Over leven met kanker-logo

Over leven met kanker

Health & Wellness Podcasts

IntermeZZo is er voor ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. In onze podcast “Over leven met kanker” delen betrokken mensen hun kennis als professional of hun eigen ervaring met de ziekte. Hoe ga je om met kanker in je leven? Wat of wie kan je daarbij steunen? In de gesprekken komen deze vragen, en nog veel meer, aan bod. Elke 1e van de maand is er een nieuwe podcast.

Location:

Netherlands

Description:

IntermeZZo is er voor ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. In onze podcast “Over leven met kanker” delen betrokken mensen hun kennis als professional of hun eigen ervaring met de ziekte. Hoe ga je om met kanker in je leven? Wat of wie kan je daarbij steunen? In de gesprekken komen deze vragen, en nog veel meer, aan bod. Elke 1e van de maand is er een nieuwe podcast.

Language:

Dutch

Contact:

038 424 6088


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Vrijwilliger én patiënt

5/1/2024
Toen Salo Poiesz bij IntermeZZo vrijwilliger werd, was hij ervaringsdeskundige, voormalig kankerpatiënt. Inmiddels is de ziekte terug. Salo vertelt hoe hij en zijn vrouw daarmee omgaan. En ook hoe hij geniet van het vrijwilligerswerk bij "de mannengroep" en het feit dat hij zelf opnieuw ziek werd, hem daarin niet belemmert. Juist wederkerigheid en gelijkwaardigheid oproept. Salo kreeg op jonge leeftijd nierkanker en was daarmee AYA (Adolecent & Young Adult). Wat was de impact voor hem en zijn echtgenote? Hoe ging en gaat hij om met kanker in de familie, in zijn eigen leven. Een openhartig gesprek met een realist en rasoptimist. En een zéér gewaardeerde vrijwilliger. Voor meer informatie over "de mannengroep" (voor mannen met/na kanker en naasten van een partner met/na kanker): beluister de podcast van 1 juni 2022 over BROEDERSCHAP Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:26:41

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Workshop 'Oog voor jezelf'

4/1/2024
Leefstijlcoach Esther Timmers geeft bij IntermeZZo de workshop "Oog voor jezelf". Hierin geeft zij handvatten waarmee je zelf het leven met of na kanker meer in balans kunt brengen. Esther vertelt over het belang van ontspanning, slaap, energie, voeding, beweging en verbinding. Met een vleugje humor! "Oog voor jezelf" geeft je inspiratie om zelf aan het leefstijlroer te gaan staan (info over leefstijlroer vind je op www.artsenleefstijl.nl). Meer info over de workshop "Oog voor jezelf" voor mensen met/na kanker én hun naasten: www.intermezzo-zwolle.nl Voor belangstellenden: www.oogvoorjezelfcoaching.nl Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:25:30

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Een goed moment?

3/1/2024
Een veel gestelde vraag: je krijgt de diagnose kanker, wanneer is het een goed moment voor de ondersteuning van IntermeZZo? Patiënten, verpleegkundigen, huisartsen, naasten en vele anderen leggen die vraag regelmatig voor. Yvonne Baars, manager bij IntermeZZo én leidinggevende bij Isala Oncologisch centrum, geeft antwoord. Een brede vraag die niet in één zin te beantwoorden is. Ieder mens is immers anders en elk behandeltraject verloopt anders. IntermeZZo sluit aan bij ieders persoonlijke behoefte en beleving. Yvonne legt uit hoe mensen zelf kunnen kiezen uit de mogelijkheden bij IntermeZZo. Voor een nog breder antwoord op de vraag kun je de eerdere podcast beluisteren van Ondersteuningsconsulent Angela Diepman. Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:25:28

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Regieverpleegkundige oncologie

2/1/2024
De vraagbaak voor mensen met kanker, de regieverpleegkundige oncologie. Iedereen die de diagnose kanker krijgt en wordt behandeld in het ziekenhuis, krijgt een eigen regieverpleegkundige toegewezen. Vanaf dag één staat hij of zij naast de patiënt en diens naaste/mantelzorger. Aafke Demmendaal-Zonneveld legt uit met welke vragen en problemen mensen bij haar en haar collega's terecht kunnen. Van medisch tot psychisch, van theoretisch tot heel praktisch. Regieverpleegkundigen vormen de schakel tussen patiënt en diens naast enerzijds en de artsen, andere behandelaren en ondersteuners anderzijds. Aafke is een bevlogen jonge professional met veel kennis en hart voor de mensen die ze bijstaat. Ze geeft een inkijkje in haar werk, luister maar! Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:28:01

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Workshop bewegen op muziek

1/1/2024
Een ontspannen reis naar binnen door te 'bewegen op muziek', dat is wat Ria Suyderhoud deelnemers laat ervaren in de workshops bij IntermeZZo. Voor mensen met en na kanker én voor naasten. In deze podcast vertelt Ria op een heel persoonlijke manier hoe vertragen, meditatie, dans en een vleugje yoga zorgen voor een speelse en diepe manier van ontspannen. Een reis die ondersteunt bij het positieve herstelproces tijdens en na kanker. Ria is een ervaren yogadocent en danstherapeut die zich steeds meer heeft ontwikkeld richting groei en bewustwording. Dat is inmiddels de basis van haar lessen en workshops. Vanuit yoga ontstond een beweging naar méér lichaamsgericht werk met daarbij aandacht voor adem en bewegen op muziek. Zacht, vertragend, verstillend, meditatief en soms heel energiek en ritmisch, met persoonlijke aandacht en oog voor de dynamiek tussen mensen. Zie ook de website: www.riasuyderhoud.nl of kijk eens in haar boek, getiteld: Een reis naar binnen. Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:27:31

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - KINDERMEZZO

12/1/2023
Kinderen die opgroeien in een gezin waar kanker speelt, kunnen daar flink last van hebben. Niks is meer gewoon en in de klas snappen andere kinderen er niks van. Pittig. KindermeZZo is er voor deze kinderen, voor de herkenning, erkenning en ontspanning! Lara Schout is één van de pedagogisch geschoolde vrijwilligers die kinderen begeleiden bij KindermeZZo. Lara legt uit, vertelt en komt met voorbeelden, waardoor je begrijpt wat KindermeZZo te bieden heeft aan de kids én hun ouders. Luister maar! Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:23:24

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - De gast

11/1/2023
De gast - Louise van Gaans kreeg in 2014 de diagnose: Polycythemia Vera, een zeldzame vorm van chronische beenmergkanker. Zij vertelt over de impact van de ziekte, de zoektocht naar de juiste behandeling en hoe ze de regie op haar leven mét kanker herpakte. Bij IntermeZZo voelde Louise zich meteen welkom en écht gehoord bij ondersteuningsconsulent Angela. Bij IntermeZZo vond Louise steun in ontspannende activiteiten, wandelcoaching en vooral in de cursus 'Omgaan met stress'. Zo vond ze tools om grip te krijgen op het veranderde leven. Dat leidde soms tot verrassende keuzes ... Lange afstandswandelen/pelgrimeren en veel buiten zijn, gaven letterlijk en figuurlijk lucht. Afgelopen september beklom Louise, samen met IntermeZZo-directeur Corine den Hollander en vele anderen, de Mont Ventoux. De ontmoeting met anderen op al die (wandel)wegen zijn belangrijk voor haar. Met een rugzak aan ervaring in het hoger beroepsonderwijs, start Louise bij IntermeZZo als coach bij de cursus 'De 7 bronnen van levensvreugde'. Een nieuw, betekenisvol pad! Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:25:57

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - De huisarts

10/1/2023
Jos Lemmens was tot voor enkele jaren huisarts in Zwolle. De uitnodiging om bestuurslid bij IntermeZZo te worden, kwam precies op het juiste moment. Hij vertelt waarom ... Lemmens legt uit, vanuit zijn brede kennis en ervaring in de (huisartsen)zorg, welke waarde de psychosociale begeleiding van IntermeZZo heeft. Voor de patiënt en diens naasten én voor de huisarts. Lemmens brengt niet alleen zijn visie in vanuit zijn huisartsenpraktijk, maar óók vanuit zijn rol als huisarts van voetbalclub PEC Zwolle, die hij ruim 20 jaar met veel passie vervulde. Levenservaring, respect en compassie vormen de rode draad door het gesprek in deze podcast. In deze podcast spreekt Lemmens ook over de waarde van 'de integratieve poli' en 'de ondersteuningsconsulent'. In onze eerdere podcasts vertellen respectievelijk oncoloog/chirurg Eva Noorda en ondersteuningsconsulent Angela Diepman hierover. Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:34:32

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Vrijwilliger bij IntermeZZo

9/1/2023
Vrijwilligers Suzan Karsten (65) en Amber Brink (25) vertellen wat hen beweegt om gastvrouw te zijn bij IntermeZZo. Suzan is al betrokken van vóór de start van IntermeZZo en stond aan de wieg van vele ontwikkelingen. Nog steeds is zij gemotiveerd en vervult het vrijwilligerswerk een bijzondere rol in haar leven. Suzan geeft een inkijkje in de rol die vrijwilligers hebben in de begeleiding van met mensen met/na kanker en hun naasten. Amber is sinds kort vrijwilliger, ook vanwege de betekenisvolle inhoud en waardevolle aanvulling op haar studie geneeskunde Zij is inmiddels 6e jaars. Ze hoopt t.z.t. als oncoloog de ervaringen bij IntermeZZo te kunnen integreren in haar beroep als medisch specialist. Haar onderzoek voert ze uit bij Isala en gaat onder andere over 'kwaliteit van leven', een onderwerp waar het bij IntermeZZo altijd over gaat... Meer informatie over: "vrijwiliger worden bij IntermeZZo" vind je op de website www.intermezzo-zwolle.nl Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:30:07

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - De Oncoloog

8/1/2023
Oncoloog dr. Metin Tascilar, verbonden aan Isala (Oncologisch centrum), vertelt over zijn persoonlijke motivatie waarom hij oncoloog werd. Hij vertelt over zijn werk als oncoloog. Meerdere aspecten komen voorbij, waaronder preventie: kun je zelf iets doen om kanker te voorkomen en wat dan? Ook legt hij uit waardoor het aantal mensen met kanker de komende jaren fors toeneemt tot 18 diagnoses per uur in 2032. Tascilar schetst hoe Isala zich voorbereidt op de toenemende zorgvraag en spreekt over de waarde van ondersteunende zorg zoals IntermeZZo deze biedt. Hij geeft het belang aan van de groeiende samenwerking tussen Isala en IntermeZZo. Een persoonlijk en boeiend gesprek. Ter sprake komen cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland. Je kunt meer informatie hierover vinden op www.iknl.nl Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:28:34

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Over de toekomst van IntermeZZo

7/1/2023
Corine den Hollander, directeur van IntermeZZo vertelt hoe hard de organisatie groeit. Hoe komt dat, wat betekent dat voor de gasten, de vrijwilligers, de medewerkers, de locatie en de financiën? Actuele bijpraat gelardeerd met warm-menselijke verhalen en voorbeelden. Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:48:44

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet

6/1/2023
"Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet", thema van de podcast met de auteurs van het duo-boek met deze titel. Twee boeken voor en over kinderen die te maken krijgen met pittige dingen in hun leven. Bijvoorbeeld als er kanker speelt in het gezin. IntermeZZo en de jonge ondernemers van JCI Zwolle maakten mogelijk dat er voor alle basisscholen in Zwolle en omgeving, zo'n boekenset cadeau krijgen. De ondertitel is: "Ik zie, ik zie, wat jij voelt". De auteurs hopen dat degenen die de verhalen en sprookjes voor gewone kinderen en gewone prinsen en prinsessen (voor)lezen, dit zullen ervaren. De auteurs zijn: Aafke Meijer-Verbeek, orthogpedagoog en studentadviseur bij Landstede; Gertie Mooren, psychosociaal therapeut en rouw-en verliescoach voor kinderen. De prachtige vormgeving van de boeken is gemaakt door Lisa van de Beuken. Relevante informatie vind je op: www.achterderegenboog.nl, gezinsweekenden voor gezinnen waar iemand gemist wordt www.evefoundation.nl, lotgenotencontact voor jongeren (14-24) die een ouder verloren https://www.stichtingnooitvoorbij.nl/ , voor broertjes en zusjes van een overleden kind www.mijnmaskeraf.com, met informatie over activiteiten (gastlessen en presentaties) en waar vanaf 9 juni de levenslessen ‘Begrijpend Leven’ middels gratis filmpjes te zien zijn. https://demoppies.com/ , voor informatie en praktische handvatten voor ouders en kinderen wanneer een lief iemand ernstig ziek is. https://regenboogboom.nl/ , voor kinderen met een ‘grote uitdaging’, waaronder een ziekte Www.kinderpalliatief.nl, voor ondersteuning op alle gebied wanneer een kind ernstig ziek is, voor kind en gezin https://podcastluisteren.nl/pod/Wat-rouw-je-me-nou, waarbij 4 jongeren rouw in een normaler daglicht zetten Een podcast over kinderen en verlies: https://open.spotify.com/episode/0IqiKqsPQAPGprLYbECvei?go=1&sp_cid=ed35244677566da9fd250e85d6ba8522 Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:27:46

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Binnenkort wordt ze 50.

5/1/2023
Masja van Essen kijkt er zeer naar uit, want uitgezaaide kanker maakt dat deze mijlpaal helemaal niet vanzelfsprekend is. Masja is gast van IntermeZZo. Ze vertelt ze hoe zij haar leven beleeft met chronische kanker. Over energie, eigen regie pakken, haar gezin en wat zij en haar naasten nodig hebben om ‘zo gewoon mogelijk’ te leven. Ze kiest uit het activiteitenaanbod wat haar in deze fase steun geeft. Maar dat niet alleen. Wat ze niet noemt, maar graag vermeld ziet: “Jullie vrágen aan de gasten wat de behoefte is en regelen dat. Juist dit maatwerk vind ik zo waardevol. Daardoor voel ik me gezien en gekend bij IntermeZZo.” Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:21:32

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Voorzitter aan het woord

4/1/2023
Pierre Satink is sinds een jaar voorzitter van het bestuur van IntermeZZo. Een vrijwillig bestuur-op-afstand, maar steeds meer dichtbij. Hij vertelt waarom hij heeft gekozen voor onze maatschappelijke organisatie, hoe hij werkt vanuit dienend leiderschap. Pierre licht de bestuursvisie toe om samen met team, vrijwilligers en medebestuurders, de groei die IntermeZZo doormaakt vanwege het toenemend aantal mensen met kanker, in goede banen te leiden. Een vleugje politiek lardeert de persoonlijke betrokkenheid van Pierre. Luister maar. Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:25:07

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - De STAMPS-app

3/1/2023
De STAMPS-app, om in één keer je (kanker)verhaal te delen. Pien de Ruig had zelf drie keer borst kanker en ontwikkelde samen met dochter Tess van Logtestijn een geweldige app. Zij geloven dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens intensieve emotionele trajecten, als medische of gezondheidsreizen. “Daarom helpen we mensen in het delen van hun verhaal met vrienden, familie, kennissen en collega’s. Schrijf in de app Stamps in één keer van je af hoe het met je is en houd zo iedereen op de hoogte. Niet een heleboel telefoontjes beantwoorden, mailtjes en app-jes hoeven sturen. Dat maakt het behapbaar voor jezelf, en, door met iedereen hetzelfde verhaal te delen, voorkom je ook spookverhalen.” Pien en Tess vertellen in deze podcast! Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:26:49

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Prostaatkanker

2/13/2023
Zacharias Bousema die de ziekte trof, vertelt over de impact op zijn leven en van zijn partner Yvonne. En over de bijeenkomsten van de Prostaatkankerstichting die worden georganiseerd bij IntermeZZo. Herkenning, erkenning en ontmoeting staan centraal. Vier tot vijf keer per jaar ontmoeten mannen elkaar om over hun leven met/na prostaatkanker. De ene keer voor iedereen met/na prostaatkanker, de andere keer voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker. Ook is er een bijeenkomst waarbij ook de partners welkom zijn en met elkaar in gesprek gaan. Bij Isala wordt regelmatig een voorlichtingsavond over Prostaatkanker gehouden, waaraan o.a. urologen, oncologen en verpleegkundigen meewerken. Ook dan zijn de Prostaatkankerstichting en IntermeZZo erbij met informatie. Kijk voor data op www.intermezzo-zwolle.nl Aan deze podcast werkten mee: Interviewer: Marlies Mestrom; Technische realisatie: Sparketeers; Podcastapparatuur gesponsord door: Omexom.nl; Muziek: Harrie Poulssen.

Duration:00:28:05

Ask host to enable sharing for playback control

Overleven met kanker - Gast aan het woord

12/31/2022
Weten dat je niet meer kunt genezen van kanker, hoe ervaar je het leven dan? Dieneke Dijk is al langere tijd gast bij IntermeZZo. Zij heeft uitgezaaide darmkanker, er is geen behandeling meer mogelijk. Dieneke geeft ons, heel openhartig, een kijkje in haar leven. Haar verhaal: moedig, positief, ontroerend, indringend, krachtig en ook verdrietig. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:38:45

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Dieneke van Dijk

12/16/2022
Weten dat je niet meer kunt genezen van kanker, hoe ervaar je het leven dan? Dieneke van Dijk is al langere tijd gast bij IntermeZZo. Zij heeft uitgezaaide darmkanker, er is geen behandeling meer mogelijk. Dieneke geeft ons, heel openhartig, een kijkje in haar leven. Haar verhaal: moedig, positief, ontroerend, indringend, krachtig en ook verdrietig.

Duration:00:23:50

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - 7 bronnen van levensvreugde

11/25/2022
De "7 bronnen van levensvreugde" is een waardevolle en praktische training voor mensen die zelf kanker hebben(gehad). Leren kijken naar wat je, ondanks dat kanker speelt, vreugde kan geven in het leven van nu. Er is een eigen training voor naasten én een aparte training voor koppels. Trainer Nannie Klasens legt uit hoe je door bewustwording van de 7 bronnen van levensvreugde zelf kunt bijdragen aan jouw kwaliteit van leven. Met de taal van de 7 bronnen kun je makkelijker communiceren met elkaar, met anderen. Bij IntermeZZo kun je meer informatie vragen over de trainingen. (c) De '7 bronnen van levensvreugde' is het gedachtengoed van Kees Kouwenhoven. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:31:25

Ask host to enable sharing for playback control

Over leven met kanker - Kanker en werk

11/5/2022
Kanker en werk, bedrijfsarts/consulent oncologie (BACO) Cobi Oostveen geeft uitleg. Zij vertelt in deze podcast wat er vanaf de diagnose en daarna van belang is om goed met ‘werk’ om te gaan. In een klein halfuurtje hoor je wat je als kankerpatiënt zelf kunt doen, hoe je de balans kunt houden. Cobi geeft bij IntermeZZo de voorlichting ’Weer gaan werken’. Daarin geeft zij aan gasten (en naasten) verdergaande uitleg over wet- en regelgeving, tips en ruimte voor persoonlijke vragen. Podcast én voorlichting: warm aanbevolen voor iedereen (m/v en a.l.) die in het arbeidsproces is en met kanker wordt geconfronteerd. Aan deze podcast werkten mee: interviewer Marlies Mestrom; technische realisatie door Sparketeers; podcastapparatuur gesponsord door Omexom.nl; muziek Harrie Poulssen.

Duration:00:26:37