Drenthe Toen-logo

Drenthe Toen

History Podcasts >

In Drenthe Toen behandelen we alle aspecten van de Drentse geschiedenis, zowel op provinciaal als op lokaal niveau.

In Drenthe Toen behandelen we alle aspecten van de Drentse geschiedenis, zowel op provinciaal als op lokaal niveau.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

In Drenthe Toen behandelen we alle aspecten van de Drentse geschiedenis, zowel op provinciaal als op lokaal niveau.

Language:

Dutch


Episodes

Drenthe Toen - Seizoen 2 #4: Spraakmakende Drentse vrouwen en de eerste pogingen om waterleidingabonnementen te verkopen in Assen

9/29/2019
More
Drie uur per dag lopen om op je werk te komen. Dat had Eiske Harkema ervoor over toen ze in 1921 werd benoemd tot wethouder in Gasselte. Vrouwen zoals Harkema worden toch vaak vergeten omdat ze vrouw zijn. Daarom bespreekt Marjanne Teunnissen vrouwen als Harkema in haar boek 'Krachtstroom. Spraakmakende vrouwen in Drenthe'. Verder in deze podcast:

Duration:00:54:28

Drenthe Toen - Seizoen 2 #3: Ontstaan van de waterleiding en een reisverslag uit 1926

9/22/2019
More
Drenthe Toen belicht onder meer het levensverhaal van Albert Aalders. Geboren in een plaggenhut, gestorven op het slagveld. En wist je dat pas in de jaren zeventig ieder huis in Drenthe een waterleiding had? We duiken in de geschiedenis van de waterleiding.

Duration:01:02:34

Drenthe Toen - Seizoen 2 #2: Verhalen over het Drentse leidingwater en de geschiedenis van Vliegveld Hoogeveen

9/15/2019
More
Drenthe Toen neemt je in de tweede aflevering van dit seizoen mee op reis door de geschiedenis van het Drentse water. Het heeft namelijk lang geduurd voordat iedereen in onze provincie water had. Verder duiken we in de historie van het vliegveld in Hoogeveen en komen we alles te weten over het openluchttheater in Anloo.

Duration:00:58:46

Drenthe Toen - Seizoen 2 #1: Theatervoorstellingen Het Hongerproces en Aan De Andere Kant

9/8/2019
More
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Drenthe Toen staan twee voorstellingen centraal. De Molukse theatervoorstelling De Andere Kant en openluchtvoorstelling het Hongerproces in Appelscha.

Duration:00:54:58

Drenthe Toen #39: Veel TT-geschiedenis en Woodstock in Emmen

6/23/2019
More
In de laatste aflevering van Drenthe Toen voor de zomervakantie staan we uitgebreid stil bij de TT. Volgende week zondag is de 89ste editie van het motorsportevenement. In Drenthe Toen hoor je historisch materiaal om alvast in de stemming te komen.

Duration:01:07:11

Drenthe Toen #38: Het spoor rond Assen, The Dutch Touch en het verzet van Johannes en Marinus Post

6/16/2019
More
Jaren en jaren is er gesteggeld over een treinverbinding door Drenthe. Over de oorsprong ervan en allerlei soorten spoorrails in en om Assen schreef Kitty Janssen het 'Asser spoorboekje'. Amateurhistoricus Henk Luning neemt de tortelduif onder de loep en in deze aflevering van Drenthe Toen besteden we ook aandacht aan The Dutch Touch, een boek over wat Amerikanen met Nederlandse wortels allemaal tot stand brachten. Verder bezochten we Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande, waar een...

Duration:01:04:16

Drenthe Toen #37: Bijzondere vondsten bij de Sint Nicolaaskerk van Dwingeloo

6/4/2019
More
Het is een wonder dat de 'siepelkerk' van Dwingeloo er nog staat. We praten over de historie van de kerk en het dorp met twee kenners. Daarnaast horen we onder meer het verhaal van de jonge piloot Sake Hoekstra uit Hoogeveen en nemen we de historie van ganzen onder de loep met Henk Luning.

Duration:00:47:22

Drenthe Toen #36: De smaak van de Koloniën van Weldadigheid en historische Engelse locomotief is terug in Noordwolde

5/26/2019
More
Dit keer in Drenthe Toen aandacht voor de menukaart van de Koloniën van Weldadigheid. Niet alleen schreef Loes Talens daar een kookboek over met Mirjam Veenman, ze organiseert ook met Rik Dortmond zogenaamde erfgoeddiners.

Drenthe Toen #35: Wilsters flappen en een ontdekkingstocht over de Noorderbegraafplaats

5/19/2019
More
In Drenthe Toen aandacht voor de Noorderbegraafplaats in Assen, waar je het verschil in stand tussen inwoners kunt aflezen aan de graven. Gerrit Boxem vertelt over een aanval op geallieerde vliegtuigen boven Drenthe en Albert Kloeze zoekt naar een historisch zakmes. Daarnaast gaan we wilsters flappen met Henk Luning.

Duration:00:58:55

Drenthe Toen #34: Jan Sterenberg en op zoek naar een bijzonder zakmes

5/12/2019
More
In Drenthe Toen aandacht voor de tentoonstelling over architect Jan Sterenberg in Warenhuis Vanderveen. En de speurtocht van Jan Kloeze naar een bijzonder zakmes gemaakt door zijn overgrootvader. En Henk Luning vertelt over het lot van het wilde zwijn in Drenthe.

Duration:00:50:43

Drenthe Toen #33: Vechten met een beer en de Spaanse burgeroorlog

4/28/2019
More
We staan stil bij het overlijden van onze collega Herma Stroetinga. Vechten met een beer of een dansende beer bekijken, dat was tot de jaren dertig van de vorige eeuw in Drenthe heel normaal op kermissen en jaarmarkten, vertelt Henk Luning. We nemen een kijkje in het Veenkoloniaal Museum en praten over Drentse mannen die meevochten in de Spaanse burgeroorlog.

Duration:00:53:29

Drenthe Toen #32: 200 jaar militaire muziek en de paasbult in Drenthe

4/21/2019
More
Tweehonderd jaar geleden, en een paar maanden, zette Koning Willem I zijn handtekening onder het Koninklijk besluit Nationale Militi, dat betekende onder meer dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 17 regimenten infanterie kreeg met elk een eigen muziekkorps. Vandaag de dag kennen we nog steeds de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Duration:00:26:51

Drenthe Toen #31: Onderduikershol Anloo en Mans Tierelier

4/19/2019
More
Schrijversduo Benjamins schreef een boek over het onderduikershol in Anloo. Het duo vertelt over de verhalen rond het onderduikershol en de totstandkoming van hun boek. Daarnaast komt Jans Polling langs om te vertellen over Mans Tierelier en wat er zo bijzonder is aan dit stukje radio-geschiedenis. Ook zijn we in Meppel vanwege een historisch schip en horen we Bertus ten Caat die voor het laatst praat over zijn geboortedorp Hollandscheveld.

Duration:00:54:30

Radio Westerbork #6: Kampcommandant Albert Gemmeker

4/10/2019
More
Bij Radio Westerbork komen we rechtstreeks vanuit de commandantswoning op het voormalig Kamp Westerbork. Deze keer is dat extra toepasselijk omdat deze uitzending draait om Albert Gemmeker. Hij was van oktober 1942 tot april 1945 kampcommandant in Westerbork. Aan het woord komt schrijver en onderzoeker Ad van Liempt die een biografie over Gemmeker schreef. Verder zit conservator Guido Abuys aan tafel. De column is deze week van Koert Broersma. Hij schreef een boek over journalist Philip...

Duration:00:43:04

Drenthe Toen #29: Het verhaal van duizenden weeskinderen in Veenhuizen

3/31/2019
More
Jos Spijkers schreef het script voor de theatervoorstelling De Kinderkolonie over de wezen van het Derde Gesticht in Veenhuizen. Hij vertelt in deze aflevering van Drenthe Toen over de voorstelling. Verder duiken we weer in de dierengeschiedenis van Drenthe, met deze keer aandacht voor vissen. Ook horen we over de mogelijk duurste aankoop van het Veenkoloniaal Museum.

Duration:00:54:49

Drenthe Toen #28: Markante koopvrouw Wemelie en RONO-coryfee op tjak in Emmen

3/17/2019
More
'Hest nog wat neudig?' Dat is de titel van een boek over Wemeltje Kruit, geschreven door haar kleindochter Femke Borcheld. In Gasselte en omstreken was haar oma een bekende verschijning op haar fiets met al haar handelswaar, en die stalde ze dan uit bij mensen op de stoep of in de hal. Verder stappen we in de bedrijfsbus van Bertus ten Caat, voor een ritje met nostalgische inslag: wat verdween er door de jaren heen allemaal voor moois uit Hollandscheveld? Dieren- en Drenthe-kenner Henk...

Duration:00:32:11

Radio Westerbork #5: De deportatie van de Roma en Sinti

3/6/2019
More
In deze podcast van Radio Westerbork staan de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Van overal uit Nederland werden ze in het jaar 1944 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. We praten erover met de dochters van twee overlevenden: Bluma Meinhardt en Anjes Driessen. Daarnaast plaatst Bas Kortholt, historicus van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dit in de geschiedenis. Tot slot hebben we een column van Jose Martin over problemen die je tegenkomt bij...

Duration:00:34:31

Drenthe Toen #26: jagers en stropers, hobbyhistoricus Bertus ten Caat en de DHV-prijs

3/3/2019
More
De weken voorafgaand aan de uitreiking van de DHV-prijs, de jaarlijkse prijs van de Drentse Historische Vereniging, stelt steeds een jurylid een genomineerde voor. Deze keer praat jurylid Erwin de Leeuw over het genomineerde boek 'Spitten voor de vijand'.

Duration:00:30:05

Drenthe Toen #25: De ondergang van de dierentuin in Assen

2/24/2019
More
Voordat het Noorder Dierenpark in Emmen er kwam, had Drenthe al een dierentuin in Assen. Het park was niet overal even geliefd en werd onder meer 'Drents kippenhok' genoemd. Henk Luning vertelt over de dierentuin en wat het uiteindelijk de kop heeft gekost. Ook gaan we op zoek naar bandleden van de band Reaction, voorloper van No Name. Verder is er aandacht voor 'De nacht van Byrman', de eerste genomineerde voor de DHV-prijs 2018 en horen we waarom Henk Spraakman en zijn broers op zoek zijn...

Duration:00:55:59

Drenthe Toen #24: Nominaties DHV-prijs 2018 bekend en de eerste Drentse dierentuin was in Assen

2/17/2019
More
Wat veel mensen niet weten, is dat niet Emmen, maar Assen de eerste dierentuin van Drenthe had. In 1978 ontstond het idee ervoor, naar aanleiding van Artis dat in Amsterdam destijds al enorm populair was. Historisch onderzoeker Henk Luning ploos de geschiedenis van het Asser dierenpark uit en vertelt erover in deze aflevering van Drenthe Toen. Verder blikken we onder meer vooruit op de DHV-prijs, die 17 maart wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar...

Duration:00:55:15