Het BouwGarant Journaal-logo

Het BouwGarant Journaal

Education Podcasts

Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen hoor je in het BouwGarant Journaal. Met nieuws, achtergrondinformatie en praktische tips waar je echt wat aan hebt als je gaat bouwen of verbouwen.

Location:

Netherlands

Description:

Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen hoor je in het BouwGarant Journaal. Met nieuws, achtergrondinformatie en praktische tips waar je echt wat aan hebt als je gaat bouwen of verbouwen.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Duurzaam en circulair klussen en verbouwen

4/23/2024
Als je van plan bent om te gaan klussen of verbouwen kun je dit op een duurzame manier aanpakken. En dat is hard nodig, want de grondstoffen in de wereld raken uitgeput en veel spullen die je gebruikt hebben impact op het milieu. Circulair en duurzaam zijn termen die steeds vaker vallen bij het uitvoeren van een klus of verbouwing. Maar wat houdt het in, hoe werkt het, wat kun je als consument zelf doen en hoe werk je op dat gebied samen met een architect of aannemer? Gaby Milder ontvangt in deze aflevering van het BouwGarant Journaal expert Nicolien van Loon van Milieu Centraal. Samen bespreken zij alle aspecten die bij circulair klussen en verbouwen komen kijken. Zoals het hergebruik van materialen, de impact van verf op het milieu, keurmerken, planning en nog veel meer. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:24:08

Ask host to enable sharing for playback control

Zekerheid en garanties bij bouwen of verbouwen

3/20/2024
Het aantal juridische geschillen over bouwzaken heeft vorig jaar een nieuw hoogtepunt bereikt. Hiervoor zijn meerdere oorzaken, waaronder een schaarste aan aannemers, niet goed uitgevoerde verbouwingen en materialen die te laat of helemaal niet worden geleverd. Maar hoe kies je de juiste aannemer, wat moet je wel en niet doen als een aannemer vraagt om vooruitbetalingen, welke rechten en plichten heb je als consument en wat moet je doen als je aannemer plotseling failliet gaat? Dit en nog veel meer hoor je in deze aflevering van het BouwGarant Journaal, waarin Gaby Milder in gesprek gaat met Rob de Groot, directeur van stichting BouwGarant. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:31:24

Ask host to enable sharing for playback control

Trends en ontwikkelingen bij bouwen en verbouwen

2/19/2024
De bouwwereld verandert en dat is in de hele branche merkbaar, dus ook op het werkterrein van aannemers. Wat zijn opvallende trends en ontwikkelingen, wat is de rol van een aannemer tegenwoordig en hoe zorg je samen met de aannemer voor een succesvol project? Gaby Milder ontvangt in deze aflevering van het BouwGarant Journaal aannemer Bianca Angenent, zij is samen met haar man eigenaar van Bouwbedrijf Angenent. Verduurzaming, nieuwe wet- en regelgeving, materiaalgebruik, soorten verbouwingen; de trends en ontwikkelingen bij bouwen en verbouwen worden allemaal besproken. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:29:08

Ask host to enable sharing for playback control

De kosten bij het onderhouden en verbouwen van je woning

1/22/2024
De kosten bij het onderhouden en verbouwen van je woning. Een goede voorbereiding is het halve werk! En dat geldt zeker bij het onderhouden en verbouwen van je woning. Maar waar moet je beginnen? Hoe wordt een calculatie gedaan, wat zijn de verschillende soorten prijzen die aannemers hanteren en welke onderdelen komen vaak terug in offertes en wat betekenen ze? Je hoort het allemaal in deze aflevering van het BouwGarant Journaal. In de studio ontvangt Gaby Milder expert John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. Samen bespreken ze alle kostenonderdelen die van belang zijn bij de verbouwing of renovatie van je woning. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:24:06

Ask host to enable sharing for playback control

Groter wonen zonder te verhuizen

12/19/2023
Groter wonen zonder te verhuizen. Hoe doe je dat? Veel mensen zijn tevreden met waar ze nu wonen; een leuke buurt, fijn huis, leuke buren en natuurlijk een beperkt aanbod woningen. Het is vaak heel goed mogelijk om je huis aan te passen en uit te breiden zonder dat je hoeft te verhuizen. In deze aflevering van het BouwGarant Journaal hoor je alle mogelijkheden en obstakels. Wat is het bebouwingsgebied, wat mag wel en niet als je de woning aan de voorkant wilt vergroten, wat kun je allemaal met je schuur, kelder en zolder en wanneer heb je een bouwvergunning nodig? Gaby Milder gaat in gesprek met aannemer en bouwexpert Coen den Hollander en samen bespreken zij hoe je groter kunt wonen zonder te verhuizen! Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:28:47

Ask host to enable sharing for playback control

Kavel kopen en je droomhuis bouwen

11/15/2023
Alles wat je moet weten voordat je een bouwkavel koopt en je droomhuis gaat bouwen, hoor je in het BouwGarant Journaal. Hoe vind je een geschikt kavel, wat is een catalogus huis, waar moet je zijn voor de juiste vergunningen, wat moet er allemaal in het contract met het bouwbedrijf staan en hoe zit het met de 5% regeling? Dit en nog veel meer bespreekt Gaby Milder samen met gast John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. Kijk voor informatie op https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/zelf-bouwen. Jouw droomhuis bouwen begint met deze aflevering van het BouwGarant Journaal. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:27:25

Ask host to enable sharing for playback control

Achterstallig onderhoud aan je huis

10/16/2023
Alles wat je wilt weten over achterstallig onderhoud hoor je in deze aflevering van het BouwGarant Journaal. Hoe herken je achterstallig onderhoud, wat kun je eraan doen om het te voorkomen, hoe ga je er financieel mee om en wat zijn de verschillen tussen oude huizen en nieuwbouw. Gaby Milder gaat in gesprek met aannemer Coen den Hollander en zij bespreken alles wat te maken heeft met achterstallig onderhoud. Van een lekkende dakgoot en schimmel op je muur tot schilderwerk en problemen met dakbedekking. Ga voor meer informatie naar BouwGarant.nl. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:27:01

Ask host to enable sharing for playback control

De woning in de toekomst

9/22/2023
Het huis van de toekomst is slim, zelfvoorzienend en energieneutraal. Domotica, de toepassing van hennep en stro, bouwen op en rond het water, energievoorziening en 3D printing. Deze en andere onderwerpen worden besproken in de nieuwe aflevering van het BouwGarant Journaal. In deze thema uitzending gaat Gaby Milder in gesprek met Mark Boschman, architect en partner bij architectenbureau Roosros. Samen bespreken zij de technieken die nu volop in ontwikkeling zijn om het wonen in de toekomst mogelijk te maken en vorm te geven. Ook kijken ze in de glazen bol en verkennen ze hoe en waar we in de toekomst wonen. Ga voor meer informatie naar BouwGarant.nl. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:25:00

Ask host to enable sharing for playback control

Waarde toevoegen aan je woning door een verbouwing

8/25/2023
De waarde van je woning verhogen met een verbouwing. Dat kan! Kies je voor een mooie nieuwe badkamer of keuken, of ben je van plan om bijvoorbeeld een extra verdieping op je huis te laten zetten? Het verbouwen van je woning zorgt voor groter woonplezier en wellicht ook extra vierkante meters woonoppervlak. In deze aflevering van het BouwGarant Journaal gaan we dieper in op het toevoegen van extra waarde aan je woning. Gaby Milder gaat daarvoor in gesprek met makelaar en taxateur Rutger Spiering van Puur Makelaars en Michel Ouwens, die een extra verdieping op zijn huis heeft laten plaatsen. Waar krijg je mee te maken als je gaat verbouwen, wat levert het op en waar moet je op letten? Ga voor meer informatie naar Bouwgarant.nl. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:21:16

Ask host to enable sharing for playback control

Alles wat je wilt weten voordat je gaat verbouwen

7/12/2023
De voorbereiding is het halve werk! Dat gaat zeker op als je van plan bent om te gaan verbouwen. Want waar begin je, hoe vind je een goede en betrouwbare aannemer, heb je vergunningen en bouwtekeningen nodig, zijn de stijgende bouwkosten voor jouw rekening of voor de aannemer, hoe zit het met de kleine lettertjes en wat is een goede planning? In deze aflevering van het BouwGarant Journaal gaat Gaby Milder in gesprek met Coen den Hollander van Aannemersbedrijf den Hollander en Bart Overes, die een aantal verbouwingen van zijn woning achter de rug heeft. Je hoort verhalen uit de praktijk en krijgt handige tips&trics voor als je van plan bent om te gaan verbouwen. Ga voor meer informatie naar Bouwgarant.nl. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:25:13

Ask host to enable sharing for playback control

Natuurinclusief bouwen en verbouwen

6/12/2023
Natuurinclusief bouwen en verbouwen. Een term die steeds vaker voorbij komt, maar waarvan veel mensen nog niet precies weten wat het inhoudt. Daar brengt deze aflevering van Het BouwGarant Journaal verandering in. Gaby Milder gaat in gesprek met Sanne Janssen van Milieu Centraal over Natuurinclusief bouwen en verbouwen. Wat betekent het precies, is het kostbaar, hoe zit het met de biodiversiteit in Nederland, wat is het effect van groen op en rond je huis, wat kun je als consument allemaal zelf doen en wat kun je beter uitbesteden aan een geschikte aannemer? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer hoor je in Het BouwGarant Journaal. Ga voor meer informatie naar BouwGarant.nl. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:19:09

Ask host to enable sharing for playback control

Het financieren van een verbouwing

5/11/2023
Na jaren van historisch lage rentestanden is de hypotheekrente in zeer korte tijd flink gestegen. En de overspannen huizenmarkt is tot rust aan het komen. Wat zijn de consequenties voor de consument en wat zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar? En is het verbouwen van je woning een goed idee? Wat levert meerwaarde van je woning op en wat niet, en vooral: welke mogelijkheden heb je als consument om de verbouwing te financieren. Je hoort het allemaal in deze aflevering van het BouwGarant Journaal waarin Gaby Milder in gesprek gaat met Ben Biesbrouck van de Hypotheekshop. Ga voor meer informatie naar BouwGarant.nl. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:19:55

Ask host to enable sharing for playback control

Conflicten tussen aannemers en consumenten en de rol van een architect bij bouw en verbouw projecten

4/11/2023
Het aantal conflicten tussen consumenten en aannemers is het afgelopen jaar fors gestegen. In deze aflevering van het BouwGarant Journaal zetten we een aantal feiten en cijfers op een rij en praten we hierover met Rob de Groot, directeur van stichting BouwGarant. Hij geeft een aantal tips hoe je conflicten kunt voorkomen en wat je kunt doen als er toch een conflict ontstaat. Ook gaan we in gesprek met architect Marco Tavenier van Bureau MT, hij vertelt alles over de rol van een architect in het hele bouw en verbouw traject. Ga voor meer informatie naar BouwGarant. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:23:58

Ask host to enable sharing for playback control

Alles over warmtepompen en tips om geld te besparen op je energierekening.

3/2/2023
Hybride of all electric, grondgebonden of luchtwarmtepomp? In deze aflevering is Rick Bruins van Remeha te gast. Hij geeft antwoord op alle vragen over warmtepompen. Ook gaan we in gesprek met Gwen Jansen van Milieu Centraal. Zij geeft tips hoe je simpel veel geld kunt besparen op je energierekening. Ga voor meer informatie naar BouwGarant. Alles wat je wilt weten voordat je gaat bouwen of verbouwen, je hoort het in Het BouwGarant Journaal.

Duration:00:19:20