Kurer-logo

Kurer

NRK Norway

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.
More Information

Location:

Oslo, Norway

Description:

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Language:

Norwegian


Episodes

Kurer 532: Krise i lineær kringkasting?

10/12/2018
More
Strømmetjenester på nettet blir stadig mer populært. Vi blir vant til å se, eller høre, akkurat det vi vil, når vi har tid til å gjøre det. Dette gir tradisjonell TV og radio, hvor noen bestemmer programplanen for oss, utfordringer. I avisene leser vi stadig om krisetall for lineær tv og radio. Men er det virkelig så ille, som man får inntrykk av?

Duration:00:24:00

Kurer 531: Mer flyt, mindre dypdykk?

10/5/2018
More
Må NRK P1 bli mer ”kommers” i uttrykket sitt for å kunne beholde sin posisjon som Norges største radiokanal, eller kan de potensielt skyte seg selv i foten ved å gjøre seg for ”lett”og strømlinjet formet for framtidas lyttere? Når radiokanalen det siste året og spesielt i høst har lagt om P1-helga til mer direkteflater og gjort andre større endringer, har det ikke gått ubemerket forbi. Flere reagerer på den nye stilen og er redd for at NRK P1 kommer til å høres mer ut som ”alle andre” Blir...

Duration:00:26:00

Kurer 530: Hvem truer journalistene?

9/28/2018
More
Denne uken ble det kjent at Pressens faglige utvalg har anmeldt tre alvorlige drapstrusler, rettet mot journalister. Og sist måned førte voldtektstrusler fremsatt mot NRKs Tove Bjørgaas til en fengselsdom. Kurér prøver denne uken å finne ut hvem det er som velger å true journalister, og hvorfor.

Duration:00:26:00

Kurer 529: Mobilbruk med god samvittighet

9/21/2018
More
Er du en av de som har dårlig samvittighet for at du bruker mye tid på mobilen? Med alle de nye idealistiske appene som finnes for smarttelefonen er det gode muligheter for å få god samvittighet for tida du bruker på telefonen. I Norge satses det på apper som skal være med å gjøre verden til et bedre sted, vi møter menneskene som prøver å spre sitt engasjement gjennom en applikasjon for smarttelefonen. Men er det noe penger å tjene på slikt? Og er telefonen riktig verktøy for å skape...

Duration:00:25:59

Kurer 528: Sportsjournalistikk eller sladderpresse?

9/14/2018
More
Slo RBK-spiller Bendtner i selvforsvar, og hvorfor har Ada Hegeberg slettet sine tidligere landslagsvenninner på Facebook? Er dette spørsmålene norsk sportspresse bør stille eller svare på? Gerd von der Lippe mener at norsk sportspresse begynner å ligne farlig mye på den tabloide ukepressen, men er muligens antall saker om konflikter og kjendisstoff bare et syptom på hva vi som lesere klikker oss inn på? Og hva med idrettene og idrettsutøverne som blir stående i skyggen av fotball- og...

Duration:00:25:59

Kurer 527: Valg og påvirkning i Sverige

9/7/2018
More
I tider da sosiale medier blir en stadig større og viktigere informasjonskilde for folk flest, viser en ny rapport at noen har skumle baktanker før Riksdag-valget i Sverige. I tiden før valget har antallet automatiske Twitter-kontoer som tvitrer om det svenske valget økt dramatisk. Hvem prøver å ”hacke” det svenske valget?

Duration:00:26:00

Kurer 526: Lytter de på hva vi gjør?

8/31/2018
More
Selv om de ennå ikke er å få over disk i Norge, og de foreløpig kun forstår engelsk, har hele 120.000 nordmenn kjøpt seg en smarthøyttaler. Hvor smart er det egentlig å plassere en høysensitiv mikrofon, som forstår hva vi sier, midt i våre private hjem?

Duration:00:26:00

Kurer: 525: Klimajournalistikk

8/24/2018
More
Sommeren 2018 ble en drømmesommer for mange, og et realt mareritt for andre. Men ble det også sommeren der norsk presse endelig kunne presentere klimaendringer vi kunne ta og føle på her i Norge? Nærhet til emnet sier ekspertene er viktig for god klimakommunikasjon, men hvor lett er det for en norsk journalist, som helst bør litt om alt, å ta temaet ned på jorda når vi snakker om store og komplekse utfordringer som i stor grad nettopp er en del av løse lufta? Og er en hardt presset norsk...

Duration:00:25:59

Kurer 524: Situasjonen i Pakistan

8/17/2018
More
Pakistan er et av verdens farligste land for journalister. De siste 20 årene har over 60 journalister blitt drept i landet. I sommer, før valget i Pakistan, ble TV2-reporter Kadafi Zaman banket opp, og fengslet da han dekket valgkampen. Kurér ser nærmere på situasjonen i Pakistan. Hvor tøft er det for media, og hvorfor?

Duration:00:25:59

Kurer 523: Portrett: Kalle Lisberg

8/3/2018
More
Han kalles «Kalle Kanal» i mediemiljøer. Og det er ikke uten grunn. Karl Otto Lisberg var sentral i oppstarten av både NRK P2, og P4. Nå er han blitt pensjonist, og ser tilbake på flere tiår som medieleder i Norge. I Kurér forsøker vi å bli bedre kjent med Kalle Lisberg.

Duration:00:25:59

Kurer 522: Ordets makt eller forsvinnende kraft

7/27/2018
More
Kristenfolket raser i forhold til slakting av Erna”. Vrir det seg litt inni magen din av denne setningen? Som journalist har man et stort ansvar; å holde det korrekte norske språket ved like, å gi presise beskrivelser, ikke kjede leseren eller lytteren med gjentakende språkvalg, og å velge sine ord med omhu når man skal omtale situasjoner som vi ikke kjenner så godt til. Klarer norske journalister å svare til alle disse språklige forventningene eller har vi så dårlig tid og råd at vi...

Duration:00:26:00

Kurer 521: Mobile bibliotek

7/13/2018
More
Er bokbussen en utdøende rase? Tallet har siden 1995 bare gått nedover og det blir stadig færre rullende bibliotek. Men rundt om i landet finnes det mange engasjerte bokbuss-entusiaster, både fagfolk og brukere. Kurer har møtt disse og ikke minst tatt en tur med bokbussen selv. Og til og med rukket en liten tur innom bokbåten. Kan kulturministeren love en real 40-årsgave til bok og kultur-bussen i Trøndelag eller er tiden for mobile bibliotek snart over?

Duration:00:26:00

Kurer 520: Er vi klare for personvernloven?

6/29/2018
More
Våre personlige opplysninger vil få et vesentlig sterkere vern mot misbruk og utnyttelse på internett etter at den nye europeiske personvernforordningen blir norsk lov nå i fellesferien. De nye reglene fører imidlertid til at vi overveldes av personvernerklæringer og avtaler vi blir bedt om å godkjenne. Hvordan takler vi det?

Duration:00:25:59

Kurer 519: Mediesommeren 2018

6/22/2018
More
Uansett når du måtte feriere, så endres våre medievaner om sommeren. Men det er ikke bare de nye mediene som går av med seieren om oppmerksomheten vår, noen gamle travere gir ikke slipp på sin posisjon som foretrukne sommermedier. Kurer tar tempen på Mediesommeren 2018.

Duration:00:25:59

Kurer 518: I kjølvannet av Tidal-avsløringen

6/15/2018
More
Økokrim vurderer å etterforske norske Tidal etter at Dagens Næringsliv har avslørt at selskapet har blåst opp lyttertallene på to Album av Kanye West og Beyoncé – som også er deleiere av musikkstrømmetjenesten. Hva betyr dette for vår tillit til digitale medieøkonomier?

Duration:00:26:00

Kurer 517: Rapport om offentlighetsloven

6/8/2018
More
Norge er ett av rundt 70 land i verden som har en offentlighetslov, for å sikre åpenhet og kontroll med makta. Dagens versjon trådte i kraft i 2009,og skulle etter planen vært revidert nå, sommeren 2018. Arbeidet er imidlertid forsinket. Kurér ser nærmere på hvor godt innsynsretten er forankret i Norge, og hvordan loven, slik den er i dag, fungerer.

Duration:00:26:00

Kurer 516: Kjønns- og mediemangfold?

6/1/2018
More
Anki Gerhardsen skrev nylig en kronikk med skarp kritikk av norsk presse når det kommer til mediedekningen av transseksualisme. Hun påstår at pressedekningen har blitt for ensidig og på grensen til kampanje-journalistikk. Spesielt får NRK kritikk for sin journalistikk og vi tar diskusjonen med flere av de involverte og berørte parter i Kurer. Er norsk pressedekning for dårlig nyansert og for lite opplyst?

Duration:00:26:00

Kurer 515: Livssynsjournalistikk

5/25/2018
More
Er livssynsjournalistikk i 2018 liv laga? Selv om livssynskunnskapen blant nordmenn flest kanskje er på nedagående kurs, er det ingenting som tyder på at det blir mindre livssynsjournalistikk i medie-Norge i dag. Dagens gjester i Kurer jobber med det samme stoffområdet, men på ganske forskjellige vis i medielandskapet. Felles for dem alle er at de synes det er et veldig givende materiale å jobbe med.

Duration:00:25:59

Kurer 514 Finnes seriesuksessoppskriften?

5/11/2018
More
Verden over produseres det hvert år tusenvis av dramaserier, som konkurrerer om oppmerksomheten på et stadig mer internasjonalt TV-marked. Bare noen svært få av disse blir virkelig populære, og får suksess. Kurér oppsøker et knippe tv-serieskapere som har gjort det bra, for å finne ut om det finnes en oppskrift for å lykkes med et tv-drama, og bli en hit.

Duration:00:26:00

Kurer 513: Den store medieundersøkelsen

5/4/2018
More
I år er det 19 gang Nordiske mediedagers årlige medieundersøkelse offentliggjøres i Bergen. For første gang skjer det uten Frank Aarebrot, som var undersøkelsens far. Kurér samler en håndfull mediefolk på scenen i Grieghallen, for å diskutere årets avsløringer og tall. Er, for eksempel, norske journalister så venstrevridde som noen vil ha det til?

Duration:00:25:59