Museer skaber viden-logo

Museer skaber viden

Arts & Culture Podcasts >

Danske museer laver ikke kun formidling, men skaber også viden. I den2radios serie ”Museer skaber viden,” bliver der set på den viden som danske museer skaber inden for arkæologi, historie, kulturhistorie, kunst og naturvidenskab. Hver udsendelse tager et emne op, hvor en af museets medarbejdere fortæller.

Danske museer laver ikke kun formidling, men skaber også viden. I den2radios serie ”Museer skaber viden,” bliver der set på den viden som danske museer skaber inden for arkæologi, historie, kulturhistorie, kunst og naturvidenskab. Hver udsendelse tager et emne op, hvor en af museets medarbejdere fortæller.
More Information

Location:

United States

Description:

Danske museer laver ikke kun formidling, men skaber også viden. I den2radios serie ”Museer skaber viden,” bliver der set på den viden som danske museer skaber inden for arkæologi, historie, kulturhistorie, kunst og naturvidenskab. Hver udsendelse tager et emne op, hvor en af museets medarbejdere fortæller.

Twitter:

@den2radio

Language:

Danish


Episodes

Vikingeskibsmuseet 3

12/28/2018
More
Hvordan laver man et sejl til et vikingeskib? Det fortæller væveren Anna Nørgaard fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde om, og som man kan høre er det en stor opgave, der har gjort et sejl meget kostbart.

Duration:00:36:05

Villaer, velstand og gør-det-selv-arbejde

12/28/2018
More
Efter anden verdenskrig skete der en økonomisk fremgang, og der kom der gang i villabyggeriet. Meget af det arbejde, som professionelle håndværkere havde lavet, blev overtaget af gør-det-selv-arbejde, og en ny branche inden for detailhandlen voksede frem.

Duration:00:56:45

Vikingeskibsmuseet 2

12/21/2018
More
Uden sejl og mast fungerer et vikingeskib ikke. Vikingeskibsmuseets skibe har ingen af delene, men gennem en række kilder er det muligt at finde frem til, hvordan det har set ud i vikingetiden. Den viden har man bl.a. brugt til at bygge rekonstruktionen af et skib, der har taget turen fra Roskilde til Dublin.

Duration:00:21:29

Vikingeskibsmuseet 1

12/14/2018
More
Vikingeskibsmuseet i Roskilde er startet med fundene af 5 vikingeskibe, og i 1969 blev museet åbnet med en bygning, der var lavet til disse skibe. Men det er kun resterne af skibene, og for at forstå skibene, som de var for 1000 år siden, har man på museet arbejdet med at bygge og sejle med skibene for at få nærmere kendskab til dem.

Duration:00:27:33

Prinsens Palæ

5/11/2018
More
Museernes genstande er naturligvis det vigtigste, men når et museum ligger i en historisk bygning, så kan den i sig selv være interessant. Det gælder for Nationalmuseet, der ligger i Prinsens Palæ, og i udsendelsen kan man høre både Danmarks- og bygningshistorie foruden en fortælling om det liv, der er levet.

Duration:00:38:44

Kunstværkets tilblivelse

4/13/2018
More
Hvordan et kunstværk bliver til er vigtigt at forstå, hvis man vil forstå selve værket. I udsendelsen fortæller Chris Fischer fra Statens Museum for Kunst om arbejdsprocessen og uddannelsen af kunsterne. Hvor og hvordan billedet er bestemt til at hænge skal man også forstå, og der bliver giver et eksempel på billeder, der bogstaveligt talt bliver set i nyt lys.

Duration:00:44:43

Østfyns Museer

3/28/2018
More
Østfyns Museer hører til de museer, der kan fortælle en lokal historie, men når den historie også omfatter Nyborg, så er det også en del af Danmarkshistorien, man har som emne. Men der er meget andet som kunsthistorie og en stor vikingegrav, der både er interessant lokalt, men som også er en rejse værd.

Duration:00:18:08

Anton Melbye – en glemt berømthed

3/23/2018
More
Maleren Anton Melby var en talentfuld elev af Eckersberg, og kunne dermed være blevet en af Guldalderens kendte figurer. Men han ville noget andet end det man krævede af de danske kunstnere, og blev i stedet europæer. Det fik ham skubbet ud af den danske kunsthistorie alt imens han fejrede triumfer i udlandet.

Duration:00:33:27

Nyborg Slot

3/16/2018
More
Som navnet Nyborg siger, så er der bygget en borg her, og det er ikke en hvilken som helst borg, for det er stedet, hvor middelalderens parlament, Danehoffet, mødtes. For nogle år siden begyndte man et stort arkæologisk arbejde, og det har givet afgørende ny viden om Nyborg Slot.

Duration:00:28:28

Øbiogeografi

3/9/2018
More
Øbiogeografi er et moderne begreb, men det at beskæftige sig med arters udbredelse på øer kan vi følge langt tilbage i videnskabshistorien, hvor det har ført til nogle af de vigtigste teorier inden for biologien.

Duration:00:40:30

En kilde til Fynbomalerne

3/2/2018
More
Spredt på arkiverne har man en mængde materiale om Fynbomalerne, men nu behøver man ikke sidde på læsesalene for at finde oplysningerne frem. Der er ved at blive lavet en digitalisering af materialet, der ligger frit tilgængeligt på internettet.

Duration:00:29:57

Fytoplankton 3: Klimaændringer

3/2/2018
More
Fytoplankton har en vigtig plads i havets økologi, men man kan trække nogle endnu større linjer, for professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson fortæller om, hvordan fytoplankton kan være en nøgle til forståelsen af, hvordan klimaet har vekslet mellem kolde og varme tider.

Duration:00:32:47

Fynske bronzealdergrave

2/23/2018
More
Bronzealderhøje er der mange af i Danmark, men ved Kerteminde har man fundet en, der er noget helt specielt. Den giver mulighed for at få en større viden om de almindelige mennesker, der levede i bronzealderen. Fundene viser også, hvordan de samme genstande kan findes både i en ægyptisk kongegrav og på Østfyn.

Duration:00:29:15

Fytoplankton 2: Økologi

2/23/2018
More
Fytoplankton, de mikroskopiske planter, har stor betydning i havet både som føde og som iltproducenter, og dermed som grundlaget for livet. Hvordan samspillet er med omgivelserne, fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om.

Duration:00:20:28

Fytoplankton 1

2/16/2018
More
Fytoplankton er ganske små organismer, der på trods af deres størrelse, har de en afgørende betydning for livet i havet. I tre udsendelser fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om fytoplankton som organisme, deres plads i økologien og i den sidste udsendelse bliver der trukket linjer op til klimaændringer.

Duration:00:29:19

Museet for Søfart 2

2/16/2018
More
Museerne har en række opgaver, der rækker ud over udstillinger. I denne udsendelse kan man høre om Museum for Søfarts arbejde med indsamling af genstande på en måde, så der bliver skabt ny viden, formidling og forskning. Museerne gør sig nogle valg i, hvad det er for synsvinkler man skal lægge ned over stoffet - Museum for Søfart har valgt at fokusere på mennesker.

Duration:00:30:20

Middelalderbyen Køge

2/9/2018
More
Køge blev anlagt i middelalderen, og i udsendelsen fortæller museumsinspektør Annemette Kjærgård fra Køge Museum om de muligheder et stort byggeprojekt giver for at få større viden om fortiden. Når der skal bygges, skal der nemlig laves arkæologiske undersøgelser, og det giver bl.a. mulighed for at få gravet i havnen og den gamle befæstning.

Duration:00:22:44

Gamle fugle giver ny viden

2/2/2018
More
På Statens Naturhistoriske Museum ligger en stor samling af fugle. Tidligere kunne man kun se på lighedstræk mellem fuglene for at finde ud af, hvordan de var beslægtede, men med DNA-undersøgelser kan man i dag hente ny viden. En viden der kan bruges til at finde ud af, hvordan fuglene har udviklet sig gennem millioner af år.

Duration:00:33:44

Den grønlandske slædehund

1/26/2018
More
Bestanden af den grønlandske slædehund er på 20 år halveret fra 30.000 til 15.000 dyr. En så stor nedgang bekymrer mange i Grønland, hvor slædehunden er en vigtig del af identiteten. For at skabe en større viden, er der igangsat et forsknings- og formidlingsprojekt, der skal skabe en større viden om hunden og slædehundekulturen, og hvordan man kan sikre slædehunden i fremtiden.

Duration:00:29:32

Fransk-danske forbindelser

1/19/2018
More
Under den danske enevælde var kunstforbindelserne med Frankrig vigtig, for Frankrig var et stort og rigt land, der havde meget at byde på. Man kunne importere genstande, men nok så vigtig var de danskere der bragte inspiration fra Frankrig og de franskmænd, der flyttede til Danmark og bidrog til den danske kultur.

Duration:00:43:21