lvo-logo

lvo

Business & Economics Podcasts

Dé podcast over Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling. Waarin u wordt bijgepraat door experts over actuele ontwikkelingen én klassieke denkwijzen en methodes op het gebied van Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling.

Location:

Netherlands

Description:

Dé podcast over Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling. Waarin u wordt bijgepraat door experts over actuele ontwikkelingen én klassieke denkwijzen en methodes op het gebied van Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling.

Language:

Dutch


Episodes

Lodewijk XIV (leiderschap snack, historische leiders)

2/29/2024
Lodewijk XIV is de langst zittende vorst in de historie. Een man die de meeste zijn getrouwen én tegenstanders zag komen en ook weer zag gaan. Een man ook die alles om hem liet draaien en niet voor niets De Zonnekoning werd. Maar ook de man die zijn wijze lessen meegaf aan zijn kleinzoon, toen die op het punt stond koning van Spanje te worden.

Duration:00:11:22

Gedragsverandering door een duwtje in de juiste richting

2/22/2024
In het veranderen van een organisatie, een cultuur, een manier van werken of een samenwerking is het nodig om te weten hoe ons brein omgaat met prikkels. Prikkels om gedrag een bepaalde kant op te sturen. Ofwel een 'duwtje' de juiste richting in te krijgen. In deze podcast met Liza Luesink vertelt zij over de 4 knoppen waaraan we dan kunnen draaien: - Gemak - Weerstand - Normen - Motivatie

Duration:00:33:45

Robert E. Lee (leiderschap snack, historische leiders)

2/14/2024
Verscheurd door een keuze tussen ratio en emotie is het lastig om een juiste analyse te maken. Extra pijnlijk is het als die analyse gaande de tijd toch juist blijkt te zijn, maar de mogelijkheden ontbreken om de passende stappen te zetten. Luister naar een snack over Robert E. Lee. Commandant van de Zuidelijke legers tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

Duration:00:08:18

Een mentor voor jonge medewerkers

2/6/2024
Mentoren delen hun ervaringen en kennis, waardoor jonge medewerkers kunnen navigeren door complexe professionele situaties. Een geweldige boost voor beginnende professionals. Maar het vinden van een goede mentor is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je iemand van buiten je eigen organisatie zoekt. Rebecca Heye van Mentorconnector heeft hier iets op gevonden. Nieuwsgierig? Luister naar deze podcast. En kijk op mentorconnector.nl/

Duration:00:31:08

Golda Meir (leiderschap snack, historische leiders)

1/30/2024
Golda Meir speelde een cruciale rol in de oprichting van de staat Israël in 1948 en was een van de ondertekenaars van de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring. Haar premierschap werd gekenmerkt door forse uitdagingen, waaronder de Jom Kipoeroorlog in 1973. Ze stond bekend om haar vastberadenheid en no-nonsense aanpak in het buitenlands beleid, en haar vermogen om te werken aan een sociaal programma in het binnenland, ondanks forse dreigingen vanuit het buitenland.

Duration:00:11:50

no-nonsense interventies

1/23/2024
"Het is moeilijker om ingewikkelde dingen simpel te maken, dan om simpele dingen ingewikkeld te maken." Als ik ergens niet tegen kan, zijn het mensen die dingen onnodig ingewikkeld maken. Of nog erger dat ze dingen bewust beschrijven in heel interessant klinkende termen en moeilijke woorden. En nog, nog erger als ik het idee heb dat deze rookgordijnen worden gebruikt om te verbloemen dat iemand een slecht verhaal heeft of zelf ook niet helemaal begrijpt waar het over gaat. Helaas kom ik in mijn huidige werkveld van organisatieadviseur en interim-directeur nèt iets te veel mensen tegen die zich juist van dat soort taal bedienen. Ze helpen hun klanten in mijn ogen meer door helderheid te scheppen, taal te gebruiken die iedereen kan volgen en daarmee ook echt effect te genereren. En niet door een sfeer te creëren die lijkt op het sprookje van "De nieuwe kleren van de keizer" van Hans Christian Andersen. Waarin iedereen maar doet of ze snappen wat er wordt gezegd, maar eigenlijk geen steek verder komen. Juist daarom werd ik zo vrolijk van mijn gesprek met Nadia van der vlies. Zij was (in haar eigen woorden) in de collegebanken al dat irritante meisje dat haar vinger opstak als haar docenten onnodig ingewikkelde taal gebruikten. En nu in de dagelijkse praktijk werkt met simpele modellen.

Duration:00:30:16

Hammurabi (leiderschap snack, historische leiders)

1/17/2024
"Wat de Codex Hammurabi zo belangrijk maakt, is dat het een poging was om een ​​georganiseerd en uniform rechtssysteem te creëren, dat de basis legde voor het idee van gerechtigheid en rechtspraak. De wetten behandelden verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals handel, eigendomsrechten, huwelijk en strafrecht. Ze waren vaak gebaseerd op het principe van 'oog om oog, tand om tand', wat betekent dat de straf in verhouding moest staan tot de misdaad." Weer een mooie aflevering samen met Floris Grijzenhout.

Duration:00:09:47

5 manieren om iemand te waarderen

1/9/2024
Hoe komt het toch dat een schouderklopje bij de ene zo goed werkt en je de ander vooral blij maakt met een oprecht en goed onderbouwd compliment? Met Jessica Kruijssen spreek ik over de 5 manieren waarop je mensen kunt waarderen. Zowel in professionele zin als in je privéleven.

Duration:00:36:18

Gustav Stresemann (leiderschap snack, historische leiders)

12/19/2023
Als je in een belabberde situatie zit, zoals de Weimar Republiek in de jaren '20 van de vorige eeuw, moet je soms dingen doen die wel helpen op de korte termijn, maar niet altijd voldoende blijken op de lange termijn. Gustav Stresemann was als minister en als kanselier verantwoordelijk voor het normaliseren van de betrekkingen met Frankrijk (wat geen makkelijk taak was na de Eerste Wereldoorlog) en voor het stabiliseren van de binnenlandse situatie. Toch waren zijn acties en maatregelen niet voldoende om de opkomst van het fascisme en van Adolf Hitler te voorkomen. Niet de bekendste leider in deze reeks, maar wel een om aandachtig naar te luisteren.

Duration:00:13:38

Oerbehoeften bij leiderschap

12/12/2023
Succesvolle leiders doorgronden diepgewortelde basisbehoeften en beschouwen leiderschapsstijlen als oppervlakkige lagen bovenop ons evolutionair geprogrammeerde brein. Als jager-verzamelaars op de Afrikaanse savanne hebben we miljoenen jaren geleefd, waardoor het cruciaal is de dieperliggende aspecten van ons brein serieus te nemen. Veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie – deze fundamentele behoeften erkennen en vervullen succesvolle leiders. Investering in ons psychisch DNA bevordert sterke teams en organisatiesucces. Leon Schaepkens vertelt over de 10 miljoen jaar oude psychologische basisbehoeften van ons als mensen. Ook in organisaties.

Duration:00:30:14

Eleanor Roosevelt (leiderschap snack, historische leiders)

12/5/2023
Op 10 december 2023 is het 75 jaar geleden dat in de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de mens werden aangenomen. Een grote verdienste van Eleanor Roosevelt, de voormalig first lady van Franklin D. Roosevelt en lid van de VN-delegatie van de VS. In een tijd van toenemende polarisatie lukte het haar om een verklaring, die door het Westen werd gezien als links (en door sommigen zelfs als neigend naar het communisme) en door het Sovjetblok als een instrument van de Westerse wereld om hen dwars te kunnen zitten, aangenomen te krijgen. Een absolute topprestatie waar je als hedendaagse leider veel van kunt leren.

Duration:00:10:58

De wereld achter menselijk gedrag

11/29/2023
In de interactie met collega's (en eigenlijk met iedereen in je omgeving) zijn heel vaak patronen zichtbaar. Patronen die deels te verklaren zijn door hoe je als mens 'gebakken' bent. Er zijn verschillende manieren om een beeld te krijgen bij de 'printplaat', de drijfveren of karakterkenmerken van mensen. Met Danny Mullenders, schrijver van het boek "Daarom doen ze dat", spreek ik over de Big Five en andere manieren om naar deze printplaat te kijken. En onvermijdelijk gaat het daarmee ook over onszelf.....

Duration:00:31:28

Maria Theresia (leiderschap snack, historische leiders)

11/21/2023
Maria Theresia slaagde er halverwege de 18e eeuw in om stabiliteit te brengen in een periode van politieke onrust. Ondanks haar lastige positie als vrouw op de Oostenrijkse en Hongaarse troon, voerde zij hervormingen door en versterkte zij de invloed van Oostenrijk in Europa. Haar toewijding aan haar idealen zijn een wijze les en een inspiratie voor hedendaagse leiders.

Duration:00:08:59

Escaperooms en meer innovatieve spelvormen

11/9/2023
Sommige mensen hebben een bijna jaloersmakend beroep. Evelyn van der Burg is zo iemand. Zo maakt voor haar klanten innovatieve spelvormen om mensen dingen te laten leren of te ervaren. In deze podcastaflevering neemt ze mij in haar manier van ontwerpen. En de zaken waar je bij het designen rekening mee moet houden.

Duration:00:32:55

Ferdinand en Isabella (leiderschap snack, historische leiders)

11/2/2023
Ferdinand en Isabella, het bekende Spaanse vorsten-duo dat opdracht gaf aan Columbus om naar India te varen, en zo Amerika te ontdekken, is ook bekend van het instellen van de Spaanse Inquisitie en verdrijving van Moren. De instelling van de Spaanse Inquisitie in 1480 en het behoud van oude instellingen en gebruiken hielpen bij het creëren van nationale eenheid. Hoewel de methoden in de moderne tijd ethisch en ondenkbaar zijn in de moderne tijd, gaven ze de inwoners iets om voor te vechten. Mits zorgvuldig bekeken, zitten er dus wel degelijk wijze lesssen in hun aanpak.

Duration:00:09:51

Besluitvorming met speltheorieën (vervolg)

10/24/2023
Na mijn eerste gesprek met Femke Bekius over strategische besluitvorming met behulp van speltheorieën bleef het kriebelen. Ons gesprek was gewoon niet af. Femke heeft in haar promotieonderzoek verschillende spelvormen onderzocht en het was ons slechts gelukt om er drie te bespreken. In deze aflevering doen we die andere 4 er gewoon bij!

Duration:00:30:56

Genghis Khan (leiderschap snack, historische leiders)

10/18/2023
In een podcast over leiderschap kan Ghengis Kahn niet ontbreken. Geboren in de 12e eeuw, was Ghengis Kahn de stichter en leider van het Mongoolse Rijk. Hij verenigde nomadische stammen tot een krachtige macht. Zijn militaire bekwaamheid en zijn vooruitstrevende kijk op informatievoorziening en innovaties maakte de verovering van uitgestrekte gebieden in Azië en Europa mogelijk.

Duration:00:11:07

Interventies met passende werkvormen

10/10/2023
Het gebruik van passende werkvormen bevordert actieve betrokkenheid van deelnemers, waardoor ze hun eigen behoeften en uitdagingen beter kunnen identificeren. Niet slechts om bijeenkomsten ‘op te leuken’, maar als zorgvuldig gekozen aanpak om zo te sturen op het gewenste gedrag. Door afwisseling in werkvormen aan te brengen, ontstaat er een dynamische en boeiende leeromgeving die de motivatie van deelnemers stimuleert. In een mooi 3-gesprek met Angela Talen en Sasja Dirkse spreek ik over hun boekenreeks over werkvormen, maar ook over hun methode om al deze werkvormen te verzamelen en te bundelen.

Duration:00:31:13

Gaius Marius (leiderschap snack, historische leiders)

10/3/2023
Om succesvol te kunnen hervormen heb je (net als voor het maken van vuur) 3 elementen nodig. Geld, een goed idee en de positie om dingen in beweging te zetten. Gauius Marius bezat deze 3 elementen toen hij zijn zogenaamde 'Marius-hervormingen' doorvoerde en zo het Romeinse leger creëerde zoals wij ons dat nu voorstellen. Legionairs met een standaarduitrusting en een herkenbare manier van vechten. Luister naar weer een mooie aflevering van onze leiderschap snacks

Duration:00:09:14

Evalueren en afronden

9/26/2023
Aan het einde van een project of een (interim) opdracht is het zaak om terug te blikken. En te kijken of je hebt bereikt wat je wilde bereiken. Om te leren van de dingen die goed gingen of beter konden. En om daar waar nodig nazorg te verlenen. In een mooi gesprek met Frank Tromp en Fridse Mobach kijk ik terug naar een opdracht die Frank deed in een organisatie die Fridse inmiddels achter zich heeft gelaten. Waardevolle overpeinzingen over evalueren, loslaten en onthechten. Én een leuk weetje over 'hang-bijen'.

Duration:00:31:35