijn favoriete filmmuziek horen en put hij uit zijn vele ervaringen met acteurs, regisseurs en componisten in Een Goedemorgen Met… Rob van Scheers!

Duration:01:51:30

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Daniël van Klaveren (17 februari 2024)

2/17/2024
Zaterdag 17 februari presenteerde acteur, regisseur en schrijver Daniël van Klaveren Een goedemorgen met... De Nederlandse theaters zijn deze dagen omgebouwd tot de donkere bossen van Nottingham, want Robin Hood is in het land! Theatermaker Daniël van Klaveren regisseert het stuk bij Theater Sonnevanck, waar hij ook artistiek directeur is. Phion zorgt voor de muziek in deze familievoorstelling, maar acteert ook mee! Van Klaveren wordt geboren in 1983 in Haarlem, groeit op in Amstelveen, en gaat naar de Toneelschool in Utrecht. Al gauw vindt hij zijn plek in het jeugdtheater, bij de Toneelmakerij, als acteur en toneelschrijver. Maar als hij bijna bij toeval in een operaproductie betrokken raakt, is zijn hart verpand. Inmiddels is Van Klaveren docent aan de Dutch National Opera Academy. Hij kan al deze liefdes kwijt als artistiek directeur van Theater Sonnevanck in een productie als die van Robin Hood. Vanochtend laat hij zijn lievelingsmuziek horen in Een Goedemorgen Met… Daniël van Klaveren!

Duration:01:52:00

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Anne-Maartje Lemereis (10 februari 2024)

2/12/2024
Zaterdag 10 februari presenteerde de nieuwe componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis Een goedemorgen met... Anne-Maartje Lemereis (1989) componeerde haar eerste liedje toen ze vier jaar oud was en is er daarna nooit meer mee opgehouden. Ze studeerde compositie aan het Utrechts Conservatorium waar ze sinds haar afstuderen werkzaam is als docent en mentor. Naast het lesgeven is ze actief als componist en schrijft ze in opdracht van diverse musici, ensembles, concertzalen en festivals, maar ze zoekt ook actief de samenwerking op met amateurmusici en (muziek)onderwijsinstellingen. Anne-Maartje heeft een grote liefde voor nieuwgeschreven muziek en zet zich op alle mogelijke manieren in om deze muziek in de schijnwerpers te zetten. In 2024 en 2025 mag ze zich Componist des Vaderlands noemen.

Duration:01:52:42

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Astrid Helstone (3 februari 2024)

2/3/2024
Zaterdag 3 februari presenteerde advocaat en initiatiefnemer van de Surinaamse Opera Astrid Helstone Een goedemorgen met... Astrid Helstone groeide op met verhalen over haar achteroudoom, de Surinaamse componist en musicus Johannes Nicolaas Helstone. Hij was de grondlegger van de klassieke muziek in Suriname, werd geboren in slavernij op plantage Berg en Dal in Suriname, maar kreeg dankzij zijn grote muzikale talent de kans om aan het conservatorium in Leipzig te studeren. Hij studeerde cum laude af en ontwikkelde zich daar tot een vooraanstaand musicus. Maar de afgelopen 100 jaar raakte zijn rijke oeuvre in vergetelheid. Mede dankzij zijn achterkleinnicht Astrid Helstone komt daar nu verandering in, met de uitvoering van de opera Pand der Goden, donderdag 15 februari in het Concertgebouw – door het Concertgebouworkest. Astrid Helstone behaalde zowel een doctoraal Franse taal-en letterkunde als een doctoraal Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Helstone is werkzaam als advocaat in Amsterdam, en vervult daarnaast nevenfuncties in de culturele sector, als voorzitter van de Cello Biënnale en lid van de Raad van Toezicht van het Holland Festival. Vanochtend laat ze muziek horen rond de Surinaamse geschiedenis van de afgelopen anderhalve eeuw, in Een Goedemorgen Met… Astrid Helstone!

Duration:01:52:56

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Erik Brey (27 januari 2024)

1/27/2024
Zaterdag 27 januari presenteerde presenteert entertainer, acteur, zanger, presentator, pianist, componist en vocaal arrangeur Erik Brey Een goedemorgen met... Al meer dan 40 jaar is Erik Brey in het theater te zien. Als acteur, zanger en pianist speelt hij een indrukwekkend aantal voorstellingen in binnen- en buitenland. In 1956 wordt Brey geboren in Den Haag, maar na zijn eindexamen trekt hij naar Utrecht, om Muziekwetenschappen te studeren. Daar kwam niet veel van terecht. Wel speelt hij in die tijd in talloze muziek- en theatergroepen. Met Haye van der Heyden en Adelheid Roosen speelt hij in de jaren ’80 in Purper, het theatergezelschap dat hij mede oprichtte. Deze week beginnen de muziektheater-voorstellingen die Brey speelt met zijn vrouw, Frédérique Sluyterman van Loo, over de unieke zangeres Florence Foster Jenkins. En vanochtend laat hij zijn favoriete muziek horen in Een Goedemorgen Met… Erik Brey!

Duration:01:52:00

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Floris Hovers (20 januari 2024)

1/20/2024
Zaterdag 20 januari presenteerde ontwerper en kunstenaar Floris Hovers Een goedemorgen met... Kleurrijk, speels en verrassend – zo wordt het oeuvre van ontwerper en beeldend kunstenaar Floris Hovers wel omschreven. Zijn autonome werk bestaat uit ruimtelijke composities en kleurige fantasie-‘steden’. Maar Hovers maakt ook toegepast werk, zoals speelgoed, meubels en verlichting. Daarmee nodigt Hovers de kijker en gebruiker steeds weer uit in zijn bijna volmaakt eenvoudige wereld, waar alle ruimte is voor verbeelding - een speelse manier om de volwassen wereld tegemoet te treden. Hovers wordt geboren in 1976 in Raamsdonksveer, waar hij ook opgroeit en tot op de dag van vandaag woont. Opgeleid aan de Design Academy in Eindhoven, waar hij in 2004 zijn diploma haalde. In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op. Afgelopen jaar had Hovers een grote solotentoonstelling: ‘De wereld van Floris Hovers’ in het Drents Museum te Assen. Daarnaast is muziek belangrijk in zijn leven, want van kinds af aan zingt Hovers, en speelt hij viool. Vandaag laat hij zijn favoriete muziek horen in Een Goedemorgen Met… Floris Hovers!

Duration:01:52:32

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Jeroen van Veen (13 januari 2024)

1/13/2024
Zaterdag 13 januari presenteerde pianist en componist Jeroen van Veen Een goedemorgen met... ‘Als je ziet hoe we bomen planten naast ons wegennet, hoe we bouwen, hoe we dingen produceren – alles gaat in series. Maar Net als in repetitieve muziek is de herhaling is nooit dodelijk.’ aldus Jeroen van Veen, die als pianist de minimal music in Nederland voor het grote publiek op de kaart heeft gezet. Van Veen, geboren in 1969, groeit op in een muzikaal gezin en krijgt op 7 jarige leeftijd zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Later gaat hij naar de muziekschool in Doetinchem en hij vervolgt zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Samen met zijn broer Maarten vormt hij een pianoduo, later ook met zijn partner Sandra, met beiden geeft hij concerten over de hele wereld. Naast het klassieke repertoire raakt Van Veen in de ban van de muziek van Simeon ten Holt, van wie hij alle werken opneemt op CD. Maar Van Veen neemt méér op, om het zacht uit te drukken. Albums met muziek van onder anderen Adams, Einaudi, Glass, Nyman, Piazzolla, Reich, Satie, Tiersen en Van Veen - inmiddels staat de teller op 250 CD’s, 5 dvd’s en 6 dubbel LP’s. Ook introduceert Van Veen het fenomeen ‘ligconcert’, waarbij het publiek gedurende het gehele concert op een zelf meegenomen matje ligt en zo de muziek op geheel eigen, ontspannen wijze kan ervaren. Op dit moment toert Van Veen met zijn ligconcertprogramma door Nederland.

Duration:01:52:51

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Johan Idema (6 januari 2024)

1/6/2024
Zaterdag 6 januari presenteerde curator, cultureel ondernemer en directeur van Stichting Kunstpubliek Johan Idema Een goedemorgen met... ‘Het zijn kunstenaars die creëren, maar het publiek maakt het kunstwerk af’. Aan het woord is Johan Idema – curator, cultureel ondernemer en directeur van Stichting Kunstpubliek. In 1973 geboren in Harderwijk, groeit op in Nunspeet. Na zijn studie in Delft en New York gaat hij op zoek naar nieuwe manieren van kunstbeleving. Zo bedacht en realiseert Idema De Grote Kunstshow, waarbij kunstwerken op een theaterpodium gepresenteerd worden. Of de concertserie Spraakmakers, waarbij klassieke muziek wordt gecombineerd met actuele verhalen. Ook is Idema initiator van de klassieke muziek app Wolfgang. In de uitzending komt de app ter sprake. Dat is een smartphone app voor live klassieke muziek. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek. De app kan gratis worden gedownload op wolfgangapp.nl

Duration:01:53:02

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Frank Meester (30 december 2023)

12/30/2023
Zaterdag 30 december presenteerde filosoof, publicist en musicus Frank Meester Een goedemorgen met... Wie is Frank Meester? Schrijver van het boek ‘Feminisme voor mannen en andere wezens’, dat net verscheen. Oprichter van Buro Fludo, voor al uw ‘filosofische levenslessen’. Én Frank Meester is contrabassist in het ensemble Hot Club de Frank. Veelzijdig, kortom, dát is Frank Meester. Geboren in Amsterdam, in 1970. Studeert daar ook Filosofie en Algemene literatuurwetenschap, later ook in Rotterdam. Met zijn broer Maarten had hij een column in De Volkskrant onder de naam Gebroeders Meester. Het zijn vaak dialogen over religie en filosofie, waarin ze verschillende standpunten innemen en het zelden eens worden. Vandaag koos Frank - alléén - de muziek die hij laat horen in Een Goedemorgen Met… Frank Meester!

Duration:02:00:00

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Joost Röselaers (23 december 2023)

12/23/2023
Zaterdag 23 december presenteerde theoloog Joost Röselaers Een goedemorgen met... ‘De Leegte Voorbij’ heet de nieuwe bundel van predikant en schrijver Joost Röselaers. Het bestaat uit gesprekken die hij en psychiater Esther van Fenema voerden met denkers van allerlei achtergronden, over zin en verbondenheid. En nadenken over zingeving, dat doet Röselaers al een hele tijd. Geboren in Genève, deels opgegroeid in Zwitserland en Senegal, gaat hij theologie studeren in Kaapstad en Leiden. Daarna wordt hij eerst Remonstrants predikant in Boskoop, Nieuwkoop en Amsterdam, en later in Londen, waar hij het eerste homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk voltrekt. In die tijd begint hij ook met publiceren in onder andere FD, NRC en Trouw. Inmiddels is Röselaers alweer geruime tijd in Nederland en werkzaam als remonstrants predikant. En vanochtend laat hij zijn favoriete muziek horen in Een Goedemorgen Met…. Joost Röselaers!

Duration:01:52:23

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Joris Linssen (16 december 2023)

12/16/2023
Zaterdag 16 december presenteerde zanger, tv-presentator, entertainer en regisseur Joris Linssen Een goedemorgen met...

Duration:01:52:34

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Lilian Farahani (9 december 2023)

12/9/2023
Zaterdag 9 december presenteerde sopraan Lilian Farahani Een goedemorgen met... ‘Nomad’ heet de nieuwe CD die Lilian Farahani nèt af heeft, en een muzikale nomade is zij dan ook. Als operazangeres, onlangs nog in de nieuwe opera Innocence te horen bij De Nederlandse Opera. In samenwerkingen met oude muziekensembles als het Orkest van de Achttiende Eeuw, en Pygmalion. En als zangeres van het klassieke lied, in een vaste samenwerking met Maurice Lammerts van Bueren. In 1990 wordt Farahani geboren in Den Haag, waar ze ook opgroeit. Al jong krijgt ze vioolles en pianoles, speelt in jeugdorkesten en zingt in een musicalgroep. Ze gaat studeren dan ook zang studeren aan het Koninklijk Conservatorium. Cum laude studeert ze daar af, en ze vervolgt haar opleiding aan de Dutch National Opera Academy in Amsterdam. Dit jaar is ze nog te horen in twee Rossini-opera’s met Opera Zuid, en vandaag laat ze haar favoriete muziek horen in Een Goedemorgen Met… Lilian Farahani!

Duration:01:51:12

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Martin Bossenbroek (2 december 2023)

12/2/2023
Zaterdag 2 december presenteerde historicus en schrijver Martin Bossenbroek Een goedemorgen met... Voor de tweede keer de Libris Geschiedenis Prijs winnen. Dat overkwam historicus en schrijver Martin Bossenbroek vorige maand met De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900. Volgens de jury levert het boek niet alleen ‘een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden’ maar ‘leest het ook als een avonturenroman’. Tien jaar eerder viel hem dezelfde eer te beurt voor De Boerenoorlog. Van dat boek werden meer dan 80.000 exemplaren verkocht en het werd vertaald in het Engels, Frans, Duits en Afrikaans. ‘Alsof je zelf onder het stof in de veldslagen zit,’ noteerde de jury van de AKO Literatuurprijs, waarvoor De Boerenoorlog ook was genomineerd. Beeldend taalgebruik, dat kunt u dus van hem verwachten.Zowel over zijn jeugd en studie geschiedenis en dramaturgie als over de tien boeken die hij inmiddels heeft geschreven. Maar tekst staat vanochtend nadrukkelijk in dienst vanmuziek: dierbare herinneringen, authentieke inspiratiebronnenen verrassende associaties in Een Goedemorgen Met … Martin Bossenbroek.

Duration:01:53:13

Ask host to enable sharing for playback control

Een goedemorgen met... Els van Driel (18 november 2023)

11/18/2023
Zaterdag 18 november presenteerde documentairemaker en journalist Els van Driel Een goedemorgen met... ‘Erf de ogen van je kind en kijk er doorheen’, is het motto van Els van Driel, bekroond journalist en documentairemaker. Het is een motto dat als een rode draad in haar werk terugkeert. Van Driel, geboren in Alkmaar in 1976, groeit op in een gezin waar iedereen muziek maakt, zelf speelt ze fluit, saxofoon en piano. Ze gaat kunstgeschiedenis en sociaal-culturele theologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna gaat ze aan de slag bij de IKON, waar ze het maken van televisie en documentaires leert. Bij IKON initieert ze de bekroonde jeugddocumentaireserie 'Mensjesrechten'; een serie over kinderrechten, die in verschillende landen in Europa op televisie wordt uitgezonden en op filmfestivals over de hele wereld wordt vertoond. Vanaf 2015 gaat ze verder als freelance en onafhankelijk journalist/regisseur en schrijft ze daarnaast voor onder meer De Correspondent, Trouw en Nederlands Dagblad, met als vaak terugkerende thema’s interreligieuze conflicten, mensen- en kinderrechten en vluchtelingen/asielbeleid. Samen met Eefje Blankevoort maakt ze verschillende bekroonde films, zoals ‘de Asielzoekmachine’', dat wordt genomineerd voor een Gouden Kalf, 'The Deal', een analyse over de gevolgen van de EU-Turkije deal in 2017 en de Shadow Game, een transmediaal documentaireproject over niet-begeleide vluchtelingenkinderen in Europa, dat meerdere prijzen wint, waaronder een Gouden Kalf. Het vervolg daarop is dit jaar verschenen,The Mind Game, over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan: Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? The Mind Game is op 23 november te zien op NPO 2.

Duration:01:51:52