Lysande lagom-logo

Lysande lagom

Education Podcasts >

More Information

Episodes

Är svenska ett svårt språk? För vem?

8/14/2018
More
Svenska är ett svårt språk, tycker och tror många svenskar. Men vad grundar de egentligen det antagandet på? Språklärarna Emil och Molander och Sofi Tegsveden Deveaux reder ut vad som faktiskt är ganska lätt och vad som är svårt när man lär sig svenska som vuxen och landar i att grammatiken är relativt enkel om […] Inlägget Är svenska ett svårt språk? För vem? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:33:28

Alla dessa möten: Något typiskt svenskt?

8/7/2018
More
Är det typiskt svenskt att ha många möten? Gör den svenska konsensuskulturen att alla måste få tycka till om allt för att ingen ska känna sig överkörd? Många av våra utländska kursdeltagare verkar tycka det. Men vad är egentligen ett möte, och hur ska man veta vad som egentligen bestäms på jobbmötet? Och framför allt: […] Inlägget Alla dessa möten: Något typiskt svenskt? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:27:54

Partikelverb: Älskade och hatade småsaker med stora konsekvenser

8/1/2018
More
Vilket partikelverb är din favorit? Eller vet du inte exakt vad det är? Din utländska vän som lär sig svenska vet säkert vad det är och tycker förmodligen att det är en besvärlig del av det svenska språket. Här hör du dock två personer som älskar partikelverb! Partikelverb är verb som slagit sig samman med […] Inlägget Partikelverb: Älskade och hatade småsaker med stora konsekvenser dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:26:10

Ordförråd: Måste man lära sig att svära?

7/24/2018
More
Hur många ord behöver man lära sig för att kunna arbeta i Sverige? En bättre fråga är kanske: Vilka ord behöver man lära sig? En infödd sjuåring kan cirka 10 000 ord, men förmodligen inte de ord som behövs för att jobba som till exempel läkare. Vilket ordförråd behövs då i kurser i sjukvårdssvenska? Är […] Inlägget Ordförråd: Måste man lära sig att svära? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:34:32

Privatliv: Svenskars syn i ett interkulturellt perspektiv

7/17/2018
More
Är svenskar inbundna och svåra att få kontakt med? Hur bör man göra eller inte göra för att bli vän med en svensk? Vad händer om en kollega börjar gråta mitt på mötet? Hur hanterar den svenska arbetsplatskulturen det? Och: Varför har alla svenskar på sig likadana kläder? I Sverige skiljer man på offentlig och […] Inlägget Privatliv: Svenskars syn i ett interkulturellt perspektiv dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:23:54

Språk på jobbet: Hur mycket svenska måste man kunna?

7/10/2018
More
Varför tror läkaren att Emil är uppstoppad? Hur hjälper Sofi en papier maché-expert att förbättra svenskan? Räcker det inte bara att prata svenska på jobbet för att lära sig språket? Och varför är det en direkt fördel att ha någon som pratar på ett annat sätt än alla andra på arbetsplatsen? Man kan ganska ofta […] Inlägget Språk på jobbet: Hur mycket svenska måste man kunna? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:28:22

Fördomar och generaliseringar: Är svenskar lata, blyga och konflikträdda?

7/3/2018
More
Är svenskar lata, blyga och rädda för konflikter? Emil och Sofi kartlägger fördomar och generaliseringar och konstaterar att det eviga fikandet och möteskulturen främjar bilden av den svenska lättjan, och att vi skulle må bra av en ordentlig debatt. I det här avsnittet stöts och blöts uppfattningar och missuppfattningar om den typiska svensken. Många som […] Inlägget Fördomar och generaliseringar: Är svenskar lata, blyga och konflikträdda? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:25:09

Avsnitt 1 – Om knäppa språkfel och vad de beror på

6/26/2018
More
Inlägget Avsnitt 1 – Om knäppa språkfel och vad de beror på dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:19:57