Kurer-logo

Kurer

NRK Norway

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.
More Information

Location:

Oslo, Norway

Description:

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Language:

Norwegian


Episodes

Kurer 569: Journalister og spindoktorer i Arendal

8/16/2019
More
De siste årene har antallet journalister i Norge blitt færre og færre, og antallet pr-rådgivere blitt flere og flere. På Arendalsuka er det ikke lett å avgjøre om det er flest journalister eller representanter for medierådgiverbransjen. Mediemagasinet Kurér reiser til Sør-landsbyen for å få svar på hvor mye makt denne nye bransjen har nå, rett før valget.

Duration:00:24:00

Kurer 568: The Simpsons

8/16/2019
More
Få figurer er mer gjenkjennbare enn Homer, Lisa og Bart fra serien The Simpsons. Og få serier har opplevd mer panegyrisk hyllest fra kritikere verden over. Den har underholdt oss i 30 år, men er den så innflytelsesrik som folk skal ha det til? Kurer stuper ned i tv-serie-fenomenet som tok nittitallet med storm, og prøver å finne ut hva arven etter serien er i dag.

Duration:00:24:00

Kurer 567: Bak kulissene i Nyhetsmorgen

7/26/2019
More
Den 2. mai 1995 gikk P2s Nyhetsmorgen på lufta for aller første gang. Siden den tid har sendingen etablert seg som en fast morgenrutine for mange nordmenn. Sendingen, som går hver ukedag fra halv sju til ni, høres rolig og profesjonell ut for oss lyttere. Men når programmet lages, skjer det ofte dramatiske ting bak kulissene, som vi aldri hører på lufta. I dette programmet tar mediemagasinet Kurér deg med bak kulissene, for å se hvordan Nyhetsmorgen lages.

Duration:00:23:59

Kurer 566: Sommerportrett Karen-Marie Ellefsen

7/12/2019
More
Hun var den aller første kvinnelige programlederen i norsk TV-sport og har aldri sett seg tilbake siden. I høst kan Karen-Marie Ellefsen se tilbake på en over 40 år lang karriere i TV-sporten. Hva har vært høydepunktene? Hva har vært nedturene? Hvordan har sportsjournalistikken endret seg, og har den endret henne på noe vis? Vi får møte Ellefsen på Bislett Stadion i det hun går inn i sitt aller siste år i karrieren som sportsjournalist.

Duration:00:24:00

Kurer 565: Aviskarikaturer i motvind

6/21/2019
More
For en uke siden vedtok ledelsen i New York Times at de snart slutter å publisere satiriske og politiske tegninger. Grunnen er de sterke reaksjonene etter at avisen valgte å publisere en portugisisk avistegning mange mener er antisemittisk. Mediemagasinet Kurér ser nærmere på hva det betyr. Er ytringsfriheten under angrep? Eller er det riktig å ta hensyn til grupper som føler seg krenket?

Duration:00:24:00

Kurer 564: Bredbåndsskygge i Bygde-Norge

6/7/2019
More
Fra 1. mai i år har Telenor sluttet å rette feil i det hundre år gamle nettverket av telefonkabler som skal fases ut i løpet av fire år. Dermed mister svært mange av oss den teknologien som gir oss Internett hjemme. De fleste kan bare velge et annet alternativ, men ikke alle har den muligheten. Mediepanelet skal i dag snakke om arbeidet med en sak som handler om en kvinne som har flere hundre selvmordsforsøk i det offentlige rom bak seg.

Duration:00:24:00

Kurer 563: Assange og pressen

6/3/2019
More
For noen er Julian Assange en ytringsfrihetens forkjemper. For andre – amerikanske myndigheter, for eksempel – er han en kriminell og en fare. Wikileaksgrunnleggeren risikerer nå å bli utlevert til USA, hvor han er siktet for spionasje. Journalister over hele verden frykter at det vil kunne få store konsekvenser for pressefriheten. Mener journalister at Assange er over loven? Kurer ser nærmere på Assange-saken. Vi får også høre ukas mediepanel, hvor det skal handle om pressedekning av...

Duration:00:23:59

Kurer 562: Tekst-TV i internettalderen

5/24/2019
More
De første forsøkene med tekst-TV ble startet opp i 1979 i Norge. Tjenesten, som altså feirer 40-årsjubileum i år, har fremdeles 300.000 brukere hver eneste dag. Hva gjør at denne forgjengeren til internett fremdeles eksisterer i vår digitale hverdag, og hvor lenge vil Tekst-TV fortsette å være der?

Duration:00:24:00

Kurer 561: Når dataspill blir gambling

5/17/2019
More
Hva skjer når et lovverk fra 1930 møter en problemstilling fra det 21. århundret? Forvirring, ser svaret ut til å være. Såkalte «lootbokser» i dataspill er kontroversielle. Disse boksene tillater deg å bruke ekte penger til å kjøpe virtuelle gjenstander i spill, men det hele minner ofte mistenkelig om ren gambling. Bør dette reguleres som pengespill?

Duration:00:24:00

Kurer 560: Sportsjournalistikkens mange hatter

5/10/2019
More
Denne uken offentliggjør FN en omfattende rapport som bekrefter at vi står midt oppi den største masseutryddelsen på jorden siden dinosaurene forsvant. Hvorfor blir ikke det den største nyhetssaken hos de største mediene? I tillegg skal vi spørre oss hva det gjør med troverdigheten til sportsjournalistikken, når ekspertkommentatorer får lov til å kritisere sine gamle arbeidsgivere på lufta?

Duration:00:24:00

Kurer 559: Når superheltene tar over

4/26/2019
More
Filmen The Avengers: Endgame er den siste i rekken av i alt 22 filmer i den samme filmserien. I dette programmet stiller vi spørsmålene: Er dette imponerende eller irriterende? Er de store blockbusternes dominans på kinolerretet skadelig for filmindustrien? Og hva sier Hollywoods fascina-sjon av superhelter om oss som publikum?

Duration:00:24:00

Kurer 558: Motejournalistikken – heiagjeng eller gamechanger

4/19/2019
More
Moteindustrien er en av verdens store miljøverstinger, men greier motepressen å være en kritisk vaktbikkje, eller ender den opp med å bli en entusiastisk heiagjeng som heier fram norsk design og frister deg med alt du burde ha i klesskapet? Norske journalister er klare for å endre bransjen, men på forskjellig vis. Enten ved gravende motejournalistikk, eller ved å bruke forsida for å bryte ned fordommer.

Duration:00:24:00

Kurer 557: Allmennkringkasterne og blindsonen

4/12/2019
More
En undersøkelse utført av Høgskulen i Volda konkluderer med at vi i Norge har 22 journalistiske skygger, eller halvskygger. Det vil si områder som er så dårlig dekket journalistisk, at det er i ferd med å bli et problem. Nå varsler kulturminister Trine Schei Grande kamp mot blindsonene, i fremtidens mediepolitikk, og NRK får ordre om å være spydspissen i kampen. Men hva med den andre allmenkringkasteren i Norge, TV2?

Duration:00:24:00

Kurer 556: En flue på veggen eller en flue i suppen?

4/5/2019
More
De kan komme til der ingen andre kan og er både mye lettere og rimeligere enn et helikopter. Dronene har på mange måter revolusjonert journalistikken men kan den teknologiske utviklingen gå fortere enn hva reglementet og etikken greier å henge med? Ikke nødvendigvis, mener noen. Norsk presse jobber for å holde tunga rett i munnen og føre dronene ved hjelp av et rimelig stødig presseetisk kompass mener de selv. Blir de for strengt regulert og hva er farene med å slippe opp på reglene for de...

Duration:00:24:00

Kurer 555: Fremtidens mediefinansiering

3/29/2019
More
Denne uka offentliggjorde kulturminister Trine Schei Grande den såkalte mediestøttemeldingen, som tegner omrisset av den offentlige støtten til pressen i fremtiden. Kurér ser nærmere på hva rapporten forteller. Og på slutten av programmet setter mediepanelet seg ned for å diskutere det at landets største avis gransker seg selv. Hva er utfordringene? Har de gjort feil, og hvordan blir det gjort?

Duration:00:24:00

Kurer 554: Nyhetstonefallet forsvinner

3/22/2019
More
De fleste har en tydelig forestilling om hvordan en nyhetsjournalist snakker, men mye kan tyde på at dette bildet ikke stemmer overens med virkeligheten lenger. Det klassiske nyhetstonefallet er i endring. Har sosiale medier gjort journalistikken mer personlig? I dette programmet skal vi høre hvordan journalister har snakket til deg før, og hvordan dette er i ferd med å forandre seg.

Duration:00:24:00

Kurer 553: Trenger kvinner beskyttelse?

3/15/2019
More
Dagens Næringsliv velger å sperre menn ute fra sin nye facebookgruppe DN Kvinner, fordi de ønsker å få flere kvinner inn i den offentlige debatten. Men er det egentlig slik at menn hindrer kvinner fra å delta i ordskiftet? Og er løsningen på problemet å lage beskyttende bobler for kvinner på sosiale medier? I tillegg møtes Kurérs panel for å snakke om hvorfor en tragisk flyulykke i Afrika så raskt går over i å handle ilandsproblemer som kanselerte fly og billettrefusjoner.

Duration:00:23:59

Kurer 552: Likestillingsparadokset

3/8/2019
More
Statistikken viser at 6 av 10 journalister som er utdannet de siste 20 årene er kvinner. Men på tross av det er 6 av 10 journalister i arbeidslivet fremdeles menn. Hvorfor har ikke det tydelige kvinne-overskuddet hos landets utdanningsinstitusjoner ført til at manns-dominansen i mediene har forsvunnet? Kurér reiser til journalist-høyskolen i Volda for å undersøke nærmere.

Duration:00:24:00

Kurer 551: Er kulturjournalistikken i krise?

3/1/2019
More
Er kulturjournalistikken i krise hvis redaksjonene ikke holder fast i kulturredaktøren? Ja, mener noen, nei da, mener blant andre Sarah Sørheim, avtroppende kulturredaktør i Aftenposten. Nordmennene strømmer til kulturtilbud som aldri før, viser tall, men kulturstoffet har aldri vært noen klikkvinner. Er kulturjournalistikken den store taperen i den digitale omstillinga til norsk avisbransje slik VGs Gard Steiro mener? Hvordan skal de da greie å kjempe seg tilbake? Kurer tar debatten.

Duration:00:23:59

Kurer 550: Norge og strømmetjenestene

2/22/2019
More
Land i Europa fikk i november mulighet til å kreve at minst 30 pro-sent av innholdet i store internasjonale strømmetjenester skal være lokalt. Samtidig ble muligheten for å skattlegge de store internett-selskapene åpnet. Men mens flere store Europeiske land allerede har tatt i bruk de nye reglene, er produksjonsmiljøet i Norge fortvilet over at det norske byråkratiet koster de millioner.

Duration:00:23:59