Kees de Kort-logo

Kees de Kort

Current Affairs >

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.

Language:

Dutch


Episodes

Een optelsom van kleine minnetjes

11/14/2018
More
Dat de groei van de Nederlandse economie zou afzwakken, is wel duidelijk. Dat de groei slechts 0,2 procent blijkt te zijn, is volgens Kees de Kort erg tegenvallend. 'Je ziet niet iets wat er echt uit springt. Er is niet echt iets heel erg mis, het is een optelsom van kleine minnetjes.' De Kort verwacht dat de groei nog wel naar boven bijgesteld gaat worden en dat het vierde kwartaal beter gaat worden. 'De cijfers zijn niet geweldig meer, maar niet zo somber als past bij dit soort...

Duration:00:05:46

Japan: Abe gaat weer stimuleren

11/13/2018
More
'Het gaat wat beter, het gaat wat slechter, maar er komt geen richting in': dat is volgens Kees de Kort de Japanse economie in een notendop. Uit cijfers van de Japanse centrale bank die gisteren werden vrijgegeven blijkt dat het land van de rijzende zon er op economisch vlak niet zo best voor staat. Geheel in lijn met zijn Abenomics gaat de Japanse premier Abe Shinzo dus weer stimuleren. De Kort verwacht dat de groei van de Japanse economie in het derde kwartaal mager of negatief zal zijn.

Duration:00:05:56

Party time all the time

11/12/2018
More
Steeds meer mensen in Nederland moeten, ondanks de economische groei, rondkomen van een laag inkomen. Volgens Kees de Kort is er een verschil tussen het macro-economische beeld en het beeld onder de bevolking. 'Macro-economisch ziet het beeld er goed uit, maar als je dat hebt verdeeld over de bevolkingsgroepen is dat heel erg uiteenlopend. Aan de bovenkant van de samenleving is het party time all the time, daar gaat het vele malen beter, maar ik denk dat hele grote groepen mensen daar heel...

Duration:00:05:30

De Chinezen en het maïsdebacle

11/9/2018
More
China, cijfers en betrouwbaarheid noem je volgens BNR-macro-econoom Kees de Kort doorgaans niet in één adem. Er blijkt vorig jaar namelijk 20 procent meer maïs geproduceerd dan voorheen werd gedacht. 'Niet één procent, maar 20!' Dat baart De Kort zorgen: 'Maïs kun je gewoon wegen en optellen. Als je voor zoiets simpels al met zulke verschillen komt, geeft het te denken over cijfers die ingewikkelder zijn.'

Duration:00:07:05

Mini-plusjes, mini-minnetjes

11/8/2018
More
'Heel matig', zo kwalificeert macro-econoom Kees de Kort de stand van de detailhandel in de Eurozone. De afzwakkende economische groei wordt weer keihard bevestigd door de laatste cijfers: 'mini-plusjes, mini-minnetjes, hoe je het ook draait of keert, de Europese consumenten hebben er gewoon niet zo heel veel zin meer in'. Waardoor de economische groei ook weer verder onder druk komt te staan.

Duration:00:06:17

Trump kan tevreden zijn

11/7/2018
More
De midtermverkiezingen zijn een succes voor Trump, denkt macro-econoom Kees de Kort. Want wat je niet krijgt zijn grote economische besluiten. En waar Trump van profiteert: als er iets niet gebeurt, dan kan hij de Democraten daar de schuld van geven. Hamvraag is wat de Democraten gaan doen. Blijven ze anti-Trump retoriek spuien, dan kan zich dat tegen hen keren.

Duration:00:07:09

Italië komt er vrij behoorlijk uit

11/6/2018
More
De Europese banken hebben de stresstesten gehaald. Kees de Kort ziet een flinke verbetering van de financiële situatie van de banken, in vergelijking met tien jaar geleden. 'Of ze nu heel sterk zijn, is een heel ander verhaal. Opmerkelijk genoeg, in de financiële markten wordt wel een beetje getwijfeld over de Italiaanse banken en het Italiaanse stelsel. Maar ook de Italiaanse banken die getest zijn, komen er vrij behoorlijk uit.'

Duration:00:06:34

Totale volkomen duizend procent onzin

11/2/2018
More
De Verenigde Staten en China lijken aan een handelsdeal te werken. Dit gebeurt na een gesprek tussen Donald Trump en Xi Jinping. Kees de Kort gelooft daar echter niks van. 'Totale volkomen duizend procent onzin. Hebben wij iets gelezen van grote concessies van China op het gebied van handel? Nee. Hebben we iets gelezen van grote concessies op het gebied van intellectueel eigendom? Nee. Hebben we iets gelezen van grote concessies op het gebied van toetreding tot de Chinezen markt? Nee. Geen...

Duration:00:05:29

De ECB is niet blij

11/1/2018
More
De inflatie in Europa is opgelopen tot boven de 2 procent, volgens macro-econoom Kees de Kort een onprettig dilemma voor de ECB: de inflatierealiteit gaat immers omhoog, maar de economische realiteit gaat omlaag. 'Ze zijn niet blij. Want rente verhogen, wat gunstig is voor de ene realiteit, is niet echt best voor de andere realiteit'.

Duration:00:05:26

Economische groei eurozone valt vies tegen

10/31/2018
More
Uit voorlopige cijfers van Eurostat blijkt dat de economische groei van de eurozone 0,2 procent gegroeid is ten opzichte van het kwartaal hiervoor.

Duration:00:05:38

'Onzekerheid in Duitsland enorm gestegen'

10/30/2018
More
Het nieuws dat bondskanselier Merkel zich niet herkiesbaar stelt, zal de Duitse economie niet ten goede komen, verwacht macro-econoom en BNR-beurscommentator Kees de Kort.

Duration:00:05:55

Trump voert druk op China verder op

10/30/2018
More
De Amerikaanse president wil op nog veel meer goederen tariefheffingen leggen, als de VS er niet uitkomt met de Chinezen op het gebied van handelszaken als toegang tot de Chinese markt en eigendomsrechten. Vraag is volgens macro-econoom en BNR-beurscommentator Kees de Kort hoe Trump en zijn collega Xi allebei als winnaar, of in ieder geval zonder gezichtsverlies, uit de strijd kunnen komen.

Duration:00:06:52

Is er leven voor het VK na de EU?

10/26/2018
More
Is er leven na de EU en hoe ziet dat er dan uit? Die vraag stelde de Britse Rekenkamer zich. BNR-macro-econoom Kees de Kort zegt dat er zéker leven is, maar dat de Britse regering daar totáál niet op voorbereid is. Niet het grote verhaal, maar de details staan nu centraal, maar die kunnen het leven na de EU juist maken of breken, zegt De Kort. 'Het is wanbeheer op een schaal die uniek groot is.'

Duration:00:06:48

Piet krediet (s)topt hier niet

10/25/2018
More
De kredietverlening aan huishoudens en bedrijven stijgt al een tijdje lang heel erg langzaam, ziet macro-econoom Kees de Kort. Die staat nu op het hoogste punt sinds de crisis, maar dat betekent helemaal niets. 'Er zit een heel klein beetje beweging in - 3 tot 3,5 procent - en dat past wel een beetje bij de economische ontwikkelingen van dit moment. Van euforie is helemaal geen sprake, maak je daar maar geen zorgen over.'

Duration:00:06:00

Gesjoemel begint ook in Japan gewoon te worden

10/24/2018
More
Een desillusie voor macro-econoom Kees de Kort: ook Japanners goochelen met cijfers. Om de quota gehandicapten in dienst te halen, gaan Japanse werkgevers creatief om met de werkelijkheid. Zelfs doden en gepensioneerden worden op de loonlijst gezet. Van China wist je dat ze cijfers flatteerden, maar Japanners? 'Meer schandaaltjes, meer geklungel in het bedrijfsleven, zelfs in Japan begint dat gewoon te worden. De wereld wordt er niet mooier op'.

Duration:00:06:46

Muziek is uit de Amerikaanse woningmarkt

10/23/2018
More
Donald Trump blijft het begrotingstekort en de staatsschuld opvoeren om de Amerikaanse economie te stimuleren. Dit kan doorgaan zolang beleggers vertrouwen hebben. Rijke Amerikanen profiteren. Een nadeel: stijgende rente en huizenprijzen. Daardoor kan de onderkant van de samenleving geen huizen kopen. Macro-econoom en BNR-beurscommentator Kees de Kort: 'De klad zit in de woningmarkt.'

Duration:00:06:07

Altijd wel weer een truc spéciale

10/22/2018
More
Eigenlijk hadden we een jaar geleden de begrotingsproblemen en de groeicijfers al op tafel kunnen leggen, maar we zijn ons er bewust van geworden en gaan nadenken over wat er precies gebeurt in Italië, zegt Kees de Kort. De Italiaanse regering wil nog niet buigen, de EU wil streng blijven. Zie daar: een forse impasse. 'Je kunt vertrouwen op het creatieve vermogen van de Europese Unie: altijd wordt er wel weer een truc spéciale bedacht, waar we allemaal in willen geloven.'

Duration:00:07:28

'Ze zitten klem, hoor'

10/19/2018
More
De afzwakkende groei in China is een langetermijnverhaal. De eerdere groei (hard, hard, hard) was een kwestie van veel kredietverlening en creatief financieren. De Chinezen wisten toen al dat ze daar spijt van zouden krijgen en merken nu dat de mate waarin ze creatief financierden nog groter is dan ze dachten. Dus dat proberen ze nu onder controle te krijgen, en dat heeft economische consequenties.

Duration:00:04:46

Britten lopen als een kip zonder kop rond

10/18/2018
More
Engeland heeft geen plan. Engeland heeft alleen 'ideetjes' en 'dingetjes waar de EU niets mee kan'. Het is niet toevallig dat het woord No Deal steeds vaker valt en dat Engeland gewoon buiten de EU valt. De Britten lopen rond als een kip zonder kop, dus als het er echt op aankomt, neemt de EU het VK tegen zichzelf in bescherming met een creatieve deal.

Duration:00:06:22

Nederland blijft fier overeind

10/17/2018
More
In heel Europa gaan de cijfers naar beneden, maar in Nederland blijven ze op een behoorlijk hoog niveau staan, blijkt uit de Conjunctuurklok van het CBS. Ook de laatste berichten over de export, de investeringen, de consumptie en de faillissementen zijn positief. In de woorden van macro-econoom en BNR-beurscommentator Kees de Kort: 'Het blijft allemaal bijzonder goed liggen'.

Duration:00:05:07