Kurer-logo

Kurer

NRK Norway

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.
More Information

Location:

Oslo, Norway

Description:

Hvordan påvirker media oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Language:

Norwegian


Episodes

Kurer 540: Minoriteter i media

12/14/2018
More
Ser vi mer av det samiske i norske medier, eller har sosiale medier vært med å løfte det bedre fram? NRK Drama fortalte nylig at de planlegger en samisk dramaserie og håper at det kan øke kunnskapen om den samiske befolkninga i Norge. Medier har en unik mulighet til å bidra som brobygger mener en som forsker på urfolks representasjon i medier. Hvis de unngår og bygge under gamle fordommer og stereotyper.

Duration:00:23:59

Kurer 539: Mye lim og lite lupe

12/7/2018
More
Annenhver sak i landets minste aviser er enkildesaker, og bare fire av hundre artikler er kritisk journalistikk. Det viser en fersk analyse gjenomført av Nord Universitet. Hvorfor er det så lite god og grundig journalistikk i våre lokalaviser når det er nettopp disse redaksjonene som har klart seg best gjennom mediekrisen?

Duration:00:24:00

Kurer 538: Dilemmaet i true crime

11/23/2018
More
Hva skjer når journalistikkens krav til objektivitet og etterrettelighet møter behovet for dramaturgi i den svært populære true crime-sjangeren? I denne utgaven av Kurér får vi høre hvordan journalistprofessor Paul Bjerke fra Høgskulen i Volda beskriver dette som et uløselig dilemma. Produsentene bak Gåten Orderud og Hvem drepte Birgitte har ulike løsninger på dette dilemmaet.

Duration:00:24:00

Kurer 537: Står boka i fare?

11/16/2018
More
2018 ligger an til å bli det dårligste bokåret på lang tid, rent omsetningsmessig. Hva bør bokbransjen frykte mest? Dårlige omsetningstall, eller dårlige lesertall? Kurer tar en prat med forleggerforeningsdirektøren, bokhandleren og den unge forfatteren som kanskje har valgt en yrkesvei som kan endre seg mye i fremtiden. Mange unge voksne hører heller på bøker enn å lese dem, en skummel utvikling eller en naturlig utvidelse av litteratur-universet?

Duration:00:24:00

Kurer 536: Foreldre og barn på sosiale medier

11/9/2018
More
En helt ny undersøkelse viser at ett av tre barn har opplevd at foreldrene har postet ting de ikke har godkjent på sosiale medier. Og to av ti barn har måttet be foreldrene sine slette bilder eller opplysninger om privatlivet sitt på nettet. Hvem skal bestemme hva som kan postes? I tillegg diskuterer et panel ukas tre mest populære mediesaker.

Duration:00:24:00

Kurer 535: Mediekvinner og medieuka

11/2/2018
More
Årets talent måtte mases til å søke på jobben som ansvarlig redaktør og konsernsjefen får altfor lite kvinnelige kandidater når han utlyser topplederstillinger i sitt mediekonsern. Årets kvinnelige medieleder etterlyser damer med mer selvtillit, men tør hun selv innrømme at prisen hun vant var fortjent? Har mediekvinner seg selv å takke for at det ikke finns flere av dem i topplederstillingene eller trenger bransjen et spark bak? Lederforumet Medienettverket drar i gang et nytt mentorprogram...

Duration:00:24:00

Kurer 534: Gjennomslag for podcasten

10/26/2018
More
Sammenlignet med Sverige, hvor podcaster er svært populære, har det ennå ikke slått skikkelig gjennom her hos oss. Mens de som lager podcast i Sverige har tjent gode penger, har de i Norge slitt med å få endene til å møte. Men nå, i andre halvdel av 2018, har det kommet en forandring. Nå forteller bransjen at næringslivet har oppdaget podcasten som reklameplatform - og da tjener de penger.

Duration:00:24:00

Kurer 533: Når vær blir nyheter

10/19/2018
More
Har vi fått mer ekstremvær eller er det bare så mange nyheter om det at vi tror at været har blitt verre? Værnyheter preger stadig vekk nyhetsbildet og mediene sender ut reporter som står i nye elveløp og på gamle sammenraste veier. Vi har kanskje ikke mange rans- og voldsbølger i Norge, men desto flere ras- og flombølger. Er uværsnyheter det nærmeste vi i trygge, stabile Norge kommer ”breaking news?” Og hvis det stemmer at vi kommer til å få mer uvær og ekstremvær i fremtidens Norge, vil da...

Duration:00:23:59

Kurer 532: Krise i lineær kringkasting?

10/12/2018
More
Strømmetjenester på nettet blir stadig mer populært. Vi blir vant til å se, eller høre, akkurat det vi vil, når vi har tid til å gjøre det. Dette gir tradisjonell TV og radio, hvor noen bestemmer programplanen for oss, utfordringer. I avisene leser vi stadig om krisetall for lineær tv og radio. Men er det virkelig så ille, som man får inntrykk av?

Duration:00:24:00

Kurer 531: Mer flyt, mindre dypdykk?

10/5/2018
More
Må NRK P1 bli mer ”kommers” i uttrykket sitt for å kunne beholde sin posisjon som Norges største radiokanal, eller kan de potensielt skyte seg selv i foten ved å gjøre seg for ”lett”og strømlinjet formet for framtidas lyttere? Når radiokanalen det siste året og spesielt i høst har lagt om P1-helga til mer direkteflater og gjort andre større endringer, har det ikke gått ubemerket forbi. Flere reagerer på den nye stilen og er redd for at NRK P1 kommer til å høres mer ut som ”alle andre” Blir...

Duration:00:26:00

Kurer 530: Hvem truer journalistene?

9/28/2018
More
Denne uken ble det kjent at Pressens faglige utvalg har anmeldt tre alvorlige drapstrusler, rettet mot journalister. Og sist måned førte voldtektstrusler fremsatt mot NRKs Tove Bjørgaas til en fengselsdom. Kurér prøver denne uken å finne ut hvem det er som velger å true journalister, og hvorfor.

Duration:00:26:00

Kurer 529: Mobilbruk med god samvittighet

9/21/2018
More
Er du en av de som har dårlig samvittighet for at du bruker mye tid på mobilen? Med alle de nye idealistiske appene som finnes for smarttelefonen er det gode muligheter for å få god samvittighet for tida du bruker på telefonen. I Norge satses det på apper som skal være med å gjøre verden til et bedre sted, vi møter menneskene som prøver å spre sitt engasjement gjennom en applikasjon for smarttelefonen. Men er det noe penger å tjene på slikt? Og er telefonen riktig verktøy for å skape...

Duration:00:25:59

Kurer 528: Sportsjournalistikk eller sladderpresse?

9/14/2018
More
Slo RBK-spiller Bendtner i selvforsvar, og hvorfor har Ada Hegeberg slettet sine tidligere landslagsvenninner på Facebook? Er dette spørsmålene norsk sportspresse bør stille eller svare på? Gerd von der Lippe mener at norsk sportspresse begynner å ligne farlig mye på den tabloide ukepressen, men er muligens antall saker om konflikter og kjendisstoff bare et syptom på hva vi som lesere klikker oss inn på? Og hva med idrettene og idrettsutøverne som blir stående i skyggen av fotball- og...

Duration:00:25:59

Kurer 527: Valg og påvirkning i Sverige

9/7/2018
More
I tider da sosiale medier blir en stadig større og viktigere informasjonskilde for folk flest, viser en ny rapport at noen har skumle baktanker før Riksdag-valget i Sverige. I tiden før valget har antallet automatiske Twitter-kontoer som tvitrer om det svenske valget økt dramatisk. Hvem prøver å ”hacke” det svenske valget?

Duration:00:26:00

Kurer 526: Lytter de på hva vi gjør?

8/31/2018
More
Selv om de ennå ikke er å få over disk i Norge, og de foreløpig kun forstår engelsk, har hele 120.000 nordmenn kjøpt seg en smarthøyttaler. Hvor smart er det egentlig å plassere en høysensitiv mikrofon, som forstår hva vi sier, midt i våre private hjem?

Duration:00:26:00

Kurer: 525: Klimajournalistikk

8/24/2018
More
Sommeren 2018 ble en drømmesommer for mange, og et realt mareritt for andre. Men ble det også sommeren der norsk presse endelig kunne presentere klimaendringer vi kunne ta og føle på her i Norge? Nærhet til emnet sier ekspertene er viktig for god klimakommunikasjon, men hvor lett er det for en norsk journalist, som helst bør litt om alt, å ta temaet ned på jorda når vi snakker om store og komplekse utfordringer som i stor grad nettopp er en del av løse lufta? Og er en hardt presset norsk...

Duration:00:25:59

Kurer 524: Situasjonen i Pakistan

8/17/2018
More
Pakistan er et av verdens farligste land for journalister. De siste 20 årene har over 60 journalister blitt drept i landet. I sommer, før valget i Pakistan, ble TV2-reporter Kadafi Zaman banket opp, og fengslet da han dekket valgkampen. Kurér ser nærmere på situasjonen i Pakistan. Hvor tøft er det for media, og hvorfor?

Duration:00:25:59

Kurer 523: Portrett: Kalle Lisberg

8/3/2018
More
Han kalles «Kalle Kanal» i mediemiljøer. Og det er ikke uten grunn. Karl Otto Lisberg var sentral i oppstarten av både NRK P2, og P4. Nå er han blitt pensjonist, og ser tilbake på flere tiår som medieleder i Norge. I Kurér forsøker vi å bli bedre kjent med Kalle Lisberg.

Duration:00:25:59

Kurer 522: Ordets makt eller forsvinnende kraft

7/27/2018
More
Kristenfolket raser i forhold til slakting av Erna”. Vrir det seg litt inni magen din av denne setningen? Som journalist har man et stort ansvar; å holde det korrekte norske språket ved like, å gi presise beskrivelser, ikke kjede leseren eller lytteren med gjentakende språkvalg, og å velge sine ord med omhu når man skal omtale situasjoner som vi ikke kjenner så godt til. Klarer norske journalister å svare til alle disse språklige forventningene eller har vi så dårlig tid og råd at vi...

Duration:00:26:00

Kurer 521: Mobile bibliotek

7/13/2018
More
Er bokbussen en utdøende rase? Tallet har siden 1995 bare gått nedover og det blir stadig færre rullende bibliotek. Men rundt om i landet finnes det mange engasjerte bokbuss-entusiaster, både fagfolk og brukere. Kurer har møtt disse og ikke minst tatt en tur med bokbussen selv. Og til og med rukket en liten tur innom bokbåten. Kan kulturministeren love en real 40-årsgave til bok og kultur-bussen i Trøndelag eller er tiden for mobile bibliotek snart over?

Duration:00:26:00