Over leven met kanker-logo

Over leven met kanker

Health & Wellness Podcasts

IntermeZZo is er voor ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. In onze podcast “Over leven met kanker” delen betrokken mensen hun kennis als professional of hun eigen ervaring met de ziekte. Hoe ga je om met kanker in je leven? Wat of wie kan je daarbij steunen? In de gesprekken komen deze vragen, en nog veel meer, aan bod. Elke 1e van de maand is er een nieuwe podcast.

Location:

Netherlands

Description:

IntermeZZo is er voor ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. In onze podcast “Over leven met kanker” delen betrokken mensen hun kennis als professional of hun eigen ervaring met de ziekte. Hoe ga je om met kanker in je leven? Wat of wie kan je daarbij steunen? In de gesprekken komen deze vragen, en nog veel meer, aan bod. Elke 1e van de maand is er een nieuwe podcast.

Language:

Dutch

Contact:

038 424 6088


Episodes

Over leven met kanker - Binnenkort wordt ze 50.

5/1/2023
Masja van Essen kijkt er zeer naar uit, want uitgezaaide kanker maakt dat deze mijlpaal helemaal niet vanzelfsprekend is. Masja is gast van IntermeZZo. Ze vertelt ze hoe zij haar leven beleeft met chronische kanker. Over energie, eigen regie pakken, haar gezin en wat zij en haar naasten nodig hebben om ‘zo gewoon mogelijk’ te leven. Ze kiest uit het activiteitenaanbod wat haar in deze fase steun geeft. Maar dat niet alleen. Wat ze niet noemt, maar graag vermeld ziet: “Jullie vrágen aan de gasten wat de behoefte is en regelen dat. Juist dit maatwerk vind ik zo waardevol. Daardoor voel ik me gezien en gekend bij IntermeZZo.” Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:21:32

Over leven met kanker - Voorzitter aan het woord

4/1/2023
Pierre Satink is sinds een jaar voorzitter van het bestuur van IntermeZZo. Een vrijwillig bestuur-op-afstand, maar steeds meer dichtbij. Hij vertelt waarom hij heeft gekozen voor onze maatschappelijke organisatie, hoe hij werkt vanuit dienend leiderschap. Pierre licht de bestuursvisie toe om samen met team, vrijwilligers en medebestuurders, de groei die IntermeZZo doormaakt vanwege het toenemend aantal mensen met kanker, in goede banen te leiden. Een vleugje politiek lardeert de persoonlijke betrokkenheid van Pierre. Luister maar. Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:25:07

Over leven met kanker - De STAMPS-app

3/1/2023
De STAMPS-app, om in één keer je (kanker)verhaal te delen. Pien de Ruig had zelf drie keer borst kanker en ontwikkelde samen met dochter Tess van Logtestijn een geweldige app. Zij geloven dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens intensieve emotionele trajecten, als medische of gezondheidsreizen. “Daarom helpen we mensen in het delen van hun verhaal met vrienden, familie, kennissen en collega’s. Schrijf in de app Stamps in één keer van je af hoe het met je is en houd zo iedereen op de hoogte. Niet een heleboel telefoontjes beantwoorden, mailtjes en app-jes hoeven sturen. Dat maakt het behapbaar voor jezelf, en, door met iedereen hetzelfde verhaal te delen, voorkom je ook spookverhalen.” Pien en Tess vertellen in deze podcast! Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:26:49

Over leven met kanker - Prostaatkanker

2/13/2023
Zacharias Bousema die de ziekte trof, vertelt over de impact op zijn leven en van zijn partner Yvonne. En over de bijeenkomsten van de Prostaatkankerstichting die worden georganiseerd bij IntermeZZo. Herkenning, erkenning en ontmoeting staan centraal. Vier tot vijf keer per jaar ontmoeten mannen elkaar om over hun leven met/na prostaatkanker. De ene keer voor iedereen met/na prostaatkanker, de andere keer voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker. Ook is er een bijeenkomst waarbij ook de partners welkom zijn en met elkaar in gesprek gaan. Bij Isala wordt regelmatig een voorlichtingsavond over Prostaatkanker gehouden, waaraan o.a. urologen, oncologen en verpleegkundigen meewerken. Ook dan zijn de Prostaatkankerstichting en IntermeZZo erbij met informatie. Kijk voor data op www.intermezzo-zwolle.nl Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:28:05

Overleven met kanker - Gast aan het woord

12/31/2022
Weten dat je niet meer kunt genezen van kanker, hoe ervaar je het leven dan? Dieneke Dijk is al langere tijd gast bij IntermeZZo. Zij heeft uitgezaaide darmkanker, er is geen behandeling meer mogelijk. Dieneke geeft ons, heel openhartig, een kijkje in haar leven. Haar verhaal: moedig, positief, ontroerend, indringend, krachtig en ook verdrietig. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:38:45

Over leven met kanker - Dieneke van Dijk

12/16/2022
Weten dat je niet meer kunt genezen van kanker, hoe ervaar je het leven dan? Dieneke van Dijk is al langere tijd gast bij IntermeZZo. Zij heeft uitgezaaide darmkanker, er is geen behandeling meer mogelijk. Dieneke geeft ons, heel openhartig, een kijkje in haar leven. Haar verhaal: moedig, positief, ontroerend, indringend, krachtig en ook verdrietig.

Duration:00:23:50

Over leven met kanker - 7 bronnen van levensvreugde

11/25/2022
De "7 bronnen van levensvreugde" is een waardevolle en praktische training voor mensen die zelf kanker hebben(gehad). Leren kijken naar wat je, ondanks dat kanker speelt, vreugde kan geven in het leven van nu. Er is een eigen training voor naasten én een aparte training voor koppels. Trainer Nannie Klasens legt uit hoe je door bewustwording van de 7 bronnen van levensvreugde zelf kunt bijdragen aan jouw kwaliteit van leven. Met de taal van de 7 bronnen kun je makkelijker communiceren met elkaar, met anderen. Bij IntermeZZo kun je meer informatie vragen over de trainingen. (c) De '7 bronnen van levensvreugde' is het gedachtengoed van Kees Kouwenhoven. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:31:25

Over leven met kanker - Kanker en werk

11/5/2022
Kanker en werk, bedrijfsarts/consulent oncologie (BACO) Cobi Oostveen geeft uitleg. Zij vertelt in deze podcast wat er vanaf de diagnose en daarna van belang is om goed met ‘werk’ om te gaan. In een klein halfuurtje hoor je wat je als kankerpatiënt zelf kunt doen, hoe je de balans kunt houden. Cobi geeft bij IntermeZZo de voorlichting ’Weer gaan werken’. Daarin geeft zij aan gasten (en naasten) verdergaande uitleg over wet- en regelgeving, tips en ruimte voor persoonlijke vragen. Podcast én voorlichting: warm aanbevolen voor iedereen (m/v en a.l.) die in het arbeidsproces is en met kanker wordt geconfronteerd. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:26:37

Overleven met kanker - Ontspanning bij kanker

10/1/2022
Masseur Melinda Kappert vertelt waarom juist bij en na kanker ontspanning zo belangrijk is. Als masseur, gespecialiseerd in massage bij kanker, draagt Melinda al ruim tien jaar bij aan het welzijn van onze gasten. Net als vele vakcollega’s die bij IntermeZZo betrokken zijn. Gasten geven aan een positief effect te ervaren van deze bijzondere vorm van lichaamsmassage. Positieve aandacht voor het zieke lijf draagt echt bij aan een betere kwaliteit van leven tijdens en na de ziekte- of behandelperiode. Ontspanningsmassage heeft een ander doel dan massage door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Luister in een klein halfuurtje hoe Melinda dit uitlegt.

Duration:00:20:52

Over leven met kanker - Schrijfsalon

9/7/2022
In het kader van ‘Omgaan met kanker’ kunnen gasten van IntermeZZo deelnemen aan de schrijfsalon. Vrijwilliger Atty van Lenteren is de docent/workshopleider. In deze podcast legt Atty uit wat een schrijfsalon is, welk effect helend schrijven heeft op de deelnemers. Ook vertelt ze hoe ze, vanuit haar eigen geschiedenis en levenservaring, gekomen is tot het bieden van de schrijfsalon. En aan het einde draagt Atty een ontroerend elfje voor … Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:22:31

Over leven met kanker - Ontspanning bij kanker

9/5/2022
Masseur Melinda Kappert vertelt waarom juist bij en na kanker ontspanning zo belangrijk is. Als masseur, gespecialiseerd in massage bij kanker, draagt Melinda al ruim tien jaar bij aan het welzijn van onze gasten. Net als vele vakcollega’s die bij IntermeZZo betrokken zijn. Gasten geven aan een positief effect te ervaren van deze bijzondere vorm van lichaamsmassage. Positieve aandacht voor het zieke lijf draagt echt bij aan een betere kwaliteit van leven tijdens en na de ziekte- of...

Duration:00:22:31

Over leven met kanker - Doorleven na je kankerbehandeling

8/2/2022
Erna Oosterveen (coach en tekstschrijver) had borstkanker en schreef het boek LEEF! over het thema: doorleven na Je behandeling. Ze interviewde vele mannen en vrouwen met verschillende soorten kanker. Ook professionals komen aan het woord in haar boek. In de podcast vertelt Erna in een half uurtje niet alleen over haar eigen ervaring, ze deelt de herkenning met de meeste kankerpatiënten: de periode van herstel is moeilijker dan de behandelfase! Doorleven na kanker betekent leren leven met het onomkeerbare. Het boek LEEF! is verkrijgbaar in de boekhandel en via bol.com. Bij IntermeZZo ligt een inkijkexemplaar en vanuit de bieb is het te leen. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:32:44

Over leven met kanker - Intimiteit en seksualiteit

7/1/2022
Monique van der Meer en Ellen van Berkel, beide gastvrouw bij IntermeZZo, hadden borstkanker. Ze moesten dealen met de ziekte, behandelingen en de gevolgen daarvan. Daarbij speelde ook de vraag: hoe ga je om met intimiteit en seksualiteit in je relatie? Ze zochten zelf naar antwoorden én vonden die ...! Die zoektocht is herkenbaar voor vele gasten van IntermeZZo, maar tegelijk is intimiteit en seksualiteit een thema dat je niet makkelijk aankaart. In deze podcast vertellen Monique en Ellen hun verhaal en kijken terug op hun collegiale ontdekkingsreis in literatuur, de digitale wereld en bij anderen. Het resultaat is een heldere brochure "Intimiteit en seksualiteit tijdens en na kanker". Met praktische uitleg, tips en trics. Je kunt 'm ophalen bij IntermeZZo of aanvragen via (088) 624 6088 of via info@intermezzo-zwolle.nl

Duration:00:33:48

Over leven met kanker - Broederschap in de mannengroep

7/1/2022
BROEDERSCHAP, dat is waar Sander Strating en Reinier Berghuis over spreken in deze podcast. Sander leidt onder andere samen met enkele andere gastheren de IntermeZZo mannenbijeenkomsten. Reinier is één van de gasten die deelneemt aan de mannenavonden. Praktische dingen doen, iets samen ondernemen, maar ook praten, luisteren en bemoedigen. LOTSVERBONDENHEID als rode draad wanneer mannen die door kanker zijn geraakt, bij elkaar zijn. In deze openhartige podcast leer je Sander en Reinier beter kennen... Bij IntermeZZo op locatie is er eens per maand een speciale mannenavond (a.l.), soms een bezoek aan een sportwedstrijd of een andere uitstap. Sander verzorgt Aikifit-lessen, speciaal voor mannen. Alle overige activiteiten en ontspanningsmogelijkheden van IntermeZZo zijn uiteraard óók toegankelijk voor mannen (tenzij speciaal bedoeld voor vrouwen...). Meer info: www.intermezzo-zwolle.nl

Duration:00:37:01

Over leven met kanker - Ondersteuningsconsulent

5/2/2022
Angela Diepman vertelt over haar rol als ondersteuningsconsulent: kankerpatiënten helpen de regie op het behandelproces én hun leven te herpakken. Los van de medische sfeer in het ziekenhuis, in de beslotenheid van Angela’s spreekkamer bij IntermeZZo, komen mensen met hun vragen, twijfels, hun verdriet. Angela is een zeer ervaren oncologieverpleegkundige in Isala en studeerde verlieskunde. Ze werkt op een oncologieafdeling waardoor beschikt ze over actuele medische kennis en inzicht. Ze weet de weg in zorgland en kent de sociale kaart. Zo kan ze mensen adviseren en verwijzen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden maximaal 10 gesprekken bij de ondersteuningsconsulent. Check bij de eigen verzekeraar of dit het geval is. Iedere kankerpatiënt kan, in alle fasen van of na de ziekte, terecht voor gesprekken bij de ondersteuningsconsulent. De ondersteuningsconsulenten van Isala werken op locatie nauw samen met Team IntermeZZo. Zo zijn de lijntjes kort in de psychosociale ondersteuning.

Duration:00:30:57

Over leven met kanker - Integratieve zorg

4/1/2022
Dr. Eva Noorda, oncoloog/chirurg bij Isala, vertelt over ‘integratieve zorg’ in het ziekenhuis: individueel advies door de arts over leefstijl en complementaire zorg die past bij de medische behandeling. Doel is dat de patiënt zelf aan het roer kan staan van de eigen gezondheid en herstel. Isala houdt een pilot ‘integratieve poli’ waar Eva de initiator van is. De ervaringen zijn positief. Corine den Hollander van IntermeZZo legt voorafgaand aan deze podcast uit hoe in Zwolle de totale (psychosociale) ondersteuning van mensen met kanker is georganiseerd. Voor een goed begrip is het belangrijk deze hele podcast te beluisteren!

Duration:00:42:47

Over leven met kanker - AYA’s, jonge mensen met kanker

3/1/2022
Je bent jong, staat vol in het leven. En dan: bam! De diagnose kanker. Je wereld staat op z’n kop. Dr. Eveliene Manten legt in deze podcast uit waarom kanker voor jonge mensen (AYA’s) echt héél anders is en waarom zij passende zorg en ondersteuning nodig hebben. AYA’s (adolescents and young adults) zijn jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. Dr. Eveliene Manten, directeur van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, legt uit waarom AYA’s een aparte oncologische patiëntengroep zijn, naast kinderen en oudere volwassenen met kanker. En hoe AYA-zorg inspeelt op de leeftijdsgebonden medische en psychosociale problematiek en vragen van jongvolwassenen met kanker. Als je jong de diagnose kanker krijgt heb je hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat jíj nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken. AYA-zorg wordt verleend binnen een samenwerkingsverband van de UMC's, het Antoni van Leeuwenhoek en een groeiend aantal algemene ziekenhuizen, waaronder het Isala in Zwolle. Samen vormen zij het AYA Zorgnetwerk. Er is veel aandacht, geld en steun nodig om onderzoek te kunnen doen naar kanker op de AYA-leeftijd en zorgverleners op te leiden om goede AYA-zorg te kunnen verlenen. Zodat jonge mensen met kanker in de toekomst kunnen rekenen op passende zorg en ondersteuning, toegang hebben tot de beste medische behandeling én kwaliteit van leven behouden. Meer informatie vind je op: www.ayazorgnetwerk.nl IntermeZZo biedt speciaal voor mensen met kanker tot ca 40 jaar: - AYA-lounges en themabijeenkomsten, AYA-yoga, lotgenotencontact-op-maat; - voor jonge gezinnen: gezinscoachingsgesprek, KindermeZZo en oudercontact; - veel ontspanningsmogelijkheden. Meer informatie over IntermeZZo vind je op : www.intermezzo-zwolle.nl

Duration:00:39:55

Over leven met kanker - Borstkanker

2/1/2022
Heidy Domine kreeg als jonge moeder de diagnose borstkanker. Ze is gast van IntermeZZo, vanaf kort na de diagnose en nog steeds nu ze reintegreert op haar werk. Ook haar man en dochters ervaren als naasten de waarde van IntermeZZo en KindermeZZo. Heidy vertelt het verhaal van haar gezin én haar familie.

Duration:00:29:37

Over leven met kanker - IntermeZZo uitgelicht

12/21/2021
In gesprek met … Corine den Hollander, manager van IntermeZZo, centrum voor leven met en na kanker. Corine startte in 2010 IntermeZZo als nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Zij vertelt waarom en hoe zij ging pionieren, samen met Isala. IntermeZZo groeide, met een uitgebreid ondersteunings- en begeleidingsaanbod, vanaf de diagnose kanker tot zo lang als nodig. Corine legt uit wat gasten bij IntermeZZo kunnen verwachten, wie er zorgen voor het goede activiteitenaanbod voor volwassenen én kinderen. En … wat haar dromen zijn voor de toekomst om de gasten nóg beter te bedienen. Luister, leer, verbaas je en droom een beetje mee…

Duration:00:52:31