Krocken i P3-logo

Krocken i P3

Media & Entertainment Podcasts >

More Information

Episodes

Vi blir andra människor i Irak

5/17/2017
More
Mohamed och Marianna besöker ibland Irak. De berättar om krocken mellan förväntningar och det de möter. De blir andra människor i denna andra miljö. Och hur det känns att komma tillbaka till Sverige.

Duration:00:31:00

Hemligheter

5/12/2017
More
Muhamed och Marianna pratar om att man inte får prata om hemligheter. Muhamed har fått lära sig att inte sprida saker utanför familjen. Hur känns det när man äntligen vågar öppna sig? Marianna berättar om vilka saker man gärna sprider. Ett samtal om skam och skuld och befrielse.

Duration:00:22:03

Dubbla identiteter – "Vi måste vara bättre än andra"

5/3/2017
More
Marianna och Mohamed känner att de behöver sköta sig bättre än de som är födda här. De representerar alla som inte är födda här. Mohamed har fått lära sig han representerar islam i allt han gör. Marianna är rädd för att folk ska tro att hon är den sortens invandrare som inte lärt sig prata svenska. Varje gång Marianna börjar ett nytt jobb försöker hon prata i långa meningar med svåra ord för att de hon träffar inte ska tro att hon inte kan. Mohamed känner också att han blir betraktad som...

Duration:00:25:21

Påsken mittemellan

4/26/2017
More
Mohamed och Marianna pratar om påsken som just varit. Marianna firar den storslaget, en fest med hela hennes familj. Mohamed firar inte påsk så han har varit ledig, men utan någon högtid. Mariannas familj försöker ha svenska ingredienser i påsken så de googlar på påsklåtar att spela på festen. Mohamed tycker det är svårt med högtiderna när han fastat under Ramadan så har det inte varit någon annan i hans klass som har fastat, så det som i Irak var en stor gemenskap blir ganska ensamt i...

Duration:00:22:01

Stryk i skolan

4/19/2017
More
Mohamed och Mariana har båda gått i skola i Irak. Mariana mycket kort och Mohamed lite längre. I dagens avsnitt berättar Mohamed hur det känns att inte längre behöva vara rädd för stryk från läraren. Mariana berättar om förväntningarna från sina föräldrar om att hon ska vara duktig i skolan och om hur det kändes när hon såg en klasskamrat bli straffad av en lärare för första gången.

Duration:00:26:55

Kompiskrocken

4/12/2017
More
Med tiden har det blivit så att Mariannas kompisar mest är invandrare. Det är enklare med invandrare - de har samma regler hemifrån, säger hon. Mohamed har också slitits mellan familjens krav på att han ska vara hemma och kompisarnas vilja att umgås, sova över och sådant. Han minns lättnaden och samtidigt rädslan när han smitit ut från föräldrarna. Det är enklare att vara småsyskon när det gäller sånt här, tror Mohamed. Och så berättar han om vad hans lillebror har lärt sin kompis.

Duration:00:23:44

Religionskrocken

4/5/2017
More
Om jag fötts kristen hade jag då velat konvertera till islam? I tonåren funderade Mohamed mycket på den religion han vuxit upp med. Men föräldrarna såg funderingarna som tvivel. Mariannas kristna familj har bott längre utanför hemlandet. Kanske är det därför det är lättare att tvivla hos henne. Mohamed berättar om när faderns tro var att alla kring bordet där han satt på en fest skulle hamna i helvetet. Och Marianna om släktingarna som tycker det är väldigt viktigt att hela tiden visa upp...

Duration:00:15:30

Förbjuden kärlek

3/29/2017
More
"Vad tittar du efter?" Ingenting... När Mohamed hängde på stan med sin första flickvän var han hela tiden på helspänn tänk om någon av föräldrarnas vänner såg honom. Han höll förhållandet hemligt för föräldrarna - och pratade väldigt lite med flickvännen om föräldrarnas inställning. Både Mohamed och Marianna, som gör Krocken i P3, har erfarenheter av att föräldrarna har väldigt tydliga krav på att de ska gifta sig med någon från samma kulturkrets, helst kanske till och med från samma by i...

Duration:00:25:04

”Du ska bli doktor”

3/22/2017
More
För Mohamed och Marianna är kravet givet: du ska bli doktor. Eller åtminstone ingenjör. I andra avsnittet av Krocken i P3 talar Mohamed och Marianna om familjernas krav på vilket yrke de ska välja och hur deras kompisar med helsvensk bakgrund har större frihet att plugga vad de vill. Hur har Mohamed och Marianna hanterat dessa krafter, som drar i dem åt olika håll?

Duration:00:19:37

Utegångsförbud

3/15/2017
More
Första avsnittet heter Utegångsförbud och Mohamed berättar en rafflande historia om kärlek med förhinder. Det kommer bäddas säck och krypas genom fönster i nattens mörker. I podden Krocken pratar Mohamed och Marianna, som båda har familjebakgrund från Irak, om sina sina liv och jämför krockarna de upplevt när de vuxit upp i varsin liten stad i Sverige. I första avsnittet berättar Mohamed om att hålla kärlek hemlig. Och om hur förhållandet till föräldrarna förändras över tid.

Duration:00:23:00