Kees de Kort-logo

Kees de Kort

Current Affairs >

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.

Language:

Dutch


Episodes

Beter dan verwacht

8/15/2018
More
BNR's macro-econoom Kees de Kort is verbaasd en best positief gestemd over de groeicijfers uit Nederland. Ging het eind vorig jaar in Europa nog helemaal fantastisch, begin 2018 is daar verandering in gekomen. De verwachting was dat het tweede kwartaal nog iets meer zou tegenvallen, maar dat blijkt toch niet helemaal waar.

Duration:00:04:58

Sterke dollar en zwakke lira

8/14/2018
More
De Amerikaanse inflatie begint op te lopen en is nu ongeveer even hoog als de gemiddelde stijging van de Amerikaanse koopkracht. Een reactie van de Fed kan niet uitblijven, verwacht macro-econoom Kees de Kort. De Amerikaanse federale bank zal naar verwachting de rente verhogen, waardoor de dollar sterker zal worden. En dat heeft op zijn beurt weer negatieve gevolgen voor de emerging markets, waaronder Turkije, dat toch al te kampen heeft met een zwakke lira.

Duration:00:06:16

Zijn er nog meer Turkijes?

8/13/2018
More
Als de problemen in Turkije nog groter worden, wie zijn daar dan de directe slachtoffers van? Het is een vraag die veel beleggers en banken nu bezighoudt. Met een beetje pech gaat de financiële sector kijken hoe het gesteld is met landen als Zuid-Afrika, Rusland en Argentinië, zegt macro-econoom Kees de Kort. 'Het hóeft niet per se verder te gaan, maar de kans is groot dat het wel gaat gebeuren.'

Duration:00:05:27

De bodem is eruit in Turkije

8/9/2018
More
Turkije is een grote emerging market, qua GPD omvang vergelijkbaar met Nederland. De financiële markten hebben het daar moeilijk en het begint verdacht veel op een crisis te lijken, vertelt macro-econoom Kees de Kort. Gelukkig kunnen landen altijd op steun rekenen van het IMF. De Kort verwacht echter dat Erdogan nooit naar het IMF zal luisteren en beleggers weten dat ook, die worden steeds zenuwachtiger.

Duration:00:05:56

Aflossen zien we dan wel weer

8/8/2018
More
Amerikaanse consumentenkredieten, en met name studieschulden, blijven stijgen. Veel Amerikanen gebruiken die als uitkering en zien de aflossingen als een zorg voor later, vertelt BNR-macro-econoom Kees de Kort. Het consumentenvertrouwen blijft torenhoog.

Duration:00:06:21

Hosanna ho eens even

8/7/2018
More
Driekwart jaar geleden was het nog hosanna bij de inkoopmanagers uit de dienstverlening, maar ze hebben er nu weinig zin in. De stemming was positief, maar ze worden voorzichtiger, ziet BNR-macro-econoom Kees de Kort. En dat is in lijn met wat bij de Europese economische autoriteiten aan de hand is.

Duration:00:05:18

Loonontwikkeling in de VS blijft achter

8/6/2018
More
Het gaat goed met de Amerikaanse markt maar de loongroei blijft flink achter. Één van de verklaringen is dat er wel banen bijkomen maar dat vooral laagbetaalde banen zijn, legt macro-econoom Kees de Kort uit. De inkoopmanagers in de dienstensector in de VS zijn daarnaast ook minder optimistisch geworden, dat is geen positief voorteken.

Duration:00:06:28

De bullshitmeter sloeg flink uit

8/3/2018
More
Het Verenigd Koninkrijk verhoogt de rente van een half procent naar driekwart procent. Volgens de Britten vanwege de goede economische vooruitzichten. Totale onzin, zegt macro-econoom Kees de Kort. Want met de Brexit in het vooruitzicht draait de Britse economie voor geen meter. Het Britse establishment is volgens De Kort compleet de weg kwijt.

Duration:00:06:31

Kredietverleningscijfers Verenigd Koninkrijk schieten omhoog

8/2/2018
More
De Europese economische ontwikkeling lijkt zich verder te stabiliseren en dat is goed nieuw, zegt macro-econoom Kees de Kort. In het Verenigd Koninkrijk ondertussen staat het consumentenvertrouwen onder druk maar wil men wel blijven besteden. Hierdoor schieten de kredietverleningscijfers omhoog. 'Ik hoop dat het goed komt voor de Engelse consument, maar met Brexit voor de deur denk ik het niet.'

Duration:00:05:57

Geen opwekkend verhaal

8/1/2018
More
De groeicijfers in Europa vallen tegen. Het tweede kwartaal laat een groei zien van 0,3 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. 'Dat is echt weinig', zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort. 'Een paar maanden geleden dachten we nog dat de economische groei wel weer zou aantrekken, maar dat is gewoon niet aan het gebeuren.'

Duration:00:04:58

De piek is eraf

7/31/2018
More
De rek is er een beetje uit in de Verenigde Staten. Het derde en vierde kwartaal zullen niet zo mooi zijn als het eerste halfjaar. Dat is onder andere te zien aan het dalende consumenten- en producentenvertrouwen. Op de lange termijn is er ook nog eens veel te weinig geld om de pensioenen te dekken en de VS blijft dat probleem maar voor zich uit schuiven. Maar de VS is niet de enige met dalende cijfers: vertrouwenscijfers in Europa beginnen ook te kraken.

Duration:00:06:07

Trump doet wat hij gezegd heeft

7/30/2018
More
Of je het nu leuk vindt of niet, Trump is gewoon bezig om zijn verkiezingsprogramma uit te voeren, stelt macro-econoom Kees de Kort. Dat de EU aan het bewegen is, is winst voor de VS. Het conflict met China is ondertussen van een heel andere orde. China kan de borst nat maken want het land zal voorlopig in de hoek zitten waar de klappen gaan vallen verwacht De Kort.

Duration:00:06:51

May maakt zich kwetsbaar

7/27/2018
More
Macro-econoom steekt zijn afschuw over de Brexit-onderhandelingen niet onder stoelen of banken. Het feit dat premier May nu de touwtjes in handen neemt, zou je dus kunnen zien als goed nieuws. Maar niets is minder waar want nu zij de leiding neemt in de Brexit-onderhandelingen is ze kwetsbaarder dan ooit.

Duration:00:06:21

Trump heeft echt wel een punt

7/26/2018
More
Europa heeft jarenlang geprofiteerd van de handelsongelijkheid met de Verenigde Staten. Terecht dat Trump dit aan de kaak stelde, merkt macro-econoom Kees de Kort op. Met de ontmoeting tussen Trump en Juncker lijkt de angel nu uit het conflict gehaald te zijn. 'Het helpt als beide partijen een overwinning kunnen claimen in de onderhandelingen.' De handelsverschillen tussen de Verenigde Staten en China zijn echter veel groter, dus zal het spel veel harder gespeeld worden. En dat begint nu...

Duration:00:06:35

Ontzaglijk afgenomen

7/25/2018
More
De Europese begrotingstekorten in Europa zijn 'ontzaglijk afgenomen', ziet Kees de Kort. 'Waar in Europa de richting van de beweging door heel Europa heen omlaag is, is dat in de VS duidelijk omhoog. Het begrotingstekort daar is aan het oplopen en niet een klein beetje ook. Dat is een van de redenen waarom de Amerikaanse economie het wat beter gaat doen dan de Europese, omdat ze veel en veel meer geld in die economie pompen. Dat heeft wel economische effecten.'

Duration:00:06:22

China wil tegen elke prijs onrust voorkomen

7/24/2018
More
China is zich flink aan het voorbereiden op een handelsoorlog met de Verenigde Staten. De Chinese economie mag hier geen schade van ondervinden want de Chinese overheid wil tegen elke prijs maatschappelijke onrust onder de Chinese middenklasse voorkomen. Ondertussen neemt de onrust in Japan toe door de lage inflatie en begint de klad te komen in de Amerikaanse woningmarkt.

Duration:00:06:14

Handelsconflict? Er is nog niets aan de hand

7/23/2018
More
Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten, Europa en China stelt volgens BNR-economiecommentator Kees de Kort nog weinig voor. 'Het aantal goederen met hoge tarieven is eigenlijk nog heel beperkt, alleen er wordt heel erg veel over gepraat en gedreigd. Nu is er niet zoveel aan de hand, maar het heeft de potentie om veel groter te worden.'

Duration:00:05:49

Monetair beleid is te belangrijk om aan politici over te laten

7/20/2018
More
Macro-econoom Kees de Kort vindt het onzin dat president Trump geen kritiek op de FED mag geven. Tegelijkertijd is het monetair beleid veel te belangrijk om aan politici over te laten. We zouden een middenweg moeten vinden tussen het beleid en de deskundigheid van de technocraten en de invloed van politici. Die zijn immers eindverantwoordelijk. Verder voorziet De Kort spanning bij de emerging markets.

Duration:00:06:02

Fascinerend proces

7/19/2018
More
De inflatie van de eurozone kruipt richting de ECB. 'De doelstelling van de ECB is twee procent, pas dan gaan ze nadenken of ze een ander monetair beleid moeten voeren. Die komt in de buurt, dus dat geeft de ECB de ruimte om dat te doen. Maar ik ken helemaal niemand in de hele wereld die hogere prijzen wil. Ik ken alleen maar mensen die lagere prijzen willen. Dus het blijft een fascinerend proces dat een aantal centrale bankiers, een mannetje of twintig, hogere prijzen wil, terwijl de rest...

Duration:00:06:28