Nord-Norge i verden-logo

Nord-Norge i verden

Business & Economics Podcasts

Denne podkasten tar for seg hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

Norway

Description:

Denne podkasten tar for seg hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Norwegian

Contact:

4793424639


Episodes

LIVE: Status Nord-Norge

9/28/2023
Nord-Norge har de siste årene vært i vinden og millioninvesteringer og tilhørende arbeidsplasser står på trappene. Men prosjektene er truet av mangel på både kraft og arbeidskraft, og det er store stridigheter om landområder. Løyer vinden nå, når prioriteringene og de vanskelige valgene må gjøres? Hva er status for Nord-Norge akkurat nå? Dette er den første av tre episoder fra Nord-Norge-dagen under Arendalsuka. På scenen står ordstyrerne Stein Vidar Loftås og Carina Olset Hovda. De har med seg: Anders OpdahlJan-Gunnar WintherBerit KristoffersenHans Christian HanssonMorten Solberg Watle, Ragna Sørlundsengen – Vi mangler en nordnorsk offentlighet. Vi klarer ikke å identifisere og stille oss bak felles utfordringer, mener konsernsjef Opdahl i Amedia. Nord-Norge-dagen er et samarbeid mellom SpareBank 1 Nord-Norge, Heia Nord-Norge, Corporate Communications og flere partnere fra nordnorsk næringsliv. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:31:11

Vil bygge kjernekraftverk i Nord-Norge

9/21/2023
Nord-Norge trenger mer strøm i årene som kommer. Mye mer strøm. Mange land i Europa vender nå blikket mot kjernekraft igjen. Men er det en god idé her i nord? 🔌 Nord-Norge har i dag et kraftoverskudd, men industriutvikling og elektrifisering vil endre denne situasjonen i løpet av få år. 🏭 Utbygging av større overføringskapasitet i hovednettet er allerede i gang, og store prosjekter for å øke produksjonen av spesielt vann- og vindkraft er enten igangsatt eller i ferd med å bli det. Foreløpig har det vært få som har ønsket utbygging av kjernekraftverk i Norge. Programleder Stein Vidar Loftås får besøk av én av dem: Sunniva Rose er kommunikasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft og har en doktorgrad i kjerne- og energifysikk fra Universitetet i Oslo. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:24

Valget 2023: Vinnere og tapere

9/13/2023
Valget er over, og fasiten er klar. Hvem ble vinnerne, og hvem ble taperne? Og hvorfor? Den 11. september var det kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge. Mange kommuner opplevde en blå bølge, men langt fra alle. Det var også flere overraskelser, og noen småpartier gjorde det langt bedre enn forventet. 🗳️ For å analysere valgresultatene har programleder Stein Vidar Loftås fått med seg valgforsker Jonas Stein. Sammen ser de nærmere på resultatene i Nord-Norge – og hva som ligger bak tallene. Hva overrasket ham mest? I hvilke kommuner blir det maktskifte, og påvirker valgomater faktisk valgresultatet? Og ikke minst: Hva kan Arbeiderpartiet gjøre for å snu skuta – og greier Høyre å holde oppslutningen frem til stortingsvalget i 2025? Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:31:20

Hva betyr kunstig intelligens for deg?

9/7/2023
Hva er kunstig intelligens, og hva betyr det for deg og meg? Kan kunstig intelligens løse utfordringer i Nord-Norge? Kunstig intelligens har det siste året blitt allemannseie. Chatboter som ChatGPT og teknologi for bildegenerering skaper både begeistring og frykt. Men skal vi frykte kunstig intelligens, eller skal vi omfavne den? Narvikingen Inga Strümke er en av landets fremste eksperter på kunstig intelligens. Hun har en doktorgrad i partikkelfysikk og jobber til daglig som førsteamanuensis og forsker innen kunstig intelligens ved Norwegian Open AI Lab på NTNU i Trondheim. Boken hennes, 'Maskiner som tenker', kom ut denne våren og ble en umiddelbar nasjonal bestselger. I denne episoden av Nord-Norge i verden tar Inga Strümke oss med på en reise gjennom muligheter og utfordringer som teknologien byr på i Nord-Norge. Programleder er Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:20:59

Verdens beste opptur

8/31/2023
Det finnes 14 fjelltopper som er høyere enn 8.000 meter. Kristin Harila fra Vadsø har vært på alle. To ganger. Eventyrer og fjellklatrer Kristin Harila besteg i år verdens 14 høyeste fjell på 92 dager. Verdensrekorden var et faktum da hun og Tenjin Lama Sherpa torsdag 27. juli sto på toppen av K2 – 8.611 meter over havet. I dette intervjuet får du høre opp oppturene, nedturene, ulykker, sykdom og motivasjon. Programleder er Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:22:58

Nedtelling til valget

8/24/2023
11. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge. Hva er de viktigste temaene, kan vi stole på meningsmålingene og hvor mye påvirker nasjonale hendelser lokale valg? 🗳️ Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av statsviter Øystein Solvang ved UiT - Norges arktiske universitet. Solvang skriver nå doktorgradsavhandling om de norske kommune- og regionreformene – med særlig fokus på Troms og Finnmark. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:15:37

Hva bruker ungdom penger på?

8/17/2023
Denne episoden ble først publisert 27. mars 2023. En ny undersøkelse på kbnn.no kartlegger pengebruken og holdninger til økonomi blant ungdom i Nord-Norge. Hva bruker ungdom i Nord-Norge penger på? Hvor mye får de fra foreldrene? Og hvilke fallgruber møter de på digitale plattformer? I denne episoden gir forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge, Linda Tofteng Eliassen, et innblikk i noen av hovedfunnene fra undersøkelsen. Seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forteller om noen av utfordringene med pengebruk i dataspill. Du kan lese rapporten her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:27

Naturavtalen og Nord-Norge

8/10/2023
Denne episoden ble først publisert 30. mars 2023. I desember i fjor ble det underskrevet en omfattende avtale som skal beskytte naturen fra menneskelig ødeleggelse og styrke verdens økosystemer. Men hvordan vil naturavtalen påvirke næringslivet i Nord-Norge? I denne episoden ser vi på konsekvensene for fiskerinæringen, turisme, små kommuner og urfolk. Gjester i denne episoden er: Programleder er Stein Vidar Loftås. Du kan lese vår rapport om naturavtalen her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:25:52

Den (u)løselige helsekrisen

6/29/2023
Denne episoden ble første gang publisert 23. februar 2023. I februar la helsepersonellkommisjonen frem sin rapport om behovet for fagfolk og kompetanse i helse- og omsorgstjenestene frem mot 2040. Behovet er stort, og konsekvensene er mange. I denne episoden får programleder Stein Vidar Loftås besøk av lederen for Helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim, og leder av Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:46

Milliardsatsing på e-fuel i Mosjøen

6/23/2023
Transportsektoren står alene for rundt 24 prosent av de direkte CO2-utslippene i verden, og for å nå klimamålene må utslippene ned. Én av løsningene kan ligge i en fabrikk i Mosjøen. I 2019 ble Norsk e-Fuel etablert. Selskapet skal lage miljøvennlig drivstoff til fly, og bygger nå verdens første fullskala e-fuelanlegg i Mosjøen i Vefsn kommune. Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med Ida Maria Larsen. Hun er sjef for forskning, utvikling og finansiering i Norsk e-Fuel. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:19:22

Hvorfor er kronekursen så lav?

6/15/2023
Den norske kronen blir stadig svakere. Hvorfor er det slik, og hvordan påvirker det Nord-Norge? Finansdirektør Bengt Olsen i SpareBank 1 Nord-Norge forklarer hvorfor Norges Bank fortsetter å øke renten, og hva som skal til for å snu utviklingen. Den lave kronekursen gjør utenlandsreiser dyrere for nordmenn – men Norge er plutselig blitt et billigere ferieland for utenlandske turister. Administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås, mener imidlertid at det både er positive og negative aspekter ved en lav kronekurs for reiselivsbransjen. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:29:02

Grunnen til grunnrenteskatten

6/8/2023
I slutten av mai ble flertallet på Stortinget enige om å innføre 25 prosent grunnrenteskatt på havbruk. Hva er egentlig grunnrenteskatt – og hva blir konsekvensene? Svaret på spørsmålet har banksjef for havnæringer i SpareBank 1 Nord-Norge, Per Martin Olsen. Motstanden mot innføringen av grunnrenteskatten har – naturlig nok – vært stor innenfor havbruksnæringen. Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med administrerende direktør i Ellingsen Seafood, Line Ellingsen. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:20:34

Færre bedrifter bryr seg om klimarisiko

6/1/2023
Andelen bedrifter som mener klimarisiko har betydning for de strategiske valgene de gjør faller, og er det laveste som er målt i Forventningsbarometeret for Nord-Norge. Hvorfor er det slik? Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av bærekraftsansvarlig i SpareBank 1 Nord-Norge, Ragnhild Dalheim Eriksen. Hun mener utviklingen gir grunn til bekymring. Regiondirektør NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen, mener næringslivet står overfor alvorlige utfordringer, og tror flere bedrifter vil ta hensyn til klimarisiko i årene som kommer. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:03

Vil styrke forsvaret i nord

5/25/2023
Forsvarskommisjonen har lagt fram sin rapport. Hva betyr det for Nord-Norge? I denne episoden tar programleder Stein Vidar Loftås en prat med Christian Chramer, som er medlem i kommisjonen – og til daglig direktør i Sjømatrådet. – Freden kommer ikke gratis. Noen ganger koster det heldigvis bare penger. Andre ganger koster det liv. Og det er noen som må ta de tøffe valgene for å kunne forsvare vår frihet. Om noen skulle ha råd til det, så er det kanskje akkurat Norge, sier Chramer i episoden. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:09

Økt pessimisme i nord

5/11/2023
Forventningsbarometer for Nord-Norge 2023 er nå lansert. Barometeret kartlegger framtidsutsiktene til næringslivsledere og ledere i offentlig sektor. Hvordan vurderer bedriftene den økonomiske utviklingen de siste tre månedene – og forventningene 12 måneder frem i tid? Tema er lønnsomhet og investeringsvilje, syn på arbeidsmarkedet, klimarisiko og EU-taksonomien. For å belyse hovedfunnene får programleder Stein Vidar Loftås besøk i studio av seniorrådgiver i Kantar, Amund Bråthen. Byggebransjen opplever krevende tider, og jobber nå med å sikre kontrakter for 2024 og 2025. Administrerende direktør i PEAB Bjørn Bygg, Gro Skaar Knutsen, forteller hvordan bransjen ser på det kommende året. Les forventningsbarometeret her. Du kan også lese alt som blir sagt i denne episoden ord-for-ord. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:18:45

Kjønnsdelte utdanningsvalg består – men hvorfor?

5/4/2023
Til tross for en rekke tiltak gjør jenter og gutter fortsatt tradisjonelle utdanningsvalg. Men er det så farlig, da? En ny rapport om kjønnsdelte utdanningsvalg på kbnn.no viser at 85 prosent av alle yrker i Norge enten er kvinne- eller mannsdominerte. Bare 15 prosent av yrkene har en kjønnsfordeling med over 40 prosent for begge kjønn. Og den skjeve kjønnsbalansen i arbeidslivet starter med utdanningsvalg. Men til tross for likestillings- og rekrutteringskampanjer velger gutter og jenter stort sett tradisjonelt. Men hva ligger bak kjønnsdelte utdanningsvalg og hva kan gjøres med det? Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med Marit Aure, instituttleder og professor i sosiologi og kjønnsstudier ved UiT - Norges arktiske universitet. Hun har i en årrekke forsket på blant annet rekruttering, likestilling og kjønnsforskjeller. Fylkesråd for kunnskap og integrering i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjarne Rohde, forteller hvordan fylkeskommunen jobber for å redusere skjevfordelingen på linjer ved fylkets videregående skoler. Du kan lese mer om kjønnsdelte utdanningsvalg her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:18:56

Byggeaktiviteten fortsetter å falle

4/27/2023
Byggeaktiviteten i Nord-Norge faller, og er nå på sitt laveste nivå siden 2013. Hvorfor er det slik? Høye byggekostnader og pandemien har bremset boligbyggingen i Norge – men bare litt: I fjor falt den på landsbasis med 1,2 prosent. Samtidig er fallet størst i nord, og i 18 av kommunene i landsdelen var det ingen boligbygging i fjor. Én av disse kommunene er Andøy kommune i Nordland, hvor det ikke har vært igangsatt bygging av nye boliger siden 2019. I denne episoden forteller ordfører i Andøy kommune, Knut Nordmo, hvorfor. Lavere byggeaktivitet rammer også byggenæringen, og sentralt blant disse er Boligprodusentenes Forening. Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, sier pilene fortsetter å peke nedover. Les mer om byggeaktiviteten i Nord-Norge her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:22:36

Forventer økende boligpriser i nord

4/20/2023
En ny undersøkelse utført av Prognosesenteret for Kunnskapsbanken Nord-Norge gir innsikt i økonomiske fremtidsutsikter, forventninger om boligpriser og boligsituasjonen i Nord-Norge. Resultatene viser blant annet at mer enn hver fjerde husholdning har flytteplaner – og at folk i Nord-Norge forventer vekst i boligprisene. Imidlertid er det store forskjeller mellom regionene og aldersgruppene. I denne episoden forteller Kåre Elnan i Prognosesenteret om hovedfunnene. Programleder er Stein Vidar Loftås. Les hele rapporten om boligsituasjonen i Nord-Norge her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:10:14

Solkraft i Arktis – er det mulig?

4/13/2023
Solkraft i Arktis? Er det mer teoretisk mulig enn praktisk? Selv om Nord-Norge og Svalbard har midnattssol i vinterhalvåret, mener forskerne at solkraft er en god energikilde også i nord. Én av forskerne – som mener Nord-Norge ikke må se mørkt på det – er forskningssjef Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk. Han kaster lys på noen av fordelene og ulempene med solkraft i nord. Svalbard har over 100 døgn med mørketid, men Telenor valgte likevel å satse på solceller da de bygde nytt hovedkontor og datasenter i Longyearbyen. Lederen for Telenor på Svalbard, Christian Skottun, forklarer hvorfor. Programleder er Stein Vidar Loftås. Du kan lese mer om solkraft i Nord-Norge her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:17:51

Lytt til podkast og søk ly om nødvendig

4/6/2023
Nord-Norge i verden tar en liten påskepause, og i denne episoden får du gjenhør med noen av høydepunktene hittil i år. Programleder er Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:59