Forskolan-logo

Forskolan

Education Podcasts

Förskollärarna Fredrik Kahn, Linda Johansson och Eva Lindström diskuterar förskolans uppdrag, arbetsmiljön, resursbrister, jobbiga föräldrar, dåliga lämningar, pedagogik och storlek på barngrupperna. Mycket skratt, stor igenkänning och allvar i podden om världens bästa jobb! Podden görs av redaktionen på tidningen Förskolan, en del av Läraren, i samarbete med Lärarförbundet. www.lararen.se/forskolan redaktionen@lararen.se

Förskollärarna Fredrik Kahn, Linda Johansson och Eva Lindström diskuterar förskolans uppdrag, arbetsmiljön, resursbrister, jobbiga föräldrar, dåliga lämningar, pedagogik och storlek på barngrupperna. Mycket skratt, stor igenkänning och allvar i podden om världens bästa jobb! Podden görs av redaktionen på tidningen Förskolan, en del av Läraren, i samarbete med Lärarförbundet. www.lararen.se/forskolan redaktionen@lararen.se

Location:

Sweden

Description:

Förskollärarna Fredrik Kahn, Linda Johansson och Eva Lindström diskuterar förskolans uppdrag, arbetsmiljön, resursbrister, jobbiga föräldrar, dåliga lämningar, pedagogik och storlek på barngrupperna. Mycket skratt, stor igenkänning och allvar i podden om världens bästa jobb! Podden görs av redaktionen på tidningen Förskolan, en del av Läraren, i samarbete med Lärarförbundet. www.lararen.se/forskolan redaktionen@lararen.se

Twitter:

@lararen_se

Language:

Swedish


Episodes

Borde vuxna leka mer i förskolan?

5/23/2022
Vuxna borde vara med och leka mer, säger Fredrik. Men när och hur ska vi vara med och styra? Dessutom: får alla barn alltid vara med och leka, eller är det okej om två bästisar säger att de vill leka själva? Dessutom: Eva förklarar varför hon ogillar uppstyrda regellekar och lekar som handlar om att åka ut.

Duration:00:33:11

Traditioner och högtider – firar vi för barnens eller föräldrarnas skull?

5/9/2022
Hur ska vi uppmärksamma högtider på förskolan? Vi upplever att vissa högtider tar upp för mycket tid och ibland stannar hela verksamheten av för att vi ska jul- och påskpyssla. Och hur hållbart är det, bidrar inte vårt pyssel till överkonsumtion? Det som står om traditioner i läroplanen är att vi ska överföra ett kulturarv från en generation till nästa. Men måste vi ta in Gud i förskolan? Kan högtider vara ett bra tillfälle att prata om olikheter? Jobbar vi tillräckligt inkluderande? Och...

Duration:00:23:48

Borde vi göra fler orosanmälningar?

4/25/2022
Vårt kanske viktigaste avsnitt någonsin! Enligt statistik är det ungefär 20% av alla barn som far illa eller blir utsatta för något under sin uppväxt. Så varför gör vi inte fler orosanmälningar? Vi pratar om barnen som vi missar, hur vi kan se små tecken på att något är fel, om gnagande oro, om gråzoner och om barnen som vi aldrig glömmer.

Duration:00:29:56

Vad är ett bra utvecklingssamtal?

4/11/2022
Vad är syftet med utvecklingssamtalet och vad ska vi förmedla egentligen? Vad har föräldrarna för förväntningar och frågor? Vi berättar om svåra samtal, och om riktigt lyckade samtal vi haft. Vad ska vi ta upp och vad ska vi absolut inte ta upp? Ska barnskötarna få hålla i dem? Och hur gör vi med föräldrar som inte ens vill komma?

Duration:00:33:55

Så hanterar vi etisk stress

3/28/2022
Känner du ibland att du inte räcker till för barnen på förskolan? Då kanske du lider av etisk stress. Samvetsstress, moralisk stress eller etisk stress är ord som allt oftare används för att beskriva upplevelsen av att i sin yrkesroll inte kunna handla på det sätt som man själv uppfattar som det moraliskt rätta. Ofta handlar det om känslan av att inte räcka till och att inte ha kontroll. I det här avsnittet beskriver Eva hur hon drabbats. Hur prioriterar man när ens bästa kollega blir sjuk?...

Duration:00:34:15

Hur mycket förskollärare är du på fritiden?

3/14/2022
När använder ni lärarrösten även utanför jobbet? Vi berättar om de situationer då det märks tydligt att vi är förskollärare. Om förmågan att se konflikter bland barn innan bråket bryter ut och om att kunna kissa och äta väldigt snabbt. Blir man en bättre förälder om man är förskollärare? Eller i alla fall annorlunda? Vi berättar om hur vårt yrkesval påverkat vårt föräldraskap.

Duration:00:26:58

Gården – älskad och hatad

2/28/2022
Det borde hända mer på gården! Fredrik tycker att vi har för lite uppstyrda aktiviteter och planerad undervisning på förskolans gård. Så varför är den på många förskolor lite av en ”rastgård” där barnen får springa av sig och där vi vuxna står och snackar? Vi pratar om hur en bra gård borde vara och att utomhusvistelse kräver mycket mer av oss.

Duration:00:32:42

Arbetslaget – så leder vi kollegorna

2/14/2022
Hur leder man sitt arbetslag? Kan man vara en bra förskollärare om man inte kan leda sina kollegor? Vi pratar om strategier för att leda och berättar om våra erfarenheter av att skapa ett lyckat arbetslag.

Duration:00:36:14

Konstiga regler i matsalen

1/31/2022
Hur skapar vi en lustfylld matsituation och en bra pedagogisk måltid? Måste man smaka, sitta still och vad händer om man struntar i fasta platser? Vi upplever att det finns många märkliga idéer och regler i kring matsituationen som skulle må bra av att ifrågasättas.

Duration:00:33:28

Vilda lekar – var går gränsen?

1/17/2022
Vilka lekar tillåter vi i förskolan? Hur styr vi barnen och när säger vi stopp? Vi pratar om brottning, Squid Game-lekar och hur miljön på förskolan kan påverka hur barnen leker. Och hur vänder man en negativ lek till något positivt?

Duration:00:28:29

Så leder vi barngruppen

12/6/2021
Vi snackar om ledarskap. Hur är man en bra ledare och hur får man med sig barngruppen? Vi pratar om makt, dåliga regler och hur man skapar trygghet och tillit. Förskolläraren Siri är ny i podden och berättar om sina erfarenheter av bra och dåligt ledarskap. Både hon och Eva säger att de hade rätt svårt med ledarrollen när de var nya som förskollärare och Eva berättar om förskolan där personalen hade gett upp, där barnen styrde och det kändes som Flugornas herre.

Duration:00:34:34

Vi avslöjar vår lön

11/22/2021
Eva Lindström sa upp sig i affekt efter ett lönesamtal för att en kollega fick mer. Ska det inte löna sig att vara en riktigt bra förskollärare och resultera i mer i plånboken? Vi snackar om myter och missförstånd kring lönen, om otydliga lönekriterier och huruvida man måste säga upp sig och byta kommun för att få upp sin lön?!

Duration:00:34:47

Vem bestämmer över vilan?

11/8/2021
Det är vanligt att föräldrar vill begränsa sina barns sovtider på förskolan. Hur mycket ska vi anpassa oss efter deras önskemål? Vi upplever att barn idag sover kortare tid än förr, och dessutom slutar helt med vilan vid en yngre ålder jämfört med när vi började arbeta som förskollärare. Hur påverkar det oss och hur påverkar det barnen? Och så diskuterar vi ”vaken-vilan” för de äldre barnen, varför har vi den, när ska vi ha den och hur gör vi den bäst?

Duration:00:33:55

Varför har vi så mycket konflikter i förskolan?

10/25/2021
Vi upplever att det är många konflikter mellan oss kollegor i förskolan. Varför bråkar vi så mycket? Är det mer bråk inom förskolan än på andra arbetsplatser? Vi berättar om konflikter vi själva har haft med kollegor genom åren och diskuterar vad tjafset oftast beror på. Ska vi inte vara professionella inom förskolan och kunna samarbeta med alla?

Duration:00:29:01

Behövs föräldramötet?

10/11/2021
Vi ifrågasätter föräldramötet. Vad ska vi ha föräldramötet till egentligen? Vilken information vill föräldrarna ha? Många förskollärare känner sig obekväma med att hålla i mötet och det finns föräldrar som aldrig dyker upp. Borde vi kanske ta bort föräldramötet och ersätta det med något annat?

Duration:00:30:34

Därför älskar vi att jobba med de yngsta barnen

9/27/2021
Det finns många fördomar om hur det är att jobba med de minsta barnen i förskolan. Vi pratar om att småbarnspedagogiken- och didaktiken måste uppvärderas och att det är både krävande men också alldeles magiskt att jobba med de yngsta barnen. Och så förklarar vi varför de allra bästa förskollärarna borde jobba med de yngsta.

Duration:00:29:33

Våga vägra snoriga barn!

9/13/2021
Kommer ni ihåg när man fick lämna sjuka barn på förskolan? När det var helt normalt att lämna ett barn med rinnande snor och lite hosta? Det finns givetvis mycket som är dåligt med corona men de nya riktlinjerna för barn med symptom vill vi behålla även efter pandemin. Eva säger att hon absolut inte vill gå tillbaka till en tid då vi tolererade halvsjuka barn på förskolan. Idag ringer vi hem barn jätteofta men det är inte alltid så lätt – ibland blir man utskälld av föräldrar som är trötta...

Duration:00:25:10

Mår barn dåligt av långa dagar och tidig inskolning?

8/30/2021
Vi provoceras av gnäll på sociala medier från förskollärare som inte tycker att 1-åringar ska börja i förskolan. Till dem vill vi säga: ”Sluta ge föräldrar skit för långa dagar och för inskolning av små barn!” Vi tror ju på förskolan, vi tror att barn mår bra av att vara här och förklarar varför långa dagar kan vara jättebra.

Duration:00:25:06

Ny på jobbet - våra tips till dig som är nyexad

8/16/2021
Så får du en bra start som nyexaminerad på första jobbet. Vi berättar om våra erfarenheter av nyexade och om hur vi själva var när vi var nya. Som ny har du ju en färsk utbildning och kunskap om den senaste forskningen men du har kanske aldrig hållit i en samling eller hanterat föräldrar. Så gör du för att undvika nybörjarmissarna och för att inte bli utbränd direkt. I det här avsnittet delar vi med oss av våra bästa tips till nyexade och berättar även om våra erfarenheter av att byta...

Duration:00:37:38

Så får vi bättre kommunikation med vårdnadshavarna

6/28/2021
Hur bra är vi egentligen på att förmedla information om det som händer på förskolan till föräldrarna? Veckobrev som knappt någon läser, känsliga samtal vid hämtningar, och utvecklingssamtal med språkförbistring. Hur gör vi för att lyckas bättre med vår kommunikation? Vi berättar om missar vi gjort och hur man i stället kan göra för att få kommunikationen med vårdnadshavarna att fungera riktigt bra.

Duration:00:38:27