First page-logo

First page

Arts & Culture Podcasts

Един подкаст за книги, хора и (не)истински истории с водещи Темз Арабаджиева и Антон Биров. В епизодите интервюираме популярни българи, които ни разказват любопитни истории от живота си и мястото на книгите в него. Даваме ви ценни книжни препоръки и споделяме с вас забавни факти от историята на литературата. Общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките".

Location:

Bulgaria

Description:

Един подкаст за книги, хора и (не)истински истории с водещи Темз Арабаджиева и Антон Биров. В епизодите интервюираме популярни българи, които ни разказват любопитни истории от живота си и мястото на книгите в него. Даваме ви ценни книжни препоръки и споделяме с вас забавни факти от историята на литературата. Общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките".

Language:

Bulgarian


Episodes

Къде се губим

1/31/2024
Къде се губим в началото на 2024-та? Този мини (не)епизод дава отговора и поставя началото на спекулациите - каква е голямата изненада, която ви готвим за тази година.

Duration:00:02:25

Кремена Кунева (Първа страница Е65)

12/21/2023
Кремена Кунева, съосновател на фондация "За Доброто" и един от двигателите на фондация "Даная", ще ви припомни, че има такова нещо като "добър човек", че трябва като Пипи да вярваме, че можем да вдигнем кон над главите си, че трябва да не пестим сили, но да пестим оправдания. И ще ви разкаже - само на вас, тайна е! - за дебютния си роман, върху който работи. Някои от книгите, които Кремена споменава пред Темз и Антон: "Рана" на Захари Карабашлиев, "Маси и власт" на Елиас Канети, "Истините, на които държим" на Камала Харис, "Алексис Зорбас" на Никос Казандзакис, "Звездни мигове на човечеството" от Стефан Цвайг, сборника "Нашата Коледа 2". Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel, където ви очакват редица коледни (и не само) аудиокниги: https://www.storytel.com/bg Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:01:02:29

Изабел Овчарова - Изи (Първа страница Е64)

12/7/2023
Изабел Овчарова, позната и като Изи, е сред най-популярните влогъри у нас с по няколкостотин хиляди последователи във всяка платформа. Автор е и на вече няколко книги, последната от които носи името "Слънчеви лъчи в мрака". Самата Изи е слънчев лъч за много от хората, които я следват. В този епизод на "Първа страница" ние, Темз Арабаджиева и Антон Биров, си говорим с Изи за психология и защо младите държат повече на менталното здраве, защо терапията е нещо чудесно, за здравословното хранене (и че целта невинаги е отслабване), за книгите, които са помогнали на самата нея, и за това как се поддържат два канала в YouTube, Instagram, TikTok и подкаст едновременно. Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel, където може да чуете новия Storytel Original "Преди Шерлок": https://www.storytel.com Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:00:59:48

Лазар Радков (Първа страница Е63)

11/23/2023
Лазар Радков е едно от лицата на доброволчеството у нас. От "Капачки за бъдеще" до обученията по първа помощ за ученици, Лазар се опитва - и успява - да промени средата около всички ни към по-добро. В този епизод на "Първа страница" през нас - Темз и Антон - той разказва на всички ви за свестните хора в България, какво носи доброволчеството на човек, нуждата да се грижиш и за себе си. Препоръчва и любими свои книги от автори като Робърт Хайнлайн, Лиу Цъсин и още. Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel, където до 30 ноември 2023 г. ви очаква специално предложение: https://www.storytel.com/ Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:00:58:06

Яна Титова (Първа страница Е62)

11/9/2023
Яна Титова, сценарист и режисьор на филмите "Диада" и "Доза щастие", гостува на Темз и Антон, за да разкаже как се създават такива тежки - но важни - истории. А самата тя има и много свои - от сбъднатите мечти, през пътуване до Берлин с 35 евро и скъсана обувка до най-странния навик, свързан с книги, който сте чували. За това, за отбягването на социалните мрежи, за свободата при писане на книга и още - Яна Титова има какво да ви сподели, не само от киноекрана. *** Този епизод достига до вас с подкрепата на вината F2F на New Bloom Winery *** Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:01:03:17

Захари Карабашлиев vol. 2 (Първа страница Е61)

10/26/2023
Захари Карабашлиев, авторът на "18% Сиво", "Опашката" и "Хавра", се завръща при Темз Арабаджиева и Антон Биров, за да ви разкаже за новия си роман "Рана" и да сподели вижданията си за света, в който живеем. В подкаста ще научите как се прави проучване за исторически роман, как се измисля заглавие, каква е била дезинформацията преди 100 години, какво е чел и харесал Захари наскоро, че дори и ще имате възможност за пръв път да надникнете и към една от следващите му книги... А след края, чуйте и предното участие на Захари в епизод 3 на "Първа страница" - един общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките". Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel, където ви чакат хиляди увлекателни аудиокниги: https://www.storytel.com/bg Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:01:06:40

Дамян Дамянов (Първа страница Е60)

9/28/2023
Художникът и автор на над 1000 книжни корици Дамян Дамянов гостува на Темз и Антон, за да ви разкаже как се рисува корица за книга; колко различни са корица и илюстрации; за интереса си към антиутопиите и популярността на "1984" на Оруел; как се раждат идеите и как работата на художника е първата връзка между писател и читатели. "Първа страница" е общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките" и много ще се радваме, ако се абонирате за нас. Пишете ни с вашите идеи и препоръки: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:00:59:09

Благо от Hayes & Y (Първа страница Е59)

9/14/2023
Благослав Анастасов, вокалистът на една от най-популярните българските групи Hаyes & Y, гостува на Темз Арабаджиева и Антон Биров. Разказва ви за развитието на групата от репетиции в гараж, през Англия до най-големите фестивали у нас; за книгите в живота си - от "Джурасик парк" на Майкъл Крайтън и "Кръстникът" на Марио Пузо до "Спасителят в ръжта" на Дж. Д. Селинджър и "Тропик на рака" на Хенри Милър; за Париж през очите на писателите и през неговите собствени и какво не знае публиката за подготовката на един концерт. И още в епизода на "Първа страница": - Кои класики може да чуете в платформата Storytel, партньор на подкаста. - Какво четат Темз и Антон в момента. Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Научете повече за Storytel: https://www.storytel.com/bg Музика: Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:01:12:44

Деси Стоянова (Първа страница Е58)

8/31/2023
Журналистката и водеща на "Преди обед" Десислава Стоянова гостува на Темз Арабаджиева и Антон Биров в подкаста за хора, книги и (не)истински истории, за да разкаже как е решила да започне обученията си по медийни и презентационни умения, истории от работата с Александър Кадиев в предаването "Преди обед" по bTV и впечатленията от новия ѝ екранен партньор Петър Дочев. И, разбира се, да сподели за любими книги от детството си, четенето на плажа, впечатленията от "Времеубежище" и ценните уроци от книгите на Kendall Haven. Научете повече за обученията на Деси на https://howtospeak.bg/ Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel: https://www.storytel.com/bg Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:01:10:24

Невена Дишлиева-Кръстева (Първа страница Е57)

7/27/2023
Ако обичате литературата, епизодът с преводача и двигател на издателство ICU Невена Дишлиева-Кръстева е точно за вас. Пред водещите Темз Арабаджиева и Антон Биров тя разказва за изкуството на превода, комуникацията с авторите, личното отношение към читателите, бавното четене на книги и слушането на такива “за наваксване”. Ето част от книгите, споменати в епизода: "Първото правило на магьосника" на Тери Гудкайнд "Другата ръка" на Крис Клийв "Неохотният фундаменталист" на Мосхин Хамид "Горчиво-сладко" на Сюзан Кейн "Емпузион" на Олга Токарчук "Вълшебната планина" на Томас Ман "Рубайят" на Омар Хаям “Изобретяване на самотата” на Пол Остър "Поздрави от синята палатка" на Петя Кукудева "Лавина" на Блага Димитрова Слушайте и вие аудиокниги в Storytel: https://www.storytel.com Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) Абонирайте се за "Първа страница", за да разбирате първи за всеки нов епизод. А ако този ви е харесал, препоръчайте ни на приятели!

Duration:00:59:35

Тино (Първа страница Е56)

7/13/2023
По гласа ще го познаете. Тино гостува на Темз Арабаджиева и Антон Биров на вълните на хитове като "Недей да ме будиш" и "Фиаско". В подкаста за хора, книги и (не)истински истории говорят за търсенето на правилното звучене, какво е "хит" и защо не всяка песен трябва да бъде такъв, биографиите на любими изпълнители, връзката с публиката, защо хубавият тембър не стига, за да озвучаваш филми и реклами, и още много. Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel: https://www.storytel.com/bg Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:01:11:25

Яна Маринова (Първа страница Е55)

6/29/2023
Актрисата, позната от филмите "Привличане", "Диви и щастливи" и "Игра на доверие", идва заредена с много енергия в подкаста. Споделя кои са любимите ѝ английски и руски класики, посочва с какво за нея е полезно препрочитането и има какво да каже на хората, които не четат изобщо. Пред водещите Темз Арабаджиева и Антон Биров разказва и за предизвикателствата пред продуцирането на филми в България. Всичко това и още - в този епизод на "Първа страница"! Яна озвучава и книгата "Сексът и градът", която от 6 юли ще може да слушате в Storytel: https://www.storytel.com/bg Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) Абонирайте се за "Първа страница", общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките", за да разбирате първи за всеки нов епизод. А ако този ви е харесал, препоръчайте ни на приятели!

Duration:00:55:07

Иво Иванов vol. 2 (Първа страница Е54)

6/15/2023
Няма грешка! Журналистът и вдъхновяващ разказвач Иво Иванов е първият човек, който гостува за ВТОРИ път на Темз Арабаджиева и Антон Биров в подкаста за хора, книги и (не)истински истории. Този път срещата е на живо, за да наваксаме с това какво е чел, гледал и правил Иво през изминалите 2 години. Авторът на "Кривата на щастието" и "Хроника на болката" ще ви обогати с препоръки за книги, филми и сериали, ще ви накара да се замислите по важни теми и ще ви разчувства така, както само той може. След епизода си припомнете и първото му гостуване при нас в епизод 7 на "Първа страница". "Отвъд играта" и "Кривата на щастието" може да слушате и като аудиокниги в Storytel: https://storytel.com/ Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) Абонирайте се за "Първа страница", за да разбирате първи за всеки нов епизод. А ако този ви е харесал, препоръчайте ни на приятели!

Duration:01:06:41

Кирил Вълчев (Първа страница Е53)

6/1/2023
Генералният директор на БТА, юрист и журналист Кирил Вълчев, познат и като дългогодишен водещ на "Седмицата" по "Дарик Радио", разказва за пътешествията си в над 180 държави, пътуването до места от книги, прекроената от Дон Кихот Ла Манча и далечните Великденски острови. И напомня: да не възлагаме твърде големия очаквания на изкуствения интелект, а да се фокусираме върху естествения, който е в книгите. Водещите Темз Арабаджиева и Антон Биров коментират и вървящия в момента (юни 2023 г.) Панаир на книгата и как се подготвя подобно събитие. Ако слушате епизода веднага след премиерата му, очакваме ви на щанда на ICU пред НДК в събота, 3 юни, от 12:30 ч. Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) Абонирайте се за "Първа страница", за да разбирате първи за всеки нов епизод. И ако този епизод ви е харесал, препоръчайте ни на приятели!

Duration:00:36:36

Георги Господинов (Първа страница Е52)

5/18/2023
"Първа страница" на 2 години! За рождения ни ден един дългоочакван гост разгръща своята първа страница пред вас. Писателят и поет Георги Господинов, автор на романите "Времеубежище" и "Физика на тъгата", ви разказва за първото нещо, което някога е написал; за стиховете в училище; първата среща със "Записки по българските въстания" и "Вълшебната планина"; за любимите му "несъвършени" романи - четенето и писането на такива; за номинацията за "Международен Букър" и как се отразяват наградите на писането; за носталгията по времето, а не по мястото; и за още много. Намерете време и убежище, за да може за час с помощта на двама ни - Темз Арабаджиева и Антон Биров - да погледнете на света около вас през очите на Георги Господинов. Следете страницата ни във Facebook https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite , защото сме ви подготвили изненади. Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) Абонирайте се за "Първа страница", за да разбирате първи за всеки нов епизод. И ако този епизод ви е харесал, препоръчайте ни на приятели!

Duration:01:01:22

Текла Алексиева (Първа страница Е51)

5/4/2023
Художничката, създала над 100 корици на книги за легендарната поредица Библиотека "Галактика", гостува в подкаста, за да разкаже как в края на 70-те е била ангажирана с този проект, оставил силен отпечатък върху съзнанията на почитателите на научната фантастика у нас. Алексиева разказва на вас и водещите Темз Арабаджиева и Антон Биров за цензурата по времето на комунистическия режим, за (редките) пътувания в чужбина и как са се печатали корици преди няколко десетилетия, докато споделя и мнението си за днешния външен вид на книгите, които четем. Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) Ако се абонирате за подкаста "Първа страница", ще разбирате първи за всеки нов епизод. Ако ни препоръчате на приятели пък, ще бъдете още по-велики!

Duration:00:57:43

Ники Кънчев (Първа страница Е50)

4/20/2023
Журналистът и ТВ водещ Ники Кънчев разказва за някои от любимите си книги, връзката между пътешествията и литературата, кинотворците като разказвачи на истории. За триединството на книгата, пиесата и филма "Полет над кукувиче гнездо", за срещата си с Иван Радоев, чиято книга "Ракия за бога" донесе в студиото, за приятелствата си със съвременни български писатели и дори за творческата колаборация с един от тях. Всичко това - както и един "въпрос за 100 хиляди", на който Темз Арабаджиева и Антон Биров ще трябва да отговорят, ви очаква в новия епизод на "Първа страница" - един подкаст за хора, книги и (не)истински истории; общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките". А на финала на епизода ще ви разкажем малко повече за книжните корици и защо се наричат първа и четвърта. И защо Антон (не) дължи 10 лева на Темз. Този епизод достига до вас с подкрепата на платформата за аудиокниги Storytel: https://storytel.com/ Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории четете тук: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:00:54:17

Теодора Димова (Първа страница Е49)

4/6/2023
Писателката, изпод чието перо се появяват романи като "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам", разкрива емоционалната тежест да разказваш за един от най-мрачните периоди в българската история - избиването на българската интелигенция след 9 септември 1944 г. Димова, носител на множество отличия за творбите си, обаче съзнава отговорността на писателите да не мълчат за миналото ни, защото именно премълчаването му ни разболява като общество. За дисциплината при писането, за срещата с творчеството на баща ѝ Димитър Димов, за най-ранните и най-скорошните книги, за които пази топъл спомен - всичко това и още в този епизод на подкаста за хора, книги и (не)истински истории "Първа страница". Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:00:47:09

Георги Милков (Първа страница Е48)

3/23/2023
Журналистът Георги Милков е натрупал стотици истории от работата си като международен репортер и военен кореспондент. Много от тях събира в книгата си "Истории от ръчния багаж", за чието създаване ви разказва в този епизод на подкаста ни. За невероятната, но непопулярна книга на Даниел Дефо, която е открил през пандемията, за цензурата в днешния политкоректен свят, за книгите, които са събудили желанието му да пътешества и за още много той разговаря с водещите Темз Арабаджиева и Антон Биров. Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ) И не забравяйте - абонирайте се за подкаста, за да разбирате първи за всеки нов епизод, и кажете на приятели!

Duration:00:54:00

Александър Сано (Първа страница Е47)

3/2/2023
Актьорът, музикант и продуцент не просто беше в главната роля в “Сърцето на машината” - той е машина. Добре познат ви е с участията си на екран - от “Под прикритие” до “С река на сърцето”, както и с музикалния проект Братя Мангасариян. През последната година е особено активен – освен участие във филм и сериал, продуцира филма “Игра на доверие” и записа аудиосериала “Пермафрост” от Васил Попов. В “Първа страница” Александър Сано увлекателно ви разказва за това как изкуството го е изградило като човек, трудностите за българските филми в чужбина, за пънк бандата “Трън” от Русе и събирането на Братя Мангасариян (“мега националното” им турне продължава на 31 март във Велико Търново и на 13 април - в София). Всичко това и още в този епизод на подкаста за хора, книги и (не)истински истории, общ проект на "С книги под завивките" и Webcafe.bg, с водещи Темз Арабаджиева и Антон Биров. Ще се радваме, ако се абонирате и ни препоръчате на приятели <3 Този епизод достига до вас с подкрепата на Storytel. Потопете се в света на аудиокнигите и чуйте “Пермафрост” от автора на “Мамник”: https://www.storytel.com/bg/bg/ Пишете ни: https://www.facebook.com/sknigipodzavivkite/ Още интересни истории: https://webcafe.bg/ Музика: Skyhawk Beach by Blue Wave Theory - https://freemusicarchive.org/music/Blue_Wave_Theory/Blue_Wave_Theory/skyhawk-beach (used under Creative Commons License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ )

Duration:00:57:16