Lysande lagom-logo

Lysande lagom

Education Podcasts >

More Information

Episodes

Kulturkrockar i Europa BONUSAVSNITT

8/28/2019
More
Hur är det att semestra i sin partners hemland? Efter sommarens äventyr i Europa går vi igenom det bästa och det värsta med att få se en annan kultur på nära håll, och diskuterar fördelarna med Tysklandsbingo och franskt fläsk som strategier för att vinna barnens godkännande. På kontinenten tar man kontakt för att hjälpa […] Inlägget Kulturkrockar i Europa BONUSAVSNITT dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:28:57

Varför finns språkläraren?

7/31/2019
More
Nu när allt är digitalt och det finns översättningsappar och språkinlärningsappar som är helt gratis, vad är egentligen poängen med att gå en kurs hos en språklärare? I det här avsnittet pratar vi om hur det är att vara privatlärare i svenska som andraspråk för vuxna och varför läraren och kursen behövs över huvud taget. […] Inlägget Varför finns språkläraren? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:26:02

Oöversättbara svenska ord

7/24/2019
More
Finns det några svenska ord som inte går att översätta till andra språk? Ja, självklart, och vi listar några favoriter bland oöversättbara svenska ord, såsom ”sällskapssjuk” och ”våldgästa”. Men vad menar man egentligen med ”oöversättbara ord”? Är inte alla ord oöversättbara i någon mening, eller går det alltid att hitta en motsvarighet på andra språk? […] Inlägget Oöversättbara svenska ord dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:37:32

Talar drottning Silvia dålig svenska?

7/17/2019
More
En sak som många som lärt sig svenska i vuxen ålder får höra av svenskar är ”Du talar ju redan bättre än Silvia!”. Varför har hon blivit sinnebilden av någon som är dålig på svenska? Är hennes språk verkligen så illa? Är det uttalet eller grammatiken som får folk att reagera? I det här avsnittet […] Inlägget Talar drottning Silvia dålig svenska? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:25:13

Nyttigt, rent, onyttigt och äckligt

7/10/2019
More
Vad som anses hälsosamt och nyttigt varierar mellan kulturerna. Vi pratar om hur svenska matvanor sågs som direkt hälsofarliga i Skottland, och hur lite kaffe eller en ynka öl i veckan kan ses som något väldigt onyttigt. Vad som är äckligt och smutsigt är också kulturellt betingat. För en svensk kanske det känns rent och […] Inlägget Nyttigt, rent, onyttigt och äckligt dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:29:43

Att vara förälder i ett nytt land

1/8/2019
More
Att bli förälder är svårt, och det är att flytta till ett nytt land också. Vad händer om man gör båda på samma gång? Lysande lagom gästas av författaren Sarah Campbell, aktuell med boken Swedish for Parents, berättar om sina personliga erfarenheter av att flytta till Sverige med barn, diskuterar kulturskillnader och hur man hanterar […] Inlägget Att vara förälder i ett nytt land dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:28:09

Det interkulturella föräldraskapet

1/1/2019
More
Ett interkulturellt förhållande kan kännas som ett äventyr där man får tillfälle att upptäcka och utforska nya sätt att se på sig själv och världen. När tvåsamheten blir en familj förändras dock den dynamiken, och det som nyss upplevts som exotiskt och spännande kan plötsligt bli ett hot mot framtida generationer och MIN KULTUR som […] Inlägget Det interkulturella föräldraskapet dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:28:00

Den flerspråkiga familjen: Hur gör man?

12/25/2018
More
I den flerspråkiga familjen är ingenting gratis. Två luttrade föräldrar till tvåspråkiga barn slår sönder myter och föreställningar om hur ”lätt” det är att bli fullständigt tvåspråkig under uppväxten. I kontrast till Sveriges mycket enspråkiga norm är det på en global skala vanligare att växa upp i en tvåspråkig miljö. Kanske på grund av att […] Inlägget Den flerspråkiga familjen: Hur gör man? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:36:33

Den svenska synen på barn

12/18/2018
More
Inlägget Den svenska synen på barn dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:30:45

Är svenska ett svårt språk? För vem?

8/14/2018
More
Svenska är ett svårt språk, tycker och tror många svenskar. Men vad grundar de egentligen det antagandet på? Språklärarna Emil och Molander och Sofi Tegsveden Deveaux reder ut vad som faktiskt är ganska lätt och vad som är svårt när man lär sig svenska som vuxen och landar i att grammatiken är relativt enkel om […] Inlägget Är svenska ett svårt språk? För vem? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:33:28

Alla dessa möten: Något typiskt svenskt?

8/7/2018
More
Är det typiskt svenskt att ha många möten? Gör den svenska konsensuskulturen att alla måste få tycka till om allt för att ingen ska känna sig överkörd? Många av våra utländska kursdeltagare verkar tycka det. Men vad är egentligen ett möte, och hur ska man veta vad som egentligen bestäms på jobbmötet? Och framför allt: […] Inlägget Alla dessa möten: Något typiskt svenskt? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:27:54

Partikelverb: Älskade och hatade småsaker med stora konsekvenser

8/1/2018
More
Vilket partikelverb är din favorit? Eller vet du inte exakt vad det är? Din utländska vän som lär sig svenska vet säkert vad det är och tycker förmodligen att det är en besvärlig del av det svenska språket. Här hör du dock två personer som älskar partikelverb! Partikelverb är verb som slagit sig samman med […] Inlägget Partikelverb: Älskade och hatade småsaker med stora konsekvenser dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:26:10

Ordförråd: Måste man lära sig att svära?

7/24/2018
More
Hur många ord behöver man lära sig för att kunna arbeta i Sverige? En bättre fråga är kanske: Vilka ord behöver man lära sig? En infödd sjuåring kan cirka 10 000 ord, men förmodligen inte de ord som behövs för att jobba som till exempel läkare. Vilket ordförråd behövs då i kurser i sjukvårdssvenska? Är […] Inlägget Ordförråd: Måste man lära sig att svära? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:34:32

Privatliv: Svenskars syn i ett interkulturellt perspektiv

7/17/2018
More
Är svenskar inbundna och svåra att få kontakt med? Hur bör man göra eller inte göra för att bli vän med en svensk? Vad händer om en kollega börjar gråta mitt på mötet? Hur hanterar den svenska arbetsplatskulturen det? Och: Varför har alla svenskar på sig likadana kläder? I Sverige skiljer man på offentlig och […] Inlägget Privatliv: Svenskars syn i ett interkulturellt perspektiv dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:23:54

Språk på jobbet: Hur mycket svenska måste man kunna?

7/10/2018
More
Varför tror läkaren att Emil är uppstoppad? Hur hjälper Sofi en papier maché-expert att förbättra svenskan? Räcker det inte bara att prata svenska på jobbet för att lära sig språket? Och varför är det en direkt fördel att ha någon som pratar på ett annat sätt än alla andra på arbetsplatsen? Man kan ganska ofta […] Inlägget Språk på jobbet: Hur mycket svenska måste man kunna? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:28:22

Fördomar och generaliseringar: Är svenskar lata, blyga och konflikträdda?

7/3/2018
More
Är svenskar lata, blyga och rädda för konflikter? Emil och Sofi kartlägger fördomar och generaliseringar och konstaterar att det eviga fikandet och möteskulturen främjar bilden av den svenska lättjan, och att vi skulle må bra av en ordentlig debatt. I det här avsnittet stöts och blöts uppfattningar och missuppfattningar om den typiska svensken. Många som […] Inlägget Fördomar och generaliseringar: Är svenskar lata, blyga och konflikträdda? dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:25:09

Avsnitt 1 – Om knäppa språkfel och vad de beror på

6/26/2018
More
Inlägget Avsnitt 1 – Om knäppa språkfel och vad de beror på dök först upp på LYS förlag.

Duration:00:19:57