lvo-logo

lvo

Business & Economics Podcasts

Dé podcast over Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling. Waarin u wordt bijgepraat door experts over actuele ontwikkelingen én klassieke denkwijzen en methodes op het gebied van Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling.

Dé podcast over Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling. Waarin u wordt bijgepraat door experts over actuele ontwikkelingen én klassieke denkwijzen en methodes op het gebied van Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling.

Location:

Netherlands

Description:

Dé podcast over Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling. Waarin u wordt bijgepraat door experts over actuele ontwikkelingen én klassieke denkwijzen en methodes op het gebied van Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling.

Language:

Dutch


Episodes

Leiderschap snack: Mehmet II

7/13/2022
In 1453 veroverde Mehmet II Constantinopel op het Byzantijnse rijk. Een keerpunt in de geschiedenis. Toch kun je als hedendaagse leider juist leren van de manier waarop hij de balans wist te vinden tussen het doorvoeren van vernieuwingen en het behouden van bestaande structuren.

Duration:00:09:30

Adviesstijlen (geïnspireerd door Edgar Schein)

7/4/2022
In het vak van organisatieadviseur zijn er 3 verschillende stijlen van adviseren. Bij het expertisemodel kiest de adviseur ervoor zijn inhoudelijke expertise uit te dragen. De adviseur geeft aan wat hij weet en wat er gedaan kan worden om tot een succesvolle aanpak te komen In het dokter-patiëntmodel is een nauwkeurige diagnose van de situatie van belang. De adviseur stelt op basis van gestructureerd en gedegen onderzoek een diagnose en geeft oplossingsvoorstellen. In het...

Duration:00:32:53

Leiderschap snack: De hertog van Alva

6/21/2022
Hij werd door koning Filips de tweede gevraagd om rust te brengen na de beeldenstorm in de Lage Landen in 1566. En hij had een bewezen 'track record' als het ging om dit soort interventies. Geen gekke move van die Flips zou je denken. Maar omdat Alva met zijn repertoire van privileges afnemen, tegenstanders vervolgen en vijanden terecht stellen eerder het tegenovergestelde bereikt van wat hij zou willen, staat hij onbedoeld aan de wieg van de 80 jarige oorlog. In het verleden behaalde...

Duration:00:10:13

Het bewuste en onbewuste deel van Werving en Selectie

6/15/2022
"Het gaat niet om het plaatsen van kandidaten. Maar om het zoeken naar de meest passende 'fit' tussen organisatie en toekomstig medewerkers. En dus kan een profiel aan het begin van een traject nog wel eens afwijken van dat wat aan het einde nodig blijkt." zo stellen mijn gesprekspartners Cees Zeelenberg en Wouter Nijland in deze aflevering. En dan is het heel goed om te weten dat je ook in dit soort gevallen veel en vaak gebruik maakt van je systeem 1 van intuïtieve oordeelsvorming. Het...

Duration:00:29:47

Leiderschap snack: Nehru

6/8/2022
Waar Mahatma Gandhi voor velen het gezicht was en is van de onafhankelijkheidsstrijd van India, is Jawaharlal Nehru als eerste premier van India een sleutelfiguur in die onafhankelijkheidsstrijd en de latere modernisering van India. Hij moest een aantal idealen (zoals het bijeenhouden van heel Brits Indië) laten varen om een succes te kunnen maken van de nieuwe democratie India. En bleek later de stamvader van een van de invloedrijkste politieke dynastieën in de moderne geschiedenis. Na...

Duration:00:09:32

Onbewuste invloed

6/2/2022
Mensen beïnvloeden gaat maar voor een heel klein deel via argumenten, goede voorstellen en rationaliteit. Daniel Kahneman spreekt in zijn nobelprijs-winnend werk over systeem 1 (intuïtie en instinct en systeem 2 (rationeel). En laten we nu maar 3 tot 5 % van onze tijd in systeem 2 bezig zijn. Vraag is dus hoe beïnvloeden we dat systeem 1. Met Genieke Hertoghs spreek ik over een manier om toegang te krijgen tot dat noodzakelijke systeem 1. Het resultaat is een podcast die opvallend veel...

Duration:00:30:33

Leiderschap snack: Bismarck

5/26/2022
Als je wilt leren van historische leiders kan Otto von Bismarck, de IJzeren Kanselier, niet ontbreken. In deze leiderschap snack bespreken Boudewijn en ik zijn succes en de ingrediënten die daarvoor nodig waren. Vasthoudendheid, alle beschikbare middelen inzetten voor je doel, en waar nodig het gras voor de voeten van je tegenstanders wegmaaien. Een absolute aanrader om te luisteren!

Duration:00:09:39

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren)

5/17/2022
NLP gaat over het ontdekken van jouw kijk op de werkelijkheid. En het ontdekken van de eventuele verschillen in andermans kijk op de werkelijkheid. NLP gaat ook over het ontdekken van 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Boeiende kost dus voor elke leidinggevende, bestuurder of adviseur.

Duration:00:30:41

Leiderschap snack: Richard Nixon

5/11/2022
"Als je het niet durft uit te leggen aan je buurman, je collega of je moeder, is dat wat je gaat doen misschien niet in de haak". Als Richard Nixon deze woorden in zijn achterhoofd had gehouden hadden we hem waarschijnlijk herinnerd als een van de grootste presidenten van de 20e eeuw. Nu denken we vooral en eerst aan Watergate. Luister naar de leiderschap snack over Richard Nixon.

Duration:00:10:30

Leiden, zonder jezelf uit te putten

5/3/2022
Met Timmie de Pooter spreek ik over zijn boek "Bring yourself to work, leading others without draining yourself". Een mooi gesprek over kwetsbaar zijn, eerlijk zijn en jezelf aan durven kijken.

Duration:00:27:57

Leiderschap snack: Eleonora van Aquitanië

4/30/2022
Soms wissel je van positie. En daarmee van belang. Voor sommigen is het lastig, of voelt het hypocriet, om eerst voor het ene te pleiten en daarna een ander standpunt in te nemen. Er zijn goede manieren om dit toch geloofwaardig te doen. Luister naar het verhaal van Eleonora van Aquitanië, die eerst koningin van Frankrijk en later van Engeland was.

Duration:00:11:05

Rake vragen

4/21/2022
Van nature beweegt alles. Van de planeten, de aarde en de maan tot de kleinste atoomdeeltjes. In organisaties staat vaak van alles stil. Dat is onnatuurlijk. Vragen brengen dingen in beweging. En zijn dus van nature waardevol! Met Siets Bakker spreek ik over het stellen van rake vragen. En waarom je soms vragen op een andere manier moet stellen om antwoord te krijgen.

Duration:00:32:08

rijnlands organiseren

4/12/2022
Niet denken in 'harkjes' of in verticaal organiseren, maar de macht teruggeven aan de professionals. Of dat nu de serveerster is in een restaurant, of de leraar voor de klas. Met Jaap Peters, schrijver van het boek Rijnlands organiseren, spreek ik over de gedachte hierachter, en over waarom het toch zo lastig is om er vorm aan te geven.

Duration:00:33:39

Leiderschap snack: Richard Møller Nielsen; coach van het Deense 'camping-elftal'

4/5/2022
Een huzarenstukje was het. Het Deense voetbalelftal dat 2 weken voor de start van het EK in 1992 hoorde dat ze toch mochten spelen op het toernooi. Fysiek slecht voorbereid, mentaal al half op vakantie. En sommigen zelfs al letterlijk met 1 been in het vliegtuig. En toch werd dit verhaal een sprookje. De Denen wonnen het EK. Wat kun je als hedendaagse leider leren van Richard Møller Nielsen?

Duration:00:07:49

Het veranderkompas

3/29/2022
Het veranderkompas biedt houvast aan alle professionals met een veranderopgave , of ze nu projectleider, adviseur of manager zijn. Het veranderkompas is een handvat met negen veranderkundige vragen. Met de bedenker van het veranderkompas, Jelger Spijkerboer, deel ik ervaringen, verbazingen en 'open deuren'.

Duration:00:27:26

Leiderschap snack: Nikita Chroesjtsjov

3/22/2022
Nikita Chroesjtsjov: Hij kwam aan de macht en durfde fundamentele veranderingen door te voeren. Maar kon alleen aan de macht komen door jarenlang mee te draaien in het systeem dat hij later hervormde. Dit keer in de leiderschapsnack geen tip, maar een overpeinzing. Hoe ver durf je mee te gaan in een systeem dat je wilt veranderen, om überhaupt in de positie te komen om het te veranderen?

Duration:00:11:53

De waarde van goed luisteren

3/14/2022
Oprecht luisteren is een waardevolle tool om tot mooie inzichten te komen. En goed kunnen luisteren is gelukkig te leren. Met Karlien Vanderheijden, professor aan de Vlerick Business School, heb ik een prachtig gesprek over waarom mensen het soms zo lastig vinden om goed te luisteren. En wisselen we tips uit over wat je zelf kunt doen om beter te luisteren of hoe je anderen in een gesprek kunt helpen beter te luisteren.

Duration:00:30:05

Leiderschap snack: Martin Luther King

3/8/2022
Vasthouden aan je doel, vasthouden aan je methode, en durven leren van anderen. Sleutelwoorden in de aanpak van Martin Luther King. Die bij de start van zijn burgerrechtenbeweging een voor dan onmogelijk doel voor zich zag, maar dingen in gang heeft gezet en heeft bereikt die niemand voor mogelijk hield. Een onmisbaar hoofdpersoon in deze leiderschapsnacks.

Duration:00:09:35

"Ik" communicatie

3/1/2022
"Tijdens een vergadering of overleg gebeurt het vaak dat mensen hun mening verpakken in een oordeel, verwijt of advies", vertelt Remco Oosterhoff in deze boeiende aflevering over conflicten, 'tone of voice' en het kijken naar je eigen bijdrage in het ontstaan en voorkomen van conflicten.

Duration:00:28:30

Leiderschap snack: Margaret Thatcher

2/16/2022
Wat doe je als je een klein en onbeduidend eilandengroepje op duizenden kilometers van je hoofdstad door een vreemde natie wordt bezet? En als je besluit om keihard terug te slaan, is dat dan een principiële keuze? Of een beproefd middel om weer populair te worden na een reeks aan moeilijke maatregelen in eigen land? Luister naar een bijzonder boeiend hoofdstuk uit de veelbesproken regeerperiode van Margaret Thatcher.

Duration:00:10:40