Innovatie Wasstraat-logo

Innovatie Wasstraat

Business & Economics Podcasts

Kim Spinder gaat in gesprek met experts om achter hun innovatiegeheimen te komen. Je hoort ideeën over hoe je werk anders kan en frustratie waarom dat nog niet is gebeurd. Ga door de Innovatie Wasstraat!

Location:

Netherlands

Description:

Kim Spinder gaat in gesprek met experts om achter hun innovatiegeheimen te komen. Je hoort ideeën over hoe je werk anders kan en frustratie waarom dat nog niet is gebeurd. Ga door de Innovatie Wasstraat!

Twitter:

@kimspinder

Language:

Dutch

Contact:

+31631939732


Episodes

#116 Floor de Ruiter, lector Bottom-up Transformation & Communication - Bottom up! Systeemtransformatie voor doorzetters

5/21/2023
In deze aflevering duiken we in de vraag: kun je met vierduizend mensen een organisatie opnieuw uitvinden? Kun je zelfsturend een organisatie transformeren? En kun je bottom-up impact maken op thema’s zoals de energietransitie? Floor de Ruiter, lector Bottom-up Transformatie & Communicatie schreef zijn jarenlange ervaring met transformaties en reorganisaties op in het boek Bottom up! Systeemtransformatie voor doorzetters. Leer in deze podcast alles over deze nieuwe verandermethode Show notes Boeken: Bottom up! Systeemtransformatie voor doorzetters, Floor de Ruiter Het kleine innovatieboek, Kim Spinder Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat. Nieuws Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:00:55:41

#115 Ard-Pieter de Man, hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam - Einde van strategie!?

5/7/2023
In deze Innovatie Wasstraat aflevering duiken we in de vraag: Is het einde van strategie in zicht? Is het nog mogelijk een strategie te ontwikkelen in een onvoorspelbare wereld? Ard-Pieter de Man, hoogleraar Management Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam deed samen met collega’s Ludwig Hoeksema en Anna Plotnikova onderzoek onder succesvolle organisaties en kwam tot een aantal verrassende inzichten. Die resultaten verschenen in het boek Einde van Strategie!? Leer in deze podcast de vragen die je jezelf als organisatie moet stellen bij het maken van plannen en waar nog grote kansen liggen. Show notes Boeken: Einde van Strategie!? Tussen wendbaarheid en koers houden, Ard-Pieter de Man, Ludwig Hoeksema, Anna Plotnikova Het kleine innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat. Nieuws Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:00:47:14

#114 Joachim de Vos, Living Tomorrow - Waarom innovatie faalt

4/17/2023
In deze Innovatie Wasstraat aflevering duiken we in de vraag: Waarom faalt innovatie? Waar gaat het vaak fout en waarom gaat het dan fout? Hoe vergroot je je kansen om alsnog succesvol te innoveren? Volgens Joachim de Vos, auteur van Why Innovation Fails, verwarren we innovatie met creativiteit, met een leuke brainstorm. Maar daarna wordt het juist moeilijk. Dan moet je innoveren, dat is het proces om iets succesvol te laten worden. Bij innovatie is het ecosysteem belangrijk. Je moet de juiste partners zoeken om samen te innoveren. Ook moet je nadenken: hoe ga ik hier nu geld mee verdienen? Uiteraard zijn mensen en hun vaardigheden heel belangrijk. Je hebt andere skills nodig om het innovatieproces uit te voeren dan de traditionele manier van werken. Ook is de cultuur niet te onderschatten. Volgens Joachim zijn veel bedrijven niet klaar om te innoveren. Leer in deze podcast de zeven sleutels tot innovatiesucces Show notes Boek: Why Innovation Fails Het kleine innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat. Nieuws Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:01:04:42

#113 Sander Duivestein, VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie, Sogeti - Is er nog verschil tussen echt en nep?

3/19/2023
In deze Innovatie Wasstraat aflevering duiken we in de vraag: Lukt het nog om echt van nep te onderscheiden? We leven in een tijd van nepnieuws, deep fakes en samenzweringstheorieën. Volgens Sander Duivestein maakt dat onderscheid voor generatie Alpha niet veel meer uit, omdat een groot deel van hun leven zich online afspeelt. Echt en nep lopen dwars door elkaar heen. We krijgen in ons werk ook met kunstmatige intelligentie te maken. Straks open je Word en helpt ChatGPT je als een soort assistent met het schrijven van teksten of invullen van spreadsheets. Dat gaat op zo’n gemakkelijke manier dat je niet eens doorhebt dat je met kunstmatige intelligentie aan het samenwerken bent. Volgens Sander Duivestein ga je straks werkprocessen niet meer versnellen zoals vroeger bij een digitale transformatie, maar verslimmen. Deze nieuwe mogelijkheden zorgen ook voor de democratisering van creativiteit. Nu kun je gewoon zelf dingen maken vanachter je computer zonder dure specialisten in te huren. Al met al kun je die digitale technologie niet negeren. Je moet ermee aan de slag en experimenteren. Zo ontstaan nieuwe kansen. Wees voorbereid en speel mee. Leer in deze podcast meer over Echt Nep; spelen met de realiteit in tijden van AI, deepfakes en de Metaverse. Show notes Boeken: Echt Nep Het kleine innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat. Nieuws Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:00:30:51

#112 Simone van Neerven, Rebella - Oh nee, een rebel in je team!

3/5/2023
In deze Innovatie Wasstraat aflevering duiken we in de vraag: Oh jee, een rebel in je team! Maar is dat wel zo’n ramp? Volgens innovatie expert Simone van Neerven kan die rebel juist de sleutel zijn tot succesvol innoveren. Veel mensen herkennen zich als een rebel. Ze voelen zich ongehoord of ondergewaardeerd. Ze stoten hun neus of vervelen zich, elke keer weer. Veel organisaties willen innovatief zijn, maar medewerkers moeten wel zich conformeren om dingen op een bepaalde manier te doen, en daar geen vragen over te stellen. Maar als je de juiste omgeving voor je rebellen creëert, gebeurt er magie. Leer in deze podcast meer over rebellen in jouw organisatie en hoe je daarmee omgaat. Show notes Boek Simone van Neerven; Oh no! we have a rebel in our team: https://www.rebella.la/shop/ Boek Kim Spinder: Het Kleine Innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Duration:00:38:57

#111 Gijsbert Koren, We Are Stewards - Succesvolle toekomstbedrijven zijn in handen van stewards i.p.v. aandeelhouders

1/29/2023
In deze aflevering duiken we in de vraag: Waarom is het lange termijn denken in organisaties vaak ver te zoeken en waarom heeft winstmaximalisatie vaak de prioriteit? En wanneer is het dan genoeg? Gijsbert Koren van We Are Stewards vertelt deze week over succesvolle toekomstbedrijven. Bij steward-owned bedrijven staan niet aandeelhouders, maar stewards aan het roer. En dat werkt heel succesvol bij bedrijven zoals Bosch, Carlsberg, Rolex en Patagonia. Leer deze week alles over steward-ownership in de Innovatie Wasstraat! Show notes Boek Toekomstbedrijven; Hoe steward-ownership ons bevrijdt van de macht van de aandeelhouder Gijsbert Koren, Nina de Korte Boek Kim Spinder: Het Kleine Innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Duration:00:48:13

#110 Tabo Goudswaard, sociaal ontwerper - Vijf stappen om tot een duurzame verandering te komen

1/14/2023
In deze Innovatie Wasstraat aflevering duiken we in de vraag: Waarom lukt het niet om de problemen van deze tijd op te lossen? Waarom voelen we ons vaak machteloos? Volgens Tabo Goudswaard, sociaal ontwerper, hebben we een hele andere denk- en werkwijze nodig: die van kunstenaars en ontwerpers. Hij legt uit hoe je in vijf stappen zoals een maker problemen kunt aanpakken, zodat je een duurzame verandering creëert. Het goede nieuws: we zijn allemaal makers. Tabo omschrijft vijf stappen om tot een verandering te komen en de rollen en kwaliteiten die je daarbij kunt inzetten: Je agendeert een probleem (rol: waakhond) Je onderzoekt het probleem (rol: schatgraver)Je doet voorstellen voor een alternatief (rol: initiator)Je test die voorstellen (rol: verkenner) Je verankert dit duurzaam (rol: waarmaker) Leer in deze podcast meer over maakkracht; een nieuwe benadering voor complexe vraagstukken! Boek Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten: Maakkracht Boek Kim Spinder: Het Kleine Innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Duration:00:43:06

#109 Walter Baets, emeritus hoogleraar Complexiteit, Kennis en Innovatie - Er zijn geen makkelijke oplossingen voor complexe problemen. Waarom blijven we het dan toch proberen?

11/28/2022
In deze podcast aflevering duiken we in de vraag: Waarom denken we te snel in oplossingen? Walter Baets, emeritus hoogleraar Complexiteit, Kennis en Innovatie, is te gast om hier antwoord op te geven. Volgens Walter Baets zijn er geen makkelijke oplossingen voor complexe problemen. Waarom blijven we het dan toch proberen? Wat kun je wel doen? En hoe zorg ervoor dat je geen innovaties bedenkt, waar niemand op zit te wachten? Boek Walter Baets: Wie orde zaait, zal chaos oogsten Boek Kim Spinder: Het Kleine Innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Duration:00:39:54

#108 Suzanne Verdonschot, Kessels & Smit - Hoe zorg je voor een doorbraak wanneer je vastloopt tijdens het innoveren?

10/29/2022
Hoe kun je nou succesvol bouwen aan vernieuwing in jouw organisatie? Want één ding is zeker; wanneer je gaat innoveren gaat er van alles mis. Hoe zorg je voor een doorbraak wanneer je vastloopt tijdens het innoveren? Volgens Suzanne Verdonschot van Kessels & Smit zit er veel waarde in de momenten dat je vastloopt en weer weet los te komen. Shownotes Meer informatie over de toolbox Samen vernieuwen in de praktijk Koop de Toolbox Boek Nancy Dixon, Common Knowledge Boek Kim Spinder: Het Kleine Innovatieboek Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Duration:00:38:06

#107 Xenia Kuiper, zorgorganisatie Philadelphia - Welk geheime ingrediënt mist vaak bij een innovatieteam?

10/16/2022
Welk geheime ingrediënt mist vaak bij een innovatieteam? Xenia Kuiper leidt het robotteam bij zorgorganisatie Philadelphia. Zorgrobot Phi veroverde de afgelopen jaren de harten van cliënten en medewerkers. Inmiddels zijn er zes zorgrobots in dienst. Het robotteam doet op de achtergrond onderzoek om de interactieve software door te ontwikkelen. Xenia Kuiper deelt in deze podcast al haar geleerde lessen van de afgelopen jaren; hoe schaal je succesvol op? En hoe kun jij dat zelf ook toepassen? Shownotes Boek Kim Spinder: Het Kleine Innovatieboek Robot Phi: https://robotphi.com Brandpunt documentaire: https://www.npostart.nl/brandpunt/23-10-2018/KN_1702411 Nieuwsgierig naar meer? Lees dan de publicatie over Sociale Robotica hoe het robotica programma is aangepakt en hoe de vervolgstappen en opschaling eruit ziet: https://robotphi.com/type_download/publicatie-2022/ Word Vriend van de Show Wil je deze podcast steunen, zodat wij de Innovatie Wasstraat kunnen blijven maken? Word dan vriend van de show via www.vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Duration:00:45:15

#106 Jeroen Hammer en Roel Wolfert, Q-NL, Politie Nederland - Hoe schaal je een innovatielab op tot netwerkonderneming?

10/2/2022
Jeroen Hammer en Roel Wolfert zijn na drie jaar weer terug in de Innovatie Wasstraat Podcast. Ze zijn nog steeds aan het pionieren binnen de politie. Gelukkig wordt de noodzaak om te innoveren ook bij de politie steeds meer gevoeld. Hoe zijn ze met het Q-Lab de start-up fase ontgroeid? En hoe geven ze met vorm aan hun scale-up Q-NL door middel van een netwerkorganisatie? En we zijn natuurlijk razend benieuwd wat voor avonturen ze in de tussentijd hebben beleefd. Nieuwsgierig? Luister naar de podcast! Koop het Kleine Innovatieboek via https://hetkleineinnovatieboek.nl

Duration:00:52:04

#105 Jos Knaapen, innovatiefiguur Isala (ziekenhuis) - Innovatie is van iedereen!

9/18/2022
Jos Knaapen, innovatiefiguur bij Isala (ziekenhuis) vertelt deze week dat innovatie iets van iedereen is. Zijn droom is een innovatieteam van 7000 mensen. Hoe stel je jezelf daarbij als innovator dienstbaar op? Hoe maak je het werk leuker en makkelijk? En hoe ondersteun je daarbij het primaire proces? Nieuwsgierig? Luister naar de podcast! Koop het Kleine Innovatieboek via https://hetkleineinnovatieboek.nl

Duration:00:52:55

#104 Chris Koomen, virtual reality specialist, KLM-XR Center of Excellence - Hoe krijg je als innovator een idee succesvol opgeschaald?

9/4/2022
Chris Koomen begon zijn carrière als vliegtuigmonteur bij KLM en zorgde voor het onderhoud van de vliegtuigen. Daar leerde ik Chris kennen. Hij had als droom om virtual reality trainingen te maken. Hij deed destijds mee met ons innovatieprogramma bij KLM en ontwikkelde een VR ontruimingsoefening. Inmiddels is dat idee uitgegroeid tot een heus KLM-XR Center of Excellence waar Chris tegenwoordig werkt als virtual reality specialist. Hoe heeft hij dit als innovator voor elkaar gekregen in een grote organisatie zoals Air France-KLM? En wat kun jij daarvan leren? Nieuwsgierig? Luister de podcast! Koop het Kleine Innovatieboek https://hetkleineinnovatieboek.nl

Duration:00:24:14

#103 Shanna Bosmans, Chief Hybrid Officer, Microsoft - Hybride werken gaat over veel meer dan alleen thuiswerken of op kantoor

7/18/2022
Hybride werken gaat bij Microsoft over veel meer dan alleen thuiswerken of op kantoor. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers op een fijne en duurzame manier kunnen werken? Shanna Bosmans, de eerste Chief Hybrid Officer (CHO) ter wereld, vertelt deze week hoe Microsoft dat aanpakt. Microsoft focust zich op vier pilaren: welzijn en zorg, flexibiliteit, a-synchroon werken en het kantoor inzetten als social hub. Leer alles over hybride werken en de toekomst van werk in deze aflevering met Shanna Bosmans, Chief Hybrid Officer bij Microsoft. Shownotes Boek: Eerste hulp bij hybride werken - Kim Spinder

Duration:00:39:22

#102 Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transities Erasmus Universiteit - Waarom transitie begint bij een aantal mensen die er wel in geloven

6/24/2022
Waarom is chaos eigenlijk iets positiefs en nodig om vooruit te komen? In deze aflevering van Innovatie Wasstraat vertelt Jan Rotmans over zijn nieuwe boek Omarm de Chaos. Wat is de illusie van machteloosheid? En waarom begint een transitie bij verandering in sociale normen? En vooral bij mensen die er wel in geloven? Je leert het allemaal in deze aflevering. Shownotes Boek Omarm de Chaos, Jan Rotmans

Duration:00:46:45

#101 Egbert Kroon, director B2B Development & Innovations, T-Mobile - Wat kun jij leren van hybride werken en innovatie bij T-Mobile?

6/13/2022
Hoe ga je nou echt succesvol aan de slag met hybride werken? Hoe pakken andere organisaties dat aan? In deze podcast aflevering is Egbert Kroon, director B2B Development & Innovations bij T-Mobile te gast om deze vraag te beantwoorden. Zo kwam Egbert erachter dat brainstormen eigenlijk best wel goed gaat online in plaats van fysiek. En welke elke nieuwe technologieën staan op ons te wachten? Wil je meer weten? Luister dan deze podcast! Vind je het leuk om zelf met je team aan de slag te gaan en afspraken te maken? Dan helpt mijn boek Eerste hulp bij hybride werken je op weg. Kijk voor meer informatie op https://eerstehulpbijhybridewerken.nl of download de gratis poster om teamafspraken te maken https://avanteers.nl/blog/tijdelijk-gratis-eerste-hulp-bij-hybride-werken-poster/

Duration:00:52:30

#100 Kim Teunis, Rabobank - Welke verrassende dingen leerde Rabobank van onderzoek en pilots over de nieuwe manier van werken na corona?

4/24/2022
Hoe ga je nou echt succesvol aan de slag met hybride werken? Hoe pakken anderen dat aan? In deze podcast aflevering is Kim Teunis, programmadirecteur New Way of Working After Corona bij de Rabobank te gast om deze vraag te beantwoorden. Bij Rabobank heet de nieuwe manier van werken na corona Rabo@Anywhere. In het begin is veel kennis opgehaald bij eigen medewerkers. En zijn diverse pilots gedaan om te onderzoeken wat voor de Rabobank werkt. Op basis van deze resultaten zijn 3 principes gedefinieerd voor het nieuwe hybride werken. 1. Digital first: doe zoveel mogelijk digitaal 2. Plan tijd om met je team samen te zijn: voor creativiteit, om van elkaar te leren en voor moeilijke gesprekken of het doornemen van klantcases 3. Plan tijd om anderen te ontmoeten: maak je tijd om mensen buiten je eigen team te ontmoeten, zoals je netwerk, of een community waar je lid van bent. Hoe en wanneer je dat doet, geef je zelf vorm, samen met je team. Leer in deze podcast alles over Rabo@Anywhere: de nieuwe manier van werken na corona. En uiteraard hoe je zelf succesvol aan de slag gaat met hybride werken. Vind je het leuk om zelf met je team aan de slag te gaan en afspraken te maken? Misschien is mijn boek Eerste hulp bij hybride werken dan iets voor jou. Kijk voor meer informatie op https://eerstehulpbijhybridewerken.nl Boek Kim Spinder, Eerste hulp bij hybride werken Word vriend van de show Steun ons als makers van de Innovatie Wasstraat! Word vriend van de show via https://vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat Wil je gratis lid worden van ons WhatsApp nieuws? Stuur een appje met je naam naar 06-11534039. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:00:40:09

#099 Petra Tito, HR directeur Deloitte - Hoe werk je succesvol hybride samen?

4/4/2022
Nu het thuiswerk advies is komen te vervallen, zijn we met z’n allen op zoek naar goede voorbeelden rondom hybride werken. Want hoe ga je nou echt succesvol aan de slag met hybride werken? Hoe pakken anderen dat aan? Ik heb daarom in deze podcast aflevering Petra Tito, HR directeur bij Deloitte, uitgenodigd om deze vraag te beantwoorden. Leer in deze podcast hoe je je als organisatie succesvol aan de slag kunt gaan met hybride werken en hoe je dingen kunt uitproberen. Vind je het leuk om zelf met je team aan de slag te gaan en afspraken te maken? Misschien is mijn boek Eerste hulp bij hybride werken dan iets voor jou. Kijk voor meer informatie op https://eerstehulpbijhybridewerken.nl Boek Kim Spinder, Eerste hulp bij hybride werken Word vriend van de show Steun ons als makers van de Innovatie Wasstraat! Word vriend van de show via https://vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat Wil je gratis lid worden van ons WhatsApp nieuws? Stuur een appje met je naam naar 06-11534039. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:00:51:38

#098 Cedric Muchall, Keytoe - Van onzinnig bedrijfje spelen naar zinnig organiseren

3/22/2022
“Bij Keytoe wordt eigenlijk nooit vergaderd. Mensen zoeken elkaar gewoon op wanneer het nodig is.” Cedric Muchall, oprichter Keytoe, vertelt waarom organisaties onzinnig bedrijfje spelen en wat het positieve alternatief is, namelijk zinnig organiseren. Bij Keytoe krijg je onbeperkte vakantiedagen, mag je zelf je salaris bepalen en zijn er geen managers. Er is eigenlijk maar één belangrijke regel: Doe wat je niet laten kan, en laat wat je niet maken kan. Maak als organisatie het verschil door in te zetten op de 6 v’s: vertrouwen, veiligheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, vitaliteit en verbinding. Leer in deze podcast hoe je je als organisatie zinnig kunt organiseren en welke transformatie je daarvoor moet ondergaan. Ga voor de shownotes van deze aflevering naar www.innovatiewasstraat.com/podcast. Wil je gratis lid worden van ons WhatsApp nieuws? Stuur een appje met je naam naar 06-11534039. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:00:41:58

#097 Marleen Derks, Piekerpoli - Nooit meer piekeren

3/6/2022
Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders last heeft van piekeren? En dat onder dertigers psychische klachten de nummer één oorzaak zijn voor uitval op het werk? Wat kunnen organisaties doen om fysieke en mentale fitheid te stimuleren? En hoe reken je af met je eigen innerlijke criticus? Leer in deze podcast met Marleen Derks wat je als organisatie kunt doen, maar ook hoe je zelf stopt met piekeren. Ga voor de shownotes van deze aflevering naar www.innovatiewasstraat.com/podcast. Wil je gratis lid worden van ons WhatsApp nieuws? Stuur een appje met je naam naar 06-11534039. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Duration:01:09:07