Impact Podcast-logo

Impact Podcast

Business & Economics Podcasts

Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In het radioprogramma Impact luister je naar leiders en duurzaamheidsexperts over hun visie en aanpak op de businessimpact. Hoe voorkom je negatieve impact op de samenleving? Hoe creëer je positieve impact? En hoe neem je de hele organisatie hierin mee? Impact richt zich op managers, ondernemers en professionals die geloven in een positieve impact op vraagstukken als energie, voeding, eenzaamheid en biodiversiteit. Met gasten in de studio, telefonische interviews en de laatste inzichten uit wetenschap in vogelvlucht.

Location:

Netherlands

Description:

Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In het radioprogramma Impact luister je naar leiders en duurzaamheidsexperts over hun visie en aanpak op de businessimpact. Hoe voorkom je negatieve impact op de samenleving? Hoe creëer je positieve impact? En hoe neem je de hele organisatie hierin mee? Impact richt zich op managers, ondernemers en professionals die geloven in een positieve impact op vraagstukken als energie, voeding, eenzaamheid en biodiversiteit. Met gasten in de studio, telefonische interviews en de laatste inzichten uit wetenschap in vogelvlucht.

Language:

Dutch

Contact:

+31622692560


Episodes

Springtij dag 1 aflevering 1

9/20/2023
Drie dagen lang interviews over duurzaamheid vanaf Terschelling tijdens Springtij. Het jaarlijkse forum waar samenwerkingen worden gesmeed en krachten gebundeld om de wereld te verduurzamen. Presentator Glenn van der Burg gaat in gesprek met interessante deelnemers van Springtij over de laatste ontwikkelingen, knelpunten en doorbraken in de duurzame transitie van onze maatschappij. In deze aflevering te gast Nikki Trip AF Advisors, Jacco Minnaar Triodos Bank en Hein Brekelmans ABN AMRO

Duration:00:35:09

#076 - Van fossiel naar hernieuwbare bronnen

6/29/2023
Nederland zit in een energietransitie. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen per saldo nul zijn om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken. Dat betekent dat onze landschappen veranderen. We gaan van kolen- en gascentrales op één plek, naar meerdere zonne-en windparken op land. De overgang naar hernieuwbare bronnen heeft ook gevolgen voor de biodiversiteit. Momenteel is er nog maar vijftien procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. De hoeveelheid en diversiteit aan soorten nemen snel af en ecosystemen hebben het moeilijk. Synergie vinden tussen de energietransitie en natuur- en biodiversiteit groei is dus ook cruciaal. Maar hoe doe je dat? Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Tjibbe Bosma, bioloog en projectmanager groenbeheer en biodiversiteit bij GroenLeven.

Duration:00:42:28

#075 - De emissievrije bouwplaats

6/8/2023
De bouw- en infrasector staat de komende decennia voor een grote uitdaging. Die sector is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik, 40% van het energieverbruik en 35% van de CO2-uitstoot in ons land. Als we de klimaatdoelstelling willen halen, dan moet dat drastisch anders. Onlangs lanceerde bouwbedrijf Dura Vermeer een ambitieus plan om haar CO2 uitstoot in 2030 met 50% te verminderen en in 2050 tot bijna nul te reduceren. Niet alleen voor hun eigen uitstoot, maar voor de uitstoot in de hele keten. Maar hoe doe je dat op een bouwplaats, waar niet alleen veel uitvoerend werk is, maar waar ook nog eens veel externe partijen actief zijn. Hoe richt je dat proces in? Hoe regel je de logistiek en het transport en wat zijn de dilemma’s die je tegenkomt bij het klimaatneutraal maken van een bouwplaats? Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Siem van Merriënboer, logistics consultant bij TNO Mobility and Logistics; Sandra van der Lee, circulair manager bij Dura Vermeer en Urban Miner; en Marco Tieleman, vestigingsmanager bij Dura Vermeer Materieel.

Duration:00:44:00

#074 - Versnellen naar een circulaire economie

5/11/2023
Als je nu iets nodig hebt, dan koop je het meestal. Je bezit dan het product en na gebruik gooi je het weg. Het afval wordt gerecycled of verbrand. In de circulaire economie blijft de producent verantwoordelijk voor het product. Jij betaalt niet meer voor het bezit, maar voor het gebruik. Denk maar aan een deelauto. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn, met als gevolgen minder afhankelijk zijn van andere landen, zo’n 50% CO2 reductie en miljarden euro’s besparing. Hoe staat het ervoor met de transitie naar die circulaire economie? Wat gebeurt er nu al en wat is er nodig voor de versnelling? Glenn van der Burg ging er deze aflevering over in gesprek met Lotte Holvast, Program Manager bij Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE); Erica Ording, Technology Lead Sustainable Packaging bij Friesland Campina; Martine Roza, Taakveldcoördinator Visie, Innovatie & Kennis voor de Circulaire Economie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; en Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC).

Duration:00:48:53

#073 - Hoe overwinnen we de problemen op de zon-PV markt?

5/11/2023
De doelen voor duurzame energie zijn in gevaar. De duurzame energiesector, met name de zon-PV markt, kent behoorlijk wat uitdagingen. De groei van de sector gaat gepaard met stijgende kosten voor grondstoffen en arbeid én daarnaast worden de eisen van de overheid voor de energiesector steeds strenger. Samen met de congestieproblematiek op het stroomnetwerk, vormen dit grote uitdagingen voor de zon-PV markt. Hoe kunnen we die uitdagingen overwinnen en kansen benutten om onze maatschappelijk gewenste energietransitie te bereiken zonder de kostenefficiëntie uit het oog te verliezen? Glenn van der Burg ging er over in gesprek met Bram Klein Kranenbarg, Strategy & New Business Manager bij GroenLeven.

Duration:00:39:52

#072 - Systeemverandering in de bouw- en infrasector

5/4/2023
De klimaatcrisis, energiecrisis, grondstoffencrisis en stikstofcrisis vragen allemaal om een fundamentele verandering naar een nieuw systeem. De bouw- en infrasector is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik, 40% van het energieverbruik en 35% van de CO2-uitstoot en speelt daarom dus een belangrijke rol in deze transities met enorme uitdagingen. Onlangs lanceerde bouwbedrijf Dura Vermeer een ambitieus plan om haar CO2 uitstoot in 2030 met 50% te verminderen en in 2050 tot bijna nul te reduceren. Wat zijn de vraagstukken in de sector? Hoe verduurzaam je zo'n traditionele sector en hoe gaat Dura Vermeer dat aanpakken? Voor antwoorden op deze en andere vragen nodigde Glenn van der Burg drie experts uit: Lucas Simons, directeur van NewForesight en co-auteur van het boek 'Changing the game’; Wendeline Besier, programma directeur duurzaamheid bij Dura Vermeer Divisie Infra; en Lizzy Butink, manager duurzaamheid bij Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed.

Duration:00:49:21

#071 Impact Update april

4/6/2023
Als oprichter van Duurzaam-Ondernemen.nl ziet Folkert van der Molen heel veel nieuws voorbijkomen over duurzaam ondernemen. In deze april 2023 update neemt hij ons mee in de meest opvallende trends en nieuwtjes over: - SER rekent plannen voor circulaire economie door - Barcode zorgt voor gemakkelijker duurzaam kiezen - 1 april grap Weed Burger - Wie staat nr 1 op sustainable brand index? - Wat is lobbywashing? - Grote bedrijven tekenen Net Zero verklaring

Duration:00:11:35

#070 - Parkeren en laden onder een zonnepark

2/23/2023
Eigenaren van parkeerruimtes, lokale overheden en andere initiatiefnemers zien steeds meer mogelijkheden voor de aanleg van zonnecarports. Niet alleen helpen zonnecarports bij het besparen op energierekeningen, maar laten ook zien dat duurzaamheid belangrijk is voor de organisatie. Niet onbelangrijk: zonnecarports bieden overdekte parkeergelegenheid en laadmogelijkheden. Dat lijkt eenvoudig, maar de praktijk blijkt vaak complexer. Wat is er dan zo ingewikkeld aan het bouwen van zonnecarports, maar vooral hoe vind je daar de oplossingen voor? Voor antwoorden op deze en andere vragen nodigde Glenn van der Burg twee experts uit: Annelie Bleckman, mede-eigenaresse van Camping It Wiid; en Jens van der Laan, Head of Business Development Energy Solutions bij GroenLeven.

Duration:00:45:02

#069 Impact Update januari 2023

1/18/2023
Als oprichter van Duurzaam-Ondernemen ziet Folkert van der Molen heel veel nieuws voorbijkomen over duurzaam ondernemen. In deze januari 2023 update neemt hij ons mee in de meest opvallende trends en nieuwtjes over: – Drie onderzoeken uitgekomen rond het World Economic Forum - Reisbureau Better Places toont echte prijzen van vliegreizen - Drie Nederlandse bedrijven in meeste duurzame Top 100 - Inschrijving Purpose Day op 18 april geopend via https://purposeday.nl Meer nieuws op...

Duration:00:10:06

#069 Impact Update januari 2023

1/18/2023
Als oprichter van Duurzaam-Ondernemen ziet Folkert van der Molen heel veel nieuws voorbijkomen over duurzaam ondernemen. In deze januari 2023 update neemt hij ons mee in de meest opvallende trends en nieuwtjes over: – Drie onderzoeken uitgekomen rond het World Economic Forum - Reisbureau Better Places toont echte prijzen van vliegreizen - Drie Nederlandse bedrijven in meeste duurzame Top 100 - Inschrijving Purpose Day op 18 april geopend via https://purposeday.nl Meer nieuws op Duurzaam-Ondernemen.nl

Duration:00:10:43

#068 Ontwikkelingen en trends rondom zonnepanelen

12/15/2022
Glenn van der Burg sprak met Peter Paul Weeda tijdens Impact. De ontwikkelingen rondom zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm versneld. De gevolgen daarvan zijn hogere opbrengsten en lagere kosten. Ook de groei van het aantal zonneparken heeft een vlucht genomen. Zo werd er in 2022 een recordaantal zonneparken gerealiseerd. De verwachting voor het komende jaar is dat die groei zal doorzetten. GroenLeven viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Glenn van der Burg sprak erover met CEO Peter...

Duration:00:38:27

#068 Ontwikkelingen en trends rondom zonnepanelen

12/15/2022
Glenn van der Burg sprak met Peter Paul Weeda tijdens Impact. De ontwikkelingen rondom zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm versneld. De gevolgen daarvan zijn hogere opbrengsten en lagere kosten. Ook de groei van het aantal zonneparken heeft een vlucht genomen. Zo werd er in 2022 een recordaantal zonneparken gerealiseerd. De verwachting voor het komende jaar is dat die groei zal doorzetten. GroenLeven viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Glenn van der Burg sprak erover met CEO Peter Paul Weeda. Hoe kijkt hij terug op die periode? Welke trends en ontwikkelingen komen eraan? Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het impactonderzoekscentrum Impact Centre Erasmus; GroenLeven, marktleider op het gebied van zonne-energie, en duurzaam-ondernemen.nl, hét online kenniscentrum voor duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Impact is elke tweede en vierde donderdag van de maand tussen 15:00 en 16:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Na de uitzending is het programma terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms en impact.radio.

Duration:00:39:30

#067 Impact Update november

11/11/2022
Als oprichter van Duurzaam-Ondernemen ziet Folkert van der Molen heel veel nieuws voorbijkomen over duurzaam ondernemen. In deze november 2022 update neemt hij ons mee in de meest opvallende trends en nieuwtjes over: – Earthshot Price - Zonnepanelen zijn hot in alle kleuren en soorten - Hoe doet het bedrijfsleven het in licht van de COP27? - Gaat het de goede kant op met Plastics? - Blijft de luchtvaart buiten schot? Meer nieuws op Duurzaam-Ondernemen.nl

Duration:00:11:16

#067 Impact Update november

11/11/2022
Als oprichter van Duurzaam-Ondernemen ziet Folkert van der Molen heel veel nieuws voorbijkomen over duurzaam ondernemen. In deze november 2022 update neemt hij ons mee in de meest opvallende trends en nieuwtjes over: – Earthshot Price - Zonnepanelen zijn hot in alle kleuren en soorten - Hoe doet het bedrijfsleven het in licht van de COP27? - Gaat het de goede kant op met Plastics? - Blijft de luchtvaart buiten schot? Meer nieuws op Duurzaam-Ondernemen.nl

Duration:00:11:17

Special MVO Manager van het Jaar 2022 - Iris van Wanrooij, EMMA

11/10/2022
Glenn van der Burg ging in gesprek met genomineerde Iris van Wanrooij tijdens Impact. Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema's volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. In 2012 heeft Folkert van der Molen het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse...

Duration:00:22:32

Special MVO Manager van het Jaar 2022 - Mark Groot Wassink - Auping

11/10/2022
Glenn van der Burg ging in gesprek met genomineerde Mark Groot Wassink tijdens Impact. Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema's volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. In 2012 heeft Folkert van der Molen het initiatief genomen voor het instellen van de...

Duration:00:25:04

Special MVO-manager van het jaar 2022 - Marije Klomp, Radboud Universiteit

11/10/2022
Glenn van der Burg ging in gesprek met genomineerde Marije Klomp tijdens Impact. Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema's volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. In 2012 heeft Folkert van der Molen het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse...

Duration:00:27:24

Special MVO Manager van het Jaar 2022 - Iris van Wanrooij, EMMA

11/10/2022
Glenn van der Burg ging in gesprek met genomineerde Iris van Wanrooij tijdens Impact. Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema's volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. In 2012 heeft Folkert van der Molen het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van de ‘MVO-manager van het Jaar’. MVO-manager is inmiddels een veel voorkomende en gewaardeerde beroepsgroep. Deze verkiezing heeft als doel om ook hieruit jaarlijks de absolute toppers in het zonnetje te zetten. Iris van Wanrooij, Program Manager Corporate Social Responsibility bij EMMA, is dit jaar genomineerd en Glenn van der Burg ging met haar in gesprek over haar nominatie.

Duration:00:22:34

Special MVO Manager van het Jaar 2022 - Mark Groot Wassink - Auping

11/10/2022
Glenn van der Burg ging in gesprek met genomineerde Mark Groot Wassink tijdens Impact. Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema's volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. In 2012 heeft Folkert van der Molen het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van de ‘MVO-manager van het Jaar’. MVO-manager is inmiddels een veel voorkomende en gewaardeerde beroepsgroep. Deze verkiezing heeft als doel om ook hieruit jaarlijks de absolute toppers in het zonnetje te zetten. Mark Groot Wassink, director Sustainability & Innovation bij Auping, is dit jaar genomineerd en Glenn van der Burg ging met hem in gesprek over zijn nominatie.

Duration:00:25:05

Special MVO-manager van het jaar 2022 - Marije Klomp, Radboud Universiteit

11/10/2022
Glenn van der Burg ging in gesprek met genomineerde Marije Klomp tijdens Impact. Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema's volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. In 2012 heeft Folkert van der Molen het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van de ‘MVO-manager van het Jaar’. MVO-manager is inmiddels een veel voorkomende en gewaardeerde beroepsgroep. Deze verkiezing heeft als doel om ook hieruit jaarlijks de absolute toppers in het zonnetje te zetten. Marije Klomp, programmadirecteur duurzaamheid bij de Radboud Universtiteit, is dit jaar genomineerd en Glenn van der Burg ging met haar in gesprek over haar nominatie.

Duration:00:27:26