Kees de Kort | BNR-logo

Kees de Kort | BNR

News & Politics Podcasts

Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..

Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..

Language:

Dutch


Episodes

Opinie | De kraan staat niet open, hij staat wagenwijd open

7/28/2021
De Economic Outlook van het IMF is niet goed voor zijn geestelijke gezondheid. Had hij die 21 pagina's maar niet gelezen! Macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort blijft zich verbazen. 'Er was een tijd dat het IMF zich zorgen maakte over begrotingstekorten, het IMF was toch altijd een soort waakhond.'

Duration:00:06:31

Opinie | Niet meer investeringen door goedkoop geld

7/27/2021
Macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort ziet dat de strategie van de ECB om investeringen te stimuleren niet de gewenste positieve effect heeft. Bedrijven houden het geld in de zak, terwijl financiële ongelijkheid en andere nadelige gevolgen van de lage rente toenemen. Geen economische groei dus, en wel de schaduwkant.

Duration:00:05:20

Opinie | Inkoopmanagers lang niet zó blij geweest

7/26/2021
Europese inkoopmanagers zijn in tientallen jaren niet zo enthousiast geweest, zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort. En dat verbaast hem niets: 'De dienstenkant gaat steeds meer open, er is nog vol. vol, volop steun. Wij snappen wel dat die combinatie van factoren een ideaal scenario is voor inkoopmanagers. zo enthousiast als nu zijn ze in tientallen jaren niet geweest.'

Duration:00:05:44

Rentebesluit ECB is weinig nieuws

7/23/2021
De ECB presenteerde gisteren zijn nieuwe rentebesluit. Macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort dook in de dossiers en zag maar weinig verschillen met het oude beleid. 'De conclusie is dat het een storm in een borrelglas was.'

Duration:00:06:06

Opinie | Arbeidsmarktcijfers geven vertekend economisch beeld

7/22/2021
Het is komkommertijd en er zijn weinig harde cijfers. Wél de CBS-cijfers over de consumentenbestedingen. 'Het is geen rocket science dat het er dit jaar beter uitziet dan vorig jaar', zegt macro-econoom en BNR -commentator Kees de Kort.

Duration:00:06:53

Opinie | Chinezen hebben minder vertrouwen in de economie

7/21/2021
In China lijkt het vertrouwen in het herstel van de economie af te nemen. Macro-econoom Kees de Kort ziet onder andere dat de vraag naar krediet bij het particuliere MKB erg beperkt is geworden.

Duration:00:06:28

Opinie | Stijgende producentenprijzen

7/20/2021
Als gevolg van de verstoring van de productie- en distributieketen en van speculatie zijn producentenprijzen hard aan het stijgen, ziet macro-econoom en economie-commentator Kees de Kort. De vraag is of producenten de prijsstijging gaan doorberekenen aan consumenten.

Duration:00:07:08

Opinie | Herstel of niet?

7/19/2021
Ten opzichte van de ontwikkelingen een jaar geleden gaat het nu beter met de wereldeconomie. Nu is het zaak om te kijken of we het weer beter doen dan voor de coronacrisis. 'Als je dan kijkt naar de industriële productie, dan zien we dat we nog steeds niet op het niveau zijn van voor corona', zegt BNR economiecommentator en macro-econoom Kees de Kort.

Duration:00:06:05

Opinie | Mijnheer Powell WIL niet ingrijpen

7/16/2021
Fed-voorzitter Jerome Powell heeft zich tegenover de politiek moeten uitspreken over zijn verwachtingen wat betreft de Amerikaanse economie en over de inflatie. Kees de Kort merkt op dat Powell de ondergrens weer heeft doorbroken.

Duration:00:05:35

Opinie | Economische schade valt mee, my ass

7/15/2021
Het gaat beter, zo blijkt uit de conjunctuurklok die door het CBS wordt bijgehouden. Is dat verrassend? Nee, dat is niet verrassend, zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort. Maar het wachten is op de grote lakmoesproef, de afbouw van de steun.

Duration:00:06:20

Opinie | Wat is nog langer de zin van een centrale bank?

7/14/2021
Het Amerikaanse begrotingstekort stijgt naar nieuwe records. Voor juni 2021 kwam het uit op 175 miljard dollar, voor het begrotingsjaar tot nu toe staat de VS op 2750 miljard en naar verwachting gaat dat naar rond de 3.000 miljard. 'Dat is ongeveer 13 á 14 keer het Amerikaanse GDP wat er in die economie gedonderd is', zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort.

Duration:00:06:30

Opinie | Olympische Spelen levert Japan geen mentale plus op

7/13/2021
De Olympische Spelen gaan door in afgeslankte vorm. Zonder toeschouwers. Volgens macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort is dat leuk voor de tv-kijker, maar niet voor de Japanners. Gewoonlijk zijn de Spelen een plus voor het moreel, voor een land dé gelegenheid om een goede indruk op de rest van de wereld te maken. En dat gaat hier niet gebeuren. Het gaat door, de kosten zijn gemaakt, maar de mentale plus gaat er niet zijn.

Duration:00:06:16

Opinie | Welvaartsongelijkheid wordt dramatisch

7/12/2021
Het Internationaal Monetair Fonds IMF spreekt van een 'two track recovery' van de wereldeconomie. Als het IMF, dat zich meestal bezighoudt met de rijke landen, zich uitspreekt over toenemende welvaartsongelijkheid, dan is de situatie écht dramatisch, zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort.

Duration:00:06:02

Opinie | De ECB wil geen toezichthouder zijn

7/9/2021
De Europese Centrale Bank is met uitspraken gekomen over inflatiedoelstellingen die weer verband houden met de rentestanden. De bank besloot om heel lang niks te veranderen aan de rente. Volgens Kees de Kort heeft de ECB de handdoek in de ring gegooid.

Duration:00:06:14

Opinie | Wolken in de zomerramingen van de Europese Commissie

7/8/2021
Flinke plussen in de zomerramingen van de Europese Commissie, maar Kees zou Kees de Kort niet zijn als er toch wat wolken te zien zijn. 'Cijfers waren al heel optimistisch, ze zijn nu nog positiever en dat is niet verrassend. Maar hoeveel hiervan komt door de steunmaatregelen?'

Duration:00:06:40

Opinie | Lauw Loene, ook aan de huizenkant

7/7/2021
De Europese inkoopmanagers uit de bouw zijn somber. 'Het sukkelt door, er zit weinig muziek in', zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort. In de kantorenbouw is het natuurlijk vrij somber, maar aan de huizenkant zou het anders moeten zijn, daar zou het enthousiasme vanaf moeten druipen. Maar ook daar is het Lauw Loene.

Duration:00:06:33

Opinie | We mogen weer

7/6/2021
De dienstensector ziet eindelijk weer perspectief: we mogen weer naar festivals en de horeca is weer open. Er zit herstel aan te komen, ziet ook macro-econoom en commentator Kees de Kort. Volgens hem is de vraag wel hoe lang dat precies zal aanhouden.

Duration:00:06:34

Opinie | Geruststellend waardeloos

7/5/2021
Er zijn weer cijfers! Die van de inkoopmanagers in de dienstverlening en die zijn zoals macro-econoom Kees de Kort ze ziet: 'Geruststellend waardeloos!'

Duration:00:05:49

Opinie | Het gevaar van adviseurs die geen verantwoordelijkheid nemen

7/2/2021
Het is nooit eenvoudig om een onprettige maatregel te nemen. Veel politici en deskundigen dragen verantwoordelijkheid, maar gaan moeilijke beslissingen toch liever uit de weg. Econoom Kees de Kort trekt de conclusie dat de adviseurs nog veel minder verantwoordelijkheid nemen.

Duration:00:06:59

Opinie | Succesverhaal op rottende fundamenten

7/1/2021
De Communistische Partij van China (CCP) blaast vandaag honderd kaarsjes uit en macro-econoom en economiecommentator Kees de Kort is van de partij. Volgens hem is China een groot succesverhaal, maar zullen er op de langere termijn problemen ontstaan.

Duration:00:06:21